2024-01-30 298 浏览
前排去寶林做野,就去咗寶林街市入面穩野食,見到入面有間車仔面檔好多街坊幫襯,就去試下食個快lunch。據老闆娘介紹啲湯底係由豬骨同胡椒熬製而成,所以味道都幾重胡椒味,唔需要加醬都已經好夠味,鐘意食辣嘅可以試下落埋佢嘅秘制辣醬。餐廳採用自助形式,先落單,要自己拎麵加穩位。因為幾肚餓,轉登叫多幾個餸填飽個肚,我就叫咗呢幾個餸,味道都唔錯,特別係牛筋同豬手,炆得超腍,好似入口即融咁,同埋都好入味;豬耳口感又韌又脆,麻辣味亦都好香;牛柏葉雖然無落調味醬汁,但口感好爽脆,同埋佢吸收咗湯嘅味道,所以帶有胡椒味。🐽豬手👍👍🐽豬紅🐽麻辣豬耳👍👍🐄牛柏葉👍🐄牛腩🐄牛筋👍👍

🐽豬手👍👍
🐽豬紅
🐽麻辣豬耳👍👍
🐄牛柏葉👍
🐄牛腩
🐄牛筋👍👍
最近屋邨街市都開了餐廳,主打自家美食,當日小編食完椰子甜品,突然心血來潮,即刻拉埋朋友到附近街市覓食,估不到有一間懷舊車仔麵。這是一家令人驚喜的車仔麵店,看似普通,卻見很多人光顧,特別是下午時段,基本都不能找到位置,所以我們都2點後先下單。這間是先付後吃,選擇種類多,有清淡或是麻辣口味,以滿足不同口味。我點了四個滷水麵餸,包括滷水豬大腸👍、滷水豬腩肉👍、滷水豆腐和滷水豬手👍,每一道餸都展現了阿姨的用心和味道的驚喜。首先,豬腩肉的份量十分大,肥瘦適中,肉質鮮嫩多汁,吃起來不膩口。滷水豬大腸非常入味,內裡保留了豬大腸的肥膏,讓口感更加豐富。而滷水豆腐的外層則保留了微脆口感,豆味香濃。最令我驚喜的是滷水豬手,豬皮豬肉都非常軟糯,入口即化。每一口都充滿了豬肉的鮮甜滋味,讓人一口接一口。我選擇了米線作為主食,配菜是芽菜。湯底是清湯,微微帶有胡椒粉的香氣,為整道菜品增添了一絲清爽的風味。了解到店主每天凌晨熬製食材後,我更加放心地品嚐這道車仔麵。食材的新鮮程度和不過夜的保證感受到了店主的用心,而且醬料選擇多,秘醬和麻辣醬都是店主調配。店主非常有記性,即使在繁忙的時候,仍然記得我和朋友點了什麼食物,真

了解到店主每天凌晨熬製食材後,我更加放心地品嚐這道車仔麵。食材的新鮮程度和不過夜的保證感受到了店主的用心,而且醬料選擇多,秘醬和麻辣醬都是店主調配。店主非常有記性,即使在繁忙的時候,仍然記得我和朋友點了什麼食物,真的非常細心。

店主的好客也讓我留下了深刻的印象。得知我和朋友是第一次來到寶林,店主熱情地多送了我們一些額外的餐點,包括豬頸肉、牛筋和豬紅。牛筋經過精心炆製,軟而不膩,口感像膠質一樣,入味十足👍。

我還另外叫了一杯少甜少冰的凍檸茶,紅茶底都蠻濃郁,檸檬有預先幫手吉,甜度微甜,都蠻清香清爽。

總的來說,這家車仔麵檔不僅價錢合理,味道出乎意料地美味,更讓我感受到了店主的用心和熱情款待。這是一個讓人愉悅的用餐體驗,我會毫不猶豫地推薦給其他人前來品嚐。

麗記車仔麵
將軍澳寶琳欣景路8號尚鮮市場地下M61號舖
#將軍澳美食 #將軍澳 #寶琳美食 #寶琳 #尚鮮市場 #麗記 #麗記車仔麵 # 人情味 #人情味餐廳 #車仔麵 #foodie #hkfoodie #foodiehk
2023-09-16 227 浏览
成日行街市都無試下呢間於是心血來潮試下沙嗲牛朱紅蘿蔔油麵沙嗲牛咬到......個湯底秘醬真係好啖味連隔離個位 平時唔理好照食 都話唔好食真係唔好意思 真係唔好食..........
成日行街市
都無試下呢間
於是心血來潮試下

沙嗲牛朱紅蘿蔔油麵
沙嗲牛咬到......
個湯底秘醬
真係好啖味
連隔離個位 平時唔理好照食 都話唔好食

真係唔好意思
真係唔好食..........

2021-08-06 713 浏览
今日行過街市又未食午餐,就過嚟食碗車仔麵。唔係佢哋換左新menu,但其實啲餸都大致上差唔多。多咗啲小食,麻辣豬扒米線。價錢同之前都差唔多,$36有3餸,任何車仔麵都會送熱飲,凍飲就加$蚊,豆漿要加$4汽水就加$5。我都係飲返我最鍾意嘅凍奶茶走甜。今次食米粉,係我鍾意嘅口感,有少少粗糙嘅感覺,米粉煮得剛剛好唔會過火。啲配料依舊好入味,牛筋炆到好林。食飽飽好滿足,買埋餸返屋企剛剛好。見到佢有啲精選套餐$34有三個餸,都好吸引。
多咗啲小食,麻辣豬扒米線。

2019-12-16 458 浏览
依間車仔都已經食過幾次 堂食呢就一定食河粉外賣呢我就會食米線 佢依度啲河粉呢有少少煙銀嘅感覺 唔會好似平時嗰啲咁一夾就散晒🤤佢哋好多餸我都覺得唔錯 例如豬紅、韭菜餃、牛筋我仲會叫佢多腩汁 再加 沙嗲汁再加菜脯超級嘢味👍🏻佢本身呢食車仔麵就有熱飲跟 加兩蚊就可以轉凍飲喺將軍澳區來講算係經濟又實惠
依間車仔都已經食過幾次 堂食呢就一定食河粉
外賣呢我就會食米線

佢哋好多餸我都覺得唔錯 例如豬紅、韭菜餃、牛筋
我仲會叫佢多腩汁 再加 沙嗲汁再加菜脯
超級嘢味👍🏻
佢本身呢食車仔麵就有熱飲跟 加兩蚊就可以轉凍飲
喺將軍澳區來講算係經濟又實惠

2019-10-06 577 浏览
自從發現左米粉都幾吸湯之後轉左鐘意食米粉而家有時食野,都盡量會分下黃藍嘅所以喺大商場就少左好多選擇今日黎到街市搵食,點知又遇到間幾好味嘅車仔麵檔叫左個牛三寶牛腩牛筋同牛丸牛腩幾淋,好入味👍牛筋都幾有咬口牛丸就無特別加左小辣麻辣汁幾惹味👍👍整體都好滿意雖然價錢未至於好平但質素都唔錯!31蚊牛三寶平時就32蚊3餸所以另一日,我又去左支持今次叫左韮菜餃,蘿蔔同牛腩今次嘅蘿蔔好入味,無渣,超正!但韮菜餃外皮偏厚,不過都尚可以下次都會再黎幫襯!
自從發現左米粉都幾吸湯之後
轉左鐘意食米粉

而家有時食野,都盡量會分下黃藍嘅
所以喺大商場就少左好多選擇

今日黎到街市搵食,點知又遇到間幾好味嘅車仔麵檔

叫左個牛三寶

雖然價錢未至於好平
但質素都唔錯!

31蚊牛三寶
平時就32蚊3餸

所以另一日,我又去左支持
今次叫左韮菜餃,蘿蔔同牛腩

今次嘅蘿蔔好入味,無渣,超正!
但韮菜餃外皮偏厚,不過都尚可以
下次都會再黎幫襯!
2019-10-05
午餐
  • 蘿蔔
  • 牛腩
2019-09-26 474 浏览
以前新都城的舊街市有一家小的好喜歡的大排檔,舖頭日間售賣一盅兩味,晚上便搖身一變化成鑊氣十足的港式排檔。可惜當街市翻新重開以後這一家老店子便芳蹤沓然,小的再不能細味那裡的焗魚腸與及椒鹽鮮魷,還有以「戰鬥碗」承載的豪情大啤。再要品嚐排檔風味可能需遠赴北角熟食市場的「東寶小館」。那家「東寶小館」一直其門如市,吸引許多的遊客老外親臨,雖然其出品不差,不過價錢卻十分昂貴。普普通通的一個餸要百元開外,便價的花甲居然要賣上二、三百,其餘海鮮就更是劏死牛了。排檔去到這樣的價位著實不值,大概都是多得旅遊書籍。沒有了排檔,新都城的菜市場反而開了許多小型的舖頭食店,這間「麗記車仔麵」便是其中的一家。老伴與小的都挺愛車仔麵,以前他喜歡在官塘廣場地下的「國泰」,雖然打理的阿姐態度惡劣,但為了吃唯有忍。後來小的發覺在觀塘協和街有更多更出色的車仔麵,而且價錢還更見經濟實惠。不過當食興發作時,為了食一碗車仔麵而山長水遠地跑到觀塘去,嫌且還有老伴最討厭的沒車位情況,這似乎是妹仔大過主人婆。對不起!小的尚未到達這等富泰地無所謂的級數。雖然商場開了一家「小儀」的車仔麵,即使搞不清楚那屬她本人開的店還是只擔任代言,但看著她

雖然商場開了一家「小儀」的車仔麵,即使搞不清楚那屬她本人開的店還是只擔任代言,但看著她的海報就是有點不開胃。既然街市也有一家車仔麵,咱倆不妨一試之。

「麗記車仔麵」就在新都城街市的邊沿位置,那地方排著許多不同的熟食店,不過大部份只提供外賣,似乎只有「麗記」有堂食座位。

在店前看著天花的餸菜選擇,觀之彷彿不勝凡舉,但揀來居然沒有太多令小的心怡之選項。餐廳的佈置是這樣的:食客先在盛著林林總總食材的廚房位置落單,揀選麵種與餸菜,在煮的途中便請前往左邊的一旁付款,完成找續侍食物出品,咱們則須從吧檯上自己提取麵食,直接拿到最左邊內進的檯椅裡自己招呼自己。有飲品不能一次過攜載怎麼辦?不打緊,東西就這麼地放著讓食客慢慢取。

倆小口仔點選好菜式完成了所有步驟,其間小的還發現了出品部有「秘製辣汁」與「麻辣汁」的選擇,愛辛口刺激的小的點了前者,問問姐姐會否好辣?姐姐於是只給予小許,說若嫌不夠辣大可在檯椅處自行添加。小的看著覺得有點不夠喉,幸好吧檯前尚有一碗疑似沙爹醬甚麼的,小的便豪氣地勺了一大湯匙。

三個餸小的要了豬腸、雲吞與咖喱魚蛋,至於最愛預製食材的老伴則揀了蘿蔔、魚片頭與紅腸。其實以小的喪食無數的閱歷,純粹觀看菜式的賣相已能相應評分。吃車仔麵與火鍋差不多,其精髓總落於湯底,觀乎這碗車仔麵那淡出鳥來的清水般湯汁,小的幾能斷定「麗記車仔麵」之質素平平。果然,餐廳的湯底只放了鹽與味精,想要多些濃重滋味便全靠那些麻辣與沙爹汁醬。但由於食物之基本已為不滯,加上所謂的醬料亦不遑多讓地未見出色,即使一大堆混雜起來亦是各自為政分格疏離的沒有聞味。

以為餸菜可以挽回些許身價?不好意思,食材同樣糟糕,除了一如預期的預製品外,豬腸、魚蛋、蘿蔔均不夠入味,雲吞更直頭是弄得好難食!無限失望的「麗記車仔麵」絕對是可一不可再。