龍平沾麵製作所

2024-02-07 1072 浏览
相約同事LUNCH到康怡AEON食lunch, 順道辨年貨, 無意中發現AEON入面新開咗間沾麵小店。設有堂食角落, 無加一服務費。提供多款沾面、拉麵跟丼飯, 每款沾麵底跟食材都一樣, 都包括有兩片龍平自家製叉燒片、半隻半熟蛋、筍、蔥。不同之處在於每款湯底。沾麵以石鍋滾熱辣上檯, 製作需時, 所以點單後店員都給我取餐提示器, 可以到堂食角落靜待。石鍋中嘅沾汁散發陣陣香氣。極上3L廣島蠔龍蝦沾麵 HK$1183L廣島蠔size果然好大隻, 好肥美, 吉列皮超香脆, 一咬蠔味juicy濃郁, 正!!龍蝦沾麵湯底濃郁, 甘香味濃, 易掛汁, 湯底中仲有好幾粒爽口嘅龍蝦肉。沾麵為常溫, 麵質彈牙; 自家製叉燒片有驚喜, 唔會過於油膩之餘又幾嫩。特製赤海老沾麵 HK$79呢款湯汁鮮香回甘, 蝦膏味突出, 還有些少櫻花蝦, 更顯香氣。沾麵都附上凍煎茶, 正好食完沾麵為口中降溫。

提供多款沾面、拉麵跟丼飯,

不同之處在於每款湯底。

石鍋中嘅沾汁散發陣陣香氣。
極上3L廣島蠔龍蝦沾麵

極上3L廣島蠔龍蝦沾麵 HK$118

特製赤海老沾麵 HK$79
特製赤海老沾麵

沾麵都附上凍煎茶, 正好食完沾麵為口中降溫。
2024-02-05
2024.01.24【01.24  特別賞面“麵”@太古 龍平沾麵製作所】Ms.A 在太古準備了一台好戲作為頭號Fans aka Fans Club 會長當然特別賞面看好戲前當然要醫醫肚仔作為麵食愛好者甫一出港鐵站就看到閃閃發光的沾麵店絕對是我的不二之選我就誠意邀請Ms.A 賞面嚐麵Ms.A 也欣然同意馬上Openrice一下原來是新開的發現價錢親民所以都不想考慮其他菜式看到Menu就Order吧雖然位處Aeon內但 沾麵店有其專用座位當它取餐器全亮時就有沾麵可以吃Ms.A點了特製龍蝦沾麵有沾麵,溏心蛋,紫菜,竹筍,叉燒,玄米茶Ms.A最愛重點是麵條富嚼勁彈牙掛到滿滿沾麵湯汁十分滿足她說火炙令日本叉燒味道增加看來以後吃日本叉燒只會吃火炙過的我就開始願意嘗鮮,點了極上3L廣島蠔豚肉魚介沾麵基本的用料和Ms.A一樣唯獨不同生湯中配上大量櫻花蝦乾令沾麵湯更鮮香加上一雙大大隻3L廣島蠔新鮮生炸所以酥脆蠔味鮮香多汁飽滿我吃一隻3L廣島蠔也請Ms.A吃一隻分享美食開心倍增飯後一杯冰玄米茶馬上去 看好戲更多好戲我還是想和您看天氣轉冷身體健康祝君安好整體味道:♥♥♥♥♡環境:♥♥♥♥♡服務:♥♥♥♥♡

Ms.A 在太古準備了一台好戲

當它取餐器全亮時
就有沾麵可以吃

Ms.A點了特製龍蝦沾麵
特製龍蝦沾麵

有沾麵,溏心蛋,紫菜,竹筍,叉燒,玄米茶
Ms.A最愛重點是麵條富嚼勁彈牙

溫度 ★★★
態度 ★★★
味道 ★★★

♡  龍平沾麵製作所 ♡
♡  太古康山道1-2號康怡廣場南座AEON地下G09-10號舖  ♡
2024-01-24
等候时间
13 分钟 (堂食)
特製龍蝦沾麵
豚肉
極上3L廣島蠔豚肉魚介沾麵
極上3L廣島蠔
3L廣島蠔
極上3L廣島蠔豚肉魚介沾麵 及 特製龍蝦沾麵
  • 極上3L廣島蠔赤海老沾麵
2024-05-18 21 浏览
星期六和老公到AEON的龍平沾麵製作所吃晚餐。這間沾麵店是新開的,有一個專屬的座位區域,下單後去找位置,等部機響的時候就去拿食物回座位吃。每碗沾麵都有兩片龍平自家製叉燒片、半熟蛋、竹筍、蔥,只是湯底不同。極上3L廣島蠔龍蝦沾麵龍蝦湯底味道濃郁,有點像西式龍蝦湯,而且有不少龍蝦肉吃,吉列蠔大大隻,外皮炸得香脆。豚肉魚介沾麵湯底是傳統的味道,滾燙著上碟,一定夠熱去把沾麵蘸來吃,而且沾麵份量十足,一定夠飽。
星期六和老公到AEON的龍平沾麵製作所吃晚餐。

極上3L廣島蠔龍蝦沾麵
豚肉魚介沾麵

2024-05-18
用餐时段
2024-05-17 19 浏览
豚肉魚介沾麵,魚介,就是各式的乾魚,加上豚肉豚骨混搭煮出濃郁湯頭,再加上魚介來創作出獨特而豐富味道,豚骨湯的黏口骨膠原口感,只是呷一口湯底,已經足以嘗到多種食材的豐盛口味層次。特製赤海老沾麵,一吃,再三回味。海老味道與牡丹蝦相似,但體型較小,肉質細綿,味道是鮮甜到極、滿口蝦香的海老濃湯沾麵。沾麵條夾入石鍋,蘸兩蘸湯後夾起來吃,先吃原汁原味,然後吃到中段可因應自己的喜好而家檸檬汁,又有另外一番風味!麵條煙靭勁,我好鐘意依種質地!真心推介👍🏻滾湯美味

2024-05-16 35 浏览
AEON入邊嘅日式麵店同朋友去太古附近敘舊,行AEON買嘢,肚餓就留低呢度搵餐廳食。佢話想食日本嘢喎,就揀咗呢間舖頭。我哋一人做咗一個麵食。6號)極上3L廣島蠔龍蝦沾麵 $119呢隻龍蝦沾麵,湯同埋麵分開上。抵讚嘅係個龍蝦湯,入邊真係有一粒粒龍蝦肉,龍蝦湯味好濃郁,朋友讚不絕口。天婦羅炸物就有三隻大大隻嘅廣島蠔,比較新鮮,有冇呢個沙律醬同埋柚子甜醋豉油都好好食。9號)赤海老叉燒拉麵 $79相比之下赤海老嘅拉麵,本身面就比較幼長,而且嗰個面係比較重櫻花蝦加豬骨嘅味道,佢啲叉燒大大塊,竹筍都幾多。每一個麵食都送凍玄米茶一杯。呢度嘅環境係一般嘅商場食堂,光線充足,座位寬敞舒適。
AEON入邊嘅日式麵店

6號)極上3L廣島蠔龍蝦沾麵 $119

呢隻龍蝦沾麵,湯同埋麵分開上。

9號)赤海老叉燒拉麵 $79

• 極尚3L廣島蠔龍蝦沾麵
  • 赤海老叉燒拉麵
2024-05-11 30 浏览
放假對自己好啲,諗住搵啲新野試下,一行入AEON正對住就係呢間沾麵,睇下價錢,同朋友傾過都OK,就一於揀佢!👍🏻首先佢係AEON入面有自己專屬座位俾客人堂食,起碼唔洗同其他鋪既客人鬥爭位 🙊特製龍蝦沾麵 ($95) 佢個龍蝦沾汁用石鍋裝住,拎住佢返埋位時個湯仲keep住滾,超級熱辣辣,視覺上已經好享受 🙈 然後我又8卦望下個龍蝦沾汁入面有冇咩特別,點知原來有好多既厚身龍蝦肉同埋豚肉,超級足料!沾麵汁亦有濃濃既龍蝦味,搞到我淨係想飲湯 lol 不過其實個沾麵都唔錯,係我鐘意既質地,比較硬身有口感👍🏻同埋個份量都好多,食極都有!除左沾麵,配料都有好多,包括好食既半熟蛋、3塊大叉燒,而叉燒燒得好香🤩、仲有甜同有咬口既荀等等🫰豚肉魚介沾麵 ($79) 呢款係朋友點既,我試過下,我地都覺得個沾汁都係好足料,好幾舊豚肉。另外,沽汁同時有豚骨既香濃同魚介既鹹香味道,刺激我味蕾 🤩 雖然沾汁偏濃味,但沾上麵條吃又幾match,鐘意食得濃味又好魚既人可以一試👏🏻 麵底同上面特製龍蝦沾麵一樣,都係有咁多配料,唔重覆講~BTW,所有餐都有附送京都宇治玄米茶一杯👍🏻有機會都想試埋佢既廣島蠔,究竟會有幾L呢😆結

特製龍蝦沾麵 ($95)

豚肉魚介沾麵 ($79)

結論:
🫰沾汁香濃
🫰份量足料
⚡️石鍋比較重,拎餐既時候要小心啲呀☺️

CP值:8.5/10 (0.5分加多俾龍蝦沾麵好多既龍蝦肉🤩)

餐廳資料
餐廳名稱:龍平沾麵製作所
餐廳地址:太古康山道1-2號康怡廣場南座AEON地下G09-10號舖
  • 特製龍蝦沾麵
2024-05-09 24 浏览
特製龍蝦沾麵-$95佢個石碢真係一流,出菜時d龍蝦汁卜卜下,掂一掂都會辣親咁!我覺得好多華人好熱愛火滾食品,有種刺激感!佢個汁勁燶,又有好多粒蝦肉,又有腩肉,真心正!好抵食!🤤🤤🤤會想再食!赤海老叉燒拉麵-$79湯底香濃!奶白色令人好興奮!有3大片叉燒,小妹我食完都有少少飽!抵!好夠食!環境都好靜!我同個Friend傾左3個中都吾捨得走!
特製龍蝦沾麵-$95

赤海老叉燒拉麵-$79

環境都好靜!我同個Friend傾左3個中都吾捨得走!
2024-05-04 35 浏览
坐係旁邊食野路見不平,當時唔係peak hour,四野無人,見到有人借座位餵BB食野 ,負責人即刻跑出黎趕人走,話交左租又話無人都唔俾其他人坐做街坊小康生意咁樣好無意思
坐係旁邊食野路見不平,
當時唔係peak hour,四野無人,
見到有人借座位餵BB食野 ,
負責人即刻跑出黎趕人走,話交左租又話無人都唔俾其他人坐
做街坊小康生意咁樣好無意思
2024-05-02 41 浏览
作為一個太古人,隨着大勝軒結業,以為可以有返沾麵食,只怪自己按捺不住,作為一間商場附屬店,實在不應抱有太大期望,晚上點了海老沾麵,表面配套器具看來全部OK,但是食味… 沾麵湯基本上是芡汁一碗,石鍋下沸騰3秒鐘之後,變回茶餐廳粟米肉粒飯汁。太麵,看來也OK,但吃起來發脹烏冬麵,灸燒叉燒肉,全凍,想應該大概是四個鐘頭前燒灼過之後放到而家..以$105港幣價錢食咗粟米肉粒烏冬加凍薄豬肉,我想是香港現在我們要受的煉獄吧

海老沾麵
2024-04-29 35 浏览
星期日夜晚衝擊死線九點幾先去 Aeon 食個夜飯加 shopping,特價壽司嗰啲當然已經比人搶曬,好彩見到呢間新開嘅沾麵店🍜仲有嘢食~ (新屎坑特別開心~)呢間嘅操作模式係先喺counter 買完飛之後去旁邊 (不準確感覺大約5~10米距離)專用位自己揾位。等咇咇機響就去返 counter 自取~(同大部分 food court 一樣,呢個設定唔係好適合繁忙時間一個人去食)餐廳既然叫得沾麵製作所,顧名思義就係主打自家製手工沾麵。麵質彈又掛湯,最緊要係個湯底用咗石鍋超熱辣辣,特製赤海老沾麵🦐嘅湯底食落無梘水味,蝦湯夠香亦無平時一般嘅湯底咁鹹餸就有兩片自家製叉燒、半隻半熟蛋、筍、蔥同埋青檸一角。叉燒片有微微焦香食落無咁膩。驚喜位係啲筍竟然無嗰浸筍乾臭係可以入口的~😂 食到咁上下加埋青檸汁即刻提升戰鬥力最後,價錢係真係幾平,79蚊新鮮滾熱辣,無投訴。

最後,價錢係真係幾平,79蚊新鮮滾熱辣,無投訴。
2024-03-24
太古新開日式沾麵店「龍平沾麵製作所」,餐廳主打自家製手工沾麵,麵質Q彈掛湯,味道濃郁。當中必食極上3L廣島蠔,肥大鮮美,想起已令人口水直流!😍豚肉魚介沾面趁熱趕緊把面往裡面沾了沾,味道濃烈但又不會過鹹,魚介的煙熏味更是點睛之筆。湯底的投料紮實,油脂讓沾湯特別厚重,把面條往裡輕微一沾即可裹上湯味。沒有浸泡湯料的緣故,烏冬口感特別彈牙。😍極上3L廣島蠔豚肉沾面個人十分推薦這款沾面,廣島蠔相當肥大,且炸得剛剛好,外皮超級酥脆,裡面卻依然軟嫩,一咬開,汁水不斷流出來,每一口都能感受到它的鮮美,一想起就饞得直咽口水。餐廳還有提供多款拉麵、咖喱丼飯,值得一試!龍平沾麵製作所 📍地址:太古康山道1-2號康怡廣場南座AEON地下G09-10號舖

😍豚肉魚介沾面

😍極上3L廣島蠔豚肉沾面

餐廳還有提供多款拉麵、咖喱丼飯,值得一試!

龍平沾麵製作所
2024-03-18 159 浏览
少來太古,唔知食咩好,見到呢間拉麵店唔算太貴打算試下。雖然佢出名係沾麵,我見到沾麵個樣都好吸引,個湯仲係石鍋裝的,非常存熱。但係我同朋友都鍾意食拉麵多啲,所以各自叫左一碗 赤海老叉燒拉麵($78)。佢本身已經有2塊叉燒、蛋、木耳絲、荀、紫菜。呢個價錢黎講乜都有齊都幾抵。佢的叉燒好厚好大塊,炭燒味重;不過朋友的叉燒咁啱就比較肥,我個塊就平均。荀都好甜好入味,其他正常。本身諗住海老會有啲蝦味,不過湯底都係豬骨湯,唔太有蝦味,唔可以expect 蝦湯個種感覺。佢仲送左一杯凍玄米茶,都幾細心。雖然個拉麵個味就正正常常,唔係有咩好特別,不過都覺得幾抵食。
少來太古,唔知食咩好,見到呢間拉麵店唔算太貴打算試下。

荀都好甜好入味,其他正常。

佢仲送左一杯凍玄米茶,都幾細心。
2024-03-18
用餐时段
要食呢間野 ,要預多啲時間🥑取餐過程非常混亂,吾係同時間出齊全部,要分幾之取 ,仲要不斷催單先有得食!!!打工仔放飯千祈吾好食 !!!!!因為起等左成一個鐘都未出到餐。味道有偏淡,加大左麵啲唔夠沾
要食呢間野 ,要預多啲時間🥑
打工仔放飯千祈吾好食 !!!!!
因為起等左成一個鐘都未出到餐。
味道有偏淡,加大左麵啲唔夠沾
2024-03-06 167 浏览
餐廳經理十分無禮貌,我坐錯位,然後行來叫鬧我指住我叫我立即走,呢度唔係你坐我要去佢,然後我同佢理論仲聲大夾惡,我一定要去投訴個經理不知所謂,質問我有幾無禮貌,我堅決投訴佢十分極之無禮貌
2024-02-12 241 浏览
阿女又發現有好嘢食,太古康怡廣場新開咗間龍平沾麵製作所,是由日本師傅主理,首先到柜檯落單付款,之後去沾麵店設有的專用座位搵位坐,等取餐器響起,便可以到柜檯取餐。極上3L廣島蠔龍蝦沾麵,廣島蠔超大隻又肥美,新鮮生炸,酥脆香口,濃郁的湯汁用石鍋熱辣辣盛載,內有豚肉和龍蝦肉,份量十足份麵條沾上湯底,嘅彈牙又鮮甜。火炙過的叉燒肥瘦適中,肉質甘香嫩滑。赤海老叉燒拉麵,配料有溏心蛋,紫菜,竹筍,叉燒,湯中配上大量櫻花蝦乾,令湯底更鮮香甜美。