2025-08-15 8 浏览
身為周星馳電影發燒友,一定有睇過《行運一條龍》,其中主要拍攝場景「鴻運冰廳餅店」去年年尾結業後再度重開,當然一定要朝聖,店舖保留原有招牌並新增舊海報等懷舊裝飾,最重要嘅閣樓仍然保存,餐廳仲有大電視一邊播住行運一條龍,真係好有氣氛!大家不妨黎懷緬一番,品嘗一下最傳統的港式風味,例如乾炒牛河、咖喱牛肉飯、香蔥滑蛋三文治、蛋撻、紅豆冰和奶茶等等⋯⋯▪️香蔥滑蛋三文治必食推介,炒滑蛋加埋香蔥夠晒惹味,而且非常厚身,大啖大啖咬充滿口感▪️港人最愛常餐生炸豬扒麵配火腿炒蛋、牛油方包豬扒超正軟腍入味,配上港人最愛公仔麵味道一流,仲有常餐必備火腿炒蛋和牛油多士,夠晒飽肚▪️咖喱牛肉飯咖喱味道甚有馬來風味,香辣得來帶甜香,牛肉份量超多,軟腍腍又入味,當然仲有咖喱必備的薯仔,配上白飯好食到停唔到口▪️蛋撻店舖名物長期出爐,無論堂食或者外賣都好受歡迎,曲奇撻皮酥脆,餡料充滿蛋香油香滑,超正▪️紅豆冰傳統港式紅豆冰,紅豆軟腍綿密,充滿奶香,而且唔太甜好味道

▪️香蔥滑蛋三文治

▪️港人最愛常餐
生炸豬扒麵配火腿炒蛋、牛油方包

▪️咖喱牛肉飯

▪️蛋撻

▪️紅豆冰
傳統港式紅豆冰,紅豆軟腍綿密,充滿奶香,而且唔太甜好味道

• 香蔥滑蛋三文治
  • 咖喱牛肉飯
2025-07-06 477 浏览
今日黎到依間港式情懷十足,曾是周星馳電影「行運一條龍」取景地嘅鴻運冰廳餅店打卡😆 餐廳原址重新開幕,裝修潔淨新整之餘,同時完美呈現港式冰室特色👍 白牆上仲投影住經典港式廣告電影❤️ 好有feel🤭 首先試咗餐廳大力推薦嘅行運奶皇西多士同埋蛋撻😚 西多大大件新鮮炸起,咬落外脆內軟,夾滿甜美嘅奶皇餡,表面淋滿香滑嘅煉奶,加上邪惡嘅牛油,滋味無與倫比✅ 蛋撻大大個掌心咁大👍 蛋餡飽滿香滑,撻皮香脆鬆化,微微溫熱食落好好食📍 超級高質🥰 另試了兩個下午茶餐😎 好有特色嘅豬扒菠蘿包同埋超邪惡嘅餐肉火腿撈即食麵🥰 菠蘿包大大個好新鮮,中間夾有勁大塊豬扒,食落juicy 又軟嫩👍 夾埋生菜、車厘茄一齊食,濃厚又不會太膩😋 撈麵煮得好彈牙入味,食得好爽😚 餐肉、火腿鹹香又惹味,勁邪惡好滋味❤️ 黎茶記一定要飲紅豆冰同埋試下佢哋杯奶茶😋 第一次見紅豆冰成杯有八成都係紅豆🤣 好有誠意份量十足👍 茶走煉奶滿滿一層,飲落香滑甜美,與茶味平衡得恰到好處✅

下午茶
2025-06-27 733 浏览
「鴻運冰廳餅店」,曾為多套港產片取景地,我們今晚來到打卡朝聖和品嘗地道美食,安座標誌性閣樓雅座,剛好面對投影銀幕,可以欣賞到周星馳在此冰廳拍攝場景,令我很有沉浸當年的感覺。行運奶皇西多士~超厚多士中夾著奶皇,滿滿美味口感!水哥的浪漫系列:xo醬乾炒牛河~不油膩、香濃合味道。豉椒豬潤炒河~豬潤爽脆,豉椒炒河的獻汁剛剛好不糊口。馬拉的浪漫:咖哩牛肉飯~牛肉肉質軟嫩,咖哩汁淘飯美味極了!爆爽馬蹄甜露~很清脆的甜品,為炎夏帶來消暑。蜜蜂檸檬茶~檸檬茶加蜜蜂,口感層次升華了!鴛鴦相對~咖啡與奶茶,經典中的經典,一定要試試!

行運奶皇西多士~超厚多士中夾著奶皇,滿滿美味口感!

水哥的浪漫系列:

xo醬乾炒牛河~不油膩、香濃合味道。

豉椒豬潤炒河~豬潤爽脆,豉椒炒河的獻汁剛剛好不糊口。

馬拉的浪漫:

咖哩牛肉飯~牛肉肉質軟嫩,咖哩汁淘飯美味極了!

爆爽馬蹄甜露~很清脆的甜品,為炎夏帶來消暑。

蜜蜂檸檬茶~檸檬茶加蜜蜂,口感層次升華了!

鴛鴦相對~咖啡與奶茶,經典中的經典,一定要試試!

2025-06-27
爆爽馬蹄甜露
眉姨同阿水嘅緣份此於鴻運冰廳餅店如果大家係周星馳嘅fans相信都會記得呢個畫面,行運一條龍場境而吸引我去嘅原因係因為佢嘅美食。由細到大都鍾意茶餐廳尤其有包餅供應的更得我心,鴻運冰廳餅店乎合曬我所有條件。相信茶餐廳係重新裝修過,雖然保留咗懷舊特色,但都感覺到光猛同埋新淨,加上有閣樓雅坐,感覺不層迫迫夾夾。曲奇皮蛋撻蛋色鮮橙,同平時食開嘅蛋撻顏色有分別相信用左湖北蛋,蛋味特別香濃,牛油曲奇皮啱我口味,必食!蔥花蛋冶忘記叫烘底,厚切方包口邊位有小小硬,炒蔥花蛋保留半凝固,可以多啲蔥更香。奶茶略嫌唔夠熱,茶味單調,杯茶有點失望😞凍檸茶正常發揮店員非常有禮,又會同客人講多謝,實在是茶餐廳稀有😇👍🏻
眉姨同阿水嘅緣份
此於鴻運冰廳餅店

而吸引我去嘅原因係因為佢嘅美食。

由細到大都鍾意茶餐廳
尤其有包餅供應的更得我心,鴻運冰廳餅店乎合曬我所有條件。

曲奇皮蛋撻

蛋色鮮橙,同平時食開嘅蛋撻顏色有分別
相信用左湖北蛋,蛋味特別香濃,牛油曲奇皮啱我口味,必食!

蔥花蛋冶

忘記叫烘底,厚切方包口邊位有小小硬,
炒蔥花蛋保留半凝固,可以多啲蔥更香。

奶茶略嫌唔夠熱,茶味單調,杯茶有點失望😞

凍檸茶正常發揮

店員非常有禮,又會同客人講多謝,
實在是茶餐廳稀有😇👍🏻
2025-08-09
  • 蛋撻
2025-08-12 0 浏览
🌟🍴 【旺角 • 鴻運冰廳餅店】 🍴🌟 📍 鴻運冰廳餅店 (旺角)旺角上海街726號地舖🍖🥟🍟🥚🍰🍲🍇 • 🥪🍓🍤🍪🍜🍡🍹 香蔥滑蛋三文治 🥪🍳呢個香蔥滑蛋三文治真是一個早餐或下午茶嘅神器!🥯滑蛋嫩得像雲朵,香蔥提味,夾喺鬆軟嘅麵包入面,咬落滿口蛋香同蔥香 😋。簡單但好有滿足感,25蚊同10蚊嘅價錢真心抵食!💰推介俾鍾意輕食嘅朋友!🌿👍蜂蜜檸檬水(熱)🍋☕熱嘅蜂蜜檸檬水好暖心!蜂蜜嘅甜同檸檬嘅微酸完美平衡,飲落清新又養生 🍯。32蚊嘅價錢,份量夠多,熱辣辣好舒服,特別啱涼天飲 😌。提神又健康,愛不釋手!💖🥂腰果甜露(熱)🥜🍵腰果甜露(熱)真是一個驚喜!腰果香濃得來唔會過膩,甜度剛好,飲落滑溜溜好似絲絨咁 😍。35蚊嘅價錢,19:46叫到,熱辣辣送上桌,暖胃又滿足!🥄甜品控必試!🌟用心果甜露 拼陳皮紅豆沙(熱)🌰🍵用心果甜露同陳皮紅豆沙嘅組合係天作之合!用心果香濃滑順,陳皮紅豆沙帶點微酸同清香,兩者夾起來好有層次 😋。19:49叫,熱呼呼上桌,甜而不膩,72蚊超值!🥰養生又美味,推介俾鍾意傳統甜湯嘅你!🍂✨玉蘭雞粒炒飯 🍚🐔玉蘭雞粒炒飯真是一個字:香!飯粒炒到粒粒分明,鑊氣十足,雞
🌟🍴 【旺角 • 鴻運冰廳餅店】 🍴🌟
📍 鴻運冰廳餅店 (旺角)
旺角上海街726號地舖
🍖🥟🍟🥚🍰🍲🍇 • 🥪🍓🍤🍪🍜🍡🍹
香蔥滑蛋三文治 🥪🍳
蜂蜜檸檬水(熱)🍋☕
腰果甜露(熱)🥜🍵
用心果甜露 拼陳皮紅豆沙(熱)🌰🍵
玉蘭雞粒炒飯 🍚🐔
玉蘭雞粒炒飯真是一個字:香!飯粒炒到粒粒分明,鑊氣十足,雞粒嫩滑多汁,玉蘭菜爽脆提味 🔥。72蚊嘅價錢,份量大到夠晒滿足,食落好有家常嘅幸福感 😍。簡單但好食,絕對係炒飯控嘅心頭好!🥢💥
紅豆冰 🍨🍧
紅豆冰清涼解暑,紅豆煮得軟綿入味,甜度適中,冰凍嘅口感好爽口 😎。配搭滑溜嘅糖水,食完好似清晒暑氣!🌬️平價又好味,夏天必點嘅甜品!🍡❄️
🍙🥤 餐廳評分🥤🍙
💰 消費:HKD 300
✨🥢🍣🍕🍜🍴🍰✨
#旺角美食 #web3旺角 #鴻運冰廳餅店
2025-08-05 0 浏览
🎬朋友今日帶我去一間冰廳開餐🥢原來係以前周星馳拍「行運一條龍」嗰間冰廳🎭餐廳裝修過😊新得黎仲仍然保留左好多好有回憶嘅物件👍回憶即刻返曬黎呀🥳🐽圓圓潤潤:好少食豬潤🐽朋友勁推介✅新鮮嘅豬潤好厚❤️彈牙又唔腥😋配拌麵都好夾呀😍🐷男人的浪漫:齋睇個名都估唔到佢係乜東東😂原來係豬軟骨蛋炒飯🔥我第一次食大大件嘅豬軟骨炒嘅飯🍚又大份又夠曬特別呀😊🍯蜂蜜檸檬茶:檸檬茶用蜂蜜做甜味真不錯✅入口好滋潤呢❤️

🍯蜂蜜檸檬茶:檸檬茶用蜂蜜做甜味真不錯✅入口好滋潤呢❤️
2025-07-28 100 浏览
呢間冰室係周星馳電影《行運一條龍》取景地!旺角原址重新開幕, 有上下兩層, 門口對上嘅牆壁仲投影住經典港式廣告同周星馳嘅電影🎬, 滿滿回憶, 加上播放住90年代流行曲🎵, 成個裝修同氣氛都充滿着香港情懷~🥪香蔥滑蛋三文治推介👍🏻 烘過嘅麵包外層微脆, 咬落軟熟, 滑蛋好滑嫩, 蛋味香濃, 仲有蔥花提味🍜沙嗲牛肉即食麵 經典茶餐廳常餐, 全日供應㗎!會配火腿炒蛋、牛油方包🥧蛋撻 推介👍🏻 $9/個抵食!蛋撻每日新鮮出爐, 曲奇皮酥脆鬆化, 又有牛油香, 蛋漿香滑, 最啱就係配埋一杯港式紅豆冰!🍞紅豆菠蘿包菠蘿皮口感鬆酥, 裏面包住綿密嘅豆沙餡🍞叉燒包大大個, 鬆軟嘅麵包裏面有蜜汁叉燒餡🥤紅豆冰 裏面有好多紅豆🫘!椰奶香甜, 紅豆夠軟腍

🥪香蔥滑蛋三文治

🍜沙嗲牛肉即食麵
經典茶餐廳常餐, 全日供應㗎!會配火腿炒蛋、牛油方包

🥧蛋撻

🍞紅豆菠蘿包
菠蘿皮口感鬆酥, 裏面包住綿密嘅豆沙餡

🍞叉燒包
大大個, 鬆軟嘅麵包裏面有蜜汁叉燒餡

🥤紅豆冰
裏面有好多紅豆🫘!椰奶香甜, 紅豆夠軟腍
2025-07-28
  • 蛋撻
2025-07-27 82 浏览
今日特登嚟到太子上海街老字號茶記鴻運冰廳餅店….星爺《行運一條龍》經典取景地!充滿90年代港味~🐾 咖喱牛肉飯 懷舊港式咖喱風味!🍛 咖喱汁唔會太辣….撈熱飯食一流….牛肉慢煮夠淋入味….薯仔吸汁清甜…🐾 行運奶皇西多士 即炸暴擊流心!厚切方包浸蛋漿炸至金黃….一刀切落…奶皇香撞牛油糖漿…罪惡感爆棚!外脆內軟唔油膩~ 🐾 蛋白杏仁露(熱)古早味養生之選!🌰 質地順滑微稠….蛋白花嫩到好似豆花咁…飲完喉嚨好舒服…🐾 桃膠杞子燉圓肉(熱)真材實料美人羹!✨ 桃膠大塊透亮無雜質…杞子圓肉落足半碗…冰糖燉出琥珀色糖水~好滋潤閣樓電影海報位、旋轉樓梯….超復古…好岩打卡🥰

🐾 咖喱牛肉飯

🐾 行運奶皇西多士

🐾 蛋白杏仁露(熱)

🐾 桃膠杞子燉圓肉(熱)

閣樓電影海報位、旋轉樓梯….超復古…好岩打卡🥰
呢間係擁有超過40年歷史嘅老字號港式茶餐廳,餐廳最令人記得嘅係周星馳電影《行運一條龍》嘅取景地,而家仲保留咗舊式麵包櫃同閣樓設計,氣氛懷舊,吸引咗唔少影迷同食客幫襯圓圓潤潤(新鮮豬潤拌麵)豬潤彈牙唔腥,拌麵麵條煙韌,另配左麻辣醬汁同醋,可以跟返自己口味而調製,仲有半熟溏心蛋,食落入味,配菜係雲耳青瓜,清新解膩,份量啱啱好豬軟骨鮮蝦炒飯炒飯飯粒分明炒得乾身,蛋香十足,豬軟骨軟腍入味,蝦肉彈牙,落左少少辣椒炒食落微辣香口,食落滿足紅豆冰紅豆冰嘅紅豆煮得軟腍,飲落清甜又有咬口,甜度適中,奶味啱啱好蜂蜜檸檬茶(凍)走甜檸檬茶茶底香濃,叫左走甜版本飲落清新唔澀,如果叫正常版本,原來餐廳會落蜂蜜,應該都會幾特別菠蘿包菠蘿包外皮酥脆帶牛油香,包體軟腍鬆軟,咬落有層次,食落仲熱辣辣幾香📌鴻運冰廳餅店 (旺角)地址:旺角上海街726號地舖

圓圓潤潤(新鮮豬潤拌麵)

豬軟骨鮮蝦炒飯

紅豆冰

蜂蜜檸檬茶(凍)走甜

菠蘿包

📌鴻運冰廳餅店 (旺角)
地址:旺角上海街726號地舖
2025-07-21 186 浏览
旺角電影行運一條龍懷舊茶記😍1. 沙嗲牛肉拌麵 $88沙嗲牛值得一讚 個牛份量多又好味道 牛係薄切 食落幾有牛味 唔似其他一半茶記個個味道 特別有咬口但又好易咬開 肉質幾好 沙嗲味都幾香 個麵底就有啲似台式拌麵 有啲fusion crossover 嘅feel+紅豆冰 $20紅豆冰都幾大杯 紅豆份量十分之多 佔左一大半2. 行運厚切奶醬多士 $22嘩好耐冇食奶醬多 個多士係厚切 食落個麵包幾鬆軟 煉奶同花生醬嘅份量十足 比例啱啱好 好惹味3. 三料炮製(薑、葱、油)五香豬扒蛋炒飯 $72超級大碟 份量十足 食落炒得好香 滿滿蔥油香味 豬扒醃得好份入味 五香味好出 食落都幾腍身 飽肚又好味📍鴻運冰廳餅店 旺角上海街726號地舖
旺角電影行運一條龍懷舊茶記😍

3. 三料炮製(薑、葱、油)五香豬扒蛋炒飯 $72

📍鴻運冰廳餅店
旺角上海街726號地舖
2025-07-19 215 浏览
話說旺角上海街726號個地舖,最近又有「新搞作」——鴻運冰廳重新開幕,作為《行運一條龍》嘅取景地,未入門就已經feel到陣「星爺味」,門口個招牌夠晒復古,簡直係打卡先決💯!坐低點菜,第一樣當然要試「行運奶皇西多士」,個名夠晒好意頭,切開個下秒,奶皇即刻「爆漿」,鹹甜交錯,外層脆到「卜卜聲」,連食神都話正🍯!跟住來碟XO醬干炒牛河,師傅火候控制得啱啱好,河粉夠晒彈牙,牛肉嫩到入口即溶,XO醬香到「舐舐脷」,簡直係港式經典嘅典範🔥!鹽燒賣上台時仲熱辣辣,外皮煙韌,內餡多汁,咬開個下仲有少少椒鹽香,配住凍檸樂一齊食,個檸檬夠酸,糖度啱啱好,解渴又醒神🥤!最後用個蛋撻收尾,酥皮層層分明,牛油味夠晒濃郁,蛋漿滑到「入口即化」,甜度又唔會過分,正到想再encore🍮!飲埋杯紅豆冰,個紅豆夠腍,糖水甜度啱啱好,冰粒碎到「沙沙聲」,夏天飲返杯,透心涼到「飄飄然」❄️!

2025-07-15 135 浏览
「冰廳作為香港非物質飲食文化見證」小編今次就帶大家黎到旺角,同大家介紹一間位於上海街,開業逾伍拾年,將近一甲子歷史,周星馳電影《行運一條龍》亦曾於此取景,去年一度結業,後已易手原址重開既香港傳統老派冰室 一 鴻運冰廳餅店 @hungwan.cafe🌟蛋撻 $9(個)撻皮酥脆鬆化,蛋漿香滑得黎吾會死甜🤤👍🏻👍🏻🌟紅豆冰 $20椰汁香甜之餘紅豆冰真系比勁多紅豆🤤👍🏻🌟行運奶皇西多士 $38西多炸得金黃,一切開系奶香味十足既傳統奶皇餡,食落外酥內軟🤤👍🏻👍🏻🌟生果西米露 $28椰汁同西米絕對系不敗既組合🤤👍🏻🌟鹹牛滑蛋三文治 $28鹹牛滑蛋真系經典冰室名物,而且份量真系好有誠意🤤👍🏻👍🏻🌟XO醬乾炒牛河 $72乾炒牛河炒得幾有鑊氣,撈埋個XO醬一齊食更加惹味🤤👍🏻👍🏻📍鴻運冰廳餅店地址:旺角上海街726號地舖
「冰廳作為香港非物質飲食文化見證」

🌟蛋撻 $9(個)
撻皮酥脆鬆化,蛋漿香滑得黎吾會死甜🤤👍🏻👍🏻

🌟紅豆冰 $20
椰汁香甜之餘紅豆冰真系比勁多紅豆🤤👍🏻

🌟行運奶皇西多士 $38

🌟生果西米露 $28
椰汁同西米絕對系不敗既組合🤤👍🏻

🌟鹹牛滑蛋三文治 $28
鹹牛滑蛋真系經典冰室名物,而且份量真系好有誠意🤤👍🏻👍🏻

🌟XO醬乾炒牛河 $72
乾炒牛河炒得幾有鑊氣,撈埋個XO醬一齊食更加惹味🤤👍🏻👍🏻

📍鴻運冰廳餅店
地址:旺角上海街726號地舖
2025-07-14 103 浏览
今日水吧叔叔主動去幫助一位伯伯,(雪水送炭)深深感受到香港人情味,雖然食物水準都係一般茶記水平,但依杯凍檸茶我深深感受到善心 。下次有機會在這地方落大巴必定會再來飲你杯茶

2025-07-12 154 浏览
細個偶像係sammi,成日睇佢啲戲🙈行運一條龍間冰室一直想試,之前聽到佢結業消息,原來餐廳而家轉咗手改頭換面咗🥢椒鹽燒賣 $22/8粒好耐無食椒鹽燒賣,好吸引又惹味,質地彈牙🥪鹹牛滑蛋三文治+$1 要埋烘底,好厚身好豐富,賣相一流🍞行運花生醬厚切西多士真係厚身,勁邪惡大件牛油+練奶,炸得金黃超好食,入面嘅花生醬都好多,仲有花生粒粒🥢XO醬乾炒牛肉河餐廳推介,本身乾炒牛河已經夠惹味,呢度加埋XO醬,味道更有層次,好大碟超飽🫘紅豆冰紅豆夠腍,椰汁好香,好飲😋🧋凍奶茶🚩鴻運冰廳餅店 (旺角) @hungwan.cafe 📍旺角上海街726號地舖

🥢椒鹽燒賣 $22/8粒
好耐無食椒鹽燒賣,好吸引又惹味,質地彈牙

🥪鹹牛滑蛋三文治
+$1 要埋烘底,好厚身好豐富,賣相一流

🍞行運花生醬厚切西多士

🥢XO醬乾炒牛肉河

🫘紅豆冰
紅豆夠腍,椰汁好香,好飲😋

🧋凍奶茶

🚩鴻運冰廳餅店 (旺角) @hungwan.cafe
📍旺角上海街726號地舖
2025-07-11 206 浏览
經過見原來鴻運冰廳在此重開,餐廳有閣樓雅座,令人可以感受一下懷舊冰室風味,於是便進入開餐,品嘗港式美食。豬軟骨拌麵,豬軟骨炆煮得入味,肉厚身且夠晒淋,充滿骨膠原,配上陳醋加秘製辣汁,甜酸中又有啲咸香,麵質爽口彈牙,確係唔錯啊!咖喱雞球飯,雞球有輕炸過,咖喱汁香濃惹味帶點辣,拌勻白飯一併食,好快食晒。配埋杯茶記凍必叫的奶茶同紅豆冰,就很完美啊!#鴻運冰廳餅店 #香港冰廳 #上海街老字號 #鴻運  #太子  #鴻運甜品

配埋杯茶記凍必叫的奶茶同紅豆冰,就很完美啊!

2025-07-11