2021-03-31
2dp都開左好多年,仲記得一開時勁hit,事隔多年,可能人老左,對健康嘅追求健康濃左,間唔時都會食下素。今次同朋友試呢間,落完order先知原來朋友唔知係食素!可見野食唔會令人覺得點解無肉食。兩個人叫左忌廉牛肝菌素肉碎闊條麵、原隻菠蘿炒椰菜花飯、蜜瓜牛乳刨冰同蘋果烏龍茶。🚩蘋果烏龍茶落單時少有地無叫小甜,本身都擔心太甜,點知少有地唔甜,淡淡蘋果香,夾埋烏龍好fresh,唔係Hea加糖漿個種。🚩忌廉牛肝菌素肉碎寬條麵成餐飯有兩個驚喜,呢個意粉係第一個。一上台好香!好香黑松露個種味,食落個汁好濃味,寬條麵質地比唔少cafe做得好,al dente,夾埋菇同impossible meat食,口感好豐富,一啲都唔寡。必食!btw唔食cream的話可以轉soymilk🚩原隻菠蘿炒椰菜花飯大家都未食過椰菜花飯,只知道係將切碎嘅椰菜花取代白飯,對口感好奇而揀左佢。上台時好澎湃,原個菠蘿上,椰菜花飯上有大量蛋絲同素肉鬆。比起意粉,呢個相對一般,椰菜花飯口感偏濕,說服唔到大腦佢係白飯😂😂,加上素肉鬆嘅豆味都好出,個人都係鐘情意粉。🚩蜜瓜牛乳刨冰首先,食食下見到幾乎台台都有嗌,已經勁期待。上台後,急不及待
🚩蘋果烏龍茶
🚩忌廉牛肝菌素肉碎寬條麵
🚩原隻菠蘿炒椰菜花飯
🚩蜜瓜牛乳刨冰
首先,食食下見到幾乎台台都有嗌,已經勁期待。上台後,急不及待試一啖蜜瓜,夠曬甜,係水果個種甜。再挖開睇下d冰,超細緻,食落係純牛奶味,根本係原盒牛奶拎去雪,雪完再刨成冰。好正!係一道食完都唔heavy既甜品,0罪惡感🤤成餐飯第二個驚喜。
🎊總結:衝住寬條麵同刨冰,一定encore!!!!🤤🤤🤤