2022-10-06
其實本來係諗住試下最近大熱嘅奇蹟拉麵。點知去到先發現冇開門。咁就試左喺附近嘅麵屋丸京。好食指數:👍🏻👍🏻👍🏻抵食指數:👍🏻👍🏻👍🏻回頭指數:👍🏻👍🏻一坐低,已經見到一壺有冰塊嘅冰水。即刻加左唔少分,至少佢有跟下日本嘅風格同傳統。拉麵嘅選擇不多,只有湯麵,冇沾麵等其他選擇。選舉嘅分別在於有冇蛋,幾多塊叉燒同辣唔辣。麵嘅硬度都冇得揀。濃湯半熟卵叉燒拉麵 $78湯頭不算咸,相信係在地化,就番香港人口味。飲落唔算好味精,有淡淡嘅豬骨味。喜歡重口嘅就可能覺得唔夠喉。拉麵偏硬,係幼身嘅拉麵,都算掛湯。本身我就鐘意食硬身嘅麵,所以覺得幾好。而隻蛋係成碗最好食嘅野,浸到好嫩滑同香,糖心部分剛剛好,真心好食。叉燒就係薄薄一塊。普普通通。有時想食下拉麵又唔想排隊嘅話,可以食下。不過同價錢水平比較嘅話,我會揀市中心嘅大門拉麵。
好食指數:👍🏻👍🏻👍🏻
抵食指數:👍🏻👍🏻👍🏻
回頭指數:👍🏻👍🏻
濃湯半熟卵叉燒拉麵 $78
叉燒就係薄薄一塊。普普通通。