2019-09-07 13 浏览
今日一起身突然好想食麦当劳早餐 就系屋企楼下间麦记 见到佢出咗款新嘅脆鸡早晨套餐 本身都有谂过块脆鸡会唔会好油 会唔会中伏 不过其实都OK 加咗$10转左McCafe 既 冻Cappuccino 依家麦当劳嘅套餐 可以拣平时嘅饮品之外 仲可以加钱转McCafe 嘅嘢饮 呢期仲有promotion 食脆鸡早餐 有洗衣液送添 推广期有限 大家快啲去试吓啦

呢期仲有promotion 食脆鸡早餐 有洗衣液送添

推广期有限 大家快啲去试吓啦
2019-07-27 24 浏览
慵懒的星期六相信没多少个都市人有足够睡眠,我当然不例外,假期有机会当然瞓到饱饱,自然醒後,不想煮早餐,廿四小时的麦当劳帮助好大🤗今日早上同屋企人落咗楼下嘅麦当当食早餐,觉得咁多个包入面,最锺意都系猪柳蛋汉堡,永远都唔会食厌,买早晨套餐加$8可以转饮麦当劳手调咖啡☕️杯咖啡我好欣赏,一直以来都觉得麦Cafe的咖啡很香,咖啡豆新鲜又够香口,甚至比其他专门的咖啡店更加新鲜,也许他的流量或入货比较大量、密吧。
慵懒的星期六
早晨套餐
2019-07-27
$35 (早餐)
2019-07-20 10 浏览
麦乐鸡大家食咁多,我就唔同大家讲啦,等我主要讲下佢新出既汁啦。Honey Mustard: 如果你平时中意食subway honey mustard 既汁,你一定会钟意呢个,好香同埋都有重honey 味。Salted Egg: 呢个我都几期待,因为够新鲜嘛。 结果系,如果你唔钟意试新野,唔好试,因为佢只味唔系咁似你食其他salted egg 既食物咁,比较突别,但又唔系难食既。Lemon: 呢个系最易付令人接受同埋最啖味既选择,简单来说,就系有啖啖lemon 味,但唔重,质地相对亦比较稀。Red Bean Curd (腐乳):呢个系最重口味同埋质地系最‘杰’既一个,但我又好钟意wo!因为佢个腐乳味又做得几好几香!

外卖自取
2019-06-15 49 浏览
每次必吃鸡翼😋好耐冇食得闲食下都唔错 叫亲鸡翼餐都会转全翼,而家已经唔可以咁做😢一定要有两只鸡鎚两只鸡翼。通常会去比较少人嘅M记,因为佢所有炸既食物一定要系新鲜炸先好食 *如果想有优惠可以下载佢哋个Apps会定时买嘢食送嘢食😍上次买一个餐可以送麦旋风
每次必吃鸡翼😋好耐冇食得闲食下都唔错
通常会去比较少人嘅M记,
因为佢所有炸既食物一定要系新鲜炸先好食
2019-06-13
2019-05-07 44 浏览
一听到m记出左个新包 又咁岩经过呢面 就一於去试下佢个安格斯牛肉包 同埋佢而家都有新shapshap粉 我就要左洋葱忌廉粉。调味粉好香 好重洋葱味 而个个牛肉安格斯包就比较乾左d
麦记全新和风系列,除左出左南蛮炸鸡包同吉列猪扒包之外,仲出左个菠萝批添。🍍🍍🍍仲记得之前莉莉子试过麦记既栗米批、芋头批,每次都好吸引,创意力好高☺️☺️是日莉莉子一个人行过麦记,见到黄色新批,当然以为出返粟米批啦,点知原来系新出既菠萝批🧐🧐🧐新产品当然要试下,莉莉子一咬开个批,发觉入面原来系菠萝果酱,一入口好似罐头菠萝甘既味😖😖😖而且仲要超级甜,甜度高到好似糖浆甘,味道实在太化学,莉莉子真系唔会太推荐😔😔😔😔

2019-03-20 23 浏览
叫咗个新嘅南蛮鸡汉堡,加 shake shake 薯条(蜜糖bbq 味)再加鸡翼分享盒。彩虹地铁站麦当劳出名多人,但有3,5,7部自动 order 机,所以都唔使搞好耐,快快手手俾钱开始等。大概2-3分钟收到,时间可以。个包:微温,唔算热辣辣。入口嘅时候有少少怪味🤢,不过慢慢食落之後D after taste 还可以。鸡肉算大块,啲配料都足。整体都算合格。薯条:淋左,shake shake 粉救翻啲味,佢算合格,人多都唔可以对佢有太大期望。鸡翼:脆,热辣辣就唔轮到佢,但系味道保持水准。整体来讲如果冇乜选择可以去试吓,但系以呢个价钱应该有好少少选择。
大概2-3分钟收到,时间可以。

鸡翼:脆,热辣辣就唔轮到佢,但系味道保持水准。

2019-03-17
  • 南蛮鸡汉堡
-是咁的,今日系麦当劳做十蚊两个猪柳汉堡。今晚放工之後经过麦当劳,咁就谂住 冇咁早食饭,咬住两个包先顶住档啦。就入去买十蚊两个猪柳汉堡咁。结果等咗成20分钟先拎到包。我谂真系因为个promotion做得太成功、太多人知。有咁嘅优惠跟住个个都会去买嚟食下。现场真系多人到呢不得之了!!买完之後我就谂,其实本身猪柳汉堡嘅味道都系一般,但系唔知点解可能等得太耐,又可能好似赚咗咁样,个猪柳汉堡好似比平时又好味咗。 所以话环境绝对系会影响食物嘅味道呀!!

现场真系多人到呢不得之了!!

2019-01-03 43 浏览
2019 年度我喺麦当劳嘅第一击,就系行过见到$10/9件嘅麦乐鸡,真系减紧肥都好想食!每次都系因为比抵食所引诱,$10有九件同平时嘅价钱真系大左好多!不过净系排队落单俾钱都要等几耐下,再过隔离排队等外卖!所以冇理由净系买一份㗎!呢个靓价钱净系做今日,每人只系限买两份!仲有两盒酱汁自由选择,我嘅永远非法BBQ酱,甜酸酱,各一盒!就这样平平哋食咗个好开心嘅宵夜!为2019打开美味庙的食平啲旅程!听讲听日有$10两个包又得闲你排下队先

2019-01-01 8 浏览
-2019年1月1号嘅第一餐, 我选择咗食麦当劳2019 全日早餐嘅珍宝套餐 ($29):唔错嘅组合有2块热香饼、猪柳、炒蛋、脆薯饼、 muffin,超丰富吖!!再加上浓浓的Skippy花生酱 + 鹰唛炼奶, 搽咗落去热香饼到,好似以前细个喺街边食嗰啲夹饼咁。当然如果花生酱同埋炼奶唔啱口味嘅话,都可以选择一向嘅牛油同埋糖浆。

2019-01-01
5 分钟 (外卖自取)
2018-12-18 30 浏览
麦当劳今次出咗呢个 double Big Mac, 我谂好多年过40以上嘅人都好似我咁样,满心欢喜以为可以食到一餐好嘢,同我哋喺以前细路哥时代食嘅一模一样咁样, 不过希望越大失望就系越大,呢个系不变嘅道理,虽然我都知道不过都系失望。Double Big Mac 其实等於以前 80's 年代一般Big Mac嘅份量,唔知系咪心理作用嘅影响,总系觉得片牛肉冇以前咁大咁厚,个包又冇以前咁松软,总之就唔系80年代嘅味道,如果冇乜好大只特别,又冇以前咁好味,咁出嚟系为乜嘢呢?我真系唔明白。

2018-11-27 23 浏览
经过mcdonald见有少少肚饿,就叫左2包细薯条配避风塘炒蟹味 shake shake 粉。食落似胡椒味多d都几香口,本身薯条走左 salt,否则可能太咸。不过试一次便够了。
2018-11-19 25 浏览
猪柳蛋汉堡 ($11) 麦当劳必食之选,呢样真系我至爱,好抵食,个包够热,蛋够大,猪柳又够味,仲有半滆芝士,做早餐够晒营养,perfect match! 每日一个都唔会食到闷。
2018-09-06 41 浏览
因时间不多, 又在床上战斗一轮,又要食野,要快点先得咁就求其走落黎楼下老麦食个包. 买飞连排队等候五分钟搅掂哂!有点时间又有位索性坐系度食啦!脆辣鸡腿包缩水左劲多!块鸡扒麻麻地啦。而且个包都算好热!话就话脆辣鸡腿包!但我觉得都唔算太辣,得一撮生菜丝不知为何, 觉得好乾, 沙律汁好似落得唔够!芬达橙汁是机装汽水没有甚麽特别最紧要够涷就可以..至於环境今天撞啱有小朋友开生日会, 感觉非常热闹. 老麦一向有区域做派对这一间非常乾净, 地方大, 带小朋友开生日派对就一流.
因时间不多, 又在床上战斗一轮,
又要食野,要快点先得
咁就求其走落黎楼下老麦食个包.
买飞连排队等候五分钟搅掂哂!
有点时间又有位索性坐系度食啦!
脆辣鸡腿包缩水左劲多!
块鸡扒麻麻地啦。
而且个包都算好热!
话就话脆辣鸡腿包!
但我觉得都唔算太辣,
得一撮生菜丝不知为何,
觉得好乾, 沙律汁好似落得唔够!
芬达橙汁是机装汽水
没有甚麽特别
最紧要够涷就可以..
至於环境今天撞啱有小朋友开生日会,
感觉非常热闹. 老麦一向有区域做派对
这一间非常乾净, 地方大,
带小朋友开生日派对就一流.
2018-06-12 200 浏览
一般乘坐西贡往新蒲岗「采頣花园」专綫小巴的乘客,主要选择下车的位置,通常是位於观塘「坪石邨」楼下近着港铁站入口的地方。「坪石邨」本来只是一个老龄公共屋邨,但是「坪石邨」被「领展」「改造」过後,商舖立刻有了重大改动。例如「坪石邨」原来用来作为停车场的位置,就被「领展」改建变成了商场,商场其中一个舖位就变成了「坪石邨」分店的「麦当劳」餐厅。而从「麦当劳」泛生出来,「咖啡店」版本的「麦当劳」,「McCafe」亦都跟随着「麦当劳」,一同生存在「坪石邨」分店「麦当劳」里面。我本来是想在坪石邨「McCafe」里面,购买一杯「豆奶抹茶」,饮完「豆奶抹茶」再加一件「McCafe」层层叠千层蛋糕就返回西贡休息。怎料我上门光顾坪石「麦当劳」的时候,已经差不多是晚上十点左右,坪石「McCafe」的咖啡师都已经下班离开。等到坪石「麦当劳」店员告诉我的时候,我才知道自己来不及,错过了坪石「McCafe」的「豆奶抹茶」。於是失望加失落的我,又不想再冒险,在附近的「牛池湾村」找寻其他食店,所以惟有在坪石邨「麦当劳」里面,夹硬选择购买一款「超值套餐」,吃完就回家算数。「麦当劳」餐牌经过了重组之後,原本的「廿蚊」,现在

「麦当劳」餐牌经过了重组之後,原本的「廿蚊」,现在的「廿四蚊」平价「超值套餐」,变成了「麦乐鸡」,「板烧鸡腿饱」,还有「麦当劳」从日本「麦当劳」引入香港的「玉子牛堡」。

所谓的「玉子牛堡」,其实即是在一个原本的「汉堡包」夹层里面,加入一块溏心煎蛋,就大功告成,成为了现在的新「超值套餐」「玉子牛堡」套餐。

香港「麦当劳」选择了以「玉子牛堡」,取代原本的平价「双层芝士汉堡」套餐,成为现在香港「麦当劳」平价版本「廿四蚊」超值套餐,某程度上好像是为了节省成本。

因为以前「麦当劳」的「双层芝士汉堡」「廿四蚊」餐,至少还有两块牛肉汉堡扒,即使「麦当劳」的「汉堡扒」厚度平平,但只花廿四元,「双层牛肉汉堡」勉强还能吃得饱肚。

但是现在的「麦当劳」以一块煎鸡蛋,取代了汉堡包内其中一块的牛肉汉堡扒,变相为现在的「麦当劳」节省了金钱,却令食客吃不到性价比更高的「双层芝士汉堡」。

我在「坪石邨」「麦当劳」除了购买了「玉子牛堡」超值套餐之外,还另外加了钱,把套餐的薯条跟汽水,转换变做了「黑松露风味酱薯条」跟柚子饮品。

我加钱把套餐薯条换了做「黑松露风味酱薯条」,最主要的原因在於,我不想自己的双手「伤痕累累」的指甲,有机会触碰到「麦当劳」的食品,所以加钱换来能以塑胶餐叉代替双手,去触碰「麦当劳」的薯条。

至於「麦当劳」「玉子牛堡」套餐配搭的饮品方面,由於我选择了「大大啖」饮品组合,所以「玉子牛堡」套餐饮品就变成了「柚子味」饮品。我终於对现在「麦当劳」运作,跟食品,都有更深层的了解。

就像「坪石邨」分店「麦当劳」,由於「坪石邨」属於交通运输的枢纽点之一,有很多人都是在「坪石邨」,或者「牛池湾村」附近地方转车,所以「坪石邨」分店的「麦当劳」,绝对没有担心上门客人不足的必要。

已经差不多晚上十一点的「坪石邨」分店「麦当劳」,「麦当劳」里面几乎全场满座,几乎害到我找不到座位。

「麦当劳」的炸薯条配上「黑松露」口味的「风味酱」,味道略带酸甜的「黑松露风味酱」令到本来味道偏淡(事实上现在的「麦当劳」已经很少为薯条加和抄匀盐粒)的薯条味道变得酸酸甜甜,非常开胃。

而且我在「麦当劳」享用「黑松露风味酱」薯条时,因为有了餐厅胶叉「仗义相助」,所以享用薯条的过程变得非常轻松,我手指的「压力」亦都因为有了胶叉而一扫而空。

至於「麦当劳」跟餐加钱的柚子饮品,其实只是从「雪碧汽水」加上少许柚子糖浆,以及一些杂果沟匀而成的饮品,味道也只是在「雪碧」的青柠酸味道上面,略为加添少许柚子的甜味而已。

所以「麦当劳」的柚子饮品,味道谈不上有什麽惊喜可言,唯一好处只是有杂果、菠萝等配料,因为整体味道酸酸甜甜,容易入口而已。

至於作为「麦当劳」套餐主角的「玉子牛堡」,虽然「玉子牛堡」的外型跟「双层芝士汉堡」好像相差无几,但是「玉子牛堡」实际堡味道,跟「双层芝士汉堡」相比下就差得远了。

「玉子牛堡」其中一个主要的问题,在於「玉子牛堡」本身没有太多酱汁,酱汁少得近乎没有,所以令到「玉子牛堡」咬下去时,「玉子牛堡」口感变得非常之乾。

而且「玉子牛堡」的玉子蛋,只是一般「猪柳蛋汉堡」那一块煎蛋,而且煎蛋的蛋浆早已熟透,所以整个「玉子牛堡」的口感还是十分乾燥,全无肉汁可言,只有「玉子牛堡」里面的足够咸味搭救。

而且「玉子牛堡」不像「双层芝士汉堡」,没有太多蕃茄酱调味,就连区区一两块酸瓜都欠奉,结果种种不足跟不利因素,都令到「玉子牛堡」的味道,都不及「双层芝士汉堡」那麽惹味吸引。

不过,「玉子牛堡」始终还有食「猪柳蛋汉堡」的感觉,但是如果「玉子牛堡」的酱汁可以再多一点,口感没有那麽乾的话就最好不过。

如果真的要拿「麦当劳」「玉子牛堡」,跟「双层芝士汉堡」比较的话,「玉子牛堡」份量跟味道都肯定不及「双层芝士汉堡」,「玉子牛堡」问题是配料酱汁不足,汉堡口感偏乾。

至於「麦当劳」三款「廿四蚊」餐里面,我的首选应该就是,又大又多沙律酱汁的「板烧鸡腿包」,「玉子牛堡」只是第二而已。
2018-04-28
$31.5 (宵夜)