2021-04-04 1625 浏览
1. Roasted suckling pig with fig paste (Regular) $348- i love the appetizing fig paste but to me there is too much fat given the thin slice 2. Barbecued pork with fig paste $168- my fav of all although the portion is quite small, the pork is roasted just right and there is also some caviar on the side 3. Deep fried fish maw with seaweed $128- have never thought that fish maw can be deep-fried and the crunchy texture goes well with the crispy seaweed 😋 but inside is quite "gluey"4. Double-boiled
即燒無花果天下第一豬

東京海苔脆花膠

4. Double-boiled fish maw soup with prawn and tofu $168
京都文思海蝦花膠羹

5. Yellow dragon fruit (麒麟果) fish maw jelly $68
- fresh combination
麒麟果花膠凍

The service was not bad except for the receptionist who was kind of laid-back and took a while to arrange a table for us despite that it was not that crowded that day...

Price range: 💰💰💰
Ratings: 🏅🏅🏅🏅
Environment rating: 🥂🥂🥂🥂
Service: ✍🏻✍🏻✍🏻
Category: chinese, fish maw
和牛鬆炒飯
2021-03-21
等候时间
10 分钟 (堂食)
用餐优惠
現金券
東京海苔脆花膠
京都文思海蝦花膠羹
和牛鬆炒飯
2021-03-25 1642 浏览
好耐冇食過中式餐廳,於是今日決定試吓時代廣場嘅麒藝館👍🏼👍🏼 一入到去,格調偏向高貴暗淡為主,令到我對呢度嘅食物期望都有所提升😮睇完餐牌之後,我發現有好多名貴食材,花膠鮑魚魚翅樣樣齊。不過價錢當然都有番咁上下啦😂😂我就揀選左幾個款式。首先就係花膠紅油抄手(六件),佢以橙紅色麻辣為主,再加上少少蔥花,令到整個紅油抄手吸引胃口 不過我個人覺得花膠質感同大細都有少少失望,因為咬嘅過程當中,都唔太食得出之後就再黎一道XO醬蝦腰炒腸粉。粉皮厚薄適中,再加上蝦仔同XO醬,食起上黎每一啖都有滿足感 值得推介!跟住就到籠仔臘味糯米飯出場😆 糯米飯份量適中,一個人食又得,同朋友分享又得。唔太乾身之餘同時都有少少咬口。唯一美中不足嘅係,臘味選材有啲肥,未必適合而家崇尚健康飲食嘅人仕🤔再之後就係爆米蜆介鯪魚球(六粒)。雖然個蜆介汁有一粒粒蜆肉,而個米通都相當脆卜卜,但係兩個加埋一齊,點都整林咗少少,雖然好難避免,但係口感有少少奇怪。或者佢唔用爆米可能好少少🤏🏼最後就係雞樅菌一口牛。牛柳粒燒得香口怡人,無論大細同埋色澤,又均勻又合適。如果你係牛魔王既就唔可以錯過👍🏼👍🏼

花膠紅油抄手(六件)

值得推介!
XO醬蝦腰炒腸粉

籠仔臘味糯米飯

爆米蜆介鯪魚球(六件)

雞樅菌一口牛
2021-03-13
用餐时段
XO醬蝦腰炒腸粉
爆米蜆介鯪魚球(六件)
雞樅菌一口牛
2021-03-17 1264 浏览
朋友有些 Times Square dining coupons,趕在到期前使用,麒藝館是其中1間接受dining coupons的商戶,朋友帶上我來吃現烤乳豬,開心!提前電話訂座,準時到達,點了:#桂花烏龍茶,桂花味不突出!#即燒無花果天下第一豬,號稱天下第一,味道確實不錯!#花膠紅油抄手,1份有6粒,抄手挺好吃!花膠只有一點點,根本吃不出啥味道!#籠仔臘味糯米飯,我倆都超喜歡吃糯米,這個挺足料的!但糯米飯不夠乾身,差了些!總體給中評!

提前電話訂座,準時到達,點了:
#桂花烏龍茶,桂花味不突出!
#即燒無花果天下第一豬,號稱天下第一,味道確實不錯!

總體給中評!
2021-01-15
2021-02-27 1780 浏览
好耐都無食中菜,攞住Times Square嘅coupon,決定嚟試下呢間“天下第一豬”🤣🤣我係一個有乳豬必叫乳豬嘅人,所以第一樣就叫左無花果乳豬。皮脆啖啖肉,就咁食已經好美味,配埋無花果醬,帶點甜味但又唔會搶focus。再嚟就係灌湯鍋貼。好似食緊小籠包,一咬啲湯汁爆哂出嚟🤤。個人認為可以煎耐少少。然後叫左臘味糯米飯。臘味夠哂咸味,配埋糯米飯啱啱好。糯米亦都好煙un。甜品有酒娘湯丸,湯九內有流心花生👍👍酒釀都食到淡淡嘅酒味,唯一係糖水甜左啲啲。最後有麒麟果花膠凍。真係一朵花嘅樣🌹麒麟果帶酸帶甜,食落好清新開胃。總括而言,雖然價錢偏貴,但環境舒適,值得一試。

我係一個有乳豬必叫乳豬嘅人,所以第一樣就叫左無花果乳豬。

無花果乳豬

灌湯鍋貼

臘味糯米飯

酒娘湯丸

麒麟果花膠凍

總括而言,雖然價錢偏貴,但環境舒適,值得一試。

無花果乳豬
灌湯鍋貼
臘味糯米飯
酒娘湯丸
2021-02-09 1538 浏览
新年同親戚朋友食返餐精緻既中菜做節呢款「魚蝦蟹」最應節!包括吉列大海老🦐香脆皮薄,啖啖肉!蟹肉香芹蒸包🦀蟹仔造型既包超可愛😆高湯乾貝魚球🐟最中意呢個!瑤柱包住魚肉,彈牙鮮味🤤以花膠為主題既中菜館,點都試試佢地既招牌菜,呢碗「京都文思海蝦花膠羹」靚到好似幅畫咁😍完全唔捨得飲啊!花膠爽口,份量十足👍🏻另一款「即燒無花菓天下第一豬」,見到有師傅係門口即燒🔥皮薄香脆,配無花菓醬增添多一份香甜味道😋新年點少得食賀年糕點,佢地即煎手作瑤柱臘味蘿蔔糕超足料🤩蘿蔔糕切成長條形,煎得超靚,食到入面滿滿既蘿蔔條,勁正🤤另外仲有多款特色點心,有灌湯豚肉小籠包 、灌湯豚肉爆汁鍋貼、通心脆脆卷都整得好好食!特別灌湯系列,爆哂汁💦勁正!
新年同親戚朋友食返餐精緻既中菜做節

呢款「魚蝦蟹」最應節!包括吉列大海老🦐香脆皮薄,啖啖肉!

蟹肉香芹蒸包🦀蟹仔造型既包超可愛😆

高湯乾貝魚球🐟最中意呢個!瑤柱包住魚肉,彈牙鮮味🤤

2021-02-08 1118 浏览
大家可能覺得食得中菜就比較傳統古舊,咁諗就錯嘞~ 依間主打粵菜嘅餐廳裝潢就融洽左中日新穎嘅設計,打造出嚟嘅菜式味道既富新鮮感,賣相亦非常IGable😊-即燒無花菓天下第一豬($348/例) 餐廳嘅招牌菜,四隻字形容: 皮脆肉嫩🐖 餐廳出面會展示師傅現場用大火即燒乳豬,話比你知真材實料,熱辣辣送上你枱上~ 肉質肥瘦就適中,食落帶油香但亦唔會食到成口油😎*即煎手作瑤柱臘味蘿蔔糕($198/1盒) 除左有傳統原味外,今次同祥仔辣辣合作炮製左新口味- 麻辣蘿蔔糕🌶 由於餡料比較多(用上日本大根,手工本地蠟腸,瑤柱同蝦米),質地相對冇咁結實,但味道就豐富得多~*京都文思海蝦花膠羹($168/每位) 一睇就知好考師傅嘅刀工!豆腐同青瓜切到好似絲咁幼,保證你飲嘅每一啖都能品嚐到每樣食材嘅味道,加埋花膠增左左唔少鮮味🥄*魚蝦蟹($108/1位) 顧名思義呢碟菜有齊魚蝦蟹🐟🦐🦀 吉列大海老夠晒份量!表皮炸至金黃色,香脆可口,肉質爽彈。仲有蟹肉香芹蒸包,賣相夠哂得意,但肉餡料比較少,表皮厚左啲,唔係好食到有蟹嘅鮮味🤭 高湯乾貝魚球,入面有好多瑤柱絲,魚球食落彈牙👍🏽*灌湯豚肉爆汁鍋貼 ($88/4隻) 外

灌湯豚肉爆汁鍋貼 ($88/4隻) 外層煎得微脆,咬落啲汁多到滿瀉😍

灌湯豚肉小籠包($44/2隻) 外皮夠薄,入面嘅湯汁亦都夠多,而且肉味亦都幾濃~
2021-01-20 1722 浏览
於OpenRice 訂坐,餐廳午飯時間人流不多,餐廳門外有大玻璃可看到燒豬情況入內環境舒服,不會太嘈雜,服務也很到位冷盤:花椒鴿(名不太記得)很濃很香的花椒味道,上面像是皮蛋沒有油膩的感覺,清爽又有鴿子的香味即燒無花果天下第一豬例盤咬下口很脆,之後豬肉很嫩,外脆內軟,沒有多餘的油脂,另有無花果醬,有果甜,配合得天衣無縫無花果極品黑叉燒半肥瘦的豬肉配上無花果醬汁旁邊還有魚子配入口,叉燒大小一口一件剛剛好一入口就有炭燒的味道,入口即化的感覺太棒了鮑汁花膠撈飯花膠數量很多,切成條狀,厚厚的花膠香菇,瑤柱,菜粒加上濃淡剛好鮑汁,伴上炒得很干身的蛋炒飯,太完美了
於OpenRice 訂坐,餐廳午飯時間人流不多,
餐廳門外有大玻璃可看到燒豬情況
入內環境舒服,不會太嘈雜,服務也很到位

冷盤:花椒鴿(名不太記得)
很濃很香的花椒味道,上面像是皮蛋
沒有油膩的感覺,清爽又有鴿子的香味

即燒無花果天下第一豬例盤
咬下口很脆,之後豬肉很嫩,
外脆內軟,沒有多餘的油脂,
另有無花果醬,有果甜,配合得天衣無縫

半肥瘦的豬肉配上無花果醬汁
旁邊還有魚子配入口,叉燒大小一口一件剛剛好
一入口就有炭燒的味道,入口即化的感覺太棒了

鮑汁花膠撈飯
花膠數量很多,切成條狀,厚厚的花膠
香菇,瑤柱,菜粒加上濃淡剛好鮑汁,
伴上炒得很干身的蛋炒飯,太完美了
2021-01-18
用餐时段
  • 無花果極品黑叉燒
  • 鮑汁花膠撈飯
  • 即燒無花果天下第一豬(例)
2021-01-03 1707 浏览
呢間喺Times Square嘅麒藝館,門口有塊牌寫住天下第一豬,燒乳豬確實係唔錯,皮薄脆、肉嫩而且肥而不膩,好食!無花果極品黑叉燒,黑色一粒粒,食落主要係無花果蜜味,而且肉質有啲乾,一般!鮑汁花膠撈飯,係福建炒飯嘅變奏版,可惜所有味都俾木魚乾搶晒,麻麻!灌湯豚肉小籠包,蒸得過咗火,入面仲要完全無湯汁,失望!總括然而,除咗乳豬可以試吓之外,所有嘢都係真心麻麻。⁣⁣Loved the contemporary interior design of this Cantonese restaurant Kei Cuisine at Times Square. The signature roasted suckling pig was roasted to perfection with razor-thin crispy skin. The Black Barbecue Pork (aka Chau Siu) used Fig Paste instead of honey gave a visually wow-effect; unfortunately, the taste was ju

Loved the contemporary interior design of this Cantonese restaurant Kei Cuisine at Times Square. The signature roasted suckling pig was roasted to perfection with razor-thin crispy skin. The Black Barbecue Pork (aka Chau Siu) used Fig Paste instead of honey gave a visually wow-effect; unfortunately, the taste was just so-so. ⁣
即燒無花果天下第一豬(例)
灌湯豚肉小籠包
2020-12-24
即燒無花果天下第一豬(例)
  • 即燒無花果天下第一豬
2021-01-03 7432 浏览
拎住疊時代飲食優惠卷,正苦惱緊去邊到覓食好,難得麟藝館連節日都可以用優惠卷,而且唔洗等位,一於試下你啦😌坐底首要任務當然要開壺靚茶先,難得黎到,當然要選擇啲出面飲唔到既茶;今次就選擇左瑰麗堂皇,貪佢有美顏功效,飲落都真係有好濃郁既玫瑰香,入口亦不苦澀,推介推介麟藝館善於用花膠入饌,黎到當然要點一、兩道花膠既菜式花膠粟米羹:呢個羹飲落清甜,而且伴有豐富既花膠條,非常開胃花膠水晶凍:賣相確實相當精緻,切成小方塊的花膠凍整齊排列,伴碟有條狀醬汁凝膠可惜對我黎講食落無太大驚喜,性價比不太高🥠紅油抄手:粒粒抄手都好飽滿,餡料充足,而個辣油伴有麻味,辣得好過癮🐷即燒無花菓天下第一豬:黎到當然要點招牌菜即烤乳豬啦~每一件食落肥瘦適中,啖啖都伴隨香濃肉汁,加上烤得香脆既外皮,果然名不虛傳🍚鮑汁花膠撈飯:超級多既份量,絕對夠4個人分上菜時有滿滿既木魚絲鋪面,拌匀後每啖都可以品嚐到花膠條;但老實說,除芡汁處理得比較出色外,我覺得同出面既福建炒飯並無太大分別擂沙湯圓:中規中矩,為整個用餐畫上滿足既句號~本餐盛惠1156,用優惠卷後六百多;先撇開食物質素,麟藝館我認為主要係食環境較多,當然仲有好多其他菜式係滄

麟藝館善於用花膠入饌,黎到當然要點一、兩道花膠既菜式

花膠粟米羹:
呢個羹飲落清甜,而且伴有豐富既花膠條,非常開胃

花膠水晶凍:
可惜對我黎講食落無太大驚喜,性價比不太高

🥠紅油抄手:
粒粒抄手都好飽滿,餡料充足,而個辣油伴有麻味,辣得好過癮

🐷即燒無花菓天下第一豬:
黎到當然要點招牌菜即烤乳豬啦~

🍚鮑汁花膠撈飯:
超級多既份量,絕對夠4個人分
上菜時有滿滿既木魚絲鋪面,拌匀後每啖都可以品嚐到花膠條;

擂沙湯圓:
中規中矩,為整個用餐畫上滿足既句號~

本餐盛惠1156,用優惠卷後六百多;
先撇開食物質素,麟藝館我認為主要係食環境較多,當然仲有好多其他菜式係滄海遺珠,未能一一細嚐;
如有機會再到訪(在有時代優惠卷的時候),希望可再試試其他特色菜
  • 即燒無花菓天下第一豬
  • 鮑汁花膠撈飯
2020-12-27 1215 浏览
上個禮拜女朋友買咗個手袋,可以將消費嘅錢換成coupon,我哋儲咗十張$50嘅coupon。由於聖誕節嘅關係,我哋食好少少,因為平時都唔會食咁貴嘅餐廳,既然有coupon就試吓呢間中菜館。我哋兩個人做決定叫夠$1000咁就可以用晒10張coupon。我哋叫咗一個天下第一豬、鮑汁花膠撈飯 、紅油炒手、鍋貼、果凍。我會推薦燒豬,皮很脆,肉都好多,不似出面酒樓只有薄薄一片,真係啖啖肉。紅油炒手少少辣,但辣得黎食得很滋味 雲吞皮很滑,我可以一口就食曬一隻。撈飯都很好食,份量很大 我地將一半打包返屋企食,唔好浪費。食完點心再加埋撈飯,成餐飯就十分滿足。只是呢間餐館,價錢比較貴,下午時分都不是很多人。
2020-12-26
庆祝纪念
圣诞节
用餐优惠
現金券
見到無花果叉燒賣相好靚 一食落口無花果醬包裹住叉燒半肥瘦甜甜鹹鹹咁 好好味 第二口試下加下黑魚子和少許芥末同樣好味 吃完再配一口玫瑰紅茶真係好夾 小籠包就無好多咁汁但肉餡新鮮都唔錯 如追求爆汁就差些水準之後上菜既係花膠蟹肉蒸蛋白 賣相靚火候剛好滑溜 花膠有些少花雕酒香整體不錯 味覺偏清淡 如加少少黑醋食好有賽螃蛋感覺至於蜆介鯪魚球咬落米通脆卜卜 蜆介醬唔腥有鹹鮮味 配桂花烏龍茶都好香好清新 整體感覺好好 坐得舒服 下次會再試其他菜式
吃完再配一口玫瑰紅茶真係好夾
小籠包就無好多咁汁但肉餡新鮮都唔錯 如追求爆汁就差些水準
味覺偏清淡 如加少少黑醋食好有賽螃蛋感覺
  • 唐酒花膠蟹肉蛋白
  • 無花果黑叉燒
2020-12-04 836 浏览
兩個人午餐食咗$900, 完全唔值,味道好一般,似茶餐廳味道,服務都似茶餐廳。極差. Bad service, food lousy, super expensive. Definitely no need to try.
2020-11-16 1418 浏览
今日黎到只係想用Times Square本身嘅coupon,點知買單之後就話因為係嗌套餐所以五比扣錢,呢個有d失望,因為冇人同我講過。叫左個午市套餐,佢既天下第一豬係可以嘅,個皮好脆,肥膏入口即溶嘅。花膠撈飯,十分普通,不過花膠都見到嘅,花膠燉蛋白蟹肉,沒有太大驚喜,味道普通,即係你諗都諗到嘅蛋白加花膠。其餘冇影相都係一般。最後嘅甜品,燕麥紫番薯,算係成個套餐最大驚喜,因為佢有燕麥所以食起嚟嘅口感幾好。整體來講,沒有太大想返嚟食既念頭。
花膠撈飯,十分普通,不過花膠都見到嘅,
其餘冇影相都係一般。
整體來講,沒有太大想返嚟食既念頭。
  • 燕麥紫番薯
2020-11-08 4930 浏览
呢日同屋企人嚟試下呢間位於Times Square嘅中菜館,聽聞係由資深中菜大廚主理,主打花膠菜式,另外佢嘅燒乳豬都好出名,今次叫咗4人既精選套餐,有齊前菜、主菜、飯麵同甜品,每款菜式既水準都幾出色同平均,睇得出廚藝幾唔錯,只係服務方面有些小甩漏,同埋餐廳唔係太夠侍應,上菜較慢🙈🙈,不過食物方面都足以值得推介。杭椒水晶鴿呢款水晶鴿面頭既醬料用上好多新鮮既花椒粒,同平時食麻辣嘢既賣相唔同,呢款新鮮花椒係呈綠色,麻香味好出,鴿肉肉質實淨唔鞋,少少辣幾開胃。即燒無花果天下第一豬叫得做天下第一豬應該對出品好有信心,6件乳豬件配上無花果做成嘅醬汁,醬汁就唔係好食得出無花果味,比較似平時點既乳豬醬但無咁甜膩,乳豬就算放咗一陣,個皮依然脆卜卜,好香口,底下有一層薄薄既肥膏配埋肉一齊食,的確係幾好食既。濃湯花膠菜膽煲雞真材實料既湯,每碗都有好多雞肉,仲有大大件菜膽,當然唔少得花膠,有2件,屬於比較硬身唔係煲到腍晒好膠質個種,個湯飲得出真係用上好多雞餚出嚟既味道,雞肉經煲過之後都唔會鞋,飲晒成碗都唔會油,仲有種好養顏嘅感覺添😻😻無花果片皮雞二食(避風塘雞件或涼瓜炆雞件)呢款主菜分開咗片皮雞以及雞件2個菜

杭椒水晶鴿

即燒無花果天下第一豬

濃湯花膠菜膽煲雞

無花果片皮雞二食(避風塘雞件或涼瓜炆雞件)
呢款主菜分開咗片皮雞以及雞件2個菜式,片皮雞真係第一次聽,雞皮燒得香脆,本身以為雞皮下面係雞肉,原來係麵包配上無花果醬,模仿片皮鴨咁配醬汁同餅皮,麵包好鬆軟,配雞皮食可以解膩。至於雞件方面,唔食苦瓜嘅年輕人(即係我🤣)梗係揀避風塘啦,雞件份量好多,每件都包住炸皮,食落好香口惹味,辣度唔高,唔太食得辣既多會接受到。

黑蒜翡翠泡蝦球
好多中菜館都會見到類似既小菜,味道唔算好特別,勝在蝦球夠新鮮彈牙。

鮑汁花膠撈飯
份量頗大既撈飯,主要係食鮑汁既味道,不過花膠粒比較細粒同少,唔係太食得出。

蛋白杏仁露配果凍
好養顏既甜品,蛋白份量好多,飲落帶淡淡既杏仁香味,另外仲配埋一件杏仁凍,作為一餐飯既結尾好滿足呀😌

人均消費:$480
  • 避風塘雞件
  • 片皮雞
  • 濃湯花膠菜膽煲雞
2020-11-01 1451 浏览
阿姐誠意推介我地飲佢地自家制既飲品有清熱既功效正👍🏻👍🏻👍🏻我地叫左一jar 好味😋 不過我唔記得咗叫咩名 😁蜜汁义燒細細粒 肉質鬆軟 泡椒乳鴿 D尖椒係幾辣 不過同啲皮蛋同乳鴿又幾夾乳鴿好嫩滑黃金蝦 個米通超脆 個蝦都炸得好好味 不過我地兩個人 一人兩隻 食完有d飽焗蟹蓋 足料 👍🏻啖啖蟹肉🦀絕不欺場 個肉絲炒麵 個炒麵超出色夠乾食 又脆 一d油膩感都冇 仲熱辣辣 係我食過最好食嘅炒麵Very impressed 😌食物真心高質 份量都幾大份一行四人會比較適合 可以食多幾款服務周到 有機會會再一試兩個人大概食左千五蚊不算平 不過食物有呢個質素 都值既😊
阿姐誠意推介我地飲佢地自家制既飲品
有清熱既功效