2009-08-29
很耐沒有寫寫評了! 既然這餐是同事last day 的farewell 飯, 就高興一點一起打邊爐, 亦為他留個紀念。早一天上午已經book 咗7:00 八位火煱, 可能是任飲任食, 又全包, 很多人呢 !! 我們也只能坐一張近門口樓梯的8人枱, 心想有沒有咁旺呀? 早一日book 都係坐門口, 有無咁抵食呀? 準時到達後我們即時揀了2個免費湯底, 皮旦莞茜湯底及番茄薯仔牛肉粒湯底。8 人枱放2個爐真係很迫, 加埋啲杯碟, 沒有多餘的空間放火煱料。當湯底送上來時, 我們即時有點後悔, 特別是番茄薯仔牛肉粒湯底, 因為是很清很清的, 完全沒有味, 水一樣, 只有幾舊番茄同薯仔在湯肉浮沉, 牛肉粒亦失去踪影。只見兩舊牛筋在煲內。皮旦莞茜湯底就不錯, at least 有很多皮旦, 但味道還是很淡, 待放多點火煱料會好味點吧。我們叫了超過50碟東西, 都是一般大路火煱店應有的貨色, 有記憶的如下:肥牛 : 打邊爐一定要叫很多很多的主菜, 因為是日大部份都是男士, 我們叫了超過十碟, 其實質素很一般, 比較切得薄片, 對於心急又肚餓的我們剛好豬頸肉: 幾滑, 但無乜味, 但很肥, 結果很多做
豬頸肉: 幾滑, 但無乜味, 但很肥, 結果很多做咗湯料
雞片: 很滑, 沒有雪味, 也很快清了碟
炸魚皮: 很大碟, 很脆, 非常好吃, 再encore 咗一碟, 又很快清碟
黑椒牛丸: 幾重黑椒味, yummy
魚片及鱔片: 很普通, 沒有特別
枝節: 炸得老身咗少少, 但放湯後都ok的
本地生蠔: 很少任食打邊爐可以任叫的item, 質素一般, 但放在煱後超快縮水, 想打撈也難
粟米: 很甜, 又size 適中, 特別係吸咗啲湯之後, 係最驚喜的item
菜: 我們叫了金菇, 唐生菜, 油麥菜, 娃娃菜, 莧菜等, 乾淨新鮮
另一最抵是很多款飲品都是任飲, 我們應該飲了超過10枝免費啤酒, 幾jar 橙汁 (這個味道ok, 溝水不嚴重)又有檸檬茶, 酸梅湯等, 大熱天時打邊爐飲得特別多飲品
基本上食任食火煱, 預咗他們會漏單, 今次都係叫十樣, 嚟九樣那種。不過上菜速度都快的, 份量亦相當足夠。staff 啲態度都可以接受, 但不會自動加湯。
我們差不多坐了3個鍾才走, 沒有時間限制, 埋單係每位118加一, 在灣仔都叫抵食了。所以九點半時都見人排隊, 真的全場爆滿。
最緊要係大家食得高興, 傾得開心, 希望同事能有更好的發展。