2016-01-15 1156 浏览
今日“為食全”睇左康熙來了介紹由前棒棒堂成員從香港引入台灣的點點心,主持人以至美食家胡天蘭亦對佢啲點心讚不絕口,所以“為食全”就帶左“牛奶姝”去左試了~首先當然係要介紹佢其中一們特色食物“真係菠蘿包”~ 成日話雞尾包無雞尾,菠蘿包無菠蘿~呢個包就一反傳統,整個真係有菠蘿既菠蘿包啦~其實真係幾得意幾好玩~加上佢其實味道甜甜地帶有少少菠蘿既酸,真係幾開胃 之後介紹既就係佢既特色食品之二,流沙豬仔包~先唔講味道,外觀已經贏哂啦,咁可愛既豬仔頭,只係望到已覺得抵⋯只係,個鼻窿可以擺返正就完美啦~之後到口感,個包既皮做得好軟熟,亦食到包應有既香味⋯至於流沙亦真係做得好好,果種質感係剛剛好沙冰咁⋯咬落去仲食到有沙果種感覺⋯味道亦比一般酒樓的濃郁,絕對好味(ps 而且呢個亦有一個好玩既地方,我地督穿鼻窿後,仲可以吱啲流沙出唻做鼻涕,正) 之後我地食左釀茄子,開頭其實擔心釀茄子只係一般既煎釀三寶⋯但反而呢個至係成餐最驚喜的⋯蝦肉打得彈牙,仲好有蝦味⋯茄子亦煮得夠淋之餘亦維持到應有既口感,不得不讚其實“為食全”一向少食鳳爪,嫌麻煩⋯雖然“牛奶豬”覺得這鳳爪無乜驚喜,但對少食鳳爪既“為食全”唻

首先當然係要介紹佢其中一們特色食物“真係菠蘿包”~

其實“為食全”一向少食鳳爪,嫌麻煩⋯雖然“牛奶豬”覺得這鳳爪無乜驚喜,但對少食鳳爪既“為食全”唻講就覺得呢個鳳爪起碼令佢唔嫌麻煩食左幾隻
燒賣,算係比較普通,無乜驚喜~不過我地亦覺得比一般酒樓的彈牙同入味蝦亦煮得好好,唔會過熟,啲肉亦猜得好好至保持到彈牙同鮮味
最後食左糯米雞~不得不讚個糯米雞好有誠意,大大舊,亦足料~就咁睇亦見到啲糯米煮得好綿,咁至係糯米麻~
最後總結,點心的確比一般酒樓出色~食得出煮法同用料比一般酒樓講究⋯唯一唔好既係環境略嫌迫左少少,啲姐姐既樣亦比較面黑
2016-01-06
  • 真係菠蘿包
  • 燒汁釀茄子
  • 金沙肥豬仔(流沙包)
2015-12-06 1726 浏览
3個人周日食午餐,見呢間未試過,見有D特式就去試下,叫左圖中食物:蟲草花棉花雞: 魚肚好碎沒有層次感,一睇就知係下價貨,而且落左大量"師父",差陳皮燉雪梨: 陳皮係用九製陳皮,感覺怪怪地,搞到唔夠清,可以接受,但特價$12,非常超值燒賣:混入過多肥肉,食落有D肥膩真係菠蘿包:呢個配搭幾好,唔錯黑糖蜂巢糕:太甜,唔掂 味菜黑椒蒸大腸:味道OK,可惜份量太少,收$28居然只有4件鳳爪排骨飯:飯太濕,未收乾水 叉燒腸:上菜時只係微暖,腸粉質量一般糯米雞:又係太濕,一PAT野咁總體而言大部分點心都差,下次都係去返籠太子...

燒賣:混入過多肥肉,食落有D肥膩

真係菠蘿包:呢個配搭幾好,唔錯

黑糖蜂巢糕:太甜,唔掂

鳳爪排骨飯:飯太濕,未收乾水

叉燒腸:上菜時只係微暖,腸粉質量一般

糯米雞:又係太濕,一PAT野咁

總體而言大部分點心都差,下次都係去返籠太子...
2015-11-14
  • 真係菠蘿包
2015-12-03 1419 浏览
前幾個星期,經過旺角想去茶餐廳,但又無新意,所以我地選擇左點點心,一嚐中式點心有鳳爪好厚肉;红棗糕不是太甜,正,炒麵;仲有至愛咸水角,好香好脆!!其實有時食下中式點心都係不錯嘅選擇
有鳳爪好厚肉;红棗糕不是太甜,正
女朋友話想食點心,而我又想食奶黃包,於是就唸起e間啦,去到時等左一陣位。坐低左之後就叫左款點心蝦春卷--點皮好脆,肯定係即叫即炸,另外裡面就好多蝦肉,份量剛剛好。肉餅飯----e個就無咩特別,唔係好食又唔係難食。豬仔流沙奶黃包------賣相都係咁可愛,裡面奶黃味好重,但係最大問題就係無流沙。見到隔離枱果d花菇包同埋茄子都幾靚,賣相都好好,可惜我地就無試,下次就再試下啦!

肉餅飯----e個就無咩特別,唔係好食又唔係難食。

2015-10-01 1898 浏览
mk 上班見上次有同事集體下午茶喺度叫外賣到公司都ok,就lunch 來試試坐位迫了ㄧ點 服務不要話要求好好服待鮮蝦餃皮薄餡靚,晶瑩通透,鮮蝦吃下去爽口彈牙,配上冬筍更能突出蝦的鮮甜味,比普通茶樓做得出色。燒賣裡面仲有幾隻蝦仁,豬肉也稔軟。上湯鮮竹卷 - 上枱D湯仲起泡 超熱超好食大大粒且飽滿的蝦餃,外皮晶瑩且煙韌,配上冬筍&蝦肉,傳統但吸引.一客6件腸粉,每件滑溜的腸粉內是一大隻爽口鮮蝦,沾上少許甜豉油,已經很美味.新派點心味道和賣相相當有驚喜,室內環境都舒適
坐位迫了ㄧ點 服務不要話要求好好服待
鮮蝦餃
燒賣裡面仲有幾隻蝦仁,豬肉也稔軟。

上湯鮮竹卷 - 上枱D湯仲起泡 超熱超好食

新派點心味道和賣相相當有驚喜,室內環境都舒適
2015-08-22 2057 浏览
甫進此店,看到牆上掛着2013年度的食評獎(沒記錯是什麼新浪網),心裡還有些期待,加上沒吃早餐,肚子餓壞了,於是點了不少食物:奶黃包:不能説好吃,不流沙蝦餃:還可以,算這裡比較好吃的食物叉燒腸粉:皮與叉燒比例不好,皮略多黑松露小籠包:不好吃,皮很厚,有點硬海鮮卷:還可以燒賣:還可以還有個什麼餅的東西,他店寫推介要吃的,不過很真的很鹹,吃了幾口便沒有吃了。其實還吃了其他東西,但由於沒有什麼特別好吃,味道平均都偏普通,所以不多說了。同場發現有不少像是「慕名而來」的遊客,其中有個台灣人和他的加拿大朋友指着我枱上的小籠包問:「這個好吃嗎?」我回應:「可以不吃。」
奶黃包:不能説好吃,不流沙
蝦餃:還可以,算這裡比較好吃的食物
叉燒腸粉:皮與叉燒比例不好,皮略多
黑松露小籠包:不好吃,皮很厚,有點硬
海鮮卷:還可以
燒賣:還可以
2015-08-11 2426 浏览
這點心店位處旺角先達附近,晚餐早去的話,如7時左右也不需等太久,便可以吃到有心又重視味道的中式點心,完全不會浪費你肚子任何一處空間。先來了個湯, 這個湯味道很濃,愛咸菜豬肚的一定要試。當然湯的份量不算多,但勝在湯料也不少。這燒賣亦見真材實料,肉感豐富,肥肉少,物有所值。這蜂巢糕基本上是首見於此店的,我愛它的微微甜度,加上煙剏口感,是健康甜品之選。這個菠蘿包也是鎮店之寶,皮面焗得香脆,內裡是真正的菠蘿肉,也是外面不易吃到的特別菜式。這道糖水現在仍以優惠價$12發售,用了全個雪梨去炖,陳皮更是重點所在,令整個甜品不會太甜。非常滿意的一餐。
銀杏鹹菜豬肚湯
蟹籽燒賣皇
這燒賣亦見真材實料,肉感豐富,肥肉少,物有所值。
滋味蜂巢糕
陳皮炖雪梨

非常滿意的一餐。
2015-04-30
銀杏鹹菜豬肚湯
滋味蜂巢糕
陳皮炖雪梨
  • 咸菜豬肚湯
2015-08-10 2135 浏览
我和先生是這點心店的常客,這已不知是第幾次光顧了。試過這間的點心,你會赫然覺得其他酒樓的點心也變得不值一提。牛肉方面,這是我暫時全港吃過最好吃的山竹牛肉球。別的店多是太「膠」(粉太多)或鹼水味太重,但這間吃到真材實料,有肉感,有肉味,甚至比米芝蓮一星的某點心店更佳。必點。這花菇包近來成了我最愛,外表已很可愛了,像真度很高(香菇﹗),內裡的松露味很濃很香,而且汁也算足夠,不會很乾﹗別處吃不到呢﹗這個飯其實以前較好吃,因之前的蛋不是全熟,與飯與牛肉交融在一起,實在美味無比。現在的蛋是全熟,但幸好牛肉依然是嫩滑,有興趣者可著廚房煎半熟蛋,也許有驚喜﹗燒汁香濃,甜甜蜜蜜,茄子亦能鎖住水份,上面的魚肉加上了芝麻亦是點晴之作。這也是暫時我在香港吃過最好吃的脆皮腸。曾在別處吃過,那脆皮的香脆度全然不及,有些甚至是「林」了的,這個軟與脆的配搭,依然好味﹗我們到旺角也很喜歡到此處吃點心,除了因為感受到用心外,還要排隊時間不會太久(也許是我多在晚上去吃),而且價錢相當合宜,兩人去多是100-120元,二人已吃得飽飽的。
山竹牛肉球

黑松露花菇包
煎蛋牛肉飯
燒汁釀茄子
2015-07-31 1300 浏览
一入到去唔使等位,個侍應就安排左張四人枱比我地座,坐低想飲啖茶,見到杯茶面有勁多油仲要3杯都係咁,叫佢換左佢,針左出黎又係咁,咁都算,地下仲要勁污糟,又有排骨又有雞皮,踩到隻對鞋都油淋淋跟住叫左10碟點心,啲點心都冇話特別出色,春蛋燒賣冇咩汁,啲魷魚都係冇咩味,鳳爪啲汁就好杰,胡椒豬肚湯得個辣字,棉花雞個汁太甜,整體黎講真係好普通後尾有個人,個侍應叫佢搭枱,張枱本身已經好細,放幾籠點心都冇乜位,仲要搭多1個人,啲點心黎哂,要將佢地壘起,因為完全冇位擺,想食點心個陣都要拎起上面啲籠夾,夾完又要壘返住,食到勁冇mood間野真係好細間,逼到死,食到食得唔舒服,下次唔會再去

間野真係好細間,逼到死,食到食得唔舒服,下次唔會再去
2015-05-22 2575 浏览
有一日收工好夜,想食宵夜又唔想食麥記諗起 「呀 不如飲夜茶啦」於是就搵到呢間點點心點點心同添好運一樣,都係坐低再寫點心紙,茶就冇咩特別,就係茶餐廳既茶咁啦。一口氣叫左五個點心(愈坐愈肚餓)燉雪梨:因為當時做緊推廣,所以半價就有一盅,好味好食,感覺好似幾潤咁,不高就甜左少少😝 美中不足既係,原先想食晒咸點先嗌佢,可惜店員話「嗌左先啦,一陣冇貨就冇架喇!嗌完唔送上黎住咪得囉」於是😂我地就跟住佢講既去做,點知...食食下燒茄子既時候,雪梨突然從天而降🌚 「扮冬菇既包」:你睇佢個樣扮得幾神似😂👏🏼佢個底仲加埋粒「冬菇鼎」😆Cosplay 滿分添啦!味道方面其實就一般啦,冇咩特別,但係可能因為呢到另一款出名既點心都係包,所以特別飽肚咁囉😂唔知係個包太大,定啲餡太少,總之成個飽就冇咩咁好味/唔好味。不過我相信仍然會有好多人俾佢既外表所吸引而繼續支持佢😂燒茄子:燒茄子其實係主要靠個醬而有味喇,佢呢個醬甜甜咸咸咁,加埋新鮮熱辣辣咁送到(辣咀既級數)所以非常討喜😝滿分。希望點點心仲會有燒青椒個啲類型出現啦,呢種做法都幾好味。蟲草蒸棉花雞(好似係🙈個名可能再好聽啲)味道就同平時食既棉花雞差唔多,不過係油多
有一日收工好夜,想食宵夜又唔想食麥記
諗起 「呀 不如飲夜茶啦」
於是就搵到呢間點點心

燉雪梨:

「扮冬菇既包」:
你睇佢個樣扮得幾神似😂👏🏼
佢個底仲加埋粒「冬菇鼎」😆Cosplay 滿分添啦!

燒茄子:

蟲草蒸棉花雞(好似係🙈個名可能再好聽啲)
味道就同平時食既棉花雞差唔多,不過係油多左啲。

真係菠蘿包
點解佢叫真係菠蘿包?因為入面真係有菠蘿😂熱辣辣上,菠蘿皮好味道😊不過唔知係咪因為有餡係入面既關係,所以個包做得好黏,就係好似泥膠個種,但係佢係口感似,摸落依然係滑嘟嘟咁既。

成餐食得飽飽👏🏼😂因為食左好多包
下次都會再黎幫襯,因為仲有啲點心想試😝
不過 就唔會再點咁多包囉😐
  • 燒茄子
2015-04-26 2447 浏览
吃點心?的確在MK都有不少吃點心的地方.這次選了這家,因為剛好看到她的5周件活動.有10元特價點心而且有9折優惠.地方不是很大.有分4台和2人台.不過要是想知道有什麼10元點心.可以先問一下職員.因為在餐牌沒有列出來.我就選了一份蝦餃($28),一份蘿蔔糕($10),和一份叉燒腸粉($22)而茶錢崶每一個人3元.蝦餃做得不錯,每隻蝦餃都大大件.而且蝦肉不硬.叉燒腸粉也有水準.而且再配上一些茶.我覺得這一點.想得很周到.不過令人有種有肉沒菜的感覺!而這些菜也真的不是hea煮.因為在其他餐廳吃到的伴菜都很硬,很生.還有一陣陣草青味.但這個伴菜就沒有.真的有煮過.不會煮得太老也不會太生.不過都是個人喜好吧.有些人會比較喜歡這樣的.至於蘿蔔糕,雖然配料不是很多.但蘿蔔糕勝在夠實.不會一夾就散的情況.
吃點心?的確在MK都有不少吃點心的地方.
地方不是很大.有分4台和2人台.

不過要是想知道有什麼10元點心.可以先問一下職員.
因為在餐牌沒有列出來.
而茶錢崶每一個人3元.
蝦餃做得不錯,每隻蝦餃都大大件.而且蝦肉不硬.
叉燒腸粉也有水準.而且再配上一些茶.
我覺得這一點.想得很周到.
不過令人有種有肉沒菜的感覺!
而這些菜也真的不是hea煮.
因為在其他餐廳吃到的伴菜都很硬,很生.
還有一陣陣草青味.
但這個伴菜就沒有.真的有煮過.不會煮得太老也不會太生.
不過都是個人喜好吧.有些人會比較喜歡這樣的.
至於蘿蔔糕,雖然配料不是很多.
但蘿蔔糕勝在夠實.
不會一夾就散的情況.
2015-04-23
2015-02-25 2937 浏览
年初三去飲茶,又怕多人,試下點心專門店,此店位於旺角中心地帶,個人很怕嘈雜,平日都不太願往旺角區,新春期間,旺角區少了自遊行,沒有想像中多人,反而更好。我們四人店鋪坐下後叫了十樣點心,每位三元茶錢,OK啦,首先要推薦蝦腸,喜出望外,蝦肉彈口新鮮,雖然應該是雪蝦貨色,製作後用脆卜卜米通紙包裹,再用新鮮腸粉皮卷成, 製作得很有趣的奶黃豬仔包,可愛度十分,熱騰騰,而且好味道,新鮮即製點心,確實不同,可能流量快,上檯春卷,燒賣,其餘各款點心亦是一讚,都是剛蒸好即上檯,感覺比酒樓更好,真係菠蘿包,食落菠蘿味濃郁,涵料混入新鮮菠蘿,但唯一美中不足,地方淺窄,坐得不舒適。
推薦

製作得很有趣的奶黃豬仔包,可愛度十分,熱騰騰,而且好味道,
外形有趣又好食。。奶黃包

農曆年。。。發過豬頭

新鮮即製點心,確實不同,可能流量快,上檯春卷,燒賣,

脆卜卜

普通

2015-02-20
推薦
外形有趣又好食。。奶黃包
農曆年。。。發過豬頭
脆卜卜
2015-02-09 2495 浏览
是咁的今日無聊行過突然好想吃點心,隋便找間點心店試試,起外面看過餐牌全部都係傳統既店心名,應該同全統整法差不多(中伏機會都少d)。蟹子燒賣皇-廿蚊有4粒,色澤好靚賣相已很吸引,味道似足全統整法食落入面冇乜湯失敗,味道怪異,純粹過下口癮 沙律同蝦感覺似海鮮卷,味道都唔錯,沙律醬再多d仲正。蘋果叉燒酥+3.6牛乳凍!蘋果叉燒酥入面加左蘋果肉,似蘋果批加叉燒酥混合,甜甜地既叉燒酥,味道出奇地夾wo

應該同全統整法差不多(中伏機會都少d)。
蟹子燒賣皇
灌湯小籠包
食落入面冇乜湯失敗
,味道怪異,純粹過下口癮
沙律明蝦角
沙律同蝦感覺似海鮮卷,味道都唔錯,沙律醬再多d仲正。
蘋果叉燒酥
蘋果叉燒酥+3.6牛乳凍!
2015-01-07
蟹子燒賣皇
灌湯小籠包
沙律明蝦角
2015-01-04 2456 浏览
因為客人多而上菜慢可以體會...  但是食物品質真的太讓人難以想像的糟!! 真係菠蘿包完全是微波出來.. 軟爛沒口感!鹹水餃超越油! 完全沒把油瀝淨,口感十分油膩且軟爛!  一點都不酥... 一開始帶位態度也很糟!!
因為客人多而上菜慢可以體會...
但是食物品質真的太讓人難以想像的糟!!
真係菠蘿包完全是微波出來.. 軟爛沒口感!
一開始帶位態度也很糟!!

2014-12-11 2668 浏览
之前一直想去佐敦店試試,不過每次都嫌遠而放棄,這次去開旺角,終於有機會會一會點點心的點心。店面的格局與其他點心店一樣都是有咁迫得咁迫,好像就是要你快點吃完快點走的樣子;而點心紙感覺與以前在筲箕灣吃的一間點心店頗為相似。首先來的是金銀蛋瘦肉粥 $21。粥底不算太綿,味道略嫌較濃,有超級多的皮蛋,卻只有一粒咸蛋,應該要改叫做銀蛋瘦肉粥吧。脆皮鮮蝦腸 $28。原先是想點蝦腸的,誰知原來我看不到脆皮兩個字=_=…蝦膠雖然不夠爽口,勝在足份量搭救。晶瑩鮮蝦餃 $28。皮不夠薄有欠晶瑩,但餡料飽滿,能吃到蝦肉已叫滿意。蟹籽燒賣皇 $24。這次用餐最出色的一款點心,大大粒燒賣一口一粒,很滿足。金沙肥豬仔(流沙包) $20。果真是肥豬仔呢,但完全不流沙,失望。如果花點時間改良到有流沙,我其實不介意它們不是肥豬仔的。蒙古羊肉春卷 $26。第一次吃羊肉做的春卷,羶味十足的羊肉令人回味,要挑剔的話就是餡料過少…因為很餓,亂點餐之下吃到超飽,最後晚餐也沒有吃了,一餐當兩餐,很抵呢 (安慰自己中。
金銀蛋瘦肉粥
晶瑩鮮蝦餃
蟹籽燒賣皇
金沙肥豬仔(流沙包)
蒙古羊肉春卷
蒙古半肉春卷