2023-02-18 431 浏览
就嚟台灣開關,過嚟呢間香港最出名嘅台灣餐廳試下先。小籠包6隻($66)皮薄餡靚,每個都有23摺,下次嚟食飯可以一路食一路數。高湯蒜茸炒菠菜苗($74)清甜嘅菠菜苗,配搭上淡淡的高湯,更加帶出蔬菜嘅清甜。蝦肉紅油抄手($68)唔算太辣,入面嘅蝦肉好大粒,值得一試。台式擔擔拌麵($56)呢個面有啲腍,如果爽口會更好。擔擔汁加上花生碎都幾香。蝦仁燒賣($86)比起酒樓燒賣,佢嘅皮更加煙韌。其實有啲似紅油抄手。
就嚟台灣開關,過嚟呢間香港最出名嘅台灣餐廳試下先。

小籠包6隻($66)
皮薄餡靚,每個都有23摺,下次嚟食飯可以一路食一路數。

高湯蒜茸炒菠菜苗($74)
清甜嘅菠菜苗,配搭上淡淡的高湯,更加帶出蔬菜嘅清甜。

蝦肉紅油抄手($68)
唔算太辣,入面嘅蝦肉好大粒,值得一試。

台式擔擔拌麵($56)
呢個面有啲腍,如果爽口會更好。擔擔汁加上花生碎都幾香。

蝦仁燒賣($86)
比起酒樓燒賣,佢嘅皮更加煙韌。其實有啲似紅油抄手。
高湯蒜茸炒菠菜苗
蝦肉紅油抄手
台式擔擔拌麵
蝦仁燒賣
高湯蒜茸炒菠菜苗
蝦肉紅油抄手
  • 台式擔擔撈麵
2023-02-09 308 浏览
已經好多年冇食過鼎泰豐必需要一提就係佢嘅小籠包皮的確係做得比其他地方好,夾起亦都唔會容易穿,夠薄亦都有足夠嘅湯汁另外叫咗好幾樣嘢食,包括粉皮肉,唔錯,擔擔麵我覺得非常一般,可能因為佢係撈麵我自己比較鍾意食有湯嘅,鹵水牛肚就好普通,唔係好入味,醉雞我唔推介因為雞肉好霉煎蝦餅可以一試,因為有好多蝦肉,係一粒粒並唔係剁碎曬嘅,有咬口紅油抄手略嫌個皮有啲太厚,味道ok但偏甜乾扁四季豆同埋蒜蓉炒豆苗就正常發揮,冇特別,但係叫咗個煎餃就真係完全唔ok,因為一啲都唔脆總括嚟講其實鼎泰豐主打都係食小籠包,其他嘢都係一般般
已經好多年冇食過鼎泰豐

紅油抄手略嫌個皮有啲太厚,味道ok但偏甜

總括嚟講其實鼎泰豐主打都係食小籠包,其他嘢都係一般般

2023-01-16 398 浏览
太想旅行喇 但台灣仲未去得🥲 唯有食住鼎泰豐先喇 同朋友一齊食lunch 必點 小籠包 ✨✨皮薄 餡靚 好多汁 😋😋😋 食多幾粒都唔厭🤩台式炸醬拌麵好香 好多肉碎 材料等等 咸度 適中👍🏻油炸排骨湯麵炸排骨 即炸豬排 係每次都會order 😆 唔會太油 即到好入味 成碗成曬岩岩好😎
太想旅行喇 但台灣仲未去得🥲

炸排骨 即炸豬排 係每次都會order 😆
唔會太油 即到好入味
成碗成曬岩岩好😎
2023-01-07 497 浏览
夜晚,清清地食咗個鼎泰豐,叫咗幾樣餸,個小籠包就不嬲都有水準㗎啦,咁都ok。皮超薄,味道同湯都正嘅。清燉牛展湯麵,藥材味唔算好濃,牛展非常非常非常之腍,面身少少硬,可能係個人喜好嘅問題,我就覺得偏硬。反而個炒飯,蝦仁肉絲炒飯我覺得非常有驚喜!開頭睇落好似好濕咁樣,但係食落去個味非常之鮮味,總之就好好味啦!! 感覺係乾身唔濕嘅。2個人食,爭少少未飽,叫多個菜肉餃子,呢個就無乜特別,6件2份食,啱啱好 ok la.

2023-01-07
2023-01-01 501 浏览
鼎泰豐個小龍包實在幾好味😋唔似上海姥姥小龍包,極咸!另外,我叫了蝦肉燒賣,原來係扮燒賣,笑死我地(佢實際上係蝦肉小龍包個樣子)😆湯有蟲草准山湯、雞湯,都燉得滋補,其中一個蟲草准山湯,我媽同佢煮的味道一模一樣,看黎佢無落味精,健康之選。最後個款甜品有豆沙有白糖糕,但無咩特別😅😅反而蒜蓉豆苗炒得好香👍醉雞就無食到(皮膚過敏),肉醬蔥拌麵都唔錯👍朋友話炒飯個塊豬扒無肉味,一流😂整體感覺似健康家庭菜(因全體身體欠佳)

2022-12-31 501 浏览
又係一年一度同爸爸慶生既日子今次揀左鼎泰豐無計 小籠包實在太出色首先前菜有蒜香粉皮肉望落好似會辣辣地 其實又唔會食到底d粉皮浸晒豉油都唔會咸到食唔到今次我地叫夠兩籠小籠包 每人食到3粒鼎泰豐既小籠包真係無得輸大力夾都唔會穿餡又唔會太咸而且每人自己有一碟薑 可以自己調豉油同醋除左小籠包之外同屋企人食次次都會食排骨蛋炒飯排骨又軟腍又入味配埋粒粒分明既蛋炒飯瞬間清碟京式炸醬麵就食過幾次今次試到台式炸醬拌麵又幾特別喎肉唔會好肥撈左好多切粒蕃茄同我諗係豆干所以一d都唔膩今次第一次試壽包壽包我就覺得一般個皮唔係厚 但唔夠軟 屋企人話壽包係咁??
又係一年一度同爸爸慶生既日子

所以一d都唔膩

今次第一次試壽包
壽包我就覺得一般
個皮唔係厚 但唔夠軟
屋企人話壽包係咁??
蒜香粉皮肉
生日
蒜香粉皮肉
蝦仁肉絲蛋炒飯
2022-12-27 318 浏览
第二次来鼎泰丰,这次人不算很多,没等侯这次点了原味小笼包,炒菠菜苗,蛋炒饭配排骨,清炖鸡汤,酱汁黄花鱼,凉拌三丝。总体评价不错,当然作为个上海菜还是有少少贵的。小笼包皮薄,汤汁多。两个凉菜甜咸合适。清炖鸡汤有五块鸡肉,量算挺足的蛋炒饭很简单,但米粒饱满,蛋香浓郁。排骨不厚,份量合适。核桃松糕不甜,核桃量足,价格不便宜,不过香港比较少能吃到。总体上菜速度合适,甜品可以叫起,性价比不算很高,但食物品质还是不错的。
第二次来鼎泰丰,这次人不算很多,没等侯
总体评价不错,当然作为个上海菜还是有少少贵的。
小笼包皮薄,汤汁多。
两个凉菜甜咸合适。
清炖鸡汤有五块鸡肉,量算挺足的
蛋炒饭很简单,但米粒饱满,蛋香浓郁。
排骨不厚,份量合适。
核桃松糕不甜,核桃量足,价格不便宜,不过香港比较少能吃到。
凉菜
小笼包
排骨蛋炒饭
核桃松糕
2022-11-14 436 浏览
The soup noodles came cold, and when we requested for hot soup, only a tiny bowl came. There is not enough people working here, the service is so poor and food is really bad. I’ve been to 鼎泰豐 in many other cities, but the ones in Hong Kong are no doubt the worse. 服務差,食物也難吃,湯麵來的時候是暖的,不是熱的。體驗非常差的一次。以前經常來,服務和食物越來越差,以後不會再來了。
2022-11-14
2022-10-29 461 浏览
今日同朋友去行街 行到攰 想食少少嘢坐低唞吓休息吓,朋友就話不如食清淡啲想食下啲蒸點 就揀咗鼎泰豐☺️☺️以前曾經喺台灣 香港真係第一次,我估唔到味道都幾好 同台灣差唔多,小籠包皮薄餡靚 入邊真係有湯汁🤪🤪 我哋兩個人下午茶時間叫嘅嘢食唔多~ 蒜泥白肉都好食 份量OK☺️
用餐时段
下午茶
2022-10-02 601 浏览
蒜香粉皮肉 $64白肉🐷簿切有十片左右肥少瘦多、唔油膩肉質有咬口👌🏻蒜香汁味道幾好👍🏻唔會過鹹雖然有辣椒🌶️係面但唔辣蒜味🧄同辣味🌶️可以再重手啲就會更惹味😝粉皮質地薄口感滑且清涼🧊撈埋白肉、青瓜絲同蒜香汁一啖啪正✅絲瓜蝦仁小籠包 $68湯汁清甜唔油膩👌🏻蝦仁肉質硬實但唔夠爽彈小籠包皮薄😽口感少煙韌沾姜絲同醋一齊食味道好夾😻可惜既係有啲小籠包漏左汁無汁爭好遠🥹排骨蛋炒飯 $92果然名不虛傳全餐飯最好食既餐點🥇排骨🥩煎既時間啱啱好保留到肉汁💦咬落肉質彈牙調味適到好處黑椒味道突出🫙配調味較清既蛋炒飯一齊食恰到好處💯蛋炒飯蛋炒得嫩滑🍳有少少鑊氣炒飯粒粒分明🍚口感煙韌好食😋睇落排骨蛋炒飯既份量唔算多但兩個人share都夠曬飽性價比高👏🏻荔芋小籠包 $52芋泥甜度適中口感綿密🫶🏻夾雜左少少芋頭粒小籠包皮有韌度增加口感層次👍🏻亦起到中和甜度既作用荔芋小籠包比較少見作為芋泥控🍠一定要試下作為飯後甜品唔錯💜整體而言,食物質素同份量均中等除左排骨蛋炒飯有少少驚喜之外其他菜式都係預期中既味道🤫由於定價唔算好平個人認為一試便可👀

蒜香粉皮肉 $64

就會更惹味😝

粉皮
質地薄
口感滑且清涼🧊
撈埋白肉、青瓜絲同蒜香汁一啖啪
正✅

除左排骨蛋炒飯有少少驚喜之外
其他菜式都係預期中既味道🤫
由於定價唔算好平
個人認為一試便可👀
🥟鼎泰豐是每一個初次到訪台灣旅行的必吃色店,其出色的上海菜技術,🥠以及優質服務,聞名於世,亦拿下了米芝蓮獎項,客似雲來。😙☺️這裏的食物質素很高,我們一行四人到達,雖然已經是比較晚的時間,但是侍應們還是熱心招待。😉😋小廚神與大吃貨比較少吃台灣菜,也上一上鼎泰豐在香港與台灣的分別,把菜單上的美食幾乎也通通點了一份。🫣其中必點的是他們的排骨蛋炒飯,炒飯粒粒分明,排骨入口軟熟😎😝上菜的速度快速,以我們因為肚子餓的關係,消滅美食的關係更為快速😂每樣美食的味道恰到好處,不會過分油膩。😍☁️客似雲來是有原因的,若果下次再到訪尖沙咀二又想吃台灣菜,鼎泰豐必然成為首選。❤️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️鼎泰豐地址:尖沙咀廣東道30號新港中心3樓306舖電話:27306928

鼎泰豐

地址:尖沙咀廣東道30號新港中心3樓306舖
電話:27306928
  • 排骨蛋炒飯
  • 小籠包
2022-09-08 569 浏览
約死黨食晚飯,去錯分店,本來想坐另一間尖沙咀分店坐得舒服d食物貴左好多咁,價性比唔高。小籠包正正常常啲肉唔散,湯幾足,皮薄。烤夫好耐冇食都OK,朋友食到要買多份回家孝敬家人。次次嚟都唔記得紅油抄手好普通,唔算好入味少少辣冇咩驚喜。蝦燒賣面頭粒蝦好雞,入邊有湯汁豬肉味好濃。炸蝦餅好熱氣,香口食完一定爆瘡。流沙包不怎樣,冇咩賣相細細個唔係好流沙,可以不叫。冇一次嚟唔使等位,坐位好迫,坐得唔係好舒服,桌又細,我哋食物幾乎一下上,已經放唔落,食得好急下,唔享受,未必有下次。
約死黨食晚飯,去錯分店,本來想坐另一間尖沙咀分店坐得舒服d

食物貴左好多咁,價性比唔高。

小籠包正正常常啲肉唔散,湯幾足,皮薄。

烤夫好耐冇食都OK,朋友食到要買多份回家孝敬家人。

次次嚟都唔記得紅油抄手好普通,唔算好入味少少辣冇咩驚喜。

蝦燒賣面頭粒蝦好雞,入邊有湯汁豬肉味好濃。

炸蝦餅好熱氣,香口食完一定爆瘡。

流沙包不怎樣,冇咩賣相細細個唔係好流沙,可以不叫。

用餐时段
2022-08-31 2753 浏览
今日食評✍🏻 鼎泰豐@新港中心試食指數⭐⭐⭐⭐⭐店舖衛生⭐⭐⭐⭐⭐侍應態度⭐⭐⭐⭐⭐((每項5⭐️為滿分)) ·好少全部俾5星鼎泰豐👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻乾淨、衛生、食物質素好Earlier dinner 時段包場咁濟不過我哋食完後人流開始在晚市時段旺起來·我哋點咗1️⃣菜肉雲吞麵菜肉涵新鮮麵即淥冇雪味冇太大麵粉味2️⃣清燉牛𦟌湯麵誠意推介必吃之選牛𦟌燉得好腍湯清甜不過今次冇咗塊靚薑同葱唔知係咪太多客唔食所以抽起咗(其實我好鍾意佢哋嘅薑㗎😗)麵底另上冇雪味冇太大麵粉味讚👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻3️⃣小籠包正到爆(同某7彩小籠包冇得比🥱)湯汁鮮甜冇味精試下第一粒唔好加醋食原味🤭👍🏻4️⃣素餃今次師傅失手其中一隻爆皮不過冇影響味道及質素口味偏淡啱我哋5️⃣追加蝦肉雲吞蝦肉冇預期咁新鮮菜肉雲吞好味啲6️⃣溫豆漿細心的改善熱豆漿更本熱到冇得即飲溫溫地更易入口·乾淨程度連我有潔癖嘅人都讚·全單(連加一)449·599.Eat疫情下的食肆怕多人辛苦排得嚟又唔好食食外賣食到悶想岀去搵食又驚唔衛生·我哋599•Eat幫到你無論大鋪小店我哋都會盡試盡講
今日食評✍🏻
鼎泰豐@新港中心
試食指數⭐⭐⭐⭐⭐
店舖衛生⭐⭐⭐⭐⭐
侍應態度⭐⭐⭐⭐⭐
((每項5⭐️為滿分))
好少全部俾5星
鼎泰豐👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
乾淨、衛生、食物質素好
Earlier dinner 時段
湯清甜
不過今次冇咗塊靚薑同葱
唔知係咪太多客唔食
所以抽起咗
(其實我好鍾意佢哋嘅薑㗎😗)
麵底另上
冇雪味冇太大麵粉味
讚👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
3️⃣小籠包
正到爆(同某7彩小籠包冇得比🥱)
湯汁鮮甜冇味精
我哋599•Eat幫到你
無論大鋪小店
我哋都會盡試盡講
2022-08-31
呢度最出名既小籠包同流沙包未食過既一定要試。價錢雖然偏貴,但比到你既味道服務同環境都有。流沙包可以叫凍包拎走返屋企整熱黎食。兩個人叫左7樣野,$4xx埋單。Waiters 服務態度好好,特此讚賞下。
2022-07-31 640 浏览
聽人講食小籠包最出名就係鼎泰豐.但其實我都未食過.我問女朋友佢都未食過.所以今日我地就決定過嚟試吓.咁咪等咗半個鐘左右就有得入.-紅燒牛肉麵-小籠包-糯米燒賣-清燉山藥菇菌湯-菜肉紅油抄手-真係忘記咗咩包😂牛肉麵牛肉係半筯半肉夠淋入味幾好食.小籠包就真係好失望完全冇湯汁.唔算好熱.一粒放喺入口都唔會焫咀果種.肉味都唔濃.好普通反而糯米燒賣幾好食.粒粒好飽滿糯米好香.糯米係有炒香.好少地方有得食.其他嘢都正常總結:唔好抱住一定要食好出名好好食嘅小籠包黎食係可以😌其他嘢其實都唔錯除咗個小籠包.就係要等位我就覺得其實未必一定要揀呢一間.價錢唔平食物都冇好特別.未食過可以試一次食過唔使試第二次!
聽人講食小籠包最出名就係鼎泰豐.
但其實我都未食過.
我問女朋友佢都未食過.
所以今日我地就決定過嚟試吓.

咁咪等咗半個鐘左右就有得入.

-紅燒牛肉麵
-小籠包

-糯米燒賣
-清燉山藥菇菌湯
-菜肉紅油抄手
-真係忘記咗咩包😂

牛肉麵牛肉係半筯半肉夠淋入味幾好食.
小籠包就真係好失望完全冇湯汁.
唔算好熱.一粒放喺入口都唔會焫咀果種.
肉味都唔濃.好普通
反而糯米燒賣幾好食.
粒粒好飽滿糯米好香.糯米係有炒香.
好少地方有得食.其他嘢都正常

總結:
唔好抱住一定要食好出名
好好食嘅小籠包黎食係可以😌
其他嘢其實都唔錯除咗個小籠包.
就係要等位我就覺得其實未必一定要揀呢一間.
價錢唔平食物都冇好特別.
未食過可以試一次食過唔使試第二次!