2016-02-25 550 浏览
麥當當今年新年玩Monchhichi系列,老婆成日嗌要去探Monchhichi,唯有今日帶佢去睇下啦呢個招財福堡雞都幾大個,麵包係類似平日熱狗包嗰種,而雞扒就係黑椒雞扒,黑椒味好重,直頭覺得有啲辣,相對黎講食啲辣可以刺激下都幾開胃。包中間有啲生菜,不過我覺得夾蕃茄,青瓜都OK,夾生菜就唔係好好,啲生菜濕晒,食落都唔好食。另外配扭扭脆薯條,其實無乜特別,同一般薯條一樣,只係變左扭扭紋。反而我覺得每條薯條長左,拎上手感覺油左添!

2016-02-04
午餐
2015-09-09 399 浏览
打呢篇文都有點傷心,就係學完都肥左,但係純粹食都係為左醫肚,同埋好平,因為呢個元朗廣場真係間間都係貴野,食個午餐都60-70蚊買單。薯條炸到剛好,幸好剛炸起所以還算新鮮,份量算是中薯條的份量,不會太燶就很感動。麥樂雞就林左少少啦,可能他放耐左,內裡無咁軟,但係都算香口。
打呢篇文都有點傷心,就係學完都肥左,
但係純粹食都係為左醫肚,同埋好平,
薯條炸到剛好,幸好剛炸起所以還算新鮮,
份量算是中薯條的份量,不會太燶就很感動。
2015-07-23
元朗一日遊的最後一站意想不到最後是到了麥當勞,由於廣場內的不是24小時,幸好剛剛能趕上收舖前吃個宵夜,招財分享盒套餐最喜歡每樣吃少少,而招財分享盒就正能滿足我這個心態。盒內分別有2件脆香雞翼、2件香烤雞翼及4件麥樂雞~套餐當然還有薯條及汽水脆香雞翼[評分:7/10]脆香雞翼剛剛炸起,又熱又脆身,外皮鬆脆,內裏肉質嫩滑,沾上些少泰式辣醬同吃,惹味非常香烤雞翼[評分:5/10]香烤. . . 烤得極乾⋯表面乾爭爭的,比較細小。而且已經冷卻了,撕開表皮,肉質同樣較乾及粗糙,味道一般麥樂雞[評分:6/10]麥樂雞只帶微溫,幸好外皮還算脆身,內裹肉質較淋,可惜沒有蜜糖芥茉醬,若果醬是長期供應就好了~麥當勞 (元朗)元朗元朗廣場地下005及006號~~~~~~~~~~~~~味道:6/10環境:6/10服務:6/10衛生 : 6/10抵食 : 7/10

招財分享盒套餐
[評分:7/10]

脆香雞翼
[評分:7/10]
香烤雞翼
[評分:5/10]

麥樂雞

[評分:6/10]

麥當勞 (元朗)
元朗元朗廣場地下005及006號
~~~~~~~~~~~~~
味道:6/10
環境:6/10
服務:6/10
衛生 : 6/10
抵食 : 7/10

$45 (宵夜)
2014-09-25 213 浏览
麥當勞早餐,滿載了我與舊同事的回憶。現今只可獨對包輕嘆,願君多珍重。芝士雞堡原來這麽普通,與麥樂雞的雞沒有兩樣,都是爛爛的炸雞肉餅,吃完不覺自己吃了雞那種爛碎雞肉。較可取的是,加入了魚柳包那沙律醬,酸酸的,配合芝士,是平日午餐晚餐不會吃到的味道。整體而言,這包用的是豬柳漢堡那款包,配合炸雞肉餅,如芝士不溶,或沙律醬不夠,很容易出現乾啃的情況。價錢$16,比麥芝蛋貴而不是較美味,結論還是吃回麥芝蛋方為上策。

芝士雞堡原來這麽普通,與麥樂雞的雞沒有兩樣
,都是爛爛的炸雞肉餅,吃完不覺自己吃了雞那種爛碎雞肉

10 分钟 (外卖自取)
$16 (早餐)
不知由何時開始,就沒有吃麥當勞了,這次為了素包而再次造訪~脆香素菇包,其實只有在太平清蘸期間,於長洲供應的素漢堡。可是麥當勞在4月21日至5月7日全港二百多間分店限定推出,另推出全新沙律(田園沙律和雞扒沙律)和闊別多時的粟米批!脆香素菇包套餐($29.8),但這個價錢一共$40.8由於不太愛吃薯條的關係,所以加$4轉了粒粒粟米杯,清新又健康,不俗!粟米批($6),外脆內滑,但沒有想像中的過甜~賣相不太討好的脆香素菇包。該包以甘筍、香菇和薯蓉等素餡,再加麵包糠炸成,配以生菜絲和沙律醬。不過菇的比例不多,吃下帶有咸香滋味。另加$1轉配熱黑芝麻豆漿。剛喝的時候,還可以的,淡淡的芝麻豆香味,可是喝完才只是普通的黑芝麻醬加豆漿製成並不是真材實料,幸好沒拌勻,否則更甜!麥當勞推出素包,使不少外界討論,我認為出發點是好,始終為不愛吃肉的人帶來新口味,不過全素者亦可選擇健康點的沙律。其實偶然吃素真的不錯,但是麥當勞的煎炸食品也是少吃為妙啦

不知由何時開始,就沒有吃麥當勞了,這次為了素包而再次造訪~

脆香素菇包套餐($29.8),但這個價錢一共$40.8

粟米批($6),外脆內滑,但沒有想像中的過甜~

並不是真材實料,幸好沒拌勻,否則更甜!

2014-04-24
見《頭條日報》報頭,有買廣告,所以試吓。今年易買咗,前兩年,淨係晌長洲包山節當日出售,今年就唔同,晌元朗巡遊當日起,全港出售。味道可以接受,但係個餡,太芋頭啦,要有磨菇片,兼磨菇汁一咬即漏,先至係好餡。小食有粟米批,配合得天衣無縫!你都嚟試吓啦!
脆香素菇飽
見《頭條日報》報頭,有買廣告,所以試吓。
小食有粟米批,配合得天衣無縫!
你都嚟試吓啦!
2014-04-22
庆祝纪念
纪念日
用餐优惠
試食活動
2014-02-01 35 浏览
夜晚已經係差不多10點既時候, 店內仍然有一定既人, 有2條隊, 每條3個人, 但我見店員最少有6個, 有個仲係我面前執緊膠匙.我同我男友買左2杯新地, 咁行去隔離排隊等啦.點知後面買巨無霸餐既, 都拎左成個餐, 咁我男友就問佢幾時有, 收銀EVA啤一啤我地,冇應.第3個客又冇理照落ORDER, 我男友等佢落完ORDER再問佢幾時有, 佢竟然好唔禮貌講話一陣有啦. 我食左咁多年老麥都未試過遇到呢D店員. 之後佢黑面走左去拎新地, 一句唔好意思都冇. 其他店員又唔會幫佢拎新地. 呢間咩野老麥黎架?下次真係想叫佢經理. 定係我冇去雪糕站買雪糕就啤客唔應客?
我同我男友買左2杯新地, 咁行去隔離排隊等啦.
2014-01-27
$6 (宵夜)
2013-10-05 36 浏览
麥當勞又出左包包,雖然成30蚊個餐,都要試下!今次係玉子吉列豬扒包,望落幾厚身,都唔錯。但係一咬就知中伏,塊豬係梅嘅,無肉味,得如茶記豬扒嘅咖哩粉味,炸漿唔脆但硬,真係好難食。食到一半忍唔住掉左塊豬,結果蛋香且滑,又有椰菜絲,個汁又幾好味,都總算食完個包!如果大家都係想試,記住要有玉子嘅,起碼唔會浪費成個包!

麥當勞又出左包包,雖然成30蚊個餐,都要試下!
今次係玉子吉列豬扒包,望落幾厚身,都唔錯。

如果大家都係想試,記住要有玉子嘅,起碼唔會浪費成個包!
外卖自取
2013-06-02 29 浏览
1-6-2013(六)是日和姐姐在元朗市中心影街道相,只影了四分之一,還未完成;但吃過晚飯後,姐姐說已很累,那唯有回家去,找日自己一個人再入來元朗影個夠吧。在等候巴士 264M 號時,去了 麥當勞 買杯雪糕作甜品吧!很早前,我買了一張 Hello Kitty 麥當勞卡,有甚麼「買 A 則送 B 」的優惠。最後,我們用了 $15.20 便買到 蜂蜜梨茶 及 黑森林蛋糕脆脆麥。我是第一次吃 黑森林蛋糕脆脆麥,預期它應該是朱古力味;但吃下一口,竟然是士多啤梨味,估計是店員弄錯吧!沒所謂,我對士多啤梨味沒抗拒,那繼續吃吧!溫度足夠,夠冰凍,啖啖也吃到有蛋糕,但蛋糕的素質很普通,像嘉頓瑞士卷一樣,質地較鞋身,沒滑溜感;與雪糕混和一起吃,有點怪,不太 match 似的!究竟甚麼是脆脆麥?是否一粒粒的麥脆粒?但我在杯中內完全找不到。
1-6-2013(六)

很早前,我買了一張 Hello Kitty 麥當勞卡,有甚麼「買 A 則送 B 」的優惠。最後,我們用了 $15.20 便買到 蜂蜜梨茶黑森林蛋糕脆脆麥

2013-06-01
$7.6 (宵夜)
2013-05-23 50 浏览
一直對老麥新出的黑漢堡沒甚興趣,早知內地已有這款特式包,但當時也沒興趣一試,是次見到香港也有推出,本着姑且一試的心態購買來試試!套餐價$30.8有薯條及汽水,相對於$21餐貴得多,試新食物是要付出代價的!黑漢堡以紙盒盛載着,不過內裡並沒有以紙包着的,徒手拿着也會沾到手也是醬汁,真不明白用紙盒盛着有何好處!!!黑漢堡以墨汁包包著牛肉、薯蓉、生菜、煙肉再配上松露磨菇醬製成的,單看賣相黑漆漆的,也幾特別,不過咬一口發覺黑包是沒味的,而且只有微暖的包味道己打折扣,加上乾硬的牛肉配上軟腍的薯蓉口感超怪,而且醬汁也不好吃,個人絕對絕對不會再試白漢堡,不想再中伏,很辛苦的才能吃畢整個包,我就是不想浪費!可惜吃了那麼難吃的包,連薯條我也不想吃,食到有點反胃,下次還是保守一點吃魚柳包好了!

2013-05-23
$30.8 (午餐)
2012-09-04 7 浏览
往往去麥記都會叫珍寶早餐, 這天忽然想試下湯扭扭粉, 誰知一試便後悔了打開蓋後覺得很不開胃...煎蛋沒有像廣告中看到蛋黃在中央...蛋黃已混合在蛋白內...另外扭扭粉的份量比想像中少...吃下去...蛋是淡而無味...火腿扒就咸得不得了... 扭扭粉也沒什麼特別...份量真的很少...全個餐最好味的只有薯餅....但吃完後感受唔到有個good morning....以後我都不會再點扭扭粉套餐了!
打開蓋後覺得很不開胃...

另外扭扭粉的份量比想像中少...

吃下去...蛋是淡而無味...火腿扒就咸得不得了...

扭扭粉也沒什麼特別...份量真的很少...

以後我都不會再點扭扭粉套餐了!
$26 (早餐)
2011-03-20 16 浏览
期待左好耐既麥芝蛋終於番黎喇.........上一之推出好似係3-4年前喇......可惜只有星期一至五先供應~~配搭簡單...用魚柳包既包, 芝士, 蛋, 茄汁, 我要左走沙律醬....軟熟既包....而且蛋滑滑的~感覺較健康...唔油膩~作為早餐份量剛好...食完唔會太飽...又唔會滯住成朝個頭早.....配埋即磨咖啡....真係good morning!!!如果可以列入menu就好喇.........
可惜只有星期一至五先供應~~
令人食上癮的.....
軟熟既包....而且蛋滑滑的~感覺較健康...唔油膩~

配埋即磨咖啡....真係good morning!!!

如果可以列入menu就好喇.........
2011-03-01
5 分钟 (外卖自取)
$13 (早餐)
令人食上癮的.....
  • 麥芝蛋包
2010-10-31 47 浏览
在麥記新品發表會上,試了M Selection 環破美饌第一炮的和風特盛魚堡後,還未來得及重溫產品已經不返供應。所以再出第二炮CBD時,雖不知是甚麼東東,也即趁供應期去試吃了!是次幫襯的是元朗廣場店,分店已換上簇新黑底大M記新標記,十分的搶身亦符合麥記隨不斷更新的形象,然而對於由小時十分熱愛,一直幫襯(嗯,間中啦... 但次數一定比大家樂/大快活/美心密很多!)的我輩來說,是少了一份親切感的。講回正題,上週日還要陪老公飲茶,只要了一個CBD帶走,盛惠$20.8。也是到那天才知道,原來CBD = Chicken Bacon Deluxe,個子較一般的包略大一點,呈長身的軟包口感不錯,夾心除了雞柳又有煙肉、芝士及生菜。其實雞柳味道興麥香雞的無異,煙肉又是無味,較突出反而是芝士味,而吃完也幾飽的。然而整體與麥香雞的差異不大,是否值得為了靚一點的包+額外芝士多付十數元,真是見仁見智,我覺得也可以一試,返兜就未必了。寫開麥記,也順便補記一下對其Mcafe推出的綠茶芝士餅食感,可以說,吸引只得賣相及價錢(印象中是$20件?),軟硬適中的質感也算可以的,但味道就非常麻麻了,綠茶與芝士味有如水溝油,完
CBD時,雖不知是甚麼東東,也即趁供應期去試吃了!

寫開麥記,也順便補記一下對其Mcafe推出的
綠茶芝士餅食感,可以說,吸引只得賣相及價錢(印象中是$20件?),軟硬適中的質感也算可以的,但味道就非常麻麻了,綠茶與芝士味有如水溝油,完全唔夾!

當時也幫襯了
熱朱古力($19),這個則算不錯,因麥記的朱古力從來都很甜美可口,現在多付十元八塊就多了精美畫花,還有兩大粒棉花糖拌吃,還換來較舒適的位置+專人捧餐服務(這個或間間店有所不同,元朗店是有的),幾值得的。

不過幫襯麥記最多的,一定還是
朱古力新地
麥旋風,始終元朗的甜品店/雪糕店太有限,吃完飯不想光顧中式糖水店,麥記就是又便宜又不差的雪糕下場。

雖然近期對雪糕的熱愛,部份轉投了Frozen Yogurt,但間中仍是會幫襯一下由細吃到大的麥記。不知接下來的M Selection新品中,麥記可會考慮推出Frozen Yogurt? 我第一個激buy!!
2010-10-23
3 分钟 (外卖自取)
$20.8 (午餐)
  • 熱朱古力
  • 朱古力新地
  • 麥旋風
2010-07-01 14 浏览
一去到好多人想搵個位坐下飲下野但d雙人位已經坐滿得返個d5個人位先有得坐之後轉左2人位但d野未汁叫個收緊隔離枱ge服務員順手但見到佢黑口黑面唔知係佢心情唔好定點...但佢有順手汁埋個fd有買a送b張卡就買左兩杯新地樂加外漢保包新地樂d雪糕好好味夠滑加埋氣水d氣幾好食夠凍唔易溶氣水夠氣
一去到好多人

夠滑加埋氣水d氣幾好食
夠凍唔易溶
氣水夠氣
2010-06-29
早前0係電視見到M記轉新Logo...估唔會0係0岩0岩裝修完的元朗廣場出現!!!d 間麥當奴大大話話都10幾年估唔到裝修完之後大左靚左!!!黑低logo......勁型!!忽然變左最潮之選.....哈哈!!!講番佢d野食.....新廚房之後好似真係做到即叫即整...叫左個濃滑奶茶及豬柳蛋漢堡...熱辣辣好好味!!
早前0係電視見到M記轉新Logo...
估唔會0係0岩0岩裝修完的元朗廣場出現!!!

d 間麥當奴大大話話都10幾年
估唔到裝修完之後大左靚左!!!
黑低logo......勁型!!
忽然變左最潮之選.....哈哈!!!

講番佢d野食.....
新廚房之後好似真係做到即叫即整...
叫左個濃滑奶茶及豬柳蛋漢堡...
熱辣辣好好味!!

濃滑奶茶及豬柳蛋漢堡
2010-02-02
$14 (早餐)
濃滑奶茶及豬柳蛋漢堡