成日係電視上見到鼎爺表演廚藝,今日就同朋友黎食下,咁岩一週年套餐有優惠又有新菜式,叫'順德盛宴',優惠4888/6位連加一,八道菜加兩甜品,位處中環最熱鬧地段,MTR行去很快到都幾就腳,店內的佈置行高雅的古典中國風情調氛圍,燈光溫和,字畫很有格調,個'鼎'字屏風幾型格~窗外景緻唔錯~總體環境不錯,地方坐落舒服,生日,家人聚餐,節日慶祝,聊天聚會是不錯的地方~.*鮮香焗龍蝦 煎至金黃,肉質彈牙,味道鮮嫩而香,令人回味~*均安蒸豬、脆煎魚餅-均安蒸豬貴為順德名菜,工序繁複而具風味,選用豬脯位置,以秘製調味粉醃製,再塗上順德出產二曲酒,不斷揉搓猪肉表面至入味,再蒸兩次及放涼,當中也會加入讓油脂滲出的工序, 食落肉香可口多汁但同時又不肥膩,可謂用心之作~-脆煎魚餅,外屠食落夠香脆,質感鬆化,內層魚肉新鮮嫩滑,口感具層次~*鼎級拆魚羹燴魚翅魚翅,魚肉,莞茜,木耳絲完美配合,味道香濃帶鮮味~底部以小火保持溫度,幾細心~*北滘鹽燒鮮鮑魚 鮑魚的彈牙口感,伴隨鮮味在嘴裡大噴發,鹽燒使外層酥脆唔錯~*花金鼓兩食 - 分別是高湯薄切和陳皮蒸頭腩-花金鼓刺身彈潤的口感和鮮美的味道令人難忘😊,魚味濃郁,也帶甘
八道菜加兩甜品,
*鮮香焗龍蝦
煎至金黃,肉質彈牙,味道鮮嫩而香,令人回味~
*均安蒸豬、脆煎魚餅
*鼎級拆魚羹燴魚翅
魚翅,魚肉,莞茜,木耳絲完美配合,味道香濃帶鮮味~
底部以小火保持溫度,幾細心~
*北滘鹽燒鮮鮑魚
鮑魚的彈牙口感,伴隨鮮味在嘴裡大噴發,鹽燒使外層酥脆唔錯~
*花金鼓兩食 - 分別是高湯薄切和陳皮蒸頭腩
-花金鼓刺身彈潤的口感和鮮美的味道令人難忘😊,魚味濃郁,也帶甘香~
刺身晶瑩通透,質量做得不錯呢~食用時加上各種配料(炸菜、蕎頭、酸薑絲、洋蔥、炸芋絲、蒜片)和油鹽拌撈起而食,另也可用高湯一灼而食,兩者滿有特色風味~
-陳皮蒸頭腩 能充份有效用到全條花金鼓,陳皮醇厚回甘,魚頭腩鮮甜鮮嫩
*龍江生煎鷄
雞肉嫩口,食落香濃惹味,小藤籃賣相別緻~
*松茸菌白玉杯
松茸菌及菇菌香氣四溢,打開表面的松茸菌,下層是以菇菌釀入冬瓜杯,高湯芡汁味道濃厚
*豉酒鵝燴陳村粉
選用'順德馳名碌鵝',製作時間及工序繁複,過程中要不斷淋上秘製醬汁,於3小時內不停將鵝翻動,
今鵝肉吸收香濃的醬油味,食落鵝肉非常入味到位,
而碌鵝片放在陳村粉上蒸煮也能使其吸收汁精華,唔錯~
*芋蓉燉鮮奶配白糖糕
芋蓉燉鮮奶真是不得了的好味,燉鮮奶香滑濃郁,加入的芋蓉綿滑細膩而香口
再吃一口懷舊白糖糕,為我們的晚餐畫上完美的句號~

侍應服務貼心親切,食材新鮮~.
看到其他款式其實都吸引,找天要再來試呢~~~
2019-10-02 149 浏览
鼎會館快將一周年 加上鼎爺又推岀新嘅順德菜單 一定要黎試試鼎會館位置中環H Queen 地段高檔餐廳裝修花左好多心思打造 值得一讚鮮香焗龍蝦龍蝦好新鮮 肉質鮮甜彈牙均安蒸豬 脆煎魚餅兩度都係傳統順德菜均安蒸豬味道較重建議先食魚餅再食蒸豬鼎級拆魚羹燴魚翅拆魚羹好費功夫 要將魚肉拆到幼細仲要熬製濃厚魚湯 食岀啖啖心機加上魚翅份外矜貴北滘鹽燒鮮鮑魚鮑魚炸醬皮非常薄 接近無 好似一層薄膜一樣鮑魚𠝹花 加上鹽燒 好香口花金鼓二食黎得食鼎爺菜式 當然不會是一般野花金鼓非常矜貴 仲要專揀一斤左右今次就黎個二食或者叫三食高湯薄切第一種食法就係高湯燙或者叫白灼第二種食法就係推薦食法 刺身撈起師傅先薄切 厚度薄到燈照都望穿今次仲有幸撞到鼎爺真人即場教我點食 先將配菜方係碗配菜有洋蔥 蒜頭 京蔥 榨菜等等再按自己口味加上油鹽糖同刺身撈起鼎爺仲私心推介加上幾滴青檸汁不單無蓋過魚味 仲提昇鮮味陳皮蒸頭腩食完嘅魚骨都唔會浪費師傅切件之後拎去清蒸魚肉嫩滑 魚皮膠質重 美味龍江生煎雞雞皮香脆 醬汁包滿整個雞件非常香濃惹味松茸菌白玉杯白玉杯以細湯碗上不單可以一啖湯汁一啖玉杯食而且仲保持熱度豉酒鵝燴陳村粉好少食到嘅地道順
鼎會館快將一周年 加上鼎爺又推岀新嘅順德菜單 一定要黎試試

一啖嘆到芋頭香同牛奶滑 過癮
懷舊白糖糕
完全無酸味 有啖啖發酵嘅酒香
白糖糕甜度適中 一試上引
與三五好友總會每月定一飯局,知道《鼎.會館》為慶祝創辦一週年特別推出的「順德盛宴」(八道菜式加兩道甜品) 在10月31日前有限定優惠,6位連加一只需$4888,雖然此菜單需在2日前預定,但我們這班好食之徒當然不會錯過!電梯甫打開,乍見大大個「鼎」字屏風,令人眼前一亮。會館以中式裝修風格為主,仿效四合院的設計,優美雅緻,締造出一個舒適怡人的用膳環境。今晚打頭陣的首道菜是 鮮香焗龍蝦 - 賣相精美,每塊龍蝦都煎到金黃香口,蝦肉乾身彈牙,無疑是出色之作。均安蒸豬、脆煎魚餅均安蒸豬 - 據聞是順德名菜,在香港亦鮮有機會品嘗。大廚以秘製調味粉醃製豬腩肉,然後塗上順德名釀二曲酒,再經兩蒸一涼的處理程序,極為考究功夫。薄薄的腩肉蘊含濃郁的肉香,表皮微帶酒香,肉質爽而不膩,確是一道非比尋常的獨特菜式。脆煎魚餅 - 以新鮮魚肉炮製,最特別是金黃酥脆的外層,吃落有點似春卷皮,非常香口美味。鼎級拆魚羹燴魚翅 - 以一焗盅形式上枱,下面還以小燭火保溫,極之貼心。此羹用星斑拆肉,再加入魚翅、木耳絲、紅蘿蔔絲、香芹絲等,入口鮮味異常。北滘鹽燒鮮鮑魚 - 外層甘香酥脆,咬落爽口彈牙,盡得鮑魚之鮮。花金鼓兩食 - 分

均安蒸豬、脆煎魚餅

花金鼓兩食 - 分別是高湯薄切和陳皮蒸頭腩。魚片晶瑩剔透,盡見師傅刀功。

食法是先加上炸菜、酸薑絲、蕎頭、洋蔥、青蔥、生蒜、炸芋絲等配料,後添一點油、鹽、糖調味,別具特色。今次是我首次接觸花金鼓,肉質緊緻彈牙,添上其他配料後,一口盡嚐酸、甜、辛、鮮等豐富味道,口感特別,一試難忘。
又可以高湯一灼即吃,魚肉同樣彈牙味美。

大廚後以陳皮蒸其頭腩,鮮甜幼滑,異常好滋味。

龍江生煎鷄 - 以小藤籃上枱,賣相精緻,鷄件以頂級頭抽生煎,香口嫩滑,讚!

松茸菌白玉杯,以多樣不同的菇菌釀入冬瓜杯內,再舖上一片松茸菌,然後淋上濃淡得宜的高湯芡汁,味道多姿。

豉酒鵝燴陳村粉 - 大廚先以秘製醬汁,經過多重功序於3小時內不停翻動炮製碌鵝,所以鵝塊外皮軟滑甘香,肉質軟熟,滋味甚為豐富;而薄薄的陳村粉則吸取了碌鵝的精華,香甜軟滑,風味甚佳。

最後來的甜品是芋蓉燉鮮奶配白糖糕 - 前者綿滑細膩,奶香撲鼻,而白糖糕清甜不酸,啖啖傳統口味。

如果你講究品味,對美食有要求有執著,《鼎會館》絶對不會令你失望。
  • 豉酒鵝燴陳村粉
  • 均安蒸豬
2019-09-30 184 浏览
今天是媽媽生日, 知道她想去 「鼎·會館」一嘗鼎爺親自監製的菜式, 可惜之前嘗試過訂位也訂不到。最近從朋友口中知道有個「庭園茶聚假日二人餐」的中式brunch, 只在星期六及公眾假期十二點至三點才供應, 於是便嘗試訂位。 媽媽非常開心, 因為我幸運地訂到位在她生日那天。這個二人餐售價 $768,裏面集合了一些鼎爺的人氣菜式, 與餐牌裏的其他正價菜相比, 真是超級便宜!我們這天的燉湯是花膠響螺雞肉燉湯,湯味鮮甜又滋補。話梅聖女果, 新鮮的聖女番茄與酸酸甜甜的話梅汁結合, 令人十分開胃。 梨香釀帶子, 一層帶子一層蝦膠一層梨,梨味香甜帶爽蝦膠彈牙帶子鮮味,配搭大膽味道清新。 秘製叉燒是採用黑毛豬製成的, 厚切叉燒外層焦香肉質嫩滑,肉質層次分明,口感豐富。懷舊蝦多士, 除了多士上壤了蝦膠, 也有整隻大蝦放在上面一起炸, 麵包炸得脆口而不油膩值得一讚。 紫晶千島汁脆蝦球,用料新鮮, 蝦肉非常彈口。 香槽鹵水鵝肝,帶有香醇酒味,鵝肝入口即溶, 齒頰留香貴妃蚌稻庭麵的桂花蚌size十分大, 鮮味十足, 侍應還告訴我們,可以每人追加一碗鮮魚湯腐竹稻庭麵😁 迷你豆沙煎堆,豆沙香滑唔甜,炸得脆卜卜十分好

我們這天的燉湯是花膠響螺雞肉燉湯,湯味鮮甜又滋補。

紫晶千島汁脆蝦球,用料新鮮, 蝦肉非常彈口。

香槽鹵水鵝肝,帶有香醇酒味,鵝肝入口即溶, 齒頰留香
迷你豆沙煎堆,豆沙香滑唔甜,炸得脆卜卜十分好吃。

精緻甜品有芋茸燉鮮奶,滑溜的芋蓉下隱藏著嫩滑燉鮮奶,一款甜品兩種風味。
侍應告訴我們,另外的一個甜品應該是阿爺芝麻卷,可惜已經售罄,於是便用蜂蜜黑糖糕代替。 蜂蜜黑糖糕 ,煙煙靭靭也十分有特色。
有看電視都知道鼎爺的廚藝非常到家,他開的餐廳自然值得期待,一直關注很久,發現餐廳的一週年套餐有優惠,就趕在10月底之前來嚐嚐。這次的主題是順德盛宴,順德菜是廣東菜系之一,用料講究節氣合時,博大精深,更有粵菜之源的美譽。打響頭炮的是鮮香焗龍蝦,龍蝦肉金黃有彈性,調味恰到好處,龍蝦的那種鮮味是其他海鮮無法取締的均安蒸豬和脆魚煎餅擺盤十分精緻。均安蒸豬是順德名菜,保留了傳統的做法工序繁複,醃好再蒸煮至入味,脂肪部位甘香不肥膩,瘦肉部位軟淋而不柴澀。脆魚煎餅十分香口,外脆內軟這碗是鼎級拆魚羹燴魚翅,食材很豪華!湯羹內有魚肉、魚翅、木耳絲、莞茜等,底下細心的有小火保持溫度。拆魚是順德魚食八法之一,很考功夫這道北滘鹽燒鮮鮑魚令人大為驚豔,鹽燒和煎焗兩種做法把鮑魚燒焗得乾身,外層酥脆無比,而咬開肉厚的鮑魚仍保持鮮嫩好吃花金鼓兩食分別是高湯薄切和陳皮蒸頭腩。花金鼓薄切得非常晶瑩剔透,加了各種配料絲,然後繞上一匙油拌來吃,這食法充滿特色,別有一種風味而陳皮蒸頭腩也毫不遜色,用果皮帶岀魚身的獨特甘甜味道,魚肉很滑!龍江生煎雞肉嫩又惹味,雞味夠濃吃完濃味的菜式,就來了道清香的松茸菌白玉杯,瓜中釀有松茸和菇菌

脆魚煎餅十分香口,外脆內軟

龍江生煎雞肉嫩又惹味,雞味夠濃

吃完濃味的菜式,就來了道清香的松茸菌白玉杯,瓜中釀有松茸和菇菌。

小小蒸籠裡面是豉酒鵝燴陳村粉,甘香的鵝肉放在陳村粉上面蒸,令陳村粉充分吸收鵝汁精華

萬眾期待的甜點到了,這個芋蓉燉鮮奶真的名不虛傳,芋蓉極為幼滑綿密,燉鮮奶的奶味濃郁,味道清甜細膩

旁邊雪白晶瑩的是懷舊白糖糕,質感彈牙不粘口,甜度適中完全不酸,很好吃的一道傳統小吃。
久聞鼎爺的餐廳味道好,質素高 但是晚上的價錢實在要儲一會兒錢先食到 朋友在中環工作 得知鼎會館慶祝一周年 推出了一個星期六及假日限定 12點至三點的 「庭園茶敘假日兩人餐」 $768/2位 所以找了我吃了一入到去是一個四合院的設計 令到有人有遠離煩囂的感覺這個庭園茶敘二人餐 總共有10款頂會館人氣菜式 比起散叫平好多 又可以試好多唔同菜式 一於就叫佢啦 !好快就上咗菜 係一個中式兩層Tea set嘅擺法 絕對係打卡位!跟着侍應再送上花膠螺頭燉湯! 這個燉湯望吓 a la carte 都要二百幾蚊一碗 要呢個二人餐真係好抵 湯頭超級鮮甜 好足料每一碗仲有花膠螺頭附送 完全係用咗好多心機話梅聖女果 酸酸甜甜好開胃秘製叉燒(左) 口感豐富香甜多汁梨香釀帶子(右) 梨子鮮甜 帶子鮮味 將兩樣材料混為一體 然後炸到非常香脆 每一口都非常清甜可口香漕滷水鵝肝非常濃郁酒香 入口即溶 因為實在太好食 問過侍應佢話係將鵝肝浸於香糟滷汁3小時 鵝肝充分吸收 令人齒頰留香其實食咗好多道菜已經好飽 跟住侍應話俾我聽如果唔夠喉嘅話仲可以免費有一碗鮮魚湯腐竹稻庭麵 咁當然又要左一碗啦 非常之大碗 魚湯濃郁 稻庭

久聞鼎爺的餐廳味道好,質素高

但是晚上的價錢實在要儲一會兒錢先食到

所以找了我吃了

一入到去是一個四合院的設計 令到有人有遠離煩囂的感覺

這個庭園茶敘二人餐 總共有10款頂會館人氣菜式
比起散叫平好多 又可以試好多唔同菜式 一於就叫佢啦 !

要呢個二人餐真係好抵

甜品芋蓉燉鮮奶 也是非常好味

上層是芋泥 下層是鮮嫩的鮮奶 配上金箔 非常好睇又好食

最後埋單每個人大概四百幾蚊 非常超值
食到非常之飽
每一道菜都是手工之作 非常適合家庭,情侶,三五知己去試吓
感受下鼎爺嘅手工粵式菜

2019-09-23 236 浏览
上个月第一次去鼎爺店吃晚飯。星期六晚上六時也沒有太多人。我和女友包全場。食物特色一般,但价格好貴。裝修好靚。但見唔到鼎爺。吃了蟹,味道最好,煎魚一般,蝦鮮。誒環境好靚,另外裝修得非常之顏色配對都好好。服務員嘅水平及好好有禮貌,同埋對每個菜對每個餸嘅做法都好熟悉,啊可以推介給畀客人。頂爺就平時一至星期六,會喺銅鑼灣分店。客人如果想見頂嘢嘅可以,打電話去鋪頭,致電查詢。食嘢嘅水收費水平,會比較貴啲平均每個人大約係千五文左右,未計開紅酒。
2019-07-20
等候时间
10 分钟 (堂食)
  • 上湯焗開邊龍蝦
  • 金菇粉絲蒜蓉蒸貴妃蚌
  • 燒味雙拼
  • 涼菜孖寶
  • 魚湯鮮腐竹稻庭麵
  • 花膠螺頭燉竹絲雞
2019-09-21 154 浏览
鼎爺私房菜,全部都是手功菜,整體而言不錯中間是厚切叉燒,而旁邊是薄切叉燒,有兩種刀法,厚切叉燒比較有口感,肥瘦剛剛好。伴碟用上青瓜,也是顯示刀法的水準旁邊是鯪魚球沾上山東大米炸成蜆蚧米通,略嫌咸了點。奄仔蟹蟹羔較多,味道不錯椰皇湯用上兩個椰皇,其中一個椰皇先燉上個半鐘,blend 完加雞肉再煮,十分杰身,味道濃郁。魚十分鮮,又香排骨配上用欖角製成汁,十分入果卻又不會太咸,外層又很脆薄切冬瓜皮包着五樣菜,甘筍、冬菇和青瓜等,又特別又好吃菜湯好好味,可是菜煮得不夠𣺉乞兒雞,店員先用錘仔弄開,令人十分期待可是雞肉過𣺉,不好吃荷葉飯好正,飯軟硬適中仙翁西米帶有少少脆脆和有咬口,在香港買不到的。平時一人要$8xx,但最近經濟不景氣,所以有discount ,每人約$700

鼎爺私房菜,全部都是手功菜,整體而言不錯
伴碟用上青瓜,也是顯示刀法的水準

旁邊是鯪魚球沾上山東大米炸成蜆蚧米通,略嫌咸了點。

奄仔蟹蟹羔較多,味道不錯

魚十分鮮,又香

排骨配上用欖角製成汁,十分入果卻又不會太咸,外層又很脆

薄切冬瓜皮包着五樣菜,甘筍、冬菇和青瓜等,又特別又好吃

菜湯好好味,可是菜煮得不夠𣺉

乞兒雞,店員先用錘仔弄開,令人十分期待
可是雞肉過𣺉,不好吃

荷葉飯好正,飯軟硬適中

仙翁西米帶有少少脆脆和有咬口,在香港買不到的。

2019-09-20
庆祝纪念
生日
2019-09-14 192 浏览
今次黎試左openrice有優惠的午市套餐。裝修都雅緻,頭上係一盞大蓮花燈。每道餸都有待應係旁邊分好先上枱。醬香一口脆, 炸芝麻餅, 脆皮燒腩仔一放低,侍應就建議我哋先食咗嗰一口脆。一口脆其實係腌蘿蔔。炸芝麻餅其實係蝦膠外加左芝麻。因為蝦膠唔夠厚,芝麻比較多的關係,淨係食到芝麻味,口感都幾Q彈。花膠雪梨燉嫩雞 飲得出都足料,入面仲有花膠。紫晶咕嚕肉 呢個係火龍果咕嚕肉,咕嚕肉都ok,但食唔到火龍果味。薑蔥頭抽煎星斑球 呢個強烈推薦星斑食落去仲好新鮮,加上蔥好夾。雲耳豆卜鮮支竹 豆卜同支竹睇落好似。豆卜好入味。枝竹外表同豆卜好似,食落一層層好平均,意外地好食。松露雞粒燜飯 唔好睇每碟都好細咁,食到尾個肚已經頂住頂住。是日甜品: 芝麻糊芝麻糊有啲稀,食落芝麻味唔夠。總括而言,食物質素都可以,但個人認為性價比唔高,呢個價錢黎講可以有更好的選擇,沖住鼎爺個名黎試一次就夠了。
今次黎試左openrice有優惠的午市套餐。

裝修都雅緻,頭上係一盞大蓮花燈。

每道餸都有待應係旁邊分好先上枱。

醬香一口脆, 炸芝麻餅, 脆皮燒腩仔
一放低,侍應就建議我哋先食咗嗰一口脆。一口脆其實係腌蘿蔔。

花膠雪梨燉嫩雞
飲得出都足料,入面仲有花膠。

紫晶咕嚕肉
呢個係火龍果咕嚕肉,咕嚕肉都ok,但食唔到火龍果味。

薑蔥頭抽煎星斑球
呢個強烈推薦

星斑食落去仲好新鮮,加上蔥好夾。

雲耳豆卜鮮支竹

松露雞粒燜飯
唔好睇每碟都好細咁,食到尾個肚已經頂住頂住。

是日甜品: 芝麻糊
芝麻糊有啲稀,食落芝麻味唔夠。

2019-09-14 162 浏览
今午可以真正品嚐傳聞頂好的中菜舘,首先頭盤有軟滑的黑毛豬、香脆的蝦餅及入味之蘿蔔皮,已經令我味覺大開,之後接著清甜滋補之花膠燉雪梨及啖啖魚肉之薑葱斑塊,再下一城地攻佔我的鮮味感覺,至於酸味,鼎用檸檬酸處理生炒骨及有層次感的雲耳齋,再來有飯味之黑松露雞粒炒飯,我已樂在其中,最後辣辣地之蕃薯糖水作完美的一幕告終。多謝您~敬愛的鼎爺。
2019-09-14
用餐时段
2019-09-07 241 浏览
今日老細請食飯,黎呢間鼎爺旗下既中餐廳,貪呢度有間包房可以坐到十幾人一圍。最低消費$9000。黎到果然氣派非凡,好有傳統中式感覺。因為唔係圓枱,無轉盤,所以菜式都係安排左每人一份用碟上,幾方便,亦免除好多尷尬夾送場面。今日一早安排既菜式有呢啲。蝦多士係有隻鮮蝦係上面,好彈牙,下面就外脆內軟。旁邊既竹絲雞係呈深黑色,配粉皮同帶辣既麻醬,有啲同事就覺得好辣,我平時食小辣既就覺得ok。跟住就上花膠北菇燉菜膽,個碗好精緻。個湯充滿骨膠原。阿爺七彩炒星斑球,魚完全去骨,夠嫩滑。紫晶生炒骨,好香既甜醋味,食落唔膩。上湯瑤柱浸時蔬,瑤柱份量都幾多。順德姑娘炒米粉,唔油,用料都幾多,有豬肉、蝦米、芹菜等。最後甜品係蕃薯糖水,夠曬甜。呢度上菜因為要每個人上,所以有啲慢,好在係同老細食,唔果唔係肯定要趕頭趕命撲番office。

今日一早安排既菜式有呢啲。

跟住就上花膠北菇燉菜膽,個碗好精緻。
個湯充滿骨膠原。

阿爺七彩炒星斑球,魚完全去骨,夠嫩滑。

紫晶生炒骨,好香既甜醋味,食落唔膩。

上湯瑤柱浸時蔬,瑤柱份量都幾多。

順德姑娘炒米粉,唔油,用料都幾多,有豬肉、蝦米、芹菜等。

最後甜品係蕃薯糖水,夠曬甜。

等候时间
15 分钟 (堂食)
用餐时段
2019-08-21 328 浏览
同事誠意推介我試鼎爺既火焰叉燒,今次相為一班為食既同事黎試下先。我地叫左叉燒、和牛、芥蘭煲同姑娘炒米粉,全部都係廚師推介😛😛。前菜和牛好有牛味👍🏻叉燒真係正~肥瘦適中,外脆內軟😛😛😛其他無特別影相但都幾好味。黎既話一定要試叉燒👍🏻

前菜和牛好有牛味👍🏻

叉燒真係正~肥瘦適中,外脆內軟😛😛😛

其他無特別影相但都幾好味。

黎既話一定要試叉燒👍🏻
2019-08-21
2019-06-21 648 浏览
約了朋友在中環食lunch, 就試一試鼎會館。原本諗住叫set lunch, 但俾隔離枱既叉燒香味吸引左,轉左散叫叫左叉燒同桑拿雞加乾炒牛河。叉燒係即場燒香,真係做到外脆內軟👍🏻桑拿雞都即場蒸,味道不俗,最驚喜係有2碗蒸雞湯,味道相當唔錯。滿足既一餐食物唔錯同服務也挺好

叫左叉燒同桑拿雞加乾炒牛河。

叉燒係即場燒香,真係做到外脆內軟👍🏻

滿足既一餐
食物唔錯同服務也挺好
2019-06-12 3683 浏览
鼎爺的節目看得多了,一直都心思思想去試試他的手勢。感恩周遭有一班志同道合的好友,很愛錫我,同時亦很了解我。他們發起了「鼎會館飯局」,讓我可以好好地品嚐一下他的廚藝。 雖然今次見不到鼎爺真人,卻見到他的紙板公仔,一樣有霸氣的說。 餐廳內滿滿的是和諧且舒服的感覺,跟平日在電視上面見慣的鼎爺有一種不能言語的不同感,卻又覺得他心裡就是如此溫柔。 我們今次坐在房間裡,一走入去就見到鼎爺題的字,盡顯氣派。 先來一客松茸螺頭燉鮑魚 ($368),燉湯顏色金黃,十分清徹。這類型的燉湯需要的功夫蠻多的,首先食材需要分開不同的程序處理,而食材份量亦十分講究,否則就會品嚐不到湯品的層次及味道。廚師先把豬展、雞件及水,以一比一的比例燉六小時,之後取出湯品,並加入原只松茸及螺頭再燉四十五分鐘。此舉令湯汁不但濃郁,而且帶有鮮甜的味道。四十五分鐘以後,再放入鮮鮑魚再燉五至六分鐘。單是聽著店員為我們解釋,已經深深明白到這湯絕對是心機、時間缺一不可的佳餚。 湯品確實濃郁,鮮甜可口,每一口均是精華所在。湯之中的食材十分充吧,單是吃湯中的材料都已經讓人十分滿足啦。鮑魚、螺頭、松茸,喝完以後

我們今次坐在房間裡,一走入去就見到鼎爺題的字,盡顯氣派。

湯品確實濃郁,鮮甜可口,每一口均是精華所在。湯之中的食材十分充吧,單是吃湯中的材料都已經讓人十分滿足啦。鮑魚、螺頭、松茸,喝完以後定必大讚。現在想起又想多喝一次啦。

雙椒蒸東星需要提早預訂,感恩好友的準備。這個雙椒蒸東星用上鼎爺蝴蝶過河的開魚方式,將東星斑的中骨取走,使蒸煮的過程受熱更為均勻。廚師先炒香白胡椒放於碟底,接著再放魚及柳椒一同蒸煮,約八成熟時取出。最後將熱油淋過放有韭菜蓉及蒜蓉的密篩中,再淋於魚上。除去多餘油份之後,放上蔥絲、椒絲及蒸魚豉油即成。這種做法比起一般清蒸原條東星的味道更為有層次,而且層次更為豐富獨特。

單單看著這條東星的賣相,已經令我讓我忍不住心中的興奮。看上去啖啖肉的魚呀,陣陣鮮味溢滿整個空間。每一口肉即是十分有彈性的,而且很嫩滑,配合上炒香白胡椒及柳椒一同食用,感覺更有層次,味道變得十分有趣呢。

蔥香梅菜皇燜和牛肋骨 ($298/位)是以來自美國的和牛為主角。它的脂肪分佈平均,入口亦較為濃味,用作燘煮十分一流。根據店員的解釋,在製作這道菜以前,大廚會先用上紅蘿蔔、西芹和芫茜浸泡一整晚,隔天再燘煮,並加入京蔥、甜梅菜、冰糖和柱侯醬等調味,入口更為有層次。牛肋骨燘到十分淋身,肉亦的確十分濃郁,肉質嫩滑,絲毫不油膩,用作送酒實在一流。

提及乾炒牛河,大家會想起甚麼?其實看似平凡的菜式就愈是考師傅手勢。正宗乾炒牛河 ($238),鑊氣十足,油量恰到好處,河粉炒得條條分明,並沒有糊在一起的感覺。對於平日不太好乾炒牛河的我,都忍不住吃了一整碗呢。
  • 蔥香梅菜皇燜和牛肋骨
  • 乾炒牛河
  • 雙椒蒸東星
  • 松茸螺頭燉鮑魚
2019-06-10 524 浏览
菜做得還挺不錯的,但服務態度問題嚴重原本我們點的桂花魚,結果荒謬至極的是一個短頭髮的經理過來給我們說桂花魚每天只賣一條,為了提供客單價讓我們換成東星斑。在香港吃過那麼多次從沒遇到如此可笑之事。而且服務期間短髮經理態度極其不好,我們兩個人已經點了夠多菜了還要不停的讓我們再點。體驗極差但講講菜品,避風塘豬手蠻推薦的,挺特別的一道菜。這家店的食材和味道確實都還不錯,可惜服務素質太差,是一家不會再去的店了。
菜做得還挺不錯的,但服務態度問題嚴重

體驗極差

2019-06-09