2025-04-06 117 浏览
You are a child at heart in Little Brooklyn (Tai Nan Street in Sham Shui Po) hopping and wandering, just to realise the old soul in you starving and actually craving the ultimate Hong Kong comfort food- siu mei! Have your fixings at this shop because they serve very good charsiu, roasted pork, goose, and even clay pot rice. Mine was suckling pig on rice, on the side a dish of sweet dipping sauce. How splendid are these pieces of suckling pig? Shiny, crackling skin and the fragrant bone-in meat h
燒肉叉燒雙拼飯

Mine was suckling pig on rice, on the side a dish of sweet dipping sauce. How splendid are these pieces of suckling pig? Shiny, crackling skin and the fragrant bone-in meat has been roasted to perfection. Hers was a combo of classic barbecue pork and crispy roasted pork, with a beautiful delicious yellow mustard sauce. The siu mei at this place has been flavoured with traces of Chinese rose cooking wine. Portion was huge and price was unbeatable. Soups/ drinks are included, oldies like us went for the soups for sure! Today it’s carrots and dried bak choy soup with chicken feet, that’s genuinely soul warming on a cold and rainy April day.
2025-06-16 31 浏览
「香港最地道,除左奶茶燒賣蛋撻,就系燒味」小編今次就帶埋大家黎到深水埗,同大家介紹一間地道港式燒味 一 鴻昌燒臘飯店🌟碳火叉燒飯 $58叉燒雖然偏瘦,但肉質軟腍,蜜汁香甜🤤👍🏻🌟手轆乳豬飯 $85乳豬工序繁複,今時今日真系買少見少,而鴻昌既乳豬仍然系師傅手工轆製,燒出黎皮脆肉嫩🤤👍🏻👍🏻*以上均附送自家老火湯、餐飲📍鴻昌燒臘飯店地址:深水埗桂林街333號地舖#深水埗 #鴻昌燒臘飯店 #燒味 #燒臘#叉燒飯 #乳豬飯 #燒味飯 #桂林街 #留港消費 #支持小店 #覓食深水埗 #食在深水埗 #為食關注組 #碳火叉燒 #手轆乳豬 #香港美食地圖 #深水埗食乜好 #九十後行到邊食到邊
「香港最地道,除左奶茶燒賣蛋撻,就系燒味」

🌟碳火叉燒飯 $58
叉燒雖然偏瘦,但肉質軟腍,蜜汁香甜🤤👍🏻

🌟手轆乳豬飯 $85

*以上均附送自家老火湯、餐飲

📍鴻昌燒臘飯店
地址:深水埗桂林街333號地舖

手轆乳豬仔+鴻昌燒鵝皇 $85呢度食乳豬仔同燒鵝皇,真係抵到爛!兩款招牌燒味拼埋一齊都唔使加錢,仲跟埋例湯同油菜或汽水,性價夠晒高,仲唔使諗即刻試勻所有配搭! 手轆乳豬仔皮脆到「咔嚓」聲,皮下脂肪薄薄哋,肉質嫩滑唔膩!鴻昌燒鵝皇皮脆肉嫩,又夠入味,醬汁甜度亦啱啱好,鵝肉Juicy到爆,絕對係必食之選。炭燒叉燒皇 + 脆皮靚燒肉 $58另外嗌咗個叉燒皇同脆皮燒肉,一樣咁抵食!叉燒肥瘦適中,蜜汁香甜帶炭火香,肉質軟淋淋。燒肉層次分明,外皮夠晒脆卜卜,五花肉肥瘦均勻,口感非常好。跟餐嘅例湯真係無落味精,飲完完全唔會口渴,仲要夠火候,真材實料。除咗燒味,餐廳仲有唔少僑鄉特色菜可以選擇,有興趣食都可以詢問店員了解一下。
手轆乳豬仔+鴻昌燒鵝皇 $85

炭燒叉燒皇 + 脆皮靚燒肉 $58

🍽️鴻昌燒臘家 (深水埗)老火湯下單後馬上會送上老火靚湯🥘老火湯勁足料 梅乾菜味好香 喝上一口胃暖暖的叉燒拼油雞飯 $58叉燒蜜香十足 而且肥而不膩 💗咬下去也不是乾乾柴柴的口感 而是肥瘦相間‼️油雞亦很入味 陣陣醬油香味燒鵝髀 $126燒鵝髀每口都是肉 肉汁一下就’biu’出來 很香很滿足而且燒鵝髀表皮帶一點焦香味 油亮光澤😍餐廳位於深水埗 地點方便 在店內用餐的位置也大 重點價錢平價相宜😍有空收工過來加餸也是不錯的選擇‼️店內也有小菜煲仔飯等不同種類食物提供味道 : 🤎🤎🤎🤎🤍環境 : 🤎🤎🤎🤍🤍服務 : 🤎🤎🤎🤎🤍CP值: 🤎🤎🤎🤎🤍🍽️ 鴻昌燒臘家 (深水埗)📍 深水埗桂林街333號地舖
🍽️鴻昌燒臘家 (深水埗)

老火湯

味道 : 🤎🤎🤎🤎🤍
環境 : 🤎🤎🤎🤍🤍
服務 : 🤎🤎🤎🤎🤍
CP值: 🤎🤎🤎🤎🤍

🍽️ 鴻昌燒臘家 (深水埗)
📍 深水埗桂林街333號地舖

鴻昌燒臘飯店今次要介紹一間喺深水埗有一間超抵食嘅燒臘飯店叫「鴻昌燒臘飯店」,呢間燒臘飯店下午茶餐$25,雙拼只係加$10,仲配埋上湯、瀨粉同時菜,優惠時段係1430-1700,仲有仲有長者仲平,如果持有長者卡就可以用$16嘅優惠價買燒肉飯,仲配埋老火湯,我諗應該係平絕全港嘅燒臘飯店!1.炭火叉燒皇+脆皮靚燒肉$58+凍咖啡$3(9.5/10)呢碟叉燒加脆皮燒肉飯真係好好味,有8舊甜甜地嘅叉燒唔會鞋柴,叉燒用炭火燒不嚟唔會乾身,有肉汁之餘,又唔會太肥,至於脆皮燒肉有5舊,每1舊燒肉唔會過咸,燒肉燒得好脆,咬落燒肉都幾熱下,又唔會太肥,仲配埋菜心苗,唔老好嫩老火湯係菜乾紅蘿蔔豬骨湯,甜甜地勁多湯料,店員仲會問你加唔加湯!飲品揀咗凍咖啡,只係加$3,咖啡有少少甜!2.鴻昌燒鵝皇+瑤柱香妃雞$65+凍檸茶$3(9.5/10)呢碟燒鵝皇加瑤柱香妃雞個燒鵝應該係佢哋個招牌菜,燒鵝有5件,每1件燒鵝肉質非常嫩,唔咸又唔硬,瑤柱香妃雞都有5件,每1件雞肉肉質都好嫩滑,仲配埋菜心苗,唔老好嫩,老火湯係菜乾紅蘿蔔豬骨湯,甜甜地勁多湯料,店員仲會問你加唔加湯!飲品揀咗凍檸茶,只係加$3,茶味同檸檬都好夾,好
鴻昌燒臘飯店

飲品揀咗凍咖啡,只係加$3,咖啡有少少甜!

飲品揀咗凍檸茶,只係加$3,茶味同檸檬都好夾,好好飲!

2人總共價錢$129

個人口味總評分:9.5/10

地址:深水埗大南街337號地舖

#鴻昌燒臘飯店 #燒臘飯店 #燒鵝 #叉燒 #燒肉 #瑤柱香妃雞 #深水埗美食 #深水埗好去處 #香港美食 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong
2025-05-27 86 浏览
🍴蝦醬五層肉 71 蚊🐖煲仔飯夠入味 五層肉夠彈牙🍴燒鵝叉燒飯 65 蚊🐖燒鵝飯足料 燒鵝肥美 叉燒半肥瘦ok 🍴例湯有粟米 豬骨 都幾足料🍴炒通菜 蝦醬味香#燒臘 #燒味 #叉燒 #燒鵝 #五層肉 #例湯 #通菜Score 平均分< 7.6/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻~~~~~~~~~~~~~#鴻昌燒臘深水埗南街337 號地下====================
🍴蝦醬五層肉 71 蚊🐖
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#鴻昌燒臘
深水埗南街337 號地下
====================

2025-04-28
2025-05-13 19 浏览
喜歡食燒味飯嘅,不得不提深水埗鴻昌燒臘飯店系區內老字號,主打傳統燒味,份量十足通常街坊喺去呢間斬料🍖炭火叉燒拼蜜汁金沙骨飯不論單拼或雙拼都系$58叉燒色澤紅亮,蜜味香甜肉質軟嫩不柴,邊緣帶微微焦香,十分惹味金沙骨外層裹滿蜜汁,咬落酥脆,肉質松化燒鵝飯配咸蛋🏆同樣出色燒鵝皮脆肉嫩,油脂豐腴但不膩口蘸上酸梅醬更添風味咸蛋蛋黃流沙起油,咸香濃郁同燒鵝嘅油香形成完美對比😋雖然店鋪環境樸實,但勝在燒味新鮮系地道港式風味
喜歡食燒味飯嘅,不得不提深水埗鴻昌燒臘飯店

系區內老字號,主打傳統燒味,份量十足
通常街坊喺去呢間斬料🍖

炭火叉燒拼蜜汁金沙骨飯

不論單拼或雙拼都系$58
叉燒色澤紅亮,蜜味香甜

肉質軟嫩不柴,邊緣帶微微焦香,十分惹味
金沙骨外層裹滿蜜汁,咬落酥脆,肉質松化

燒鵝飯配咸蛋🏆同樣出色

燒鵝皮脆肉嫩,油脂豐腴但不膩口
蘸上酸梅醬更添風味

咸蛋蛋黃流沙起油,咸香濃郁
同燒鵝嘅油香形成完美對比😋

雖然店鋪環境樸實,但勝在燒味新鮮
系地道港式風味
2025-04-28 18 浏览
深水埗🍱單拼同雙拼燒味飯都係一樣價錢😛所有嘅飯同埋燒味都係分開上份量十足 連碗飯都好大碗🍚而且每個套餐都包嘢飲同埋湯🍲第一碟叫左🐣雙雞,即係瑤柱香妃雞& 生浸醬油雞啲雞好肥美 啲肉夠滑 味道唔會過咸😎第二碟叫左生浸醬油雞 & 脆皮靚燒肉燒肉既皮真係脆 而且大大塊🐷舊肉都幾有口感另外叫左個四寶飯🤗有炭火叉燒皇、金牌烤燒腸、雞同埋鹹蛋,材料豐富🐣🐣🐣有隻咸蛋增添左味道我亦飲咗蘿蔔豬骨湯 🍲仲飲咗熱檸茶 杯茶應該加咗少少糖所以特別好飲😝熱檸水就正常發揮
深水埗🍱單拼同雙拼燒味飯都係一樣價錢😛
所有嘅飯同埋燒味都係分開上
份量十足 連碗飯都好大碗🍚
而且每個套餐都包嘢飲同埋湯🍲

第一碟叫左🐣雙雞,即係瑤柱香妃雞
& 生浸醬油雞
啲雞好肥美 啲肉夠滑 味道唔會過咸😎

第二碟叫左生浸醬油雞 & 脆皮靚燒肉
燒肉既皮真係脆 而且大大塊🐷
舊肉都幾有口感

另外叫左個四寶飯🤗
有炭火叉燒皇、金牌烤燒腸、雞同埋鹹蛋,材料豐富🐣🐣🐣
有隻咸蛋增添左味道

我亦飲咗蘿蔔豬骨湯 🍲
仲飲咗熱檸茶 杯茶應該加咗少少糖
所以特別好飲😝
熱檸水就正常發揮
喂!今次真係要同大家分享間深水埗神級燒臘——「鴻昌」!平時行過桂林街成日俾佢陣燒味香勾魂,今次終於的起心肝試佢兩款招牌飯,食完直頭想即encore啊! 🍖**叉燒油雞飯** 叉燒一出場就贏晒!蜜汁閃令令仲要半肥瘦,咬落去啲肉汁同蜜糖香係口腔爆開,完全冇嗰種乾爭爭嘅柴口感~油雞皮爽肉滑,浸滿蔥油香,連底下啲飯都俾啲精華搞到閃閃發光,邪惡到呢⋯⋯(默默扒多兩啖) 🦢**燻蹄燒鵝飯** 燒鵝皮脆到「咔嚓」聲,脂肪層同肉比例完美,蘸埋酸梅醬真係無得輸!燻蹄凍食超爽口,蒜蓉醋汁撈飯仲開胃,明明飽到上心口都忍唔住清碟~ 總括嚟講,呢度嘅燒臘絕對係「平靚正」代表,碟頭飯份量多到懷疑人生,味道仲要keep到傳統炭燒風味,街坊價錢酒樓質素,仲想點? 📍**鴻昌燒臘飯店** 深水埗桂林街333號地舖 #深水埗美食 #燒臘控必掃 #街坊神店 #平食米之蓮 #叉燒流心級 #燒鵝皮脆過薯片

🍖**叉燒油雞飯**

🦢**燻蹄燒鵝飯**

📍**鴻昌燒臘飯店**
深水埗桂林街333號地舖

2025-04-21 22 浏览
係深水埗街市附近搵到一間好高人氣既燒臘店,食飯期間不斷見到有街坊黎買燒臘🙈🙈燒鵝真係不得了 每隻都燒到脹卜卜 個皮閃bing bing 好新鮮🤤🤤🤤估唔到燒鵝雙拼都係$65咋‼️‼️‼️重點係 勁 大 碟!!!!份量多到直接用碟另上燒味 已經係例牌既份量啦吧?真係超誇張大份到最後都食唔曬……半肥瘦叉燒🐷🐷🐷🐷可以要求肥叉 瘦叉 半肥瘦 甚至爽叉都ok叉燒肥瘦分明 佈滿叉燒醬汁好濃郁蜜汁味道燒鵝🦢🦢🦢燒鵝表皮燒得好脆 入口好香 充滿油脂 上枱既時候仲係熱架😍😍😍肉質嫩滑 滿滿肉汁 完全唔柴難怪咁多人黎買燒鵝套餐包大大碗老火湯🥣🥣🥣🥣好足料 有大量菜乾 2-3舊豬骨 飲得出湯係煲左好耐 味道岩岩好 唔會好咸如果食普通燒味都係$58咁大碟真係2個人食都有多🙈🙈性價比極高

估唔到燒鵝雙拼都係$65咋‼️‼️‼️
重點係 勁 大 碟!!!!
份量多到直接用碟另上燒味 已經係例牌既份量啦吧?真係超誇張
大份到最後都食唔曬……

半肥瘦叉燒🐷🐷🐷🐷

如果食普通燒味都係$58
咁大碟真係2個人食都有多🙈🙈性價比極高
3K
2025-04-15 76 浏览
行過見有煲仔飯食,就入去試試😋店內光猛乾淨,感覺唔錯。⭐例湯落完單伙計即刻送上例湯,熱辣辣大大碗,是晚係菜乾紅蘿蔔粟米湯,湯頭鮮味濃甜,目測好足料,落左唔少燒豬骨🤤⭐叉燒燒肉飯黎個雙併飯,叉燒併燒肉,份量唔少仲幾靚喎。叉燒香甜,燒肉鹹香,個皮仲勁脆添。白飯好大碗,唔怪得前面枱客叫少飯啦😆⭐黃鱔煲仔飯另一份叫左黃鱔煲仔飯,一打開就香噴噴,即刻落一落豉油、蔥同菜再焗下先。黃鱔處理得乾淨無泥味,鮮味彈牙🤤飯焦香脆有口感,煲仔飯好食呀🤤食飽飽暖笠笠,正👍
行過見有煲仔飯食,就入去試試😋店內光猛乾淨,感覺唔錯。

⭐例湯

⭐叉燒燒肉飯

⭐黃鱔煲仔飯

食飽飽暖笠笠,正👍
2025-04-14
2025-04-06 55 浏览
今日就同朋友去咗鴻昌燒臘飯店餐廳除左燒味之外, 仲有煲仔飯, 每個套餐仲會配大碗足料靚湯炭火叉燒皇拼瑤柱香妃雞飯估唔到都幾大碟, 叉燒以半肥瘦肉製作,切得好厚身, 帶輕輕蜂蜜香甜,鬆化可口又帶點焦香,咬落唔會好韌; 香妃雞皮色金黃爽嫩, 肉質嫩滑多汁, 啖啖肉, 無多餘脂肪,用咗瑤柱嚟整,令雞味更出, 鹹香鮮味夠晒入味豉汁腩排骨煲仔飯煲仔飯即叫即煮, 面頭超多排骨, 用咗大量豆豉醃製,超級入味,煲底既飯焦, 焦香脆口, 幾有風味
今日就同朋友去咗鴻昌燒臘飯店

炭火叉燒皇拼瑤柱香妃雞飯

豉汁腩排骨煲仔飯

2025-04-02 85 浏览
今日去深水埗食午餐,去咗一間老前輩介紹嘅燒臘飯店。據聞大件夾抵食,質素仲要唔差添。有幾間分店,相信有自己工場。間餐廳係西九龍對面,見佢仲有煲仔飯食。叫咗燒鵝、叉燒雙拼。估唔到$68咁大碟。燒鵝肉嫩,仲有炭香味。呢個價錢真係超值。叉燒好大舊,肉質好爽,食到豬肉味,醬味淡。個白飯都係靚米,有飯香。午市送飲品或者例湯。個例湯足料又大碗,今日菜乾湯啱晒我口味。見隔離枱叫燒肉拼切雞,個樣都好正,下次過嚟再食。

2025-03-28 76 浏览
今次黎到深水埗街市呢邊買定d打邊爐野第日食,諗住黎買個外賣燒味食,揀既食咩時,店員話不如堂食,仲有煲仔飯食架,我又有d興趣就食埋先走🍚例湯(跟餐送)係度食飯佢地可以揀熱飲或者湯,我地揀左例湯,都好足料,係一般茶餐廳有得飲既例湯🫕燒鴨油雞飯($58)佢地呢度燒味飯雙拼同價,燒鴨油雞都大大份,味道用雞肥鴨嫩黎形容都幾貼切😆臘腸拼滑雞煲仔飯($71)我係比佢話煲仔飯吸引到,梗係要試下,佢熱辣辣整出黎,d臘腸味入曬d飯,好鬼香,豉油就另上比客自己落,d雞件都好滑同好多,好有風味既煲仔飯😋呢間燒味店估唔到佢有煲仔飯食,仲要係整得好好,我覺得仲好正過佢地既燒味飯,燒味都好肥味,亦都唔錯👍🏻

例湯(跟餐送)

燒鴨油雞飯($58)

臘腸拼滑雞煲仔飯($71)

2025-03-17