294
88
68
等级3
64
0
2020-03-17 7159 浏览
慕名而来鹿鸣春,一定要食招牌烤鸭,鸭身不太大,仍切出两碟皮脆肉松软的鸭肉。今晚试左只烧元蹄有些失望,做得太乾身而且价钱略贵,好在还有传统甜点拔丝香蕉和高力豆沙,为一顿晚饭划上完美结局。
更多
214 浏览
0 赞好
0 留言
173 浏览
0 赞好
0 留言
168 浏览
0 赞好
0 留言
119 浏览
0 赞好
0 留言
慕名而来鹿鸣春,一定要食招牌烤鸭,鸭身不太大,仍切出两碟皮脆肉松软的鸭肉。今晚试左只烧元蹄有些失望,做得太乾身而且价钱略贵,好在还有传统甜点拔丝香蕉和高力豆沙,为一顿晚饭划上完美结局。
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级4
636
0
2020-03-10 7307 浏览
提起食京菜,就会想起去尖沙咀 鹿鸣春,这间老牌餐厅,生意不靠门面装修,座位比较窄,灯光暗,餐具也畧为古旧, 但客人众多一定要预早订位.我们两星期前已订位, 今晚一行七人,点了个套餐,有头盆,北京片皮鸭, 鸡炖翅, 甜品,八款.  另加点了一个松鼠鱼. 头盆, 蜇皮并素鹅酱蹄酱蹄好肉好味, 海蜇丝爽口又大条, 素鹅调味及内馅做得出色.   前菜组合有水准.赛螃蟹入口好滑, 份量足, 内藏不少蟹肉,  加点黑醋更滋味.鸡炖翅,材料非常十足,翅大大条, 鸡汤浓厚,每人两碗. 我最喜欢北京片皮鸭,师父先送上烤鸭原只, 再为我们切片上碟.片皮鸭,  烤得皮脆肉香,切片厚薄好平均,饼皮圆滑, 越食越爱.上菜快, 干炸大虾虾肉弹牙, 爽口, 干炸更惹味.冬菇扒时蔬,  一般, 冇惊喜.松鼠鱼,  如果加点松子 改为 松子鱼更好.花素蒸饺, 用蒸笼上载,  热腾腾, 皮薄馅靓.甜品 高力豆沙炸蛋白,好绵滑松化,  馅料是红豆,不会太甜. 食物保持水准, 近期环球疫症, 座上少了游客,   往日客人实在太多了. 
更多
提起食京菜,就会想起去尖沙咀 鹿鸣春,这间老牌餐厅,生意不靠门面装修,座位比较窄,灯光暗,餐具也畧为古旧, 但客人众多
一定要预早订位.
我们两星期前已订位, 今晚一行七人,点了个套餐,有头盆,北京片皮鸭, 鸡炖翅, 甜品,八款.  另加点了一个松鼠鱼. 
634 浏览
1 赞好
0 留言
头盆, 蜇皮并素鹅酱蹄
酱蹄好肉好味, 海蜇丝爽口又大条, 素鹅调味及内馅做得出色.   前菜组合有水准.
81 浏览
0 赞好
0 留言
赛螃蟹
入口好滑, 份量足, 内藏不少蟹肉,  加点黑醋更滋味.
141 浏览
0 赞好
0 留言
鸡炖翅,材料非常十足,
77 浏览
0 赞好
0 留言
翅大大条, 鸡汤浓厚,每人两碗. 
131 浏览
0 赞好
0 留言
我最喜欢北京片皮鸭,师父先送上烤鸭原只, 再为我们切片上碟.
片皮鸭,  烤得皮脆肉香,切片厚薄好平均,饼皮圆滑, 越食越爱.
94 浏览
0 赞好
0 留言
上菜快, 干炸大虾
虾肉弹牙, 爽口, 干炸更惹味.
77 浏览
0 赞好
0 留言
冬菇扒时蔬,  一般, 冇惊喜.
114 浏览
0 赞好
0 留言
松鼠鱼,  如果加点松子 改为 松子鱼更好.
196 浏览
0 赞好
0 留言
花素蒸饺, 用蒸笼上载,  热腾腾, 皮薄馅靓.
93 浏览
0 赞好
0 留言
甜品 高力豆沙
炸蛋白,好绵滑松化,  馅料是红豆,不会太甜
44 浏览
0 赞好
0 留言
食物保持水准, 近期环球疫症, 座上少了游客,   往日客人实在太多了. 
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
人均消费
$440 (晚餐)
推介美食
  • 蜇皮并素鹅酱蹄
  • 鸡炖翅
  • 北京片皮鸭
等级2
25
0
2020-03-02 3551 浏览
我想这一辈长大的,大概都没有听过山东烧鸡。就是我这个老饼,也要从记忆很深处挖出来,就是旧「乐宫楼」在美丽华酒店旧翼的那个年代。记忆所及,那时的山东烧鸡是用点心车推出楼面买的美点。时至今日,能够吃到山东烧鸡的,恐怕也只有「鹿鸣春」了。并且我留意到,它仍然保持只买中午,晚膳不做的菜色。未曾吃过的,或许值得提提它虽然是烧鸡,却是浸透在卤水般的美味汤汁里,十分滋味!这次我们也叫了叉子烧饼、榨菜肉末,和每人十只水饺打底。其实也不是很多,伙计却已投下了一点惊讶的眼神了⋯
更多
我想这一辈长大的,大概都没有听过山东烧鸡。就是我这个老饼,也要从记忆很深处挖出来,就是旧「乐宫楼」在美丽华酒店旧翼的那个年代。记忆所及,那时的山东烧鸡是用点心车推出楼面买的美点。时至今日,能够吃到山东烧鸡的,恐怕也只有「鹿鸣春」了。并且我留意到,它仍然保持只买中午,晚膳不做的菜色。未曾吃过的,或许值得提提它虽然是烧鸡,却是浸透在卤水般的美味汤汁里,十分滋味!这次我们也叫了叉子烧饼、榨菜肉末,和每人十只水饺打底。其实也不是很多,伙计却已投下了一点惊讶的眼神了⋯
65 浏览
1 赞好
0 留言
71 浏览
0 赞好
0 留言
40 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级4
131
0
2020-01-31 2755 浏览
Spring Deer is a local and foreigner favourite Peking restaurant in Tsim Sha Tsui. We were there for the peking duck. The duck was made well, crispy outside and moist inside. As a Chinese, I cannot really tell quality of Peking duck apart. They all seem quite standard for me. Crispy seaweed was something novel to me, a bit sweet and definitely tasty. The sweet and sour anything tastes like sweet and sour anything. Ice chilled fried banana was really cool too so you don't burn your tongue. Funny
更多
Spring Deer is a local and foreigner favourite Peking restaurant in Tsim Sha Tsui. We were there for the peking duck. The duck was made well, crispy outside and moist inside. As a Chinese, I cannot really tell quality of Peking duck apart. They all seem quite standard for me.
59 浏览
0 赞好
0 留言
54 浏览
0 赞好
0 留言
Crispy seaweed was something novel to me, a bit sweet and definitely tasty. The sweet and sour anything tastes like sweet and sour anything.
45 浏览
0 赞好
0 留言
68 浏览
0 赞好
0 留言
Ice chilled fried banana was really cool too so you don't burn your tongue. Funny how it won't lose its crispyness after dipping into the ice cold water. Science! My highlight was explaining Better-Than-Crab to my foreign friends. A dish that’s made with egg white that tastes so rich, soft and moist, someone once compared it with the goodness gracious crab meat. My foreign friend gently disagrees. “Crab is still better” I guess when people are poor, imagination is the best seasoning?
65 浏览
0 赞好
0 留言
49 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级4
119
0
2020-01-31 2362 浏览
於香港要吃北京烤鸭,一定要来鹿鸣春。年尾准备收炉,今日公司放半昼,相约同事们一齐於尖沙咀食收炉饭。中午可以食到鹿呜春的午市填鸭餐,价钱相宜,抵!海蜇丝又粗又大条,作为前菜十分醒胃,素鹅也是这里出名的一款前菜,大家争住食。北京烤鸭~师父亲自操刀,於客人面前逐片切上碟,过程十分触目,尤其是外国食客,感觉新奇。片皮鸭~ 件件大块,皮香肉厚,肉质丰富,超级推介。粉皮白肉~ 作为前菜,也是不二之选。清炒河虾仁~ 炒得爽口唔肥腻。赛螃蟹~ 正常发挥,份量够大,送饭也不错,提提大家,记得落醋更可口。蒜蓉炒青菜~ 炒得香口,蒜蓉份量够。另外,加了个烤羊肉,也是非常美味呢。北京炒拉面~ 大家食到饱饱,每人都吃了一碗,美味啊!高力豆沙~ 朋友嚷着一定要食,炸蛋白, 馅料是红豆,师傅功力一定非常到家,炸好即捞起,大家赞不绝口。拔丝香蕉~ 即场把炸好的香蕉放入冰水,捞上来件件脆卜卜,外冷内热,香甜香蕉美味无比,这个才是我的最爱。
更多
於香港要吃北京烤鸭,一定要来鹿鸣春。年尾准备收炉,今日公司放半昼,相约同事们一齐於尖沙咀食收炉饭。
中午可以食到鹿呜春的午市填鸭餐,价钱相宜,抵!
591 浏览
0 赞好
0 留言

海蜇丝又粗又大条,作为前菜十分醒胃,素鹅也是这里出名的一款前菜,大家争住食。
131 浏览
0 赞好
0 留言

北京烤鸭~师父亲自操刀,於客人面前逐片切上碟,过程十分触目,尤其是外国食客,感觉新奇。
209 浏览
0 赞好
0 留言

片皮鸭~ 件件大块,皮香肉厚,肉质丰富,超级推介。
136 浏览
0 赞好
0 留言

粉皮白肉~ 作为前菜,也是不二之选。
81 浏览
0 赞好
0 留言

清炒河虾仁~ 炒得爽口唔肥腻。
73 浏览
0 赞好
0 留言

赛螃蟹~ 正常发挥,份量够大,送饭也不错,提提大家,记得落醋更可口。
54 浏览
0 赞好
0 留言

蒜蓉炒青菜~ 炒得香口,蒜蓉份量够。
44 浏览
0 赞好
0 留言

另外,加了个烤羊肉,也是非常美味呢。
46 浏览
0 赞好
0 留言

北京炒拉面~ 大家食到饱饱,每人都吃了一碗,美味啊!
40 浏览
0 赞好
0 留言

高力豆沙~ 朋友嚷着一定要食,炸蛋白, 馅料是红豆,师傅功力一定非常到家,炸好即捞起,大家赞不绝口。
40 浏览
0 赞好
0 留言

拔丝香蕉~ 即场把炸好的香蕉放入冰水,捞上来件件脆卜卜,外冷内热,香甜香蕉美味无比,这个才是我的最爱

77 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2020-01-17
用餐途径
堂食
用餐时段
午餐
等级1
4
0
2020-01-22 864 浏览
年近岁晚, book枱食饭已经非常爆满。鹿鸣春在平常日子已经要预早订枱,今次只是两位食饭,但都已经要一个星期前订枱。今次专程为了食最出名的片皮鸭,但是只得两位,叫咗片皮鸭之後,连夥计叔叔都话一定已经好饱,劝我地最多只好叫多一个炒菜😅。思前想後,望住个餐牌样样都想食,最终叫咗好多人推介的㷮蒸鸭肝。片皮鸭两个人食一只确实非常之饱足,其实一只鸭片出嚟大约15-16件,仲有D太肥无食。但味道依然很好,但如果冇咁多油更好!㷮蒸鸭肝非常之香酒味,刚刚熟非常稔滑👍🏼想一次过试多啲菜式,奉劝大家要约一大班朋友一齐食啦!
更多
年近岁晚, book枱食饭已经非常爆满。鹿鸣春在平常日子已经要预早订枱,今次只是两位食饭,但都已经要一个星期前订枱。
今次专程为了食最出名的片皮鸭,但是只得两位,叫咗片皮鸭之後,连夥计叔叔都话一定已经好饱,劝我地最多只好叫多一个炒菜😅。
思前想後,望住个餐牌样样都想食,最终叫咗好多人推介的㷮蒸鸭肝。
片皮鸭两个人食一只确实非常之饱足,其实一只鸭片出嚟大约15-16件,仲有D太肥无食。但味道依然很好,但如果冇咁多油更好!

㷮蒸鸭肝非常之香酒味,刚刚熟非常稔滑👍🏼
想一次过试多啲菜式,奉劝大家要约一大班朋友一齐食啦!
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2020-01-17
用餐途径
堂食
人均消费
$340 (晚餐)
推介美食
  • 北京填鸭
  • 酒糟鸭肝
等级2
25
0
2020-01-09 1191 浏览
鹿鸣春是我小时候跟爸爸上馆子的时候,就已经觉得有点「老店」的风味。直到几十年後的今天,感觉仍然没有变。它是那种我不会常去,但一旦想吃点特别的,就会想到的店子。当然,偶尔有老外到访,要吃点有中国特色的,鹿鸣春更是不二之选。我喜欢它的填鸭,是因为现在很多店子的「片皮鸭」,就真的只批下那只鸭的皮给你,就算你「二食」来个鸭肉炒凉瓜,那些鸭肉也是少得可怜。鹿鸣春却是连皮带肉,老老实实的让你醮青瓜大蒜吃个不亦乐乎。其他像砂锅云吞鸡汤、叉子烧饼配榨菜肉末等,都几乎是每次必叫的。最後当然要来个拔丝香蕉才算完满。这次我们改了要拔丝莲子,口感仍佳。不过这几天侧闻它有结业的打算,倘若属实,那就真是香港人的损失了!
更多
鹿鸣春是我小时候跟爸爸上馆子的时候,就已经觉得有点「老店」的风味。直到几十年後的今天,感觉仍然没有变。它是那种我不会常去,但一旦想吃点特别的,就会想到的店子。当然,偶尔有老外到访,要吃点有中国特色的,鹿鸣春更是不二之选。我喜欢它的填鸭,是因为现在很多店子的「片皮鸭」,就真的只批下那只鸭的皮给你,就算你「二食」来个鸭肉炒凉瓜,那些鸭肉也是少得可怜。鹿鸣春却是连皮带肉,老老实实的让你醮青瓜大蒜吃个不亦乐乎。其他像砂锅云吞鸡汤、叉子烧饼配榨菜肉末等,都几乎是每次必叫的。最後当然要来个拔丝香蕉才算完满。这次我们改了要拔丝莲子,口感仍佳。不过这几天侧闻它有结业的打算,倘若属实,那就真是香港人的损失了!
43 浏览
1 赞好
0 留言
27 浏览
0 赞好
0 留言
20 浏览
0 赞好
0 留言
37 浏览
0 赞好
0 留言
21 浏览
0 赞好
0 留言
23 浏览
0 赞好
0 留言
22 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级3
93
0
2019-12-20 2384 浏览
粗犷的鹿鸣春鹿鸣春装潢维持90年代感觉. 餐牌印有有中,英,日语. 另有文宣特别介绍”鲥鱼”, 市价为900几一条, 身价不菲. 返家後google一下, 原来鲥鱼系长江三鲜之首, 古时宫廷贡品, 但而家仲有无真正野生鲥鱼架? 无缘食了~所有餸菜由家人发板. 先来一鼎砂锅云吞鸡. 细size 5个人分, 每人都饮到3-4碗. 汤浓郁, 真材实料. 冷盘有2碟, 酱牛肉, 肉多筋少, 但卤得软嫩入味. 另外一碟系云腿片, 味道近似金华火腿, 中国人parma ham. 一小片即可以伴一碗白饭, 但我觉得呢类食材比较适合做配角(用来炆花胶, 煮津白, 炒饭等), 净食的话个人觉得咸. 主菜当然系每枱必点的片皮鸭. 鹿鸣春走粗豪路线, 师傅刀工采厚切上碟, 不会有星级酒店细分净皮、皮连肉和净肉三种, 但不减风味. 包片皮鸭的春卷皮够薄, 食多几件都唔怕饱肚.最後来了糖醋里脊, 咕噜肉净肉版. 其实想加点高力豆沙, 但细碟都有10粒, 完全无可能食得晒, 为免浪费食物就放弃了.鹿鸣春大名听得多, 就第一次食. 近年坊间评价下滑, 与全盛时期不可同日而言. 食完我觉得系大件夹抵食, 一d都唔
更多
粗犷的鹿鸣春

鹿鸣春装潢维持90年代感觉. 餐牌印有有中,英,日语. 另有文宣特别介绍”鲥鱼”, 市价为900几一条, 身价不菲. 返家後google一下, 原来鲥鱼系长江三鲜之首, 古时宫廷贡品, 但而家仲有无真正野生鲥鱼架? 无缘食了~

所有餸菜由家人发板. 先来一鼎砂锅云吞鸡. 细size 5个人分, 每人都饮到3-4碗. 汤浓郁, 真材实料.
44 浏览
0 赞好
0 留言


冷盘有2碟, 酱牛肉, 肉多筋少, 但卤得软嫩入味. 另外一碟系云腿片, 味道近似金华火腿, 中国人parma ham. 一小片即可以伴一碗白饭, 但我觉得呢类食材比较适合做配角(用来炆花胶, 煮津白, 炒饭等), 净食的话个人觉得咸.

45 浏览
1 赞好
0 留言
54 浏览
0 赞好
0 留言



主菜当然系每枱必点的片皮鸭. 鹿鸣春走粗豪路线, 师傅刀工采厚切上碟, 不会有星级酒店细分净皮、皮连肉和净肉三种, 但不减风味. 包片皮鸭的春卷皮够薄, 食多几件都唔怕饱肚.
50 浏览
0 赞好
0 留言
46 浏览
0 赞好
0 留言

最後来了糖醋里脊, 咕噜肉净肉版. 其实想加点高力豆沙, 但细碟都有10粒, 完全无可能食得晒, 为免浪费食物就放弃了.
54 浏览
0 赞好
0 留言

鹿鸣春大名听得多, 就第一次食. 近年坊间评价下滑, 与全盛时期不可同日而言. 食完我觉得系大件夹抵食, 一d都唔差. 极度适合大伙人聚餐, 无限用餐时间, 环境热闹.
42 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级1
1
0
2019-12-05 2210 浏览
今晚在这里吃饭简直系恶梦从来未食过 水准咁差嘅京菜叫咗一只片皮鸭,一碟炒鳝糊,一笼小笼包,同埋一客葱油饼 都唔系平呀 要七百几蚊(已经减咗 鳝糊价钱)片皮鸭 冻冰冰 结晒油炒鳝糊 一坺嘢咁 成碟油 同馊水无异(投诉後取消)小笼包啲皮 超厚 肉馅松散 仲以为食紧迷你菜肉包葱油饼 一啲都唔松化 水准 仲差过街市的档口原来喺呢度食饭 要讲彩数 食物水准嘅落差 简直令人失望隔离枱 同啲夥计有倾有讲 只鸭就热辣辣嘅唔通出咗名嘅饭店 就系要咁样 熟客才有 好嘢食 wall-in客就 求其俾啲垃圾你食相信一间成功嘅饭店 唔应该系咁样 保持食物水准高 良心出品 才可得到口碑呢间 名过於实嘅 饭店 真系 不知所谓 离晒大谱2019年12月5日
更多
今晚在这里吃饭
简直系恶梦

从来未食过 水准咁差嘅京菜

叫咗一只片皮鸭,一碟炒鳝糊,一笼小笼包,同埋一客葱油饼
都唔系平呀 要七百几蚊(已经减咗 鳝糊价钱)

片皮鸭 冻冰冰 结晒油
炒鳝糊 一坺嘢咁 成碟油 同馊水无异(投诉後取消)
小笼包啲皮 超厚 肉馅松散 仲以为食紧迷你菜肉包
葱油饼 一啲都唔松化 水准 仲差过街市的档口

原来喺呢度食饭 要讲彩数 食物水准嘅落差 简直令人失望

隔离枱 同啲夥计有倾有讲 只鸭就热辣辣嘅

唔通出咗名嘅饭店 就系要咁样
熟客才有 好嘢食 wall-in客就 求其俾啲垃圾你食

相信一间成功嘅饭店 唔应该系咁样
保持食物水准高 良心出品 才可得到口碑

呢间 名过於实嘅 饭店 真系 不知所谓 离晒大谱


2019年12月5日

(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2019-12-05
用餐途径
堂食
人均消费
$250 (晚餐)
等级4
181
0
2019-11-21 2246 浏览
同事推介 必食鹿鸣春虾多士今次炸得有少少过火 所以有少少燶左四条边都好脆口中间夹住一层薄薄既虾浆拎去炸 个质感有少少似食紧饼乾可能因为燶燶地,有啲乾,食食下都好口乾应该只系今次失手左  烧春鸡呢个手快有手慢无呀啲熟客仔系会订架 卖完就无...一只鸡系晒到 好滑! (啲员工会问你要唔要白饭 佢地好nice 经过见到你食紧 无饭 佢地就会问但其实我得两个人食 食唔到咁多呀)同埋啲香料落得好足至少我食得出有八角阵味食鸡 点可以唔食皮呢!!!佢原先系烧得好脆呀可能仲焗左一焗 同埋浸住啲sauce 所以有少少冧个又脆又冧既口感系好特别 啲皮都好入味 叫埋个高力豆沙香蕉趁热食系好食既 外边虽然有好多糖 个粉整得好松软因为食唔晒咁多个所以拎走左 虽然冻左但我一个好嘴勺既朋友食过 都觉得佢好食佢唔食蕉既product 但呢个佢接受到另一个就唔钟意蕉既texture... 佢prefer 无香蕉版~各有不同啦
更多
同事推介
 必食鹿鸣春


虾多士
今次炸得有少少过火
 所以有少少燶左
四条边都好脆口
中间夹住一层薄薄既虾浆拎去炸 
个质感有少少似食紧饼乾
可能因为燶燶地,有啲乾,

食食下都好口乾
应该只系今次失手左  
56 浏览
0 赞好
0 留言


烧春鸡
呢个手快有手慢无呀
啲熟客仔系会订架 卖完就无...
一只鸡系晒到 好滑!
(啲员工会问你要唔要白饭 佢地好nice 经过见到你食紧 无饭 佢地就会问
但其实我得两个人食 食唔到咁多呀)
同埋啲香料落得好足
至少我食得出有八角阵味

食鸡 点可以唔食皮呢!!!
佢原先系烧得好脆呀
可能仲焗左一焗 同埋浸住啲sauce 所以有少少冧
个又脆又冧既口感系好特别 
啲皮都好入味 

60 浏览
0 赞好
0 留言


叫埋个高力豆沙香蕉
趁热食系好食既 
外边虽然有好多糖 个粉整得好松软

因为食唔晒咁多个

所以拎走左 虽然冻左
但我一个好嘴勺既朋友食过 都觉得佢好食
佢唔食蕉既product 但呢个佢接受到

另一个就唔钟意蕉既texture... 佢prefer 无香蕉版~
各有不同啦
54 浏览
0 赞好
0 留言


51 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级1
3
0
2019-11-08 1442 浏览
Came here because of its reputation for Peking and it was a disappointing experience.The duck was oily, fatty and poorly sliced, the pancakes were served cold and sticky. The lettuce wrap with duck meat was horrific! The meat was soggy as if it was a left over from a few days ago.However, other dishes we ordered were good such as the 鱼翅汤,小笼包,锅贴and 蟹肉荳苖。Don’t think I’ll be visiting again.
更多
Came here because of its reputation for Peking and it was a disappointing experience.

The duck was oily, fatty and poorly sliced, the pancakes were served cold and sticky. The lettuce wrap with duck meat was horrific! The meat was soggy as if it was a left over from a few days ago.

However, other dishes we ordered were good such as the 鱼翅汤,小笼包,锅贴and 蟹肉荳苖。

Don’t think I’ll be visiting again.

(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2019-11-08
用餐途径
堂食
人均消费
$350 (晚餐)
推介美食
  • 小笼包
等级4
116
0
2019-11-06 1184 浏览
Had dinner with a group of friends and decided to go for one of their set meals.Service from staff was good. A nice selection of foods included in the set, food was plentiful and served at a good pace - Loved the chicken soup!Although there have been comments on how the standard is not the same since the change of management it was pretty much a full house on a weekday and still worth a try.
更多
Had dinner with a group of friends and decided to go for one of their set meals.
Service from staff was good. A nice selection of foods included in the set, food was plentiful and served at a good pace - Loved the chicken soup!
Although there have been comments on how the standard is not the same since the change of management it was pretty much a full house on a weekday and still worth a try.


(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级4
297
0
2019-09-16 3137 浏览
我家男人间唔中都会去食,识佢之前唔识佢,然後再听同睇,又系个句“无以前咁好食!”其实好多餐厅靠既就系师父既一对手,唔系话几多分钟,几大火,好多都系讲经验,老师父退下来就有人接,接到都未必一定系同一只味. 所以我觉得中菜精彩在过程! 我男人知我好多野唔食,所以佢同屋企人都好就我会叫我食既,而且都会叫我多尐我食既,唔会迫我食我唔食既野,但我讲过我要试多尐... 而的确我有做,只系我真系唔锺意食XD 但见佢地食得咁开心,自己都开心!云吞鸡,我自己差唔多拆哂只鸡黎食,佢唔系滑,但就唔知点解个日我追住食XD赛螃蟹, 又系我至爱,但就正常无特别清炒虾仁,呢碟一落黎,我男人叫我食多尐,怕我其他野唔岩食葱油饼,我比较锺意食上海小店,荳浆黏饭个种,白白地,平既个只,可能因为呢只太多葱🙈津白,又系一味我好锺意既餸XD羊,肝,鸭,甜品个埋... 我俾唔到意见...
更多
我家男人间唔中都会去食,识佢之前唔识佢,然後再听同睇,又系个句“无以前咁好食!”

其实好多餐厅靠既就系师父既一对手,唔系话几多分钟,几大火,好多都系讲经验,老师父退下来就有人接,接到都未必一定系同一只味. 所以我觉得中菜精彩在过程!

我男人知我好多野唔食,所以佢同屋企人都好就我会叫我食既,而且都会叫我多尐我食既,唔会迫我食我唔食既野,但我讲过我要试多尐... 而的确我有做,只系我真系唔锺意食XD 但见佢地食得咁开心,自己都开心!

云吞鸡,我自己差唔多拆哂只鸡黎食,佢唔系滑,但就唔知点解个日我追住食XD

赛螃蟹, 又系我至爱,但就正常无特别

清炒虾仁,呢碟一落黎,我男人叫我食多尐,怕我其他野唔岩食

葱油饼,我比较锺意食上海小店,荳浆黏饭个种,白白地,平既个只,可能因为呢只太多葱🙈

津白,又系一味我好锺意既餸XD

羊,肝,鸭,甜品个埋... 我俾唔到意见...
58 浏览
0 赞好
0 留言
76 浏览
0 赞好
0 留言
62 浏览
0 赞好
0 留言
52 浏览
0 赞好
0 留言
63 浏览
0 赞好
0 留言
39 浏览
0 赞好
0 留言
31 浏览
0 赞好
0 留言
34 浏览
0 赞好
0 留言
43 浏览
0 赞好
0 留言
40 浏览
0 赞好
0 留言
93 浏览
0 赞好
0 留言
44 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2019-09-07
用餐途径
堂食
人均消费
$300 (晚餐)
等级2
28
0
2019-09-08 1995 浏览
I knew the Spring Deer garden is a classic Peking restaurant in HK. Often have a lot of tour group dinning at this spot. I decided to give a try since I haven’t been there for a very long time. It was busy on Sunday lunch hour. The service was’t that good. Take a long time to order and asked for the bill at the end. I’ve ordered 1) Sweet & Sour Soup, the look wasn’t too good but surprisingly tasted OK. 2) The Fish with Wine sauce has cornstarch on top of the fish meat. Has no Chinese wine tast
更多
I knew the Spring Deer garden is a classic Peking restaurant in HK. Often have a lot of tour group dinning at this spot. I decided to give a try since I haven’t been there for a very long time. It was busy on Sunday lunch hour. The service was’t that good. Take a long time to order and asked for the bill at the end. I’ve ordered 1) Sweet & Sour Soup, the look wasn’t too good but surprisingly tasted OK. 2) The Fish with Wine sauce has cornstarch on top of the fish meat. Has no Chinese wine taste and didn’t look fresh, the fungus was OK. 3) Chilli Prawn was disgusting, the so called King Prawn was covered with a thick layer of bread crumbs, no spice what so ever. After break the bread crumbs apart and you can find the tiny shrimps inside. 4) Eel with spring onions, it was so oily and impossible to eat. I don’t understand a restaurant will a long history can serve just a terrible food. The location wasn’t great and feels ghetto, the only good is the price, very expensive for the shit quality and services. It was a very bad experience and completely wasted my time and money for this Sunday lunch.
43 浏览
1 赞好
0 留言
48 浏览
0 赞好
0 留言
38 浏览
0 赞好
0 留言
37 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级2
27
0
2019-09-08 1248 浏览
I never ever had so many almost non touched dishes after the meal. Today I had lunch in the “Spring Deer” and I can be sure I will never come back!I ordered 4 dishes for two people. The Chili prawn doesn’t have any spice kick and covered by big fat cornstarch blanket. The Eel was swimming in the oil sea. The Fish with a wine sauce was very dry and also covered by layer of cornstarch.Only the Sweet and Sour Soup was acceptable with a lot of ingredients. All the dishes were very messy with no pres
更多
I never ever had so many almost non touched dishes after the meal.
Today I had lunch in the “Spring Deer” and I can be sure I will never come back!
I ordered 4 dishes for two people. The Chili prawn doesn’t have any spice kick and covered by big fat cornstarch blanket. The Eel was swimming in the oil sea. The Fish with a wine sauce was very dry and also covered by layer of cornstarch.
Only the Sweet and Sour Soup was acceptable with a lot of ingredients.
All the dishes were very messy with no presentation at all. The service was extremely slow.
We did just one bite of every dish. That’s the time when you even don’t want to take out. Sometimes I do take out for homeless. And that’s not the time.
Shame overpriced food!
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2019-09-08
用餐途径
堂食
人均消费
$300 (午餐)