2022-07-10 50 浏览
同朋友去旺角行街,晚上經過這間川菜店舖,7点半已經坐滿人,食物質素不錯,價錢合理。川香鮑魚雞煲,可以選不辣,香辣或麻辣,点了半隻雞及香辣味,份量非常充足,還有4隻大鮑魚,非常新鮮,而雞煲汁香濃,非常冶味。孜然羊肉,用洋蔥炒,味道香甜,羊肉有輕微羶味,非常香,可以用鍋皮包著羊肉及洋蔥一齊食,很好味。炒大盆花菜,有少許辣椒乾及腩肉薄片,令大盆菜有鮮甜肉味,而且很有鍋氣,味道很好。另外還点了酸梅湯,夏天及吃辣時喝,非常消暑清涼。

另外還点了酸梅湯,夏天及吃辣時喝,非常消暑清涼。

2022-07-08 26 浏览
今日放工同朋友喺旺角搵嘢食,見到門口個招牌勁搶眼,於是諗都冇諗就衝入去食,果然好味道👅呢間餐廳整嘅川菜好正宗,辣得來又香口,絕對有下次💕其實有個朋友唔係食得太辣,但呢間餐廳好好,有唔同嘅辣度比客人選擇,所以大家都唔使驚🥰主角一定係小龍蝦 ,揀咗麻辣味,又香又麻🙈而且勁多隻,係一座小龍蝦山😊泡椒田雞:田雞嘅肉好細嫩,仲好鮮甜喎👍🏻最鍾意食佢嘅雞髀肉,一粒肉勁好味😋藤香雞:我哋見到個名咁特別於是叫黎食,原來佢係麻油味勁出,而且雞件好滑😳蕃茄炒蛋:估唔到蕃茄炒蛋又真係同屋企食嘅嘢好唔同,完全食到蕃茄嘅鮮甜味👅麻婆豆腐: 豆腐夠晒滑,佢個芡汁啱啱好,可以用來撈埋飯添🤤

麻婆豆腐: 豆腐夠晒滑,佢個芡汁啱啱好,可以用來撈埋飯添🤤
2022-07-08 42 浏览
好耐無試過同朋友食得咁爽啦👏🏻野食好味又啱佐酒,店員爽快又好傾,仲好好服務態度添👍🏻餐廳環境夠哂光猛又新淨😊坐得好舒服!我地揀左三款川菜食,全部都大大碟,惹味又開胃👅辣子雞,雞丁好多好足料,好有蒜香味,仲有油泡左嘅花生🥜水煮牛肉,牛肉本身肉味好香濃而且好滑,辣油夠香但唔會話好油👍🏻香辣海鮮鍋,呢個好少地方食到,用海鮮黎煮,又有蟹又有蝦仲有鮑魚,真係啖啖鮮味💕自選香鍋,呢個又係要推薦,餐廳起碼有成30款食物任意選擇,成個香鍋啲味好重但係又係唔油膩,師傅真係煮得好好🤤

辣子雞,雞丁好多好足料,好有蒜香味,仲有油泡左嘅花生🥜

2022-07-08 10 浏览
第二次嚟啦!都繼續比倒驚喜我啊💪🏻同埋都keep倒水準同味道👍🏻泡椒田雞👍🏻上次冇叫呢個😌因為冇試過有啲唔係好敢食😆但原來係咁好味😋辣辣地一啲都唔會有怪味🤣同埋唔會腥🔥小龍蝦🦐今次叫咗蒜香味😍都真係好夠香啊😆一口一啖肉,又大又多膏👍🏻同埋覺得比出面嘅餐廳大隻😋起碼有中指咁長💪🏻藤香雞😋今日全部嘢都啖啖肉😆食到好爽,仲會食到啲雞油嘅香味🥹又嫩滑,有小小麻嘅感覺🤣同埋都好大隻!一定夠食💪🏻呢間絕對可以長期嚟食!水準一定keep到👍🏻👍🏻

泡椒田雞👍🏻

小龍蝦🦐

藤香雞😋

呢間絕對可以長期嚟食!水準一定keep到👍🏻👍🏻
2022-07-08 7 浏览
旺角真係出名多嘢食,呢間餐廳地點方便就腳又好味😋佢係食川菜,夠哂重口味!鍾意食辣嘅朋友千祈唔好錯過🙈餐牌上面有勁多菜式,真係揀食咩都花多眼亂,最後決定👇🏻辣子雞:雞肉香口唔乾身,而且唔會太辣剛剛好🤤蕃茄炒蛋:朋友叫嘅時候好想阻住佢,話屋企都煮到啦,結果錯左🙈原來最簡單係最難煮,炒蛋好滑,蕃茄好鮮甜😍小龍蝦 🦞:又麻又辣,細細一隻慢慢啜,好鬼死滋味😋麻婆豆腐:份量有好多呀,豆腐仲係一細磚,唔會煮到溶晒👍🏻而且麻得黎有少少甜味,好夾呀又好味😍

餐牌上面有勁多菜式,真係揀食咩都花多眼亂,最後決定👇🏻

辣子雞:雞肉香口唔乾身,而且唔會太辣剛剛好🤤

小龍蝦 🦞:又麻又辣,細細一隻慢慢啜,好鬼死滋味😋

2022-07-08 11 浏览
同男朋友兩個鍾意食辣🌶🥹朋友介紹呢間好好食!所以即刻嚟咗試🤭香辣海鮮鍋❤️‍🔥海鮮同埋辣有幾夾都唔使我多講🫣佢個辣做得好地道🤭真係好似去咗四川食咁,仲見到啲乾辣椒🌶蝦蟹都唔會腥!同埋清理都好乾淨🫡大大隻!老闆真係好均真👍🏻😆辣子雞❤️‍🔥今次啲乾辣椒切碎左!🌶啲雞更加香更加辣🫣但又唔會辣得滯蓋過咗雞味🤭同埋啲雞冇骨好方便食😛啱晒我呢啲懶人又想啖啖肉🫡朋友果然冇介紹錯🫡知道晒我同男朋友嘅心水😆下次一大班朋友嚟食再可以叫多啲嘢啊!因為啲餸都幾大份🤭

香辣海鮮鍋❤️‍🔥

辣子雞❤️‍🔥

2022-07-07 1121 浏览
這個夏天雨量不少,整個人感覺濕氣很重,沒啥精神,我們特意找個吃辣的地方想要去除一下体内濕氣。說穿了是兩個愛辣之士四出尋找熱辣餐館聚一聚呀🤣地方不錯,冷氣充足,餐牌品種亦多😍水煮肥牛因為朋友吃不到太辣,於是只叫了小辣,挺大的一盤,熱騰騰的上枱香噴噴,感覺份外的刺激麻辣。內外兼備,材料還有油麥菜金菇芽菜木耳青瓜薯粉等,牛肉肉嫩大塊,辣度十足,重口味到不得了,又油又香,滿滿的辣椒乾浮在紅油內,和牛肉交替互相輝映。黃金白玉菇聽到廚房炒菜鑊響好有氣勢,先聲奪人。這兒也不是只有辣的餸菜,例如這款下得滿滿咸旦黃,咸香迫人,菇菇炒到脆卜卜,爽中帶軟,入味得很,但不油膩,喜歡咸旦菜式的人不要錯過。酸梅湯利賓納的顏色,十分冰凍解渴,不太酸濃,喝後透心涼。孜然牛肉賣相似乾炒牛河,因為都放了洋蔥芝麻。平時好喜歡吃孜然的菜式,今次見到也沒有放過。量下得剛好,不會太濃致少苦,肉都均勻沾上味道,不會一些淡一些咸,是超嫩的肉質,高過預期。配上麼麼皮包著吃,口味就更平衡,不辣但惹味非常,令人欲罷不能。食後感:座位坐得舒服,味道蠻地道,能做到真香真辣,不像坊間般遷就港式口味,更有主見。

說穿了是兩個愛辣之士四出尋找熱辣餐館聚一聚呀🤣

地方不錯,冷氣充足,餐牌品種亦多😍

水煮肥牛

黃金白玉菇
聽到廚房炒菜鑊響好有氣勢,先聲奪人。

酸梅湯
利賓納的顏色,十分冰凍解渴,不太酸濃,喝後透心涼。

孜然牛肉

2022-07-07 8 浏览
好想食辣野,見有新場就黎食下午餐價錢還好不過有香鍋就唔同好多我以為得普通野但香鍋第一口已經覺得好好味,師傅好勁我見系咁煮(聽聲)呢盤系微辣對於我黎講岩岩好好似食緊大陸啲燒烤味中意重口味既人,就要黎呢間我覺得好味過厚福街果間香鍋(個味)
好想食辣野,見有新場就黎食下
午餐價錢還好
不過有香鍋
就唔同好多
我以為得普通野
但香鍋第一口
已經覺得好好味,師傅好勁
我見系咁煮(聽聲)
呢盤系微辣
對於我黎講岩岩好
好似食緊大陸啲燒烤味
中意重口味既人,就要黎呢間
我覺得好味過厚福街果間香鍋(個味)
  • 香鍋
2022-07-06 9 浏览
今日全部叫咗辣嘢🥰真係夠晒過癮😆天氣咁潮濕!當去下濕氣囉😚自選香鍋 五餸起🔥牛百葉,五花肉片,同油麥菜都特別想講😍牛百葉爽口爽脆🔥都唔會有腥味,五花肉好有油香,好juicy😚都唔會有豬嘅羶味👍🏻油麥菜令到個口都清新晒!建議大家叫呢個餸都叫個菜會清新啲😍香辣海鮮鍋🔥真係有好多海鮮!身為海鮮忠實fans🦀咁樣食真係好夾,啲蝦蟹好新鮮👍🏻肉質鮮甜都唔會晦🥰鮑魚大大隻💗絕對唔係hea你比啲唔新鮮嘅👍🏻水煮牛肉🔥好香好麻辣🔥啲肉同啲水煮汁一齊食,味道豐富一定唔會單調👍🏻🥰啲牛肉都唔會薄,好厚好有口感😚入面仲有其他配菜😆都同牛肉好夾😋紅糖糍粑🔥到最後想食啲甜嘢😆女仔嘅專利啊哈哈😍糍粑好香糯米味,質地唔會好粉😚係煙韌嘅😍我同朋友們唔夠食仲叫多咗份🥹辣得真係好正😋一大班朋友食夠晒盡興
今日全部叫咗辣嘢🥰真係夠晒過癮😆天氣咁潮濕!當去下濕氣囉😚

自選香鍋 五餸起🔥

香辣海鮮鍋🔥

水煮牛肉🔥

紅糖糍粑🔥

辣得真係好正😋一大班朋友食夠晒盡興
2022-07-06 49 浏览
 真心推介呢一間專食川菜嘅餐廳👍🏻好味、分量多、價錢優惠同服務態度都非常之好😍唔好講笑,個Menu勁多選擇!我同朋友們左揀右揀之下先揀到呢幾款🙈 辣子雞 ,肉質細嫩有嚼口,又有感鮮味,享受到麻辣鮮香嘅滋味😳泡椒田雞,田雞肉質飽滿又鮮嫩,泡椒辣度啱啱好,香辣得來又開胃👏🏻👏🏻香辣海鮮鍋,啲海鮮好吸引,又有蟹又有鮑魚又有蝦,全部都好正❤️自選香鍋,可以自己揀想食咩真係好,我哋揀咗鴨血、魚片、唐生菜、鵪鶉蛋同埋五花肉片,不得不說,鴨血襯麻辣香鍋真係好正😍

2022-07-06 32 浏览
誤打誤撞入咗旺角呢一間專食川菜嘅餐廳,竟然有意外驚喜,嘢食非常之合我口味😳其實我本身唔係話食得太辣,但又唔知做咩事比呢間餐廳嘅香氣吸引到🤣我直接同個職員姐姐講,話其實我唔係食得太辣,姐姐勁好人同我講話佢會同廚師講,幫我哋輕輕咁調一調味,真係好人👍🏻我揀咗個蕃茄炒蛋,哈哈,雖然呢個餸好似好普通同埋又唔辣,但咁先食到個師傅嘅真功夫,師傅炒得好好😋個蛋勁滑勁好味!辣子雞 ,辣子雞啲花椒勁多,好彩揀咗少少辣,好惹味呀🙈麻婆豆腐,啲肉碎同啲豆腐非常之夾,味道又非常之麻香,真係可以送幾碗飯🤤

辣子雞 ,辣子雞啲花椒勁多,好彩揀咗少少辣,好惹味呀🙈

2022-07-05 35 浏览
今日約咗朋友去食川菜,係佢介紹之下知道旺角新開左一間裝修唔錯又抵食,價錢又親民嘅川菜餐廳,所以二話不說走咗去試吓——————🐽 秘制拍青瓜首先叫個涼菜,拍青瓜好脆好新鮮好有咬口,用咗大量嘅醋去醃製,並唔會太辣幾開胃🐽 麻婆豆腐麻婆豆腐好香,豆腐好滑,肉碎味同汁醬都好濃,送飯好正🐽 金湯酸菜魚酸菜魚份量好大,兩個人黎食跟兩碗白飯已經夠飽,入邊除咗好多鱸魚塊,亦有好多菇類以及紅薯粉,湯頭亦都好鮮味,少少酸令到越食越開胃,撈飯真係一流😝

——————

🐽 秘制拍青瓜

🐽 麻婆豆腐
麻婆豆腐好香,豆腐好滑,肉碎味同汁醬都好濃,送飯好正

🐽 金湯酸菜魚
2022-07-04 37 浏览
冇錯!鍾意川菜嘅味道!但又唔係好食得辣🥹🥹所以同男朋友過嚟試吓😆👍🏻小龍蝦🦞我哋叫咗蒜香味!仲有麻辣味同十三香🌶蒜頭切得細細粒!可以連埋小龍蝦啲肉一齊食👍🏻小龍蝦唔會細到冇肉食😛已經贏咗出邊好多舖頭🥹京蔥牛肉配麼麼皮👍🏻京蔥味好香!仲有啲洋蔥🧅炒到熟晒所以唔會辣!亦都冇青草味🥹反而係甜😛牛肉唔會過老🫣仲食到牛油香㗎👍🏻蕃茄炒蛋🍅完全有家的味道🤭唔會有假嘅蕃茄味😍酸酸甜甜,好好送飯🤣啲蛋都唔會老🫡同埋都炒到好香😛雖然唔係辣嘢!但都別有一番風味🫡

小龍蝦🦞

京蔥牛肉配麼麼皮👍🏻

蕃茄炒蛋🍅

雖然唔係辣嘢!但都別有一番風味🫡
2022-06-29 91 浏览
今日收工同屋企人係旺角搵野食,行行下見到有間新開嘅麻辣美食,一於試一試食小小店舖但都坐滿人,應該都唔錯店長就好推薦香辣海鮮鍋同烤魚係同價的,但今次想食湯湯水水多所以冇揀到,下次再嚟試試佢主打都係麻辣海鮮,好多款小龍蝦好岩平時成日問我邊到可以買嚟食嘅朋友最後我地揀左中麻辣烤加州爐魚,$298仲包埋6款底料,我地有外加牛肉同生菜。如果想食靚牛嘅朋友仔這間店未必可以滿足到你,普通有牛就可以的話可以試下一睇就知味道十足調味料唔孤寒,岩曬重口味嘅朋友仔而且魚都算大條,兩個人食非常足夠,特別之處在於烤魚外脆內軟,因為魚經烤過和炸過先落鍋加湯魚肉鮮甜,辣味十足好岩送飯魚肉厚實大大舊,300蚊嘅價錢算係唔錯6款配料都好足料,超多薯粉,每人都可以食到兩碗十分彈牙,而且吸入湯汁十分開胃,但因為加入左湯汁所以比較偏咸,可以扔埋飯或菜一起食,我地就選擇再加清湯,因為薯粉好多浸太耐好咸10分都有7分,烤魚唔似平時咁,今次外皮比較脆,味道較濃,食開清淡嘅朋友應該會覺得咸,但配料足夠,2-3人食都夠,店長店員態度好,諗住叫多點配料,佢話兩個人夠曬未必食得曬做生意都好真心,喜歡

小小店舖但都坐滿人,應該都唔錯

一睇就知味道十足
調味料唔孤寒,岩曬重口味嘅朋友仔
魚肉鮮甜,辣味十足好岩送飯

魚肉厚實大大舊,300蚊嘅價錢算係唔錯

6款配料都好足料,超多薯粉,每人都可以食到兩碗

做生意都好真心,喜歡
2022-06-29 87 浏览
#旺角美食 #小蓮星呑食旺角🔻 麻辣香鍋旺角砵蘭街198號地舖/🧃金湯酸菜魚 $188叫左小辣,上枱個湯真係金黃色,勁靚!除左有好足料嘅鮮滑魚片,仲有好多配料,菇菌有好幾種,令湯更加鮮甜,仲有爽脆萵苣,同足夠幾人份量嘅薯粉,呢個價錢勁抵食!/🧃回鍋肉 $88有驚喜!唔會太油膩,但都非常惹味,椰菜鮮甜爽脆,豬肉肥瘦得宜。/🧃清炒萵筍絲 $68大大碟,好鮮甜,少少油鹽都勁好味。/////#food #foodie #hkfood #hkfoodie #foodporn #foodstagram #hkfoodblogger #foodblogger #foodlover #foodphotography #hkig
#旺角美食 #小蓮星呑食旺角
🔻 麻辣香鍋
旺角砵蘭街198號地舖
🧃金湯酸菜魚 $188

🧃回鍋肉 $88

🧃清炒萵筍絲 $68
大大碟,好鮮甜,少少油鹽都勁好味。

/////