639
112
46
等级4
2020-08-14 1202 浏览
约了好友出来饭聚,搵咗呢间尖沙咀几出名嘅素菜西餐厅(可能系东南亚菜😂)先打电话订位,准时去到,当时人客唔多,店员比我哋拣位置,店内是日式西餐厅格局,我哋拣咗独坐一角嘅高脚小圆枱,可以不受影响咁谈天餐牌食物真系几有特色,店员比我哋慢慢选择,落单即叫即做青柠薄荷乌龙($44)叫了走甜,卖相好靓,好清新嘅味道,凉透心,喜欢香草+乌龙茶嘅味道,夏天解暑好正水蜜桃冻顶乌龙($44)朋友饮茄香猴头菇蒟蒻面($106)份量细,西式茄汁配猴头菇竟然好夹,猴头菇索咗茄汁,酸酸的好开胃,不过我喜欢普通意粉阔面多过蒟蒻面,因蒟蒻面索唔到味!有少少可惜!黑松露酱羽衣甘蓝烧烤菇汉堡($138)摆盘靓卖相靓,叫店员帮我哋切半,睇到丰富材料,无肉都唔会寡,尤其喜欢大蘑菇弹牙,羽衣甘蓝味道就唔算突出,面包烘过松软香脆,蔬菜都新鲜,整体好味!食物真系有特色又好味,价钱略贵都值得一试,由头到尾都系男店员招呼,佢有礼斯文又勤快!不过份骚扰!令人舒服!约好友相聚好地方
更多
约了好友出来饭聚,搵咗呢间尖沙咀几出名嘅素菜西餐厅(可能系东南亚菜😂)
25 浏览
0 赞好
0 留言
12 浏览
0 赞好
0 留言
9 浏览
0 赞好
0 留言
10 浏览
0 赞好
0 留言
4 浏览
0 赞好
0 留言
先打电话订位,准时去到,当时人客唔多,店员比我哋拣位置,店内是日式西餐厅格局,我哋拣咗独坐一角嘅高脚小圆枱,可以不受影响咁谈天
餐牌食物真系几有特色,店员比我哋慢慢选择,落单即叫即做
4 浏览
0 赞好
0 留言

青柠薄荷乌龙($44)叫了走甜,卖相好靓,好清新嘅味道,凉透心,喜欢香草+乌龙茶嘅味道,夏天解暑好正
4 浏览
0 赞好
0 留言

水蜜桃冻顶乌龙($44)朋友饮
5 浏览
0 赞好
0 留言

茄香猴头菇蒟蒻面($106)份量细,西式茄汁配猴头菇竟然好夹,猴头菇索咗茄汁,酸酸的好开胃,不过我喜欢普通意粉阔面多过蒟蒻面,因蒟蒻面索唔到味!有少少可惜!
5 浏览
0 赞好
0 留言
6 浏览
0 赞好
0 留言

黑松露酱羽衣甘蓝烧烤菇汉堡($138)摆盘靓卖相靓,叫店员帮我哋切半,睇到丰富材料,无肉都唔会寡,尤其喜欢大蘑菇弹牙,羽衣甘蓝味道就唔算突出,面包烘过松软香脆,蔬菜都新鲜,整体好味!

食物真系有特色又好味,价钱略贵都值得一试,由头到尾都系男店员招呼,佢有礼斯文又勤快!不过份骚扰!令人舒服!

约好友相聚好地方
5 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2020-06-23
用餐途径
堂食
人均消费
$166 (晚餐)
等级4
2020-07-21 1168 浏览
一有新素食店开张,身边一定有班素食朋友会为大家实时报导。当然,我们周不时也会相约生日饭局及试新店饭局。是次,就是一个试新店饭局,大家约定了在这一间名叫《2DP》的食店一聚。而吸引我们专程来试的原因,就是素食的美式炸鸡。这是一个走时尚及轻快路线的素食店,一入来就感觉到,这一家小店很年青,亦很有活力。令人觉得,素食不再单只是因为宗教及老人家信仰而设,而是时尚及生活,是一种生活的潮流。虽然,吸引我们来的食品,是他们的素炸鸡。但当我们一打开餐牌时,未能茹素的众男士就立即被素牛肉汉堡吸引住了。大啡菇素牛汉堡 黑椒酱。用 Impossible Meat 做的素牛扒,口感非常之相似,味道显得鲜美主要是纯素芝士的香及大啡菇的香。我以一个非素食者的人士来评价,这一个汉堡,的确做到口感似同味道似。烤菠萝素牛汉堡 烧烤酱。汉人的"素" 质不来说了,因为我会给予同样的评价。而上味道上,这一个汉堡因为用上了菠萝同烧烤酱,味道又甜又清新。同行朋友的老公是一名食肉兽,他完全接受到此仿肉汉堡。我们一行5人,当然会点好多野食啦。视为前菜,我们点了一份牛油果羽衣甘蓝沙律。这是一个很 Raw 的沙律,没有酱,没有别的味道,
更多
一有新素食店开张,身边一定有班素食朋友会为大家实时报导。当然,我们周不时也会相约生日饭局及试新店饭局。是次,就是一个试新店饭局,大家约定了在这一间名叫《2DP》的食店一聚。而吸引我们专程来试的原因,就是素食的美式炸鸡
15 浏览
0 赞好
0 留言
这是一个走时尚及轻快路线的素食店,一入来就感觉到,这一家小店很年青,亦很有活力。令人觉得,素食不再单只是因为宗教及老人家信仰而设,而是时尚及生活,是一种生活的潮流。
16 浏览
0 赞好
0 留言
虽然,吸引我们来的食品,是他们的素炸鸡。但当我们一打开餐牌时,未能茹素的众男士就立即被素牛肉汉堡吸引住了。
48 浏览
0 赞好
0 留言
大啡菇素牛汉堡 黑椒酱。用 Impossible Meat 做的素牛扒,口感非常之相似,味道显得鲜美主要是纯素芝士的香及大啡菇的香。我以一个非素食者的人士来评价,这一个汉堡,的确做到口感似同味道似。
23 浏览
0 赞好
0 留言
烤菠萝素牛汉堡 烧烤酱。汉人的"素" 质不来说了,因为我会给予同样的评价。而上味道上,这一个汉堡因为用上了菠萝同烧烤酱,味道又甜又清新。同行朋友的老公是一名食肉兽,他完全接受到此仿肉汉堡。
17 浏览
0 赞好
0 留言
我们一行5人,当然会点好多野食啦。视为前菜,我们点了一份牛油果羽衣甘蓝沙律。这是一个很 Raw 的沙律,没有酱,没有别的味道,吃的,是一个纯蔬菜的鲜味道。
14 浏览
1 赞好
0 留言
流沙咸蛋黄大麦饭,是以 Risotto 的方法来制作的。之不过,Risotto 的酱是用上了咸蛋去造的,而所说的饭,是大麦饭,也就是一粒粒的大麦煮开而成的麦米饭。味道好,口感好,可是,仲饱肚过糯米饭。
12 浏览
0 赞好
0 留言
来了,我们期待的原味素鸡胸啊。外表上,这就是家乡鸡,实际咬入口,这东西似乎有点儿印巴口味。内心,不是素肉,而是一些以豆容等等做出来的 stuffing,入口,亦充满了印度香料的味道。味道好,但因为大家都食过印度素菜,大家都觉得这口味似曾相识而失去了那吃到新素食产品的喜悦感。
9 浏览
0 赞好
0 留言
然而,《2DP》的饮品绝对能带给大家喜悦的。火龙红茶乳酪,是当日的特价推介。果味浓郁,甜味中混杂了 creamy 而又酸酸地的乳酪,是一个很清新开胃兼消暑的饮料。
4 浏览
0 赞好
0 留言
西瓜雪山,就是一个西瓜冰。雪花是解奶的刨冰,饮入口、吃入口感到透心凉,而且西瓜够冰冻,够甜美,是一个会令人立即降温的好饮品。
6 浏览
0 赞好
0 留言
芒果雪山,同西瓜雪山是同出一辙,只是水果换了是芒果而已。
3 浏览
0 赞好
0 留言
满意的一餐,亦体验到最新的素食 "潮" 店。少食素食的朋友,会感觉到健康同好味道;多年茹素的朋友,亦体会了新潮素菜的那一份满足,这间 "多两点" 的素食店,令大家都非常满意,满足。
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
人均消费
$120 (午餐)
等级4
2020-07-07 985 浏览
※本文以用餐当日的环境、服务和食物质素为准,口味亦因人而异,文章只作参考之用。-最近多左唔少素食餐厅,2DP系其中一间比较锺意既,因为佢地素食款式选择多,时不时会推出新菜式,卖相仲要系靓同吸引,所以餐厅成日都坐满。咸食选择多,连甜品款式都唔少,好多款都想食😬茄香猴头菇蒟蒻面 $106茄香蒟蒻面食落茄味浓郁,面质顺滑带点烟韧口感(而家比较低卡路里),食落酸酸甜甜的,唔会唔够味很开胃;当中仲加入左杂菌、菠菜,仲有咬落爽口既猴头菇,不错吃。原只菠萝炒椰菜花饭 $188用左原个菠萝上台,当中所用既食材全面系素食。面头铺上满满的鸡蛋丝和带点甜味的素肉松;底下系以椰菜花粒替代炒白饭,仲加入左菠萝肉、提子果、腰果同素肉碎等。.食落口感丰富,椰菜花饭都炒得粒粒分明够乾身,咀嚼中仲食到酸甜开胃既菠萝肉同提子,腰果同素肉碎更增加左惹味度,相当唔错,有别於一般素食菜式令人乏味既感觉。西瓜·牛乳刨冰 $108(奶制品敏感人士可转豆乳)卖相可爱既西瓜刨冰,将西瓜肉挖成一粒粒西瓜球,底下系牛奶味刨冰。一粒粒西瓜肉食落爽口清甜,食落好似加左蜜糖咁,所以有阵阵蜜糖既清香,好消暑解渴,推荐!
更多
※本文以用餐当日的环境、服务和食物质素为准,口味亦因人而异,文章只作参考之用。
-
22 浏览
0 赞好
0 留言

最近多左唔少素食餐厅,2DP系其中一间比较锺意既,因为佢地素食款式选择多,时不时会推出新菜式,卖相仲要系靓同吸引,所以餐厅成日都坐满。咸食选择多,连甜品款式都唔少,好多款都想食😬

20 浏览
0 赞好
0 留言
33 浏览
0 赞好
0 留言

茄香猴头菇蒟蒻面 $106
茄香蒟蒻面食落茄味浓郁,面质顺滑带点烟韧口感(而家比较低卡路里),食落酸酸甜甜的,唔会唔够味很开胃;当中仲加入左杂菌、菠菜,仲有咬落爽口既猴头菇,不错吃。

6 浏览
0 赞好
0 留言

5 浏览
0 赞好
0 留言

原只菠萝炒椰菜花饭 $188
用左原个菠萝上台,当中所用既食材全面系素食。面头铺上满满的鸡蛋丝和带点甜味的素肉松;底下系以椰菜花粒替代炒白饭,仲加入左菠萝肉、提子果、腰果同素肉碎等。
.
食落口感丰富,椰菜花饭都炒得粒粒分明够乾身,咀嚼中仲食到酸甜开胃既菠萝肉同提子,腰果同素肉碎更增加左惹味度,相当唔错,有别於一般素食菜式令人乏味既感觉。

53 浏览
0 赞好
0 留言
西瓜·牛乳刨冰 $108
(奶制品敏感人士可转豆乳)
卖相可爱既西瓜刨冰,将西瓜肉挖成一粒粒西瓜球,底下系牛奶味刨冰。一粒粒西瓜肉食落爽口清甜,食落好似加左蜜糖咁,所以有阵阵蜜糖既清香,好消暑解渴,推荐!
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
人均消费
$200 (晚餐)
推介美食
  • 原只菠萝炒椰菜花饭
  • 西瓜牛乳刨冰
  • 茄香猴头菇蒟蒻面
等级4
262
0
2020-06-15 2173 浏览
次次经过厚福街都见到2DP排满长长人龙,有时都会心郁想试下究竟点解佢咁受欢迎!直到有日落雨天,终於唔算太多人就比我同朋友搵到机会喇~出面等位唔多,但入面依然坐满晒人,所以惟有退而求其次去左吧枱位坐~其睇餐牌之前,其实都唔知佢系一间素食餐厅,整系知佢有个原个蜜瓜沙冰好出名,睇过之後先发现原来素食都可以有好多花款煮意,卖相都相当吸引!原个南瓜忌廉大麦饭,比餐牌张图完全吸引左,每粒饭都充满淡淡忌廉香,食落唔会腻口,饭粒好有口感,最令我陶醉既系,每食一啖都加上侧边南瓜蓉,提升左唔少层次感!忌廉牛肝菌素肉碎阔条面,阔条面烟韧弹牙,加上素肉碎味道同口感都同真肉碎好相似,但忌廉牛肝菌个汁我就觉得略为少左啲,令到个面底偏乾身,我自己就比较中意湿润少少既口感~纯素鸡腿,好有惊喜既一款菜色,外观上同鸡腿系冇分别,再加上有酸辣汁坐镇,而第一下咬落去口感相当脆身,内里系一层层令到素鸡腿胀卜卜既腐皮,估唔到纯鸡腿都可以整到咁出神入化!火龙红茶乳酪,嗌左杯火龙红茶乳酪,乳酪相当出众,味道上去健康又开胃~蜜瓜碗 农埸牛乳刨冰,最後紧系唔少得人气大热佢地既蜜瓜碗!粒粒果肉相当香甜,而且冻冰冰消暑解渴一流~牛乳刨冰又香
更多
次次经过厚福街都见到2DP排满长长人龙,
有时都会心郁想试下究竟点解佢咁受欢迎!
直到有日落雨天,终於唔算太多人就比我同朋友搵到机会喇~
66 浏览
0 赞好
0 留言
62 浏览
0 赞好
0 留言
出面等位唔多,但入面依然坐满晒人,所以惟有退而求其次去左吧枱位坐~
141 浏览
0 赞好
0 留言
其睇餐牌之前,其实都唔知佢系一间素食餐厅,整系知佢有个原个蜜瓜沙冰好出名,
睇过之後先发现原来素食都可以有好多花款煮意,卖相都相当吸引!
原个南瓜忌廉大麦饭
$158
53 浏览
0 赞好
0 留言
原个南瓜忌廉大麦饭
$158
35 浏览
0 赞好
0 留言
原个南瓜忌廉大麦饭,比餐牌张图完全吸引左,每粒饭都充满淡淡忌廉香,食落唔会腻口,
饭粒好有口感,最令我陶醉既系,每食一啖都加上侧边南瓜蓉,提升左唔少层次感!
忌廉牛肝菌素肉碎阔条面
$118
25 浏览
0 赞好
0 留言
忌廉牛肝菌素肉碎阔条面,阔条面烟韧弹牙,加上素肉碎味道同口感都同真肉碎好相似,
但忌廉牛肝菌个汁我就觉得略为少左啲,令到个面底偏乾身,我自己就比较中意湿润少少既口感~
纯素鸡腿
$47
28 浏览
0 赞好
0 留言
纯素鸡腿,好有惊喜既一款菜色,外观上同鸡腿系冇分别,再加上有酸辣汁坐镇,
而第一下咬落去口感相当脆身,内里系一层层令到素鸡腿胀卜卜既腐皮,估唔到纯鸡腿都可以整到咁出神入化!
火龙红茶乳酪
$42
41 浏览
0 赞好
0 留言
火龙红茶乳酪,嗌左杯火龙红茶乳酪,乳酪相当出众,味道上去健康又开胃~
蜜瓜碗 农埸牛乳刨冰
$108
21 浏览
0 赞好
0 留言
蜜瓜碗 农埸牛乳刨冰
$108
16 浏览
0 赞好
0 留言
蜜瓜碗 农埸牛乳刨冰,最後紧系唔少得人气大热佢地既蜜瓜碗!
粒粒果肉相当香甜,而且冻冰冰消暑解渴一流~
牛乳刨冰又香又滑身,真系名不虚传!
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
推介美食
原个南瓜忌廉大麦饭
$ 158
原个南瓜忌廉大麦饭
$ 158
纯素鸡腿
$ 47
火龙红茶乳酪
$ 42
蜜瓜碗 农埸牛乳刨冰
$ 108
蜜瓜碗 农埸牛乳刨冰
$ 108
等级4
187
0
2020-06-03 1991 浏览
食得肉多都会想食D斋去平衡一下,但系又怕闷,最怕嗰啲传统豉油斋,西餐素材就比较多样化,而2DP就系我时不时都会想去食嘅选择。一段时间冇去发现佢个餐牌又唔同晒。依家好多汉堡包谱都有用impossible 做汉堡包今次依个黑松露酱羽衣甘蓝烧烤菇impossible 汉堡,内容同个名一样咁丰富,系一啖咬唔晒嘅,女仔食要小心啲因为佢超多汁。用芝士包住嘅impossible meat 同一般汉堡扒冇分别,加埋多汁烤菇同粗纤维羽衣甘蓝,又饱肚又好味。成日都见到有蒟蒻面卖,但系成日都觉得唔知点样煮佢先会好食,怕好似打边炉D蒟蒻咁煮一轮都冇味道,专业嘅果然唔同,佢令到蒟蒻面挂上酸酸甜甜嘅蕃茄汁,而超吸汁嘅猴头菇,简直食唔停口。其实依个忌廉牛肝菌impossible 肉碎阔条面,个忌廉汁比起蒟蒻面个番茄汁更加浓香,但系可能我比较锺意蒟蒻面个质感,所以我会比蒟蒻面高分D。两款薄饼都好吸引,心大心细一轮之後,都系觉得银菜比较特别一上枱发现佢非常之大,好彩系超薄嘅薄饼,再加埋番茄酱蔬菜,食起嚟都冇负担。今晚大家都食得好饱就唔好食甜品啦,见到隔离枱嘅甜品好吸引下次要再过嚟食。    
更多
食得肉多都会想食D斋去平衡一下,但系又怕闷,最怕嗰啲传统豉油斋,西餐素材就比较多样化,而2DP就系我时不时都会想去食嘅选择。
一段时间冇去发现佢个餐牌又唔同晒。
55 浏览
0 赞好
0 留言

依家好多汉堡包谱都有用impossible 做汉堡包
28 浏览
0 赞好
0 留言

今次依个黑松露酱羽衣甘蓝烧烤菇impossible 汉堡,内容同个名一样咁丰富,系一啖咬唔晒嘅,女仔食要小心啲因为佢超多汁。
用芝士包住嘅impossible meat 同一般汉堡扒冇分别,加埋多汁烤菇同粗纤维羽衣甘蓝,又饱肚又好味。
67 浏览
0 赞好
0 留言

25 浏览
0 赞好
0 留言
成日都见到有蒟蒻面卖,但系成日都觉得唔知点样煮佢先会好食,怕好似打边炉D蒟蒻咁煮一轮都冇味道,专业嘅果然唔同,佢令到蒟蒻面挂上酸酸甜甜嘅蕃茄汁,而超吸汁嘅猴头菇,简直食唔停口。
103 浏览
0 赞好
0 留言

14 浏览
0 赞好
0 留言

其实依个忌廉牛肝菌impossible 肉碎阔条面,个忌廉汁比起蒟蒻面个番茄汁更加浓香,但系可能我比较锺意蒟蒻面个质感,所以我会比蒟蒻面高分D。
77 浏览
0 赞好
0 留言

两款薄饼都好吸引,心大心细一轮之後,都系觉得银菜比较特别
16 浏览
0 赞好
0 留言

一上枱发现佢非常之大,好彩系超薄嘅薄饼,再加埋番茄酱蔬菜,食起嚟都冇负担。
今晚大家都食得好饱就唔好食甜品啦,见到隔离枱嘅甜品好吸引下次要再过嚟食。    
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级2
22
0
2020-09-12 0 浏览
🔅 #hkfoodmap甜品🔅 #hkfoodmap西餐🔅 #hkfoodmap尖沙咀.尖沙咀素食餐厅~西瓜牛乳刨冰🍉🍧素食或者奶类敏感嘅朋友可以转豆乳喔~当日食饱饭 所以净系试左甜品😀牛乳刨冰浓浓嘅奶香 味道不错~西瓜本身都爽甜 但佢外面好似包多左层蜜糖/糖浆咁嘅野🤔我自己反而觉得唔加可能会好食啲(个人喜好🤣)外表都打卡𝚊𝚋𝚕𝚎 环境都几舒服~但我自己觉得定价稍贵喔 佢个size...🧐黎到我同朋友都呆左一呆🤣下次有机会试埋正餐再同大家报告📸
更多

🔅 #hkfoodmap甜品
🔅 #hkfoodmap西餐
🔅 #hkfoodmap尖沙咀

.

尖沙咀素食餐厅~
西瓜牛乳刨冰🍉🍧
素食或者奶类敏感嘅朋友可以转豆乳喔~

当日食饱饭 所以净系试左甜品😀
牛乳刨冰浓浓嘅奶香 味道不错~
西瓜本身都爽甜
但佢外面好似包多左层蜜糖/糖浆咁嘅野🤔
我自己反而觉得唔加可能会好食啲(个人喜好🤣)

外表都打卡𝚊𝚋𝚕𝚎 环境都几舒服~
但我自己觉得定价稍贵喔 佢个size...🧐
黎到我同朋友都呆左一呆🤣
下次有机会试埋正餐再同大家报告📸
0 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级3
59
0
2020-09-07 5 浏览
之前经过呢间一直都好想黎试,但次次都mark左餐厅。今次行行下街见个天准备落大雨,就醒起呢间餐厅,入去食个下午茶避雨。见open rice好多人推介黑松露薯条,我地一於嗌个黎试试。另外本身想嗌刨冰,但又想试下素鸡,最後拣左素鸡搥🤣.黑松露薯条黎讲,个薯条粗身,仲炸得好脆,但黑松露酱既味道就唔算好突出,价钱$78,都几大份。.另外素鸡搥我都有啲期待佢会用咩整,原来系用腐皮,佢仲会加条雪条棍,扮系鸡搥条骨,都几有心思。佢配果个酱有啲辣,唔配又好似冇乜味。下次再黎试埋佢个刨冰~
更多
之前经过呢间一直都好想黎试,但次次都mark左餐厅。今次行行下街见个天准备落大雨,就醒起呢间餐厅,入去食个下午茶避雨。见open rice好多人推介黑松露薯条,我地一於嗌个黎试试。另外本身想嗌刨冰,但又想试下素鸡,最後拣左素鸡搥🤣
.
黑松露薯条黎讲,个薯条粗身,仲炸得好脆,但黑松露酱既味道就唔算好突出,价钱$78,都几大份。
0 浏览
0 赞好
0 留言

.
另外素鸡搥我都有啲期待佢会用咩整,原来系用腐皮,佢仲会加条雪条棍,扮系鸡搥条骨,都几有心思。佢配果个酱有啲辣,唔配又好似冇乜味。下次再黎试埋佢个刨冰~
0 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级3
57
0
2020-09-04 13 浏览
我去左两次2dp都叫左相同嘅野🙈系因为我两个朋友都想食呢两样😂😂(包餐汤)🇰🇷韩式泡菜素烟肉卡邦尼意粉🍝 $118 ✤我自己觉得啲汁好够,意粉都弹牙挂汁 ✤个汁都几香泡菜味,但又有啲蕃茄味咁~个汁个texture都几creamy, 而且又唔会太辣咁🙆🏻‍♀️ 酸酸辣辣都几开胃(都唔会太辣) ✤ 但啲烟肉就真系好唔似本体🙈无论系个样同味道都有啲差别~不过好彩入哂味,咁对成个意粉嘅味道都无太大影响🤣💛流沙咸蛋黄烩饭🍚 $138 ✤ 都几香咸蛋黄味,真系会食到个汁有咸蛋黄起沙嘅味道😳 ✤首先大排档豆腐真系炸得几香脆,佢系椒盐豆腐咁嘅味,其实同个risotto都无话唔夹 ✤ 啲饭好特别😳系好似用左大麦饭,啲饭粒唔单止好入味,而且仲烟烟韧韧,好有口感🤣 ✤但可能个饭个汁系用牛奶调?(唔太记得因为真系食左一段时间🙈)或者系因为用左大麦饭,所以感觉都会有少少饱肚同埋我记得个感觉比意粉漏多少少...自己就觉得中规中矩,不过不失
更多
我去左两次2dp都叫左相同嘅野🙈系因为我两个朋友都想食呢两样😂😂

(包餐汤)
0 浏览
0 赞好
0 留言


🇰🇷韩式泡菜素烟肉卡邦尼意粉🍝 $118
韩式泡菜素烟肉卡邦尼意粉
$118
0 浏览
0 赞好
0 留言

✤我自己觉得啲汁好够,意粉都弹牙挂汁
✤个汁都几香泡菜味,但又有啲蕃茄味咁~个汁个texture都几creamy, 而且又唔会太辣咁🙆🏻‍♀️ 酸酸辣辣都几开胃(都唔会太辣)
✤ 但啲烟肉就真系好唔似本体🙈无论系个样同味道都有啲差别~不过好彩入哂味,咁对成个意粉嘅味道都无太大影响🤣


💛流沙咸蛋黄烩饭🍚 $138
流沙咸蛋黄烩饭
$138
0 浏览
0 赞好
0 留言

✤ 都几香咸蛋黄味,真系会食到个汁有咸蛋黄起沙嘅味道😳
✤首先大排档豆腐真系炸得几香脆,佢系椒盐豆腐咁嘅味,其实同个risotto都无话唔夹
✤ 啲饭好特别😳系好似用左大麦饭,啲饭粒唔单止好入味,而且仲烟烟韧韧,好有口感🤣
✤但可能个饭个汁系用牛奶调?(唔太记得因为真系食左一段时间🙈)或者系因为用左大麦饭,所以感觉都会有少少饱肚同埋我记得个感觉比意粉漏多少少...

自己就觉得中规中矩,不过不失
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
人均消费
$128 (午餐)
推介美食
韩式泡菜素烟肉卡邦尼意粉
$ 118
流沙咸蛋黄烩饭
$ 138
等级3
30
0
2020-09-02 19 浏览
好耐冇同中学同学食饭啦原来佢戒左食牛肉,其他肉都食少咗好多所以就搵咗呢间系尖沙咀厚福街嘅2dp全间都系食素食㗎,因为我系一个食肉兽所以上个星期都系第一次帮衬呢间餐厅。咁上网就见到好多人介绍食嗰个南瓜饭啦所以我都心郁郁好想叫,但系原来佢冇咗个壳可以平$30,我呢啲咁有深度嘅人当然就睇内涵㗎啦最紧要好食呀嘛😛 然後佢真系好好食呀!啲芦笋好新鲜,个忌廉汁煮得啱啱好同嗰饭好衬反而个Pizza就失色咗少少可能因为佢啲芝士麻麻哋,不过有好多火箭菜诚意好足😚 净系嗌左呢两碟嘢食咋,不过见到佢哋都有好多好靓嘅水果饮品同甜品下次可以再去食个甜品!
更多
好耐冇同中学同学食饭啦
原来佢戒左食牛肉,其他肉都食少咗好多
所以就搵咗呢间系尖沙咀厚福街嘅2dp
全间都系食素食㗎,因为我系一个食肉兽所以上个星期都系第一次帮衬呢间餐厅。

咁上网就见到好多人介绍食嗰个南瓜饭啦
所以我都心郁郁好想叫,但系原来佢冇咗个壳可以平$30,我呢啲咁有深度嘅人当然就睇内涵㗎啦
0 浏览
0 赞好
0 留言

最紧要好食呀嘛😛 然後佢真系好好食呀!
啲芦笋好新鲜,个忌廉汁煮得啱啱好同嗰饭好衬

反而个Pizza就失色咗少少
可能因为佢啲芝士麻麻哋,不过有好多火箭菜诚意好足😚 净系嗌左呢两碟嘢食咋,不过见到佢哋都有好多好靓嘅水果饮品同甜品下次可以再去食个甜品
0 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
推介美食
  • 原个南瓜忌廉大麦饭
等级4
195
1
2020-08-14 53 浏览
当日在尖沙咀韩国街吃完晚餐,晚上大约九点半左右,想吃甜品很多家却已关门🙈最後难得找到这家营业得较晚的2DP。👉🏻食物: 4.3/5▪️蜜瓜牛乳刨冰份量十足😋价钱略贵,但用上整个蜜瓜,真材实料、十分吸睛的一款甜品!味道方面,则惊艳度不高,中规中矩。底部刨冰非常多,建议两人分享。▪️ 咸蛋黄窝夫 普洱朱古力雪糕推荐之选‼️🤩🤤咸蛋黄超级香、惹味,咸味配上甜窝夫,十分特别!而雪糕有淡淡的普洱味,与朱古力味相配,味道均衡👍🏻值得一试!▪️士多啤梨配奶油酱窝夫 铁观音雪糕相对下,没有太大特别,正常口味。留意到有很多款主食及小食都十分吸引!下次再来嚐嚐😋
更多
当日在尖沙咀韩国街吃完晚餐,晚上大约九点半左右,想吃甜品很多家却已关门🙈最後难得找到这家营业得较晚的2DP。

👉🏻食物: 4.3/5

45 浏览
0 赞好
0 留言

▪️蜜瓜牛乳刨冰
份量十足😋价钱略贵,但用上整个蜜瓜,真材实料、十分吸睛的一款甜品!味道方面,则惊艳度不高,中规中矩。底部刨冰非常多,建议两人分享。

28 浏览
0 赞好
0 留言

▪️ 咸蛋黄窝夫 普洱朱古力雪糕
推荐之选‼️🤩🤤咸蛋黄超级香、惹味,咸味配上甜窝夫,十分特别!而雪糕有淡淡的普洱味,与朱古力味相配,味道均衡👍🏻值得一试!

16 浏览
0 赞好
0 留言
▪️士多啤梨配奶油酱窝夫 铁观音雪糕
相对下,没有太大特别,正常口味。

留意到有很多款主食及小食都十分吸引!下次再来嚐嚐😋
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级3
34
0
2020-07-11 99 浏览
食好野感觉真系好幸福啊〜@2dp_tea_n_veggie既原只菠萝炒饭好特别同平时泰国食开啲好唔同,啲肉松加蛋丝好特别,个红菜头沙律好新鲜,啱晒锺意健康嘅我。但系我最锺意嘅都系嗰个绿茶雪糕,好似我喺日本食嘅味道。佢地地址系尖沙咀厚福街12至12号A蓝马商业大厦地下 交通好方便
更多
食好野感觉真系好幸福啊〜@2dp_tea_n_veggie既原只菠萝炒饭好特别同平时泰国食开啲好唔同,啲肉松加蛋丝好特别,个红菜头沙律好新鲜,啱晒锺意健康嘅我。但系我最锺意嘅都系嗰个绿茶雪糕,好似我喺日本食嘅味道。佢地地址系尖沙咀厚福街12至12号A蓝马商业大厦地下 交通好方便
8 浏览
0 赞好
0 留言
6 浏览
0 赞好
0 留言
8 浏览
0 赞好
0 留言
8 浏览
0 赞好
0 留言
7 浏览
0 赞好
0 留言
10 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级3
30
0
2020-07-11 98 浏览
呢间真系好唔错㗎尖沙咀厚福街成日都排长龙佢哋嘅价钱同埋份量系成正比的我哋嗌左南瓜饭好足料两个人食, OK虽然系冇肉不过都好够味道同埋左一碟意粉🍝真系超足料仲要打包添如果小食特别建议大家可以点黑松露薯条真系好大份好大碟都系$78带埋芝士波同埋鸡串一流呀大家如果行行吓街可以去食
更多
呢间真系好唔错㗎尖沙咀厚福街成日都排长龙
佢哋嘅价钱同埋份量系成正比的
我哋嗌左南瓜饭好足料两个人食, OK
虽然系冇肉不过都好够味道
同埋左一碟意粉🍝真系超足料仲要打包添
如果小食特别建议大家可以点黑松露薯条
真系好大份好大碟都系$78
带埋芝士波同埋鸡串一流呀大家如果行行吓街可以去食
15 浏览
0 赞好
0 留言
9 浏览
0 赞好
0 留言
12 浏览
0 赞好
0 留言
12 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级3
82
0
新派素食菜从来都未试过有齐晒甜品同埋饮品🍹 既西餐厅原来素食都可以好精致用料健康,素食都可以好特别!吸引唔少人过嚟排队食餐厅白色为主调,感觉清新又舒服,环境比较乾净嘅感觉<火龙果红茶乳酪>红红既水果火龙果沙冰,下面搭配红茶,酸酸甜甜嘅感觉都特别开胃!<西瓜雪山>满满嘅西瓜🍉沙冰,特别适合夏日消暑,够晒清爽!<茄香猴头菇蒟蒻面>猴头菇、杂菌、嫩菠菜全部都系我嘅最爱蕃茄汁再加入蒟蒻面嘅配搭好夹口感好爽,虽然唔太吸汁有啲清淡,但其实呢个够营养又饱肚,而且都系新尝试!<泡菜牛油果impossible汉堡🍔>汉堡扒系用植物制造素肉制作初头都以为会差好多,其实味道同真牛肉感觉差唔多面包口感外脆内软,Juicy好味道,加上配菜有蕃茄、椰菜丝、洋葱等,仲有泡菜嘅酸甜辣,酱汁味道够独特,配上杂菜沙律都特别健康!<蜜瓜牛乳刨冰🍧>呢个甜品真系有惊喜!大大个蜜瓜,再配上满满嘅蜜瓜肉,里面仲有绵绵口感嘅冰,牛乳香浓,真系不得不试下!
更多
新派素食菜从来都未试过

有齐晒甜品同埋饮品🍹 既西餐厅
原来素食都可以好精致
用料健康,素食都可以好特别!
吸引唔少人过嚟排队食

1 浏览
0 赞好
0 留言

餐厅白色为主调,感觉清新又舒服,环境比较乾净嘅感觉
3 浏览
0 赞好
0 留言
1 浏览
0 赞好
0 留言

<火龙果红茶乳酪>
3 浏览
0 赞好
0 留言

红红既水果火龙果沙冰,下面搭配红茶,酸酸甜甜嘅感觉都特别开胃!
2 浏览
0 赞好
0 留言

<西瓜雪山>
满满嘅西瓜🍉沙冰,特别适合夏日消暑,够晒清爽!
2 浏览
0 赞好
0 留言
1 浏览
0 赞好
0 留言

<茄香猴头菇蒟蒻面>
猴头菇、杂菌、嫩菠菜全部都系我嘅最爱
蕃茄汁再加入蒟蒻面嘅配搭好夹
口感好爽,虽然唔太吸汁有啲清淡,但其实呢个够营养又饱肚,而且都系新尝试!
1 浏览
0 赞好
0 留言

<泡菜牛油果impossible汉堡🍔>
汉堡扒系用植物制造素肉制作
初头都以为会差好多,其实味道同真牛肉感觉差唔多
面包口感外脆内软,Juicy好味道,加上配菜有蕃茄、椰菜丝、洋葱等,仲有泡菜嘅酸甜辣,酱汁味道够独特,配上杂菜沙律都特别健康!
1 浏览
0 赞好
0 留言
1 浏览
0 赞好
0 留言
3 浏览
0 赞好
0 留言

<蜜瓜牛乳刨冰🍧>
呢个甜品真系有惊喜!大大个蜜瓜,再配上满满嘅蜜瓜肉,里面仲有绵绵口感嘅冰,牛乳香浓,真系不得不试下!
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
推介美食
  • 蜜瓜牛乳刨冰
  • 火龙果红茶乳酪
等级2
6
0
2020-07-01 79 浏览
今日同朋友一齐去呢间素食餐厅食晚饭一去到已经超级多人排队好彩有book到位所以好快就可以入去但外面真系好多人排队餐厅环境几靓不过因为好多人所以餐厅好吵好难听到对方讲咩嘢佢嘅薯条热辣辣好脆卜卜好好食而个pizza个底都唔厚俾我想像中好食完全唔觉得系素食真系可以以假乱真相对之下个南瓜饭味道比较淡适合喜欢清淡嘅朋友去食份量都可以两个人share卖相几靓 适合打卡最後个蜜瓜冰好正水果好甜不过最好share来食jeng!
更多
今日同朋友一齐去呢间素食餐厅食晚饭
一去到已经超级多人排队
好彩有book到位
所以好快就可以入去
但外面真系好多人排队
餐厅环境几靓
不过因为好多人
所以餐厅好吵
好难听到对方讲咩嘢
佢嘅薯条热辣辣好脆卜卜
好好食
而个pizza个底都唔厚
俾我想像中好食
完全唔觉得系素食
真系可以以假乱真
相对之下个南瓜饭味道比较淡
适合喜欢清淡嘅朋友去食
份量都可以两个人share
卖相几靓 适合打卡
最後个蜜瓜冰好正
水果好甜
不过最好share来食
jeng!
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
2 浏览
0 赞好
0 留言
1 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2020-06-24
用餐途径
堂食
用餐时段
晚餐
推介美食
  • 黑松露薯条
  • 蜜瓜牛乳刨冰
等级2
8
0
作为年轻女士,近年都崇尚素食,感觉健康又环保呢间2DP 食物、饮品同甜品都好多款,样样都好吸引😍😍😍今次同friend最後叫左四样野,饱饱😋😋😋原个南瓜盅‧烩饭($158) 忌廉烩饭不错😊😊系略嫌个南瓜近皮嘅位置有啲苦,但唔想咁浪费照食左忌廉牛肝菌Impossible肉碎阔条面($118) 呢个面好食呀,味道唔太浓👍🏻👍🏻👍🏻火龙果红茶乳酪($42) x2(大家都想试呢样) 甜度适中,好清新嘅感觉,饮完肠道都健康啲☺️☺️自家制芋圆+桃胶仙草豆花($56) 芋圆很赞❤️❤️😋😋原只菠萝炒椰菜花饭都好吸引!!!仲有下次想试茄香猴头菇蒟蒻面😜服务都好好呀,员工好有礼貌,好彩今次有订位,如果唔系都要等😌😌
更多
作为年轻女士,近年都崇尚素食,感觉健康又环保
呢间2DP 食物、饮品同甜品都好多款,样样都好吸引😍😍😍

今次同friend最後叫左四样野,饱饱😋😋😋

原个南瓜·烩饭
$158
3 浏览
0 赞好
0 留言

原个南瓜盅‧烩饭($158) 忌廉烩饭不错😊😊系略嫌个南瓜近皮嘅位置有啲苦,但唔想咁浪费照食左

1 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言

忌廉牛肝菌Impossible肉碎阔条面($118) 呢个面好食呀,味道唔太浓👍🏻👍🏻👍🏻
火龙果红茶乳酪($42) x2(大家都想试呢样) 甜度适中,好清新嘅感觉,饮完肠道都健康啲☺️☺️

3 浏览
0 赞好
0 留言

自家制芋圆+桃胶仙草豆花($56) 芋圆很赞❤️❤️😋😋


原只菠萝炒椰菜花饭都好吸引!!!仲有下次想试茄香猴头菇蒟蒻面😜


服务都好好呀,员工好有礼貌,好彩今次有订位,如果唔系都要等😌😌

(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
人均消费
$230 (晚餐)
推介美食
原个南瓜·烩饭
$ 158