2024-01-24 59 浏览
走進嗰間餐廳,一股香氣撲鼻而來,咁我當然唔會放過試吓佢哋家嘅招牌雞翼拼盤啦。三款口味,六隻雞翼,份量足夠畀我味蕾來個全方位嘅挑戰!先講嗰個原味McWings啦,簡直就是炸得外脆內嫩,咬落去果陣,juicy嘅肉汁即刻喺嘴裡爆開,滿足!再嚟講BBQ翼啦,呢個味道幾勁爆呀!表面嗰層醬汁甜中帶咸,有少少煙燻嘅香氣,絕對係開胃大器。但我最鍾意嘅,還係新加入戰隊嘅Honey and Lemon翼。嗰個蜜糖同檸檬嘅組合,真係正﹗蜜汁唔會黏牙,甜而不膩;而檸檬味又帶點苦澀,像檸檬皮咁,出奇地令人回味無窮😋。啲雞翼分隔得好,冇搞到味道混合,真係細心!食呢個拼盤,就算唔同口味轉換嚟轉換去,都唔怕互相干擾👌。同濟餐廳間個既定形象唔同,呢度嘅雞翼絕對值得一試,令人再三回味。啱晒我哋呢啲愛食又追求地道小吃嘅食客!🍗🎉

2023-11-01 100 浏览
新出阿華田批$𝟙𝟘今次仲試埋新出個個 🇰🇷 韓式蜂蜜牛油味Shake Shake粉同埋脆爆雞腿包🍗新包 個雞好脆,超多洋蔥🧅 中意食洋蔥既朋友就岩曬!!今日所有野都係新鮮熱辣出爐 (平時少見晚上時段都咁多人買m記,多人先會炸到新野)食完成個包都仲食得曬個新批好香脆個新批唔會好甜,可以一戰🍫💁🏻‍♀️不過新shake shake 粉 試一次就夠· - - · - - · - - ·價格:📝 $𝟝𝟠· - - · - - · - - ·
新出阿華田批$𝟙𝟘

新包 個雞好脆,超多洋蔥🧅 中意食洋蔥既朋友就岩曬!!
今日所有野都係新鮮熱辣出爐

(平時少見晚上時段都咁多人買m記,多人先會炸到新野)

食完成個包都仲食得曬個新批好香脆

個新批唔會好甜,可以一戰🍫💁🏻‍♀️

不過新shake shake 粉 試一次就夠

· - - · - - · - - ·
價格:
📝 $𝟝𝟠
· - - · - - · - - ·
2023-08-23 92 浏览
熟悉 #小秘書 嘅朋友都知道我係一個徹徹底底嘅 #榴槤控❗️不過就一向對佢嘅副產品無興趣😅 估唔到今次竟然被 McDonald's #D24榴槤 #麥旋風 嘅香味吸引住,乖乖地跟住人龍向前走😉埋到雪糕檔嘅櫃枱,見負責嘅哥哥仔大大pat榴槤果蓉放喺雪糕面上,未入口已經聞到勁大陣榴槤果香💨💨 而且味道都幾香濃㗎☺️ 不過就只限面頭嗰一浸,#小秘書 一大啖放晒入口之後,其餘嘅九成就只剩下 #雲呢拿雪糕 … 確實有少少失望😅😅 不過話晒係 #期間限定!點都要嚟朝聖嘅😉

2023-08-21
$28 (其他)
2023-07-04 115 浏览
係apps叫定外賣落去拎👍🏻食飯時間都算快手脆香雞翼幾夠熱😋🤣🤣Burger就不過不失 夠熱都好食👍🏻👍🏻好多人 所以多數買外賣食👍🏻👍🏻
係apps叫定外賣落去拎👍🏻食飯時間都算快手
脆香雞翼幾夠熱😋🤣🤣
Burger就不過不失 夠熱都好食👍🏻👍🏻
好多人 所以多數買外賣食👍🏻👍🏻
2023-06-18 80 浏览
今日父親節,爸爸突然然話想食麥當勞,結果晨早流流8點幾就一齊上左去食早餐,去到人流唔算多,我哋叫咗一個早晨全餐,一個熱香餅,上餐速度好快,味道一如以往,冇咩特別,不過佢嘅奶茶值得稱讚一下,味道香滑濃郁,正
2023-04-07 120 浏览
位置相當便捷既一間麥當勞,係呢個位置開左20幾年,由小學食到依家,啲職員仲係有同一堆人😂😂有時去都多人等,但出餐速度快,出野齊,野食又唔會話因為人多而難食左,份量足。講真M記應該考慮將shake shake 粉編做常規配料,有左佢先想食M記🤞🏻
位置相當便捷既一間麥當勞,
係呢個位置開左20幾年,
由小學食到依家,
啲職員仲係有同一堆人😂😂

有時去都多人等,
但出餐速度快,出野齊,
野食又唔會話因為人多而難食左,
份量足。

2021-09-02 396 浏览
星期日早上想來一個good good morning,想來想去都係決定要食一個麥當勞早餐。麥當勞apps 內有coupon 可以減$3。在家中點餐,再請家人經過時幫手外帶,十分方便。.平時食開精選早晨套餐,這次第一次想試深海鱈魚柳精選套餐($33)。一打開盒真的很驚訝🙀,炸鱈柳超級燶,炸到深啡色,聞起來一陣燶味。要挑走外層的炸粉食內層的肉,剩下來的份量很少。蛋又煎得過老身。是令人超失望的一餐,poor morning..

是令人超失望的一餐,poor morning..
2021-03-02 267 浏览
WFH嘅時間,往往會廢枕忘餐,所以一個豐富嘅早餐非常重要,但同時又要慳時間,所以我通常都會買麥當勞早餐,貪佢豐富得來又有水準咖啡飲。其中豬柳漢堡早晨套餐就係推介之選,首先超值套餐已經冇咗豬柳強,又或者要加錢先食到,但係早餐就冇呢啲唔合理嘅限制。因為屋企距離比較近嘅關係,就算係外賣薯餅仍然保持到香脆,漢堡亦都微暖。咖啡雖然唔係Cafe手沖水準,但係都俾即溶咖啡好飲好多。

2019-12-18 443 浏览
聽聞金拱門新出了一款炸雞,眾口皆推薦,連身邊同事們都議論紛紛,所以特意去一嘗究竟。這次完全可以說是完勝大多數的炸雞連鎖店,真的可謂皮脆肉嫩,肉汁真的是十分之多,完全沒想過炸雞能有這麼多的肉汁,而金拱門用的是全隻雞髀,真的做到啖啖肉,而味道是一貫其熱賣雞翼的味道。原來這次不只是炸雞,是先放在保濕蒸箱,將其肉汁鎖住,再放入優質的馬來西亞的油中炸兩分鐘,將皮炸到香脆。
這次完全可以說是完勝大多數的炸雞連鎖店,
2019-11-23 426 浏览
昨天我外出的時候,偶然經過其他分店「麥當勞」的時候,發現「麥當勞」竟然選擇了,推出短期限定減價價錢版本的「牛肉安格斯漢堡」系列,最便宜的「芝士安格斯漢堡」套餐賣港幣二十八元而已。將牛肉漢堡扒相對比較厚的「芝士安格斯漢堡」套餐減價至到二十八元,但是廣告卻只限第一日推出時才有,翌日我來到「麥當勞」「黃大仙中心」南館分店的時候,「安格斯漢堡」價目表已經退回到自助點餐機裡面。我從黃大仙「麥當勞」自助點餐機裡面,有關「安格斯漢堡」食品套餐的相關選擇顯示所見,最昂貴的「安格斯漢堡」,加入了炸洋蔥圈的「牛仔安格斯漢堡」套餐,價錢賣港幣三十四元。我還記得「麥當勞」對上一次公開推出「牛仔安格斯漢堡」套餐的時間,是在我上手手提電話還在的時候,在其他分店的「麥當勞」裡面購買和享用,可惜電話報銷令我失去透過食評評論「牛仔安格斯漢堡」的機會。即使「麥當勞」後來一直還有把「牛仔安格斯漢堡」,放在「麥當勞」自助點餐機裡面的超值套餐選項裡面,無奈「麥當勞」還有其他短期推出的新漢堡包食品,所以我一直沒有再購買「牛仔安格斯漢堡」。直至今日,當我知道了「麥當勞」又為「牛肉安格斯漢堡」系列推出短期限定減價,「牛仔安格斯漢堡」

直至今日,當我知道了「麥當勞」又為「牛肉安格斯漢堡」系列推出短期限定減價,「牛仔安格斯漢堡」套餐售價也被減到港幣二十八元的時候,我立刻趕去找未寫過食評,交通狀況相對比較穩定的「麥當勞」分店看看。

結果我一去到「黃大仙中心」分店的「麥當勞」裡面之後,就發現減價版本「牛肉安格斯漢堡」套餐雖在,但是卻被黃大仙分店「麥當勞」強行推回自助點餐機裡面,繼續過着不見天日的日子。

「牛肉安格斯漢堡」在渡過了一輪不見天日的隱藏生活,跟著只能「浮上」「水面」短暫的日子而已。幸好我還沒有忘記「牛仔安格斯漢堡」,所以還能在黃大仙分店「麥當勞」裡面食到「牛仔安格斯漢堡」套餐。

至於「牛仔安格斯漢堡」現在在「麥當勞」裡面,跟隨「牛仔安格斯漢堡」一起出的「大大杯咸檸檬梳打」飲品,都是「麥當勞」為之前限定漢堡而推出的飲品,跟「牛仔安格斯漢堡」沒有直接關係。

另外「麥當勞」沒有為短期減價限定推出的「牛仔安格斯漢堡」,推出例如軟雪糕新地的甜品,反而推出了近期「麥當勞」少見的餐湯飲品「忌廉蘑菇粟米湯」,而且還有跟餐價錢優惠。

於是我購買了一個「牛仔安格斯漢堡」套餐加「大大啖組合」,飲品選擇了「大大杯咸檸檬梳打」飲品,「Shake Shake粉」選擇了「美式BBQ蜜糖」味道,再加一碗「忌廉蘑菇粟米湯」。

值得一提,原來在「麥當勞」自助點餐機裡面購買「牛仔安格斯漢堡」套餐的時候,還可以為「牛仔安格斯漢堡」裡面的醬料配料細項再加選項,例如可以選擇「走菜」、「走芝士」或者「額外燒烤醬」。

我就選擇了什麼也不剔除,只是在「牛仔安格斯漢堡」裡面,選擇了「額外燒烤醬」而已,然後加錢購買了「大大啖組合」,「美式蜜糖BBQ Shake Shake粉」加「咸檸檬梳打」,還有「忌廉蘑菇粟米湯」。

幸虧當時的「麥當勞」,為未曾下架過的「牛仔安格斯漢堡」套餐推出短期減價優惠,又有未下架的「大大杯咸檸檬梳打」跟「忌廉蘑菇粟米湯」,即使「麥當勞」沒有推出限定口味雪糕新地甜品,我也甘心接受。

結果我選擇了一個配料豐盛的「牛仔安格斯堡」套餐,加上「大大杯咸檸檬梳打」飲品跟「美式蜜糖BBQ Shake Shake粉」,再加「忌廉蘑菇粟米湯」,需要收接近港幣五十元價錢。

「黃大仙中心」南館商場分店「麥當勞」裡面的底位不少,所以即使上門光顧黃大仙「麥當勞」的食客雖然很多,但是我仍不難在黃大仙中心分店「麥當勞」裡面,找尋可以讓我一個人獨自用餐的檯櫈。

我一打開「麥當勞」「牛仔安格斯漢堡」的紙餐盒,立刻發現「牛仔安格斯漢堡」安格斯漢堡扒跟麵包之間,竟然夾着了三塊顏色不同的片裝芝士,兩塊芝士在牛肉漢堡扒上面,一塊芝士被牛肉漢堡扒壓在底層。

我忘記了「麥當勞」第一次推出「牛仔安格漢堡」套餐的時候,「牛仔安格斯漢堡」裡面是否同時夾着兩塊不同顏色的芝士,只知道「牛仔安格斯漢堡」裡面有甜味的燒烤醬,所以燒烤醬甜味足以掩蓋芝士的味道。
大大啖鹹檸檬梳打

所以,無論黃大仙「麥當勞」廚房在「牛仔安格斯漢堡」裡面加入了多少塊芝士,是「麥當勞」安排還是廚房員工的失誤,都改變不了「牛仔安格斯漢堡」實際味道,「牛仔安格斯漢堡」還是被甜味燒烤醬所支配了。

由於「麥當勞」漢堡包裡面的牛肉漢堡扒,不是以即場廚房爐具和油煎出來的製成品,所以「牛仔安格斯漢堡」裡面的牛肉漢堡扒,不會無端端夾雜任何脂肪,以及跟脂肪有關的油膱味道。

但是以未油煎方法製作而成的「麥當勞」安斯牛肉漢堡扒,漢堡扒的實際口感就會欠缺了人手製造,遊走於實淨與鬆軟之間的人手手工製作牛肉漢堡扒口感。
牛仔安格斯漢堡

至於「麥當勞」「牛仔安格斯漢堡」裡面的麵包,也跟傳統「麥當勞」漢堡包使用的著名大廠麵包有點不同,換上了口感比較鬆軟的麵包,令「牛仔安格斯漢堡」整體的口感也變得比較鬆軟。

至於「牛仔安格斯漢堡」裡面的另一個重點位置,黃大仙「麥當勞」廚房製造出來的炸洋蔥圈,炸洋蔥圈口感相對比較硬,沒有那麼容易被咬碎崩解,而且炸洋蔥圈裡面充滿洋蔥的獨有香味。

黃大仙「麥當勞」廚房安排香味的洋蔥圈,加上甜味的燒烤醬,再加上有三大塊不同味道的芝士,再加上有少許牛肉原味的「牛仔安格斯漢堡」,最後變成味道很濃,價錢又比平時便宜的「牛仔安格斯漢堡」。

至於「麥當勞」炸薯條跟相關的調味「Shake Shake粉」方面,由於近期「麥當勞」沒有推出新的口味「Shake Shake粉」,所以只有近乎常規口味的「和風紫菜」跟「美式香烤蜜糖」可供選擇。

我今次選擇「美式香烤蜜糖」口味的薯條調味「Shake Shake粉」,「美式香烤蜜糖」口味「Shake Shake粉」的實際味道,主要是來自於「蜜糖」裡面的甜味。

所以混合「美式香烤蜜糖」口味薯條「Shake Shake粉」後的「麥當勞」薯條,薯條的味道就立刻變成濃厚的蜜糖甜味,還有少許燒烤的香味。
忌廉蘑菇栗米湯

至於「麥當勞」近期為「漢堡」而推出的短期限定口味餐湯「忌廉磨菇粟米湯」,由於「忌廉磨菇粟米湯」表面的顏色是純淨的白色,所以我未試飲,已經肯定「忌廉蘑菇粟米湯」的味道會是忌廉湯的甜味。

相反,粟米對於「忌廉蘑菇粟米湯」裡面的整體味道實際影響,其實可以說影響少之又少,微乎其微,因為粟米在「忌廉蘑菇粟米湯」裡面的口感仍然偏硬,所以我覺得粟米的味道尚未融入湯裡面。

而且我覺得「忌廉蘑菇粟米湯」裡面的口感和溫度,都偏向比較不夠熱,很明顯不是剛剛煮好的「忌廉蘑菇粟米湯」,而是已經煮好備用的「忌廉蘑菇粟米湯」。

所以即使「忌廉蘑菇粟米湯」裡面的忌廉味道很甜,而且「忌廉蘑菇粟米湯」裡面的切片蘑菇,被煮過來的切片蘑菇,蘑菇的口感尚算是腍。

至於「大大杯咸檸檬梳打」裡面的味道,跟一般的「凍檸水」差不多,唯一分別只是「大大杯咸檸檬梳打」裡面還有少許的鹹味。雖然咸檸檬含有提神成份,但是我下午享用飲品,咸檸檬對我晚上睡眠質素的影響應該很有限。

所以我還算是很喜歡「大大啖咸檸檬梳打」裡面的濃厚酸味,而且可以刺激個人的食慾,即使當日下午食完整個「牛仔安格斯漢堡」套餐,晚上我回到西貢後,仍然有足夠胃口食晚飯。
2019-10-26
等候时间
12 分钟 (堂食)
$49.5 (下午茶)
大大啖鹹檸檬梳打
牛仔安格斯漢堡
忌廉蘑菇栗米湯
2019-11-21 175 浏览
早餐嚟講麥當勞真係食得最多!總有一間喺左近!夠快!夠方便!雖然個扭扭粉份量唔多,其實又唔太夠飽,所以通常都再另外加多個包😅如果啲粉可以多返些少就perfect!
2019-10-18
用餐时段
早餐
2019-05-29 258 浏览
#小秘書 戒口戒咗成個星期,搞到口都寡埋👉🏻👈🏻 見自己呢兩日好咗少少,又嚟放肆😅 恨咗要食好耐嘅 #蝦堡,終於喺我面前出現🤩 我對 #蝦堡 嘅喜愛可以話係 #情意結,每次去日本旅行,#小秘書 其中一餐都一定會揀佢做主食🍔 香港嘅 McDonald's 就早兩三年開始,都有做同類嘅食物,不過始終口味有啲唔同😏 今年嘅初夏,#蝦堡 再次回歸,整體嘅感覺都比以往嘅好❤️ 個🍔包嘅口感同炸蝦好夾👍🏻 蝦餅炸得外皮脆脆啲、但係裡面嘅 #蝦肉 依然保持水份,#醬汁 唔會太多,配合得剛剛好🤩 #愛上了!

2019-05-28
2019-04-22 170 浏览
雖然住係附近,但由於太忙所以都唔係成日黎呢間Mcdonald食野,因為要特登係MTR行上去,但今日同啊媽難得行開街,咁啱又要等啲相曬出黎,於是就黎左呢間M記食啲野同坐下,裝修完既間局果然唔同,門口係甜品站仲多左幾部自助點餐機,啲座位坐得舒服左,我地叫左杯雲呢嗱雪糕同埋一個細薯條,雪糕好快就溶,唔夠企身,而且比較水,如果重啲奶味會好啲,至於薯條佢應該就唔記得左落鹽,真係得薯仔味,一定要沾茄汁,如果佢落聯有啲咸味會好啲
2019-04-22
2019-01-30 156 浏览
M記出新野福岡士多啤梨雪糕一定要去試下先講有脆筒雪糕有士多啤梨香味,但香味有點假!但是脆筒的士多啤梨味就比較好食!出奇地好食!雪糕配脆朱古力真的絕配!杯裝的雪糕!如果說雪糕配脆朱古力是絕配咁再加上花生🥜就是錦上添花!兩款都各有特色!
M記出新野福岡士多啤梨雪糕
一定要去試下
先講有脆筒雪糕有士多啤梨香味,但香味有點假!
兩款都各有特色!
2018-08-17 264 浏览
最近又有一連16日優惠,今日係$10「朱古力蛋糕oreo麥旋風」,見到好似新產品,就放工買來食下。當晚7點幾,係食晚餐時間,難免係多人排隊等餐。買完飛之後,等顯示屏的號碼拎餐,開頭都見到「制作中」,但之後就冇蹤影,一定係漏order。於是我就問下個員工,佢即時做比我,但非常求其。明明係麥旋風,但佢只在雪糕面上灑oreo碎,就咁比我。之後,我便問佢係咪有朱古力醬和蛋糕,佢先加朱古力醬,但就話冇晒蛋糕了。蛋糕冇晒都算,成杯野都冇攪過,根本就唔係麥旋風,完全變左新地。仲要客人提醒漏單,成件事好馬虎。

朱古力蛋糕oreo麥旋風

2018-08-17
等候时间
5 分钟 (外卖自取)
用餐时段