2023-02-08 82 浏览
又同老公出動周圍覓食今次佢揀左呢間 創意的西餐餐 睇相已經覺得好吸引🤤 岩晒鍾意打卡的我🤭一上到餐廳 環境比我想像中細好多 但佢有分塌塌米同普通枱 我坐唔慣塌塌米 所以最後揀左普通枱坐兩個人食飯 我地通常會叫兩個主食加一個小食首先必點嘅係佢地的招牌打卡菜粉紅鳥語雪糕忌廉海鮮意粉真係打卡好靚 不過就無太大的驚喜 佢嘅雪糕其實只係忌廉 食落成碟意粉就好夠汁 不過不失 真係for打卡only🙂月見大啡菇白松露野菌意大利飯我本身超鍾意食意大利飯 呢個飯做得唔錯 飯的軟硬度岩岩好 而且又係好creamy 味道夠 比起意粉好食👍🏻芝士大啡菇條老公係芝士迷 所以見到呢個必點!而且酥炸大啡菇比較小食 好香口 份量好多 配埋芝士醬好邪惡 但好好食🤤總括然而:呢間餐廳係有驚喜嘅 不過會唔會再encore呢?哈哈 隨緣啦😂
又同老公出動周圍覓食

兩個人食飯 我地通常會叫兩個主食加一個小食
首先必點嘅係佢地的招牌打卡菜

粉紅鳥語雪糕忌廉海鮮意粉

月見大啡菇白松露野菌意大利飯

芝士大啡菇條

2023-01-19 209 浏览
前90分鐘打去book位,居然有位?以為很幸運,一上OpenRice看必食精選,同一款食物,居然正反兩極😱😱,又話食物凍,脆皮唔脆😵‍💫我想臨時縮沙🤓 朋友說既然是🟡黃店🟡,就算難食,都給予他一個機會。開始寫食評後,真的會很留意別人對食物的評價翻翻查查後,鎖定目標。將伏位降至最低😅😅居然最後全部冇中伏🤩反而覺得幾好食🫣🤤叫岩食物好重要🈵明太子大蝦富士山飯富士山造型的食物很多,但我還是第一次試大蝦大大隻,咬落去爽口明太子居然有事先調過味,這是高級的餐廳才有用匙羹撥開啲飯,哇!好硬,但係配上明太子汁,有種絕配的感覺。唯一美中不足,明太子汁不夠,我們吃剩了兩啖飯😂,不配汁,啲飯真係好硬😂🈵花生醬蕉焦煙肉牛角包窩夫粗粒花生醬配上焦糖脆皮香蕉 簡直無敵👍👍👍一刀切落去已經聽到脆皮聲香蕉上嘅焦糖脆皮,窩夫嘅脆邊第一口咬落去,焦糖脆邊與香蕉融入口中,之後口感滿滿嘅煙肉,以為冇乜味,點知越咬就越香🤭🤤🤤飲品都係揀咗最冇伏位既🍹草莓白桃及🍹榛子朱古力,但記得一定要叫少冰,真係好重要😌叫少冰,叫少冰
前90分鐘打去book位,居然有位?
開始寫食評後,真的會很留意別人對食物的評價
翻翻查查後,鎖定目標。將伏位降至最低😅😅居然最後全部冇中伏
🤩反而覺得幾好食
🫣🤤叫岩食物好重要

🈵明太子大蝦富士山飯
富士山造型的食物很多,但我還是第一次試
大蝦大大隻,咬落去爽口
明太子居然有事先調過味,這是高級的餐廳才有

🈵花生醬蕉焦煙肉牛角包窩夫
粗粒花生醬配上焦糖脆皮香蕉 簡直無敵👍👍👍
一刀切落去已經聽到脆皮聲
香蕉上嘅焦糖脆皮,窩夫嘅脆邊
花生醬蕉焦煙肉牛角包窩夫

叫少冰,叫少冰
赤-草莓白桃
榛子朱古力配懸浮棉花糖

花生醬蕉焦煙肉牛角包窩夫
赤-草莓白桃
榛子朱古力配懸浮棉花糖
朋友揀左食呢間 一行四個女仔當日星期六晚但冇咩人🤣我地根據食評叫左以下既野食🫱🏻原隻魷魚大板燒意粉呢碟算係全晚最好食 魷魚份量都算多 大板燒既味👍🫱🏻粉紅鳥語雪忌廉海鮮意粉呢d打卡食物睇你想打卡定真係為食物質素因為我覺得個醬汁有少少怪 所以我地冇人想食呢碟🫱🏻富士黑豚肉咖喱飯賣相係幾靚既👍👍 味道都唔差但係冇咩肉咁最好食係另一個富士飯🫱🏻明太子海蝦富士山飯呢個真係個醬好食 蝦份量又大又名👍👍不過全間鋪最差係d侍應全日黑口黑面 影張相好似好唔願意咁而且當晚明明冇咩人 吉既間餐廳本本身用餐時間過左 佢就咁行埋黎呼喝我地夠鐘要走 真係勁無禮貌👎👎
朋友揀左食呢間 一行四個女仔

呢個真係個醬好食 蝦份量又大又名👍👍

不過全間鋪最差係d侍應
全日黑口黑面 影張相好似好唔願意咁
而且當晚明明冇咩人 吉既間餐廳
相約同事下午茶,看見此餐廳環境及食物都頗吸引,於是去打卡打卡。富士山黑豚肉咖喱飯一上碟,好靚!賣相好吸引,同事就已經影個不停。青咖喱🍛配搭富士山飯味道唔錯,而且配菜新鮮,豚肉肉質嫩,果然係睇得又食得。粉紅鳥海鮮忌廉意粉🍝除了以上嘅飯吸引,這雪糕筒般嘅意粉原來都有驚喜,粉紅色雪糕原來係忌廉打成的,混合了意粉🍝味道好夾,而且海鮮大件足料。沖繩Taco飯(墨西哥肉醬+牛油果)🍚🌮好大碟!好多沙律菜🥗,墨西哥片加肉醬別有一番風味。蜜糖柚子雞翼雞翼夠大隻,表面有蜜糖同柚子味,但裏面不是太入味,普通。熱情果梳打🍹酸酸地幾開胃,配上幾片薄荷,整個配搭好fresh!整體環境不太大,坐位唔多,每種座位都不同,但都值得一試。🍽
相約同事下午茶,看見此餐廳環境及食物都頗吸引
,於是去打卡打卡。

一上碟,好靚
!賣相好吸引
,同事就已經影個不停。青咖喱🍛配搭富士山飯味道唔錯
,而且配菜新鮮,豚肉肉質嫩
,果然係睇得又食得。

粉紅鳥海鮮忌廉意粉🍝
除了以上嘅飯吸引,
這雪糕筒般嘅意粉原來都有驚喜
,粉紅色雪糕原來係忌廉打成的
,混合了意粉🍝味道好夾
,而且海鮮大件足料。

沖繩Taco飯(墨西哥肉醬+牛油果)🍚🌮
好大碟
好多沙律菜🥗,墨西哥片加肉醬別有一番風味。

蜜糖柚子雞翼

雞翼夠大隻,
表面有蜜糖同柚子味,
但裏面不是太入味,普通。

熱情果梳打🍹
酸酸地幾開胃,
配上幾片薄荷,整個配搭好fresh!

整體環境不太大,坐位唔多,每種座位都不同,但都值得一試。
🍽

粉紅鳥海鮮忌廉意粉
沖繩Taco飯(墨西哥肉醬+牛油果)
蜜糖柚子雞翼
熱情果梳打
下午茶
粉紅鳥海鮮忌廉意粉
沖繩Taco飯(墨西哥肉醬+牛油果)
佛系減肥戒完口,梗係要出黎食返d好野,今次黎到呢間良心小店💛,位於尖沙咀嘅cafe - 鳥語 Floom Floom,坐位仲有榻榻米選擇,之前都黎過食晏就,光線充足,坐得好舒服又岩打卡,今次再黎試下佢嘅晚餐~我地先點咗個前菜 ➡️"彩虹Salad",份量都唔細,有蕃茄、粟米粒、南瓜蓉、月見牛油果,入口好軟淋,配搭埋爽脆沙律菜同酸酸甜甜嘅醬汁幾夾,好開胃👍🏻跟住黎到主菜,幾乎係必點嘅➡️"明太子大蝦富士山飯",一黎到個賣相就好靚,成幅畫咁,好岩打卡,米飯整到富士山造型🗻,就黎見到真富士山,試下呢個食得既富士山先😂蝦好大隻同新鮮彈牙,配搭魚子同香濃明太子醬,真係食唔停口🤤另一個主菜➡️"原隻魷魚大板燒意粉",真係成隻魷魚上,肉質都好爽彈,份量好足,最特別係大板燒配意粉,好似食緊意粉版既章魚既大板燒咁,意粉煮到岩岩好,麵質彈牙!😍😍最後甜品我地揀咗➡️"花生醬蕉焦煙肉croffle",估唔到鹹甜交雜又幾好,有粒花生醬同焦糖香蕉,煙肉鹹鹹地,咬落幾香脆,牛角包窩夫鬆軟外脆,帶牛油香,真係為成餐飯完美作結😋飲品方面, 我地點咗➡️"Tiramisu咖啡",賣相幾靚,先試下面頭佈滿嘅Tiramisu,再攪拌

彩虹salad

蝦好大隻同新鮮彈牙,配搭魚子同香濃明太子醬,真係食唔停口🤤

原隻魷魚大板燒意粉

花生醬蕉焦煙肉croffle

飲品方面, 我地點咗➡️"Tiramisu咖啡",賣相幾靚,先試下面頭佈滿嘅Tiramisu,再攪拌飲,咖啡味幾濃,岩晒偏好齋啡嘅朋友,
Tiramisu  coffee

另一杯➡️"牛油果Latte",同樣係飲咗面頭層牛油果先,再攪拌一齊飲,不過牛油果味唔太出,Latte味完全蓋過咗~
牛油果latte

整體食物幾有驚喜,唔係淨係打卡,不過上菜時間就有待改善,等咗超過半個鐘先食到第一道菜😅😅

🔹彩虹Salad ($108)
🔸明太子大蝦富士山飯 ($138)
🔹原隻魷魚大板燒意粉 ($128)
🔸花生醬蕉焦煙肉croffle ($68)
🔹Tiramisu咖啡 ($58)
🔸牛油果Latte ($58)

2022-12-08
彩虹salad
原隻魷魚大板燒意粉
花生醬蕉焦煙肉croffle
得悉這餐店出了新菜單,當然要找個美人兒跟我一塊去嘛~不得不提這家的手繪菜單真的很精美,超有心思derrrr跟朋友各點上一款主食和一份scroffle 主食方面點了“原隻魷魚大板燒意粉”和“明太子大蝦富士山飯”兩款主菜同樣還原了手繪菜單的樣,賣相超吸引呢!!!兩款味道亦相當不錯,私心推薦有爽彈大蝦的富士山飯濃郁的明太子汁醬跟飯顆很搭配,更有三文魚籽做點綴啊♡其後的兩款scroffle也不賴啊~Tiramisu口味的可作為這餐的甜點,花生醬蕉焦煙肉那款咸甜交雜卻又毫不違和,特別之餘又好吃,很值得一試呢!!除了食物以外,飲品的菜單也有更新當日所點的“雪糕梳打”和“Tiramisu咖啡”也是新產品啊:)雪糕梳打還有四個口味,下次再來又可以嚐另一款嚕xpppp
得悉這餐店出了新菜單,當然要找個美人兒跟我一塊去嘛~

不得不提這家的手繪菜單真的很精美,超有心思derrrr

跟朋友各點上一款主食和一份scroffle

主食方面點了“原隻魷魚大板燒意粉”和“明太子大蝦富士山飯”

兩款主菜同樣還原了手繪菜單的樣,賣相超吸引呢!!!

兩款味道亦相當不錯,私心推薦有爽彈大蝦的富士山飯

濃郁的明太子汁醬跟飯顆很搭配,更有三文魚籽做點綴啊♡

其後的兩款scroffle也不賴啊~

除了食物以外,飲品的菜單也有更新

雪糕梳打還有四個口味,下次再來又可以嚐另一款嚕xpppp
2022-12-13 184 浏览
見今日去尖沙咀工作,順便食午餐,見有間樓上cafe ,好似幾得意,一個人去試吓,又可以嘆下咖啡;餐牌沒有真實圖片,唯有靠openrice 睇吓,花多眼亂之下,叫了個最普通嘅全日早餐+泡沫咖啡。泡沫咖啡:普通,沒有特別。個全日早餐:賣相普通,炒蛋、腸同三文魚正常,至於牛油果包,以為唔夠檸檬汁,顏色變咗灰綠色,一食落去⋯牛油果變壞嘅味道🤮;大啡菇沾咗隔離個焦糖蘋果啲糖,甜嘅大啡姑,好難食;沙律菜唔新鮮,有爛;焦糖蘋果有啲奇怪;最後只靠蛋填飽個肚。😵‍💫環境:除咗張枱有抺,比較乾淨,四周圍都有塵,而且一入到去有一陣酒吧嘅味道,有啲難聞。🤧埋單一個全日早餐$128,泡沫咖啡$40,最最最重要係冇睇到有加一服務費,共要$185最後想同店主講:價錢唔係最重要,最重要係你收得客人咁嘅價錢,你都俾翻啲良心吖,環境又唔清潔,食物劣質,識得收加一服務費,唔該有翻啲誠意,試吓啲食物俾唔俾得客人食先,唔好求求其其。講真:全日早餐真係冇乜技術可言,咁簡單嘅菜式,都搞到一鑊泡⋯⋯希望今次浪費咗啲時間寫食評,提醒店主可以改善吓,不要影衰香港人!吃完呢個午餐,胃部不適咗一個下午,幸好沒有肚屙😨*張單同我去嘅地址唔同我

泡沫咖啡:普通,沒有特別。

埋單一個全日早餐$128,泡沫咖啡$40
,最最最重要係冇睇到有加一服務費,共要$185

吃完呢個午餐,胃部不適咗一個下午,幸好沒有肚屙😨

*張單同我去嘅地址唔同

我係去呢間👇🏻樓上舖
鳥語 (尖沙咀)
尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大廈10樓
2022-12-13
很久沒去尖沙咀的🇯🇵日式洋食屋 鳥語𝔽𝕝𝕠𝕠𝕞 𝔽𝕝𝕠𝕠𝕞吃飯囉~原來餐廳最近又換了新餐牌,我便約朋友來試試囉😚。全新餐點的賣相同樣吸引,一樣打卡一流😆,大家吃之前記得相機食先哦💕~ 「 明太子大蝦富士山飯💙$138 」 富士山飯是餐廳的招牌之一,當然要點啦~這個富士山被大量濃稠的明太子忌廉醬汁包裹😳,把飯拌入忌廉醬中,奶香味重,作為重口味人士,頗適合我的胃口🤣~ 「 烤美國野春雞羊肚菌雜菌汁🍗$399 」 適合3至4人享用的烤美國野春雞,外層用香料調味,帶有焦香味☺️。沒想到底部還有雜菌意大利飯😍,飯粒飽滿,滿滿的菇香,不錯。 「 白松露雜菌雪糕意粉🍝$138 」 吸睛度百分百的白松露雜菌雪糕意粉😏,有個大大個忌廉雪糕筒哦~松露香氣滿滿,意粉軟彈,裏滿醬汁後好好吃🤭。 「 彩虹沙律🥗$108 」 色彩繽紛的沙律,有牛油果、蕃茄🍅、粟米🌽、沙律菜,好健康。 「 花生醬蕉蕉煙肉牛角包窩夫🧇$68 」 牛角包窩夫向來深得我心,配上鹹的煙肉、甜的香蕉🍌和花生醬🥜,鹹甜夾雜,好特別的~

「 明太子大蝦富士山飯💙$138 」

「 烤美國野春雞羊肚菌雜菌汁🍗$399 」

「 白松露雜菌雪糕意粉🍝$138 」

「 彩虹沙律🥗$108 」

色彩繽紛的沙律,有牛油果、蕃茄🍅、粟米🌽、沙律菜,好健康。

「 花生醬蕉蕉煙肉牛角包窩夫🧇$68 」

2022-11-20
2022-12-02 89 浏览
店內設有日式榻榻米座位,落地大玻璃加上木系色調餐桌與植物裝飾,採光度充足,營造出輕鬆愜意的氛圍。主打日式洋菜,不定時更新菜單,食物飲品各有特色,賣相吸睛,讓客人保持新鮮感和趣味性,更可以邊吃邊打卡。白松露雜菌雪糕意粉 ($148)在意粉上配一球倒轉”雪糕”,賣相打卡一流!雪糕球其實是白松露cream cheese,先將雪糕球與意粉拌勻才享用,入口松露香氣極濃郁,與雜菌同吃更添濃厚口感。日式南瓜飯配手打粟米雞肉甜甜圈 ($128)將粟米炸雞做成甜甜圈的樣子,賣相可愛少見!甜甜圈酥脆可口,彈牙有肉汁,肉味濃郁且味道帶微甜,南瓜醬汁濃稠,配以核桃粒增加口感。提拉米蘇牛角包窩夫(雲呢拿雪糕) ($68)牛角包窩夫加上Mascarphone cheese及雲呢拿雪糕,相當邪惡!牛角包窩夫酥脆且帶牛油香,配以幼滑Mascarphone cheese,讓人滿足。Tiramisu Coffee ($58)咖啡香氣伴隨著綿密的tiramisu cream,風味令人陶醉。

白松露雜菌雪糕意粉 ($148)
在意粉上配一球倒轉”雪糕”,賣相打卡一流!

日式南瓜飯配手打粟米雞肉甜甜圈 ($128)
將粟米炸雞做成甜甜圈的樣子,賣相可愛少見!

提拉米蘇牛角包窩夫(雲呢拿雪糕) ($68)

Tiramisu Coffee ($58)
2022-12-01 1550 浏览
# #旺角 @floomfloom 三人行到旺角撐枱腳! 餐廳以富士山飯及雪糕意粉而聞名, 今次決定來一試!除咗一般座椅, 餐廳還有榻榻米, 訂位記得講清楚! 🥑粒粒牛油果粟米配牛油酥餅 $68 ~ 牛油酥飯超鬆軟香脆, 粟米酸酸辣辣好開胃, 配搭軟滑牛油果, 好開胃! 🐥烤美國野春雞羊肚菌雜菇汁配意大利飯 (2-3人份)$399 ~ 好好好香! 離遠已聞到羊肚菌的濃郁味道! 春雞較一般大隻, 肉質嫩滑 Juicy! 意大利飯軟硬適中, 與雜菇汁好配合! 🏔明太子大蝦富士山飯 $138 ~ 靚! 蝦很大一隻, 份量很多! 白汁幼滑, 飯粒分明, 顏色層次感豐富, 讚! 🥜花生醬蕉焦煙肉牛角包窩夫 $68 ~ 估唔到咸甜配得咁好! 煙肉香脆, 窩夫鬆軟外脆! 粒粒花生醬同焦糖香蕉好夾, 讚! ☕️Tiramisu咖啡 $58 ~ 朋友的, 咖啡味濃, 口感幼滑! 🍋青。薄荷青檸雪糕梳打 $58 ~ 新鮮清新的味道! 🍩甜甜圈咖啡 (芝士奶蓋牛奶咖啡) $58 ~ 唔太甜, 咖啡同牛奶味好平均, 甜甜圈其實係奶泡, 再加上粒粒糖, 好睇又好飲!
# #旺角 @floomfloom

除咗一般座椅, 餐廳還有榻榻米, 訂位記得講清楚!

🍋青。薄荷青檸雪糕梳打 $58 ~ 新鮮清新的味道!

2022-11-30 70 浏览
不嬲好喜歡Floom Floom啲嘢食造型靚兼好食🥰知佢哋有新menu梗係即刻試!🏃🏻‍♀️Starter- 粒粒牛油果粟米配牛油酥餅🌽個牛油酥餅勁好食!!配埋少少辣嘅牛油果同粟米,好滋味😋主菜食原隻魷魚大板燒意粉同明太子大蝦富士山飯大板燒食得好,但配意粉未食過,出奇地夾,好創新嘅日式x 西式菜💯大蝦名副其實好大隻,配埋明太子醬汁口感好rich🦐飲品飲咗牛油果Latte 同tiramisu咖啡☕️邊諗到飲杯嘢都可以食埋甜品!😍又可以另一飲法溝生果,兩個texture都好柔滑,味道好夾✅甜品係另一個胃要食多個花生醬蕉焦煙肉croffle🥜焦糖香蕉加煎到香脆嘅煙肉條配粒粒花生醬,勁滿足❤️
不嬲好喜歡Floom Floom啲嘢食造型靚兼好食🥰
知佢哋有新menu梗係即刻試!🏃🏻‍♀️

Starter- 粒粒牛油果粟米配牛油酥餅🌽
個牛油酥餅勁好食!!配埋少少辣嘅牛油果同粟米,好滋味😋
主菜食原隻魷魚大板燒意粉同明太子大蝦富士山飯

大蝦名副其實好大隻,配埋明太子醬汁口感好rich🦐
飲品飲咗牛油果Latte 同tiramisu咖啡☕️

邊諗到飲杯嘢都可以食埋甜品!😍
甜品係另一個胃要食多個花生醬蕉焦煙肉croffle🥜
焦糖香蕉加煎到香脆嘅煙肉條配粒粒花生醬,勁滿足❤️
2022-11-18
用餐时段
呢間位於厚福街嘅樓上cafe 主打特色意粉🍝、飯類、窩夫、特飲、甜品等等, 佢哋最近又推出咗新Menu, 即刻嚟試吓😍!環境充滿少女心的, 近門口嗰邊係水泥牆同日式榻榻米, 無論係環境定係食物嘅賣相都好 IG-able呢💓𓌈⸝⸝ 烤美國原隻野春雞伴羊肚菌意大利飯 (2人份)用鐵盤上枱, 烤春雞好大隻呢!羊肚菌忌廉汁香氣撲鼻, 有菌香同芝士味, 春雞肉質嫩滑, 雞髀🍗更軟嫩, 連雞胸都好腍!底下有意大利飯, 飯粒煙韌有咬口, 濕潤度適中, 充分吸飽忌廉汁嘅味道ꕀ𓌈⸝⸝ 紐西蘭牛柳配忌廉芝士牛肝菌牛柳肉質軟嫩, 一啲都唔乾唔韌, 有肉汁, 烘過嘅多士(酸種包)好香脆, 中間有個大啡菇, 菇味濃, 保留到 juicy嘅口感。個 dish會配上忌廉芝士, 呢個組合幾特別~𓌈⸝⸝ 彩虹Salad 沙律嘅賣相好吸引, 七彩繽紛的🌈!有牛油果🥑、粟米粒🌽、車厘茄、南瓜蓉、紫椰菜, 上面再灑上芝士碎, 中間仲放咗半個月見牛油果🥑, 裏面挖空再放入生蛋黃, 食落更creamyꕀ 𓌈⸝⸝ 花生醬蕉焦煙肉croffle即叫即製, croffle外層香脆可口, 搭配煙肉🥓、香蕉🍌、粒粒花生醬🥜, 鹹甜交雜,

𓌈⸝⸝ 烤美國原隻野春雞伴羊肚菌意大利飯 (2人份)

𓌈⸝⸝ 紐西蘭牛柳配忌廉芝士牛肝菌

𓌈⸝⸝ 彩虹Salad

𓌈⸝⸝ 花生醬蕉焦煙肉croffle
即叫即製, croffle外層香脆可口, 搭配煙肉🥓、香蕉🍌、粒粒花生醬🥜, 鹹甜交雜, 香蕉表面仲有焦糖脆脆, 估唔到個味道都幾夾!

𓌈⸝⸝ 飲品:牛油果拿鐵、甜甜圈咖啡
2022-11-25
2022-11-26 79 浏览
今日去咗間鳥語花香嘅樓上cafe餐牌都手畫手寫,設計得相當靚🥗彩虹Salad沙律-將蕃茄仔、粟米、牛油果、紫椰菜整齊地排好 形成🌈-然後再放上半個牛油果加蛋黃-形成雨後太陽下的彩虹☀️🌈🐓烤美國野春雞洋肚菌雜菇汁-忌廉汁有重重芝士味 春雞下面擺放意大利飯-飯粒有少許咬口 再加上惹味嘅忌廉汁 好食👍🏻🏔明太子大蝦富士山飯-將日本🇯🇵富士山呈現眼前-明太子忌廉汁同樣有芝士香 汁份量夠多-富士山下有好開心嘅蝦蝦蝦蝦蝦🦐 都幾彈牙-飯有少許椰漿嘅味道 成幅畫咁🥜花生醬蕉焦煙肉Croffle-煙肉嘅鹹香配上香蕉嘅甜 然後加入花生醬 味道又幾夾-餅底夾心層似牛角包內層 幾好味🍨雪糕梳打-雪糕梳打有3隻顏色 呢款係迷人嘅紅色 有野莓作甜味 都幾靚🥑牛油果Latte -中間層為牛油果奶蓋 凍飲又幾出色🍩甜甜圈咖啡-大大個冬甩奶泡係杯頂 真係幾靚總括嚟講,每款食飯都加入咗設計嘅元素,好有藝術嘅味道,欣賞住咁靚嘅美食,都幾嘆
今日去咗間鳥語花香嘅樓上cafe

餐牌都手畫手寫,設計得相當靚

🥗彩虹Salad沙律
-將蕃茄仔、粟米、牛油果、紫椰菜整齊地排好 形成🌈
-然後再放上半個牛油果加蛋黃

-中間層為牛油果奶蓋 凍飲又幾出色
🍩甜甜圈咖啡
-大大個冬甩奶泡係杯頂 真係幾靚

2022-11-21 808 浏览
🌸精美打卡樓上Cafe🌸鳥語🍽想到品嚐精美創意料理?今天我便相約好友到了尖沙咀一間樓上Cafe-「鳥語」品嚐是日晚餐❗餐廳寬敞,裝修簡約,座位寬敞,店員殷勤有禮。我們一行2人點了以下餐點:1️⃣彩虹Salad $108彩虹salad色彩繽紛,有蕃茄、香滑南瓜蓉、香甜粟米粒、熟成軟淋月見牛油果及爽脆沙律菜,賣相精美,味道清新怡人。2️⃣原隻魷魚大板燒意粉 $128以原隻彈牙燒魷魚配搭大板燒風味意粉,意粉香嫩彈牙,魷魚肉質彈牙鮮香,份量十足。3️⃣明太子大蝦富士山飯 $138賣相非常夢幻精美,有著富士山造型的香飯,配搭香濃明太子醬及彈牙鮮味大蝦,配搭豐盛美味。4️⃣雪糕梳打 $58@今次惠顧了清新開胃的青薄荷青檸及爽口解渴的可樂雪糕梳打,雪糕為香甜雲呢拿雪糕,賣相精美,冰涼透心。5️⃣Tiramisu croffle $48以香甜雲呢拿雪糕球配搭香濃Tiramisu口味的濃滑忌廉牛角包窩夫,窩夫香脆可口,甜而不漏。總括而言,此餐廳的食物賣相精美,絕對是尖沙咀一帶悠閒打卡創意料理之選❗
🌸精美打卡樓上Cafe🌸鳥語🍽

餐廳寬敞,裝修簡約,座位寬敞,店員殷勤有禮。

我們一行2人點了以下餐點:

1️⃣彩虹Salad $108

2️⃣原隻魷魚大板燒意粉 $128

3️⃣明太子大蝦富士山飯 $138

4️⃣雪糕梳打 $58@

5️⃣Tiramisu croffle $48

2022-11-20
等候时间
5 分钟 (堂食)
  • 彩虹Salad
  • 明太子大蝦富士山飯
2022-11-12 151 浏览
今次同幾位舊同事敘舊,少女心靚女話想試試呢間💛鳥語💛,咁就試下佢啦!我地叫既野幾樣食物都好 📸打卡able !1) 焗芝士帶子牛油果拼無花果沙律帶子牛油果好fresh,而無花果係我最鐘意既水果之一! 推介呢個Salad🥗! 2) 黑豚肉富士山咖喱飯 🗻質素平平,皆因黑豚肉鞋口扣分。雖則口感遜色,但勝在真係靚靚 😍3) 粉紅鳥語雪糕忌廉意粉 另外一道打卡菜,係靚既~味道淡淡地,不過不失。飲品:呢間餐廳環境都幾企理,就算人多都傾緊到計。如果餐廳有新Menu我都可以再幫襯💛💪🏻

我地叫既野幾樣食物都好 📸打卡able !

1) 焗芝士帶子牛油果拼無花果沙律

2) 黑豚肉富士山咖喱飯 🗻

質素平平,皆因黑豚肉鞋口扣分。
雖則口感遜色,但勝在真係靚靚 😍

3) 粉紅鳥語雪糕忌廉意粉

另外一道打卡菜,係靚既~
味道淡淡地,不過不失。

飲品:

呢間餐廳環境都幾企理,就算人多都傾緊
到計。
如果餐廳有新Menu我都可以再幫襯💛💪🏻