2018-02-26 641 浏览
食宵夜,睇open rice話呢度收23:3022:18嚟到諗住仲有成個鐘都ok啦~個男員工招呼我哋坐低拎餐牌見到油淋淋,餐具淨係得筷子仲要油油地4個人每人點1碗嘢再加1個小食拼盤同1個滷水拼盤,4杯飲品22:30嚟咗1碗米粉,1杯飲品。。。22:45嚟咗2個拼盤,1碗米線,3杯飲品。。。跟住就話last order22:48嚟埋餘下2碗飯。。。跟住就收錢22:59我哋食剩半碟拼盤,女員工就問我哋食完未,話要收鋪,隨即執枱我哋問唔係收23:30咩~個女員工好晦氣話已經收咗23:00成半年完全係趕客走冇諗過last order之後15分鐘就要趕人走入座又唔講改咗收23:00又冇講幾點last order啲嘢偏咸又唔係特別好食,衞生一般,態度仲要咁差真係冇下次
食宵夜,睇open rice話呢度收23:30
22:18嚟到諗住仲有成個鐘都ok啦~
個男員工招呼我哋坐低
拎餐牌見到油淋淋,餐具淨係得筷子仲要油油地
4個人每人點1碗嘢再加1個小食拼盤同1個滷水拼盤,4杯飲品
22:30嚟咗1碗米粉,1杯飲品。。。
22:45嚟咗2個拼盤,1碗米線,3杯飲品。。。
跟住就話last order
22:48嚟埋餘下2碗飯。。。跟住就收錢
我哋問唔係收23:30咩~
個女員工好晦氣話已經收咗23:00成半年
完全係趕客走
冇諗過last order之後15分鐘就要趕人走
入座又唔講改咗收23:00
又冇講幾點last order
啲嘢偏咸又唔係特別好食,衞生一般,態度仲要咁差真係冇下次
2018-02-25
$95 (宵夜)
2018-02-15 408 浏览
又是一個人的浪漫午餐, 來到101 臺灣, 點了一個秘製豬軟骨鹵水豆腐肉燥飯, 一份台式烤香腸和一杯熱珍珠奶茶。豬軟骨很入味, 肉質鬆軟, 軟骨易咬, 汁甜甜好吃。鹵水豆腐同樣入味, 豆腐皮香甜, 配合碎碎肉燥很惹味, 整碗都不算油膩。台式烤腸, 完全涉走我的靈魂, 它皮脆帶甜, 內裡充滿水份, 的確有肥肉, 但比例不算高, 連同椒鹽吃, 很爽脆很juicy, 真的烤得有水準! 要提及的是一杯看似平凡的熱珍珠奶茶, 滑滑的質地, 香濃的茶香, 超軟熟的珍珠, 整杯充滿台灣風味。後來我更發現, 原來它提供下午茶, 有細小的飯和多種小食選擇, 是胃小小的朋友很好的選擇!
秘製豬軟骨鹵水豆腐肉燥飯
台式烤香腸
熱珍珠奶茶
秘製豬軟骨鹵水豆腐肉燥飯
台式烤香腸
熱珍珠奶茶
平安夜,難得的節日午餐當然懶得自理,出門路經這一間名叫101台灣品味館的台式餐廳,正巧過幾天就去台灣旅遊,就打算進去熱熱身,偷嘗一下台灣美食的滋味~先看看餐牌首先在這說明,吃個各式各樣的餐廳,通常好吃的餐廳,他們除了專注於美味佳餚之外,還會注意店鋪的整潔程度和舒適度,即使食十分簡陋的店鋪亦不會給人骯髒的感覺,務求顧客“食得舒適”。而然101台灣品味館給我的第一印象實就是兩個字:很油。這家餐廳檯面上的每一樣物件上都好像粘了一層薄薄的油,摸上去滑滑的,讓人感覺很不舒服,感覺就是平時塗滿了油的碗碟只用清水沖洗而沒有用洗碗精的感覺,所以這家餐廳給我的第一印象是很差的,可是懷著對台灣美食的憧憬,還是點了 想吃的豬軟骨肉燥飯(轉撈麵) + 凍珍珠奶茶小冰 ($56)。可以看到檯櫃裡面的筷子上面有一層淡淡的油光@@"珍珠奶茶送來的時候粘著濕透的單據,杯身也是油油的@3@"來上今天的主角:豬軟骨肉燥撈麵先說明這碗肉燥撈麵的賣相還是很不錯的,麺是熟悉的台式拉麺,鋪上了花生,肉燥,芫茜,豬軟骨,淋上了一層誘人的醬汁和油。豬軟骨肉香逼人,飄出陣陣滷肉汁的味道,可是肉咬下去稍微有點硬,軟骨的部分還好,是想象中

先看看餐牌

可以看到檯櫃裡面的筷子上面有一層淡淡的油光@@"
珍珠奶茶送來的時候粘著濕透的單據,杯身也是油油的@3@"

來上今天的主角:豬軟骨肉燥撈麵

先說明這碗肉燥撈麵的賣相還是很不錯的,麺是熟悉的台式拉麺,鋪上了花生,肉燥,芫茜,豬軟骨,淋上了一層誘人的醬汁和油。豬軟骨肉香逼人,飄出陣陣滷肉汁的味道,可是肉咬下去稍微有點硬,軟骨的部分還好,是想象中普通豬軟骨的口感。麺則是完全另一個層次,把撈好的台灣面吸入口中,感受著醬汁、’肉香和味蕾的相撞,陣陣快感襲來,我稱之為 “食麺的快感”,這碗撈麵,只以麺的部分來說,食頂級的。

最後,珍珠奶茶的部分,值得一讚的是,101台灣品味館的珍珠是煙韌的,很有咬口,用台灣的術語來說就是很“Q”,事關前一天在一間台灣飲品店買的珍珠奶茶的珍珠是很軟的,像湯圓一樣- -"完全不能接受。

總括而言,以食物質素來說,101台灣品味館對去過台灣品嘗過正宗台灣麺的我來說算是不過不失,麺的部分有其精髓,可是在配菜方面還有改進的空間,另外,很希望餐廳可以改善檯面和餐具整潔的問題,事關環境的舒適度也會影響食客的心情呢~
2017-12-24
  • 豬軟骨肉燥撈麵
2017-10-29 518 浏览
叫服務員抹枱,佢以為張枱好乾淨,冇過嚟抹,最後自己抹...魷魚鬚米線 , 炸魷魚鬚是另上,明顯炸好放了一排才上,林林地,吾夠脆炸。叫了個腐乳通菜,正常d。下次不來了。
服務員抹枱,佢以為張枱好乾淨,冇過嚟抹,最後自己抹...

叫了個腐乳通菜,正常d。

下次不來了。
2017-10-16 468 浏览
逢星期一晚,我都會在油麻地搵下嘢食,跟住就去上堂。今晚經過一間菜,新開張無耐,就不防試一試啦!當時6點幾,我見座位都多,可以坐耐少少,不會趕客,唔錯!服務員都親切細心,人手不算多,不過都快手,唔覺被忽略。黎台灣食市,當然要試下鹵肉啦,我點了一個鹽酥雞扒鹵肉飯,凍珍珠奶茶。雞扒俾即叫即炸的,熱辣辣,夠哂脆,鹵肉不太甜,肉碎肥瘦度適中,唔錯,如果白飯可以多少少就更好了。我相信不夠一位男士的正常晚餐份量。至於杯珍珠奶茶,我叫左少冰,真係夠哂少冰,轉頭冰就溶哂,啱哂我!味道都還可以,奶味夠,茶香就一般,珍珠都好QQ,I like it~~到七點幾都開始人多,想試食的朋友,要早少少拎位啦!
逢星期一晚,我都會在油麻地搵下嘢食,跟住就去上堂。

到七點幾都開始人多,想試食的朋友,要早少少拎位啦!
鹽酥雞扒鹵肉飯
珍珠奶茶
2017-10-09
鹽酥雞扒鹵肉飯
2017-09-06 404 浏览
客人不可要求「走冰」的飲品。從未遇過此類型的餐廳服務,一向在其他餐室都可以得到這個服務要求,而且其他餐室的侍應相對友善及願意效勞,以後一定寧願幫襯其他餐室,也不再光顧它。
客人不可要求「走冰」的飲品。
2017-08-31 341 浏览
每個禮拜二學完唱歌之後都會超級肚餓 所以就周圍搵好餐廳醫下個肚肚啦🤤呢間餐廳係油麻地站c出口轉左就到 好方便 我1930去到餐廳見到個裡面仲未full(兼且台灣嘢不嬲都好好食😍)所以就坐左入去lu👏🏻👏🏻👏🏻👉🏻臺南鹵蛋肉燥飯(set) $48👈🏻平時我就鍾意食滷肉飯多d嘅 冇諗過我會咁鍾意食呢碗肉燥飯💖‼️(可能我太餓啦哈哈哈😳)油味好香但又唔會食到好膩 正呀 而且份量都ok 自己一碗岩岩好👌🙈 👉🏾熱咖啡奶茶(跟餐)$0👈🏾比起咖啡 台式奶茶我真係麻麻地鍾意㗎咋 見到佢有咖啡奶茶 我諗都冇哂就嗌左佢😜 真係好好飲‼️佢咖啡☕️、奶🍼同茶味🍵都好濃好突出 有d似latte嘅味道🐮🍶我嗌左少甜 朋友就冇 我覺得少甜都稍為甜左啲啲 正常甜度就真係過份嘅甜得濟喇🤢講到嗌少甜就真係要讚讚幫我落單個姐姐👍 我一開始以為糖係自己落嘅 所以我就冇刻意嗌少甜 但之後發現原來佢會幫我落埋糖所以我就即刻叫個姐姐啦 佢聽到我話要改少甜都冇發mun陣仲幫我衝去廚房改單 真係好好服務😻🐻 論食物質素、份量同服務,$48我覺得真係抵食🙆🏻🙆🏻🙆🏻不過肉燥飯始終都係油膩食物,間唔中食下就算🤦🏻‍♂️🙍🏻‍♂️

👉🏻臺南鹵蛋肉燥飯(set) $48👈🏻

2017-08-08
臺南鹵蛋肉燥飯
咖啡奶茶
2017-08-06 315 浏览
愛好台灣美食的我懷著期待的心情來到這間名叫「101台灣品味館」的店,但是這道鹽酥雞排肉燥飯一定是我人生中吃到的最難吃的鹽酥雞排:外皮不酥脆,食來無香味。肉燥也做得跟其他港式餐廳的肉燥一般。越食越難以下咽。並且也不像之前吃過的肉燥飯會配有滷蛋。米飯生硬,已不在意。Anyways,只想跟各位食友分享這段痛苦的經歷,大家如果來這間的話,千萬不要點這道鹽酥雞排肉燥飯。若是特別喜歡台灣菜的朋友,最好不要選擇這間店或者抱有太高期許。
鹽酥雞排肉燥飯
呢日同兩個老朋友聚下舊,大家三個大男人,無女人起度唔駛扮豪爽啦,簡簡單單就一餐,最緊要好食,吹得痛快,唔駛好似女人咁婆婆媽媽,又限死唔肯食平野,又要有甜品睇咗MENU,好快腦中已浮出答案: 鹽酥雞球肉燥飯 $55唔知同我期待嘅畫面同唔同呢?鹽酥雞球肉燥飯 $55,仲送杯$20或以下飲品,既然食台式野,我就選咗我最愛嘅珍珠奶茶賣相都合格,雞球份量還可以,不過可以再多少少更好,肉燥和飯都賣相OK碗右邊仲有些鹽起度,搞到我拎起時隻手HI到碗邊污槽咗,個廚師有啲唔夠細心不過算啦最緊要仲係好食,咬落雞球外脆內軟,肉質不錯,不過面的炸皮可以薄多些少鹽酥個份量都OK,配搭得幾惹味呢餐都合格啦,幾OK,又坐得舒服。不過有店員搬嘢時HI跌咗個鐘,好大聲噼啪,嚇到我哋個心離一離,呢下要扣分。總體今餐只有"OK"評分。下次睇下有無機會再嚟食啦
睇咗MENU,好快腦中已浮出答案: 鹽酥雞球肉燥飯 $55
唔知同我期待嘅畫面同唔同呢?

鹽酥個份量都OK,配搭得幾惹味

2017-07-04
2017-06-23 258 浏览
今日,21/6/2017, 要去油麻地剪髮,就見到對面有間台灣麵食lunch,所以入去試下。 (我都好鐘意食台式野)入到去,門面,地方環境都不錯,感覺都幾舒服,可能已經係 1:40 pm, 所以唔太多人了。 我坐低,已經有員工話我知餐牌係櫃桶入面,叫我睇下食d嘜, 咁我就叫了招牌紅燒牛肉麵 $50+$10 熱姜母茶。這牛肉麵都算大碗,賣相好牛肉有好多但一半係淋一半係梗味道一般,但個湯就好好味,有棵小塘菜加埋有d雪菜做配料,真係好飲另外麵就好食嘅,都彈牙嘅。姜母茶就麻麻,好淡,感覺加左好多水真係要再試下其他野先確定到佢d出品,所以有機會還會再去試的。
這牛肉麵都算大碗,賣相好
牛肉有好多
但一半係淋一半係梗
另外麵就好食嘅,都彈牙嘅。
姜母茶就麻麻,好淡,感覺加左好多水

2017-06-21
2017-02-04 782 浏览
一個人冇食晚飯去上堂,上完堂肚餓一於睇吓有乜地方醫肚先行行吓見到有間台灣食店幾吸引,見到門口餐牌都幾多嘢食就入去試吓先,晚上十點內裏不太多人任你坐,我就叫左個肉燥鹽酥雞球飯送一杯$20飲品,我選左杯百香果汁,盛為$55百香果汁,好難形容,只可以講好清甜好香,真係要飲過先可以感受到肉燥鹽酥雞球飯,份量都幾多,好多肉燥和雞球肉燥味道幾好唔太鹹,雞球新鲜熱辣,有人叫先炸,因為待應送上碗飯時,感覺到雞球既熱力而且咬落有煙出,外脆內嫩,味道鹹鹹地,食完呢個飯真係飽晒而且在旺區價錢唔算太貴,下次多幾個朋友來可以試吓其他台灣小吃。
一個人冇食晚飯去上堂,上完堂肚餓一於睇吓有乜地方醫肚先
行行吓見到有間台灣食店幾吸引,
見到門口餐牌都幾多嘢食就入去試吓先,
百香果汁
肉燥鹽酥雞球飯
肉燥鹽酥雞球飯,份量都幾多,好多肉燥和雞球
而且咬落有煙出,外脆內嫩,味道鹹鹹地,食完呢個飯真係飽晒
2017-01-17
百香果汁
肉燥鹽酥雞球飯
各位大佬,見唔見到下面呢碗飯咁少汁呢,話說朋友未到呢間店先幫佢叫定下面食物,幫個朋友話左要多汁因為佢上次食過呢碗肉噪魷魚鬚飯,咁佢覺得太少汁,咁牙待應都叫做有聽我講既,佢入單係多汁但最後都係咁少汁,廚房根本唔理照無俾咁少肉噪汁,叫待應再同廚房講再比多少少肉噪汁啦 ,待應又話其實呢肉噪飯既汁唔係汁黎係油黎嫁,如果你朋友黎到都係要既話就比佢啦,嘩,我真係多謝你牙,肉噪汁都要你施捨比我。食物唔係話唔好食不過洗唔洗咁省牙?
2017-01-09 503 浏览
本來打算去廟街食煲仔飯,但6點幾已經大排長龍,由於趕著看戲,所以決定找別的吃,行過101臺灣品味館,未試過又不用等位,於是就進去試試⋯我只點了豆腐肉燥飯,豆腐很滑,但飯是A煲的水尾,暖暖地但卻硬硬的,加B煲新鮮煲起熱騰騰又軟熟的,2種感覺太強烈了,一碗飯2種口感,感覺不太爽呢,肉燥份量也太小了,不夠送飯⋯Nosir點的肉燥鹽酥雞球飯,鹽酥雞味道不錯又脆脆的~餐飲點了朱古力奶茶和珍珠奶茶,味道一般,珍珠不夠彈牙是日晚餐$103
Nosir點的肉燥鹽酥雞球飯,鹽酥雞味道不錯又脆脆的~
餐飲點了朱古力奶茶和珍珠奶茶,味道一般,珍珠不夠彈牙
是日晚餐$103

2017-01-01
$51.5 (晚餐)
2016-11-26 429 浏览
有卡位真的不錯,這裡環境頗寧靜,我和朋友可以舒適地聊天。我揀了愛吃的豬頸肉肉燥飯。豬頸肉有紅椒絲但不辣,很香口,邊位有點乾硬,但不大影響,可能因為肉質較肥。肉燥有些少肥膏,並且有很多肉粒,不會只有醬汁而沒有肉 旁邊伴有椰菜,而且飯量十足餐飲揀了熱百香果紅茶,大大杯,挺香
有卡位真的不錯,這裡環境頗寧靜,我和朋友可以舒適地聊天。
豬頸肉肉燥飯
肉燥有些少肥膏,並且有很多肉粒,不會只有醬汁而沒有肉
旁邊伴有椰菜,而且飯量十足
百香果紅茶
餐飲揀了熱百香果紅茶,大大杯,挺香
2016-11-06
豬頸肉肉燥飯
2016-11-10 433 浏览
剛剛搬來香港生活,友人推薦了openrice的app,對於我這個“吃貨”來說,真是太好用了!!以前在多倫多的學習的時候,經常吃台灣菜。前幾天路過油麻地,發現這裡居然也有一家台灣餐,好驚喜!!朋友點了一份鹽酥雞肉燥飯,我嚐了一塊。鹽酥雞和我之前吃的差不多味道,算是蠻香蠻入味的。感覺肉燥飯的醬汁少了點,不過台灣的肉燥汁好像就是這樣。我點了一碗紅燒牛肉麵,我本人一直都是台灣牛肉麵的忠實粉絲,每次看到都必點。個人覺得牛肉燜得挺入味的,也夠爛。湯底味道也是標準台灣牛肉麵的味。覺得還算正宗我們還點了兩杯檸檬水,來到香港的第一件事就是要習慣喝檸檬水,每天必備!店鋪蠻大的,座位挺舒服的。以後吃飯又多了一個選擇

鹽酥雞肉燥飯
。感覺肉燥飯的醬汁少了點,不過台灣的肉燥汁好像就是這樣。
紅燒牛肉麵

店鋪蠻大的,座位挺舒服的。以後吃飯又多了一個選擇
2016-11-08
鹽酥雞肉燥飯