2013-10-07 851 浏览
放假走到歌賦街逛家品店,行到累了,走入甚有日本風格的拉麵店 - 「周月」拉麵。經店員介紹下,選了「帆立貝油.麵」。「帆立貝油.麵」是一碗日本撈麵來的。將帆立貝油,醬油,蔥,黑豚肉碎,筍,芽菜,日本生雞蛋撈埋一齊來吃!材料好豐富,麵質有嚼勁,麵量亦超多! 一個大男人吃也感到超飽。想不到日本的撈麵是那麼好吃!滿足。
放假走到歌賦街逛家品店,

行到累了,走入甚有日本風格的拉麵店 - 「周月」拉麵。

經店員介紹下,選了「帆立貝油.麵」。
帆立貝油.麵
「帆立貝油.麵」是一碗日本撈麵來的。
想不到日本的撈麵是那麼好吃!
滿足。

题外话/补充资料: 「帆立貝油.麵 」是沒有一粒一粒帆立貝在內,店員說是用日本的帆立貝熬製成帆立貝油,加上醬油撈麵來吃。
2013-10-04
帆立貝油.麵
2013-10-04 51 浏览
工作至2點才有時間去Lunch, 走到歌賦街食碗拉麵鼓勵下自己。已經不是第一次來「周月」,本身喜歡吃粗身拉麵的我,最喜歡這裡的沾麵,超彈牙既自家製麵,肯定係香港獨一無異。不過今日俾個期間限定拉麵Menu吸引到,就試一試幼身的冷湯拉麵!估不到冷湯拉麵的幼身拉麵都非常彈牙! 真係好好味~個湯應該係木魚湯底,好香,木魚湯雖是凍的,但一點腥味都無!仲好清甜。牛肉合格,比一般濃味,有醬油香。當我食緊拉麵既時候,有位服務生禮貌地遞上紙巾給我。服務加分。可惜的事,冷湯拉麵是期間限定,夏天過後就沒有了......
已經不是第一次來「周月」,本身喜歡吃粗身拉麵的我,
最喜歡這裡的沾麵,超彈牙既自家製麵,肯定係香港獨一無異。

估不到冷湯拉麵的幼身拉麵都非常彈牙! 真係好好味~
個湯應該係木魚湯底,好香,木魚湯雖是凍的,但一點腥味都無!
仲好清甜。

牛肉合格,比一般濃味,有醬油香。
牛肉冷湯拉麵
冷湯拉麵的幼麵都超彈牙!!!
當我食緊拉麵既時候,有位服務生禮貌地遞上紙巾給我。
服務加分。
親切的服務生
可惜的事,冷湯拉麵是期間限定,夏天過後就沒有了......
2013-09-30
牛肉冷湯拉麵
冷湯拉麵的幼麵都超彈牙!!!
親切的服務生
2013-09-21 33 浏览
超低水準拉麵,啲牛又肥又多根,隻蛋收乾曬水份,一睇就知放了很久。個伙記話沒得換,除非多收一份拉麵錢,仲要話啲牛肉全部都係咁咖,係特選一啲又肥又多根的牛肉,真是極品!

2013-09-20
2013-09-09 250 浏览
這個星期中和朋友K一起去嘗鮮。嘗的是這家集拉麵/沾麵/撈麵於一身的麵鮮醬油房周月.由於K認識這家店的老板,因此得以免去服務費。感謝!和一般的日本拉麵店不一樣的是周月的主打是沾麵(つけめん)和油麵(油ら面)。沾麵沾麵是甚麼呢?沾麵沒有日本拉麵所標榜的秘製湯底,殺手鐧是由愛媛縣大洲梶田商店的醬油加上純米釀造的純米醋混合而成醬汁,加入荀、叉燒及香蔥,充分帶出醬汁的鮮味。沾著甘香味醇醬汁的拉麵,雖然沒有湯底的倍托,却更能突出麵條的質感,入口充實、飽肚.一碗賣不到一百塊的沾麵,有100g、200g、300g可以選擇。一來,照顧了不同食量的食客,二來,做法也很環保,減少浪費食物的機會,不過但價錢。有一樣喜歡的是店家將醬汁和麵條分開上,食客喜歡沾多少汁就沾多少。帆立貝油麵和我們所認知的撈麵差不多,將麵條混合醬料一起吃.油麵所用的醬料和沾麵的相似,配料中的叉燒值得一讚,肥瘦適中,入口即溶,甘香的脂肪混合著帆立貝油,口味頗重,不是人人可以接受得了。另外,油麵會提供生雞蛋一隻,生蛋汁混著甘香味濃的麵條一起食,別有一番風味。注意的是,周月的帆立貝油略帶腥味,不喜勿點! 看到店中宣傳單張對油麵的說法是「まかな
帆立貝油麵

看到店中宣傳單張對油麵的說法是「まかなりから生まれたやみつき面」,是體力勞動者的心頭好?果然適合胃口大的朋友~
2013-05-10
2013-08-02 19 浏览
經過中環,到了吃飯時候想想什麼地方有吃的;就看到周月。我們入去時沒有太多人,可能是比較夜了吧!我們快快的點了餐,他要了湯麵而我要了沾汁麵。因為我喜愛食麵,所以對麵本身也有要求。而吃沾汁麵就可以很清楚它本身的質素。先來拉麵,中間的蛋有糖心算是合格。而湯頭是比較濃,對我來說是剛剛好。但我朋友就感到太咸及有點腥味…而周月叉燒帶有一點肥肉,吃起來比卷起來全廋肉的叉燒我覺得好吃多。之後到沾汁麵。麵條比較粗,不沾汁時吃一口感覺彈牙。味道也帶有麥香。再嚐一口湯,因為是沾汁,比湯麵的更濃。帶有一點點辛辣味道,因為我喜歡吃辣的;所以就立刻用麵條去沾起湯汁去吃!麵條比較粗而不是卷曲,所以沾起汁時不是太多的湯會沾在麵上。不過因為湯濃,所以兩者加起來剛剛好。不會太過火。要是兩碗比較,我覺得沾汁麵比較好。因為湯和麵分開,不會因為湯而影響麵質。周月的拉麵是比較有個性,口味和其他的麵店明顯的不同,不過也可能如此,所以會有人不太喜歡(我朋友)。不過我就覺得是很不錯的。你也不想去什麼拉麵店也是來來去去的湯頭味道。你知道的!
2013-08-01 556 浏览
I've been wanting to try Shugetsu for a long time since all the rave about the ramen here. I finally got the chance to drop by and tried a bowl of their ramen. The wait during lunch wasn't as bad as I expected, I only had to wait about 15 minutes to get a table. Before they seat you, they also take your order first so you don't have to wait as long for the food when you sit down. I think that's a very efficient method for a small place like this. I ordered the tsukemen since that's one of the mo
I ordered the tsukemen since that's one of the more popular ramen here. It's basically a dipping ramen where you dip the ramen into a bowl of sauce. The ramen came with half of a soft boiled egg and the soup has chunks of pork in it. The ramen noodle itself is probably the best i've had in hong kong. I love how it's chewy and has a lot of texture. You can definitely tell they were freshly made. On the other hand, I didn't really enjoy the soup/sauce as much. It was very salty and it had a thick layer of oil on top. I basically had to lightly dipped the ramen in the soup then scooped it right back out to eat it in my other plain ramen bowl. I would come back and try the other ramen made in other styles but I wouldn't order the tsukemen again.
2013-07-18
2013-07-27 37 浏览
尋日同同事食lunch,點知勝香園冇開,就去鄰近的周月啦...其實我未食過架,不過之前聽講好好食,就去試下lor... 點知極為失望!個沾麵個湯超鹹!雖然個面好爽口,但系個湯完全配合唔到。雖然個湯好有鮮魚味,但系唔知搞乜咁鹹...加上個叉燒非常肥...頭一兩舊叉燒會覺得好好食,但系食多幾舊就成口油...成個沾麵好有特色,但系味道極為失望! 鹹的程度嚴重到...我返到公司飲左好多水啊!
2013-07-26
環境, Good, 舒適.沾麵,沾汁-過咸,没魚/雞味叉燒碎-過肥,唔夠軟麵(200g)-過硬筍-OK Good蛋-OK Good服務,一般,我没挟晒麵的碗,服務員己問食完未兼同時間伸手要收碗.剛食完最後一啖唔夠3秒就伸手来收碗,好趕.....這只會影響食客心情,何况當時店内大把位.價, HKD 94 (85+9 tax)唔值.......
環境,
Good, 舒適.

沾麵,

沾汁-過咸,没魚/雞味
叉燒碎-過肥,唔夠軟
麵(200g)-過硬
筍-OK Good
蛋-OK Good

服務,

一般,我没挟晒麵的碗,服務員己問食完未兼同時間伸手要收碗.
剛食完最後一啖唔夠3秒就伸手来收碗,好趕.....
這只會影響食客心情,何况當時店内大把位.

價, HKD 94 (85+9 tax)
唔值.......

2013-07-22
2013-07-18 20 浏览
我到過幾店好幾次, 每次水準都不錯。可惜服務就真係要改善一下啦。首先,佢地無人帶位,自已見到有位就坐底。店內也不是多人,為何懶到咁呢?!之后,到ORDER啦, 有個好高大既侍應聽ORDER, 我地問佢周月拉麵同黑豚拉麵有什麼不同?! 佢生得比較高,加上話野有點 “LUR LAY“,所以我地根本聽唔到佢講咩?之后再問佢一次,佢再答我,我地都係聽唔清楚。我只好要求佢大聲D清楚小小再講多一次。唉! 原來佢係說:「一個三塊黑豚,一個六塊黑豚!」但係到底那個是三塊,那個是六塊呢?! 我地都不想在花時間去聽了。自已猜應該貴D既就係六塊啦!  其實個可以”烏“底小小身同講慢小小,清楚小小。就不會令客人咁迷惑啦!食物方便,佢地既湯底同拉麵真係做到正合我味道。 【湯底】     食拉麵一定第一口先嘗湯底,濃味十足,湯頭很鮮甜。【麵】        我比較鐘意較有咬感既拉麵,而這家店做既咬勁正合我意。加上,好新鮮既麵條。【黑豚肉】  肥瘦既比例應該是7成瘦3成肥脂肪, 可惜今日食既比較肥O左些小。但都OK啦!因為湯底同                 麵條太擔鏡了,令到黑豚肉失去了個光環。 【蔥/筍】
食物方便,佢地既湯底同拉麵真係做到正合我味道。

麵條太擔鏡了,令到黑豚肉失去了個光環。
【蔥/筍】  蔥好有蔥味,食拉麵,蔥這個部份是很重要的,我愛周月也是因為佢地連這個細節都有兼顧
                 到。 加上筍好入味,蔥跟筍將整體既味提升起來。不錯,不錯。
                 **不過,比上次來時的蔥份量少了很多? 如果加回上次既份量應該會好很多。

【糖心蛋】   現在很多地方貪快,做到蛋內不入味。但這店是做得好入味很好。
2013-07-18
2013-07-12 231 浏览
星期五既lunch再一次從office「遠征」歌賦街。由於location問題,呢度基本上從由邊度行去都係唔就腳。從天橋行過去,除左要經過窄窄既橫街之外,重要上斜路行一段路,大汗淋漓咁at least十分鐘先去到。黎呢度食野最緊要記住越早越好,「早去早享受」,是關人實在太多,就算我搭正十二點準時出發,去到既時候已經十二點十五分了,只能夠勉強攞到最後兩個位,遲黎既人分分中要等半個鐘頭以上先有位坐!黎到呢度點可以唔試最出名既沾麵呢?基本上唔同size(100g/200g/300g)既麵價錢都係一樣,只係麵既份量略有不同。對普通OL黎講,200g應該都夠,不過較為大食既男士最好都係叫300g穩陣D!是日第一次叫左較為爽口既凍沾麵 ($85),之前都係食熱既多。可能lunch time多人既關係吧,要等成15分鐘先有野食,中間重有唔少人投訴添,睇黎舖頭要喺efficiency方面諗諗辦法。講返D麵,的確凍麵麵身相對熱麵更為爽口,但同時亦都相對比較硬身,呢點對鍾意食「軟腍腍」既麵既人黎講要留意。糖心蛋方面,一般正常貨式,雖然唔可以講得上係「驚天地泣鬼神」既質素,但絕對交足功課在above ave

講返D麵,的確凍麵麵身相對熱麵更為爽口,但同時亦都相對比較硬身,呢點對鍾意食「軟腍腍」既麵既人黎講要留意。糖心蛋方面,一般正常貨式,雖然唔可以講得上係「驚天地泣鬼神」既質素,但絕對交足功課在above average之上。
特盛沾麵
其他配料好似豚肉條、葱同埋露荀等等既材料都比想像中好,感覺到店家喺選材方面落足心機。至於沾麵D汁,唔知點解同之前幾次食既時候比好似鹹左好多,如果D沾麵放落碗湯之後唔即刻拎返上黎的話,一定鹹到嘔呀!就算去到最後食晒個麵、落埋清湯去飲碗湯都係超級鹹,重有少少酸既感覺,唔通之前沾麵沾剩既湯實在太多?
周月拉麵($85)方面,麵身用左一般拉麵既麵條,唔會好似沾麵咁粗,相對比較易入口之餘麵身亦都可以吸收到湯既味道同埋熱力,非常特別!叉燒方面,肥瘦既比例啱啱好,一口咬落去既時候一啖剛好肥同瘦既感覺都食到,正!唯一少少失色既係糖心蛋,同沾麵果隻拍埋一齊既時候好似有D煮得過熟,糖心感覺略嫌不足,有少少失望!
周月拉麵
除左沾麵D湯稍為過鹹之外,overall整體既感覺絕對喺average之上。唯一要批評既係點解乜service都冇重要收我加一呢?除左order同埋送餐過黎之外,完全感覺唔到有任何service,重要加茶都係自己DIY同埋唔收咭添,我真係寧願佢mark up 個價錢但唔收加一好過!
2013-07-12
特盛沾麵
周月拉麵
2013-06-23 48 浏览
今日中午突然想食Ramen,上網找家裏附近有無好野,見到海光街有間つけ麵(中文翻譯為沾麵)叫“周月”,想起以前在日本試過,馬上開車去睇下。原來星期日休息!結果在附近隨便食D野就返屋企。心裏有點鬱悶,終于等到4點半,忍不住出發去歌賦街本店,點都要試一下,一嘗心願。歌賦街以前好少車駛入去,依家就經常停滿車。但是今日就只有2、3輛車。貨車大佬話差人已經抄左2次牌,剛剛又離開,應該30分鐘後再回頭抄第3次。換句話講,有30分鐘,足夠食碗沾麵啦!一家4人同行,分別點了沾麵、帆立貝油撈麵、黑豚叉燒拉麵和香蔥拉麵。其實都好貴,4碗麵加一,一共374元。昨日一家去飲茶,食到好飽,都是差不多呢個價錢。講番正題,つけ麵($85)是用粗麵,可以選擇100g-300g。係日本,好少會有100g,可能遷就香港女士胃口吧。濃湯可以選擇冷或熱湯。我揀左300g麵,伴熱湯。湯是東京風味,即是醬油魚介湯底。其實我們一家以前都住在日本一段時間,也在日本全國各地嘗過不同口味的湯底,但我個仔仔都始終有D食唔慣。香港人一向中意豬骨湯底,我有點擔心好多人會不習慣醬油魚介湯底。個麵又如何?講真,D師傅有點偷懶。在日本,つけ麵煮熟后

講番正題,つけ麵($85)是用粗麵,可以選擇100g-300g。係日本,好少會有100g,可能遷就香港女士胃口吧。濃湯可以選擇冷或熱湯。我揀左300g麵,伴熱湯。湯是東京風味,即是醬油魚介湯底。其實我們一家以前都住在日本一段時間,也在日本全國各地嘗過不同口味的湯底,但我個仔仔都始終有D食唔慣。香港人一向中意豬骨湯底,我有點擔心好多人會不習慣醬油魚介湯底。個麵又如何?講真,D師傅有點偷懶。在日本,つけ麵煮熟后,先要過冷水,然後“搏命”fing乾水分,真係好搏命,所以D麵一條一條分開,好有彈性,又不會粘成一堆。但是今日面前個300g的麵,是堆成一座山一樣,要用D力先可以將D麵條分開。沒試過日本的つけ麵的話,可能無物感覺,由於我們食慣正宗做法,就唔係好接受。

帆立貝油撈麵($85)又點呢?先用醬汁撈好D粗麵,再加一只雞蛋。味道都OK o既,問題同樣在於D麵,就算加入帆立貝油,依然稍稍粘成一堆。如果可以過足冷水,fing乾D麵,先至撈帆立貝油&醬汁的話,一定會好食好多。

黑豚叉燒拉麵($95),用的是幼麵。呢种幼麵多數係九州地區先會用,東京地區會比較粗少少。麵的粗幼,都算係個人喜愛,但是D叉燒,應該人人都會覺得有點硬。一般日本叉燒都會帶點肥肉,但是D脂肪部分會煮到好軟棉棉,好似無錫骨一樣(講緊正宗個种)一dap就溶化。今日食的叉燒就有點硬,似香港叉燒多D,D脂肪依然保持一舊舊,可能是燜燉時間不足吧。我係日本好少食到呢种做法。同樣,個人喜愛啦。

香蔥拉麵($75),最能喝到魚介湯底的功力。同樣,用的是幼麵。基本上同黑豚叉燒拉麵差不多。主角是香蔥。唔知道是否心理作用,縂覺得在日本食個D蔥比較有香味。我想D蔥應該是入口吧,否則$75一碗麵,除了蔥加上一只“味付け玉子”,真係唔多值得了。

依家日元比年初打左8折,$380等於¥4750,毛利率應該幾高,唔怪得分店周日休息,總店周六、日可以6點就收檔。但是講味道,應該只是原裝的8折。食得有點兒肉痛,都係返日本食好D。

2013-06-23
2013-06-19 22 浏览
由開業到現在,這麵店我已經吃過好幾次,最喜歡吃他們的帆立貝油拉麵,真的非常好吃,而且甚有特色,在別的拉麵店吃不到。近來他們又有新產品,就是充滿粉紅氣息的鹽味拉麵,就連餐牌都是粉紅色底色加上片片櫻花花瓣。周日特意來到這裡一試這款新口味,來到的時候差不多三點,店裡面都坐滿人,似乎生意很不錯呢。店員安排我們坐在看見師傅煮麵的bar檯,可以全程看著師傅為我們準備熱呼呼的拉麵。鹽味拉麵。鹽味拉麵我吃過不少,加入牛油的更喜歡吃,而這個鹽味拉麵與別家不同的是加入喜瑪拉雅岩鹽,這種岩鹽是粉紅色的,是海鹽的一種,含有豐富的礦物質,曾被質譜儀分析出80種以上的天然礦物元素,而且是天然無污染。除了用了特別的鹽,拉麵裡也加入大量櫻花蝦,櫻花蝦含豐富的甲殼素和鈣質,同時鹹香的鮮味令湯底更有層次。一開始的幾口湯喝著也挺好,不過後來就有少許鹹,如果鹹度可以再減一點就更好。拉麵是自家製的直幼麵條,頗為彈牙,不過我始終都是喜歡這裡的粗身麵條。叉燒三小片,肥瘦相間,肉味濃郁,水準仍然。這款新的岩鹽拉麵還不錯,可是依然未能超越我最喜歡的帆立貝油拉麵,好期待師傅會創造出其他口味特別的拉麵呢!

用餐优惠
試食活動
2013-06-16 76 浏览
嘗與家人開玩笑說,任何產品只要在宣傳品上面印個所謂爆炸花的圖案,中間再寫著「新」呀、"new"呀、"neu"呀,在下自然即時上釣。近半年聽過好幾次「沾麵」,一直想一睹真貌,這天正好在周月附近,又正好想自我慶祝一下(縫了幾針的手㬹傷口這天官方宣布痊癒)。店不大,有點幽暗,座位大多是面壁自閉位或是吧台位。未知是店員覺得在下面孔陌生,還是在下那副年中無休的迷惘表情太過耀眼,店員問我之前有無嚐過沾麵,然後介紹了食法。如果你也一樣有後天專注力缺失症候群而對店員的介紹充耳不聞的話,之後可以在餐牌背後找到正確食法。沒有聽漏的是,麵還可以自選份量,價錢一樣。100g, 200g, 300g其實心裏無譜,不過,選中間通常錯極有限。果然,200g是夠睇夠食的份量。恕在下技窮,只想到「彈牙」、「有咬口」、「有嚼勁」、「夠Q」、「煙靱」等字眼形容麵的質地,要再具體(其實更抽象)就是在前面加上「實在」、「非常」、...或者換個說法,如果你吃過所謂「彈牙」的即食麵,這個麵的彈力就是數倍以上,當然這個量化由在下口齒寬鬆地判斷,保證主觀。半個流心蛋,隱隱有點上海燻蛋滋味,甚佳。那個專用來沾的湯汁,表面閃爍著油光,內裏
店不大,有點幽暗,座位大多是面壁自閉位或是吧台位。
沒有聽漏的是,麵還可以自選份量,價錢一樣。
果然,200g是夠睇夠食的份量。
沾麵
半個流心蛋,隱隱有點上海燻蛋滋味,甚佳。
那個專用來沾的湯汁,表面閃爍著油光,內裏還有不能說瘦的豬肉,稍怕肥膩的這個時候應該已看到倒影著「危險」兩字。
不過載浮載沉的筍條早就令人恐懼轉化勇氣,況且把麵一小口一小口沾上湯汁,更是多了一份掩耳盜鈴的安全感,食得放心。
湯汁別具獨特香味,麵條稍稍沾上一點,已經很夠味道,所以,計劃中這個惹味湯汁是預算有餘有剩,之後可叫店員加入雞湯,然後直接入口。
這個時候,理智久休復出,讓在下及時婉拒了店員好意,幸好。
步出小店,又是晴朗一天。
2013-06-01
2013-06-08 11 浏览
周月最近推出新款的「鹽味拉麵」身為拉麵控,當然也要來一試特別用上喜瑪拉雅岩鹽,並配以精緻櫻花蝦咦!不如叫喜瑪「拉麵」啦,更有噱頭!!!這裡的麵從來不會令人擔心幼身直麵,自家製,口感彈性十足櫻花蝦脆身帶咸,為這碗拉麵添了不少特別口感义燒是來自美國的黑毛豬肉脂肪入口即溶,肉質鬆化店長說香港的湯底比日本那邊已減了咸度雖是鹽味,不過,於我們而言,咸度仍是有一點點下調空間
周月最近推出新款的「鹽味拉麵」
身為拉麵控,當然也要來一試
特別用上喜瑪拉雅岩鹽,並配以精緻櫻花蝦
咦!不如叫喜瑪「拉麵」啦,更有噱頭!!!
這裡的麵從來不會令人擔心
幼身直麵,自家製,口感彈性十足
櫻花蝦脆身帶咸,為這碗拉麵添了不少特別口感
义燒是來自美國的黑毛豬肉
脂肪入口即溶,肉質鬆化

店長說香港的湯底比日本那邊已減了咸度
雖是鹽味,不過,於我們而言,咸度仍是有一點點下調空間
午餐
用餐优惠
試食活動
2013-05-20 286 浏览
Cool, small ramen spot. We came in the late afternoon after finished with my outstanding working at office. I just ordered my set because of my friend has had his lunch himself already. It sucks. And he came just to give me some advice to order. Don't order the TSUKEMEN as it is too salty, and don’t order the ABURA MEN as it is too oily,he said. .Finally, I got a ramen with grilled KUROBUTA Pork.TeaThey served tea 麦茶 it should be more COLD especially the summer, but their tea was not cold enough

Tea
They served tea 麦茶 it should be more COLD especially the summer, but their tea was not cold enough today.

A Ramen with grilled Kurobuta PorK:
Let’s be honest. I hate the pork too FAT, and the perfect fat & meat should be 30:70. But today pork was 50:50; it is too fat to me. Flavor egg was average, not good but not bad.

Soup was still good even though it was too salty.

Noodles have a good chewiness index. (I prefer noodles on the chewier side)

Topping of chives was amazing good. I can tell If this bowl without this chives , you will feel you are missing something!

2013-05-18