2009-08-29 112 浏览
很耐沒有寫寫評了! 既然這餐是同事last day 的farewell 飯, 就高興一點一起打邊爐, 亦為他留個紀念。早一天上午已經book 咗7:00 八位火煱, 可能是任飲任食, 又全包, 很多人呢 !! 我們也只能坐一張近門口樓梯的8人枱, 心想有沒有咁旺呀? 早一日book 都係坐門口, 有無咁抵食呀? 準時到達後我們即時揀了2個免費湯底, 皮旦莞茜湯底及番茄薯仔牛肉粒湯底。8 人枱放2個爐真係很迫, 加埋啲杯碟, 沒有多餘的空間放火煱料。當湯底送上來時, 我們即時有點後悔, 特別是番茄薯仔牛肉粒湯底, 因為是很清很清的, 完全沒有味, 水一樣, 只有幾舊番茄同薯仔在湯肉浮沉, 牛肉粒亦失去踪影。只見兩舊牛筋在煲內。皮旦莞茜湯底就不錯, at least 有很多皮旦, 但味道還是很淡, 待放多點火煱料會好味點吧。我們叫了超過50碟東西, 都是一般大路火煱店應有的貨色, 有記憶的如下:肥牛 : 打邊爐一定要叫很多很多的主菜, 因為是日大部份都是男士, 我們叫了超過十碟, 其實質素很一般, 比較切得薄片, 對於心急又肚餓的我們剛好豬頸肉: 幾滑, 但無乜味, 但很肥, 結果很多做

豬頸肉: 幾滑, 但無乜味, 但很肥, 結果很多做咗湯料
雞片: 很滑, 沒有雪味, 也很快清了碟
炸魚皮: 很大碟, 很脆, 非常好吃, 再encore 咗一碟, 又很快清碟
黑椒牛丸: 幾重黑椒味, yummy
魚片及鱔片: 很普通, 沒有特別
枝節: 炸得老身咗少少, 但放湯後都ok的
本地生蠔: 很少任食打邊爐可以任叫的item, 質素一般, 但放在煱後超快縮水, 想打撈也難
粟米: 很甜, 又size 適中, 特別係吸咗啲湯之後, 係最驚喜的item
菜: 我們叫了金菇, 唐生菜, 油麥菜, 娃娃菜, 莧菜等, 乾淨新鮮

另一最抵是很多款飲品都是任飲, 我們應該飲了超過10枝免費啤酒, 幾jar 橙汁 (這個味道ok, 溝水不嚴重)又有檸檬茶, 酸梅湯等, 大熱天時打邊爐飲得特別多飲品

基本上食任食火煱, 預咗他們會漏單, 今次都係叫十樣, 嚟九樣那種。不過上菜速度都快的, 份量亦相當足夠。staff 啲態度都可以接受, 但不會自動加湯。

我們差不多坐了3個鍾才走, 沒有時間限制, 埋單係每位118加一, 在灣仔都叫抵食了。所以九點半時都見人排隊, 真的全場爆滿。

最緊要係大家食得高興, 傾得開心, 希望同事能有更好的發展。
2009-08-28
  • 免費枝裝啤酒
  • 粟米
  • 黑椒牛丸
2009-01-16 44 浏览
同學聚會, 地點是灣仔英x中心既"麗都", 同學仔話呢度主打經濟火鍋, 每位$58價錢包湯底及加一, 七十款火鍋料任食; 7點去到都好多人, 好彩訂左位, 酒樓環境都算舒適, 仲有LCD電視, 等朋友仔個陣都冇咁悶, 我地叫左個醉雞鍋, 湯滾前望下四圍d人食咩, 有小菜有火鍋咁... 小菜既賣相都唔錯, 難怪坐無虛席啦~除左七十款任食火鍋料外, 仲有十多款特惠鍋料選擇, 我們點了生蠔 ($8.8-- 6隻), 桂花蚌 ($10 一碟) ... 海蝦, 肥牛, 羊肉, 鱔片, 珊瑚蚌, 豬頸肉....總括來說, 食物衛生乾淨, 海鮮肉類都好新鮮, 朋友仔對"桂花蚌"更讚不絕口, 我地前後就點了四,五碟, 抵食 ! 飲品雖然要加錢, 但只係$10/渣, 菠蘿青檸蜜味道好清新, 其他中規中矩啦; 又飲又食是晚收費 : 每位只需$102 ! 相比一味靠貴, 食完唔知有冇食既稻X, 呢度真係物有所值呀!

2008-11-14 11 浏览
14/11 dinner 4個人嚟過呢度好幾次, 食物都ok, 可能地點關係喇, 唔係太多人.4個人點咗~赤小豆鯪魚豬肉燉湯 ( 無乜味精, d湯料都燉得好淋, 味道幾好)芋頭炆鵝煲 (d鵝係用燒鵝嚟整, 感覺怪怪地, 最好味係d芋頭, 但佢切得太細舊, 好多都溶晒, 個汁同味道ok)大豆芽南乳炒猪腩肉 (味道ok)貴妃雞 (呢個抵呀, 2-4位$0.5 半隻, 5位以上$1 1隻, 份量同味道都ok架, 不過比果碟蔥油就少蔥多油囉)金茹炒什菜 (味道ok)綠豆沙 (d綠豆沙唔知煲咗幾耐, 煲到溶晒, 完全見唔到d綠豆, 最差係...超甜, 不過唔駛錢係咁架喇)最後埋單$29x (仲食唔晒), 呢餐真係好抵. 服務又唔係大家講得咁差喎, ok正常囉.見佢入坐率都係得1半咁上下, d野又唔貴, 都唔知佢點生存...
14/11 dinner 4個人
4個人點咗~
大豆芽南乳炒猪腩肉 (味道ok)
金茹炒什菜 (味道ok)

2008-07-24 23 浏览
打完波後照例跟波友去祭五臟,今天只有四個人不想走遠路,我本想去地庫的銀菱番尋味,但想不到銀菱已經摺埋咗,唯有就近移師到樓上的麗都。 在週日不多客人,一到達便被安排坐門口的卡位,所有卡位側都裝罝了一部液晶體電視機,吃飯同時可看電視節目。今天人較少,叫了一客168元自選四餸套餐再加一尾特價八十八元的清蒸石斑,我們選了半隻貴妃鷄、蘿蔔清湯年腩、粉絲蟹煲和海味什菜煲,有魚、有禽、有牛、有菜,營養及食物非常均衡。 牛腩煲以小爐一鍋上檯,牛腩煮得夠冧,離非上品不過都有肉味又唔會黐牙,蘿蔔出乎意料的爽甜好食,咬開冇根,可媲美生記十多元一碗豹清湯蘿蔔; 那尾蒸石斑足一斤重有多,蒸得剛剛熟,以這等價位實在非常抵食,其它的都是合格有餘。服務方面不過不失,只是問一名侍應滷水拼盤有什麼食物,她回應是有紅腸等什樣食物,答咗等如冇答。 不過整體而言都算食得過! 都會有下次嘅!有

貴妃鷄
貴妃鷄
  • 蘿蔔清湯牛腩,清蒸石斑
2008-07-06 10 浏览
這間有火煱也有小菜吃, 兩樣都試過, 今次先講火煱最重要, 就是一定羅位後, 死盯這個姐姐叫號碼, 因為好幾次羅位後, 就是聽到過了我的號碼都有位, 唯我無, 問問就說我過了, 但我一直企在她旁邊, 明明無叫我的號碼, 但每次同她講, 都說叫咗, 你聽吳到, 氣死, 所以一定盯緊呀, 每次都要等上30分鐘至45分鐘先有位有任食或自選兩款選, 任食是$78兩粒鐘,不包湯底 要加一, 要泡菜價, 包飲料, 不包含酒精飲品湯底最平是$28, 其實無料(皮蛋芫茜湯, 皮蛋好似得幾片皮浮浮下, 還有芫茜碎啦), 其它都是$48, 有d料, 醉雞窩底$68, 有半隻雞, 但花雕味就少了點, 而湯底藥材也少少的, 肥牛肉, 丸子, 桂花蚌, 魚頭, 豆腐, 菇菇都好, 上桌又快, 因為我地一次入三張叫料紙, 所以就一次上桌, 飲料是一瓶上的, 任飲, 付錢的, 就推介 特級雪花肥牛, 例牌$78, 真的好正, 牛肉粒, 有牛味有口感, 蠔也很新鮮, 還有就是好似有 四款壽司叫, 任食, 都好新鮮呀, 但要一次入幾張, 因為超細, 每款都得2舊也有三文魚吃, 又是超薄, 不過任食, 多叫幾次補反數
這間有火煱也有小菜吃, 兩樣都試過, 今次先講火煱

飲料是一瓶上的, 任飲,

也有三文魚吃, 又是超薄, 不過任食, 多叫幾次補反數
  • 特級雪花肥牛
8點幾, 同阿Will兩個人撐枱腳! 我最鍾意豬肚湯,所以叫咗個胡椒豬肚湯, $48都幾抵!我8點3落第一個order,個鍋係好快嚟,但係d嘢食...我哋由8點3等到8點11,足足催咗佢5-6次!我同阿Will對住煲湯, 由得個豬肚湯不斷滾---好無奈咁食住d豬肚先----其他食物足足遲咗半粒鐘有多先上枱! 仲要我猛嗌個職員都好似聽唔到咁,我超嬲呀!期間我走埋去個部長度講出咁嘅情況,佢話:無辦法,對唔住,得一個人執嘢食,叫我耐心等吓!咁都無理由要我個鍋乾煎ga!!!!!!!!!!!其實個湯ok,d牛肉都唔錯(大大碟,唔太肥);蠔呀帶子呀珊瑚蚌呀桂花蚌都係任食,亦算新鮮!$78任飲任食其實我覺得抵!(*不過d任食壽司真係不敢恭維,我哋叫咗一碟三文魚壽司,個樣衰到呢,件三文魚色唔新鮮,食落亦唔新鮮...)但係,要等咁耐先有食物黎, 叫極無人理,有d激氣囉!
8點幾, 同阿Will兩個人撐枱腳!
我最鍾意豬肚湯,所以叫咗個胡椒豬肚湯, $48都幾抵!
足足催咗佢5-6次!
咁都無理由要我個鍋乾煎ga!!!!!!!!!!!
但係,要等咁耐先有食物黎, 叫極無人理,有d激氣囉!
  • 胡椒豬肚湯
2008-05-01 11 浏览
朋友食反總愛選這間打邊爐的.全因一個字'' 平 '',湯底有很多選擇,最平的皮蛋芫荽湯底$28,其他多是$48,..我們選了皮蛋芫荽湯底,真曷十分清,皮蛋都冇粒!!朋友說牛滑好好味,記得之前他的食物紙有好多選擇的,成張紙寫到密曬,但現在選擇小了很多,連我最愛的水較同腐皮卷現在都要比錢叫了$28...失望!很可愛地他有壽司的供應的..是超超超迷你的壽司..像手指頭一樣的細,是次$90一個人!!
2008-03-09 5 浏览
9 點後去打邊爐, 915落第一次order, 930就有食物, 不過即是再落order, 1000 過後亦冇食物來過, 眼見其他顧客都有同樣情況, 紛紛投訴等左好耐。最可惡的係有個職員以為我聽唔到佢講野, 同隔離台講話本身d食物係隔離台(即係我地個台), 話俾左你地先, 聽到即刻火都黎埋, 這是什麼服務態度??????有個部長聽到, 即刻問咩事, 叫個傳菜員快d攪掂佢, 其實我覺得個部長幾縮骨, 完全冇意思解釋問題。之後再問個傳菜員點解會咁, 佢話得一個人執食物, 問題所在出現了, 咁大家酒家, 眼見十幾廿圍打邊爐, 點解得一個人負責??????2個半小時任食, 實在得2-3轉有食物黎, 等唔等,你自己諗下啦..........

2008-02-11 8 浏览
一早預訂廳房for 一家人可以在新年時吃得舒舒服服..食物好好..尤其是燒脆嫩亂豬,發菜伴鮑片中的汁發菜兼冬菇,甜品有芝麻湯丸紅豆沙和笑口棗.前者較為可取.因為後者似乎很強勁的油味啤酒也不錯..那位serve我房的員工新年時節笑口常開兼很逗人高興..好難得的人材.服務一流.自動自覺換骨碟和添茶.好好!之前試過lunch tea無今次咁好..可能消費唔同待遇都會不同...咁就唔係咁好啦!
一早預訂廳房for 一家人可以在新年時吃得舒舒服服..

服務一流.自動自覺換骨碟和添茶.好好!

2008-01-30 3 浏览
20080127與世伯例牌來這裏飲茶,也有午市三寶,選了上湯米線、菜心以及叉燒海蜇拼盤,這樣是68元,另加三樣點心,三個人也就夠了。見到新款,試了一個五彩素餃,結果餡料的顏色確實很五彩,味道也確實很……“素”,幾乎連鹽味都沒有,但偏偏又不覺得清新,不明白……其他如牛肉腸、菜肉雲吞就屬於正常。要有位子還是得早來,走的時候一點半左右,外面的人龍都頗長。
20080127

其他如牛肉腸、菜肉雲吞就屬於正常。

要有位子還是得早來,走的時候一點半左右,外面的人龍都頗長。
2008-01-27 4 浏览
昨晚去食任點任食火鍋,完全唔掂,食物同服務都超級差,如果有負分,我一定俾負10分,我同女友8點45分去到拿籌,跟籌號以為三張table就快到,點知全程冇乜叫過籌號,一等就等到10點先有得入去,已經一肚火,跟住點火鍋生料,等左20mins都唔黎,一黎就錯晒,要向經理投訴先黎幾碟我地冇order過既料,d伙計仲要狡辯話全店一次過咁多人order冇可能全部都照顧得晒!還說order紙好可能不見了, 要我地再tick過一張order,痴線,以為任點入食就可以擺明漏order嗎?廢話!成晚,每一台客都怨聲載道,無一台食得開心的,個經理竟然要自己入kitchen傳菜,不只是樓面,跟本是全店管理有問題,只係以平價吸引客人,68元一位,包埋茶醬都要$100一個,咁既價錢,我都寧願去美心大家樂食個幾十蚊既火鍋餐好過!人地冇service都好過佢!
(非会员)
今晚同班同事一起慶祝一下,本應係好開心,不過食到成肚火。我地約7:30入座,食到約10:15度,突然有位唔知係男人或女人的支客話:(勁寸地)小姐,你地已經過時,你地食咗成4個鐘。(我們聽後既驚訝又生氣) 之後有個姓蔣經理仲寸,佢話:過鐘要加20蚊.....嘩!你地話,這是什麼服務態度,仲要我地好生氣,同佢理論,佢仲偏幫個支客,又勁串地話:你地聽錯炸....佢(that's mean 支客)d口音係咁....o...my god....整所謂上樑不正下樑歪,原來個蔣經理都係認同及覺得佢的下屬沒有問題,and then 主動叫我地complaint 佢,仲俾埋卡片我地,佢地真係不知所謂,仲有....事前又唔講幾點前要食完,突然又寸又無禮貌地叫你走,話你夠鐘,仲有d野食又嚟得慢,食物有d又唔黎,某d食物又難食,d食物又好一般,d人又串,簡直食到一肚火。 講真,若你地想食得開心的話,千萬千萬千萬不要黎麗都....因服務態度太劣...你根本不用食...食火已經飽.....唔好去lee間呀....仲有若你想complaints都係投訴無門,so....我地一定要話比你d知...免得
講真,若你地想食得開心的話,千萬千萬千萬不要黎麗都....因服務態度太劣...你根本不用食...食火已經飽.....唔好去lee間呀....仲有若你想complaints都係投訴無門,so....我地一定要話比你d知...免得受傷。
2007-12-15 4 浏览
上星期,一行四人晚上9:00左右到達食任食火鍋。tick完order紙,個湯底同兩jar飲品立刻送上,但此後等了15分鐘都未有食物送上,我們問身旁的waiter,他說一般要等15 - 20分鐘才有食物送來(有冇搞錯,火鍋料不用煮的都要等15 - 20分鐘)。好,我們再等,但一直沒有食物,我們按捺不住,問經理,他叫我們等等,再過5分鐘,才拿一張空白的order紙叫我們再填!!!!我們填了10多款食物,他立刻拿了5-6款食物來,但有兩款都是我們沒order的,感覺上他就只是隨意拿些食物來「膚顯」我們。當時湯底已乾了一半,未滾過食物已經要加水了!!! 更甚的是,之後大半個鐘都沒有再送上食物,我們問另一個經理,他叫來之前拿食物給我們的經理來,這人居然話我們﹕「你們一次過填這麼多食物,怎能樣樣都拿來!」真不能相信他會說出這樣的話,他不是認為我們4人食這5、6款食物就飽吧,order紙並沒有說明每次只能填數款食物。之後他又拿來一張order紙,叫我們再填一次,才再送多5、6款食物。天啊﹗前後填了3、4次order紙才一共送來11、12款食物。原來所謂的任食火鍋,只是任落order罷了,並不代表食物
上星期,一行四人晚上9:00左右到達食任食火鍋
tick完order紙,個湯底同兩jar飲品立刻送上,但此後等了15分鐘都未有食物送上,我們問身旁的waiter,他說一般要等15 - 20分鐘才有食物送來(有冇搞錯,火鍋料不用煮的都要等15 - 20分鐘)。好,我們再等,但一直沒有食物,我們按捺不住,問經理,他叫我們等等,再過5分鐘,才拿一張空白的order紙叫我們再填!!!!我們填了10多款食物,他立刻拿了5-6款食物來,但有兩款都是我們沒order的,感覺上他就只是隨意拿些食物來「膚顯」我們。當時湯底已乾了一半,未滾過食物已經要加水了!!! 更甚的是,之後大半個鐘都沒有再送上食物,我們問另一個經理,他叫來之前拿食物給我們的經理來,這人居然話我們﹕「你們一次過填這麼多食物,怎能樣樣都拿來!」真不能相信他會說出這樣的話,他不是認為我們4人食這5、6款食物就飽吧,order紙並沒有說明每次只能填數款食物。之後他又拿來一張order紙,叫我們再填一次,才再送多5、6款食物。天啊﹗前後填了3、4次order紙才一共送來11、12款食物。原來所謂的任食火鍋,只是任落order罷了,並不代表食物會送來,送來的也不一定是你order的。
2007-09-20 18 浏览
20070916 一邊品嘗茶樓點心(或者打邊爐),一邊享受鹽燒三文魚頭(如果你想,壽司拼盤也可以)似乎是一件有點難以想像的事,不過麗都就是這樣的。中午與兩個長輩過來飲茶,要了五個點心、一碟菜外加一份鹽燒三文魚頭。點心質素尚可,三文魚頭比想像中好,尤其對於一間不是專做日本東西的餐廳來說。最後的甜品,綠豆沙的賣相不錯,看起來起沙,裝在南瓜造型的小瓷缸裏,很精緻的樣子;芒果布甸就不太好,質感有點粗糙。埋單150幾元,是一以貫之的中價路線。樓上有雀局會,休閒的話可以直落。
20070916

2007-09-02 3 浏览
裝修完第一次去飲茶諗住有驚喜但好可惜都係唔好食焗叉燒餐包,唔夠熱,叫侍應叫廚房翻熱,佢話係咁嫁喎,你地又唔係點蒸叉燒包,梗係唔熱咁話喎其他點心如灼唐生菜、煎腸粉及煎芋絲糕等都係一般貨色,無驚喜。雷沙湯丸又係唔熱,芝麻餡料唔夠滑,唔掂除咗係較為抵食之外我諗無其他原因再會去幫襯
裝修完第一次去飲茶
諗住有驚喜
但好可惜
都係唔好食
雷沙湯丸又係唔熱,芝麻餡料唔夠滑,唔掂
除咗係較為抵食之外
我諗無其他原因再會去幫襯