去葵廣之前見到有呢間串燒店,諗住食少少嘢打底坐低Hea下✨☀️蕃茄濃湯配芝士燒豬扒 $78聽聞呢個係招牌呢個酸酸甜甜好開胃豬扒個口感幾得意同平時食開嘅豬扒好唔同相對上好淋身而且甜甜地好正🫶🏽☀️雞軟骨 $16雞軟骨好正 夠爽脆又有咬口呢!💥雞皮 $16雞皮燒得夠脆身💥五花腩 $16幾得意嘅五花肉初時以為係雞皮😂肉質比較實淨但都夠脆身😹呢度有提供好多款醬汁及調味料比大家揀!相信總會有一款啱你哋嘅🙆🏻‍♂️串燒性價比都幾高 普遍都係$16-$20較多,相信主要都係做返附近街坊生意😆👍💥💚12燒 葵芳興芳路177號葵芳廣場地下14號舖
去葵廣之前見到有呢間串燒店,諗住食少少嘢打底坐低Hea下✨

☀️蕃茄濃湯配芝士燒豬扒 $78

相對上好淋身
而且甜甜地好正🫶🏽

☀️雞軟骨 $16

雞軟骨好正
夠爽脆又有咬口呢!

💥雞皮 $16

肉質比較實淨但都夠脆身😹

💥💚12燒
葵芳興芳路177號葵芳廣場地下14號舖

2025-06-05 99 浏览
💬經聊天得知,老闆是洲際酒店出身難怪食物非常之有水準法式蕃茄濃湯拼芝士燒豬扒 正宗法國菜蕃茄濃湯做法。豬扒用日式的醃法,再配上芝士,用日式炙燒方法,呈現出拉絲效果,香氣撲鼻串燒: 翠玉瓜配沙爹汁 豬頸肉配椒鹽 玉子燒配燒汁 偏向日式的串燒做法很用心的地方是 所有醬汁 都是店舖老闆自家制值得一試鹹蛋王多士 鍾意食鹹蛋黃的朋友,這個一定要點#food# #烧烤呀撸串# #12燒##隐藏式美食# #葵芳美食# #葵芳廣場# #法式蕃茄濃湯拼芝士燒豬扒# #鹹蛋黃##串燒# #香港探店
💬經聊天得知,老闆是洲際酒店出身

難怪食物非常之有水準

法式蕃茄濃湯拼芝士燒豬扒

串燒:

翠玉瓜配沙爹汁 豬頸肉配椒鹽 玉子燒配燒汁

偏向日式的串燒做法

很用心的地方是 所有醬汁 都是店舖老闆自家制

值得一試

鹹蛋王多士

鍾意食鹹蛋黃的朋友,這個一定要點

#food[话题]# #烧烤呀撸串[话题]# #12燒[话题]##隐藏式美食[话题]# #葵芳美食[话题]# #葵芳廣場[话题]# #法式蕃茄濃湯拼芝士燒豬扒[话题]# #鹹蛋黃[话题]##串燒[话题]# #香港探店[话题]

2025-05-31 95 浏览
今日同朋友喺一間餐廳試咗佢哋嘅燒烤同芝士豬扒飯,感覺真係好滿足!🥰 法式濃湯芝士豬扒飯($78)係今餐嘅亮點,法式濃湯濃郁香滑,帶有洋蔥嘅甜味,淋喺飯上超級開胃!🍜 芝士焗得金黃溶化,包裹住香嫩嘅豬扒,豬扒肉質軟嫩多汁,飯粒吸咗濃湯同芝士嘅香味,食落好有層次,份量仲好夠飽!🧀之後點咗 豬頸肉 ($16) 同 雞髀肉 ($16),真係大讚!🥩 豬頸肉得燒腍滑入味,肉汁濃郁,調味恰到好處,唔會搶去原味🍴 雞髀肉燒得皮脆肉嫩,炭香撲鼻,肉質多汁,咬落有彈性!🍗 牛舌 ($20) 彈牙味美,鹽香撲鼻!🐮 肥牛金菇卷 ($20) 油香四溢,金菇爽脆,超滿足!🌯總共 $150,性價比高,服務員有禮,環境舒適,適合聚餐!🌟 下次一定再嚟!👍
2025-05-31
2025-05-23 155 浏览
今日就同朋友去左葵芳邨揾食,咁岩俾我發現到十二燒呢間鋪頭,除咗有多款串燒,仲有30種以上既港式飯類選擇法式蕃茄濃湯芝士燒豬扒飯見到係必食之選,豬扒面頭放咗半融既芝士,邊邊位燒到焦脆,肉質腍身Juicy,配撘偏甜既蕃茄湯底,飯粒索滿湯汁,成個口腔都充滿蕃茄香味,超滿足😌錫紙煮蜆用咗大量蒜頭調味,蜆肉鮮甜惹味椒鹽燒豬頸肉豬頸肉脂肪分布平均,外層燒到微微焦香,口感爽口有嚼勁椒鹽燒雞髀菇口感彈牙,索滿椒鹽香味,鮮味可口

法式蕃茄濃湯芝士燒豬扒飯

錫紙煮蜆
用咗大量蒜頭調味,蜆肉鮮甜惹味

椒鹽燒豬頸肉
豬頸肉脂肪分布平均,外層燒到微微焦香,口感爽口有嚼勁

椒鹽燒雞髀菇
口感彈牙,索滿椒鹽香味,鮮味可口
2025-05-21 84 浏览
呢間燒烤舖好特別,同傳統燒烤🍗口味唔一樣,呢間舖廚師有結合咗日式燒烤嘅手法去做「法式番茄濃湯配日式芝士豬扒飯」正宗法式番茄濃湯配飯真係好正,個豬扒上面有層厚厚嘅芝士,肉質裡面好juice「鹹蛋黃多士」店舖秘制嘅鹹蛋黃醬做內餡嘅烤多士,係鹹香口味,平時鍾意食鹹味麵包🍞嘅一定要試下「蜜汁豬扒燒鴨胸雙拼飯」豬扒偏日式燒烤風味,但個燒鴨胸真係好正

「法式番茄濃湯配日式芝士豬扒飯」

「鹹蛋黃多士」

「蜜汁豬扒燒鴨胸雙拼飯」
豬扒偏日式燒烤風味,但個燒鴨胸真係好正

法式番茄濃湯配日式芝士豬扒飯
鹹蛋黃多士
日式豬扒燒鴨胸雙拼飯
蒜蓉娃娃菜
2025-05-20 84 浏览
今次去咗葵芳附近嗰間串燒小店,就喺民居同社區設施旁邊。間舖頭唔算大,但係個氣氛幾溫馨。叫咗招牌法式番茄濃湯拼芝士豬扒飯,塊豬扒脆卜卜,夾埋淋滑嘅番茄飯一齊食層次好豐富,啲肉嘅油脂同蕃茄味夾埋一齊好正。串燒有好多款醬汁揀,今次試咗最基本嘅孜然同埋秘製辣醬。燒茄子真係極力推薦!開邊茄子鋪滿蒜蓉,燒到香噴噴好有鑊氣,鍾意食茄子嘅朋友實會愛上😍 大家記住去試下啦
老板出身洲际酒店,十年功底沉淀,退休后开起这家烟火气十足的街坊小店。串烧单价全不超20元,沙嗲/烧汁/咖喱/蜜糖/黑椒等8+种秘制酱料自选,堪称全港性价比最高的串烧店之一,学生党可放心冲 !🍴必点推荐 🌟✔️😃 招牌法式番茄浓汤饭搭配烧猪排:汤底稠度适中,番茄酸甜味明显,能吃到炒软的洋葱碎和蒜末,带点罗勒香气。米饭煮得偏软,吸饱汤汁后更入味,烧猪排外层些许焦脆,刷了微甜的酱汁(类似蜂蜜烧烤酱),肉质软烂不塞牙,骨头轻易脱开。猪排的咸甜味中和了番茄的酸,汤汁泡软的米饭,好好味!✔️😃 肥牛金针菇卷 这是点的串烧中最成功的,肥牛片煎得焦香微卷,裹住金针菇,外层油脂香明显,内馅金针菇脆嫩多汁,酱汁咸甜口偏重,浓稠挂肉,是我的心头好,列入回购系列 。🔔其他串烧:✔️😃 黑椒牛舌 厚切牛舌火候得当,外层微焦脆,内里弹嫩有嚼劲,肉质细密无腥气。盐烤调味克制,咸淡适中。缺点在于边缘略干硬,建议挤上柠檬汁更清爽提味 。✔️😃 蜜汤猪颈肉 表层焦糖脆壳,甜味直白带焦香,肉质弹牙多汁,选的蜜糖汁稍微有些齁。✔️😃 沙嗲雞脾肉 鸡腿肉嫩滑,沙爹酱香浓,微辣回甜,两者搭配建议先吃甜的蜜糖肉,再蘸沙爹酱提味 。📍Tip
🍴必点推荐 🌟
🔔其他串烧:
📍Tips: 步行五分钟直达历奇公园,吃完去遛弯消食刚刚好 。
2025-05-10
  • 法式番茄浓汤配烧猪排
呀廚話齋食材成本的確係有限制 但係烹調方法煮法可以搭夠 呢一句好精警!原來阿廚喺尖沙咀某一間酒店扒房做過副廚🌟🌟用平民價嚟講食到呢個水準好抵㗎啦🥰有幸有幸📍法式蕃茄濃湯拼芝士燒豬扒個醬汁好特別 竟然真係甜嘅😻平時啲蕃茄汁酸味味夾埋個燒豬扒一餐食咗好多個層次嘅味道唔講唔覺竟然燒豬扒有個拉絲芝士🧀🤤芝士愛好者一定要試吓🤣🤣但我竟然Fail咗拉唔到 你哋要幫我試吓啦仲有啊!啲醬汁都係自己秘製架 出邊想搵都搵唔到📍肥牛金菇串唔小心叫咗個椒鹽 原來阿廚建議燒汁 話會juicy D🥹🥹我下次一定要返嚟再試過 椒鹽唔算重而金菇個爽口位仲喺度📍青蘋果梳打好有趣佢同我講小心搞會噴嘢🤣🤣果然我真係好小心搞 即刻變綠 呢度環境唔算大 但係我晏晝嚟食都幾寬敞同埋可以任坐 做慣街坊生意都係有返啲人情味💓我最鍾意如果真係一大班人過嚟記得book定位啊~~物色到呢間小店😽葵芳街坊又有地方落腳啦
🌟🌟用平民價嚟講食到呢個水準好抵㗎啦🥰有幸有幸

📍法式蕃茄濃湯拼芝士燒豬扒
個醬汁好特別 竟然真係甜嘅😻平時啲蕃茄汁酸味味
夾埋個燒豬扒一餐食咗好多個層次嘅味道
仲有啊!啲醬汁都係自己秘製架 出邊想搵都搵唔到

📍肥牛金菇串

📍青蘋果梳打
好有趣佢同我講小心搞會噴嘢🤣🤣果然我真係好小心搞 即刻變綠

如果真係一大班人過嚟記得book定位啊~~
物色到呢間小店😽葵芳街坊又有地方落腳啦
2025-05-05 41 浏览
五一假期留港消費,同朋友係葵廣行完街,見到呢間新開小店,有港式、西式有日式fusion菜亦有串燒,幾特別咁,一於試試佢。試左招牌燒豬扒同串燒,全部都唔錯法式番茄濃湯拼芝士燒豬扒-番茄濃湯質地濃稠,但略欠新鮮番茄酸香,可加入多些蕃茄粒厚切豬扒淋上融化車打芝士,肉質多汁不柴,搭配蕃茄湯是酸酸地好開胃串燒燒雞腿肉串:雞腿肉炭烤至皮脆肉嫩,鎖住肉汁,咬下時油脂噴香,加上沙爹醬好惹味燒魷魚:魷魚彈牙但略乾硬,搭配酸辣汁,微辣提味燒豬頸肉:豬頸肉油花均勻,烤得外焦脆內柔嫩。 燒牛柳串:牛柳肉質軟嫩,刷上照燒醬,甜鹹適中燒花枝丸:口感彈牙,中規中矩。 燒茄子:茄子剖半烤至軟糯,表皮微焦,內裡如軟滑,好入味。整體而言,菜式不錯,燒豬頸肉和雞腿串必點!之後黎葵廣會再回訪。

法式番茄濃湯拼芝士燒豬扒
-番茄濃湯質地濃稠,但略欠新鮮番茄酸香,可加入多些蕃茄粒

串燒
燒魷魚:魷魚彈牙但略乾硬,搭配酸辣汁,微辣提味
燒豬頸肉:豬頸肉油花均勻,烤得外焦脆內柔嫩。
燒牛柳串:牛柳肉質軟嫩,刷上照燒醬,甜鹹適中
燒花枝丸:口感彈牙,中規中矩。
燒茄子:茄子剖半烤至軟糯,表皮微焦,內裡如軟滑,好入味。

2025-05-04 18 浏览
隱世燒烤小店,食物即叫即做,雖然要等候,但味道好,有驚喜,價錢平,抵食。店舖不大,但廚師對燒烤有要求,更是昔日名酒店的副總廚,實在是值得支持的本土小店,不妨一試。誠實推介!
2025-05-03
網紅店打卡太多了,適逢五一,我想推介一些連香港人都不太知道的特色屋村小店。如果你恰好來葵涌廣場逛街,不妨也來試試這間葵芳村12燒小店,最近推岀了一個豬扒系列,豬扒巨好味,推介法式蕃茄濃湯芝士豬扒飯,邪惡的大顛豬扒,味道不錯 法式凍湯融合日式豬扒,甚是特別!燒烤的醬汁都是老闆親自熬煮的,選擇有麻辣醬、咸蛋王醬、泰式酸辣醬、沙爹醬、秘製辣醬、黑椒醬同埋咖喱醬等,老少咸宜,在香港不常見!聊天💬才知道,老闆是洲際出身,特別愛鑽研西式料理,難怪如此有創意!

如果你恰好來葵涌廣場逛街,不妨也來試試這間葵芳村12燒小店,最近推岀了一個豬扒系列,豬扒巨好味,推介法式蕃茄濃湯芝士豬扒飯,邪惡的大顛豬扒,味道不錯[赞R] 法式凍湯融合日式豬扒,甚是特別!

2025-05-02 16 浏览
搭69M到葵芳站落车 导航步行6分钟就到啦-法式番茄浓汤拼芝士烧猪扒 $78主打菜 老板介绍采用法国菜做法 原本系冷汤换成了热汤 味道刚刚好 芝士拉丝猪扒好香 配上汤饭口感好丰富-避风塘炒饭 $55炒的好酥脆好香 饭每粒炒的金黄色-串烧鸡中翼鱿鱼牛柳 (餐里包含串烧有12种酱汁可以选 我选了泰国甜辣酱和烧汁 餐里也有二十多种串烧可以选最钟意烧汁酱配牛柳 鱿鱼配了甜辣酱有种街头的感觉 鸡中翼两件烧的刚刚好 不会太干 有种日式烧鸟的感觉
搭69M到葵芳站落车 导航步行6分钟就到啦
-法式番茄浓汤拼芝士烧猪扒 $78
-避风塘炒饭 $55
炒的好酥脆好香 饭每粒炒的金黄色
-串烧鸡中翼鱿鱼牛柳 (餐里包含
位於葵芳廣場地下的🔥隱世串燒寶藏小店🍖由五星級酒店退休主廚親手主理人均消費:$50-100💰性价比超高🔍除了串燒,這次還點了這裏的招牌,法式蕃茄濃湯拼芝士燒豬扒飯😋一上桌,香氣撲鼻!份量超足!平日不太愛吃豬肉的我,第一口就愛上了 !燒豬扒口感外焦裏嫩!一口下肚,幸福感滿溢! 🥣正宗法式濃湯風味的醬汁,配上起司的綿綿絲絲,與豬扒完美融合!每一粒米飯都吸爆了肉香和蕃茄濃湯,濃郁美味串燒也不能少,日式燒法融入店主自家秘製醬料,每一串都是精心傑作!每一口都是滿滿的驚喜🍢
位於葵芳廣場地下的🔥隱世串燒寶藏小店🍖
由五星級酒店退休主廚親手主理
人均消費:$50-100💰

性价比超高🔍
一上桌,香氣撲鼻!份量超足!
平日不太愛吃豬肉的我,第一口就愛上了 !

燒豬扒口感外焦裏嫩!一口下肚,幸福感滿溢! 🥣

每一粒米飯都吸爆了肉香和蕃茄濃湯,濃郁美味
2025-04-27
2025-04-26 6 浏览
正到爆!葵青嘅朋友推介嘅燒烤舖!食完真係超水準發揮❤️價錢仲好抵!因為全部即叫即整,所以等嘢食會耐啲!法式番茄湯拼芝士豬排飯 🌟🌟🌟🌟🌟🌟呢個我真係強烈建議必點!!我朋友同老闆識嘅~傾計嗰陣,老闆同我哋講呢道菜嘅做法,先知原來用料超級好,完全唔係預製菜!番茄湯🍅係用正宗法式做法熬,酸酸甜甜,撈飯正到無得頂!豬扒就用日式方法醃,甜甜地🥹烤魷魚🦑 🌟🌟🌟烤魷魚鬚同普通燒烤差唔多,我叫咗孜然味!烤牛肉🐮 🌟🌟🌟🌟烤牛肉值得試,我都叫咗孜然味!烤雞腿肉🍗 🌟🌟🌟🌟🌟呢個我超like哈哈哈~可以叫蜜糖味!

法式番茄湯拼芝士豬排飯 🌟🌟🌟🌟🌟🌟

烤魷魚🦑 🌟🌟🌟
烤魷魚鬚同普通燒烤差唔多,我叫咗孜然味!
烤牛肉🐮 🌟🌟🌟🌟
烤牛肉值得試,我都叫咗孜然味!
烤雞腿肉🍗 🌟🌟🌟🌟🌟
呢個我超like哈哈哈~可以叫蜜糖味!
一直都有食開這小店,這小店來講不計串燒目測都有成30 以上種類的飯,小店來講確實算很多款色。最近仲推岀個豬扒系列,看來這店對這個豬扒都很有信心。見到每張檯都有這張menu 似係想主力宣傳這豬扒系列。我這種常客當然來試下。這店一向岀品都不錯,今次我就試試他們講最近大受好評的法式濃湯芝士豬扒飯。飯一到與照片相同,沒有照騙整得好靚。先試一口濃湯味道一流比那些以蕃茄為主題的餐廳更岀色.到試一啖豬扒超好味,豬扒好淋又juice真係不知怎形容的好食78蚊食到咁高質嘅飯真係值得一定會經常來食這味道真係自己來試下,我不知怎形容。只可以講吃了一次對其他豬扒都不感興趣了

飯一到與照片相同,沒有照騙
整得好靚。
先試一口濃湯味道一流
比那些以蕃茄為主題的餐廳更岀色
.到試一啖豬扒

超好味,豬扒好淋又juice
真係不知怎形容的好食

78蚊食到咁高質嘅飯真係值得