餐厅: 龙面馆
优惠: 食饭都有得赚里数? 仲唔即刻订台?
条款及细则:
须受其他「亚洲万里通」条款及细则约束。
须受其他「亚洲万里通」条款及细则约束
餐厅: 龙面馆
资讯:

为推动全港减盐减糖新饮食文化及新生活态度,食物及衞生局、降低食物中盐和糖委员会及食物环境衞生署食物安全中心推出了《少盐、少糖、少 • 确幸》餐饮联盟,参与食肆会提供少盐少糖选项予顾客,部份更会提供特定减盐减糖菜式。参与减盐减糖食肆会获发计划标志,以供张贴於店舖内,供顾客识别。详情可在此浏览:https://rssless.hk

2019-10-27 462 浏览
🐷🐷活龙虾🦞汤面(半只)个碗大过我阿妈个头嘅一个真龙虾汤面!都系既!唔系点装得落咁大只活龙虾🦞!个汤够浓!龙虾肉够鲜味!配菜有芽菜、萝卜丝、芝麻同小棠菜!食完个面都已经饱晒lu!店员仲会贴心提供埋手套、钳同湿纸巾比你剥龙虾壳添!👍🏼🐷🐷花胶瑶柱羹失望之选。。。个羹有啲过咸。。。而且入面冇咩花胶。。。主要系瑶柱、金菇同埋肉丝。龙虾面个汤反而仲好饮!下次黎试下小菜点心配个龙虾面会更好!
🐷🐷活龙虾🦞汤面(半只)
活龙虾🦞汤面

🐷🐷花胶瑶柱羹
花胶瑶柱羹

宵夜
活龙虾🦞汤面
  • 龙虾汤面
2019-10-13 835 浏览
潮流名馆🥂香港中环往往予人五光十色、富溢华丽之像。所立食肆都会尽壁辉煌,吸引广大食客。当天光顾潮流名店,单凭网上食评就被它的派头装潢吸引,试过後反感觉名过其实,为食的你实在应先考虑一个,反正都收费不菲。▪️▫️餐厅光线昏暗又播放重音乐,以浓厚的外国怀旧风配搭传统中国装潢,上映出另类酒吧风味。只是食物方面着重外表忽略美味,更适合外国旅客用餐以达到中环游及体会中国菜的两道好处。以下为一系列饮食体验。🥢 龙虾酥 | HKD79/1件默默置前散发迷人霸气,当中又以五光十色的背景成就着千呼万唤的出场气势,绝对吸睛惊艳。用萝卜蓉作口感背景,中间夹集清爽的龙虾肉,口感与鲜明的龙虾味并存,作为食店招牌名符其实。芋蓉般的口感、清爽的虾肉、龙虾肉与萝卜蓉的比例,每种都恰到好处,只嫌预早制作用微波炉翻热乃唯一的美中不足。🥢 半虾半蟹饺 | HKD65毫不吝啬地散发出浓郁蟹香,跟虾肉互相辉映,只是太肥腻浓味,手法太过旧式中菜,现今社会追求轻盈健康略显违和,宜再行检视。🥢 龙肉捞面 | HKD259跟蟹饺一样过份油腻,以致一人份量的捞面足够两人享用,当天的中午用餐到晚上时间仍未完全消滞,非常失败。🥢 土蚝脆肠粉 |
试过後反感觉名过其实,
为食的你实在应先考虑一个,
反正都收费不菲。
▪️
▫️
上映出另类酒吧风味。
只是食物方面着重外表忽略美味,
更适合外国旅客用餐以达到中环游及体会中国菜的两道好处。
以下为一系列饮食体验。
龙虾酥

🥢 龙虾酥 | HKD79/1件
绝对吸睛惊艳。
用萝卜蓉作口感背景,中间夹集清爽的龙虾肉,
口感与鲜明的龙虾味并存,
作为食店招牌名符其实。
只嫌预早制作用微波炉翻热乃唯一的美中不足。
半虾半蟹饺

🥢 半虾半蟹饺 | HKD65
毫不吝啬地散发出浓郁蟹香,
跟虾肉互相辉映,只是太肥腻浓味,手法太过旧式中菜,
现今社会追求轻盈健康略显违和,
宜再行检视。
龙肉捞面

🥢 龙肉捞面 | HKD259
跟蟹饺一样过份油腻,
以致一人份量的捞面足够两人享用,
当天的中午用餐到晚上时间仍未完全消滞,
非常失败。
土蚝脆肠粉

🥢 土蚝脆肠粉 | HKD59
普通的煎芝麻肠粉,粉皮厚薄适中,
只是无甚蚝味。
考虑到收费价格,性价比较低。
雪燕龙珠

🥢 雪燕龙珠 | HKD49
用糖浆跟海燕塑造出甜美而实在的口感体会。
质感轻浮,
跟圆圆的大菜糕成就出层层叠叠的软硬口感,
整体结构尚算圆满,
只不过细心的外表设计未能投放到美味体会上。
千叶豆腐花

🥢 千叶豆腐花 | HKD49
跟豆腐花味道相同,
用细腻的功夫把豆腐花切开构成散开的花瓣状,外表异常吸引。
只不过伞状形态破坏到豆腐花的软嫩感,
口感体验差,唯一败北。
2019-09-26
龙虾酥
雪燕龙珠
千叶豆腐花
2019-10-12 582 浏览
又系时候庆祝朋友嘅生日了,今次拣咗平时成日经过嘅龙面馆。每次经过门面都想试试,之前都有朋友试过话不错,所以就提议试试呢间餐厅。入面装修几特别,咁岩见到片皮鸭做紧优惠,100蚊全只,要45分钟即刻烤,唔驶等即刻叫!龙虾酥就冇乜特别,唔系好食到龙虾味。口水鸡卷不错。鸡丝粉皮黎错左,不过算吧,味道就一般强烈推荐这个慢煮牛!不过等左几耐。整体餐厅还可以,未至於会再次光临。朋友聚会几适合,环境安静全场都系得几台客。

龙虾酥就冇乜特别,唔系好食到龙虾味。
口水鸡卷不错。鸡丝粉皮黎错左,不过算吧,味道就一般
慢煮牛

强烈推荐这个慢煮牛!不过等左几耐。

片皮鸭
慢煮牛
  • 京城即烧片皮鸭
2019-10-05 706 浏览
如果你以为港式点心不能放在三层点心架上,那你就错了!这下午茶真的是超级棒,我完全找不到可以投诉的地方。我喜欢这中西混合的点心,而我最喜欢的是他们家的半虾半蟹饺!真的是超级特别!这跟平时的港式饮茶很不一样,至少我从来没有在传统的点心店吃过这样的。即使那些点心是传统的,他们也做出了很新颖的点心款式。我一定会再来尝尝其他点心,而且重点是,这家的下午茶套餐价格很相宜,而且餐厅位於中环的核心地带,价格还是很合理!
2019-07-14
  • 半虾半蟹饺
The resturant deco is very instagramable and so was the food so it’s a nice spot to take your friends there for good photos. But don’t expect too much from the taste. Everything was so-so. Only one dish stood out in taste and that was the Lobster Soup Rice.
  • 龙肉泡饭
2019-09-09 1178 浏览
打咭一流的🦞龙虾酥,🤗现在可以单叫一只啦! 仍然系$79 。之前,这个菜, 必须2只起。其实系萝卜丝酥外层,内里🦞龙虾肉,配上橙白相俩色,真的🦞龙虾头🦞龙虾尾,令卖相像真度好高🤣。味道都吾错,肉质弹牙😋。😜再来一个这里镇店之选,活🦞龙虾汤面🍜(半只) $168。面份量系算多,仲有d芽菜,小棠菜和生洋葱。先饮汤,🦞龙虾味比想像中淡和稀 (可能平时饮懂西式汤的浓郁度)。🤔虽然稀淡,饮後冇口乾,应该不是味精汤/🥫罐头汤🤣,亦冇油冧冧。这里用阳春面,因为稀汤,不是浓汁,所以挂唔到喺啲面上,👉👈觉得d面冇乜味/吸吾到🦞龙虾汤d味。 唔知系咪只龙虾开咗边, 再煮/ 浸咗落碗面度, 觉得啲肉冇味,但有头,也许有期望,所以有点失望😵。一餐岂能冇菜,特意叫左个前菜,黑白木耳,$59,👌。食左个几钟, 得嗰四台客, 平日晚市超冷清🥶。 铺头装饰, 走中国风, 灯光幽暗, 挂满红灯笼, 是日人气唔够,顿觉个埸空洞,死气沈沈,寂寞feel.下单时, 服务员问我点茶或水,其实我见餐牌写咗一d注释,指出茗茶和水都系饮料,收每位$19。我话吾点得吾得?服务员姐姐只重复咗2次, 茶定水,茶有香片/普洱/铁观音, 完

一餐岂能冇菜,特意叫左个前菜,黑白木耳,$59,👌。

下单时, 服务员问我点茶或水,其实我见餐牌写咗一d注释,指出茗茶和水都系饮料,收每位$19。我话吾点得吾得?服务员姐姐只重复咗2次, 茶定水,茶有香片/普洱/铁观音, 完全唔理我嘅回答, 咁我就唯有点个铁观音啦! ☹ 但点解壶茶淡到好似水咁?! 另外,建议不如像茶楼名正言顺,收每位茶钱, 简单清楚。

感觉名过於实,若是打卡一族,应会加多点分,可惜个人以食物行先🤪,连加一,盛惠$358。 明明要畀加一服务费,点解仲要个客,自己行出去柜台埋单嘅🤔?!

有锺意龙虾既朋友吗?🙌🏼 咁呢间主打龙虾菜式既中菜馆就啱晒你啦!_龙虾酥 $79 🦞呢个龙虾酥 净系个样都够晒吸引啦!😻 外皮系类似萝卜酥既酥皮 食落松化 入面则系满满既龙虾馅!😚 不过内馅调味比较淡 同埋略嫌酥皮厚身左啲 会觉得有啲乾~ 但整体都唔错的🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️_活龙虾汤面 (半只) 🍜然後店名叫得龙面馆 当然要叫龙虾汤面黎试啦!龙虾汤清澈味鲜 属於清甜type 而面质几滑身😚 可惜啲面唔太挂汤 同汤底两者未算配合得最好 感觉有点分离😣 但值得赞既系龙虾肉真系好食的❗️半只龙虾 肉既份量都唔少!味道鲜甜 肉质实净爽口😚_龙虾捞面 配龙虾汤 (半只) $159 🍝不过相比起黎 呢个龙虾捞面就更得小编心!只龙虾好食就不在话下 重点系另上既龙虾汤比起汤面嗰个味道浓郁惹味得多!💓 唯独个虾籽面唔够爽口弹牙 稔咗啲🙊_花拳秀腿 $129 🥬千叶豆腐花 $49 🌼除左龙虾 其他菜式都好别致 呢味花拳秀腿 同千叶豆腐花 完全系刀工既呈现!味道都不俗的~_整体来讲 觉得呢度嘢食系唔错 但未算好惊艳 以呢个价钱绝对有更好既选择🙊 不过啲菜式既卖相的确精致 店舖装潢亦好大气 而且服务周到 地段又方便
龙虾酥 $79 🦞

活龙虾汤面 (半只) 🍜

然後店名叫得龙面馆 当然要叫龙虾汤面黎试啦!
龙虾捞面 配龙虾汤 (半只) $159 🍝

花拳秀腿 $129 🥬
千叶豆腐花 $49 🌼

_
整体来讲 觉得呢度嘢食系唔错 但未算好惊艳 以呢个价钱绝对有更好既选择🙊 不过啲菜式既卖相的确精致 店舖装潢亦好大气 而且服务周到 地段又方便~ 黎聚会或打卡呃like 都唔错既😆😆
2019-09-05 787 浏览
约了朋友到中环食晏,朋友提议这间"龙面馆"是米芝莲推介餐馆, 内里装潢都很中国化色彩,他们的点心都非常精致特别,我们选择几个点心小食,初初以为只是吸引游客, 但估不到味道和卖相都非常唔错 ,不愧为米芝莲推介。价钱在中环区尚可接受不算太高。
2019-09-05 534 浏览
今日公司有人生日 所以老板就带咗我哋去咗公司附近嘅龙面馆 位置就喺中环中心隔离嘅万宜大厦装修就用咗中国传统风有好多舞龙舞狮嘢食一般般啦 食新派点心但系好贵 好彩系有人请 如果唔系真系唔会去
今日公司有人生日
2018-08-04
庆祝纪念
  • 龙虾萝卜酥
2019-08-05 963 浏览
朋友带咗我去食一间中环嘅龙面馆,门面同室内装修得好漂亮,好有中国艺术气氛,很气派!避风塘龙虾好有镬气,蒜蓉爆得好乾身好香,同避风塘炒蟹唔同嘅系龙虾系啖啖肉而蟹系蟹钳先多肉,同避风塘炒蟹相比CP值更高,值得一试啊!浓汤鲜竹卷呢个鲜竹卷系我食过咁多间最好味嘅鲜竹卷!好鲜甜嘅龙虾汤,加上佢肉馅好爽口弹牙,上面仲有啲蟹籽衬托,味道口感一流!云吞龙捞配龙虾汤鲜虾云吞每颗饱满圆滚滚,薄皮滑溜顺滑不破,口感丰富。面质粗幼适中属圆面条,质感偏烟韧弹牙有劲度,不过面份量不多,只是刚好饱肚。龙虾汤偏浓郁,汤汁稠密度适中,入口香滑而易入口。这里的菜式多样款式多,口感纯正喇。服务:服务态度好,店员脸上常有笑容。 环境ok,消费有比较亲民

避风塘龙虾

浓汤鲜竹卷

云吞龙捞配龙虾汤

2019-08-01
用餐优惠
现金券
2019-07-29 640 浏览
3人组定期饭局,食咗几次日本菜,今次换吓囗味,食龙虾!中环的龙面馆,我是第一次嚟,凭直觉行咗入万宜大厦商场,原来门口向街,商场入唔到。。。星期五午饭,唔满座,安排咗卡位,坐得舒服!点了:龙虾酥(2只)、瓜粒海鲜泡汤饭、云吞龙捞、沙姜鸡卷、陈皮牛肉球、普洱茶,加埋一,576.4元。我哋系金钟返工旅嚟讲,算非常可以的!因为金锺呢个区,真系又贵又唔食又难揾食。。。。我喜欢汤饭同捞面,龙虾酥影相靓,但味道一般般!可以一吃的店!
3人组定期饭局,食咗几次日本菜,今次换吓囗味,食龙虾!

星期五午饭,唔满座,安排咗卡位,坐得舒服!

我喜欢汤饭同捞面,龙虾酥影相靓,但味道一般般!

可以一吃的店!
2019-07-12
  • 龙肉捞面
2019-07-19 726 浏览
今天和家人来了这间位於万宜大厦的龙面馆吃午餐,虽然这间餐厅的主打菜式是龙虾,其他点心小菜也不错。我们今天点了紫薯包,凤眼虾饺,菠菜皮烧卖,叉烧肠粉,还有章鱼鸡粒炆饭等等,卖相挺特别,味道也不错,只是我个人觉得咸了一点点,但整体食物质素不错的。
2019-07-14 756 浏览
同fd 子难得gathering选择左龙面馆呢度d 装潢 好chinese style🔶龙虾汤面 $159 per person 龙虾面 不过不失 都有ok大只龙虾 反而前菜有surprise🔶沙姜鸡卷 $65 * 好好味❤️🔶木鱼茄子 $59🔶茶燻素鹅 $59 上菜时出烟 但冻菜 食的时候有少少 烟薰味
同fd 子难得gathering

🔶木鱼茄子 $59
🔶茶燻素鹅 $59
上菜时出烟 但冻菜 食的时候有少少 烟薰味
2019-07-06 664 浏览
装潢好有气派,充满中国色彩,舞狮头、金龙....大家细心留意,唔单食餐厅环境,系连上碟都好有心思好有趣~食物样样有特色,呢度主打龙虾,除此外都仲有好多款式,以主菜为主,不过有d都几特别,而且整体黎讲,都几有新意~我地一家4个人,但食左都几多菜式,仲叫左唔少饮品,呢度有happy hour!赞~介绍下我比较欣赏的菜式:龙虾酥,卖相无得顶,打卡必点。食落酥皮香脆,馅料好多,当然啖啖龙虾肉,好滋味~龙肉炆伊,半只龙虾拆好左,食都好方便,伊面弹牙都几入味。椒盐豆腐仔,外脆内滑的口感,呢度整得相当好味~珍宝龙虾春卷,脆口而且啖啖肉,份量充足一啖绝对食唔晒,要分开慢慢食架!本来食左个个"即烧片皮鸭",影左片唔记得影相,有师父即场切片,仲会教埋你点食,鸭皮超脆,沾上黄糖入口即溶;肉另外可以包皮加埋哈密瓜、芹菜等,超正~喜欢饮酒的话可以试下呢度嘅cocktail,好特别~承传及功夫,呢两个真系打卡首选,而且入口唔会话酒味好浓,慢慢饮可以倾下计!甜品必拣雪燕龙珠,完全系视觉加味觉嘅享受,一上台系好似仙景咁,雪燕加上晶莹剔透的玄饼,好靓真系,而且味道唔会好甜~
介绍下我比较欣赏的菜式:

龙肉炆伊,半只龙虾拆好左,食都好方便,伊面弹牙都几入味。
椒盐豆腐仔,外脆内滑的口感,呢度整得相当好味~

2019-06-22
  • 龙虾酥
  • 椒盐豆腐仔
  • 珍宝龙虾春卷
  • 雪燕龙珠
2019-07-05 508 浏览
龙肉捞面 SET $219 (面面单叫$159)呢个捞面既面质无得输,面身唔知算唔算叫弹牙,但十分烟韧有嚼劲,加上完完全全吸入晒龙虾汤既精华,超鲜超浓超好味。龙虾肉就冇特别,不过不失。可能我饿底,觉得唔够食,份量好细。点心拼盘$0 (跟餐先有)凤眼海鲜虾饺 – 同半虾半蟹饺差唔多味,冇特别。牛肝菌粉果 – 超好味,牛肝菌好香。蜜汁叉烧包 – 好普通,是但一间普遍酒楼都食到既质素,馅料少。龙虾酥$75一只(最少叫2只)基本上系桌桌必点的,睇得又食得。一上桌我笑左出来,真系可以假乱真!太像真!其实味道唔错,满满既龙虾馅料,混入左少少爽脆既马蹄粒。好可惜,唔够热。半虾半蟹饺$66普普通通,但d馅太烂太蓉,冇咩咬口,口感只系靠个饺子皮。不过不失咁。呢间食店装潢有浓厚中国风情,格局唔错。不过叫埋单叫左5次都冇人理,D员工挂住倾计,真系……唔知呢….可能我冇耐性?哈哈,我改下呀。
龙肉捞面 SET $219 (面面单叫$159)
龙虾肉就冇特别,不过不失。
可能我饿底,觉得唔够食,份量好细。

点心拼盘$0 (跟餐先有)
凤眼海鲜虾饺 – 同半虾半蟹饺差唔多味,冇特别。
牛肝菌粉果 – 超好味,牛肝菌好香。

龙虾酥$75一只(最少叫2只)

半虾半蟹饺$66