cherryfan
父母節聚餐
cherryfan
2023-06-15
关注
老豆屋企樓下嘅酒樓,街坊生意,啲哥哥姐姐(服務員)態度幾好,好親切,係啲坐位有啲逼,間酒樓應該有一定歷史😅 因為所有野都好舊,但菜色都ok, 啱老人家口味嘅中菜,個冬瓜宗幾出色,係只切雞麻麻地⋯⋯整體來講抵食,唔好期望太高就可以啦查看更多
+ 3
茉莉龍
街坊生意😊👍
茉莉龍
2020-05-03
2K 浏览
关注
耀東邨商場的餐廳只有一間快餐店、一間茶餐廳、一間酒樓。附近有兩間護老院,所以對有長者或有坐輪椅的家人,龍順軒便是最方便的選擇。..其實他們價錢合理,味道也不算差,以種種條件一齊考慮,算是一個值得支持的選擇,尤其對長者和照顧者來說,是幫了不少忙。正所謂一分錢一分貨,都真係算係咁。去過很多次,早午晚餐都試過,現在才發覺一直無寫過食評,決定寫下。今次是食晚飯,因是週末,部分菜式比平日加少少錢,還是合理價。食物評分 (5⭐️最高):清蒸海斑仔$68 ⭐️⭐️⭐️⭐️🥈紅燒乳鴿 $38一隻 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️🏆🥇蜜汁叉燒例牌 $68 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️金銀蛋浸莧菜 $72 (假期+$10) ⭐️⭐️⭐️.茶價每位 $11白飯每碗 $11..🏆🥇蜜汁叉燒例牌 $68 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️全餐冠軍是叉燒,有時六點幾想叫都賣晒😅😅 這碟叉燒好味到食完都忘了影相,大家都可猜想真係幾好味,手快有手慢無,所以抱歉無相😅😅..叉燒好味在味道好,肉質不會太硬或太”梅”,叉燒汁亦好好味。..🥈紅燒乳鴿 $38一隻 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️第二名是燒乳鴿,味道的確不錯,價錢又好抵食。長者小朋友都話好味👍👍😋😋..清蒸海斑仔$68 ⭐️⭐️⭐️⭐️條魚蒸得不錯,挺滑。金銀蛋浸莧菜 $72 (假期+$10) ⭐️⭐️⭐️碟菜份量多,3⭐️是因為稍為鹹了一點。..另送糖水或中式糕點。..總體而言我覺得龍順軒是不錯,始終方便,味道價錢合理😊😊查看更多
叉燒
燒乳鴿
Dival Ching
服務極差 食物污穢
Dival Ching
2019-10-01
关注
先唔講其他,今日叫左大陸鄉音嘅女侍應加水,叫咗三次佢都唔應,然後同我講:「你不如走啦,唔好飲茶啦」。然後個女侍應仲好大聲咁度表示不滿。首先我唔係歧視新移民,但好明顯佢係新移民,而且係一個質素超低級嘅新移民。我未見過服務性行業竟然有咁差嘅服務水平,仲要企喺度同茶客嗌交。同個經理投訴,個經理扮撞聾聽唔到。我差唔多叫左五六次,個經理話終於嚟到我面前,但只係表示宜啲情況好平常,叫我地接受。可以見到成間茶樓管理水平極低。叫咗一個燒味例牌,燒味將入邊有隻蚊郁下郁下,我叫個經理換過碟,佢就若無其事。真係好後悔冇影到相。雖然係屋村茶樓,但都未至於要俾錢買難受。查看更多
检举
你比太高份他們了,他們至在屋邨唯人,無對手_
2020-01-18
2020-01-18
屋邨唯一酒樓,有穩定客源,唔洗爭生意,係咁架啦,成日見到櫃檯阿姐係到剪指甲
2021-01-15
新移民大陸雞
WanNgok
大大嚿叉燒
WanNgok
2019-04-03
关注
尋晚係屋企食飯,但係呢發現冇餸,落咗樓下龍順軒買咗半斤叉燒大家可能覺得好奇怪,點解斬料都要寫?因為我覺得龍順軒嘅叉燒真係好好食,唔會太瘦,有少少脂肪,燒出來的感覺非常好味。查看更多
JessicaSo7245
服務極差
JessicaSo7245
2018-02-04
1K 浏览
关注
食物尚可,服務態度極差。十個嬲!星期日與家人在此晚飯,已於中午訂位,按時到達後告訴我們沒訂位紀錄,煩了一會終可入座。訂位安排差先不說,晚飯期間侍應收拾鄰桌時誤將食物汁液倒在家人外衣上,侍應只不作聲用面紙刷掉汁液,疑似希望我們不發現,家人看到後要求拿濕布清潔,一連兩個侍應也拒絕,最後亦只提供濕紙巾。該兩侍應不但沒道歉,期間一直默不作聲,連不好意思也沒說一句。連最基本的禮貌也沒有,在客人面前裝也懶得裝,這麼差得服服態度,一定不會再去這間餐廳!查看更多
检举
大陸式服務的表表者.
2018-02-07
Dianeso
家人聚餐
Dianeso
2017-02-22
1K 浏览
关注
好耐無見叔叔嬸嬸兩個 所以近近地揀左筲箕灣耀東商場嘅酒家 媽媽姑姐一行5人 去到媽媽已揾定位 人不多方便大家傾下計 兼且呢間酒樓多數做街方生意好有親切感 經濟實惠蒸左要海班 特價優惠 只需$48咋 每枱一款架咋 抵~~燒味雙拼 一般啦 不過燒腩仔d皮還是脆仆仆 燒鴨都好入味 大大隻脾添 最欣賞係鹹魚煎肉餅 鹹香送飯一留 京都豬扒 洋蔥同個汁都好夾 加埋豬扒甜甜開胃 小炒皇 有西芹 花姿片 蝦乾 腰果 甜菜脯 有幾香口 每種食材各有唔同口感 送啤酒啱晒叔叔 最後要多碟乾燒伊麵 每人一碗滿滿的 份量夠唔油膩 但夠鑊氣喎 查看更多
+ 2
mk chan chan
屋村抵食之選
mk chan chan
2016-10-09
关注
街坊酒樓,應該住係呢條村既街坊先會黎,所以生意好似麻麻,平日晚飯時間得十枱客到。乳鴿,$32一只熱辣辣,皮脆脆,肉質嫩,燒味舖都賣三十幾一只,呢度算平!清蒸龍躉仔特價菜,四人只可選一款,只需$48唔算細條,四人食剛好。蒸得好嫩滑,好味!椒鹽蝦炸得好脆,微辣,椒鹽好多,惹味,蝦幾大只。栗子好林,但排骨肉太瘦有啲鞋。有唔少塊鮑貝片,整齊幾好味。送糖水,綠豆沙幾鐘意呢個,夠沙,唔似得有啲酒樓水溝豆甘。做得幾好!整體上唔錯,職員好快手同友善。價錢大眾化,四個人先三百左右,抵食,但感覺枱布有啲污糟。查看更多
+ 5
屋村酒樓
supplement_815
2016-07-03
关注
人唔多,多數唔洗等位一行四人食晚飯小菜,樓面啲人會推介送菜最後叫左個$198餐,有一碟燒味,斑球兩食,小炒,椒鹽蝦同兩只乳鴿乳鴿仲熱,夠脆斑球蒸同炒都好鮮嫩,不過配菜多,斑球少小炒唔係好夠獲氣,太濕椒鹽蝦夠獲氣啲,少少辣,多炸葱蓉差不多每碟有有朵花伴碟,賣相幾好侍應服務幾好,送糖水,但仲有花生費呢樣服務,爭啲!查看更多
可愛加菲貓
小菜認真麻麻
可愛加菲貓
2016-06-29
关注
今日唔想去太遠食飯,諗住近近地,就簡左呢間食晚飯啦!點知就出事了!阿媽鍾意食乳鴿,所以叫左一隻,味道一般水準啦!不過不失。芝士味好淡,太少汁,攪到伊麵醮唔到芝士汁,太乾身,好難食,帶子細粒到不存在也不覺得可惜,蝦球比想像之中大粒,彈牙,就係芝士汁太杰身,呢方面差了少少。有帶子$68,冇帶子$48,如果我一早知道帶子係細粒又薄痴痴既話,我就叫冇帶子,慳返$20啦!我不嬲都好鍾意食呢道菜式,貪佢夠鬆化,佢整得唔錯,假如$48就可以食到,係值得食既,大家可以試試。呢碟小菜最失敗,魚肚鬆泡泡,好似食緊發漲既豬皮,冇味道,鵝掌爛晒,4隻冇一隻係完整,而且質感難食,冬菇厚身可取,底下有些蔬菜,但淡而無味,同樣一味餸,譽宴好食到暈底,呢間就覺得好後悔叫左呢個餸。查看更多
+ 6
酥炸荔蓉帶子盒
Shuka
Hea飲老媽子生日茶
Shuka
2016-05-09
关注
老媽子生日,但因為同母親節好近,佢又吾中意去太遠同試新野,所以去左附近飲茶。依間龍順軒茶樓,貌似頂過幾手,不過就支持住街坊既日常生活,所以今日都坐到成半人。叫左雞扎,蔥花油條腸粉,煎三色糕, 咸水角同皮蛋瘦肉粥,總括味道正常,過得去既一餐。油條好硬不過,食石頭咁,想叫佢整過但覺得應該都係咁上下。三色糕中最好食係馬蹄糕。甜甜地又有細碎馬蹄粒,其餘兩款老媽子嫌煎太火農。咸水角好味,肉餡美味,個心仲暖的,我食左兩隻。雞扎同粥就正路味道,過得去咁拉。查看更多
+ 2
咸水角
劉國盛
名不虛傳的乾炒牛河
劉國盛
2016-04-01
关注
雖然,每一個地方也有乾炒牛河 。但是,這裏的服務周到。而且食物也十分好吃。這裏金碧輝煌,令我們覺得環境很好。不過等待時間比較長。亁炒牛河的香味十分濃郁。味道很好,十全十美!查看更多
hong_mil
普通的質素
hong_mil
2015-09-26
关注
耀東邨酒樓真是很少,只得一間,無很選擇。因為趕時間關係,隨便選擇幾個小菜,食飽飽就算吧。黑松露帶子炒芥蘭價錢與份量不相稱,一個小菜賣百幾蚊,但份量何其少。菜不算難食的,但與我們想像有出入吧!黑松露的獨有味道,在這碟菜上是找不到的,帶子得幾粒,又不爽口,整碟菜都是咸咸的。金銀蛋豆苗豆苗是溫室豆苗的,不可以說是不好食,只是我不太喜歡溫室豆苗的味道吧!蔥爆雞球這碟算是三個小菜最好的一個了。雞球爆得很香,雞肉算是嫩滑,除了雞肉,廚師也很’大方’ 加入大量蔥’伴碟’,這個小菜是優惠價的關係,只是三十八蚊,幾低食呢。查看更多
屋邨茶樓,有進步﹗
2014-07-10
关注
是日,一切都來得有點兒突然。一個聚會臨時取消了;另一個則改了下午,並送上李玟趙增熹慈善演唱會門票;細佬又morning call 飲茶。龍順軒開業後,成為了母親大人和小澄B的飯堂,小妹則甚少光顧。然而,與上一次比較,食物明顯有進步喎﹗母親大人推介的蒸飯,好像十多元一盅,我們要了排骨鳳爪蒸飯和鹹魚肉餅蒸飯。蒸飯和配餸的份量不少,足夠小妹一個人吃飽有餘。一蒸飯兩點心,連茶錢,不過四十大元,確是可以讓母親大人和小澄B飽滿而歸了。蒸飯粒粒分明,軟硬度剛好,且有少許的米香,淋上豉油同吃,煞是滋味﹗排骨和鳳爪也夠味且蒸得軟腍,帶才許豆豉香味;肉餅混入蝦肉同蒸,夠爽彈多汁且鮮味十足,再滲入鹹魚的鹹香和薑絲的香辣味,味道絕佳。蟹籽燒賣、咖哩魷魚和炸鹹水角雖稱不上是極品,但賣相和味道均不錯,滿意也。蟹籽燒賣夠鮮爽,咬口甚佳;咖哩魷魚咬下爽彈非常,咖哩味又香濃惹味。膽固醇雖高,也無阻我們品嚐美食的決心;炸鹹水角外脆內香,且不太油膩。懷舊馬拉糕明顯比上一次進步,色澤均勻亮麗,咬下鬆軟萬分且具彈性,齒頰間滲出紅糖的幽幽芳香,水準之作。潮州蒸粉果乃家人大愛,小妹素來不吃,據聞不錯也,皮薄餡靚;叉燒腸粉皮薄料足,惜粉皮咬下粘粘糊糊的,筫感較差;醬汁蒸鳳爪稍嫌醬汁太濃稠,予人糊糊之感,調味也欠佳,未夠惹味;香芋鴨腳扎的芋頭來貨差,仍然是一大敗筆,質感極硬且毫無芋頭味道;一客三條的炸春卷即叫即炸,惜未算十分鬆脆香口。最開心的,莫過於小公主小澄B了。眼仔碌碌,手舞足動,四圍望,密密食,遲早變肥妹仔了﹗查看更多
+ 8
一試便見真章!
2013-12-02
关注
耀東商場的酒樓好像受了咀咒似的,每一位經營者都只是曇花一現,最終均以結業收場。早幾年酒樓結業後,舖位一直交吉,無人問津。前些日子,母親大人興高采烈地表示酒樓正進行裝修,不日開業,打算屆時一家老幼上酒樓呷杯茶食個包,共享天倫樂。上星期五,酒樓開張。次日,我們一家人就奉母親大人之命去嚐味。接手的經營者是龍順軒海鮮酒家,據Openrice資料所得,該集團尚有二間位於葵涌和大圍屋邨的分店。酒樓除了提供種類繁多的點心外、還有燒味、粉麵粥、小菜、火鍋及圍餐等,選擇多元化,價錢有平有貴﹗想平,要識揀。香煎芋頭糕 $9.8三個字形容 - 粉、乾、硬,糕點又大小不一,超失準之作﹗所謂的芋頭糕,僅是在粉團中混入芋頭切片,糕本身根本嚐不出丁點兒芋頭味。香煎蝦米腸 $12.8唉,又是煎到極乾,硬到無朋友,毫無米香或味道可言,要淋上豉油才可勉強入口。蝦米、蔥粒徒見其形,不覺其味。:(芋絲炸春卷 $12.8皮炸得夠香脆而不油膩,芋絲口感較結實及偏乾,味道正常。懷舊馬拉糕 $12.8僅有一塊,糕的氣孔大,鬆軟度一般,味淡,普通之作。蜜汁叉燒包 $9.8手工差劣之作﹗包皮摺痕呈不規則模樣,左上角的叉燒包甫上枱已衣衫不整,露出內藏的餡料。叉燒餡料夠味,惜包皮未夠鬆軟。三元三角的一個包,或許,不能要求太多吧﹗家鄉煎薄餅 $12.8即叫即煎,夠熱辣香口,只是除了蔥粒,別無配料,味道略為單薄了少許﹗醬汁蒸鳳爪 $12.8醬汁夠惹味,正常之作。香芋鴨腳扎 $15.8鴨扎較雞扎為罕見,酒樓的香芋鴨腳扎味道ok,腐皮夠鮮,沒有油膱味。鴨腳入味、芋頭略嫌未夠香和粉,較為特別是混入鮮爽彈牙蝦膠作餡料。潮州蒸粉果 $9.8潮州蒸粉果,母親最愛,夠清淡,抵食飽肚之選。小妹沒吃,不予置評。小結:酒樓剛開業兩天,運作仍未順暢,不時出現錯單、漏單的情形。原本我們點了生炒糯米飯( $12.8),廚房竟給了其他點心,部長退回跟進,但遲遲仍未見糯米飯,決定取消賣單走人。誰知,當小妹寫此篇食評時,方發現酒樓收取了生炒糯米飯的錢﹗只怪當時我們趕時間,沒有小心核對銀碼。酒樓點心價錢大眾化,以迎合屋邨居民的經能力。然而,出外用餐豈會在乎那一元幾角?食物的味道和質素是長久留住食客的重要因素,「平」絕不足以讓食客再次光臨 。此外,酒樓的環境擠迫,樓面或點心阿姐大都上了年紀,服務也頗為不周到及不專業。:(小妹一家已有共識 – 要上酒樓,出太古或北角好了﹗查看更多
+ 8