2020-07-16 200 浏览
今天吃完午餐便到了铜锣湾崇光百货买东西。买完已近二时,又要赶回家收网购货品,於是便决定在附近的麻辣派对带些外卖回家作晚餐。抵达食店,量过体温点过菜後,便坐下欣赏一下这店的装修陈设,既别致又现代化。十五分钟後,我便带着外卖踏上归途。~川香猪软骨炆娃娃菜 (BB辣)这个菜的汁是满满的,娃娃菜炆得腍腍的,猪软骨既腍又入味。川香汁微辣惹味,用沾上汁的菜和肉来配白饭,是最好不过,令人不期然也吃多了饭。~回锅肉 (小辣)一打开这着名的四川传统菜式,香溢四射。卖相不俗,椰菜爽口清甜。五花肉肥瘦分明,非常惹味。整体来说,回锅肉豆瓣酱味突出,再配酱油、花椒和辣油,味道丰富,肥而不腻。~红油火鸡肾 (小辣)切片的火鸡肾吃起来十分有嚼头,红油味突出,微辣。火鸡肾下的青瓜丝非常爽口,绝不能放过,吸收了汁的精华,清新惹味。我觉得此店特色之一就是食物的配菜都十分丰富,让食物更惹味和口感更丰富。此外不可不提的是这食店的外卖自取是免加一和再七折的,十分化算。

~川香猪软骨炆娃娃菜 (BB辣)

~回锅肉 (小辣)

~红油火鸡肾 (小辣)

2020-07-12
15 分钟 (外卖自取)
2020-06-09 871 浏览
好有礼貌的餐厅今日铜锣湾轮班返工,收工後都已好疲倦,所以不想煮饭,我指晚餐。於是就走了附近的金佰利买外卖。我入了一间门面特别,满布花花投影的餐厅,麻辣派对。对的,我之前已经食过,正觉得食物可以,所以再来光顾。而今次特别想讲职员先生好有礼物,所以忍不住来打食後感。餐厅布置好特别,地方好宽躺,枱櫈餐具都好乾净,有好多花花,投影灯投下都是花图案,里面灯光偏暗,我觉得私下拍拖都几好,哈哈,黑黑的,看住对方有几分真,几分蒙。我觉得这个状态的自己皮肤特别好,嘿嘿。等待时间都合理,大概十分钟左右,就已经整好外卖,可以取走。忘了说埋单大概$352。平均$176一位,我连妈妈两人。老爸加班,不用买他的。乾煸四季豆$70这盒份量都几多,有面豉酱的味道,有一些肉碎粒,而四季豆泡油过,颜色翠绿。咬口有微爽脆感。口水鸡 $70这盒份量一样都几多,鸡肉嫩,口感好,加上一点辣感,好开胃。鸡皮夹住鸡肉,连一点点辣油,还有一些葱花花生作伴,妈妈都觉得几好味。川北凉粉 $50凉粉口感非弹牙,开头还以为类似红薯粉,食後觉得有点像河粉,檬粉似的,因为一咬就断。应该是川北风味吧。主要靠酱汁令凉粉有味道。黑醋伴秋葵$50微酸,微
好有礼貌的餐厅

乾煸四季豆$70

口水鸡 $70

川北凉粉 $50

黑醋伴秋葵$50
微酸,微咸的感觉。咬口清脆,煮得不老,秋葵爽身。配上少许蒜蓉粒,增添蒜香感。

手拍青瓜$40
这盒我喜欢,哈哈,因为青瓜我最爱。怎样食都好食。这盒青瓜爽身,清脆口感。略咸,但我接受到。

凉拌黑木耳 $40
叫黑木耳是因为听讲黑木耳可以通血管,哈哈,所以就叫了一盒回家和妈妈分享。黑木耳好爽口,咸咸辣辣的味道 ,作前菜好醒胃。
2020-06-08
2020-05-21 1001 浏览
上次食过尖沙咀麻辣派对觉得性价比几高,今次又黎左铜锣湾食下  黄焖猪手锅 今次见到猪手锅好似几吸引就试下,点知佢整得仲好食过水煮鱼 $168有好大锅,好多件猪手,性价比已经值得一赞先 个汤底好浓郁,因为惊辣,所以叫左 bb辣,所以味道偏甜少少,好啱我口味,其实呢个锅送饭都真系几唔错 猪手处理得都好好,平时出面食好惊见到成只都系毛,但呢个食咁多只都系得少量系见到有少许毛,算系几唔错 再讲佢煲得好够淋同入味,咬落去啖啖胶原蛋白☺️女人真系要食黎补充下  川香猪软骨酸辣水晶粉 呢个其实上次都有叫,但冇配猪软骨,今次配埋又层次升华左$48系铜锣湾都食到咁大一碗面,我都真系佩服,猪软骨都比得唔手软,大大件,三四旧,啖啖肉,唔会柴👍🏻除左猪软骨仲有肉燥,肉燥系调左味,配埋水晶粉食好正,水晶粉都做得好烟烟靭靭又入味,如果系呢头翻工,放lunch叫个黎食都几好☺️  口水鸡 呢个我都好中意,但性价比就同上面两个净少少,佢系好食但份量唔系好多 鸡肉真系好嫩滑,因为口水鸡系川菜,佢口味都真系偏重同辣少少,调味加左芝麻香葱,十分惹味  奶茶 呢个黎到有少少吓亲,劲大个杯,仲有做到d层次,有d意料之外,佢口味系有
上次食过尖沙咀麻辣派对觉得性价比几高,今次又黎左铜锣湾食下

黄焖猪手锅

今次见到猪手锅好似几吸引就试下,点知佢整得仲好食过水煮鱼

$168有好大锅,好多件猪手,性价比已经值得一赞先

川香猪软骨酸辣水晶粉

呢个其实上次都有叫,但冇配猪软骨,今次配埋又层次升华左

奶茶

呢个黎到有少少吓亲,劲大个杯,仲有做到d层次,有d意料之外,佢口味系有少少似泰式奶茶既味道,偏甜一点又系啱哂我口味😊

甜品

我几中意呢度会送甜品比我地食,今次系桂花冰粉,本身以为系桂花糕,但食落口感好弹牙,好得意,又几好食,细细份用黎清清喉咙都唔错👍🏻

食咁多野都系人均166,我会话呢间餐厅都系性价比取胜
质量都好高,环境又好特别好令,总结黎讲会再Encore 🖐

2020-05-20 767 浏览
自从疫情後都少外出用餐,更不用说到大陆食水煮鱼。之前有试过尖沙咀的麻辣派对,觉得味道正宗,而且价钱合理,份量亦多。之後亦试过其他餐厅的川菜,但始终觉得普通,也懒得写食评了。今次到铜锣湾的分店进餐,水准仍然保持,没有令人失望!我跟朋友两人点了两大锅菜:水煮鱼-江团(小辣)另加水晶粉及猪红、香辣猪手锅(BB辣)另加猪大肠。水煮鱼的小辣是辣而不烫口,对於我这般吃不得太辣的人来说也很容易入口,而且有一种越辣越香,越香越想吃的感觉。江团鱼十分滑口,而且啖啖肉,完全没有骨。锅里的鱼肉亦十分多,而且里边的蒟蒻弹牙,配上汤汁更滋味,猪红亦很香口,没有猪臊味,很不错!至於猪手锅亦同样出色,本来想点麻辣鸡锅,但是店员推介猪手更驰名,很受客人爱戴,果然不负众望!猪手肉本来就炆得腍口,一点都不嚡口,猪皮则爽口弹牙,吃下後充满骨胶原的感觉。猪手锅香料很多,味道的层次亦多,配合猪大肠的烟韧口感,两者很匹配。不过猪大肠的分量不少,只有我跟朋友二人完成全碟後,十分有罪恶感(笑)。用餐後店员更送上两杯桂花冰粉。在吃完两大锅辣辣的食物後,这甜品为我们带来一股清凉,十分舒服。此餐後甜品十分体贴,值得一赞!总括而言,餐厅因为

总括而言,餐厅因为疫情关系都做最清洁及隔离措施,加上餐厅环境布置精致,坐得亦舒适,店员殷勤,食物质素亦高,值得支持,下次会再光顾!
2020-05-18
2020-05-16 523 浏览
疫情转好了,超想吃麻辣川菜,今晚来铜锣湾,即刻想起麻辣派对,地点又方便。我们来的时间大约8:30pm,入到去发现也很多人的。装修好新派。我都忘记了上次来是不是都这样的。我们只有2人,看看隔离的人,没记错:份量超大。所以只叫了2款食物,都叫了中辣。辣子鸡好大一碟啊,我们是看到隔离枱的人叫,才叫这个辣子鸡的。另外加了四季豆,果然没失望,中辣都几辣,鸡肉有骨的,切到细细粒才和其他配料一起炸,好香好脆,花椒好惹味,啱啱炸好,忍唔住食左好多粒。四季豆几饱满,爽脆,好新鲜。另外叫了一个水煮系列加自选材料。自选材料最少叫5款,我叫了牛肉,椰菜花,木耳,金菇,水晶粉。我计算过,170元,比较抵食,而且又多菜。鲜牛肉,牛肉味较淡,但口感爽滑。配菜方面水煮系列入边亦有芽菜和蒟蒻。 除了蒟蒻嘅口味一般,其他全部都好好食尤其是木耳,最入味!因为叫了中辣,愈食麻辣味愈强劲,味道好正宗。水晶粉吸晒味,虽然好辣但越食越爽。虽然两个人唔可以叫太多道菜,但都可以享受至少一两款大份嘅菜式,非常推荐。

辣子鸡

另外叫了一个水煮系列加自选材料。

2020-05-07
2020-07-28 7 浏览
朋友推介的麻辣菜甚少吃辣的小编,不停问系咪会好麻辣?但其实有得选择辣度唔太吃辣的人都可以试下手拍青瓜(小辣)青瓜好爽口同清甜但有一点辣味小辣会比微辣合适因为青瓜本身是冷盘辣味不会太强手撕包菜(BB辣)菜加入小许辣会比较香口同埋开胃所以BB辣会好夹但如果平时比较会食辣嘅可以加大辣度麻辣鸡锅(半只鸡)加肥牛肉莲藕土豆麻辣鸡锅好似食紧鸡煲但系系好食嘅比起鸡煲入味同好食鸡锅入边加肥牛,完全系Perfect match莲藕就比硬少少,土豆方面就过於林,同啲姜好似好难搵到送嘅甜品好清甜完全可以融化晒你口入边嘅麻辣。。最後觉得麻辣派对适合各口味人士食值得推介的餐厅👍🏻👍🏻👍🏻
朋友推介的麻辣菜
甚少吃辣的小编,
不停问系咪会好麻辣?

但其实有得选择辣度
唔太吃辣的人都可以试下

手拍青瓜(小辣)
青瓜好爽口同清甜但有一点辣味
小辣会比微辣合适
因为青瓜本身是冷盘辣味不会太强

手撕包菜(BB辣)
菜加入小许辣会比较香口同埋开胃
所以BB辣会好夹
但如果平时比较会食辣嘅可以加大辣度

麻辣鸡锅(半只鸡)加肥牛肉莲藕土豆
麻辣鸡锅好似食紧鸡煲
但系系好食嘅比起鸡煲入味同好食
鸡锅入边加肥牛,完全系Perfect match
莲藕就比硬少少,
土豆方面就过於林,同啲姜好似好难搵到

送嘅甜品
好清甜完全可以融化晒你口入边嘅麻辣

最後觉得麻辣派对适合各口味人士食
值得推介的餐厅👍🏻👍🏻👍🏻
2020-05-21
2020-07-23 17 浏览
疫情似乎没有减退的迹象, 因为真的不想中招, 返工又没时间自己煮食, 唯有不断外卖自取抗疫不是第一次在这间食店买外卖, 今次真的是因为他们令人安心的服务和食物质素而给赞!除了必吃的酸菜鱼外, 今次还因为外卖优惠点了其他食物给家人"加料"!凉拌黑木耳这个完全不会可以在家煮到的凉菜在夏天吃真的别有一番风味~黑木耳口感好清爽, 酸和辣调控得过适中好吃!另外一份好想点赞的是小葱餐肉炒蛋虽然鸡蛋可以再炒得嫩滑一点, 但餐肉和青葱真的炒得好香, 可以吃得出餐肉有先煎香过!有时候最平凡的菜式做得好反而令人更惊喜!

凉拌黑木耳
这个完全不会可以在家煮到的凉菜在夏天吃真的别有一番风味~
黑木耳口感好清爽, 酸和辣调控得过适中好吃!

另外一份好想点赞的是小葱餐肉炒蛋
有时候最平凡的菜式做得好反而令人更惊喜!
外卖自取
2020-07-22 15 浏览
到依家都未试过尖沙咀嗰间lol成日都帮衬铜锣湾既麻辣派对一来位置方便 又岩一班人食就算两个人撑枱脚都唔错之前食过麻辣鸡锅都好唔错今次想湿下个嘴 所以叫咗麻辣水煮鱼我钟意食最贵个只鱼 桂花鱼因为无骨 大大旧肉 肉质又软腍 好入口够辣 分量多 过瘾!唔同价钱既鱼都有 但平d既鱼都多少少骨最钟意加配菜金针菇同水晶粉水晶粉就似薯粉既口感 好吸辣!仲叫埋羊肉 唔羶 又叫咗口水鸡 但太多食唔哂~基本上谂唔到食咩就会拣佢因为辣野好吸引 鱼又得鸡又得价钱相对合理
到依家都未试过尖沙咀嗰间lol
成日都帮衬铜锣湾既麻辣派对
一来位置方便 又岩一班人食
就算两个人撑枱脚都唔错
之前食过麻辣鸡锅都好唔错
今次想湿下个嘴 所以叫咗麻辣水煮鱼

我钟意食最贵个只鱼 桂花鱼
因为无骨 大大旧肉 肉质又软腍 好入口
够辣 分量多 过瘾!
唔同价钱既鱼都有 但平d既鱼都多少少骨
最钟意加配菜金针菇同水晶粉
水晶粉就似薯粉既口感 好吸辣!
仲叫埋羊肉 唔羶

又叫咗口水鸡 但太多食唔哂~
基本上谂唔到食咩就会拣佢
因为辣野好吸引 鱼又得鸡又得
价钱相对合理
2020-07-19 18 浏览
疫情再度爆发,中午开餐选择外卖自取,可先打电话下单,抵达时说出号码取餐及即时付款,非常方便。进入店内,先量体温消毒双手,已看见枱上一袋袋准备好的外卖待取,店员服务快捷,过程顺畅。今天点了两个套餐及一个健康小炒,食物一个小时内仍能保持热度。🥩古法咕噜肉套餐打开盒盖即传出阵阵开胃的酸香味,咕噜肉爽脆有嚼口肉质不会过实,最合年青人胃口。古法的特色是配料加有原个酸荞头及薄薄的酸子姜,炎炎夏日吃开胃消滞。🍆农家鱼香茄套餐要了BB辣,红乾椒份量也很多,入口茄子香棘好滋味。🥣套餐包一碗六小时炖汤,今日是鸡脚廋肉,椰香味浓而且是落足料的炖汤,非常美味。另跟白饭,🍚米饭粒粒分明软硬适中。🍲家常豆腐,豆腐有软硬两款,秀珍菇爽滑,亦加有青红椒,芡汁做得很惹味,吃得舔舔脷。

🥩古法咕噜肉套餐

🍆农家鱼香茄套餐
要了BB辣,红乾椒份量也很多,入口茄子香棘好滋味。

外卖自取
2020-07-11 9 浏览
其实已经来过几次。今次离港多月後再回来,感觉很正。终於,我试了这店的招牌酸菜鱼,无骨,而且都大大件,几滑的。不过叫一条只够2个人食。如果多人要叫多条,唔系得好少分。另外我同朋友仲叫左米线同麻婆豆腐,我自己觉得其实质素一般,最好食都系酸菜鱼。店的辣粉皮,就因为口感同平时食的差好远,我不太喜欢。一咬就化开,而且一条条甘似米线。以价钱来说,我觉得性价比比较低的。如果不是因为那味酸菜鱼,我应该唔会再来食。
其实已经来过几次。今次离港多月後再回来,感觉很正。
  • 酸菜江团鱼
2020-07-10 7 浏览
这家餐厅静静吃过几次,觉得食物素质不错又够惹味🤤🤤,挻喜欢吃这家餐厅♥️。知道麻辣派对首次推出月饼,还要是麻辣口味的饼所以就来吃吃看吧🤭。💥全素麻辣五仁月饼 HKD$168,静静是初次吃这个口味,五仁月饼从未试过。对於我们年青一辈来说,五仁月饼是老派食品又肥腻,所以不会想吃的🤔。但这个月饼加麻辣元素,还经过改良所以会好好多🤤,纯素月饼的材料相对健康一点。食後感🤤:头两口吃觉得口感不太油腻,而且口感挻酥脆。食多几口麻辣味的後劲慢慢散发出来,开始感觉到麻辣🥵。感觉像麻辣的小辣口感,虽然辣辣的但很香挻惹味,很快就吃完半个🤣🤣。这个月饼令静静对五仁月饼改观,经过改良之後口感不错挻喜欢🥰。

2020-07-08
$168 (其他)
2020-07-10 12 浏览
麻辣派对,岩食辣既朋友来呢到开派对就最岩啦❤️入门级: 鲜椒味江团鱼(小辣)又麻又辣,非常适合辣妹BB班既人选!如果得辣既就可以拣大辣,不过我呢d BB班就当然选返BB辣我地拣左江团鱼,贪佢少骨多肉鱼肉非常鲜嫩而且幼滑,加上丰富既配菜 (芽菜、鲜绿椒等)钟意加料既可以加d 薯粉/蒟蒻就主食,吸哂d鱼味,总之你想加咩都可以。❤️七味鸡脆骨鸡脆骨香口又脆卜卜但系入要又可保持住嫩滑,食既时候记住面点七味粉,将呢个美食带上另一层次❤️乾煸四季豆每次去呢到会叫既四季豆,佢火候无敌十足,而且豆咁鲜甜四季豆又炒得好脆口

麻辣派对,岩食辣既朋友来呢到开派对就最岩啦

❤️入门级: 鲜椒味江团鱼(小辣)
又麻又辣,非常适合辣妹BB班既人选!
如果得辣既就可以拣大辣,不过我呢d BB班就当然选返BB辣

我地拣左江团鱼,贪佢少骨多肉
鱼肉非常鲜嫩而且幼滑,加上丰富既配菜 (芽菜、鲜绿椒等)

❤️七味鸡脆骨

鸡脆骨香口又脆卜卜
但系入要又可保持住嫩滑,
食既时候记住面点七味粉,将呢个美食带上另一层次

❤️乾煸四季豆
每次去呢到会叫既四季豆,
佢火候无敌十足,而且豆咁鲜甜
四季豆又炒得好脆口

2020-06-23
  • 冻蜜语水果茶
  • 乾煸四季豆
  • 酸菜江团鱼
2020-07-08 18 浏览
每次想起酸菜鱼都会马上想起这一间餐厅,上星期刚好鱼瘾发作,下班後便和朋友过来最喜欢的是即使最便宜的鱼种江团,肉质仍然弹牙少骨,而且份量不少,绝对足够三至四人食用,而且配料的份量亦多,心知连坊间餐厅少见的蒟蒻也有,还有薯粉质地的面条,十分适合配搭这种酸酸辣辣的汤底鱼香茄子,非常开胃,同样香香辣辣的口感,而且份量亦都不少,和酸菜鱼一样都是配上白饭的良品窝心的是每一次过来餐厅都在饭後免费奉送一份小甜品,这是附送的桂花糕清甜芳香,即使需要付费购买也乐意

2020-07-06 18 浏览
今日同男朋友屋企人食饭,佢地都好钟意食四川菜,今晚我地特登块左铜锣湾食麻辣派对我地四人行,叫左小菜和白饭口水鸡我好怕辣,所以叫左小辣口水鸡麻香重,辣度适中,入口另有一番风味鸡肉非常滑溜无雪味,鸡肉鲜甜无比麻香盖过花生好好味豆豉鲮鱼炒油麦菜豆豉鲮鱼咸香,酱汁浓厚香甜,油麦菜爽甜翠绿。男朋友好钟意食豆豉鲮鱼,因为好岩送饭香辣猪手锅有机花椰菜台式贡丸我地叫左BB辣辣椒望落好多,我都食得到猪手好香嫩,外层胶感丰富,贡丸好弹牙红烧牛腩炆津白牛腩好软腍,炆到好入味!酱汁浓香出色。津白吸哂酱汁味道好惹味我地最後叫左冰冻饮品!
我地四人行,叫左小菜和白饭

口水鸡
我好怕辣,所以叫左小辣

口水鸡麻香重,辣度适中,入口另有一番风味
鸡肉非常滑溜无雪味,鸡肉鲜甜无比麻香盖过
花生好好味

豆豉鲮鱼炒油麦菜

香辣猪手锅有机花椰菜台式贡丸

我地叫左BB辣
辣椒望落好多,我都食得到
猪手好香嫩,外层胶感丰富,贡丸好弹牙

红烧牛腩炆津白

我地最後叫左冰冻饮品!
2020-07-06 23 浏览
由於疫情的关系, 将近大半年时间都少有同班朋友聚会, 最近难得朋友们再聚埋一齐, 去了铜锣湾一间叫”麻辣派对”的餐厅, 一入门口就闻到非常香的辣椒及花椒香味,顿时感觉味蕾在口腔中弹跳, 胃口大开. 餐牌有川菜, 亦有广东菜, 有辣有唔辣, 任君选择, 我们是选了个香辣猪手锅另加有机花菜及台式贡丸,仲叫了个凉菜口水鸡, 仲有古法咕噜肉及豆豉鲮鱼炒油麦菜. 口水鸡上枱就闻到浓郁的花椒香, 鸡件食落又香又滑, 一D都唔辣, 仲配有香脆的花生, 令人食不停口. 豆豉鲮鱼炒油麦菜可以将青菜都炒到咁惹味, 净系呢碟菜都可以令人送下两碗饭, 好好味! 香辣猪手锅真的是份量十足,好大一煲, 煲底仲有微火韾住,大煲内红通通的辣椒, 青色的香芹及大蒜, 酱色的猪手, 仲有好多蒜头及姜片,仲有配菜有机花菜及台式贡丸, 成煲红红绿绿, 见到都垂涎欲滴,  猪手入晒味,淋得来又有少少咬口, 这道菜的火候控制得相当好, 而且不太辣,又香口又啖啖肉, 好食! 连煲里而的配菜都一样咁好食, 成煲嘢样样都好食, 就连香芹及大蒜都是好好味的! 样样菜式都好食, 下次会带埋屋企人来再食过!

样样菜式都好食, 下次会带埋屋企人来再食过!