2016-08-12
黎葵芳除左入葵廣之外,有無諗過附近其實有隱世拉麵食呢?今日我反傳統,為左碗拉麵店而入黎葵芳。香港既二郎系拉麵,除左混亂拉麵之外,呢間就係第二間,好似係頭盔定先。所以就算係毒自一人,都要入黎試佢。一如以往,食開最重口味果隻:濃厚豚骨。先講味精測試,2點幾食完到4點鬆,都仲未覺得口渴,明明葵廣咁多野飲可以買。 而豚骨湯底偏咸,淡口味朋友,包括高登拉麵post都有人話咸得濟。問題來源唔肯定係湯頭(因為醬油原味係另一煲)抑或背脂度。而我個人就覺得頭半段食得好舒服,因為豚骨唔算好濃,未至於杰到唔知點飲 (有d人係唔鐘意bb ramen最濃)。後半段食就加左枱上面支醋,鰹魚乾醋?好似係,中和番後越食越過癮,不妨早d落。而麵質無得揀,用上左幼身麵,但唔太掛到湯。好事既係麵質偏硬,影完相都仲keep到。蛋方面略為遜色,味醂既味太重,重既程度係仲濃過tetsu,當然我接受唔代表大眾接受,而且流心度一定唔係第一檔既蛋。重點黎啦,五定係六大片擺成花狀既叉燒 二郎系拉麵既特點就係大份,兼且重口味 我見到第一時間聯想起一燈既叉燒,當然我未食過一燈我答你唔到個叉別(叉燒既分別)係邊。但呢個睇落唔係太肥既叉燒,食落
重點黎啦,五定係六大片擺成花狀既叉燒 二郎系拉麵既特點就係大份,兼且重口味 我見到第一時間聯想起一燈既叉燒,當然我未食過一燈我答你唔到個叉別(叉燒既分別)係邊。但呢個睇落唔係太肥既叉燒,食落居然食到油香味,明明只係燒左出面果一層 可能係慢煮既關係,keep到好嫩滑既肉質。
講到呢度,我想講最重點既係... 最平$58,我呢碗先$83。我敢講,香港拉麵入面CP之王非佢莫屬,趁其他人未發堀到,我自私食多幾次先。