225
112
72
等级4
403
5
2021-05-27 13792 浏览
今天晚上约了朋友出来聚会,大家都很久没有品嚐过自助餐了,刚巧这间酒店的自助餐价钱十分便宜,所以我们便决定来到这里嚐一嚐它的味道了虽然帝都酒店只是一间四星级的酒店,而且没有龙虾供应,但是今次自助餐亦有多个「回本位」,包括任食生蚝、长脚蟹、鹅肝以及多款口味的 Movenpick雪糕等等,重点是用餐时间非常充裕,晚上 6:00-10:00 足足四小时无限任食,性价比真的相当高!No.1【生蚝】虽然生蚝需要出去排队拿取,而且每次只限取两只,不过可能闲日的关系,到中段的时候不需要排队之余,更可以一次过取多只生蚝,所以大家不用担心排队浪费时间的问题即使生蚝只有一款选择,但是肉质不单止丰盈饱满,海水味亦不算特别浓郁,即使不沾酱品嚐,味道依然不会腥,以自助餐来说,这种生蚝算是十分高质了No.2【长脚蟹和大虾】可惜长脚蟹的味道便比较一般了,虽然它的质感十分脆嫩爽口,鲜美多汁,可是海水味却太过浓烈,每一口都咸得呛喉,至於大虾则没有任何味道,淡而无味的,大家浅嚐一下便好了No.3【甜虾刺身】甜虾的肉质非常柔软嫩滑,香甜美味,细嚼慢咽的时候,鲜甜无比的虾汁更立即倾巢而出,在唇齿间留下一丝丝浓郁的鲜虾气息,口感
更多
今天晚上约了朋友出来聚会,大家都很久没有品嚐过自助餐了,刚巧这间酒店的自助餐价钱十分便宜,所以我们便决定来到这里嚐一嚐它的味道了

673 浏览
0 赞好
0 留言
虽然帝都酒店只是一间四星级的酒店,而且没有龙虾供应,但是今次自助餐亦有多个「回本位」,包括任食生蚝、长脚蟹、鹅肝以及多款口味的 Movenpick雪糕等等,重点是用餐时间非常充裕,晚上 6:00-10:00 足足四小时无限任食,性价比真的相当高!

长脚蟹和大虾
227 浏览
2 赞好
0 留言
生蚝
271 浏览
1 赞好
0 留言
No.1【生蚝】
生蚝
240 浏览
0 赞好
0 留言
虽然生蚝需要出去排队拿取,而且每次只限取两只,不过可能闲日的关系,到中段的时候不需要排队之余,更可以一次过取多只生蚝,所以大家不用担心排队浪费时间的问题

生蚝
91 浏览
0 赞好
0 留言
即使生蚝只有一款选择,但是肉质不单止丰盈饱满,海水味亦不算特别浓郁,即使不沾酱品嚐,味道依然不会腥,以自助餐来说,这种生蚝算是十分高质了

生蚝
189 浏览
0 赞好
0 留言
No.2【长脚蟹和大虾】
长脚蟹和大虾
157 浏览
0 赞好
0 留言
可惜长脚蟹的味道便比较一般了,虽然它的质感十分脆嫩爽口,鲜美多汁,可是海水味却太过浓烈,每一口都咸得呛喉,至於大虾则没有任何味道,淡而无味的,大家浅嚐一下便好了

长脚蟹和大虾
141 浏览
0 赞好
0 留言
No.3【甜虾刺身
甜虾刺身
134 浏览
0 赞好
0 留言
甜虾的肉质非常柔软嫩滑,香甜美味,细嚼慢咽的时候,鲜甜无比的虾汁更立即倾巢而出,在唇齿间留下一丝丝浓郁的鲜虾气息,口感细腻而延绵,让人陶醉其中,吮指回味

甜虾刺身
125 浏览
0 赞好
0 留言
甜虾刺身
82 浏览
0 赞好
0 留言
No.4【鹅肝】
鹅肝
125 浏览
0 赞好
0 留言
鹅肝的质感都算细嫩无根,一放入口中便能够立即溶化,以及吃多几件亦不会有油腻的感觉,加上鹅肝无限任取之余更不用排队,所以我总共吃了6-7件,卡路里应该超标了

鹅肝
105 浏览
0 赞好
0 留言
No.5【鲍鱼炖花胶】
鲍鱼炖花胶
97 浏览
0 赞好
0 留言
这份鲍鱼炖花胶并不是无限任取,每人可以凭卡免费换领一份,虽然看起来十分矜贵,可惜味道却让人失望顶透,花胶不单止不太入味,同时亦缺乏了质嫩爽口的口感,至於鲍鱼则只是普通罐头的货色,并没有什麽特别,大家不要抱有太高的期望

鲍鱼炖花胶
93 浏览
0 赞好
0 留言
No.6【熟食】
熟食
104 浏览
1 赞好
0 留言
酒店除了刚才几款「回本」的菜色,当然还有其他熟食选择,例如鸡肉和猪肉串烧、猪颈肉、蒸鸡以及叉烧等等,可惜它们的味道统统都只是一般而已,肉质全部都比较粗糙,建议大家预留一些位置来品嚐甜品算了

熟食
77 浏览
1 赞好
0 留言
熟食
78 浏览
0 赞好
0 留言
熟食
72 浏览
0 赞好
0 留言
No.7甜品
甜品
79 浏览
0 赞好
0 留言
甜品的「回本」位当然是 「MOVENPICK」雪糕,而且更有多款口味选择,除了热门的梦幻云呢拿、瑞士朱古力、特浓咖啡和枫糖合桃外,还有薄荷朱古力,柠檬青柠雪葩以及冧酒提子等限定的味道,我们可以一次过尽情品嚐不同口味的「MOVENPICK」雪糕,令到整个自助餐立即值回票价!

「MOVENPICK」雪糕
68 浏览
0 赞好
0 留言
甜品
69 浏览
0 赞好
0 留言
酒店还有提供一系列的「自家制」甜品,不过当中只有焦糖炖蛋、芒果奶冻和朱古力布丁较为值得推介,炖蛋和芒果奶冻的口感十分幼滑柔顺,入口即化,而朱古力布丁味道一点也不甜腻之余,浓浓的朱古力气息更回转在口中,甜甜的,香香的,清甜可口,甜香四溢,余味更在嘴里久久不散,让人口舌生香,回味无穷

甜品
91 浏览
0 赞好
0 留言
甜品
84 浏览
0 赞好
0 留言
甜品
69 浏览
0 赞好
0 留言
No.8【火焰雪山】
火焰雪山
82 浏览
0 赞好
0 留言
酒店有两次限时的火焰雪山,个人认为它是全场最出色的甜品,雪山上层是松化柔软的蛋糕,下层则是入口即溶的雪糕,把它放进口中的时候,更立即像棉花糖般入口即溶,与此同时大量的酒香像瀑布般倾巢而出,我们满口都充满着浓浓的甜酒香气,并且感受到冰火交溶的极致享受,美味得让人陶醉其中,念念不忘!

火焰雪山
74 浏览
0 赞好
0 留言
火焰雪山
83 浏览
0 赞好
0 留言
火焰雪山
67 浏览
0 赞好
0 留言
价钱方面,全时段的晚市自助餐只需 $448,并且不用收取加一服务费,即是每人实价只需 $448而已

83 浏览
0 赞好
0 留言
总结来说,虽然今次自助餐的整体味道和食物选择比起上次 W Hotel略逊一筹,但是它仍然有多个「回本」菜色之余,更胜在有大量时间可以慢慢品嚐,以及价钱亦更便宜,所以非常值得推荐给大家,另外建议大家可以顺便预定酒店房,房间净价只需 $400左右,便可以自制「Staycation」了
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2021-05-12
用餐途径
堂食
人均消费
$448 (晚餐)
推介美食
生蚝
生蚝
生蚝
生蚝
甜虾刺身
甜虾刺身
甜虾刺身
鹅肝
鹅肝
甜品
「MOVENPICK」雪糕
甜品
甜品
甜品
甜品
火焰雪山
火焰雪山
火焰雪山
火焰雪山
等级1
2
0
2021-10-04 400 浏览
第1次到沙田帝都酒店, $448的价钱, 因迟订位, 所以安排了在门口位置, 但帝都酒店2+2的员工不懂主动再安排入面的位置(因看见入面有空位)已觉得服务不太好, 时段是1800至2200, 但吃到2000已叫人比钱埋单, 真可爱, 没有雪场蟹脚, 好失望, 只得波士顿龙虾, 但质素很差, 虾肉干增增加有屎肠, 海螺入面有沙, 热食有豉椒炒蚬, 咸到食了2只便顶不住, 怕食到肾受害, 马拉盏炒介兰, 介兰好老,  因位置很近厕所+收银, 两位男职员, 穿西装, 常常在倾计兼左住晒, 站在路中心, 相返收碟姐姐好有礼貌兼密密收碟, 勤力要赞扬, 但都不会有下次了
更多
第1次到沙田帝都酒店, $448的价钱, 因迟订位, 所以安排了在门口位置, 但帝都酒店2+2的员工不懂主动再安排入面的位置(因看见入面有空位)已觉得服务不太好, 时段是1800至2200, 但吃到2000已叫人比钱埋单, 真可爱, 没有雪场蟹脚, 好失望, 只得波士顿龙虾, 但质素很差, 虾肉干增增加有屎肠, 海螺入面有沙, 热食有豉椒炒蚬, 咸到食了2只便顶不住, 怕食到肾受害, 马拉盏炒介兰, 介兰好老,  因位置很近厕所+收银, 两位男职员, 穿西装, 常常在倾计兼左住晒, 站在路中心, 相返收碟姐姐好有礼貌兼密密收碟, 勤力要赞扬, 但都不会有下次了
12 浏览
0 赞好
0 留言
5 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2021-10-01
等候时间
1 分钟 (堂食)
人均消费
$420
等级2
8
0
2021-10-01 710 浏览
今次用晚餐优惠券,每位成人418成日免加一,价钱非常超值,食物质素很好,冷盘海鲜有即开生蚝、开边龙虾、翡翠螺等味道鲜美新鲜😋鱼生刺身亦都有多款种类,非常新鲜,叶盘有很多种类,必食即烧鹅肝多士,因为我很喜欢食鹅肝所以食咗八件非常满足,仲有即烧牛肉眼同羊扒,甜品亦有很多种类味道亦十分之好,仲有织造夹饼,豆腐花同中式糖水,仲有我最锺意嘅贵价雪糕Movenpick 仲有成五六款口味,非常吸引我、价钱很超值食材亦都很丰富,本人极之推介👍😊😋结帐後会有一张新嘅优惠券,我必定会再次光临
更多
今次用晚餐优惠券,每位成人418成日免加一,价钱非常超值,食物质素很好,冷盘海鲜有即开生蚝、开边龙虾、翡翠螺等味道鲜美新鲜😋鱼生刺身亦都有多款种类,非常新鲜,叶盘有很多种类,必食即烧鹅肝多士,因为我很喜欢食鹅肝所以食咗八件非常满足,仲有即烧牛肉眼同羊扒,甜品亦有很多种类味道亦十分之好,仲有织造夹饼,豆腐花同中式糖水,仲有我最锺意嘅贵价雪糕Movenpick 仲有成五六款口味,非常吸引我、价钱很超值食材亦都很丰富,本人极之推介👍😊😋结帐後会有一张新嘅优惠券,我必定会再次光临
10 浏览
0 赞好
0 留言
8 浏览
0 赞好
0 留言
11 浏览
0 赞好
0 留言
9 浏览
0 赞好
0 留言
6 浏览
0 赞好
0 留言
9 浏览
0 赞好
0 留言
9 浏览
0 赞好
0 留言
10 浏览
0 赞好
0 留言
6 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2021-09-29
用餐途径
堂食
人均消费
$418 (晚餐)
等级1
1
0
2021-09-26 0 浏览
明白一般自助餐不要期望高,但餐後感觉真的不太好。特别这天可能我不好彩,本人预订了位,价钱亦算可以$498, 18:00-22:00, 入坐开始时,感觉已经食品不多款式了,去拿生蚝时,开蚝的同事不瞅不睬,都算吧,继续去拿些刺身,我企喺度,那位同事好像不想协助你,没有问一句说话,但我也继续吧!而我座位隔离有十多位一班入枱,是这店大厨的朋友,之後这枱人不断说话大声,大厨又特别服务这班人,我认为大厨请低调点吧,我觉得这名大厨不够专业,食物已经不算好,整个过程好似自己屋企一样,怪不得他的下属也没什麽工作态度。最後我只吃了一小时已经受不了叫埋单,此时有位类似经理的同事可能也觉得隔离的人也太嘈吵,他说帮我换另一座位, 但我真的已经没心机吃了,值得赞赏这位同事 的服务。
更多
明白一般自助餐不要期望高,但餐後感觉真的不太好。特别这天可能我不好彩,本人预订了位,价钱亦算可以$498, 18:00-22:00, 入坐开始时,感觉已经食品不多款式了,去拿生蚝时,开蚝的同事不瞅不睬,都算吧,继续去拿些刺身,我企喺度,那位同事好像不想协助你,没有问一句说话,但我也继续吧!而我座位隔离有十多位一班入枱,是这店大厨的朋友,之後这枱人不断说话大声,大厨又特别服务这班人,我认为大厨请低调点吧,我觉得这名大厨不够专业,食物已经不算好,整个过程好似自己屋企一样,怪不得他的下属也没什麽工作态度。最後我只吃了一小时已经受不了叫埋单,此时有位类似经理的同事可能也觉得隔离的人也太嘈吵,他说帮我换另一座位, 但我真的已经没心机吃了,值得赞赏这位同事 的服务。
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
环境
服务
卫生
用餐日期
2021-09-26
用餐途径
堂食
人均消费
$450 (晚餐)
等级3
37
0
2021-09-20 674 浏览
位於沙田市中心,交通非常方便,无论揸车或坐公共交通来都好方便,沙田站行过嚟都好近,来沙田行街可以顺便到 帝都酒店 的 2+2Cafe 自助餐。 食物种类唔算太多,但系基本要有嘅嘢都有齐,味道方面唔差几好食,食物方面都好新鲜,生蚝都新鲜,烧牛肉好味又唔鞋口,价钱算优惠不贵,成日有优惠,服务员都好有礼貌,座位宽敞坐得舒适,不过装修方面对於酒店来说 餐厅和洗手间 真系略为太旧 了。去开沙田行街 都值得去呢度食个自助餐呀。
更多
位於沙田市中心,交通非常方便,无论揸车或坐公共交通来都好方便,沙田站行过嚟都好近,来沙田行街可以顺便到 帝都酒店 的 2+2Cafe 自助餐
食物种类唔算太多,但系基本要有嘅嘢都有齐,味道方面唔差几好食,食物方面都好新鲜,生蚝都新鲜,烧牛肉好味又唔鞋口,价钱算优惠不贵,成日有优惠,服务员都好有礼貌,座位宽敞坐得舒适,不过装修方面对於酒店来说 餐厅和洗手间 真系略为太旧 了。去开沙田行街 都值得去呢度食个自助餐呀。
22 浏览
0 赞好
0 留言
11 浏览
0 赞好
0 留言
16 浏览
0 赞好
0 留言
16 浏览
0 赞好
0 留言
9 浏览
0 赞好
0 留言
9 浏览
0 赞好
0 留言
10 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2021-09-12
用餐途径
堂食
人均消费
$400
等级1
3
0
两个月前第一次试佢嘅下午茶自助餐觉得好抵。因为258全包,有三文鱼 蟹盖好多高 虾 生蚝(虽然细冇肚) 但系其他食品都好多种类拣 每人仲送一只鲍鱼今个月再去一次 可能有消费券 佢 冇做咁多食品 都会有咁多客 咁梗系 悭啲功夫例如每位冇鲍鱼送 啲龙虾 仔细上加细不过整体嚟讲都好多嘢拣,除咗以上嗰啲仲有日本 八爪鱼同海草,猪颈肉 印度薄饼, 贵妃鸡。又有牛扒&南瓜汤, misc 中式嘢。 仲有鲜奶任饮, 有咖啡机 提供不同款式咖啡mocha Latte cappuccino唔好忘记我哋系食紧下午茶自助餐咋喎当然唔少得甜品 款式旧虽然唔算非常多例如有豆腐花m字雪糕。。所以总体嚟讲系值回票价嘅 虽然好奇怪book咗位入埸都要人排长龙?
更多
两个月前第一次试佢嘅下午茶自助餐觉得好抵。因为258全包,有三文鱼 蟹盖好多高 虾 生蚝(虽然细冇肚) 但系其他食品都好多种类拣 每人仲送一只鲍鱼

今个月再去一次 可能有消费券 佢 冇做咁多食品 都会有咁多客 咁梗系 悭啲功夫例如每位冇鲍鱼送 啲龙虾 仔细上加细

不过整体嚟讲都好多嘢拣,除咗以上嗰啲仲有日本 八爪鱼同海草,猪颈肉 印度薄饼, 贵妃鸡。
又有牛扒&南瓜汤, misc 中式嘢。 仲有鲜奶任饮, 有咖啡机 提供不同款式咖啡mocha Latte cappuccino

唔好忘记我哋系食紧下午茶自助餐咋喎

当然唔少得甜品 款式旧虽然唔算非常多例如有豆腐花m字雪糕。。

所以总体嚟讲系值回票价嘅 虽然好奇怪book咗位入埸都要人排长龙?
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级2
7
0
2021-08-16 2905 浏览
经klook订,258一位包加一,时间为周末3:15-5:00pm海鲜:生蚝确实细,但是口感creamy,是新鲜的;面包蟹肉质扎实,不是最好,但是膏很鲜甜好吃;海虾就正常 热荤基本都好吃,几个印象深刻的:咖喱鱼配薄饼,卤水鸭,茄汁炖猪柳(很软烂入味),泰式鸡肉和猪肉串烧入味又嫩(尤其配沙爹汁),鸭胸,泰式炖三文鱼,等等 刺身三文鱼很好,新鲜;吞拿鱼一般有点干 甜品:樱桃那个不好吃,其他都好吃。尤其是斑斓蛋糕,提拉米苏,蓝莓芝士蛋糕,抹茶红豆奶冻和movenpick冰激凌。 总体服务态度好,refill快,这个价格性价比很高,很满足,会想再来的。
更多
经klook订,258一位包加一,时间为周末3:15-5:00pm
海鲜:生蚝确实细,但是口感creamy,是新鲜的;面包蟹肉质扎实,不是最好,但是膏很鲜甜好吃;海虾就正常

热荤基本都好吃,几个印象深刻的:咖喱鱼配薄饼,卤水鸭,茄汁炖猪柳(很软烂入味),泰式鸡肉和猪肉串烧入味又嫩(尤其配沙爹汁),鸭胸,泰式炖三文鱼,等等

刺身三文鱼很好,新鲜;吞拿鱼一般有点干

甜品:樱桃那个不好吃,其他都好吃。尤其是斑斓蛋糕,提拉米苏,蓝莓芝士蛋糕,抹茶红豆奶冻和movenpick冰激凌。

总体服务态度好,refill快,这个价格性价比很高,很满足,会想再来的。

68 浏览
1 赞好
0 留言
77 浏览
0 赞好
0 留言
62 浏览
0 赞好
0 留言
55 浏览
0 赞好
0 留言
50 浏览
0 赞好
0 留言
$258
39 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2021-08-14
用餐途径
堂食
人均消费
$258 (下午茶)
等级2
12
0
2021-07-22 3501 浏览
早2日先食完同集团嘅帝京,因为上网已经无得订位,就打算直接walk-in去,但当日出发前打去酒店有话枱,时间1:00~2:30$228再加一12:50分到,未够1:00已经可以坐,因为职员话比张近啲,拎食物近啲,所以等咗一阵。入到去觉得食物种类比较少,但都有生蚝(系可以 新鲜嘅)同冻海鲜(虾 青口同蟹)就比较差,虾有啲系“梅”,刺身有4款三文鱼 吞拿鱼 2款唔记得(但只有三文鱼比较摆得入口)寿司比同3蚊一件嘅x鲜差不多,热食都一般,反而有啲似茶餐厅feel,但汤面类就唔错(猪肉片 鱼片),甜品都有啲系可以接受,例如夹饼同M字头雪糕…但冻食就比较出色,例如泰式炒粉丝同沙律。饮品款直头少…摆餐就比同集团嘅差,枱中无纸巾同湿纸巾(可参考上一段食评)唯一系收碟快,工作人员都有礼貌,抵赞👍但如果同集团,价钱 食物都会拣帝京
更多
早2日先食完同集团嘅帝京,因为上网已经无得订位,就打算直接walk-in去,但当日出发前打去酒店有话枱
,时间1:00~2:30$228再加一
12:50分到,未够1:00已经可以坐,因为职员话比张近啲,拎食物近啲,所以等咗一阵。
入到去觉得食物种类比较少,但都有生蚝(系可以 新鲜嘅)同冻海鲜(虾 青口同蟹)就比较差,虾有啲系“梅”,刺身有4款三文鱼 吞拿鱼 2款唔记得(但只有三文鱼比较摆得入口)寿司比同3蚊一件嘅x鲜差不多,热食都一般,反而有啲似茶餐厅feel,但汤面类就唔错(猪肉片 鱼片),甜品都有啲系可以接受,例如夹饼同M字头雪糕…但冻食就比较出色,例如泰式炒粉丝同沙律。
饮品款直头少…摆餐就比同集团嘅差,枱中无纸巾同湿纸巾(可参考上一段食评)
唯一系收碟快,工作人员都有礼貌,抵赞👍
但如果同集团,价钱 食物都会拣帝京
56 浏览
0 赞好
0 留言
43 浏览
0 赞好
0 留言
40 浏览
0 赞好
0 留言
43 浏览
0 赞好
0 留言
41 浏览
0 赞好
0 留言
42 浏览
0 赞好
0 留言
49 浏览
0 赞好
0 留言
57 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级3
47
0
好耐冇见朋友们,星期日下午茶一聚。一人$258。松露朱古力蛋糕,好浓厚。以为佢系芝士挞,其实系白朱古力挞嚟㗎,朋友话唔太漏仲有啲柠檬味添。呢间餐厅同彼得兔合作,有造型甜品。来到重头戏海鲜,有虾、面包蟹、青口、生蚝。面包蟹盖唔系好多,我主要食肉,表现不俗,蟹肉都重味嘅。青口正常。朋友话生蚝不错。我除咗海鲜最紧张就系甜品。班兰蛋糕正常,两款芝士饼我都食好多,个杏仁挞就好一般,我唔识欣赏。甜品同水果放埋一边,主食放中间。有八款movenpick,士多啤梨有果肉好正,但整体都太甜喇,食到一半开始系咁饮水。重量级推介!呢个应该系烧牛舌。本身喺角落头我见冇乜人拎,以为唔太好食,所以净系拎咗一条,惊佢好靭。点知一食发觉原来超级松化,又重牛味,我净系食过超市切片爽口牛舌,觉得呢个惊为天人呀,所以一个人大概食咗十条!朋友见我拎咁多又试下,都话好正。同佢一齐嘅烧猪肉就相当正常。连粒士多啤梨都有糖衣包住扮萝卜,好得意!啲甜品好可爱呀,但因为太饱同埋好似大多都系朱古力,所以我就冇食啦。
更多
好耐冇见朋友们,星期日下午茶一聚。
一人$258。
38 浏览
0 赞好
0 留言

松露朱古力蛋糕,好浓厚。

34 浏览
0 赞好
0 留言

以为佢系芝士挞,其实系白朱古力挞嚟㗎,朋友话唔太漏仲有啲柠檬味添。
34 浏览
1 赞好
0 留言

呢间餐厅同彼得兔合作,有造型甜品
31 浏览
0 赞好
0 留言

来到重头戏海鲜,有虾、面包蟹、青口、生蚝。面包蟹盖唔系好多,我主要食肉,表现不俗,蟹肉都重味嘅。青口正常。朋友话生蚝不错。
26 浏览
0 赞好
0 留言

我除咗海鲜最紧张就系甜品。班兰蛋糕正常,两款芝士饼我都食好多,个杏仁挞就好一般,我唔识欣赏。
63 浏览
0 赞好
0 留言

甜品同水果放埋一边,主食放中间。
19 浏览
0 赞好
0 留言

有八款movenpick,士多啤梨有果肉好正,但整体都太甜喇,食到一半开始系咁饮水。
22 浏览
0 赞好
0 留言

重量级推介!呢个应该系烧牛舌。本身喺角落头我见冇乜人拎,以为唔太好食,所以净系拎咗一条,惊佢好靭。点知一食发觉原来超级松化,又重牛味,我净系食过超市切片爽口牛舌,觉得呢个惊为天人呀,所以一个人大概食咗十条!朋友见我拎咁多又试下,都话好正。同佢一齐嘅烧猪肉就相当正常。
15 浏览
0 赞好
0 留言

连粒士多啤梨都有糖衣包住扮萝卜,好得意!
16 浏览
0 赞好
0 留言


14 浏览
0 赞好
0 留言


22 浏览
0 赞好
0 留言

甜品好可爱呀,但因为太饱同埋好似大多都系朱古力,所以我就冇食啦。
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
推介美食
  • 牛舌
等级4
111
0
6月尾是Melody 生日🥰🥰的大日子,姐姐特意为我提早庆祝生日🎂,今次从帝都酒店挑选了一个云石镜面蛋糕,是打卡既好选择。💫70%朱古力慕丝蛋糕(1磅)$256朱古力镜面是蛋糕的灵魂,比糖皮蛋糕性价比更高!睇得又食得!蛋糕由朱古力海绵蛋糕配以法芙娜70%朱古力🍫慕丝组成,中间混入棒子薄脆,口感大大提升,creamy 感觉带点脆脆,Melody超喜欢💕。✅只限自取‼️取後尽快享用/放回雪柜,天气太热,Melody取後揸车回家,蛋糕大致完整😍😍📍 2+2 Café (沙田)沙田白鹤汀街8号帝都酒店3楼5⭐️评分好食指数:⭐️⭐️⭐️⭐️
更多


6月尾是Melody 生日🥰🥰的大日子,姐姐特意为我提早庆祝生日🎂,今次从帝都酒店挑选了一个云石镜面蛋糕,是打卡既好选择。

💫70%朱古力慕丝蛋糕(1磅)
$256
朱古力镜面是蛋糕的灵魂,比糖皮蛋糕性价比更高!睇得又食得!蛋糕由朱古力海绵蛋糕配以法芙娜70%朱古力🍫慕丝组成,中间混入棒子薄脆,口感大大提升,creamy 感觉带点脆脆,Melody超喜欢💕。


✅只限自取
‼️取後尽快享用/放回雪柜,天气太热,Melody取後揸车回家,蛋糕大致完整😍😍

📍 2+2 Café (沙田)
沙田白鹤汀街8号帝都酒店3楼

5⭐️评分
好食指数:⭐️⭐️⭐️⭐️

55 浏览
0 赞好
0 留言
49 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
外卖自取
推介美食
  • Dessert
等级4
145
0
70% 朱古力慕丝蛋糕 (1磅)$256 (加$20 生日朱古力牌)第一次试帝都酒店的生日蛋糕,今次拣了这个以朱古力🍫为主调,由朱古力海绵蛋糕、法芙娜70%朱古力慕丝、榛子🌰薄脆,再配上色🎨彩缤纷的朱古力镜面制成的蛋糕🍰😋蛋糕大小比想像中的大~ 镜面和薄脆带甜,而慕丝则是偏苦,几款食材配合一起相辅相成😋而且打卡也很美💕 另外蛋糕盒子很精美,而且盒内附上保冷包,蛋糕亦固定,不担心外携时会东歪西倒👍🏻 不过天气炎热,镜面会比较易溶,记得取蛋糕後尽快运到目的地~
更多

70% 朱古力慕丝蛋糕 (1磅)$256
(加$20 生日朱古力牌)
第一次试帝都酒店的生日蛋糕,今次拣了这个以朱古力🍫为主调,由朱古力海绵蛋糕、法芙娜70%朱古力慕丝、榛子🌰薄脆,再配上色🎨彩缤纷的朱古力镜面制成的蛋糕🍰😋

蛋糕大小比想像中的大~ 镜面和薄脆带甜,而慕丝则是偏苦,几款食材配合一起相辅相成😋而且打卡也很美💕 另外蛋糕盒子很精美,而且盒内附上保冷包,蛋糕亦固定,不担心外携时会东歪西倒👍🏻 不过天气炎热,镜面会比较易溶,记得取蛋糕後尽快运到目的地~
83 浏览
0 赞好
0 留言
67 浏览
0 赞好
0 留言
30 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2021-06-12
等候时间
5 分钟 (堂食)
用餐时段
其他
庆祝纪念
生日
推介美食
  • Dessert
等级1
2
0
2021-06-11 2637 浏览
成日睇评论话佢啲生蚝细只,食落又唔系呀,都大只,而且鲜甜。长脚蟹都还可以,不过就唔系件件都靓,有啲有咸味。😅主要食蚝同长脚蟹,其他野就唔评论啦😛本身book枱时个人话full场可能要坐近门口,去到又唔系呀,都近拎野食位。食5:30-7:30pm,5:30-6:00感觉好似包场咁,未有人食😂,都几好。
更多
成日睇评论话佢啲生蚝细只,食落又唔系呀,都大只,而且鲜甜。

长脚蟹都还可以,不过就唔系件件都靓,有啲有咸味。😅

主要食蚝同长脚蟹,其他野就唔评论啦😛

本身book枱时个人话full场可能要坐近门口,去到又唔系呀,都近拎野食位。食5:30-7:30pm,5:30-6:00感觉好似包场咁,未有人食😂,都几好。
45 浏览
0 赞好
0 留言
45 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2021-06-10
用餐途径
堂食
人均消费
$418 (晚餐)
等级3
70
0
2021-06-05 2884 浏览
本身冇乜期望,点知有惊喜!👍冷盘方面有生蚝面包蟹呢啲最基本,个蚝攞咗几轮都系咁新鲜creamy 一啲腥味都冇,超有惊喜,而呢个价位嘅自助餐来讲超晒班!至於啲蟹同埋其他海鲜就一般,唔算超新鲜,但都入到口👌🏻刺身方面油甘鱼唔错,三文鱼吞拿鱼嗰啲都例牌唔使攞,试吓就算中式热食不建议拎☹️热食方面,佢啲鹅肝油分十足、虽然未做到外脆内软,但系都足以令我食到四件!好味😋最後,甜品方面就参差,抹茶奶冻、movenpick雪糕+焦糖炖蛋可以留肚食,但系其他蛋糕就…tiramisu同白朱古力芒果蛋糕都入口即🤮,唔值得食Overal the buffet is worth the price,但要小心中地雷
更多
本身冇乜期望,点知有惊喜!

👍冷盘方面有生蚝面包蟹呢啲最基本,个蚝攞咗几轮都系咁新鲜creamy 一啲腥味都冇,超有惊喜,而呢个价位嘅自助餐来讲超晒班!

至於啲蟹同埋其他海鲜就一般,唔算超新鲜,但都入到口

👌🏻刺身方面油甘鱼唔错,三文鱼吞拿鱼嗰啲都例牌唔使攞,试吓就算

中式热食不建议拎☹️

热食方面,佢啲鹅肝油分十足、虽然未做到外脆内软,但系都足以令我食到四件!好味😋

最後,甜品方面就参差,抹茶奶冻、movenpick雪糕+焦糖炖蛋可以留肚食,但系其他蛋糕就…tiramisu同白朱古力芒果蛋糕都入口即🤮,唔值得食

Overal the buffet is worth the price,但要小心中地雷
77 浏览
1 赞好
0 留言
69 浏览
0 赞好
0 留言
101 浏览
0 赞好
0 留言
72 浏览
0 赞好
0 留言
73 浏览
0 赞好
0 留言



(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级2
6
0
2021-06-01 1604 浏览
食物质素比之前去进步很多,现在少了很多国内的食客,机会来了好好的享受纯本土文化的自助餐。但有一个不变的侍应,可能很久没有返工,保留着对内地人的服务态度,可能他新来或未适应返工状态, 这不重要,总之大家用安心出行侍他们带领安坐,享受一餐美中不足的自助餐!
更多
食物质素比之前去进步很多,现在少了很多国内的食客,机会来了好好的享受纯本土文化的自助餐。但有一个不变的侍应,可能很久没有返工,保留着对内地人的服务态度,可能他新来或未适应返工状态, 这不重要,总之大家用安心出行侍他们带领安坐,享受一餐美中不足的自助餐

(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
环境
服务
卫生
用餐日期
2021-05-30
用餐途径
堂食
人均消费
$300 (午餐)
庆祝纪念
生日
推介美食
  • 雪糕
  • 长脚蟹
  • 鱼生
  • 甜品
  • 刺身
  • 即开生蚝
等级4
553
0
2021-05-15 3676 浏览
2021年05月15日(六) 今日带队一行四人来2+2 Café品尝「味游国际」海鲜自助午餐,原价$368,在官网买咗一张四位用自助午餐券$990包红或白酒一支,早买多折扣,超级抵,可能因为母亲节关系隔咗几日官网价格调升咗,要$13XX/4位用。准时中午12:00才可进入餐厅,由中午12:00食到2:30pm,我哋不知不觉咁倾得计倾到2:35pm职员都没有赶我哋走,我哋都自动离场。当日嘅服务员都很好帮我地拍照、不断执碟、执枱,态度良好又殷勤。我哋选择咗红酒,红酒味道不错,易入口。第一时间去攞生蚝,生蚝胀卜卜新鲜美味,不得不赞,今餐生蚝真系好靓,第一次食到成10只。刺身品种有四款,只记得有三文鱼及吞拿鱼,新鲜好吃。有长脚蟹、面包蟹、冻虾、青口,长脚蟹鲜甜美味我都少有地食咗六条腿。面包蟹盖一出就俾人抢晒,今餐嘅食客好多都冇品德服务员一攞面包蟹盖出来,立即被过碟,一个人已经攞咗九成排佢後面果一位就好彩啲,可以攞到一件,即系半个蟹盖。黑松露蘑菇汤,好足料,好好味,饮咗两碗。基本上沙律菜、冷盘冇乜人攞。热食方面一般般啦,试吓味。整体来讲食物选择不多,不过值得一赞系生蚝、长脚蟹、面包蟹、刺身真系好
更多
2021年05月15日(六)
今日带队一行四人来2+2 Café品尝「味游国际」海鲜自助午餐,原价$368,在官网买咗一张四位用自助午餐券$990包红或白酒一支,早买多折扣
,超级抵,可能因为母亲节关系隔咗几日官网价格调升咗,要$13XX/4位用。
准时中午12:00才可进入餐厅,由中午12:00食到2:30pm,我哋不知不觉咁倾得计倾到2:35pm职员都没有赶我哋走,我哋都自动离场。
当日嘅服务员都很好
帮我地拍照、不断执碟、执枱,态度良好又殷勤。
我哋选择咗红酒,红酒味道不错,易入口。
第一时间去攞生蚝,生蚝胀卜卜新鲜美味,不得不赞,今餐生蚝真系好靓,第一次食到成10只。

刺身品种有四款,只记得有三文鱼及吞拿鱼,新鲜好吃。
有长脚蟹、面包蟹、冻虾、青口,长脚蟹鲜甜美味
我都少有地食咗六条腿。
面包蟹盖一出就俾人抢晒,今餐嘅食客好多都冇品德
服务员一攞面包蟹盖出来,立即被过碟,一个人已经攞咗九成
排佢後面果一位就好彩啲,可以攞到一件,即系半个蟹盖。
黑松露蘑菇汤,好足料,好好味,饮咗两碗。

基本上沙律菜、冷盘冇乜人攞。
热食方面一般般啦,试吓味。
整体来讲食物选择不多,不过值得一赞系生蚝、长脚蟹、面包蟹、刺身真系好新鲜,黑松露蘑菇汤又好好饮,食埋甜品有Movenpick 雪糕、窝夫、各类蛋糕仔及生果,乜都饱啦,所以佢热食选择少都冇影响,因为都弥补到。

饮品自助区有咖啡机,饮咗两杯斋啡,柠檬片、茶、热水、冰水,都非常齐全,所有食物补充都好快。
106 浏览
0 赞好
0 留言
84 浏览
1 赞好
0 留言
75 浏览
0 赞好
0 留言
63 浏览
1 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2021-05-15
用餐途径
堂食
人均消费
$247.5 (午餐)
推介美食
  • 黑松露蘑菇汤
  • 生蚝
  • 刺身
  • 长脚蟹
  • 即开生蚝
  • 甜品区
  • Lunch  Buffet