餐厅: 龍皇酒家 (開源道)
资讯:

2024-04-30 0 浏览
今日晏咗起身,諗住搵個地方下午茶。奶奶提議去呢度,話試過食晏晝,食品水準好。咁我哋就一行四人去到,餐廳安排非常之好,雖然下午茶兩點開始,但係1:55已經安排入座。侍應亦都已經提早準備好一切,低幾分鐘就已經有茶。兩點開始落單之後,食物一步步咁出,唔會太急趕,食物都會好熱。龍王食物質素有所保證,點心都係高水準嘅。最需要嘅就係為店舖嘅職員平反,我哋坐喺一間房仔咁嘅地方,房入邊有五張枱,都係一位侍應安排,雖然好忙碌,但係侍應通常都會喺好短時間回應你,服務態度亦都親切有禮。我哋個侍應叫Sandy。侍應亦都好細心,通常落蝦餃燒賣嘅時候都會問你要唔要辣椒油。總括而言,食物OK,服務一流。

侍應亦都好細心,通常落蝦餃燒賣嘅時候都會問你要唔要辣椒油。

總括而言,食物OK,服務一流。
2023-10-21 1565 浏览
很少會寫食評,但係今次真的需要讚一讚旁邊有位老人家一個人,一位着住黑色制服,帶着白色眼鏡嘅男侍應,好主動問過老人家個熱水壺會唔會太重,夠唔夠力拎,不如佢改用個茶壺裝啲熱水俾佢, 擔心個老人家唔夠力會整親感覺真的非常之周到
很少會寫食評,但係今次真的需要讚一讚

感覺真的非常之周到
  • 沙巴海蝦餃
  • 黃金糕
2023-08-17 1756 浏览
我行14人於16/8到上扯晚飯聚会,我们訂了龍蝦🦞鮑魚全包宴,但最後食唔到鮑魚:用帶子補上。員工落錯單,貨源不足,沒有同顧客講清楚!另外我哋要求退回差價,個經理服務態度非常差😡,講到好似我哋做錯咁!幸好食物質素好,食得美味😋。建議加強員工培訓(包括:經理)
2023-08-16 1230 浏览
昨日15/8一行三人正午光顧,待應安排一張近牆邊冷氣糟下的枱坐下,開茶後長輩發覺頭頂有水,原來係冷氣糟滴水,於是坐過另一張櫈,點知一樣有水滴下,同待應講情況,佢話用布抹吓就不會滴水,我地要求坐過隔離張枱被佢拒絕,話佢地要做多好多野,要同出面交侍咁話,當時我地尚未點野食,覺得佢無理,於是我地自行坐過隔離枱再無理佢😤講番野食方面基本上ok的,只係待應態度就有侍大家領教吓😜
2023-08-15
2023-07-28 1404 浏览
龍皇是其中一間偶爾到訪的中式酒樓,剛好下着濛濛細雨卻忘記帶傘便和朋友衝入這裏午飯。牛肉飽非常燙手,肉餡雖然不是充滿肉汁卻有豐富的肉香。蝦餃正常發揮,蝦肉也算爽彈,蝦餃皮也有靭度。不是認知中的鹵水金錢肚,甜味蓋過了滷水的香味,結果是打包回家再行加工。柚子是至愛之物,亦因為這菜式幾次回頭光顧這酒家。柚皮雖然炆得有點爛,但依然美味。炒飯只有菜粒、欖菜和少量蛋白,卻取名一品炒飯還加上店名作為招徠,炒飯的工夫雖然不錯,但欖菜本就惹味,因此炒飯帶有鹹香絕不困難,然而食材與期望有點距離,還是改為尋常一點的菜式名字吧!
燒汁牛肉煎包

牛肉飽非常燙手,肉餡雖然不是充滿肉汁卻有豐富的肉香。
沙巴海蝦餃

蝦餃正常發揮,蝦肉也算爽彈,蝦餃皮也有靭度。
滷水金錢肚

蝦籽柚皮

龍皇一品炒飯

2023-07-02
燒汁牛肉煎包
蝦籽柚皮
2023-06-22 1293 浏览
住響觀塘咁多年,竟然都冇嚟過龍皇飲茶~🤭😅前兩日朋友講起,原來佢响呢頭返工,成日都去飲茶,話啲點心好正,就聽佢點一次,捉老細陪我嚟飲茶~🤭😅講真一句……佢啲點心係即叫即蒸,都算幾好味嘅…😅不過又冇乜驚喜…正常操作啦~點都好過啲工廠交貨嘅,但係唔算出眾囉…造型又唔係特別精緻…價錢又唔平……😓😮‍💨估唔到都好多人嚟飲茶,埋單兩個人差不多要四舊水…其實有其他選擇…我就覺得冇乜嘢驚喜啦…🫣😵‍💫

2023-05-27
用餐时段
下午茶
2023-06-06 863 浏览
同事點了一枱的點心及小菜,我最愛吃的是菠蘿茘枝咕嚕肉,香脆外皮掛滿酸甜醬汁, 加上夏日時令水菓菠蘿及荔枝, 令味道更提升 ,真是食到舐舐脷,大家搶住吃! 其餘的點心及小菜的味道就不過不失,都滿意啦!
2023-05-20 682 浏览
龍皇因疫情已執淨無幾,前台服務很好,但大廳阿姐服務認真參差,有趕客之嫌。但只看野食至少係熱先,最欣賞個龍皇招牌炒飯,份量夠,夠火喉,以百零蚊價錢受氣還可以,要是再加價,保證好快執埋尼兩間
招牌炒飯
招牌炒飯
2023-01-27 1717 浏览
早幾日打電話book定位,今日同屋企人晏晝飲茶。門口帶位呀姐一路行一路話,今日冇點心呀,食小菜。聽到當然好愕然,晏晝冇點心食?一路行去個位見到枱枱都有點心喎,跟住呀姐就話叫咗小菜就可以叫點心。坐低見冇點心紙問侍應拎,佢就好緊張話要叫咗小菜先,唔肯俾點心紙住。正常人都會睇晒成個菜單先叫嘢食啦,成個感覺已經好差。問佢要叫幾多個小菜,第一位侍應姐姐都好人,細細聲講話最少一個啦。點菜,第二位侍應嚟寫,話要叫兩個小菜。講一大輪公司新年policy,谷鬼氣,新年流流,算數。再點菜,第三位侍應嚟,話兩個小菜唔得喎,你哋6個人,要叫三四個小菜。我哋話唔係喎頭先你哋話兩個小菜得喇喎,然後佢就話咁有人話得就得啦。以為叫菜完結,點知第四位侍應嚟,話一定要叫4個小菜!今次真係火都嚟,明屈,book枱冇講,帶位冇講清楚,落單個個講嘅都唔一樣。咁我哋問3個餸得唔得呀?咁兩個人要叫一個餸,6個人3餸合理丫?唔係架,一定要叫4餸,冇解釋架,隨心所欲,仲我地講你哋book咗枱嘛,唔book都冇得入嚟食啦。態度極之惡劣。唔寫清楚就講清楚,個個講嘅都唔一樣,坐低開咗茶即係局住要叫。新年同屋企人食飯真係唔想同佢嘈,食到一肚火

唔寫清楚就講清楚,個個講嘅都唔一樣,坐低開咗茶即係局住要叫。新年同屋企人食飯真係唔想同佢嘈,食到一肚火。只怪自己坐低前冇問清楚”公司policy”。而家多返啲人飲茶就大聲夾惡,我就不會再嚟,希望大家唔會有咁差嘅體驗。

食物方面點心質素平平,蝦餃燒賣正常,小菜就真係唔好食。小菜唔係海蜤雲耳嗰啲,係一碟碟炒餸,叫咗桂花炒瑤柱,冇桂花味亦見唔到瑤柱,只係一大碟芽茶炒粉絲,只係得油味,同半生嘅芽菜味。

2023-01-27
用餐时段
2022-09-22 2360 浏览
8人盤菜盤菜有既野都應有盡有唔多芋頭無丸真材實料海鮮:鮑魚、蝦、魷魚、蠔屎、瑤柱菇、鴨腳、花膠、燒肉、燒鴨、雞、豬皮、蘿蔔、髮菜….咁上下 鮑魚忟到好入味蝦 隻隻爽口魷魚有咬口蠔屎鴨腳我唔食 所以唔知 但好多隻菇忟林一咬出汁花膠都唔少架 食左每人兩舊我地自己分左兩次加左水撈汁滾起醬汁鮮香 唔重南乳 但係好味汁所以我地成個盤菜一次過食晒真係第一次open rice有9折 快試下啦真心好食 我一直都唔多鐘意盤菜 成盤咁多樣野 都一樣味 係咩食法依盤 令我喜出望外 地 食到最後加菜落去滾 都好好食要試下呀
8人盤菜
盤菜有既野都應有盡有
唔多芋頭無丸
真材實料
海鮮:鮑魚、蝦、魷魚、蠔屎、瑤柱
菇、鴨腳、花膠、燒肉、燒鴨、雞、豬皮、蘿蔔、髮菜….咁上下

鮑魚忟到好入味

依盤 令我喜出望外 地 食到最後
加菜落去滾 都好好食
要試下呀

2022-06-06 2815 浏览
生日飯連同其他親友一起,親友新界出來就特登選擇九龍噶酒樓,因此不算在APM附近商場繁忙地段,龍皇有自己噶樓梯門面,方便認路。7個人入座,坐低就直接叫起餸,都系8個餸差不多。其實附近氣氛都算良好,餐廳環境有花心思裝璜以及臺布桌凳有酒樓(非普通酒樓咁),最緊要周圍環境無其他火鍋任食其他嘈雜噶聲音。足一斤蒸魚,鮮甜不算多骨。翡翠炒龍躉球,原來後面塊類似米餅係可以食用。份量好似少左,最多每人一舊。小炒皇算大份。小朋友鍾意噶另一款菜式,蒜蓉蒸粉絲開邊蝦。整體黎講環境同食物都可以算中等,親友用餐聚會可以選擇。觀塘食飯不用下下商場商廈排隊等電梯已算優勢。
生日飯連同其他親友一起,

7個人入座,坐低就直接叫起餸,

都系8個餸差不多。

足一斤蒸魚,鮮甜不算多骨。

小炒皇

小炒皇算大份。

蒜蓉粉絲蒸開邊蝦

小朋友鍾意噶另一款菜式,蒜蓉蒸粉絲開邊蝦。

整體黎講環境同食物都可以算中等,
親友用餐聚會可以選擇。
觀塘食飯不用下下商場商廈排隊等電梯已算優勢。
翡翠炒龍躉

2022-06-05
等候时间
1 分钟 (堂食)
庆祝纪念
生日
  • 甜品
  • 翡翠炒龍躉球
2022-05-20 2114 浏览
蛋黃包好好👍🏻燒賣都超級大粒,好多料。點心質素都幾高,不過價錢偏貴。但係最抵食一定係炒飯同埋啲面,大大兜咁樣上,一行四人,已經食到非常之飽。場地偏大,但係服務員人數不多,所以落單較慢。

場地偏大,但係服務員人數不多,所以落單較慢。
2021-12-17 2209 浏览
本身都住附近經過見到下午茶有優惠所以過嚟食,叫咗幾碟點心,仲有驚喜係依個包,入邊係叉燒,個餡入面都幾多料🥳🥳但其實重點都唔係嗰啲餡,我想講佢個底好咗啲洋蔥同配料,因為嗰個石鍋熱住嘅關係,成個包嘅外圍都充滿洋蔥味!係超級好食!第二個覺得好食蘿蔔絲酥餅,雖然下午茶依個冇優惠,但都係勁抵食!同埋呢啲功夫點心,都唔係間間酒樓有得食,都試過兩三間,龍皇嘅蘿蔔絲酥餅真係數一數二幾好食🥰🥰!每次去酒樓都要食呢個點心嘅我,都覺得龍皇嘅依個點心係全香港難得又好食又抵嘅!總結: 下午茶嚟食真係幾抵食兩個人買單$300都唔使,下次放假可以再嚟過!同埋下午茶時間好似反而冇咁多人🤣🤣🤣

2021-12-11
等候时间
5 分钟 (堂食)
2021-12-15 1565 浏览
前排阿爸生日想食中菜,之後就搵到呢間龍皇就打去問下可唔可以多過8個人一齊坐啦,點知真係OK,但係就一定要安心出行同埋全部人打曬針先得。之前無試過食呢間,點知食過又真係OK WOR,印象最啱我胃口係個鮑魚煮得好入味,龍蝦都好鮮甜,最緊要我老豆都好滿意,環境舒服乾淨又闊落,坐得好舒服,仲有啲職員真係好NICE,因爲有老人同小朋友關係,所以想轉去一個無咁凍冷氣位,職員都好明白同好熱心幫我地轉左另一張台,真係好好態度同服務。整體黎講我同我啲屋企人都好滿意,會再去支持。
2021-12-11
等候时间
10 分钟 (堂食)
庆祝纪念
生日
2021-11-05 1291 浏览
就嚟係冬天,諗住搵間餐廳同屋企人一齊食餐飯,預早做節,唔使到時同其他人一齊迫。諗住就腳就係返屋企附近食,叫咗幾個小菜幾碟餸咁樣,四個人都好夠食仲有剩😌😌仲可拎返屋企當聽日晏晝!另外今日嘅甜品係楊枝甘露,本身都唔係好鍾意食西柚嘅我,因為我怕會好酸,可能依度啲楊枝甘露好多芒果,食落去又唔會太酸好好食!不過我覺得應該有啲節日套餐囉,好似叫套餐食會抵啲咁,嚟緊聖誕節唔知呢啲酒樓會唔會有套餐呢?如果有嘅話就好了😌😌