2021-03-18 106 浏览
今日去黄金烧味食午饭,首先去到唔需要等位,几好,不过亦都代表唔太多客,点了午餐後,取餐具时发现没有筷子,告诉店员,但店员态度极恶劣地回覆,抽屉里面就有,可惜抽屉里面就是没有筷子,他深深不忿地补回筷子,之後我再发现,从厨房里我把热饭送到烧味部的同事,没有妥善地戴上口罩,而且一直在说话,我开始担心如果他在疫情之下带有病毒,我就会是确诊的其中一员!之後我发现,连老板也没有把口罩戴好!我决定不会再帮衬了!
2021-03-18
2021-02-21 460 浏览
有时番工食烧味饭,可以悭下钱之余,又够晒饱肚,系湾仔食过咁多间烧味饭,黄金烧味可以话系价钱实惠得来又最好食!佢呢度午餐仲可以拣要老火汤或者饮品,每次我都会拣老火汤,健康得来好足料,同埋够哂好大碗。蜜汁叉烧拼脆皮烧腩仔 配米粉以呢个价钱,呢度嘅双拼烧味份量真系对得住良心。叉烧够晒入味,虽然有少少咸但配米粉岩岩好,烧腩仔层皮够晒脆,仲要系我最锺意的肥瘦度,唔会话有好厚嘅肥膏,配埋芥茉酱真系好好食。以五六十蚊一个午餐来讲真系水准好高。

蜜汁叉烧拼脆皮烧腩仔 配米粉
2021-01-15 792 浏览
见食评不错,叫了个肥燶腩叉+烧鹅饭叉烧完全无肥燶感觉 只有好厚嘅肥羔,但又唔系烧腩果种入口溶化嘅脂肪,只有吃猪羔嘅感觉。烧鹅,皮是脆脆地,味道不错,但也没有很惊喜。感觉是一间普通烧味店,说不上甚麽高质。
见食评不错,叫了个肥燶腩叉+烧鹅饭
烧鹅,皮是脆脆地,味道不错,但也没有很惊喜。
感觉是一间普通烧味店,说不上甚麽高质。
2021-01-11 513 浏览
今天几乎游了一圈湾仔至金钟一带的美食地区,开APP一直查看心仪的是日口味,OK今天就试试烧味。店舖门口可能也是午饭时间关系,一直在处理外卖,我想入座也没有人招呼,等了大概5分钟终於有侍应有空才可以入座,其间我已选好心水。侍应处理餐的速度其实算快,叉烧只等数分钟就先来了,後来每隔几分钟又来其他菜式。(蜜汁叉烧番茄浓汤餐)内容:(蜜汁叉烧)先试试第一道来的叉烧:叉烧份量足够,肥瘦适中,非柴皮叉烧,但不宜连续吃叉烧,伴炒蛋来吃也是不错;伴菜心虽然冰冷但是吃起来是有处理过,疑似是上汤菜心,可以食用(半边奶油脆猪)脆的程度近似酥皮。比起以往吃的脆猪似法包硬度,我比较喜欢酥皮硬度;牛油方面好冰冷,与淋上的炼奶明显分开两层,再隔开脆猪,吃起来比较突兀,如有方法令牛油半溶化,令炼奶可以黏上牛油及脆猪就非常好了(黑松露炒蛋)蛋比较薄身,可以更滑,黑松露酱如果可以平均染上表面的蛋层,感觉会更好(番茄浓汤米线)十分失望,不知道为何称之为浓汤:颜色跟普通煲番茄汤一样浅色,虽然红萝卜及西芹之类的蔬菜已经偏软烂,但汤的味道,颜色完全无法谈上"浓"。配上的牛肉碎十分乾韧,廉价牛肉,不好吃;米线偏烟韧,口中吃不出条条
蜜汁叉烧番茄浓汤餐
(蜜汁叉烧番茄浓汤餐)内容:

(番茄浓汤米线)十分失望,不知道为何称之为浓汤:颜色跟普通煲番茄汤一样浅色,虽然红萝卜及西芹之类的蔬菜已经偏软烂,但汤的味道,颜色完全无法谈上"浓"。配上的牛肉碎十分乾韧,廉价牛肉,不好吃;米线偏烟韧,口中吃不出条条分明,基本上似正在吃一团米线。卖相疑似西餐厅的罗宋汤,多料,可惜味道完全不是那回事。

(热柠水)没有特别

虽然番茄米线很失望,但叉烧方面确实值得一试,脆猪、炒蛋亦不错,整体中上
2021-01-06
蜜汁叉烧番茄浓汤餐
2020-12-22 544 浏览
🥰非常足料,烧肉佢绝对唔系俾啲头尾或者唔要嘅部份,佢系真系会斩一啲腩仔,香脆嘅表皮,加上肥瘦刚刚好。叉烧方面,肥瘦均匀,有咬口,浓郁嘅蜜汁充斥着叉烧。我自己个人觉得系一个非常高质素嘅烧味饭。
🥰
2020-12-18
外卖自取
2020-12-12 619 浏览
如果大家冇食过咩叫做好味嘅叉烧,一定要嚟试吓呢间黄金烧味。佢最出名系肥窿腩叉烧,一啲都唔韧而且非常Juicy,叉烧入口即溶,好味到你唔信。除咗叉烧之外,烧排骨、烧鹅、生肠、烧腩仔等等亦相当有质素,系一间水准一流嘅烧味茶餐厅。另外,佢嘅例汤同普通茶餐厅嘅例水唔同,佢个汤饮落有少少药材味,绝对系落足料。总括嚟讲如果你同我一样喺香港周围搵紧最好食嘅叉烧,我肯定黄金烧味唔会令你失望。记住落单时一定要讲系肥窿腩叉烧,因为个价钱会贵少少嘅,如果普通叉烧可能个口感会有啲唔同。如果觉得午餐太贵可以下午茶时段先去试,一样有肥窿腩叉烧饭架。
2020-12-05
  • 肥窿腩叉烧
  • 烧排骨
  • 烧腩仔
  • 生肠
2020-11-27 469 浏览
一直想试这间小店的烧味,刚巧下午茶时段路经,立即内进一试此店驰名的烧味。义烧始终是笔者的最爱,不加考虑便order了一客义烧汤濑粉,本想要求要肥义烧,但原来只能加$5要肥腩义。义烧与汤濑粉是分开上的,濑粉份量不小,肥腩义则整齐的端放在另一个小碟上,色泽油润,卖相十分吸引,吃了一小件,浓厚的蜜糖甜味充斥着整个口腔,肉质亦软硬适中,一件接一件的吃不停口,要另加五大元真是不无道理。
2020-11-27
2020-09-16 844 浏览
今日去左买外卖, 烧味店一般都好快手, 所以就11:40 分左右去到佢门市叫外卖. 落单果阵都无人, 场内无坐满人. 门口得1,2 个客等外卖(包括我).点知我等外卖要等差不多成20分钟.... 佢飞单都飞左几次, 哎, 食饭得一小时, 等要20分钟. 明明无咩客等, 都要咁耐. 仲要无人理.... 好唔掂. 以後唔再帮衬, 浪费晒D 时间.
2020-09-16
20 分钟 (外卖自取)
2020-06-30 1316 浏览
成日午饭时间经过这店,见佢外卖好似优惠啲,所以门口成日都企咗好多人等外卖,但因为我公司不在附近,所以都系选择堂食,十二点搭三度到,等了一会儿就有位,佢个出入口位比较窄,基本上有人出系要等佢出完先有位可入去,安排咗我坐卡位,见到餐牌有个类似常餐嘅蜜汁叉烧蕃茄浓汤餐,系有叉烧配通粉/米粉/米缐/公仔面,另外可选黑松露炒蛋或䶢牛肉炒蛋配半个奶油猪连饮品,好似几吸引咁,决定食佢,个通粉同叉烧分开上,叉烧份量充足,不过比较瘦,但唔太硬,我觉得个蜜汁叉烧要捞饭先好味,就咁食味道有D过浓,个蕃茄通粉好多料,但个汤底出奇地无咩味😳可能太多水煲关系🤔称不上为浓汤,至於个黑松露炒蛋唔够滑,比较薄身,黑松露只系放在蛋上,并没有一齐炒,个奶油猪唔够脆,虽然以上总总好似评价唔高,但另一角度谂好似健康啲,唔洗咁浓味同热气🤣这个餐$62,如果常餐而言可能比较贵,但佢又有别於一般常餐,总体而言,可接受.
2020-05-14 815 浏览
同朋友经过入到去叫左个豉汁蒸仓鱼,叉烧烧鹅例牌,食材睇落极有水准一啲都唔马虎,食落果然好味,然而最差系个白饭,可能我食惯金凤,佢啲饭鞋恰恰一啲饭味都冇,仲微微偏黄,完完全全系败笔,肯定系用咗贵价嘅越南米所至,希望尽早作出改善
2020-05-13
2020-04-29 760 浏览
同同事叫左一个蒸鱼及一个叉油鸡饭,蒸鱼火候恰到好处,油鸡尚可但系叉烧比较硬唔系太腍,败笔之处在於啲饭偏硬又冇饭味,都唔知系咪用咗越南米出嚟嘅结果就系咁,最好用金凤或其他正宗泰国米,6月我再嚟食过希望有所改善
同同事叫左一个蒸鱼及一个叉油鸡饭,
2020-04-28
2020-01-24 703 浏览
是日午餐啱啱新开嘅时候都几多人等位,但今日早就唔使点等位!但其实都坐得好迫夹但湾仔区来讲嘅烧味饭佢都算唔错㗎啦!有个细细碟嘅餐前小食系青瓜可以唔食,唔跟汤可以拣热饮,双并饭就50蚊左右!我觉得而家食比初初开嘅时候啲嘢仲大份左添,叉烧都大大嚿,烧肉都脆口!但就唔预佢有咩服务可言,午餐咋咋淋食完快啲走,因为门口晏左都好多人等位!同区附近黎讲,佢比起大兴嗰啲叫做好味少少又坐得舒服小小咁罗!烧鹅髀同埋烧腩排骨系要加钱,但呢间系无烧鸭的!
是日午餐
有个细细碟嘅餐前小食系青瓜可以唔食,
烧鹅髀同埋烧腩排骨系要加钱,但呢间系无烧鸭的!
叉烧脆皮烧腩饭
2020-01-13 1272 浏览
放工收夜了点就到湾仔附近随便找找好西,食个靓饭才回家休息。而同事就马上介绍我到附近这间烧味,讲到非常吸引。而我自己平时放工又急急脚行过就走,但都成日闻都烧味独特you吸引的香味。今日终於可以来到一探究竟la~整个MENU上面九成九是烧味,多到选择不下,每款都想品尝下~~真的要认真筛选看才能好好ORDER^^最後我地两个女仔人各点左一个自己中意的烧味,而其中一个有饭Set就share已经够 😜 好期待!#酱皇烧排骨一个净餸果然份量惊人🤤感觉应该有超过一条完整排骨条🍖外表看上去秘制的酱料腌制令到菜式闪闪发光,马上胃口大开😝味道方面一食入口是甜甜蜜蜜的酱料,有像咸蜜糖一样的口感。而且排骨比例上,肉比骨多很多,不怕咬到很多骨头👍👍#烧鹅肥燶楠叉双拼饭🤘果然饭量已经超过两个女生的分量,我地甘order真是太聪明haha😏烧鹅外皮烧得光泽,皮薄不会很多肥肉,女生不用怕肥😂脆脆香香的,味道一流。中意食烧鹅的人会很喜欢!肥燶楠我都系第一次食到,肉质肥嫩可以做到入口即融非常厉害😍,入口是有回甘的又充满腩肉香。饮品除左普通汽水,重有唔小夏日特饮可以选择😜全肉晚餐食完好满足啊,下次放工又再行黎食💃🤘
放工收夜了点就到湾仔附近随便找找好西,食个靓饭才回家休息。
而同事就马上介绍我到附近这间烧味,讲到非常吸引。
而我自己平时放工又急急脚行过就走,
但都成日闻都烧味独特you吸引的香味。
今日终於可以来到一探究竟la~

整个MENU上面九成九是烧味,
多到选择不下,每款都想品尝下~~
真的要认真筛选看才能好好ORDER^^

#酱皇烧排骨
一个净餸果然份量惊人🤤
感觉应该有超过一条完整排骨条🍖
外表看上去秘制的酱料腌制令到菜式闪闪发光,马上胃口大开😝
味道方面一食入口是甜甜蜜蜜的酱料,有像咸蜜糖一样的口感。
而且排骨比例上,肉比骨多很多,不怕咬到很多骨头👍👍

#烧鹅肥燶楠叉双拼饭

烧鹅外皮烧得光泽,皮薄不会很多肥肉,女生不用怕肥😂
脆脆香香的,味道一流。中意食烧鹅的人会很喜欢!

饮品除左普通汽水,重有唔小夏日特饮可以选择😜

全肉晚餐食完好满足啊,下次放工又再行黎食💃🤘
2019-12-05 1726 浏览
Located in the midst of busy streets at wanchai, I really loved this restaurant because they serve high value worth steamed fish!It was a pleasing set, worth the visit!日日蒸品 $98拍蒜豉汁蒸鲳鱼大头菜蒸黄花鱼 (we ordered 2 dishes)老火汤、白饭骨汤浸时蔬热饮Besides, this restaurant was famous for its BBQ pork, without a doubt, we ordered the bbq pork set : 分量十足碟头饭单拼 $49 双拼 $54蜜汁叉烧&黄金烧鹅+$6是日凉拌小食白饭/粉面5个钟头老火汤It was a flavor-wise set indeed! 淮山杞子螺头炖鸡汤 $35This chicken soup was soothing! Must order item here! Healthy and flavor-wi

日日蒸品 $98

拍蒜豉汁蒸鲳鱼

大头菜蒸黄花鱼 (we ordered 2 dishes)

老火汤、白饭

是日凉拌小食

白饭/粉面
5个钟头老火汤

淮山杞子螺头炖鸡汤 $35

Must order item here! Healthy and flavor-wise! Simply loved it!
  • 拍蒜豉汁蒸鲳鱼
  • 大头菜蒸黄花鱼
  • 蜜汁叉烧
  • 淮山杞子螺头炖鸡汤
2019-12-05 272 浏览
If you are figuring out where to eat out for comfort cHinese/local food, this restaurant serves average food. Their recommended dish was definitely BBQ Pork! The black truffle fries egg was flavor-wise!蜜汁叉烧蕃茄浓汤餐$60 : 蜜汁叉烧通粉The only drawback of this set : The tomato broth was overcooked! It was really bad as a result...黑松露炒蛋半边奶油脆猪 Devilish toast!None could resist!热饮

蜜汁叉烧蕃茄浓汤餐$60 :

蜜汁叉烧通粉

黑松露炒蛋

半边奶油脆猪 Devilish toast!
None could resist!

热饮
  • 黑松露炒蛋