麵屋一京

麵屋一京 (已結業)

Menya Ikkyo
麵屋一京 (已結業)
Okccca
👎不可一不可再,成世人食過最難食既拉麵
Okccca
2019-09-13
关注
喺佢開店既時候食過一次,當時仲係日本人負責煮麵,湯底仲係好濃郁,麵底幾好食,服務態度一流。今次係第二次嚟食,雖然賣相同之前一樣,但質素大不如前。首先講個湯底,分別叫咗一碗豚骨湯,一碗醬油湯,但兩碗既湯底竟然係一樣,仲要淡而無味,同清底冇分別。再講下個麵底,成餅野咁,仲要好硬。食咗少少已經食唔落去,可以話係史上最難食拉麵。廚房煮麵既女人望落乜都唔識咁,落單嗰個人仲要入廚房問佢o唔ok, 真係好無奈。建議大家唔需要食呢間,呢個價位應該出邊是但一間都好食過佢。查看更多
食神1
下次請我都唔黎
食神1
2019-09-02
关注
門口等位不緊要,一心以為好好食,第一次黎呢到,諗住慢慢睇下點餐,個店員企係側邊俾壓力。最終揀了叉燒拉麵好快趣就有碗麵喺面前 點知食落唔新鮮嘅梅肉,好難落口。所謂濃湯底食囉只係味精加鹽 ,食完無耐,個店員行埋黎收野。係我側邊企左一陣,就好急好重語氣咁話幫我收野,我只係岩岩食完,你又咁快收野,想趕人走咁。下次請我都唔黎。查看更多
何舒婷
好耐未試過咁難食
何舒婷
2019-06-07
关注
個湯好鹹,個面好硬啲肉好梅,個蛋仲鹹總括而言,垃圾。之前深水埗有食過一京食得好開心因為有好多選擇但去到長沙灣呢間得一種湯底選擇我都算食左一啖之後發覺同深水埗個間完全兩回事食左兩啖之後頂唔順走左食其他野好過查看更多
dafee
呢間
dafee
2019-05-07
关注
食過深水埗嗰間,覺得好好食,見到佢地開左呢間分店,所以黎試下。點知,叫個醬油湯拉麵,個湯同深水埗店嘅味道完全唔同,呢間個醬油湯直情係坊間濃縮湯精嘅味,完全之前食過嘅醇厚完全唔同。(奇怪的湯和麵) 而個餃子燶到黑晒,同店員反映,佢話係本店特色。(特色餃子) 無說話好講,深深不忿,馬上去深水埗總店。叫同一款「醬油極上拉麵」,嘩,個湯同麵完全唔一樣,係深水埗店先係我期待嘅嗰一款拉麵。咁,長沙灣店可以不再去了。查看更多
食客139
拉麵午餐
食客139
2019-03-11
关注
今日來到這一間一京試下,雖然是food count形式,但日本老闆親自招呼,強烈推介,伊比利亞豚烤腩肉拉麵,選了醬油湯底,還選了豚骨湯底及,辣味噌湯底,餃子。先說烤腩肉,肉質軟稔,經過火烤果真提昇香味👍👍👍,醬油湯底也很香鮮,麵條彈牙有咬口。豚骨湯底也很特別濃郁,辣味噌湯底也不錯,叉燒值得一讚,切得很夠薄,軟腍非常好食,老闆客氣贈我們綠茶🙏😄查看更多
ZangiefHenry
Food Court 中難得一見的美味拉麵* 麵屋一京
ZangiefHenry
2019-02-16
关注
剛畢業的時候,Dayz 曾經在長沙灣工作還記得公司附近有不少餐廳及小食店,價錢亦相當親民可愛當時還常被上司取笑說﹕ 阿妹你愈來愈胖lo 新年前,Dayz 因為要去探望舊同事而再次踏足長沙灣舊公司附近沒有太大的改變,大部份餐廳小店仍在有點懷念的感覺呢 (笑) 舊同事記得 Dayz 特別貪吃神神秘秘的帶我去附近新開的 Food Court 創食薈說有非吃不可的日本拉麵真的假的 OH~~~ 竟然是麵屋一京這家日籍師傳開的拉麵店在深水埗很有名呢聽說無論任何時候去都. 一. 定. 要. 排. 隊想不到現在在長沙灣的 Food Court 也吃得到(而且不用排隊喔) Dayz 點了最招牌的豚骨濃湯拉麵 店員指豚骨濃湯以西班牙放牧豬骨、加上蔬菜熬製12小時還加入了西班牙的高級後背脂所以味道特別香濃 麵條好分明不會像坊間某些拉麵店般糊在一起 麵質非常爽口掛著厚厚的豚骨湯汁,有點像是在吃沾麵呢 上面舖了三片肥瘦適中的日式叉燒還有溏心溫泉蛋…其實挺飽肚的幸好沒有眼闊肚窄的點極上拉麵 (日式叉燒舖滿滿) 如此水準高、價格合理的拉麵店值得再去謝謝舊同事的好介紹呀查看更多
豚骨濃湯拉麵
dididilam
長沙灣好去處@麵屋一京
dididilam
2019-01-27
关注
長沙灣好去處@麵屋一京 住在長沙灣十幾年,自近幾年來紛紛落成了新大廈後,開了不少新食店 麵屋一京位於長沙灣的創食薈,入面有好多間中西日韓小店,有點似FOODCOURT,不過都幾大坐得OK舒服的 天氣凍凍地最好都係食熱辣辣既野!麵屋一京除了拉麵外還有小食和飲料選擇的 店員推介下我們點了這裡NUMBER ONE的極上拉麵$ 98 即叫即整,上桌的時候還是超熱的! 聞到陣陣香氣,那流心蛋又滑好看,非常吸睛 叉燒份量超多,起碼有三大片的,厚薄,肥廋適中,肉味濃又滑 要讚的是這裡麵的份量很足,一定夠飽肚,湯底夠熱又香豬骨味,不知不覺就食清光查看更多
+ 2
Charmelok
長沙灣的拉麵
Charmelok
2019-01-24
关注
長沙灣開了新的food court距離地鐵站有一段距離 大約8-10分鍾 交通不算很方便Food court有不少選擇其中吸引筆者前來的一家便是麵屋一京點了最基本的叉燒感覺不錯 但真的超多蔥溏心蛋合格麵條是屬於偏硬的那種 (筆者喜歡偏硬的湯底蠻厚身的 份量蠻大的 一個女生吃的話難以完成男生則應該足夠 但喝不下飲料 哈哈建議跟朋友SHARE 還能吃food court別的小吃-對了 這裡是自助的 查看更多
Mon Chan 98
極上濃郁的拉麵
Mon Chan 98
2019-01-20
关注
位於深水埗的麵屋一京⋯⋯長時間排長龍,其出名的豚骨濃湯,能媲美沾麵!終於,不用再排長龍,現在於長沙灣新開的一個Food Court可以食到了!首先說一下湯底⋯⋯豚骨濃湯以西班牙放牧豬骨加上蔬菜熬製了12小時,再加上西班牙的高級背脂,才可以做到濃郁鮮甜而不膩,讓每一口麵都掛著濃湯。男朋友點了極上拉麵,滿滿的叉燒,單看相片已是食指大動。而我則點了一京拉麵,基本上味道與極上拉麵相同,只是叉燒是正常份量。食既時候,每一口都沾滿了湯底,每一口都是骨膠原的精髓。重點是食完絕不會口乾,明顯所有用料都是真材實料。不過我還是覺得豚骨濃湯重口味了一點,下次我會一試另一款湯底。查看更多
極上拉麵
一京拉麵
lokyanyan
脂香豐盛 超美味豚骨拉麵
lokyanyan
2019-01-17
关注
位於長沙灣的創食薈,是擁有6000尺的全新Food Court,集齊中,港,西,日,韓,東南亞等特色品牌,以後要揾食又有一個好去處啦。餐廳的環境沒想像中大,較深水埗和旺角的小規模,不過較為乾淨企理,光線充足設吧台和普通坐台,客人可自行到喜歡的餐廳柯打後,跟朋友家人一同分享不一樣菜系的菜式。日本菜方面:品牌: 麵屋一京豚骨湯拉麵$78終於不用大排長龍便能品嚐麵屋一京,實在是拉麵控的福音阿。晩飯時間不算很多客人,較深水埗的本店更快能品嚐到拉麵阿。名為【一京拉麵】的豚骨湯拉麵,名副其實是餐廳的招牌貨哦。賣相超級可觀,整齊放上三片豚肉叉燒,兩片溏心蛋,不論色澤和氣味都有100分阿。豚肉叉燒用 西西里產的頂級岩鹽醃製,令肉味濃郁之餘更令肉染成紅色,以真空低溫烹煮,肉質結實幼軟,咀嚼間滲出濃香豚肉味,超美味哦。日產溏心蛋,蛋味可奇濃郁,用糯米酒吸收蛋黃中的水分,令蛋黃變成啫喱狀,入囗回彈滑溜溜,超級喜歡阿。湯頭具有京都風味,乳白色的濃湯每日熬製,確保客人能品嚐新鮮靚湯。採用西班牙產的放牧豬的豬骨和新鮮蔬菜熬製十二小時,濃甘鮮美,鮮甜不已,不會太膩,令我一喝愛上,當中更加入大量高級背脂,脂香豐盛,整個湯的味道勻非常豐富。麵條雖不是自家製作,但用100%日產小麥粉而成,富有特別的麥香,質感彈牙且掛湯力十足,整碗麵也很高質呢。查看更多
+ 4