2019-04-23 250 浏览
由於我个人在「开饭喇」里面,积聚太多已经光顾试食过的食店,偏偏又未正式写食评和提交给「开饭喇」,所以我直到今日才正式有机会,评论今年「麦当劳」农历新年的「招财福堡」汉堡包套餐味道。但是我在钻石山分店「麦当劳」里面,购买试食「黄金脆薯鱼堡」超值套餐加「小龙虾汤」的时候,尚在一月十九日,距离农历新年年初一(二月初),尚有两个星期左右的时间,骤眼看感觉光顾时间太早。今年「麦当劳」「招财福堡」跟上年有个最大的分别,就是多一款名称叫做「黄金脆薯鱼堡」,即是长方形的鳕鱼鱼柳配长方形的汉堡面包,加上一块新鲜炸薯饼,上面再铺上洋葱粒黑椒酱酱汁的食法。至於「麦当劳」其他推出的餐汤,以饮品小食,大致上都跟上年的「招财福堡」套餐没有太大分别,一样有新年例牌限定的「小龙虾汤」。至於「麦当劳」新出的甜品「红豆吉士批」,我今次就没有购买了。另一方面,我加钱为套餐里面的饮品,转变变成了「黄金爆珠」饮品,饮品里面有很多橙色的爆珠。说回「麦当劳」的「黄金脆薯鱼堡」,「黄金脆薯鱼堡」里面的「阿拉斯加」鳕鱼鱼柳,鱼柳口感会比一般的「鱼柳包」厚一点。「阿拉斯加」鳕鱼柳肉起码还有细致有纹理,比一般「鱼柳包」好食得够了。至於「小

至於「小龙虾汤」的味道,虽然勉强还有浓郁的龙虾鲜甜味道感觉,但是「小龙虾汤」实际上所谓的龙虾肉,其实只有很小的体形。细小的虾肉实际上的口感,也是渺小得难以用牙齿舌头感应到。

至於「黄金爆珠」饮品的实际味道,黄色的「黄金烧珠」味道其实即是类似芒果,又有点像「热情果」那样的甜味。每次「黄金爆珠」在我口腔内爆发,我能直接感受到爆珠里面的芒果甜味。

至於「黄金爆珠」饮品里面的整体味道,都是全靠那些黄色的「黄金爆珠」,饮品才能弥补到「黄金爆珠」饮品,本来就应该有的芒果加热情果的甜味。

至於「钻石山」「麦当劳」厨房制作的「扭扭薯条」,我就稍嫌「麦当劳」负责制造「扭扭薯条」过程有点马虎,居然把原本扭成一圈圈的「扭扭薯条」,实际制成品变成支离破碎,面目馍糊。

即使「扭扭薯条」实际制成品变得比较支离破碎,但是薯条的实际口感,其实也都不算很差劲,还有香腍的口感感觉。我再从卷曲的「扭扭薯条」扭出少许薯条,慢慢感受「扭扭薯条」的香脆滋味。

最後说回主角「黄金脆薯鱼堡」,由於「阿拉斯加」深海鳕鱼柳跟炸薯饼都一样,外表实净而内里口感松软,所以我大大口咬下「黄金脆薯鱼堡」,反而能够吃到鳕鱼柳加薯饼,饱满加柔软的终极口感。

本来口感柔软的「阿拉斯加」鳕鱼鱼柳,再配合有少许辣味的黑椒酱汁,「麦当劳」的「黄金脆薯鱼堡」整体味道变得,在辣味之中夹杂了「阿拉斯加」鳕鱼鱼柳软嫩口感和甜味。

之後我在其他「麦当劳」里面,就很少再尝试过其他的「招财福堡」食品,因为另外两款口味的「招财福堡」,这几年内我已经试过很多次,惊喜已经没有以前那麽多了。
2019-01-19
2019-10-06 16 浏览
呢排香港负面新闻一浪接一浪😖 唯有美食可以带俾我新希望❤️ 要多谢「麦当劳」今日带比我 #苦中一点甜... 每次麦当劳有新出品,我都会想去捧场🙌🏻 尤其系今次新出嘅系「绿茶口味」,#小秘书 点可以唔试吓🤪 #麦当劳 嘅 #DessertKiosk 都好多fans㗎,每次都要预少少时间去排队。今日好好彩第三个就轮到我。我拣咗新出嘅「西尾抹茶新地」, 虽然我唔知「西尾」系咩黎嘅, 不过味道比我想像中好,#绿茶脆皮 有浓浓嘅绿茶味🍵 反而雪糕味道冇咁突出,不过只系买$10杯咋,性价比高,认真好抵食👍🏻

2019-10-04
外卖自取
$10 (其他)
2019-08-23 23 浏览
呢个朱古力脆皮芒果雪糕🍦喺麦当劳都买咗一阵子,近排先有机会食到。港币6.5一杯雪糕🍦对比起其他贵价野,系好抵食嘅。但个朱古力脆皮太甜,配落个芒果🥭雪糕🍦到就更加甜。 呢个价钱都叫做可以接受嘅,略嫌唧雪糕🍦姐姐技术差少少,眼见好多人,包括自己,个雪糕啲朱古力酱流到周围都系, 个个人食都要跌到个朱古力脆皮周地都系。
, 个个人食都要跌到个朱古力脆皮周地都系。
2019-07-26 40 浏览
M记大家就食得多,但何谓一间好嘅M记呢?就系有办法令你相信手上食嘅包就系全港最好食嘅包,即使佢同任何一个M记包都无分别。钻石山呢间M记就完美体现到呢点。由你打算食帮衬呢间M记嗰刻开始,你就好似寻找紧一间隐世小店嘅隐世美食。一上电梯之後,你估唔到M记可以咁有家嘅感觉,全靠佢位於咁有家的感觉嘅商场。商场我哋本来食快餐嘅想像昇华至返屋企食阿妈住家饭咁。既然食M记,咁当然唔少得要食鱼柳包啦。鱼柳包系体积越嚟越少,价钱越嚟越贵嘅情况,味道咁多年都维持不变,实在相当难得。如果周围望下,会发现好多公公婆婆同你食紧一样嘅包,分别系佢哋手上多咗一本奶茶。系只此一家嘅奶茶。见到佢哋饮得咁开心,我都忍唔住叫返杯试下。奶同茶嘅比例非常有性格,配搭鱼柳包一齐食,简直好似用十几蚊嘅价钱食咗餐放题咁。无论系口嗰种令人泥足深陷嘅质感,定系奶茶同鱼柳加起嚟嘅丰富层次,都好似呈现紧钻石山M记一贯嘅宗旨--就系一加一并唔等於二。

• 抹茶新地筒
2019-07-17 32 浏览
麦当劳快闪榴槤风味🤩马来西亚D24榴槤+吕宋芒果🥭新地限定😋限时推出。榴槤芒果迷嘅我点可以错过!超浓榴槤香,啖啖榴槤味,芒果味同榴槤味我当然拣榴槤为主🤪但芒果亦十分鲜甜,绝对唔酸。如果唔够喉,加以+$15追加榴槤蓉😋唔知大家又锺意边个味多啲呢🤓限定快闪期间快啲买完返嚟话我知你又锺意边只啦👍🏻 #麦当劳甜品站#期间限定#25蚊#D24榴槤麦旋风#芒果xD24榴槤麦旋风#马来西亚D24榴槤#D24榴槤#吕宋芒果#吕宋芒果新地#榴槤加芒果#全新配搭

2019-07-05 38 浏览
今日睇广告麦当劳出左18件麦乐鸡即系意味住又系新酱汁同新shake shake粉可以试啦 今日同事全部放哂假 唯有出去独食呢啲,comfort food la🤪🤪今次新酱有咸蛋黄酱,南乳烧鸡味酱,香草柠檬酱同埋之前已经有既蜜糖芥末酱咸蛋蛋黄酱我本身有啲期待,可惜成品偏咸但又晤系香,我觉得同麦乐鸡晤太衬南鸡烧鸡味就好有惊喜,佢亦到麦乐鸡去左另一个层次😂😂😂😂似出面酒楼整既南乳鸡but炸鸡version 😂😂香草柠檬酱系一阵好清新既味道,用黎解下上面既咸味好好🤪my all time favourite蜜糖芥末酱,麦记其实系偏甜配方,不过食野最紧要岩自己口味嘛❣️
今日睇广告麦当劳出左18件麦乐鸡

香草柠檬酱系一阵好清新既味道,用黎解下上面既咸味好好🤪

2019-06-29 18 浏览
今日真系好鬼热,加上 #学校 做紧维修,搞到上落 #泳池 部lift都用唔到,唯有靠对脚🤪 落咗堂为咗奖励吓自己,就去 McDonald's 再试吓佢哋今年 #卷土重来 嘅 #D24榴槤麦旋风🌪 仲记得 #小秘书 上年弹到佢 #一文不值 吗?骗人嘅 #麦记 求其加啲 #榴莲jam 上去就话系 #榴槤雪糕,而且货源不足,卖咗几日就刹停😅我觉得今年出新出嘅 #D24榴槤麦旋风 比上年嘅味道好,起码都感觉到有少少 #榴槤果肉,但系始终都系酱还酱、雪糕还雪糕... 不过以$25一杯嚟讲,ok啦💨💨💨

2019-06-27
外卖自取
$25 (其他)
2019-06-13 23 浏览
睇完戏好肚饿,唔想等位食嘢。念起近排出咗菠萝虾堡好想试下,本身以为会系大大个,点知只系类似鱼柳包嘅大小,外表有d颓。不过味道都ok好食。菠萝酸甜配搭炸虾块几夹,菠萝可以中和到炸虾既油腻同热气。但我觉得沙律酱太多,沙律酱浸湿晒个包。建议叫少酱。呢间分店几好坐,环境舒适。
睇完戏好肚饿,唔想等位食嘢。

但我觉得沙律酱太多,沙律酱浸湿晒个包。建议叫少酱。

呢间分店几好坐,环境舒适。
2019-06-09
2019-06-11 21 浏览
见到麦当劳出咗新嘢食,除咗有我最锺意嘅薯条竟然有薯格,叫咗个外卖麦乐鸡餐加大转增量装薯格,冇谂过返到屋企之後打开得咁少虽然我都知道喺麦当劳做嘢好辛苦,但都冇理由咁孤寒啊。下次都系买完外卖之後睇清楚如果真系份量唔啱要问佢追返。嘢食就普普通通不过不失啦不过今次真系好激气

嘢食就普普通通不过不失啦不过今次真系好激气
脆脆薯格
2019-06-06 27 浏览
mcdonalds新出芝士奶盖,夏日炎炎,经过终於有机会可以一试,不过原来用手机落单只系够快,并唔抵,因为汇丰依家做紧最红优惠,系柜台买够50蚊,就会送25蚊coupon。
2019-06-06 32 浏览
话说麦当劳新出左芝士奶盖,作为一个芝士嘅忠实拥趸,我就梗系要去试一试啦。咁由於仲系新推出嘅阶段,所以好多人排队。我大约前後等左半个钟先至拎到呢杯芝士奶盖 虽然我好锺意饮芝士奶盖,但系个茶底我就锺意走甜。所以呢杯就走甜如果要同其他喜茶share Tea 啊嗰啲比, 就冇得比㗎啦。始终人哋本身就系卖开野饮㗎嘛。 讲返麦当劳呢个茶先,我就嫌个芝士唔够厚,唔够重芝士味,唔够重奶味,总之咩都好似争咁D啦。至於个茶底呢,就同平时嗰啲差唔多罗冇咩特别。反而芝士奶盖上面就有啲茶叶碎,我唔会话难食罗,但系个口感好差。未试嘅朋友都可以唔洗试啦。

芝士奶盖四季春
2019-06-05 15 浏览
今天中午和朋友想不到要吃什麽时,经过麦当劳,不如今天就食麦当劳吧!看来看去还是点了最常吃的泰式鸡翼搭玉米杯,苹果派,可乐!鸡翼搭配酱汁实在很美味,玉米杯搭配牛油化开入口也好香,苹果派烤的香酥,饱足!
2019-05-31 21 浏览
好耐无食m 记早餐喇呢日早左起身决定去附近m 记嗌个早餐食m 记既早晨全餐我最爱既就系薯饼同佢既汉堡扒同埋有一定要嗌佢既橙汁饮炒蛋落埋胡椒同埋盐有m 记既早餐系good morning
好耐无食m 记早餐喇

炒蛋落埋胡椒同埋盐

有m 记既早餐系good morning
早餐
2019-05-24 22 浏览
大家有无帮衬过 McDonald's #McCafe 新出嘅 #芝士奶盖 🥤 呀?虽然呢杯 #四季春芝士奶盖 我只系用 #McDonalds #App 里面嘅 #coupon 免费换返嚟,但系我都要讲句呢个系列 #非常失败😪 如果大家有试过其他牌子,应该大概都会对 #芝士奶盖 有一定 #期望,尤其系 #奶制品 嘅爱好者。呢杯 #四季春芝士奶盖 口感似一杯奶水,我饮唔出 #四季春 系咩东东😅 亦感受唔到 #芝士奶盖 应有嘅浓郁口味... 😏 或者 #小秘书 系唔应该对免费嘅嘢有太多要求,不过花咁多钱搞宣传,倒不如做好个产品会比较实际罗😉

2019-05-21
其他
2019-05-13 30 浏览
试新餐🇺🇸🤩今次质素有惊喜 大家可以一战.牛仔安格斯🍔一如既往块牛排都系甘乾🥩但卖相okay不过叫多酱 有bbq同沙拉酱搭够炸洋葱圈睇下好唔好彩 可能得洋葱皮.朱古力批🍫虽然已经系即刻食 但都好杰身味道系平时麦当劳嘅热朱一样.双层芝士孖堡🧀🍟shake shake今次终於唔伏 微带酸味(应该系酸瓜?之後就会食到芝士同洋葱味 可以接受
试新餐🇺🇸🤩
朱古力批🍫
虽然已经系即刻食 但都好杰身
味道系平时麦当劳嘅热朱一样
双层芝士孖堡🧀🍟shake shake
今次终於唔伏 微带酸味(应该系酸瓜?
之後就会食到芝士同洋葱味 可以接受