2021-07-04 218 浏览
很少會來何文田食飯,但一向都知道這區有很多好吃的。原來這裡也有間質素不錯的小店主打吃粵菜。和朋友兩人試了他們的秘制雞煲。雖然只有半隻雞但已經份量十足!一上檯香氣撲鼻!辣度可以自選,點了微辣已經吃到那股辣勁,惹味又過癮!雞煲很足料,味道又豐富,特別喜歡吃裡面的豬皮,吸收了醬汁精華。另外再叫了份招牌小炒皇。這個小菜材料好豐富!各款海鮮炒韭菜夠鑊氣,送飯一流!另一道蜜桃咕嚕肉酸甜開胃,咕嚕肉肉質有彈性,不會太肥。不過裏面竟然沒有蜜桃只得菠蘿,但味道也是不錯的。這裡還有燉湯喝。姬松茸日月魚燉豬展很鮮甜,足料!而另一碗杏汁菜膽燉白肺湯入面豬肺的份量比想像中多,不過如果杏汁再濃點就更好!
很少會來何文田食飯,但一向都知道這區有很多好吃的。
原來這裡也有間質素不錯的小店主打吃粵菜。

和朋友兩人試了他們的秘制雞煲

雖然只有半隻雞但已經份量十足!一上檯香氣撲鼻!

另外再叫了份招牌小炒皇。

這個小菜材料好豐富!各款海鮮炒韭菜夠鑊氣,送飯一流!

另一道蜜桃咕嚕肉酸甜開胃,咕嚕肉肉質有彈性,不會太肥。

不過裏面竟然沒有蜜桃只得菠蘿,但味道也是不錯的。

這裡還有燉湯喝。
姬松茸日月魚燉豬展很鮮甜,足料!

🤎 其實我同🐼都鍾意食中菜㗎,鍾意中菜夠鑊氣👍🏼🤎 上次第一次食龍德樓,點知有驚喜喎😍🤎 首先嗌咗兩個燉湯(各$48),分別係杏汁豬肺湯同埋姬松茸日月魚燉豬展。我一直都鍾意飲杏汁豬肺湯,呢個湯我個人覺得自己煲比較複雜,所以通常都係喺出面飲。當日飲落覺得好甜!仲真係有兩三舊豬肺,好耐冇食過啦☺️日月魚都好耐冇食過。兩款燉湯都好真材實料,又夠味👍🏼🤎 之後就嗌咗秘製雞煲 (半隻 $138)😍 除咗原味雞煲仲有花膠雞煲可以自己揀辣度,🐼同我都唔係好食得辣,最後帶咗走辣🤣 但係識落都有少少花椒嘅麻味,I like! 😍😍❤️雞煲連埋火水爐上,好惹味!所有配菜都恰到好處,汁料又好夠味,推薦呀!🤎 椒鹽鮮魷 $88🐼話佢要嗌啲脆口野😎 鮮魷好大舊!炸得都好香脆😚 🐼認證!🤎 腐乳炒通菜 $68蔬菜種類可以自己揀,我哋就覺得通菜最好味😂 腐乳係配通菜最夾!我鍾意佢唔會太油👍🏼最驚成浸油浸住晒啲菜
🤎 其實我同🐼都鍾意食中菜㗎,鍾意中菜夠鑊氣👍🏼

🤎 上次第一次食龍德樓,點知有驚喜喎😍

🤎 椒鹽鮮魷 $88
🐼話佢要嗌啲脆口野😎 鮮魷好大舊!
炸得都好香脆😚 🐼認證!

🤎 腐乳炒通菜 $68
我鍾意佢唔會太油👍🏼最驚成浸油浸住晒啲菜

2021-07-03 44 浏览
🥚🥚🐷家常小菜在外吃✨性價比:7.5/10🍳食物:9/10🌏環境:7.5/10🕺🏻服務:8/10💰是次消費:人均 $200#蛋蛋豬 🏝地點分類: #蛋蛋豬在何文田 🍰食物分類: #蛋蛋豬吃中菜————————在外都可以吃得到家中的味道,就是這間位於何文田的龍德樓,從門口牌匾已經感覺到內裡賣的是傳統又正宗的中菜。有別於一般酒樓,龍德樓是一間小店但又擁有一大張令人花多眼亂、無限選擇的餐牌,我們在選擇小菜時花了很長時間才可以下決定呢。是日燉湯 - 杏汁菜胆燉白肺/ 姫松茸日月魚燉豬𦟌 ($48)老火養生燉湯,用的都不是簡單材料(白肺、日月魚),真材實料,滋補鮮甜,味道香濃,即使是湯渣都會一併吃,飲完很想再叫一碗呢。秘制雞煲 (半隻) ($138)端上桌時熱鍋滾滾,香氣很吸引。雞肉嫰滑結實,雖然是半隻但份量都好似很多,多到兩人吃不完。辣度可以隨便選擇,我們這次叫了微辣,濃味中帶少少辣味,這個點綴非常好又香口。金銀蛋浸時菜 – 莧菜 ($72)莧菜不會煮到很老,軟綿可口,湯汁又不會咸,還有很多款時菜可以選擇。蜜桃咕嚕肉 ($78)咕嚕肉一直都保持到外脆內軟,沒有肥肉,用蜜桃之後餸汁一點都不酸,帶
🥚🥚🐷

🏝地點分類: #蛋蛋豬在何文田
🍰食物分類: #蛋蛋豬吃中菜
————————

是日燉湯 - 杏汁菜胆燉白肺/ 姫松茸日月魚燉豬𦟌

秘制雞煲 (半隻) ($138)
端上桌時熱鍋滾滾,香氣很吸引。
雞肉嫰滑結實,雖然是半隻但份量都好似很多,多到兩人吃不完。
秘制雞煲 (半隻)

金銀蛋浸時菜 – 莧菜 ($72)
金銀蛋浸時菜

蜜桃咕嚕肉 ($78)
咕嚕肉一直都保持到外脆內軟,沒有肥肉,用蜜桃之後餸汁一點都不酸,帶甜味,最好就多叫一個白飯撈汁吃!
蜜桃咕嚕肉

店員服務親切,不停加茶,食物性價比都幾高,只是地點有點偏離旺角市中心,如果經過附近十分推薦大家試一試這裡的中菜!

龍德樓
🚦何文田勝利道10號地下
(旺角東站 C 出口, 步行約10分鐘)
🕰營業時間:11:30 – 22:30
2021-06-30
  • 秘制雞煲 (半隻)
  • 是日燉湯
  • 蜜桃咕嚕肉
2021-07-02 34 浏览
因為都好想吃煲仔飯,本來打算去的一家沒有開門,附近查到了這家,看著不錯,結果大失所望,煲仔飯的煲仔就不是正宗的,都不會有焦了的飯和鍋巴,上面的菜也都好少,味道非常普通,價格又不便宜,兩個人人均100左右
2021-07-01 401 浏览
屋企人鐘意食中菜 但又唔想成日都食連鎖嘅大酒樓🤔上網搵下有邊間好評嘅小菜館 見到呢度嘅燉湯好似唔錯所以就帶佢黎試下🤓.🌟杏汁菜膽燉白肺湯 ($48)燉湯喺屋企唔易整 又花心思 所以我地出去食飯見到有燉湯都會必點呢個湯好香杏仁味亦都好清甜👍🏻而且豬肺洗得好乾淨又腍 感覺好養生 .🌟姬松茸日月魚燉豬展湯 ($48)開頭見到日月魚以為係魚湯 但係屋企人同我講其實係貝殼類 真係長知識😲個湯好鮮甜 而且仲要好足料 非常滋潤 .🌟秘製雞煲 半隻、微辣 ($138)主菜點左半隻雞🐔 估唔到份量都幾多 而且醬汁惹味 等佢煲熱嘅時候已經嗅到好香 雞煲入邊仲有好多配料 竟然仲有豬皮 真係好有驚喜我地雖然點左微辣但係辣味都幾顯著 建議唔食得辣嘅朋友叫返唔辣.🌟水煮肥牛 ($98)而呢道菜就啱晒鍾意食辣嘅朋友🌶️🌶️🌶️食落都幾辣 後勁仲有麻香 麻到嘴唇都會震下震下肥牛一啲都唔肥 可見食材高質配料仲有雲耳、芽菜同埋寬粉 .🌟黃金蝦球 ($98)呢個黃金蝦球真係非常出色🍤邪惡嘅鹹蛋黃包住蝦球 忍唔住係咁夾蝦球好大隻亦都好爽口彈牙.🌟白飯 ($10)叫咗咁多餸當然嗌個飯送下會好食啲🍚呢度嘅白飯係蒸飯 用瓦煲上 可見餐
屋企人鐘意食中菜 但又唔想成日都食連鎖嘅大酒樓🤔
上網搵下有邊間好評嘅小菜館 見到呢度嘅燉湯好似唔錯
所以就帶佢黎試下🤓

🌟杏汁菜膽燉白肺湯 ($48)
杏汁菜膽燉白肺湯

燉湯喺屋企唔易整 又花心思
所以我地出去食飯見到有燉湯都會必點
呢個湯好香杏仁味亦都好清甜👍🏻
而且豬肺洗得好乾淨又腍 感覺好養生
🌟姬松茸日月魚燉豬展湯 ($48)
姬松茸日月魚燉豬展湯

開頭見到日月魚以為係魚湯
但係屋企人同我講其實係貝殼類 真係長知識😲
個湯好鮮甜 而且仲要好足料 非常滋潤
🌟秘製雞煲 半隻、微辣 ($138)
秘製雞煲

主菜點左半隻雞🐔 估唔到份量都幾多
而且醬汁惹味 等佢煲熱嘅時候已經嗅到好香
秘製雞煲

雞煲入邊仲有好多配料 竟然仲有豬皮 真係好有驚喜

🌟水煮肥牛 ($98)

而呢道菜就啱晒鍾意食辣嘅朋友🌶️🌶️🌶️
食落都幾辣 後勁仲有麻香 麻到嘴唇都會震下震下
水煮肥牛

肥牛一啲都唔肥 可見食材高質
配料仲有雲耳、芽菜同埋寬粉
🌟黃金蝦球 ($98)

呢個黃金蝦球真係非常出色🍤
邪惡嘅鹹蛋黃包住蝦球 忍唔住係咁夾
蝦球好大隻亦都好爽口彈牙

🌟白飯 ($10)
白飯

用餐时段
杏汁菜膽燉白肺湯
姬松茸日月魚燉豬展湯
2021-06-30 22 浏览
龍德樓(何文田)之前食過,覺得可以再嚟食,餐廳古色古香嘅設計,吊燈是典雅燈籠。一坐低會問你飲香片/鐵觀音定係普洱茶,每人自己個杯一個獨立嘅茶包,係立體式茶包,呢個幾好。秘製雞煲半隻$138 有豬皮、芫荽、青椒、大蒜及大蔥,豬皮煙韌口感唔錯,蔬菜配料好新鮮,雞煲有少少微辣,本身上嘅時候已經熟咗可以即刻食,如果唔係煮太耐會燶咗。姬松茸日月魚燉豬展$48有蟲草及豬展,湯味濃郁,甜甜地好足料,湯裏面有唔少配料。杏汁菜膽燉白肺$48豬肺、紅蘿蔔、雞肉及娃娃菜,湯味道清甜潤肺。黃金鮮魷$88炸得金黃鬆脆,有好香嘅鹹蛋黃味,但一啲都唔鹹,做得出色。薑蔥海蝦煲$88大蝦新鮮而且實肉,保留左蝦嘅原汁原味,蝦嘅份量唔少,用薑蔥炒,連d蔥都好食幾香。整體而言唔錯,特別推介燉湯,真材實料,冇乜時間煲湯嘅,平平哋飲返碗都唔錯,其他小炒都香口,再次食水準都keep到。
龍德樓(何文田)

秘製雞煲半隻$138

姬松茸日月魚燉豬展$48
有蟲草及豬展,湯味濃郁,甜甜地好足料,湯裏面有唔少配料。

杏汁菜膽燉白肺$48
豬肺、紅蘿蔔、雞肉及娃娃菜,湯味道清甜潤肺。

黃金鮮魷$88
炸得金黃鬆脆,有好香嘅鹹蛋黃味,但一啲都唔鹹,做得出色。

薑蔥海蝦煲$88

由於好耐冇食過雞煲,住係附近嘅朋友就建議去食龍德樓嘅中菜,仲可以叫多半隻雞煲。餐牌選擇頗多,而且仲有燉湯飲,當然要試試佢🤤。🐓勝利秘制雞煲 $138(半隻)雞煲熱辣辣送上,雖然只有半隻雞,但入面都有好多雞塊,絕對夠兩個女仔食。配料上竟然有豬皮🐷,真係第一次試豬皮配雞煲,估唔到吸晒醬汁又真係幾惹味。雞肉唔會柴,都幾入味,而且食到底都仲有唔少醬汁。本身驚會太辣,於是我哋選擇咗次一級嘅微辣,不過反而就食落覺得唔太夠辣,如果辣啲應該會更惹味,鍾意重口味嘅大家建議可以選擇中辣🌶。👅評分:8/10🦑椒鹽鮮魷 $88每次食小菜都必點椒鹽鮮魷,表面炸得香脆,但又唔會食落感覺好油膩。鮮魷切到大大舊,新鮮得嚟又肉質彈牙,點埋喼汁真係無得輸。👅評分:8/10🌱腐乳炒通菜 $68咁多種炒時蔬入面,通菜一定係我嘅首選,最鍾意清爽有咬口嘅口感。腐乳嘅鹹香加上椒絲的微辣,真係幾下飯🍚,不過如果味道再濃少少就更好啦。👅評分:7.5/10🥣足料燉湯 $48 each燉湯真係我當晚最期待嘅一項,兩款燉湯分別係蟲草花螺頭燉雞湯同埋杏汁菜膽燉白肺湯,兩碗都真係勁足料🤩。兩款燉湯都好特別,朋友比較鍾意個燉雞湯,味道清甜,感覺好

🐓勝利秘制雞煲 $138(半隻)
👅評分:8/10

🦑椒鹽鮮魷 $88
👅評分:8/10

🌱腐乳炒通菜 $68
👅評分:7.5/10

🥣足料燉湯 $48 each
燉湯真係我當晚最期待嘅一項,兩款燉湯分別係蟲草花螺頭燉雞湯同埋杏汁菜膽燉白肺湯,兩碗都真係勁足料🤩。兩款燉湯都好特別,朋友比較鍾意個燉雞湯,味道清甜,感覺好養生。杏汁燉白肺湯就比較滋潤,而且好香杏仁奶味,鍾意杏仁嘅朋友一定好鍾意。
👅評分:8.5/10
2021-06-27 13 浏览
今次肥妹仔發現到一間隱世中菜小店🤤肥妹仔平時都比較少食中菜😂呢間有雞煲 煲仔飯 燉湯 仲有各式各樣嘅小菜 總有一款啱你🤩- 杏汁燉豬肺湯🐷 $48平時係出面好少見所以都想試下🤤好濃杏汁味😋飲落去好滑好甜 不愧為養生健康首選☺️配料都好足 有鷄 菜 紅蘿蔔仲有瘦肉同好多舊豬肺🤪睇得出落足料👍🏻飲完吾會好口渴 應該冇乜味精😋成個湯好甜 值得一試👍🏻- 五柳魚塊🐟 $80呢碟夠開胃 醬汁酸酸甜甜送飯一流🤤份量都唔少有8-9塊🤔配料有紅椒洋蔥等等🧅撈埋汁好正😋魚柳亦都大大嚿 食落唔會食到好多炸粉😊同埋魚係有皮魚黎 應該係用新鮮魚做 唔係普通嗰啲雪魚柳 食唔到有雪藏味👍🏻中菜黎講呢碟係我地嘅首選🤤次次都會叫🥰- 秘製雞煲半隻🐥 $138雞份量好多 不過嫌佢有啲切得太細舊🙈半隻嘅話2-3人都夠食🤔肉質好嫩滑😁唔食得辣嘅bb辣啱啱好🌶食落麻麻地辣辣地好過癮😚夠濃味!!食到成件衫都有雞煲味🙊肉眼見到配料有蒜頭🧄豬皮🐷洋蔥🧅大蔥 青椒🫑芹菜🥬...覺得油咗少少 不過食雞煲邊可能唔油!可接受啦~😉- XO醬炒白菜仔🥬 $68XO醬味吾太夠🧐單純想食個清炒白菜呢個ok😅不過炒得啱啱好 啲菜都好靚唔會好老😋亦冇

- 杏汁燉豬肺湯🐷 $48

- 五柳魚塊🐟 $80

- 秘製雞煲半隻🐥 $138

- XO醬炒白菜仔🥬 $68
XO醬味吾太夠🧐單純想食個清炒白菜呢個ok😅不過炒得啱啱好 啲菜都好靚唔會好老😋亦冇覺得好油膩

整體來講環境乾淨整潔坐得好舒服☺️因為店舖人唔算多 所以環境都比較安靜 冇平時係酒樓個種嘈吵🤔好適合同屋企人朋友黎食飯傾計😆大家想食到好味嘅住家飯 不妨嚟呢度試下☺️

評分(5💜最高)
味道 ❤️❤️❤️❤️
價錢 💚💚💚💚
環境 💛💛💛💛
人均消費:$101-200

龍德樓
星期一至日及公眾假期: 11:30-22:30
用餐优惠
試食活動
👍🏻黃金蝦球 $98蝦肉彈牙,都幾厚肉,大大粒炸衣薄身,炸得岩岩好脆卜卜表面既咸蛋黃咸香惹味,勁邪惡👹味道:8/10性價比:7/10-👍🏻勝利雞煲 $138/半隻有大量青椒紅椒大蔥芫荽,仲有吸哂汁既豬皮🤪嗌左中辣,幾惹味但無食開既雞煲咁麻辣唔食得辣既都可以放心食🤣半隻雞份量都唔少,不過啲雞斬得細舊左啲味道:7/10性價比:7/10-👌🏻椒鹽鮮魷 $88鮮魷炸得脆卜卜,唔會太乾身肉質比較韌有嚼勁,厚身啲會更好鮮魷本身調味較淡,主要靠表面既炸蒜椒鹽夾埋一齊食都夠惹味😆味道:6/10性價比:7/10-👍🏻姬松茸日月魚燉豬展 $48燉湯好足料,除左豬展仲用左雞肉去燉飲落唔油膩,鮮甜無味精😋味道:8/10性價比:7/10-📍 #龍德樓何文田勝利道10號地下
👍🏻黃金蝦球 $98
蝦肉彈牙,都幾厚肉,大大粒
炸衣薄身,炸得岩岩好脆卜卜
表面既咸蛋黃咸香惹味,勁邪惡👹
味道:8/10

👍🏻勝利雞煲 $138/半隻
有大量青椒紅椒大蔥芫荽,仲有吸哂汁既豬皮🤪
嗌左中辣,幾惹味但無食開既雞煲咁麻辣
唔食得辣既都可以放心食🤣
半隻雞份量都唔少,不過啲雞斬得細舊左啲
味道:7/10

👌🏻椒鹽鮮魷 $88
鮮魷炸得脆卜卜,唔會太乾身
肉質比較韌有嚼勁,厚身啲會更好
鮮魷本身調味較淡,主要靠表面既炸蒜椒鹽
夾埋一齊食都夠惹味😆
味道:6/10

👍🏻姬松茸日月魚燉豬展 $48
燉湯好足料,除左豬展仲用左雞肉去燉
飲落唔油膩,鮮甜無味精😋
味道:8/10

📍 #龍德樓
2021-06-24
  • 黃金蝦球
  • 姬松茸日月魚燉豬展
2021-06-26 24 浏览
• 龍 德 樓 •🐿🦦有時人少少都會想食下大牌檔小菜搵左間係旺角附近既中菜餐廳餐廳位置近旺角東站 步行大約7-8分鐘裝修整整齊齊 一齊睇下好唔好食啦 ٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و-秘製雞煲 (半隻) 💰$138辣度揀咗小辣 雞件份量偏小偏細隻 無咩肉醬料味好濃 適合重口味人士 ψ(`∇´)ψ配料有洋蔥、京蔥、青椒、仲有比較特別既豬皮!本身都覺得唔太辣 但一食豬皮 就辣到要狂飲茶因為真係辣得好入味 利申本身唔食得辣 -黃金蝦球 💰$98黃金鹹蛋黃味尚算均勻出味炸粉薄薄 表皮脆脆 蝦肉爽口彈牙而且因為係蝦球 亦都可以省卻剝蝦既步驟-蝦乾蒜蓉粉絲蒸茄子 💰$78相信大家都有食過蒜蓉粉絲蒸扇貝而呢度菜既調味就一模一樣 (˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)粉絲放左係最底層 吸哂蝦乾蒜蓉調味既精華茄子批咗外層既紫色皮 只有茄子肉蒸得好淋身 但就唔入味 味道較清淡-蟲草花螺頭燉雞湯 💰$48足料燉雞湯 好香雞油味 飲落好鮮甜好似好滋補養生既感覺 整體還可以-順帶一提 同酒樓一樣 可以揀一款中式茶有普洱、香片、鐵觀音 係用茶包放杯 店員服務態度都好好 頻密斟水 俾讚-📍何文田勝利道10號地下-

• 龍 德 樓 •

🐿🦦
有時人少少都會想食下大牌檔小菜
搵左間係旺角附近既中菜餐廳
餐廳位置近旺角東站 步行大約7-8分鐘
秘製雞煲 (半隻)

秘製雞煲 (半隻) 💰$138
辣度揀咗小辣 雞件份量偏小偏細隻 無咩肉
醬料味好濃 適合重口味人士 ψ(`∇´)ψ
配料有洋蔥、京蔥、青椒、仲有比較特別既豬皮!
本身都覺得唔太辣 但一食豬皮 就辣到要狂飲茶

而且因為係蝦球 亦都可以省卻剝蝦既步驟
蝦乾蒜蓉粉絲蒸茄子

蝦乾蒜蓉粉絲蒸茄子 💰$78
相信大家都有食過蒜蓉粉絲蒸扇貝
而呢度菜既調味就一模一樣 (˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
粉絲放左係最底層 吸哂蝦乾蒜蓉調味既精華
茄子批咗外層既紫色皮 只有茄子肉
蒸得好淋身 但就唔入味 味道較清淡

蟲草花螺頭燉雞湯 💰$48
足料燉雞湯 好香雞油味 飲落好鮮甜
好似好滋補養生既感覺 整體還可以
順帶一提 同酒樓一樣 可以揀一款中式茶
有普洱、香片、鐵觀音 係用茶包放杯
店員服務態度都好好 頻密斟水 俾讚
📍何文田勝利道10號地下
蝦乾蒜蓉粉絲蒸茄子
蟲草花螺頭燉雞湯
🔺龍德樓話就話係何文田,但係其實去開旺角既話行過去都只係10分中左右,今次就行遠少少搵食🤗🤗🔻秘製雞煲($138/半隻)基乎每枱都叫既秘製雞煲,2人食半隻份量都好夠,入面除阻雞仲有豬皮,而個豬皮做得相當驚喜,加埋雞煲汁煙un 得黎有d 爽口,正😚😚主角雞件正常發揮唔鞋肉,微辣真係冇乜辣,下次可以再嗌辣d😂😂🔻西檸豬扒($78)西檸野係小菜店真係愈黎愈少有,個汁係稀既,個味調得唔錯,唔會過酸/過甜,可惜豬扒較乾身柴肉,唔係既話就Perfect池。🔻川辣回鍋肉($78)炒得好有鑊氣,上枱熱辣辣,椰菜好爽甜脆口,回鍋肉份量多,一d 都唔吝嗇。🔻是日燉湯($48)-杏汁茶膽燉白肺-姬松茸燉雞湯飲落已經知d湯勁足料,完全飲到材料既甜味,e+真係好少飲到d 咁足料既燉湯😍總結:值得推介燉湯同埋雞煲😋😋前者足料,後者有鑊氣又惹味。環境方面雖然地方唔大,但位與位之間都唔會好迫,坐得舒服既。
🔺龍德樓

🔻秘製雞煲($138/半隻)

🔻西檸豬扒($78)

🔻川辣回鍋肉($78)

🔻是日燉湯($48)
-杏汁茶膽燉白肺
-姬松茸燉雞湯

• 秘製雞煲
2021-06-24 14 浏览
今晚就同屋企人去咗勝利道食想食好耐嘅龍德樓 ☺️🥢秘製雞煲 半隻 $138我地揀咗微辣 雞肉肉質紮實 秘製醬汁好惹味😆豬皮夠曬腍 吸曬啲汁好入味❤️🥢西蘭花炒帶子 $98帶子份量夠晒多🤩調味適中唔會太鹹 小炒好有鑊氣😋🥢珍珠貝蝦仁炒飯 $88好大方既炒飯😂仲要係原隻大蝦仁🤩炒飯夠乾身🥢蟲草花螺頭燉雞湯 $48無添加真材實料既燉湯👍🏻👍🏻👍🏻螺頭夠曬鮮甜 蟲草花夠多 飲得好開心🙈🥢杏汁菜膽燉白肺湯 $48白肺湯潤肺補氣 係轉季飲特別好🤗奶白色既湯汁夠甜 火喉十足 入口順滑👍🏻
今晚就同屋企人去咗勝利道食想食好耐嘅龍德樓 ☺️

螺頭夠曬鮮甜 蟲草花夠多 飲得好開心🙈

🥢杏汁菜膽燉白肺湯 $48
白肺湯潤肺補氣 係轉季飲特別好🤗
奶白色既湯汁夠甜 火喉十足 入口順滑👍🏻

突然好想食中餐🥳 今次去左何文田既龍德樓🥢✨小菜煲仔菜都好食😋 平時夜晚唔鍾意食白飯既我竟然食左成碗🍚🙊首先飲咗兩碗例湯,暖暖胃🤍 分別係蟲草花螺頭燉雞湯 ($48) 同埋杏汁菜膽燉白肺湯 ($48) 🍲,兩款都好足料,好鮮甜,我個人偏好白肺湯,好潤肺🥳🥢🐓半分雞煲 ($138)估唔到本份都咁大份🤣 食極都食唔曬🙊 要左BB辣辣度啱啱好✨ 雞同豬皮都好入味🥳 🥢🐮沙嗲牛肉粉絲煲 ($78)上菜嗰陣咋咋聲,香噴噴,真係令人忍唔住攞起雙筷食🤣 牛肉配埋粉絲同埋芽菜好正,食完一啖又一啖🥳最後加多左嗰 金銀蛋浸時蔬($72)🥬好有驚喜!🥳 鹹蛋加皮蛋同埋油麥菜好夾🤣 下次要試煲仔飯🍚🥢✨

🥢🐓半分雞煲 ($138)

🥢🐮沙嗲牛肉粉絲煲 ($78)

下次要試煲仔飯🍚🥢✨
2021-06-23 14 浏览
𝙈𝙤𝙣𝙜 𝙆𝙤𝙠 𝙀𝙖𝙨𝙩 / 𝘿𝙧𝙖𝙜𝙤𝙣𝙝𝙤𝙪𝙨𝙚前排小編一位好為食嘅朋友強烈推介@dragonhouse_hk 呢間隱世優質中菜🤤 咁小編梗係要去試吓啦 就帶咗婆婆同家姐去🤪本身見間鋪頭細細地 晚市唔多人咁 就無咁大期望👉🏻👈🏻 估唔到啲嘢食咁高質🥰 性價比仲好高😍 應該因為地理位置問題 而唔多人姐😢 所以去開旺角東嘅 或者鍾意食中菜嘅朋友要去龍德樓支持下啦😋!!!.$48 蟲草花螺頭燉雞湯 碗湯好足料 有燉的好淋嘅雞 瘦肉 大大粒螺頭 乾瑤柱同蟲草花😋原來佢地嘅燉湯燉起碼四個鐘 唔怪之得碗湯咁入味仲好鮮甜添😍.$138 秘制雞煲 (半隻-唔辣)上菜果陣 我地已經比雞煲嘅香味吸引咗 食落啲雞好嫩滑同入味👍🏻 小編家姐仲話「係我食過最好味嘅雞煲🐔」.$68 魚香茄子煲 一坐低婆婆就話要叫魚香茄子煲😂 果然冇令人失望👍🏻 茄子煮得好淋 調味啱啱好 又大煲 送飯一流.$68 腐乳炒時蔬 -通菜通菜保持翠綠 爽口 加上腐乳嘅鹹香 同樣地 送飯一流🤤.$88 福建炒飯其實小編好抗拒食外面嘅炒飯 因為有次食到腸胃炎😂 但食佢地嘅福建炒飯又意外地唔反感😳 佢地飯底炒得夠乾身 芡汁濃稠度又啱啱
𝙈𝙤𝙣𝙜 𝙆𝙤𝙠 𝙀𝙖𝙨𝙩 / 𝘿𝙧𝙖𝙜𝙤𝙣𝙝𝙤𝙪𝙨𝙚

$48 蟲草花螺頭燉雞湯
蟲草花螺頭燉雞湯

$138 秘制雞煲 (半隻-唔辣)

$68 魚香茄子煲

$68 腐乳炒時蔬 -通菜
通菜保持翠綠 爽口 加上腐乳嘅鹹香 同樣地 送飯一流🤤
$88 福建炒飯
其實小編好抗拒食外面嘅炒飯 因為有次食到腸胃炎😂 但食佢地嘅福建炒飯又意外地唔反感😳 佢地飯底炒得夠乾身 芡汁濃稠度又啱啱好👍🏻 最後小編仲好少可地食咗兩碗飯🤫 #jeng
$3 茶位
  • 秘制雞煲
  • 福建炒飯
😏今晚食咩好?食雞煲好唔好🐣朋友介紹位於何文田既隱世中菜館💁🏼‍♀️性價比唔錯👍🏻🐥秘製雞煲($138)足料雞煲!個人認為半隻雞都夠3個人食🤣而且配料多🌶辣度有得揀-🍖蜜桃咕嚕肉($78)👍🏻個人至愛😄咕嚕肉炸得香口🍑蜜桃大大塊🍑好味!🐙黃金鮮魷($88)咸蛋黃唔算落得重手,所以食落啱啱好唔算好膩👌🏻🍵老火燉湯($28)冇味精🤩冇諗過碗湯有成嚿螺頭🤩-📍 龍德樓 (何文田)何文田勝利道10號地下
😏今晚食咩好?食雞煲好唔好🐣
朋友介紹位於何文田既隱世中菜館💁🏼‍♀️性價比唔錯👍🏻
🐥秘製雞煲($138)
🍖蜜桃咕嚕肉($78)
👍🏻個人至愛😄咕嚕肉炸得香口🍑蜜桃大大塊🍑好味!
🐙黃金鮮魷($88)
咸蛋黃唔算落得重手,所以食落啱啱好唔算好膩👌🏻
🍵老火燉湯($28)
冇味精🤩冇諗過碗湯有成嚿螺頭🤩
📍 龍德樓 (何文田)