2019-08-28 1432 浏览
观塘区工厂大厦有很多楼上食肆,质素参差,到底那一间才是优质抵食之选,真的要试过才知道。最近小女儿爱上了吃乌冬,碰巧在《OpenRice》无意中发现了骆驼漆大厦楼上竟然有一间乌冬专门店,决定摸上门一探「鲣うどん」虚实。典型观塘工厂大厦食肆格局,门面没有任何装修,只有一对闭上了的木门。如果不是餐厅门口对上墙身有一个小招牌、以及门边放了大大个易拉架宣传海报;在长长的工厂大厦通道一端,根本没有可能注意到原来通道的另一端竟然有餐厅食肆。部份观塘工厦内的餐厅室内装修美轮美奂,同正常地舖或商场内的餐厅没有分别,当然,亦有不少工厦餐厅与以前的工厂饭堂如出一辙;「鲣うどん」是後者。虽然没有觏靓装修,四边墙壁却贴满了海报,介绍各款乌冬美食、以及日本四国地区香川县着名景点金多比罗宫周边的赞岐乌冬面老店。其中一堵墙壁贴上了赞岐乌冬的传统制作过程(图文并茂、全日文),其中当然少不了用脚踩面粉团!当然,今时今日讲究卫生,即使部份日本老店仍然坚持全人手制作乌冬,已经没有了这个脚踩面粉团程序。日本很多地区都有出产乌冬,各有自家特色。其中以群马县的水泽乌冬、秋田县的稻庭乌冬及香川县的赞岐乌冬名气最大。曾经在日本群马县及
日本很多地区都有出产乌冬,各有自家特色。其中以群马县的水泽乌冬、秋田县的稻庭乌冬及香川县的赞岐乌冬名气最大。曾经在日本群马县及秋田县分别食过最地道的水泽乌冬及稻庭乌冬,印象中两种乌冬的粗幼及质感有所不同。「鲣うどん」卖赞岐乌冬,未曾到过香川县品嚐当地乌冬名店,很难评判「鲣うどん」的赞岐乌冬是否正宗,只能凭个人对於日本乌冬的认知去作出判断。
没有正式餐牌,只是一张张过胶A5尺寸照片,并附加文字简单介绍各款乌冬的特色及味道。客人可以按喜好,选择不同款式的乌冬、配搭不同款式的食材,价钱由 $68 至 $158。以工厂大厦内的餐厅标准来说,加上只是相对平价的乌冬面,定价相当进取。
好多年前食乌冬只爱食热汤乌冬,近年口味转变了,偏爱冷乌冬。竹帘乌冬(冷) 配骨付鸡($76)是非常正宗的冷乌冬食法。一小份摆放整齐、略为缠绕在一起的冷乌冬放在竹帘上,可有效隔走用冰块过冷河後、残留在乌冬表面的水气,并有一小杯用鲣鱼昆布熬煮的清汤配搭乌冬专用酱油炮制而成的酱汁,再配上姜蓉、葱花、新鲜即磨山葵蓉及芝麻等配料。
竹帘乌冬(冷) 配骨付鸡
将所有配料与酱汁混和之後,拿起小杯;夹起一箸乌冬,浸在酱汁内,随即放入口中。虽然乌冬不能挂上稀酱汁,但将小杯靠向口唇边,即浸即食仍然可以沾上不少酱汁。味道香甜带咸、又有姜汁甜辣、兼有山葵辛辣。锺意食冷乌冬的原因,就是更能品嚐到乌冬的弹牙及柔韧性;「鲣うどん」的赞岐乌冬就完全可以做到靓乌冬的重点,质素拍得住日本当地老店出品。
骨付鸡用秘制香料腌制,半煎半炸;鸡皮香脆、唔肥腻,鸡肉亦非常惹味。
酱油乌冬(冷) 配金菇牛肉卷($86)同样系冷食乌冬,但就预先在碗底内放下了适量牡蛎酱油,属於半汤汁乌冬;配料有唐辛子、葱花、海带、萝卜蓉及一角鲜柠檬。汤汁分量唔算多,唔会将乌冬浸至软身,食落去的口感同竹帘乌冬(冷)差不多,同样弹牙、柔韧、有嚼劲,不过就较为湿润。牡蛎酱油味道更为浓郁,亦有点点蚝汁鲜味,沾一点萝卜蓉同吃,好味道。
酱油乌冬(冷) 配金菇牛肉卷
即场制作的金菇牛肉卷,采用美国肥牛片;虽然并非高质美国牛肉,但煎得香口,再配上典型日式略带甜味的咸酱油酱汁,亦非常可口。
天妇罗($51)撇除了颜色稍为偏白,其实卖相非常接近正宗日本天妇罗店;凭表面也可以感受到天妇罗脆浆薄身、香脆,亦完全没有油腻滴油的情况。五件天妇罗分别是虾、沙𩺬、多春鱼、冬菇及番薯。一啖咬落去,果然每一件天妇罗都非常松脆,材料亦新鲜;唯独炸天妇罗的油质素唔理想,有几明显的油膉味,相当严重地影响了天妇罗的整体质素。
天妇罗
餐厅亦有搞赞岐手打乌冬班,吸引、好想报名,但想深一层,就算学识了、也不会购买面粉、擂棒、木砧板等材料及工具,然後在家里定期自家制作手打乌冬;最终放弃了,反而有兴趣外卖餐厅制作的新鲜手打乌冬($28/一份)。
2019-08-17
竹帘乌冬(冷) 配骨付鸡
酱油乌冬(冷) 配金菇牛肉卷
2019-10-16 267 浏览
呢度中午时份人流不断,就算只开几个钟都真系够佢做😳▪️ 热鲣鱼清汤乌冬 + 金菇牛肉卷 💲81叫得鲣乌冬,顾名思义,呢度主打既就系乌冬😂有冷、热之分,可以自行挑选唔同既汤底同餸既配搭😛乌冬就算浸系热汤度都依然保持到几爽口弹牙,啲金菇牛煎香过有牛肉汁,味道其实都唔错既,不过肉卷比较韧身同黏牙🐮怕麻烦无食到鸡脾,但眼见四围既人都系叫呢样应该有返咁上下水准😱汤底有唔少昆布,亦唔会系好咸味精汤🍥🔎 整体评分(7/10)
呢度中午时份人流不断,就算只开几个钟都真系够佢做😳

▪️ 热鲣鱼清汤乌冬 + 金菇牛肉卷 💲81

热鲣鱼清汤乌冬 + 金菇牛肉卷

🔎 整体评分(7/10)
鸡肉乌冬 50HKD如图 你见到其实送就得一旧鸡扒煎得有啲太乾无乜鸡味,可能下午茶只喺呢个quality温泉蛋喺唔错嘅 最好味喺个汤真系有超级浓郁嘅鲣鱼味大家可以考虑叫小食如果唔喺其实我(女仔)食完绝对唔够饱同上,50HKD喺得呢碗,一条吉列虾再加10万吨麺可能物价膨胀喺工厂大厦租都贵好难afford到俾客人食多少少送反而小吃嘅分量比较充足24HKD有六粒金菇肥牛啲sauce好正 焗得啱啱好唔会好乾

鸡肉乌冬 50HKD
如图 你见到其实送就得一旧
鸡扒煎得有啲太乾
无乜鸡味,可能下午茶只喺呢个quality
温泉蛋喺唔错嘅 最好味喺个汤

24HKD有六粒金菇肥牛
啲sauce好正 焗得啱啱好唔会好乾
2019-09-23
2019-08-24 1284 浏览
一排无黎 佢搬左个大d既铺位 平日lunchtime 最好打去book位 因为都几full 如果想食佢既紫菜乌东都要留定 个个好hit好快就无哂佢店入面主要系木色既设计 好有日本既感觉 坐得几舒服 佢会俾个茶你饮 个茶味几特别几好饮我就比较钟意粗身乌东 叫左个粗竹帘乌东配骨付鸡 🌸 再加左10几蚊配个糖心蛋 乌东非常烟un滑顺 食得好满足 份量好够 佢既冷面酱配左d wasabi芝麻等等 好清新 😆 骨付鸡其实即系鸡脾 非常推介 佢整得好入味 外面香酥 入面林 而又保留左d肉汁 juicy juicy 糖心蛋佢唔系话太多调味 唔似拉面个种 食落比较fresh朋友们试左紫菜乌东 佢面身幼d 但劲在同样有个咬口 但食落又唔太觉好种紫菜味 鱼我就无试 见个样都几好 朋友都话好食佢好似仲有手打乌东workshop 好想去

骨付鸡配竹帘粗乌东

天妇罗配紫菜乌东
  • 粗身竹帘乌东
  • 骨付鸡
2019-08-11 792 浏览
今日收工黎好耐冇食既鲣乌冬,黎到门口都要等一阵位,原来铺头转左隔离,大间左好多!今日太多人 😆 好在好快有位,但要坐好近门口...有少少热!但都可以既,工厦要食美食,又唔系叹 🤪好多野都卖哂,剩粗乌冬咋!我叫左冻既半汤粗乌冬配骨付鸡。个乌冬都真系好弹牙,面粉味好香,配个浓既木鱼汤,真系好正!个鸡脾都真系大爱!唔细只,鸡味浓,又入味!脆皮令人一口接一口!今日我地仲叫左个 飞鱼子鲣鱼汁豆腐,冻冻地,好开胃!除左鲣鱼汁,个底仲有青瓜,豆腐既豆味好重,正!

2019-07-06 668 浏览
抱住好大期望黎试,但食落又唔系咁特别。叫左个较贵既乌冬窝,黎到之後个样都几靓,不过成个汤底都好啖,好似无落盐咁,最後要加豉油同鸡腿既汁先叫做有番啲味道。我未必会再来了。
抱住好大期望黎试,但食落又唔系咁特别。

我未必会再来了。
2019-07-04
2019-06-20 526 浏览
I went there during weekdays lunch time, and we are pretty lucky to get a seat quickly. After that people started to queue outside for awhile.The place is quite big however the tables are allocated closely.we ordered one cold udon and one hot.The taste are not bad but not as good as expected. The udon texture is better with cold one, which is slim version udon. Much chewy and tenacious than the hot one.The hot one is soso but still better than average outside.Recommending the cold one with thin

Recommending the cold one with thin udon,
and the price is reasonable.
2019-06-14 349 浏览
夏日热辣辣,最岩就系食冷乌冬消消暑。系朋友介绍下黎到鲣乌冬,试一试佢既手打乌冬。店铺虽然位於观塘工厦楼上铺,但依然有好多客来帮衬,好彩黎得早,否则又要等位。睇完menu 後,我拣左冷海苔乌冬配味噌焗鲭鱼$77虽然乌冬都变了绿色,但其实海苔味只是淡淡的,沾上冷冷的酱汁後,清甜的酱油味甚至连海苔味都覆盖了,吃下去的冷乌冬慢慢随着喉咙向下滑,顿感凉快。至於鲭鱼则烤得香脆,沾上一点柠檬汁,令鱼的鲜味更加突出,更好吃!不过食鲭鱼真系要小心有骨,朋友吃得一时忘形,差点比鱼骨哽亲

睇完menu 後,我拣左冷海苔乌冬配味噌焗鲭鱼$77

不过食鲭鱼真系要小心有骨,朋友吃得一时忘形,差点比鱼骨哽亲

2019-01-08
2019-05-23 598 浏览
我好中意食乌冬,但系香港又无乜餐厅专系食乌冬而又好味嘅咁岩前个排系网试见到呢间餐厅,於是搵日lunch就试一试餐厅地方唔大,亦都因为位於观塘区,所以都特登早啲去,而食到一半就真系满左场😅野食方面,佢地有分粗同幼乌冬,亦有分冷乌冬同汤乌冬我拣左幼嘅冷乌冬,口感好弹牙,好正👍🏻👍🏻👍🏻我朋友拣左粗,佢觉得太过粗同太过烟韧😅所以佢反而唔系几中意食,下次食返幼可能好啲至於烧鸡脾亦都好正😆皮脆内嫩,烧到好香,亦都keep到好多肉汁👍🏻🤤🤤🤤加埋柠檬汁去食简直系一流👍🏻总括黎讲,好好食,而且价钱都唔算贵,一定会再黎👍🏻
我好中意食乌冬,但系香港又无乜餐厅专系食乌冬而又好味嘅
咁岩前个排系网试见到呢间餐厅,於是搵日lunch就试一试
野食方面,佢地有分粗同幼乌冬,亦有分冷乌冬同汤乌冬
我拣左幼嘅冷乌冬,口感好弹牙,好正👍🏻👍🏻👍🏻
总括黎讲,好好食,而且价钱都唔算贵,一定会再黎👍🏻
2019-05-10 2513 浏览
好耐无食呢间乌冬,记得刚刚新开黎食个阵,间铺细细间,好少位。呢间强调系手打乌冬,即使依家间铺大咗,都一样系咁多人。原来有得电话预约,早知就打电话book,唔驶行得咁急。不过负责招待嘅侍应就真系麻麻,叫客人自己去坐但又唔讲清楚,其他都ok。比起初初去个阵选择多咗,今日黎到都有新嘢,大家可以参考下。自助吧包括自行斟茶,加配料都得。鸡脾我食咖哩乌冬,$83,咖哩本身有啲结,味道都可以,食到後尾好「漏」。至於鸡脾,我觉得过油,麻麻地,味道还好,同初初食有啲出入。幸好有麦茶,可以舒服一下。挂锅乌冬,大家谂到要洗手同洗脚,笑左。味道不错,食食下以为唔够饱,食完就好觉啦。金菇牛肉卷大家都有赞讲真,初初个阵系好啲,依家仲净小小。价钱始终贵左小小。

比起初初去个阵选择多咗,今日黎到都有新嘢,大家可以参考下。

自助吧包括自行斟茶,加配料都得。

鸡脾

金菇牛肉卷大家都有赞

讲真,初初个阵系好啲,依家仲净小小。价钱始终贵左小小。
2019-05-01 568 浏览
骆驼漆大厦真系好多野食,今次黎到之前系电视睇过嘅,星期六lunch time 黎到都算几多人,好彩岩岩有一台空位可以即刻入。餐单系成个excel表咁,任你点配搭都系,今次嗌左酱油乌冬,仲加左一只流心蛋 。首先讲,呢种用嘅乌冬质感好弹牙,汁浓淡适中,食落去真系清爽无比,加上配料嘅昆布,葱,增添左口感。然後到骨付鸡,调味调得好惹味,食到七味粉个种风味,而肉质亦弹牙多汁。不过美中不足嘅系,我个只切到入骨附近嘅位置仲带有少少血水,而同行友人个只就冇,可能只系个别例子。而蛋生熟程度都几好。

而蛋生熟程度都几好。
2019-03-09
2019-04-19 464 浏览
2人用膳,叫了海苔乌冬+ 焗鸡腿 和 鲣鱼清汤乌冬+焗青鱼,满心期待,等了十分锺左右就上菜了,立即一口,结果很不好吃,CP值极低。焗青鱼: 鱼不热皮不脆,鱼外皮像蒸的一样,软软的。焗鸡腿:一样不热皮不脆,鸡外皮像蒸的一样,软软的。只有乌冬够热,味道尚可。不会再来!饮品方面,加了一罐可乐, 可乐罐上有很明显的凹痕,店员照样送上,不过还好发声後肯换另一罐。奉劝各位不要浪费钱来试。
焗青鱼: 鱼不热皮不脆,鱼外皮像蒸的一样,软软的。
焗鸡腿:一样不热皮不脆,鸡外皮像蒸的一样,软软的。
只有乌冬够热,味道尚可。
不会再来!

奉劝各位不要浪费钱来试。
2019-04-12 373 浏览
对乌冬、制面有热诚的人香港都仲!跟朋友到小店学整乌冬,手打脚踩再到机切,然後煮返俾你食,加自制果两盒带返屋企,原来整几碗乌冬花上三小时。唔够爱是坚持不了的。等面团的中途有午餐食,相信是店中皇牌海苔乌冬,味道跟一般相约,但Q弹好多!暂时系香港食过最记得的乌冬!一定会再去帮衬多几次支持!

观塘出名有好多隐世小店,今日就同同事一齐试下呢间位於工厂大厦入面既鲣乌冬🙆‍♀️唔讲唔知呢间只系做午市同下午茶时段架咋🙈我地今日大概十二点半到就到,基本上系唔洗等位,一去到就搵到位坐了🤣佢乌冬方面都有好多选择既,有分冷乌冬同热乌冬~而拣完冷乌冬同热乌冬之後仲细分好多款架!!我就叫左个鲣鱼半汤乌冬配烧鸡脾,呢个系比鲣鱼清汤乌冬再浓味啲啲。-🎈鲣鱼半汤乌冬配烧鸡脾先讲呢个乌冬,个味我觉得系几好,唔会好浓或好淡,岩岩好!乌冬我就叫左幼乌冬,都唔错的😊👍🏼不过唔知系咪因为我叫个个系半汤既乌冬,所以就比较少汤🤔如果加多啲啲汤好似会更好!至於个烧鸡脾,都整得几好食,配合个乌冬食系几夹的🤣我地食完既时候,先发现出面仲有几多人等位🙈所以如果lunch time黎食的话,就要早啲啦🙆‍♀️🙆‍♀️

🎈鲣鱼半汤乌冬配烧鸡脾
鲣鱼半汤乌冬配烧鸡脾

2019-03-27
鲣鱼半汤乌冬配烧鸡脾
2019-03-15 531 浏览
乌冬控专程黎试海苔冷乌冬🍜感觉冷乌冬都系烟靭弹牙d,淡淡的海苔味,加埋个汁清清甜甜,好清爽,夏天食应该好开心。而其实今日天气有点凉,所以叫左个热乌冬中和下,铿鱼清汤乌冬,拣左粗乌冬,个汤好清甜,乌冬好有咬口,正天妇罗新鲜炸,好脆好好食🍤鸡腿好大块连皮食好happy😝话说餐牌有好多选择,冷热乌冬都各有好多选择,热汤乌冬可以拣半汤(听讲会再烟靭d),仲有个人好钟意的锅烧乌冬🥰下次要试咖哩乌冬同关东煮😋😋
乌冬控专程黎试海苔冷乌冬🍜

天妇罗新鲜炸,好脆好好食🍤

鸡腿好大块连皮食好happy😝

下次要试咖哩乌冬同关东煮😋😋