2023-02-19 659 浏览
鯛魚魚湯專門店@鰂魚涌海堤街最近天氣凍特別想食下啲熱嘢,喺附近見到呢間食鯛魚湯既餐廳就吸引咗我入去試下啦。猛獅時間六點左右去唔使等位就即刻有得入。入面嘅裝修就係傳統日式餐廳既感覺,請木製嘅枱凳同埋日式餐廳佈局。店舖主打鯛魚湯配烏冬/湯飯,上菜時有個熱鍋用火熱住咁上,選擇湯烏冬同麵果陣都可以追加配料,例如鮑魚、廣島生蠔、海膽都有得揀。餐牌上都仲有好多其他選擇,例如定食拉麵沾麵飯等等,仲有各種特色嘅居酒屋小食。咁我哋就叫咗兩個鯛魚湯烏冬,同埋其他一啲小食:🥘海老花膠鍋燒鳥冬&鮑魚花膠魚湯烏冬我叫佢哋兩個烏冬,其實差唔多,只係主要嘅配料有少少唔同。個魚湯因為有火keep住熱度唔會好腥,而且濃濃奶白色嘅魚湯飲落好有魚味,相信落足料去煲,冬天飲都好保暖好正。飲落唔覺有特別多味精,飲完唔會特別覺得口渴,我最後都成碗飲哂。烏冬質地爽口彈牙,配料花膠、花同埋鮑魚都係大大嚿,雖然唔係咩高質素新鮮嘢,但勝在夠大夠多肉而且啲肉唔會霉。花膠口感比較淋身,而鮑魚就偏韌,鯛魚肉質都幾好唔會過淋!🦑汁燒鳥賊燒呢個烏賊燒嘅賣相相當唔錯,但係食落嘅時候烏賊唔係非常入味,識落亦都唔夠爽口有啲滑潺潺。個燒汁本身係唔錯,但個
鯛魚魚湯專門店@鰂魚涌海堤街

咁我哋就叫咗兩個鯛魚湯烏冬,同埋其他一啲小食:
🥘海老花膠鍋燒鳥冬&鮑魚花膠魚湯烏冬

🦑汁燒鳥賊燒
呢個烏賊燒嘅賣相相當唔錯,但係食落嘅時候烏賊唔係非常入味,識落亦都唔夠爽口有啲滑潺潺。個燒汁本身係唔錯,但個烏賊本身唔算太高質,所以兩者唔係好夾。
🐡味淋魚干
亦都即係傳統日本居酒屋入邊成日食到嘅雞泡魚乾,味道不過不失,配埋沙律醬拎嚟送酒一流!

汁燒鳥賊燒  &  味淋魚干
海老花膠鍋燒鳥冬  &  鮑魚花膠魚湯烏冬
海老花膠鍋燒鳥冬  &  鮑魚花膠魚湯烏冬
2023-01-19 764 浏览
今日放假諗住落去將軍澳探朋友,但出發前同屋企人去鰂魚涌食個lunch先!撞正午飯時間,所以都比較多人小小,排咗一陣隊先至入到去,座位都算闊落,坐得都舒服,這間餐廳之前都聽朋友介紹過,今日終於一嚐!由於大家都好鍾意食吉列豬扒的關係😂所以都係同一款,咁就可以一人獨食吉列豬扒!吉列豬扒魚湯烏冬⭕️烏冬好彈牙,煮得剛剛好⭕️鯛魚魚湯底真係很濃,飲完感覺皮膚會靚靚😂🤭⭕️豬扒炸得,剛剛好外皮很脆口,再配合沙律,感覺不會太油膩!

吉列豬扒魚湯烏冬

⭕️烏冬好彈牙,煮得剛剛好
⭕️鯛魚魚湯底真係很濃,飲完感覺皮膚會靚靚😂🤭

等候时间
10 分钟 (堂食)
之前食過一次,覺得幾唔錯,又再食!🍴 吉列豬扒魚湯烏冬 $92 (8/10)份量都係超多,豬扒好大塊,好香脆,肉嘅口感比較紮實同硬身,今次乾乾哋,點汁先食到😂有兩種醬汁,一種係日式酸汁,另外一種係蛋黃醬,酸汁比較開胃解膩,去除炸豬扒嘅油膩,蛋黃醬比較濃厚香口啲,幾ok的。鯛魚魚湯好香濃魚味,係清香嗰種,質感似普通湯水稀身嘅,飲得出魚嘅鮮味,幾鮮甜,好好飲!真係可以飲曬😆烏冬幼身好扁,好滑,比較幼身,口感比較煙靭同腍!入面仲有白菜木耳海帶,口感好豐富!豬扒同埋烏冬份量都好多,好飽肚,真心雖然價錢唔平,但份量比得好多,食完大滿足!🍰芝士蛋糕 +$18 (7/10)芝士味都幾清香,似係出邊日式芝士蛋糕,盒裝嗰啲!加嚟做甜品都ok!推薦指數: 8/10個鯛魚魚湯真心好飲,好香濃,但豬扒就一般,勝在大份,下次試下其他餸🤣

之前食過一次,覺得幾唔錯,又再食!

🍴 吉列豬扒魚湯烏冬 $92 (8/10)

🍰芝士蛋糕 +$18 (7/10)

推薦指數: 8/10
🕯️店名* #鯛魚魚湯專門店🕯️🔮地址*鰂魚涌海堤街6-16號龍景大廈地下3A號鋪 🔮沒有分店地區搜尋🔍🗾#pickyme_鰂魚涌食物類型搜尋🔍🍜#pickyme_日本菜✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️➡️甘岩過黎遙遠既港島區 見到呢間食鯛魚湯 好似幾吸引啵😋就入去試下啦😎➡️入到去檯凳都係木製 好有日式既感覺🎌➡️而家餐牌都比想像中多選擇 除左有魚湯烏冬 仲有定食 拉麵 沾麵等等🤗🤗而且各式特別既小食 唔係得系日式小店常見既炸雞 有得揀蒜片牛柳粒 薯絲蝦 蝴蝶蝦等等 ➡️而選擇湯烏冬同麵果陣 都可以追加配料 連鮑魚 廣島生蠔 海膽都有😱➡️整體上呢間野性價比都高 回頭值90分😈✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️🪄吉列豬扒魚湯烏冬$92一上到黎都幾大份😵豬扒會用網架托住防止外皮變淋 豬扒側面都有頗大份沙律菜 少量胡麻醬撈埋🤗 另外配上沙律醬及醬汁點豬扒 烏冬入面 有椰菜絲同埋木耳絲😋 魚湯一上嚟已經聞都好香😍烏冬嘅質地會比較煙韌 唔會因為被湯浸咗而變淋 而湯底都唔會好有味精味 食完唔會好口渴🤣 不過略嫌豬扒外皮唔夠脆 而且皮肉分離嘅狀況都比較嚴重 一夾起其實已經淨係夾到肉 而且肉質太瘦 希望可以進步😣同埋點豬扒嗰
🕯️店名* #鯛魚魚湯專門店🕯️

✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️

🪄吉列豬扒魚湯烏冬$92
同埋點豬扒嗰個醬覺得太鹹 都係沙律醬好味啲

🪄鮑魚花膠魚湯烏冬$128
會有兩隻鮑魚同埋三至四條花膠 份量方面都比較大 花膠口感比較淋身 而鮑魚就有少少韌 當然呢個價錢你都唔會預咗畀啲好高質素嘅花膠同鮑魚你啦 但係整體上都ok嘅🤣

🪄薯絲蝦 五隻$40
薯絲蝦外脆內軟 同埋因為係用薯絲包住 所以食落都比較有口感 但係食得出唔係即刻炸 唔會好熱😫 如果佢係即刻炸嘅話味道應該會更加好食

🎈味道評分*😋😋😋
🎈環境質素*🎇🎇🎇
🎈抵食程度*💰💰💰💰
🎈服務態度*💌💌💌
  • 吉列豬扒魚湯烏冬
  • 鮑魚花膠魚肚魚湯烏冬
  • 薯絲卷卷蝦
2022-12-29 400 浏览
🦐番薯蜆虎蝦烏冬$88兩隻大虎蝦,彈牙🦐,蜆的數量多冇沙,仲要比平時見既大粒,魚湯湯底鮮甜唔惺😝,奶白色,烏冬彈牙,仲可以揀湯飯👍🏻天氣凍岩最岩食熱辣辣嘅野✨座位舒適,不過上菜需時,多選擇,主打魚湯烏冬,最岩鍾意魚的你而且份量多
番薯蜆虎蝦烏冬
🦐番薯蜆虎蝦烏冬$88

番薯蜆虎蝦烏冬
2022-11-12 957 浏览
一個人想喺鰂魚涌簡單食碗麵,但又唔想去茶餐廳😂,用OpenRice searched 到呢間餐廳,見到有300幾個「好味」😋,所以就決定一試!雖然佢其實好近地鐵站,不過佢唔算喺大街大巷,唔係嗰啲你會路經跟住行入去食嗰種,所以我估大部份去呢間餐廳食嘢嘅人,一係街坊,二係好似我呢種慕名而來嘅。🙊我叫咗一碗鯛魚魚片湯烏冬,另加廣島蠔同烏賊,都幾滿意!啲鯛魚魚片好滑,魚湯幾有魚味,啲蠔有鮮味!呢間餐廳地方唔大,不過食物款式有好多種(唔好俾佢個名呃咗)😂。我下次一定會叫埋啲朋友一齊嚟試多啲款式!👍🏻

• 鯛魚片魚湯烏冬
2022-10-28 864 浏览
一入去餐廳就聞到魚湯味,如果怕腥味/唔鍾意魚湯嘅人會可能覺得好腥。不過我相信入得去食嘢嘅大部份人都應該唔抗拒魚湯吧喺lunch嘅時間去食難免要等位,好彩等左5分鐘左右就有位啦黎到鯛魚湯專門店一定要試下食招牌菜👍🏻🐟鯛魚片魚湯烏冬 $78湯底有濃濃的奶白色,相信係用左好多魚熬湯!飲啖魚湯覺得好有屋企煲嘅感覺😍唔覺得口渴!非常鮮甜鯛魚片數量都幾多!肉質都幾好唔會過淋!鯛魚蛋白質同骨膠原非常豐富!啱晒貪靚嘅人特別係女士至愛❤️烏冬質地都爽口彈牙!🦐海老花膠鍋燒湯烏冬 $98依款有個鍋熱住仲正!啱晒天氣轉涼/冬天個陣食!湯底無咁快凍就唔會咁腥!花膠同蝦都大大舊架😛如果你都喜歡飲魚湯,不妨試吓依間餐廳❤️
一入去餐廳就聞到魚湯味,
如果怕腥味/唔鍾意魚湯嘅人會可能覺得好腥。
不過我相信入得去食嘢嘅大部份人都應該唔抗拒魚湯吧

黎到鯛魚湯專門店一定要試下食招牌菜👍🏻

🐟鯛魚片魚湯烏冬 $78
湯底有濃濃的奶白色,相信係用左好多魚熬湯!
飲啖魚湯覺得好有屋企煲嘅感覺😍唔覺得口渴!非常鮮甜
鯛魚片數量都幾多!肉質都幾好唔會過淋!
鯛魚蛋白質同骨膠原非常豐富!啱晒貪靚嘅人特別係女士至愛❤️
烏冬質地都爽口彈牙!

🦐海老花膠鍋燒湯烏冬 $98
依款有個鍋熱住仲正!啱晒天氣轉涼/冬天個陣食!
湯底無咁快凍就唔會咁腥!
花膠同蝦都大大舊架😛

如果你都喜歡飲魚湯,不妨試吓依間餐廳❤️
2022-09-26 995 浏览
環境算細但招呼又唔太差,見佢招牌主打鯛魚湯就梗係叫兩碗試下啦⋯⋯其實食得鯛魚湯沾麵都預咗會鹹,但真係唔會鹹到完全食唔落。我平時去街食沾麵係永遠唔會浪費個湯,但呢碗湯我真係一羹都唔可以食多,鹹到係好似到咗一碗鹽落去。雖然食得出湯底有好濃嘅魚味但真係鹼到苦。仲有叫咗一碗黑蒜油叉燒鯛魚湯拉麵,呢碗湯雖然冇沾麵咁鹹,但都一樣比出面嘅拉麵湯底鹹好多…..叉燒好香幾好食,肥瘦適中,糖心蛋幾好食。另外仲有叫吉列豬扒定食和炸雞定食,呢兩樣反而正常好多,跟定食嗰碗純白色嘅魚湯都幾好飲,但係唔鍾意嘅人可能會覺得好腥,入面有兩片魚片係好滑,呢點係可以加少少分。埋單over $400雖然唔係算好貴,cash only, 但真心以後唔會再幫襯,因為我返屋企飲咗最少1L水

2022-09-25
2022-09-10 958 浏览
鯛魚魚湯專門店地址:  鰂魚涌海堤街6-16號龍景大廈地下3A號舖黎到鯛魚魚湯專門店緊係要食佢個鯛魚片魚湯烏冬 🍜 $82 啦~奶白色魚湯煮咗十幾小時,當然飲落好香濃好新鮮好甜😎,啖啖魚湯味係口腔揮之不去🔥,而且又唔會太油膩或腥😋。烏冬又係另一驚喜,口感厚身帶點彈性而且又幾掛湯,加上鯛魚片都幾滑口又唔會太過腥,不錯😚~#nicefoodie鰂魚涌----------------#food #foodporn #hkfoodblog #hkgoodblogger #foodphotography #foodie #foodblogger #goodstagram #hkfood #hkfoodie #hkfoodlover #foodporn #delicious  #lunch #restaurant #hk #香港 #香港美食 #美食 #鰂魚涌美食 #打卡  #鰂魚涌 #香港口味 #隱世美食 #隱世小店 #半價優惠 #人氣餐廳 #人氣美食 #湯麵
鯛魚魚湯專門店
地址:  鰂魚涌海堤街6-16號龍景大廈地下3A號舖

#nicefoodie鰂魚涌

----------------
2022-08-31 835 浏览
Lunch 時間入。冇諗過就算weekend係鰂魚涌呢啲返工地方都冇多人🤣 店舖比較迫,座位有啲密。主要都係主打魚湯做湯底,魚味濃而唔腥,不過接受唔列既建議轉蕃茄魚湯。叫左吉列豬扒鯛魚湯烏冬,份量岩岩好。小食叫左餃子雞翼同炸雞都唔錯。價錢唔記得左🤣 人均100左右。
店舖比較迫,座位有啲密。
吉利豬扒鯛魚湯烏冬定食
吉利豬扒鯛魚湯烏冬定食
2022-08-29 742 浏览
今天休假,特地到鰂魚涌和女兒吃中飯。疫情期間女兒曾買過這家的外賣,家人都覺得魚湯非常鮮美,堂食的話應該會更好。雖然很少到港島,但原來餐廳非常接近我認識的一家公司,而且還是探訪時的必經之路,卻一直沒留意到這家餐廳的存在。因為是午餐,為避免人多,我們約了十二點一刻,成為當天中午時候的第一張桌子。餐牌上除了不同配料的鯛魚湯烏冬外還有一般的定食。只是一心要來吃鯛魚湯烏冬的,所以就不作他想了。我要了花膠魚湯烏冬,女兒叫了鯛魚片魚湯烏冬,另外還要了一客明太子雞翼。我的花膠魚湯先上,花膠的數量極多,我還給了女兒數片。烏冬據說是手打的,吃下去香滑而且彈牙,配上鮮美魚湯,提升了整個口感。女兒因喜歡吃魚,所以要了鯛魚片。我試了一片,覺得極有魚味。即然是鯛魚魚湯專門店,每天都要用大量的鯛魚去熬湯,看到那奶白色的湯就知道都是精華所在,喜歡魚湯的人都會享受這一份鮮甜的味道。明太子是女兒的至愛。這明太子雞翼做的非常有良心,鷄翼里滿滿的明太子,對得起這個價錢,下次來還會再叫。十二點半開始人流多了起來,我們走的時候已經有五、六個人在店外排隊。小店位子不多,卻設有好幾個單人位,想必自己一個人來吃的人也不少。下回我到東區

花膠魚湯烏冬

鯛魚片魚湯烏冬

明太子雞翼

十二點半開始人流多了起來,我們走的時候已經有五、六個人在店外排隊。小店位子不多,卻設有好幾個單人位,想必自己一個人來吃的人也不少。下回我到東區又多了一個開飯的地方了。

2022-08-26
花膠魚湯烏冬
鯛魚片魚湯烏冬
明太子雞翼
2022-08-07 825 浏览
一入到餐廳就聞到好濃嘅魚湯味,唔鍾意嘅人可能會覺得腥,嚟得食嘅應該都唔會太抗拒嘅。叫咗鯛魚片魚湯烏冬,可以加錢要其他配料,有車仔麵嘅靈活度,魚湯係奶白色,飲落的確好夠魚味,唔會好腥,餐牌介紹話個湯底係用咗好多鯛魚製作十幾小時,飲落的確係幾濃厚,烏冬幾有驚喜,Q彈得嚟又掛湯,至於鯛魚片都正正常常,幾滑口。依間餐廳不設茶水供應,午市或者晚市想飲野就要畀錢,咁因為佢唔收加一服務費,所以算係可以接受嘅 ,OK!

2022-08-06 579 浏览
夜晚一個人去左鰂魚涌搵食,其實都只係路過搵食,所以事前無做過咩資料搜集,都係黎到先搵因為極少過港島區,鰂魚涌更甚,所以先行個圈。落雨嘅星期三晚,條街無乜人,餐廳亦無乜人,亦無排長龍嘅餐廳。不過經過好幾間西式餐廳,望落都係啲貴價,happy hour, 或者一個人去食好sad嘅餐廳。再唔係就得啲外賣店,無得堂食。到最後路過一間日式餐廳,格局大眾化一啲,望下openrice 個rate 又好高,加上見到個“雞白湯”拉麵,因為未食過雞白湯,一向都係食豬骨湯,所以想試下。見到佢個鯛魚雞白湯拉麵,好豐富,有魚有肉。我鍾意食魚,而個叉燒賣相亦不錯,仲有一隻溏心蛋。所以二話不說,入到去就揀左呢個,但結果黎到個賣相就係咁。首先黎到,我覺得好明顯係有陣“除”,或者係“怪味”。飲落個湯,我飲得出係魚湯,但我又唔明點解咁“怪”,有啲“聲”味,雞味就唔覺。另外,我唔明個賣相點解可以咁差,個叉燒同魚深藏不露都算,但點解要收藏埋隻溏心蛋?咁係想幫我整熟佢?入餐廳時大概7點半,其車同枱只有一枱客,心諗係伏定係正常嘅商業區?不過8點後就開始多左3枱客。當然我唔肯定佢地食乜,但我諗,係我唔識食,定係真伏?到最後,我係食

因為極少過港島區,鰂魚涌更甚,所以先行個圈。

所以二話不說,入到去就揀左呢個,但結果黎到個賣相就係咁。

到最後,我係食得晒,只係無飲個湯,個叉燒係燒得好食嘅,鯛魚一般,溏心蛋係熟,個麵唔彈牙但飽。同埋入一到去,張枱邊係痴立立
介紹返💁🏻‍♀️。。🇯🇵 烏冬 在鰂魚涌 🇯🇵。鯛魚魚湯專門店 Snapper。龍景大廈地下3A號舖。烏賊鍋燒鯛魚湯烏冬。HKD88。加 HKD5 轉湯飯蜆蝦鯛魚湯烏冬。HKD108信州蘋果梳打 Apple Soda 。HKD24 跟餐富士山柚子梳打 Citron Soda。HKD24 跟餐🤫 近排多咗個朋友仔喺附近返工..可以成為固定嘅Work in Office飯腳..一於捉佢陪我試吓我成日都想試嘅鯛魚魚湯專門店🤫 由於鰂魚涌一帶Lunch Time搵位食飯難過登天..我決定約飯腳仔兩點鐘先出去食..去到Snapper唔使等位直接有得坐(開心..)🤫 左揀右揀..最後我揀咗隔籬枱個姐姐食緊嗰個好似好豐富嘅蜆蝦鯛魚湯烏冬..果然係跟人地食唔驚叫錯..碗湯烏冬一嚟到我就即刻變咗心心眼..你睇吓..啲蜆同埋兩隻蝦都非常之大隻..非常之飽滿又新鮮..仲要有成十隻八隻蜆㗎..至於呢度最出名嘅湯底就唔使講啦..乳白色嘅鯛魚湯鮮甜..熱辣辣上枱..加上口感煙韌嘅烏冬..救命呀..我竟然食得晒成碗啊🤫 至於我呢一位相當偏食嘅飯腳仔..佢就選擇咗食烏賊鍋燒鯛魚湯飯..啲烏賊又係大大隻..鮮甜爽口..而
介紹返💁🏻‍♀️

🇯🇵 烏冬 在鰂魚涌 🇯🇵
。鯛魚魚湯專門店 Snapper
。龍景大廈地下3A號舖

信州蘋果梳打 Apple Soda
。HKD24 跟餐

富士山柚子梳打 Citron Soda
。HKD24 跟餐

🤫 至於我呢一位相當偏食嘅飯腳仔..佢就選擇咗食烏賊鍋燒鯛魚湯飯..啲烏賊又係大大隻..鮮甜爽口..而且份量都唔少..然後啲湯飯非常入味..飯腳仔十分鐘就隊晒成個啦..仲諗定下一次嚟嘅話要試佢哋嘅辣湯底拉麵..話可以Keep住個個月食都得
🤫 嘢飲方面..我哋都揀咗偏貴嘅水果梳打..呢隻支裝梳打喺間間餐廳飲都係要廿幾蚊..慘得過佢又真係幾好味..而且配埋食熱辣辣湯飯湯烏冬嘅時候飲又真係幾Kur嘅
🤫 總括嚟講呢..呢間餐廳座位都幾舒適環境都幾乾淨..價錢方面亦都係太古鰂魚涌一帶嘅正常價錢啦..唔算話太貴..所以我已經將佢Mark咗做平日返工食Lunch嘅好地方啦
🤫 黃色經濟圈
。。
翻兜指數:🙆🏻‍♀🙆🏻‍♀️️🙆🏻‍♀️ (5個🙆🏻‍♀️為翻兜爆燈)
。。

用餐时段
2022-07-10 647 浏览
老婆話想食好啲喎咁我就搵咗Full近有間食龍蝦嘅湯飯除咗龍蝦都有海膽同其他好好味嘅海鮮可以揀湯飯或者烏冬仲有一啲定食set可以揀!我冇影Menu啦~因為OpenRice入面已經有齊晒Menu(^_^)v我自己今次都係喺OpenRice入面睇睇完先再用其他第三方軟件去外賣自取一碗龍蝦湯飯180幾蚊!!不過好彩啲龍蝦殼係好易剝殼老婆冇得怨食唔到啦! 哈哈😄除咗呢碗大碗嘅龍蝦下面底下有一啲飯、木耳、材料、白菜
老婆話想食好啲喎

咁我就搵咗Full近有間食龍蝦嘅湯飯
龍蝦湯飯

我冇影Menu啦~
因為OpenRice入面已經有齊晒Menu(^_^)v

我自己今次都係喺OpenRice入面睇
睇完先再用其他第三方軟件去外賣自取

一碗龍蝦湯飯180幾蚊!!
不過好彩啲龍蝦殼係好易剝殼
老婆冇得怨食唔到啦! 哈哈😄

除咗呢碗大碗嘅龍蝦下面底下有一啲飯、木耳、材料、白菜
外卖自取