2016-10-22 1288 浏览
蘿蔔糕 :粉多、冇餡❌小熊飽:樣好cute😊,不過粟米豬肉餡極少❌又唔好味鮮蝦腸粉:d皮厚得嚟又完全唔滑❌企鵝菜餃:毀容上枱😲都唔知係乜,味道一般燒賣:冇肥豬肉,不過d肉一d都冇味,而且好實,口感較差👎鳳爪:味道可以,唔太咸👍鮮蝦餃:皮較厚,每件有2粒蝦,但味道一般雞扎:用正魚肚,唔係豬皮,但雞肉仍有雪味👎❌臘腸卷: 臘腸味道有酒香,唔錯,由其肥肉唔多,啱哂我✔👍😉千層糕:普通到痺😑又唔香服務:客又唔多,都出錯2次單🖓🖓整體評分:唔合格❌❌🤔🤔(唔會推薦俾老友)
蘿蔔糕 :粉多、冇餡❌

小熊飽:樣好cute😊,不過粟米豬肉餡極少❌又唔好味

鮮蝦腸粉:d皮厚得嚟又完全唔滑❌

企鵝菜餃:毀容上枱😲都唔知係乜,味道一般

燒賣:冇肥豬肉,不過d肉一d都冇味,而且好實,口感較差👎

鳳爪:味道可以,唔太咸👍

鮮蝦餃:皮較厚,每件有2粒蝦,但味道一般

雞扎:用正魚肚,唔係豬皮,但雞肉仍有雪味👎❌

臘腸卷: 臘腸味道有酒香,唔錯,由其肥肉唔多,啱哂我✔👍😉

千層糕:普通到痺😑又唔香

服務:客又唔多,都出錯2次單🖓🖓

整體評分:唔合格❌❌🤔🤔(唔會推薦俾老友)
2016-10-22
$350 (早餐)
2016-05-02 1925 浏览
今年年初四知道鴻星出了猴年的甜點,為了應節所以就去試試。酒樓環境不錯,卡位坐得舒服。可能新年期間吧,侍應只顧服務相熟客人,普通顧客叫了多次都無反應,這點需要處理一下。食物方面可以但無什驚喜,蝦餃我食的還不錯。另外特別點的猴年甜點及獅子王就真的試一次就夠了.... 樣子外型很可愛,但真的稱不上好食。皮十分厚,餡料味道配搭怪怪的,其實有了gimmick,可以再做好一點,或直接做成咸點可能更為討好。
獅子王甜點
2016-02-11
等候时间
20 分钟 (堂食)
  • 蝦餃
2015-10-23 2054 浏览
話說今日食team lunch, 同事提議去食鴻星。食鴻星最中意食佢果個魚仔花生,出面買一包都幾貴下㗎!都係叫左普通飲菜必嗌野食,但同事就比佢既特色包點吸引左,嗌左玫瑰豆沙包同蘑菇包。玫瑰豆沙包: 外形靚,但少少凍同硬,豆沙不會太甜,水平一般啦。蘑菇包:外形精緻,熱辣辣,入面既蘑菇好香,推介!特別要講,佢個咖喱魷魚好特別,因為下面係用左烏冬墊底,烏冬吸收哂啲咖喱汁好好味!又唔會浪費啲汁,幾好幾好。
話說今日食team lunch, 同事提議去食鴻星。
食鴻星最中意食佢果個魚仔花生,出面買一包都幾貴下㗎!

蘑菇包:外形精緻,熱辣辣,入面既蘑菇好香,推介!

2015-10-23
用餐时段
2015-10-14 1767 浏览
星期日又係一家大細同公公婆婆相聚一刻小朋友仲細,好多野都食唔到, 公公就點左好多包類既食物比bb食 小雞包, 裏面係菇饀, 外面既造型非常吸引, 小朋友見到都好開心熊貓包, 內裏芝麻饀包點既師傅整得非常好食, 饀料同包既比例好好,唔多唔少, 唔會覺得包太厚, 外型又非常彈愛, 小朋友見到都好開心, 餵食野都方便左仲收左燒賣,腸粉, 馬拉糕等, 食物質素都好好, 包點師傅真唔錯e度既包點師傅唔錯, 炒野就欠d, 石班塊炒米餅, 魚係食唔到魚味, 好似食緊成舊粉團
星期日又係一家大細同公公婆婆相聚一刻

熊貓包, 內裏芝麻饀

2015-10-11
用餐时段
下午茶
2015-10-05 879 浏览
足足等了一年, 又到了食大閘蟹嘅季節 大閘蟹又香又美味嘅蟹膏真係令人好難抗拒, 所以今日係鴻星第一日有大閘蟹食, 放工我就急不及待同屋企人去品嚐如果冇記錯, 今年鴻星嘅大閘蟹宴好似平左少少, 318一位 (兩位起), 我地三個人叫左2個SET另加一隻小籠包都已經飽到飛起1個SET有兩皇一后, 今期公好味D, D膏香D, 后就普通, 吾夠香, 但都可以接受嘅Aiya, 吾記得影個飯同甜品tim.....今餐晚飯總算一解我對大閘蟹嘅相思之苦薑茶係任飲嘅, 真係好夠薑
足足等了一年, 又到了食大閘蟹嘅季節

Aiya, 吾記得影個飯同甜品tim.....

今餐晚飯總算一解我對大閘蟹嘅相思之苦

薑茶係任飲嘅, 真係好夠薑
2015-10-05
2015-06-09 917 浏览
鴻星真係陪住我大既酒樓黎,差唔多間間都試過。對於唔鍾意咁傳統既中式點心既朋友,鴻星既公仔點心簡直係恩物!就算要比多少少錢,見住d做得咁精緻既點心真係好好味口,而且味道都唔錯!鴻星啲點心真係好特別,幅圖入面個海龜包係一個綠茶味嘅包,有種甜中帶甘既感覺...上面個殻係一塊曲奇,咬落去軟中帶脆,綠茶味啱啱好唔會太濃,香味彌漫喺口中,真係好過癮!!佢仲有好多其它得意點心,例如白兔綿花糖、鳳凰蟹籽卷等,除咗賣相精美之外,味道都好唔錯,大大份足料之餘仲味道好新奇,絕對唔係普通茶樓會食到嘅味道,但配搭起嚟又好夾!雖然價錢方面唔係好平,但想飲茶又想有啲新意嘅可以嚟鴻星一試!
綠茶海龜包

2015-05-24 827 浏览
每年一次要去將軍澳拜山,總要找地方集合,最佳辦法是在酒樓集合,飲完茶後一齊出發,這兩年都揀選了這酒樓,這裏食物質素水準算是一般中上,勝在不太參差,同時對這集團也算有信心。今次有幾樣食品是值得特別分享一下的:-那些年腸粉,粉皮幼滑,加上甜醬、麻醬和腸粉豉油,入口味覺上確有年輕時在大排檔或街邊食到的滋味。叉燒,是燒味拼盤的其中一樣,勝在肥瘦適中,入口香淋鬆軟而又有噬口,味道香甜而又濃郁。燒肉,也是燒味拼盤的其中一樣,肥瘦比例恰當,皮脆肉淋,入口甘香,味濃而不會過份咸,肉汁豐富。鮮蝦腐皮卷,外皮香脆可口,內裏蝦肉新鮮彈牙,入口鮮美。回味銀針粉,落單時想像這是乾身的炒銀針粉,但上檯時見是湯粉,心中雖然有點失望,但也覺得可以一試,銀針粉滑而有韌度,有咬口之餘又夠淋,材料只是一點肉絲和菇絲,但湯頭十分甜美,唯一感覺美中不足的是湯頭有點過杰,略嫌醬口。鮮腐竹浸春菜,腐竹鮮嫩,入口清甜,春菜翠綠幼嫩,入口清爽甜美,兩者混合同食更覺美味。
回味銀針粉
那些年腸粉
燒味拼盤和蘿白糕及鮮暇腐皮卷
鮮腐竹浸春菜和鮮蝦腸粉及韭菜角
瑤柱粽
點心拼盤
今次有幾樣食品是值得特別分享一下的:-
鮮蝦腐皮卷,外皮香脆可口,內裏蝦肉新鮮彈牙,入口鮮美。
2015-05-17
那些年腸粉
燒味拼盤和蘿白糕及鮮暇腐皮卷
鮮腐竹浸春菜和鮮蝦腸粉及韭菜角
瑤柱粽
2012-10-22 1878 浏览
秋意濃...踏上深秋時份,很多時在重陽掃幕後都會在鴻星開餐...全新裝修的鴻星感覺氣派依舊,但中午時段就冇了(外賣區),恍愡欠了一點親民感但點心紙上就比以前多了選擇、喜愛新作風還是原有的好就真是見人見智一行八人你挑我選下弄至滿枱點心,但家人的開心温暖指數亦不給這大堆頭漂亮點心為弱為各人張牙舞爪前急煞停是我用餐前首要任務,因為我要為每份美好身段之食物留下最漂亮之一頁先來的是色澤油潤的煎腸粉先生入口不感油腻,而碟底亦無多餘油份口感糼滑而不過於咸、挺不錯切雞米粉雖則不是肶位,但肉質尚算嫩滑小朋友爬上幾口,也要媽媽追加蝦餃澄皮較厚、亦無晶瑩剔透之肉身實屬普普通通之貨兎仔棉花糖是個人至愛之選,入口輕盈、淡淡的椰絲加上軟棉棉之棉花糖實在绝配、豪邁地連吃三隻下才能滿足石頭魚餃陣陣羗花香下,複蓋了不少石頭魚之鮮而且羗花亦未必是每個人合意在餃子身上所以評價好壞參半咖喱魷魚一啖入口,跟坊間街邊小食味道甚為相似碗底下還加上烏冬麵,是有特色還是來得不夠慷慨我想也要幕後大師傅才方知用心餘下的煎蝦腐皮卷、炸蝦餅、生煎包、及未有放相之鯪魚球、牛柏葉及雞扎感覺平平

先來的是色澤油潤的
煎腸粉先生
入口不感油腻,而碟底亦無多餘油份
口感糼滑而不過於咸、挺不錯
煎腸粉
切雞米粉
雖則不是肶位,但肉質尚算嫩滑
小朋友爬上幾口,也要媽媽追加
切雞米粉
蝦餃
澄皮較厚、亦無晶瑩剔透之肉身
實屬普普通通之貨
蝦餃
兎仔棉花糖
是個人至愛之選,入口輕盈、淡淡的椰絲加上軟棉棉之棉花糖
實在绝配、豪邁地連吃三隻下才能滿足
石頭魚餃
陣陣羗花香下,複蓋了不少石頭魚之鮮
而且羗花亦未必是每個人合意在餃子身上
所以評價好壞參半
石頭魚餃
咖喱魷魚
一啖入口,跟坊間街邊小食味道甚為相似
碗底下還加上烏冬麵,是有特色還是來得不夠慷慨
我想也要幕後大師傅才方知用心
咖喱魷魚
蝦腸
炸蝦餅
生煎包
煎蝦腐皮卷
题外话/补充资料: 飲茶食飯固然是美食排首,但一家人齊齊整整相聚一刻也是十分可貴 希望每一位在茶餘飯後中亦要珍惜家人相處之時光。
2012-10-21
2012-08-18 1277 浏览
該次用餐選的是6人套餐。到店時食客不多,服務員服務很熱情,就餐環境也不錯。不太滿意的是當晚用餐時,送上來的食物都有些涼,正是由於溫度的問題,大家都覺得大部分菜品味道有較大欠缺,唯有一道蒜蓉蟶子還算比較滿意。鴻星酒家是我一貫中意的食肆,但將軍澳這家對比別家鴻星,讓我有一點兒失望的感覺,看來即使是鴻星也不是間間都能保持高水準啊。
2012-08-11
  • 蒜蓉蟶子
2012-03-31 1113 浏览
貪d公仔得意叫左龍貓酥,甜的,入面紅豆沙甘,外面曲奇餅。仲有熊貓包,原來係奶黃包,呢個好味!蝦餃同蝦腸d蝦都大隻新鮮,d腸粉好滑好好味。有碟蕃薯波,入面紫芋薯,味道一般。d雙皮奶最滑最好味。
2012-03-24
等候时间
1 分钟 (堂食)
$80 (早餐)
  • 雙皮奶,熊貓包,
2012-03-04 772 浏览
這日茶聚於將軍澳區,想起很久沒去的鴻星,一於便相約在此。我們點了一下食物,煎蘿蔔糕:吃下去質感很實,亦煎得頗油。蘿蔔糕的主要成份是粉,蘿蔔絲很少。不好吃。(1.5/5)炸九肚魚:炸粉太厚,而僅有的魚肉也被炸得很乾。可說是我們吃過最難吃的,要放棄。(1/5)點心拼盤:有石頭魚餃,燒賣,粉果和蝦餃各兩粒,放在一個很多的點心籠裡,感覺有點怪。石頭魚和蝦餃的皮較厚,味道也很一般,蝦肉也沒有鮮甜味。燒賣沒有什麼肉的質感,不吃也罷。粉果算是較好吃的,雖然皮做得很'un'。(2/5)蒸菜肉包:這個我沒有吃。友人們說很一般。(2.5/5)皮蛋瘦肉粥:粥底不錯。瘦肉絲也鹹香。(3.5/5)煎壤豆腐:豆腐雖沒什麼豆香,但尚算滑和煎得頗香。(3.5/5)煎蝦米腸粉:放上枱時它的賣相亂得hea得讓我們都有點難以置信。吃下去沒有蝦米腸的香,只有滿口油。(1.5/5)印象中以前鴻星的水準是算還不錯的,但這次的食物水準明顯大退步。服務方面看來人手不太足,很難才找到人加茶和落單。吃得很失望的一餐飲茶。
這日茶聚於將軍澳區,想起很久沒去的鴻星,一於便相約在此。

我們點了一下食物,
蒸菜肉包:這個我沒有吃。友人們說很一般。(2.5/5)
皮蛋瘦肉粥:粥底不錯。瘦肉絲也鹹香。(3.5/5)

2011-11-19 715 浏览
Once again, Chinese food! Not my favourite cuisine!~But not the worst!It's not that I dont like Chinese food, its because it is too oily and sweet and made in a weird way.The dim sums and Chinese food actually tastes better in UK.Anyway, ordered an array of dimsum and other dishes which I did not take pictures.For once I was impressed by their Prawn dumplings.It was better than TimHoWan, the dumpling skin was intact and al-dente.Other dishes included the chinese wax meats and rice.That particula
But not the worst!

That particular dish diminished my appetite especially that waxy smell which could make me throw up anytime.

The romaine lettuced cooked in black bean sauce and garlic was nice, but there was too much oil which you can see a good centimetre thickness of it remaining.
◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎
Price: $150-200
Service: OK
Yummy factor: nope
Heathiness: oily
等候时间
10 分钟 (堂食)
2011-10-06 448 浏览
每年春秋拜山後、老家定必喜歡此店食晏就,可能比較合佢心意事隔半年,食物水準沒有太大改變,依舊平平當然也選自下午茶時段入座,貪佢平啲嘛..蝦腸幾好幾滑,唔太粉羊肉飽是新嘗試,評分就各有分其,老人家口評就麻麻,反而後生仔就話好味'讓大腸'我見到個樣都唔太喜歡,但友人就話好味,我自已就冇試..至於蝦餃,燒賣、都算平平..我就最喜歡個馬拉糕,內餡好溜心、甜度剛好,正!最最最差就係個'梳呼梨',甜到要嘔魚球蒸出嚟口感比較硬身,如可有所改善就好嘞而杯裝甜品我就忘記名字,不過唔錯用citibank埋單有九拆,十多款點心連加一全數差不多$500.頭左右
每年春秋拜山後、老家定必喜歡此店食晏就,可能比較合佢心意
事隔半年,食物水準沒有太大改變,依舊平平
當然也選自下午茶時段入座,貪佢平啲嘛..
蝦腸幾好幾滑,唔太粉
至於蝦餃,燒賣、都算平平..
我就最喜歡個馬拉糕,內餡好溜心、甜度剛好,正!
最最最差就係個'梳呼梨',甜到要嘔

魚球蒸出嚟口感比較硬身,如可有所改善就好嘞
而杯裝甜品我就忘記名字,不過唔錯
用citibank埋單有九拆,十多款點心連加一
全數差不多$500.頭左右

2011-10-08
  • 馬拉糕、好味!
2011-10-05 367 浏览
老遠走入將軍澳,肯定是有任務在身,就是奉命來吃。近期,要四出頻撲找好的點心。你說是花拳繡腿也好,鴻星的點心公仔確實討人歡心,那今次除了叫傳統的點心外,也來了幾款點心公仔。先講些外表比較花巧的。石頭魚餃,即是做成魚仔形狀的蒸餃,裡頭實際是蝦肉來的。可惜,上來時,其中一隻已經破了,有點反高潮。夾起一件完整的放入口,皮不很滑,還好蝦肉爽口,都算可以接受。小豬嘜,很卡通的賣相,原來係麻茸包。包皮未算突出,但麻茸餡料幾香,又夠食,所以都唔差;精靈箭豬是眾多點心公仔之中我最欣賞的。這件脆皮奶黃包,外皮還挑起了,造成像箭豬的刺一般,吃時口感更脆更好,餡料亦對勁,最為抵讚。棉花白兔仔是甜點,樣子神似,但賣相大於味道,主要是椰汁太重,不合口味。其餘的,有燒賣,屬傳統款式,味道亦十分普通。小籠包送上時已經穿了,唯一可取是湯汁多味不俗。脆皮蝦腸粉,又厚又大,見到都知麻麻,吃起來腸粉皮絕不滑,脆皮蝦口感亦沒預期中好,投訴了。由新星帶起熱潮的流沙包,現今周圍都有得食。而這兒的出品,夠香,亦是湧出來的,似樣子。當然,流沙包一定要熱食,涼了的話,就不流了。蛋煎糯米雞,是放棄了用荷葉包的傳統做法,改為把它煎香,質感就

蛋煎糯米雞,是放棄了用荷葉包的傳統做法,改為把它煎香,質感就是較為乾身,但香口一點的,我覺得又唔錯,始終香口食品都是我的至愛。

最後的芒果糯米飯,大概是學泰式的食品,不過用普通糯米,加上煉奶,感覺是太膩了,是失敗之作。

點心有好有壞,但總的去計,可以接受的。
2011-09-07 296 浏览
姍姍來遲了....趕過來將軍澳出席家庭飯局。抵達時已差不多二時正,真不好意思....剩下的時間不多,之後又要到大哥的新居坐坐,再加上又要看顧身旁的小友,故就算是對着滿桌的食物,亦只能求求其其,匆匆忙忙吃點東西便算....看見桌上那碟以小丑作造型的點心甚是可愛,試了一口,原來是以豆沙作餡的餃子。餃皮差不多是成吋厚,豆沙餡又是甜得膩人。正式是"好睇唔好食"的代表作....豉油皇銀芽炒麵炒得甚乾身,但吃得出下了點點師傅,而且可能是放在檯上太久,攤涼已一段時間底下麵質已變硬。相信熱食應會是okay的...煎粟米魚餅是太油膩了,而且魚膠的份量太少,只薄薄的一片,怎能夠喉 ?蛋撻及蛋白撻味道甜得太過份。各食了一口,忍受不住,硬生生的吐了出來....鹹魚雞粒煲仔飯份量夠大,飯粒乾爽軟熟;鹹魚粒用上霉香的,的確惹味又夠香;雞粒雖是碎碎的,但不嚡口。吃了那麼多道點心小吃,以這個就最對路了馬上連吞兩三碗,不然怎樣夠飽 ?對於其他東西,已沒興趣去吃了。還是快快埋單走人好了....

煎粟米魚餅是太油膩了
,而且魚膠的份量太少,只薄薄的一片,怎能夠喉 ?
蛋撻蛋白撻味道甜得太過份
。各食了一口,忍受不住,硬生生的吐了出來
....
馬上連吞兩三碗,不然怎樣夠飽 ?
對於其他東西,已沒興趣去吃了。還是快快埋單走人好了
....