🐟🌶🥠🥟🧃🧇餐廳名: 麻辣風雲地區: 荃灣評語:酸菜魚 (小酸小麻小辣) 加薯粉 HK$298+30 - 味道幾好 魚好滑唔算薄身 份量都唔錯 大約有廿幾塊 薯粉唔出色 質感唔煙麻辣拼盤 HK$178 - 好豐富既前菜 每樣都大大份 夫妻肺片海蜇雞腎都唔錯 又香又辣 夠入味 海蜇好彈牙 粉皮同手拍青瓜普通 粉皮太碎太薄冇口感炸饅頭 HK$58 - 一架船既上枱方式係幾有趣 仲有啲乾冰效果 影相一流 饅頭炸到個面好脆而唔乾 餡亦係軟熟 點煉奶食就冇得輸 唔夠煉奶可以問店員加紅油抄手 HK$ - 唔係大家認識既紅油抄手 首先個抄手好似雲吞咁 然後紅油就係豉油加醋同少少辣油 而酸係偏多菊花蜜 HK$48 - 睇樣就知係打卡味濃 一個酒埕四個古代酒杯 飲落幾好飲夠濃幾好飲 以價錢黎講都係買樣多黑糖脆炸糍粑 HK$58 - 正常發揮 即炸脆面 趁熱食係煙韌既結論: 係香港好少食麻辣野 因為食唔到太辣 食物整體唔錯 有好食有影相用 酸辣魚可以調整麻辣度唔錯 係紅油抄手少少失望
🐟🌶🥠🥟🧃🧇
餐廳名: 麻辣風雲
地區: 荃灣

評語:

2023-02-22
2023-10-01 70 浏览
一直都個麻辣風雲出名又抵食, 今次終於去試下🤩-👉🏻主菜✨擎天麵 $188✨花雕醉雞 $108京蔥牛肉 $128呢個擎天麵好啱打卡📸 幼麵夾起咗咁炸, 食落脆卜卜😋 另外仲有蝦同埋甜酸醬畀你點嚟食🦐醉雞都幾重酒香, 雞都算幾滑同埋份量幾多🙌🏻-👉🏻小食麻辣鴨血 $58✨黑松露煙燻溏心蛋 $68溏心蛋除上面有黑松露仲食得出陣陣嘅煙燻味, 更加特顯到黑松露嘅味👏🏻-👉🏻甜品/飲品✨黑糖脆炸糍粑 $58菊花蜜 $48糍粑炸到金黃色, 食落好煙韌點埋黑糖同黃豆粉食到停唔到😽 菊花蜜係一壺咁樣裝住好得意🤩
一直都個麻辣風雲出名又抵食, 今次終於去試下🤩
👉🏻主菜
✨擎天麵 $188
✨花雕醉雞 $108
京蔥牛肉 $128
醉雞都幾重酒香, 雞都算幾滑同埋份量幾多🙌🏻

👉🏻小食

菊花蜜 $48

• 菊花蜜
  • 黑糖脆炸糍粑
2023-08-31 124 浏览
酸菜鱼还可以,螺蛳粉好和菊花蜜没有那么好饮;服务员态度一般 中午空着的四人座不让座 比较生气;还吃了担担面,太极米线中午48$起还可以,果真螺蛳粉还是不要在hk吃啦哈哈哈
2023-08-20 134 浏览
嚟到必食酸菜魚同埋招牌炸饅頭!其實我本身麻麻哋炸饅頭 但係朋友推介話好好食 食落又真係OK喎外脆內軟 淨係上枱嗰隻大船已經好有霸氣😂酸菜魚魚肉好滑 份量亦都好多 酸辣度啱啱好👍🏻
2023-08-18 130 浏览
突然好想食螺螄粉,但銅鑼灣邊度有呢?麻辣風雲就有啦~午市套餐仲好抵食。每次係屋企食螺螄粉都被人嫌棄。砂鍋螺螄粉,叫左小辣,唔算好辣,但配料就好豐富,有酸竹筍,木耳絲,鹹菜脯,炸支竹同花生,湯底濃郁,米線爽滑,每一啖都夾雜住配料,口感真係好滿足,仲揀埋肥腸,肉厚入味。同埋一定要食炸蛋,炸得香脆,嗦湯一流。仲有一人雞煲套餐,岩晒突然想食,但搵唔到人食既朋友,雞煲份量十足,而且雞肉仲惹味,配飯超正。追加惹味雞軟骨同麻辣夫妻肺片.前者雞軟骨,不論熱食定凍食口感都會唔差,而且好有嚼勁。夫妻肺片有簿切既牛肚,牛舌,牛𦟌,每款都好爽口,仲好入味。雖然二款小食都用辣油調味,但實則唔係好辣,好岩香港人既口味。

2023-08-07 91 浏览
雖然最近天氣好熱,但係想食辣同火鍋嘅想法都係咁多🔥趁今日約到幾個鍾意食辣同魚嘅朋友,就去咗一間主打川菜嘅餐廳試試佢☺️🐠太極鴛鴦魚($388)鴛鴦魚有齊水煮魚同酸菜魚兩款口味,而亦都好足料。兩個鍋嘅魚肉唔單止鮮味同嫩口,亦都好足料😋。另外,鍋入面亦都有芽菜、蓮藕、同我最愛嘅薯粉,吸晒鍋入邊嘅香料味,正🥰🥧黑糖脆炸糍粑($58)黑糖嘅甜同埋糍粑煙煙韌韌嘅質感,可以中和返啱啱食完嘅辣😮‍💨不過因為糍粑喺我哋未食完個鍋就嚟咗,所以放耐咗先食。下次再嚟會記得嗌後上,外皮就會脆啲,會更正🤤

🐠太極鴛鴦魚($388)

🥧黑糖脆炸糍粑($58)

2023-07-24 169 浏览
我見社交平台好多人推薦,以為一間很好食的四川菜,食完都幾失望,睇個樣幾吸引,不過菜式真係麻麻到唔會有下次。🔸酸菜魚酸菜魚最好食是薯粉好彈牙又吸收到酸湯味,魚都算好食,不過成盤魚只有幾塊酸菜,味道唔算差,但又稱唔上好食🔸拔絲咕嚕肉咕嚕肉算炸得幾脆,味道都可以,不過處理得不好/不新鮮,所以一陣肉騷味,難食稱唔上,但一定唔係好食,而且咕嚕肉上面整一個鳥巢就收$148,有點貴。🔸酸辣土豆絲算係味道可以,又幾爽脆不過兩個人食連加一差唔多$600,連水都無提供,味道又一般,坐又不舒服,直情無服務,食過一次就好了🫣

🔸酸菜魚

🔸拔絲咕嚕肉

🔸酸辣土豆絲
算係味道可以,又幾爽脆

2023-07-15 151 浏览
我們當日晚餐決定到明星餐廳——麻辣風雲,點了炸饅頭、酸菜魚和桂花釀。首先是浮誇炸饅頭🤣這道菜品上桌時絕對會讓你眼前一亮。饅頭被放在一艘小木船上,上面還有乾冰,營造出了白色的煙霧效果。饅頭外脆內軟,蘸上煉奶簡直是邪惡又快樂的滿足感。✨接下來是酸菜魚,一大盤份量頗大,適合幾人分享。魚肉質地非常嫩滑,酸味夠,非常開胃。酸菜的味道也不過分,非常適中。整體來說,這道菜品實在是非常出色。🌸而飲品桂花釀清清甜甜,帶有濃郁的桂花香味,配上酸菜魚搭配非常完美,不知不覺就飲完一瓶。✨總的來說,麻辣風雲餐廳的菜品都非常出色,菜單豐富多樣,每道菜品都有其獨特的口感和風味。此外,餐廳的環境也非常舒適,讓人感到放鬆舒適。如果你想品嚐創新的川菜,麻辣風雲絕對是一家值得一試的餐廳。

首先是浮誇炸饅頭🤣

🌸

• 炸饅頭
  • 酸菜魚
2023-07-14 134 浏览
諗住同fd 係荃灣食飯係op 見到麻辣風雲出左新野甘就黎試下泡椒鳳爪鳳爪好有口感,爽又彈牙,味道岩岩好,唔會好辣擎天麵一上碟,大家爭住影相打卡唔靠任何外物d 麵就掛左係度等大家影哂相,店員就會剪開仲有幾隻蝦,先炸過,再淋上汁隻汁係甜甜辣辣甘好好味!個人比較鐘意拎d 麵沾哂汁等佢浸到半脆半軟之間,最好食!!黃金粟米勁多鹹蛋黃將粟米包住食到粟米既甜,又食到鹹香味香辣鴛鴦雞煲點樣鴛鴦法? 就係田雞+滑雞田雞好嫩滑又入味隻汁夠哂惹味,又係好好食!!!鐘意食田雞既,一定要點依個!少見得黎又創新冰涼椰汁冰椰汁冰好大杯,椰味夠,至緊要夠凍!食完大家都覺得"掂"呀!
諗住同fd 係荃灣食飯
係op 見到麻辣風雲出左新野
甘就黎試下

泡椒鳳爪
鳳爪好有口感,爽又彈牙,味道岩岩好,唔會好辣

擎天麵
一上碟,大家爭住影相打卡
唔靠任何外物d 麵就掛左係度
等大家影哂相,店員就會剪開

仲有幾隻蝦,先炸過,再淋上汁
隻汁係甜甜辣辣甘好好味!

個人比較鐘意拎d 麵沾哂汁
等佢浸到半脆半軟之間,最好食!!

黃金粟米
勁多鹹蛋黃將粟米包住
食到粟米既甜,又食到鹹香味

香辣鴛鴦雞煲
點樣鴛鴦法? 就係田雞+滑雞
田雞好嫩滑又入味

隻汁夠哂惹味,又係好好食!!!
鐘意食田雞既,一定要點依個!
少見得黎又創新

冰涼椰汁冰
椰汁冰好大杯,椰味夠,至緊要夠凍!

食完大家都覺得"掂"呀!

2023-07-13
2023-07-12 1076 浏览
麻辣風雲既酸菜魚同招牌炸饅頭一直我都好喜愛,前二日收工就諗住上去重溫一下!打開餐牌發現有新菜式,覺得都幾吸引🤩,咁不如點下「新」先啦!甫坐下通常都有前菜小食奉上,今次係麻辣中華沙律同花生🥜,我特別喜愛個中華沙律,加左少少麻辣去拌開胃好多!酸辣老醋海蜇$68以青瓜絲舖底,海蜇🪼彈牙,老醋微甜酸酸,又係一道叫醒個胃既小食😂花雕醉雞-例牌$108正常發揮,唔算特別出色!但都幾夠凍,杞子大粒酒都夠香!擎天麵$188打卡度滿滿📸個麵真係超級脆,蝦既份量都有8-10隻,加左甜酸汁顏色好靚,佢地好細心會等你影完相再幫忙剪麵,另外有一碗甜酸汁隨你自行添加!❤️火山爆發$178我覺得係泰式火山排骨中式版本😂排骨夠𣺉肉質夠滑而且蒜香滿滿,雖然目測有不少辣椒但其實唔係好辣,不錯的!但二個人食就真係好有難度,實在太大份量了😂洛神花茶$48酒埕奉上又幾得意喎!洛神花好香而且唔係好甜(我喜愛偏酸😝)行程趕不上變化,酸菜魚同炸饅頭還是留待下次吧!* 設有加一服務費

酸辣老醋海蜇$68
麻辣海蜇

花雕醉雞-例牌$108
正常發揮,唔算特別出色!但都幾夠凍,杞子大粒酒都夠香!
花雕醉雞

擎天麵$188

火山爆發$178
火山爆發

洛神花茶$48
酒埕奉上又幾得意喎!洛神花好香而且
唔係好甜(我喜愛偏酸😝)

行程趕不上變化,酸菜魚同炸饅頭還是留待下次吧!

* 設有加一服務費
麻辣海蜇
火山爆發
Tonick恆仔主理嘅麻辣風雲出名好食,相信都街知巷聞,今次又再encore荃灣嘅麻辣風雲,發現原來佢哋午市係超抵食,$88已經可以一試佢哋嘅招牌酸菜魚,仲要連星期六日都有,啱晒想過吓口癮嘅大家😯😯😯 招牌酸菜魚客飯 ($88)炸饅頭四件 ($36)酸辣老醋海蜇 ($38)花冰蜂蜜綠茶($18) 招牌酸菜魚雖然係一人份量,但都絕對好足料,魚食極都仲有咁🤣麻同辣度都可以自己選擇,我今次就帶咗中麻中辣,食落又香又麻,已經encore咗好多次都仲係咁好食🥰 午市嗌客飯仲可以加炸饅頭!當然上碟嘅時候就唔會咁Fancy,當然就冇㗎船仔啦,炸外脆內軟,好食🥖 酸辣老醋海蜇相對而言就有啲失色,同我想像中嘅有啲出入,所以除咗加入咗酸辣醬同老醋,仲有大量嘅蒜蓉,多到有啲蓋過咗本身嘅酸辣味,而我自己就唔係太鍾意呢個組合同風味喇🥲 題外話,當日用消費券俾錢仲有額外折扣,所哋佢哋午市真係好抵食‼️

招牌酸菜魚客飯 ($88)
炸饅頭四件 ($36)
酸辣老醋海蜇 ($38)
花冰蜂蜜綠茶($18)

2023-06-26 148 浏览
因為約左中學老師食飯,都有幾個人,但唔知食乜好,老師就suggest eat川菜,老師住荃灣,就不如約係荃灣,其中一個同學食過呢間幾好食就去左,大概叫左幾個餸,必食一定係酸菜魚,叫左小辣,辣度岩岩好,酸度如果再酸返啲就再好,大大碗,岩哂幾個人食。之後仲有食個饅頭,點啲奶食,超好食未食過咁好食既饅頭,最有特色既係佢有嫁船上菜,仲有煙嫁,勁有啲私房菜feel,最想講既係我地竟然有房坐,好似包商咁好正,即刻好似好高級
2023-06-09
等候时间
10 分钟 (堂食)
2023-06-23 113 浏览
相信呢間應該好多人都試過🤣酸菜魚同炸饅頭好正(o˘◡︎˘o)♪︎不過嗌到中酸都好似唔酸咁嘅🙈但係今次我哋嗌咗個黑松露煙燻流心蛋我覺得好難食😂怪怪地 唔知係咪唔同分店唔同味呢?仲有今次嗌咗水煮牛肉不過我第一次食以為喺鮮牛肉~點知原來係肥牛片🙈ෆ 推介菜式 ෆ 酸菜魚 $𝟮𝟲𝟴炸饅頭 $𝟱𝟴 ෆ 嗌前要三思的菜式 ෆ 黑松露煙燻流心蛋 $𝟲𝟴
相信呢間應該好多人都試過🤣
酸菜魚同炸饅頭好正(o˘◡︎˘o)♪︎
不過嗌到中酸都好似唔酸咁嘅🙈
但係今次我哋嗌咗個黑松露煙燻流心蛋
我覺得好難食😂
怪怪地 唔知係咪唔同分店唔同味呢?
仲有今次嗌咗水煮牛肉

炸饅頭 $𝟱𝟴

ෆ 嗌前要三思的菜式 ෆ
黑松露煙燻流心蛋 $𝟲𝟴
2023-06-22 88 浏览
一間位於荃灣食酸菜魚嘅餐廳,店內環境舒適,氛圍唔錯,主打嘅酸菜魚又好好味,湯汁鮮美而且唔會太辣,好適合一家大小嚟聚餐🥰🤍前菜小食前菜小食有夠驚喜!裡面有特製嘅花生同中華沙律,花生口感麻麻辣辣,仲有紫菜香味,而中華沙律又有啲辣味,好味又開胃🤩🤍擎天麵(推廣)擎天麵麵條彈牙可口,食落口就感受到嗰種彈牙感,而湯底層次亦相當豐富,濃郁香醇,完美融合咗各種食材嘅風味🤤🤍千鍋套餐(麻辣小辣)麻辣鍋湯底辣味十足,又唔會太過刺激,而係帶啲微微嘅麻辣感,讓人食欲大開🤪🤍美國肥牛美國肥牛肉質鮮嫩,食落肉汁豐富,口感好好😋🤍肥腸肥腸切成薄片,口感非常嫩滑,仲帶有微微嘅辣味,獨特之處在於肥腸上特製嘅香料,令肉質更加入味,令人回味無窮🤪🤍鴨血鴨血口感非常滑嫩,而且非常入味,吸收晒湯汁嘅精華,口感更加豐富。而且含有豐富鐵質同蛋白質,營養十足🤤🤍牛栢葉牛栢葉食落十分爽口,而且非常入味,有一種好獨特嘅味道,讓人食指大動😋🤍鮮枝竹鮮枝竹質感柔軟、口感爽滑,醃得岩岩好😚🤍涼拌萵荀萵荀口感爽脆,而且好易入味。萵荀同啲蔬菜一齊拌埋,加入啲醬汁同香料,味道鮮美😍🤍梳打水梳打水解渴又爽口,有啲微微嘅鹹味同埋淡淡嘅碳酸味,真係好涼

🤍前菜小食

🤍擎天麵(推廣)

🤍千鍋套餐(麻辣小辣)

🤍美國肥牛
美國肥牛肉質鮮嫩,食落肉汁豐富,口感好好😋

🤍肥腸

🤍鴨血

🤍牛栢葉

🤍鮮枝竹
鮮枝竹質感柔軟、口感爽滑,醃得岩岩好😚

🤍涼拌萵荀

🤍梳打水
梳打水解渴又爽口,有啲微微嘅鹹味同埋淡淡嘅碳酸味,真係好涼爽,適合燥熱嘅天氣下消暑解渴🥳

🍚👨‍🍳 麻辣風雲 (荃碧大廈) (荃灣)
📍 荃灣海壩街108-114號荃碧大廈1樓
📞餐廳電話:2156 9291💞
2023-06-11 109 浏览
想黎試個鴛鴦魚一段時間,因為見到相好吸引星期六夜晚唔洗等位,地方亦算闊落諗都唔洗諗即刻叫左個太極鴛鴦魚,再加埋薯粉個魚黎到真係好大份,4個人食都可以,叫左小酸小辣水煮魚個邊好惹味,送飯一留,小辣已經好辣但酸菜魚個邊就一般,冇麥辣味只有酸味而另外加嘅薯粉都麻麻,冇煙韌既口感,所以唔推薦
想黎試個鴛鴦魚一段時間,因為見到相好吸引
星期六夜晚唔洗等位,地方亦算闊落
諗都唔洗諗即刻叫左個太極鴛鴦魚,再加埋薯粉
個魚黎到真係好大份,4個人食都可以,叫左小酸小辣
水煮魚個邊好惹味,送飯一留,小辣已經好辣
但酸菜魚個邊就一般,冇麥辣味只有酸味
而另外加嘅薯粉都麻麻,冇煙韌既口感,所以唔推薦
太極鴛鴦魚
2023-06-10
等候时间
60 分钟 (堂食)