2019-09-19 208 浏览
行左成日, 返到深水埗想快快食D野返屋企, 妹妹提意試下食哩間拉麵, 之前坐巴士經過見到幾次個門面都幾有心思, 都心思思想試。妹妹叫左個鰹魚厚切叉燒拉麵, 個叉燒真係勁厚我就叫左個黑蒜叉燒拉麵,加左個流心蛋我覺得湯味唔夠濃厚, 亦都無咩黑蒜味。最大問題係個麵...幼身, 口感似米粉米線多D...份量我覺得對女士黎講OK, 對男士應該就太少。餐廳內得我地一檯同另一檯一家三口, 又係唔肯比我地坐得4人檯鬆動D...不過好在店內有提供置物籃比客人放野, 如果唔係我地一袋二袋放地下感覺又太污糟。總括性價比一般...應該唔會再食喇。
妹妹叫左個鰹魚厚切叉燒拉麵, 個叉燒真係勁厚
鰹魚拉麵

我就叫左個黑蒜叉燒拉麵,加左個流心蛋

黑蒜拉麵

我覺得湯味唔夠濃厚, 亦都無咩黑蒜味。

總括性價比一般...應該唔會再食喇。
2019-08-31
2019-09-11 211 浏览
好日都唔去深水埗今日經過一出地鐵站已經好鬼肚餓見到有間日本拉麵就入去試下呢度啲 拉麵普遍一百蚊左右一位正常拉麵價錢咁我就 叫咗 咗焦燒黑豚肉 拉麵拉麵大大碗份量十分 足夠足夠客戶服務人都好熱心服務親自幫你斟水各位隊員有少少 逼今朝第一下唐揚炸魷魚鬚魷魚鬚 都好鬆脆 非常之香口呢度地點算快夠方便地鐵站一出轉咗一條馬路都唔使過就已經係 平時平日嚟黃金買電腦嘢就最啱而且價錢都好公道帶動發埋單百多元成日本拉麵係呢個價錢㗎啦
好日都唔去深水埗今日經過一出地鐵站已經好鬼肚餓

今朝第一下唐揚炸魷魚鬚

魷魚鬚 都好鬆脆 非常之香口

而且價錢都好公道帶動發埋單百多元成日本拉麵係呢個價錢㗎啦
2019-09-09 178 浏览
💁🏻‍♀️最近去開深水埗買野,落車見到呢間拉麵店有蟹膏拉麵,就決定晚餐去試試,晚上6點去食,已有兩枱客,開放式廚房設計,可看到廚師煮麵🍲我地分別叫左🦀蟹膏拉麵同🐷叉燒拉麵,蟹膏拉面幾有睇頭,拉麵上放有有蟹蓋,蟹膏則被蟹蓋蓋住,先試試拉麵湯,味道比較清淡,再試一啖蟹膏,濃濃既蟹膏味充滿整個口腔🤤 可惜的是即使把香濃蟹膏混入湯底,湯底味道亦略淡,反而叉燒拉麵的湯底非常濃郁,值得一讚!😊 餐枱上仲發現台家自己浸的生果醋,配拉麵食,多了一份清爽感覺,唔錯!🤗大家去開深水埗可以試下!

大家去開深水埗可以試下!
2019-09-06 149 浏览
#中意嘅請分享請點讚🍻----------😋黑蒜叉燒拉麵 $80湯底係由豬骨湯底加一球黑蒜,味道夠濃但又唔會好油。拉麵麵質可以揀軟、中、硬度。最特別係叉燒都可以選擇,有厚燒叉燒/炙燒叉燒。厚燒叉燒好厚身夠淋,而且都好入味。炙燒叉燒係用火槍燒過,肥膏燒到半溶,令叉燒更香更惹野。另外加$20有紫菜、溏心蛋、多一舊叉燒。😋鰹魚湯火炙叉燒拉麵 $78面頭鋪滿木魚,湯底係豬骨湯加鰹魚湯底,不過鯉魚味唔算超濃味,反而木魚味好重。仲有兩片炸蓮藕,夠薄好脆口。----------🔎麵屋黑岩🚩深水埗長沙灣道219號地下
#中意嘅請分享請點讚🍻

----------
😋黑蒜叉燒拉麵 $80

😋鰹魚湯火炙叉燒拉麵 $78

----------
🔎麵屋黑岩
🚩深水埗長沙灣道219號地下
2019-09-05 135 浏览
拉麵總是想不到食甚麼時的最佳選擇。同老公行完鴨記,餓餓地於是搵間拉麵食下,見網上咁多好評,又扺食,就依間啦!我叫左個海老拉麵加隻溏心蛋,櫻花蝦沾麵就食得多,拉麵就第一次,櫻花蝦多,蝦味十足,仲有厚切叉燒同火炙叉燒揀,我地都叫左厚切叉燒,真係好厚切,啖啖肉,食肉獸一定鍾意。老公叫左醬油拉麵,都係厚切叉燒。有個小插曲,本身老公叫左蔥,但俾錯左椰菜,正當我地討論緊由得佢之際,侍應細心地留意到我地嘅反應,上前問過明白,立即送上一份蔥,老公表示滿意。貪心的小狗仲吃多左個薯片雞翼,餐牌只有兩隻,但事實係三隻,香口,雞翼入味,而且裏面仍多汁。

2019-09-04 82 浏览
今日屋企人帶我黎深水埗食拉麵,話佢有朋友食過好好食,所以就拉大隊去試吓啦事關我地有八個人,拉麵店內既所有拉麵同小食都試哂咁濟!除咗每日限定既龍蝦🦞拉麵🍜同三文魚。鰹魚湯底叉燒拉麵湯底老實講咸咗啲,似沾麵湯底多過拉麵湯底拉麵幼身 唔係我喜歡既麵條 唔掛湯叉燒可以簡火炙or原燒,前者比較好食糖心蛋就出色既,酒味非常重 嗌多咗隻食添!綜合以上,拉麵評價60分啦合格既全部小食都可以既,無話邊個好好食,邊個太差!但唔知點解小食都係偏咸咗小小啦

鰹魚湯底叉燒拉麵

湯底老實講咸咗啲,似沾麵湯底多過拉麵湯底
拉麵幼身 唔係我喜歡既麵條 唔掛湯
叉燒可以簡火炙or原燒,前者比較好食
糖心蛋就出色既,酒味非常重 嗌多咗隻食添!
綜合以上,拉麵評價60分啦合格既

日本拉麵【必食】深水埗 | CP值極高 | 超豪華蟹粉王每日限10碗 | 這個每天吃一碗也可以呢拉麵黎講香港唔係話有好多好好食但呢間我都真係成日去食, 一來近我, 二來拉麵黎講算平68 就有三來係佢真心幾好食似去咗日本食咁架啦!如果鐘意拉麵朋友真係可以一戰雖然唔係話好識點評有幾好食, 我地只係用返平常口味黎講解詳細食評請到YOUTUBE 到睇啦^^如果您鐘意記得訂閱同俾個LIKE 我地

日本拉麵【必食】深水埗 | CP值極高 | 超豪華蟹粉王
每日限10碗 | 這個每天吃一碗也可以呢

拉麵黎講香港唔係話有好多好好食
但呢間我都真係成日去食, 一來近我
, 二來拉麵黎講算平68 就有
三來係佢真心幾好食似去咗日本食咁架啦!
如果鐘意拉麵朋友真係可以一戰

雖然唔係話好識點評有幾好食,
我地只係用返平常口味黎講解
詳細食評請到YOUTUBE 到睇啦^^
如果您鐘意記得訂閱同俾個LIKE 我地
2019-04-27
2019-08-19 237 浏览
晚上在深水埗的街頭遊蕩之際,忽然間遇到一間拉麵店,店外一個紅色燈籠寫明了是博多池道拉麵,回想起日本的滋味,亦提醒我很久沒回鄉下了,現在在香港的街道走來,可以一嚐亦是一件樂事。海老拉麵鮮甜蝦湯底完全俘虜了我,拉麵完全吸收了湯底的味道,每一口充滿着海鮮的幸福滋味,櫻花蝦鹹香脆卜卜,火炙叉燒厚切很少地方可以吃到,入口即溶軟綿綿,醬汁帶來另一種甘香特別好吃日式炸蝦餅沒有粉團的感覺,炸皮厚薄適中,蝦肉依然是粒粒分明,味道鮮甜調味做得很好可以找到這一間拉麵店很難得,平常一個月最少有兩次到深水埗做指甲,以後會可以有多一個吃飯的選擇,日本風味正合我心意。

日式炸蝦餅

2019-08-18
  • 海老拉麵
  • 火炙叉燒
2019-08-03 307 浏览
今日專誠嚟到深水埗,係因為要同朋友去嘉頓山睇夜景(因小山丘靠近嘉頓麵包廠房,因而俗稱嘉頓山)。上山前當然要醫醫肚先啦,但亦都唔想食得太heavy,所以就揀咗嚟食拉麵。見到師父好用心咁燒緊啲叉燒,我就點咗個黑蒜拉麵配火炙叉燒,個湯底係幾濃味嘅,有油香得嚟唔會太肥膩。我將入面大大嚿黑蒜撈勻咗喺啲拉麵度,食落蒜嘅味道幾突出,啲叉燒都算係肥瘦均勻。另外我哋都點咗薯片雞翼,不過唔記得影相,我覺得食落都幾得意,不過我個friend就唔多鍾意。整體而言,呢間喺深水埗嘅拉麵店食物味道唔錯,值得一試。
黑蒜拉麵

整體而言,呢間喺深水埗嘅拉麵店食物味道唔錯,值得一試。
2019-06-30
2019-08-02 180 浏览
這天和朋友來了深水埗吃拉麵這家是朋友吃過覺得好吃所以帶我來試的雖然這天是平日,但還是很多客人呢我和朋友分別點了黑蒜拉麵和辛辣拉麵加配溏心蛋、另外還叫了一個豚肉炸薯餅黑蒜拉麵一上枱就嗅到香濃的黑蒜味了湯頭十分濃郁的蒜香味和肉香味但是並不會很油膩的那種感覺配料的溏心蛋煮得入味蛋黃部分香濃好吃叉燒非常大塊厚身、油脂比例剛好而且醃料相當入味另外就算是偏瘦的部分口感也相當柔軟油脂部分則入口即化、味道非常棒呢不粗不幼的拉麵條側相當有咬口而且很掛湯辛辣拉麵的湯頭味道更加濃郁香香辣辣的湯頭刺激著味蕾令人食欲大增呢相當滋味過癮炸豚肉薯餅薄薄的外層炸得金黃香脆咬了一口裡面霧著煙的薯仔、口感相當棉密滋味、豬肉和薯仔的份量也不少非常好吃 拉麵和小吃也相當有水準的一家朋友果然沒有推薦錯呢!
這天和朋友來了深水埗吃拉麵
這家是朋友吃過覺得好吃所以帶我來試的
雖然這天是平日,但還是很多客人呢

我和朋友分別點了黑蒜拉麵和辛辣拉麵
加配溏心蛋、另外還叫了一個豚肉炸薯餅

黑蒜拉麵一上枱就嗅到香濃的黑蒜味了
湯頭十分濃郁的蒜香味和肉香味

但是並不會很油膩的那種感覺
配料的溏心蛋煮得入味蛋黃部分香濃好吃
叉燒非常大塊厚身、油脂比例剛好
而且醃料相當入味

另外就算是偏瘦的部分口感也相當柔軟
油脂部分則入口即化、味道非常棒呢

不粗不幼的拉麵條側相當有咬口而且很掛湯

辛辣拉麵的湯頭味道更加濃郁

香香辣辣的湯頭刺激著味蕾令人食欲大增呢
相當滋味過癮

炸豚肉薯餅
薄薄的外層炸得金黃香脆

非常好吃

拉麵和小吃也相當有水準的一家
朋友果然沒有推薦錯呢!

• 溏心蛋
  • 黑蒜拉麵
  • 豚肉炸薯餅
2019-07-30 92 浏览
咁岩出開深水埗買野見到有間新野 黑岩拉麵即管去試下舖面都幾靚 好有日本麵屋feel咁岩 唔駛等位好想試蟹粉呀 但已經賣清光下次再試有6款湯底配料 價錢唔貴每款都有配叉燒 有火灸 同厚切選擇小食都唔貴 都幾吸引揀左唐揚魷魚試試佢!鍾意仲可以加料唐揚魷魚 岩岩炸起 好香口 份量合適呢個係我既海老 櫻花蝦舊叉燒揀左特厚 好大件飲煲湯出黎既肉 麵質ok 感覺油左dd朋友點鰹魚 湯濃麵點左硬 有硬口 都幾香咁既價錢都好大碗2個人都係200蚊!
咁岩出開深水埗買野

下次再試

有6款湯底配料 價錢唔貴
每款都有配叉燒 有火灸 同厚切選擇

小食都唔貴 都幾吸引
揀左唐揚魷魚試試佢!

鍾意仲可以加料

感覺油左dd

朋友點鰹魚 湯濃
麵點左硬 有硬口 都幾香
咁既價錢都好大碗

2個人都係200蚊!
2019-07-29 91 浏览
爸爸媽媽特別喜歡在小區找好吃的,這晚陪兩老去深水埗逛完街後又出動! 三人行點了兩份拉麵,分別是醬油拉麵和鰹魚拉麵。爸爸吃鰹魚拉麵說湯很夠濃,濃得肉和麵也很入味! 我吃的醬油拉麵就比較清一點,但也好吃😋糖心蛋吃拉麵必定要配的半熟流心蛋,跟濃湯和麵一起入口口感一流!!!日式炸蝦餅炸粉不多之餘,蝦肉也夠彈牙,是全晚媽媽最讚好的小吃!吉烈三文魚我點的另一碟炸物是比較少見的款式,三文魚肉跟一些特制醬汁炸成球狀,同樣地薄薄的一層炸粉很香脆!

三人行點了兩份拉麵,分別是醬油拉麵和鰹魚拉麵。

糖心蛋

日式炸蝦餅
炸粉不多之餘,蝦肉也夠彈牙,是全晚媽媽最讚好的小吃!

吉烈三文魚
2019-07-18
Queued for 5 minutes. Ordered 2 ramen with my friend. I ordered the fish soup based which tastes better than my friend's soya sauce based one. His soup is quite diluted and lack both texture and taste. Mine is a bit better, at least some fish tastes. No egg comes with the ramen unless you pay extra $20. The pork is so-so, although I ordered the flame torch burnt version, it lacks that burnt smell. The ramen leads to a heavy deduction of marks. I think there are people who love thin noodles, sadly, I do not belong to the group. The noodles are too thin which makes it not chewy at all, I feel like eating won ton noodles...the portion is really small that I have to go eat in another shop right afterwards
2019-07-25 97 浏览
今日見放假就同男朋友去左深水埗行下玩具街,重拾童真,順便食下好野,深水埗出名多又平又好味既野😋左揀右揀先終於決定倒食拉麵!除左拉麵,餐廳仲有多款日式小食。鰹魚湯火炙叉燒拉麵,面層鋪滿木魚,湯底好濃魚味!叉燒燒過後肥膏半溶,入口溶成油,好邪惡但好滿足🥰伴菜仲有炸蓮藕,咬落爽脆!海老厚切叉燒拉麵,湯底加入成炸蝦米,所以係超香蝦味👍🏻湯既濃稠度調得岩岩好!餐廳用上幼身既拉麵,食落彈牙!厚切叉燒真係好厚!外層係肥肉中間包住瘦肉,相都見倒勁有光澤,食落都好有肉汁完全唔乾!拉麵必食既溏心蛋,切開見倒流心蛋黃,調味到位。仲叫左個日式蝦餅,內裡用蝦膠打成,夠哂彈牙,外層亦炸得香脆。平時食兩碗拉麵已經二百幾蚊,呢度食左咁多野都唔洗二百蚊😍

拉麵必食既溏心蛋,切開見倒流心蛋黃,調味到位。

平時食兩碗拉麵已經二百幾蚊,呢度食左咁多野都唔洗二百蚊😍

• 溏心蛋
  • 海老拉麵
要在香港找到有黑蒜油的拉麵應該不難但如果要找一碗是以黑蒜為主題的拉麵,而且要美味。我相信麵屋黑岩不會令大家失望!當拉麵一端上枱面,你就知道是真材實料的黑蒜拉麵因為你會先聞到一陣濃香的黑蒜味。最令人歡喜的地方是你不會覺得味道過重而覺得膩。到最後,我是把整碗湯都喝掉,但又不會覺得口渴。如果你會覺得一碗麵未必能夠飽肚或者太單調我相信這裡的小食應該可以滿足你<唐揚魷魚>,<章魚小丸子>等等小食即叫即做絕對值得推薦。
要在香港找到有黑蒜油的拉麵應該不難
但如果要找一碗是以黑蒜為主題的拉麵,而且要美味。
我相信麵屋黑岩不會令大家失望!
當拉麵一端上枱面,你就知道是真材實料的黑蒜拉麵
因為你會先聞到一陣濃香的黑蒜味。
最令人歡喜的地方是你不會覺得味道過重而覺得膩。
到最後,我是把整碗湯都喝掉,但又不會覺得口渴。
如果你會覺得一碗麵未必能夠飽肚或者太單調
我相信這裡的小食應該可以滿足你
<唐揚魷魚>,<章魚小丸子>等等小食即叫即做
絕對值得推薦。
唐揚魷魚