2dp都開左好多年,仲記得一開時勁hit,事隔多年,可能人老左,對健康嘅追求健康濃左,間唔時都會食下素。今次同朋友試呢間,落完order先知原來朋友唔知係食素!可見野食唔會令人覺得點解無肉食。兩個人叫左忌廉牛肝菌素肉碎闊條麵、原隻菠蘿炒椰菜花飯、蜜瓜牛乳刨冰同蘋果烏龍茶。🚩蘋果烏龍茶落單時少有地無叫小甜,本身都擔心太甜,點知少有地唔甜,淡淡蘋果香,夾埋烏龍好fresh,唔係Hea加糖漿個種。🚩忌廉牛肝菌素肉碎寬條麵成餐飯有兩個驚喜,呢個意粉係第一個。一上台好香!好香黑松露個種味,食落個汁好濃味,寬條麵質地比唔少cafe做得好,al dente,夾埋菇同impossible meat食,口感好豐富,一啲都唔寡。必食!btw唔食cream的話可以轉soymilk🚩原隻菠蘿炒椰菜花飯大家都未食過椰菜花飯,只知道係將切碎嘅椰菜花取代白飯,對口感好奇而揀左佢。上台時好澎湃,原個菠蘿上,椰菜花飯上有大量蛋絲同素肉鬆。比起意粉,呢個相對一般,椰菜花飯口感偏濕,說服唔到大腦佢係白飯😂😂,加上素肉鬆嘅豆味都好出,個人都係鐘情意粉。🚩蜜瓜牛乳刨冰首先,食食下見到幾乎台台都有嗌,已經勁期待。上台後,急不及待

🚩蘋果烏龍茶

🚩忌廉牛肝菌素肉碎寬條麵

🚩原隻菠蘿炒椰菜花飯

🚩蜜瓜牛乳刨冰
首先,食食下見到幾乎台台都有嗌,已經勁期待。上台後,急不及待試一啖蜜瓜,夠曬甜,係水果個種甜。再挖開睇下d冰,超細緻,食落係純牛奶味,根本係原盒牛奶拎去雪,雪完再刨成冰。好正!係一道食完都唔heavy既甜品,0罪惡感🤤成餐飯第二個驚喜。

🎊總結:衝住寬條麵同刨冰,一定encore!!!!🤤🤤🤤
2021-03-31 25 浏览
2DP「蕃茄水牛芝士薄餅」蕃茄都算爽口,芝士好煙韌,但係餅底可以厚番少少日原個南瓜忌廉大麥飯(小南瓜🎃、蘆筍:南瓜同忌廉既配配搭都幾match,口感唔錯,又有蘆筍令到口感更加清甜「火龍果紅茶乳酪」杯drink幾靚喎賣相而且fresh 好飲唔太甜 好清新🥰大大杯 樣靚有實力嘅特飲,一定要再encore「芋圓紅豆豆花」大大碗熱芋圓、薏米粒+紅豆粒幾有咬口,夠煙韌,美中不足係太甜,份量都算多「熱杞子菊花茶」食完咁多野,再飲番杞子菊花茶幫助消膩「水牛芝士素pizza」餅皮好趣好薄澱粉質唔多口感好好而且即叫即製,特別脆口又夠薄,佢既小蕃茄夠juicy又大粒好夠芝士又唔會太濃味 Jeng!❤️
2DP

「熱杞子菊花茶」食完咁多野,再飲番杞子菊花茶幫助消膩
2021-03-25
2021-03-31 20 浏览
❥ 𝟚𝔻ℙ🌱/✿尖沙咀呢間素食𝕔𝕒𝕗𝕖我已經黎過幾次 不過都係為甜品而黎 今次試鹹食 韓式芝士炸雞拌飯同忌廉雞肉意粉 芝士汁好食 幾濃芝士味道 當然偏向港式𝕤𝕥𝕪𝕝𝕖 配菜有菠菜 泡菜 蘿蔔絲 仲有太陽蛋🥰 另外𝕔𝕣𝕖𝕒𝕞 𝕡𝕒𝕤𝕥𝕒落足𝕔𝕣𝕖𝕒𝕞 好濃郁 素雞肉口感有𝕕似腐皮卷🤣 飲品就茶底好出 果汁味道淡𝕕✿. 𝚈𝚞𝚖:𝟰/𝟻𝚁𝚎𝚟𝚒𝚜𝚒𝚝﹕𝟰/𝟻𝙿𝚛𝚒𝚌𝚎﹕ $𝟚𝟘𝟘/𝗵𝗲𝗮𝗱˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞☞ ☞ 𝟚𝔻ℙ (尖沙咀)尖沙咀厚福街𝟙𝟚至𝟙𝟚號𝔸藍馬商業大廈地下˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞
❥ 𝟚𝔻ℙ🌱
/✿

飲品就茶底好出 果汁味道淡𝕕

. 𝚈𝚞𝚖:𝟰/𝟻
𝚁𝚎𝚟𝚒𝚜𝚒𝚝﹕𝟰/𝟻
𝙿𝚛𝚒𝚌𝚎﹕ $𝟚𝟘𝟘/𝗵𝗲𝗮𝗱

☞ ☞ 𝟚𝔻ℙ (尖沙咀)
尖沙咀厚福街𝟙𝟚至𝟙𝟚號𝔸藍馬商業大廈地下
平時好少食素🥗不過係朋友慫恿之後就俾佢帶咗黎位於尖沙嘴嘅呢間2DP餐廳😝由於對素食無咩概念,所以都唔知有咩期待😍下晝嘅lunch set都好多選擇,介紹嘅時候店員竟然話依家到六點都做緊八折!所以我同朋友除咗叫咗兩個set lunch 之外都叫咗個甜品🥰一陣再介紹😃首先黎到嘅係忌廉素雞肉闊條麵👍忌廉都幾濃厚配埋彈牙嘅闊條麵唔會太膩,素雞肉質感同真雞肉都似😆有少少偏鹹不過配埋麵食就啱啱好😊之後黎到嘅勁大盤嘅鰻魚定食🥸一上到檯我同朋友都諗咗好耐到底鰻魚嘅素會係點做成🧐原來餐廳用咗茄子去做鰻魚嘅外型😝配料有南瓜蓉,蔬菜,玉子,同湯等等😜十分豐富!各種配料配埋飯食一啲都唔會悶😏雖然茄子未必完全複製到鰻魚嘅風味,不過喺視覺上同埋鑒於佢係素食都已經做得好出色🥰本身午餐係包基本餐飲,不過同朋友就加錢($18)轉咗蜂蜜生薑茶🤤同桂圓紅棗茶👍茶嘅份量好多😝打卡亦都一流❤️味道濃郁因為做緊八折🥰所以叫多咗個蜜瓜碗 農場牛乳刨冰🍧可以講係外觀上同味道上都十分有驚喜🥳首先上到枱已經見到好滿嘅蜜瓜粒🤩同朋友打完卡之後😛入邊好綿滑嘅牛乳冰,同埋好甜嘅蜜瓜粒相輔相成🤤好快就食晒!十分推薦嚟到嘅朋友一定要試吓🤫埋單八折後

鰻魚定食

蜜瓜碗  農場牛乳刨冰

埋單八折後兩個人三百蚊👍我同朋友都食到好飽😝餐廳環境乾淨,店員服務有禮貌🥰如果鍾意食素食,或者平時係食肉獸嘅朋友,都好推薦大家嚟試吓另一種生活態度🤗
2021-03-25 44 浏览
厚福街素食第二次品嚐2DP素食, 中午12:30。2位品嚐2個午餐1)南瓜湯飯沒有南瓜味, 食完完全不覺是南瓜,湯不甜不香, 要改善。有菇有蟲草花及豆腐, 清淡冇味, 非常失望。2)素牛肉impossible 漢堡包包非常鬆軟, 薯條脆, 漢堡包有驚喜。此午餐好食d.3)南瓜雪耳糖水清淡冇味, 完全不合心意。感覺水準有些下降, 真的失望。素食食店應要加以改善進步, 食物質素味道要好, 才能吸引多些食客轉變食素,為地球出一分力。
厚福街素食
第二次品嚐2DP素食, 中午12:30。2位
品嚐2個午餐
1)南瓜湯飯
沒有南瓜味, 食完完全不覺是南瓜,湯不甜不香, 要改善。
有菇有蟲草花及豆腐, 清淡冇味, 非常
失望。

2)素牛肉impossible 漢堡包
包非常鬆軟, 薯條脆, 漢堡包有驚喜。

此午餐好食d.

3)南瓜雪耳糖水
清淡冇味, 完全不合心意。

感覺水準有些下降, 真的失望。

2021-03-24 44 浏览
這間位於尖沙咀厚福街的素食餐廳2DP,平日6點前埋單可享八折優惠。午市套餐$88起,另送飲品及糖水。忌廉素雞肉闊條麵闊條麵彈牙不糊口,每條麵條都沾滿了忌廉汁,非常creamy,雞肉用了猴頭菇做成,質感幾似雞肉。瀑布芝士炸雞定食炸雞用了猴頭菇炸至脆口,無論外型還是質感都十足炸雞,加上特製芝士醬,入口跟炸雞分別不大,反而油膩感無咁重,更健康。士多啤梨配奶油醬窩夫及鐵觀音雪糕主角窩夫即叫即製,窩夫外脆內鬆軟,表面忌廉甜度適中,而鐵觀音雪糕帶淡淡茶香,而且幼滑。杞子菊花茶&金鑽鳳梨綠茶前者淡淡菊花清香;後者因興起台灣鳳梨,所以一試,味道清甜有果香。

午市套餐$88起,另送飲品及糖水

瀑布芝士炸雞定食

士多啤梨配奶油醬窩夫及鐵觀音雪糕

杞子菊花茶&金鑽鳳梨綠茶

尖沙咀厚福街不嬲係揾食勝地🤩今晚食完飯就特登過尼食甜品‼️平時都成日見到好多人喺呢間餐廳門口排隊😂好彩等左一陣就入得姐🧏🏻‍♀️✨蜜瓜牛乳刨冰✨ $108(另收加一)蜜瓜用左日本玫瓏蜜瓜🍈🍈甜度有成18%☺️蜜瓜波好清甜好juicy食完一粒之後基本上係停唔到口🥰再配埋入面3.6牛乳雪花冰🍼❄️係非常之咁好食雪花冰奶味超級濃郁😍😍‼️似係直接雪到d 3.6變冰之後直接刨一滴水都無加過咁🤣質感好幼細再加左少少煉奶做點綴😋好滿足🤪重點係食完之後又好似無乜罪疚感💁🏼‍♀️
尖沙咀厚福街不嬲係揾食勝地🤩
今晚食完飯就特登過尼食甜品‼️
平時都成日見到好多人喺呢間餐廳門口排隊😂
好彩等左一陣就入得姐🧏🏻‍♀️

✨蜜瓜牛乳刨冰✨ $108(另收加一)

蜜瓜用左日本玫瓏蜜瓜🍈🍈
再加左少少煉奶做點綴😋
好滿足🤪
重點係食完之後又好似無乜罪疚感💁🏼‍♀️
2021-03-15 88 浏览
周日同囡囡上完瑜伽堂,有點餓,就去到附近嘅厚福街食lunch🍽️🍴。 2DP呢間素食餐廳以前都嚟過,當時係想帶囡囡嚟食甜品,囡囡好想食🍈🍈蜜瓜牛乳刨冰 ,但當時冰機剛好壞咗,所以最尾都冇試到。今次就可以試返👍,食甜品之前食個主菜。🍅🍅鮮蕃茄自家製芝士薄餅$138 芝士鹹香,味道非常香濃,純素芝士係店家用腰果同白味噌自製㗎。 餅底薄脆,好高質。🥗🥗牛油果有機紅菜頭彩虹沙律$118 材料新鮮又豐富,有牛油果,紅菜頭,青瓜,粟米粒,鷹嘴豆,藜麥及沙律菜,配乳酪 沙律醬。唔同嘅色彩🌈可以吸收唔同嘅營養 ,好健康。🍈蜜瓜牛乳刨冰$108 超吸睛嘅甜品,蜜瓜香甜,裏面係牛奶刨冰,口感綿密,打卡菜式no. 1。2杯飲品都好靚,點了荔枝西柚烏龍同玫瑰荔枝梳打,尤其係🌹🌹玫瑰荔枝梳打,杯裏有玫瑰花瓣,lady又浪漫🥤🥤

今次就可以試返👍,食甜品之前食個主菜。

🍅🍅鮮蕃茄自家製芝士薄餅$138

🥗🥗牛油果有機紅菜頭彩虹沙律$118

🍈蜜瓜牛乳刨冰$108

2021-03-14
2021-03-11 110 浏览
望落唔似素食呢😎 真係吸引,而且呢間幾多選擇!素食人士會特別開心🤣我哋都有推介身邊既素食朋友 。支持食素🙌🏻耐唔耐食下感覺健康了🤣瀑布芝士炸雞定食 $98芝士味好正!炸雞係猴頭菇整的,口感好似雞呀👍🏻 拌飯都唔錯,如果多啲泡菜就好喇☺️Impossible素豬漢堡配薯條 $128加咗菠蘿同大啡菇,菠蘿好厚!好juicy 😍 好少食素豬,多數食素牛豬,整體嚟講ok👌🏻 個餐會送雪耳糖水,好滋潤❤️
望落唔似素食呢😎
真係吸引,而且呢間幾多選擇!

素食人士會特別開心🤣我哋都有推介身邊既素食朋友 。
支持食素🙌🏻耐唔耐食下感覺健康了🤣

瀑布芝士炸雞定食 $98

Impossible素豬漢堡配薯條 $128

個餐會送雪耳糖水,好滋潤❤️
2021-02-27 133 浏览
每次經過尖沙咀厚福街,都會見到此店門外大排長龍,向來無肉不歡的小編都決定試一試!🥗牛油果羽衣甘藍沙律($108)酸酸甜甜的醬汁,開胃之餘感覺又好清新👍🏻好食指數: 8/10🍝韓式泡菜素煙肉卡邦尼意粉($118)雖然是素食,但都有煙肉的味道及質感😋適合肉食朋友過一過口癮!卡邦尼意粉融和泡菜元素,創新又減少油膩感好食指數:7/10

🥗牛油果羽衣甘藍沙律($108)
酸酸甜甜的醬汁,開胃之餘感覺又好清新👍🏻
好食指數: 8/10

🍝韓式泡菜素煙肉卡邦尼意粉($118)
好食指數:7/10

2021-02-18 159 浏览
🥬素·鰻魚🍱Go vegan for a day.尖沙咀高質素食推出全新menu, 當然要同茹素達人 gogreen.foodie 一齊去試下先!擺盤高質賣相吸引,創意菜式令素食唔再沉悶單調~🍳生酮全日早餐入面有齊🥑牛油果沙律、🍅羅馬串串蕃茄、超級食物天貝,生酮飲食嘅同時,都可以元氣滿滿🌞味道清淡為主,奇亞籽布甸都會食到天貝嘅味道。🐟鰻魚定食賣相已經好靚,有齊素鰻魚,南瓜蓉,玉子蛋,藜麥飯,沙律同麵豉湯。茄子扮嘅素鰻賣相高質,食落醬汁入味濃郁。麻醬沙律香濃開胃,大大嚿玉子口感香甜。🍐木瓜雪耳糖水雪耳更是養顏佳寶,飲碗糖水冬天更滋潤。創新高質素食,新奇有心思。
🥬素·鰻魚🍱
Go vegan for a day.

🍳生酮全日早餐

🐟鰻魚定食

🍐木瓜雪耳糖水
雪耳更是養顏佳寶,飲碗糖水冬天更滋潤。

創新高質素食,新奇有心思。
2021-02-17 113 浏览
🍔Impossible 素牛漢堡配薯條($128)限聚令期間,約咗朋友黎依間位於尖沙咀厚福街試下新派既素食,當時全日都係同一個menu,叫咗呢個好受歡迎既素牛burger ! 食素菜最正係每樣野食都會估下到底用咩整🙈 呢個burger包皮烘到好香脆,而個中間層素牛肉味道似炸過既蓮藕餅,食落真係有肉汁有肉味!而落單時加左$12轉純素流心芝士,味道好似南瓜蓉,但配搭起上黎食又唔錯😋🍝牛肝菌Impossible肉碎意粉($98)呢個係超級好食!一黎到已經好香,濃厚既牛肝菌忌廉汁掛滿每條闊條麵,再加埋份量十足既雜菌同素肉碎,肚餓既時候真係食兩兜都得🤣飲品方面,叫左金鑽鳳梨綠茶同杞子菊花茶,前者有好香菠蘿味,後者有淡淡既菊花味,清新又健康。最後送上木瓜雪耳糖水,為整頓飯畫上完美嘅句號。整體食物質素唔錯,價錢合理,鍾意食素菜既朋友可以試吓👌🏻

🍔Impossible 素牛漢堡配薯條($128)

🍝牛肝菌Impossible肉碎意粉($98)

2021-02-13 87 浏览
Food is mostly served warm onlyGrandma complained that the milk tea is not hot enoughPrice is relatively high consider the location and environment Personally like the eel rice which is actually eggplant with saucing All day breakfast is a bit disappointing regarding the portion Burger is fair One thing that I like most is the fries
Burger is fair
2021-02-11 130 浏览
素食料理原來可以這樣精緻的😌口味和賣相都非常創新,很有驚喜喔💗💗💗那天我品嚐了~1️⃣「流沙鹹蛋黃燴飯」不得了的鹹蛋香氣👍🏼👍🏼👍🏼滿足了我這個百分百鹹蛋控🤤燴飯之中還有大大片的白菌💗很有咬口~2️⃣「原隻菠蘿炒椰菜花飯」這個炒飯🤭是沒有米飯的!是「低碳料理」的菜色👍🏼好適合唔想食咁多碳水化合物的朋友~取而代之有健康好味嘅椰菜花💗仲有雞蛋絲丶素肉鬆丶菠蘿粒丶提子乾同埋腰果~食材豐富又多重口感(不吃雞蛋的素食朋友,可以走蛋的)3️⃣「火龍果紅茶乳酪」美味的乳酪飲💗口感順滑,甜度適中,那小紅鶴飲管很可愛喔~我跟它拍了很多照片🤩4️⃣「蜜瓜牛乳刨冰」係2DP嘅人氣招牌甜品💗嘩!真的又好看又好吃🤤圓圓蜜瓜球非常甜美~中間的牛奶刨冰💗有意想不到的細滑感,入口即溶又充滿奶香~好正喔🤭(不吃牛奶的素食朋友,可以走牛奶,轉豆乳的)

1️⃣「流沙鹹蛋黃燴飯」
流沙鹹蛋黃燴飯
2️⃣「原隻菠蘿炒椰菜花飯」

3️⃣「火龍果紅茶乳酪」

4️⃣「蜜瓜牛乳刨冰」

流沙鹹蛋黃燴飯
2021-02-11 71 浏览
好耐冇食過素我同朋友都想清下腸胃所以呢到厚福街都要揀素食叫咗個沙爹串燒雞做頭盤又幾好食喎調味做得幾好另外仲有沙嗲醬可以點要塞都唔錯似真係雞肉火龍果乳酪另外仲叫咗杯真係粉紅色嘅乳酪好靚呀打卡一流飲落都唔錯同埋非常之通便生酮早餐相對嚟講就失色一啲可能因為要夠多油雞蛋好油炒菠菜好油其他嘢都好油膩不過可能因為係素食又要做到生酮效果就要係咁不過嘢食係唔難食嘅你都唔算差只係油膩咗啲餐廳環境幾大坐得幾舒服整體都好食既可以再去
好耐冇食過素
我同朋友都想清下腸胃