2019-10-05 1723 浏览
今晚来试下omakase, 呢间铺嘅风格系香港都算少有, 有别於一般omakase,佢可以算系一个集合日式同fine dine嘅一个fushion 混合体。有三个set可以选择,价钱唔同,分别系菜式嘅数量,我哋选择左较多的两个($17xx, $21xx)。总括来讲好好味,好满足,厨师同员工服务都好理想,而且超级饱( 朋友成日话香港嘅厨师发板好难食得饱, 呢度完全唔需要担心)。以下依次序介绍,其实全部都好新鲜好鲜甜,恕我不能一一形容:1. 鱼刺身(忘记咗系咩鱼😅)、螺肉(用木鱼汤泡过,好爽甜),配萝卜紫苏叶系用来refresh2. 石垣螺、池鱼加麻油、小肌黄鱼3. 紫苏叶包萝卜吞拿鱼酱油渍、海胆鲜腐竹、bb黄鱼、配梅酒浸番茄refresh:个海胆腐竹真系好鲜甜4. 紫苏叶包秋刀鱼(中间有姜同葱)、橄榄油浸沙甸鱼(上半系新鲜、下半系炸),配龙珠果(refresh)5. 鱼子虾拖罗蓉、9洲岛虾(配紫苏叶花),配whisky密瓜(refresh)6. 八爪鱼吸盘、象拔蚌、虾、蚝、配熊本番茄冰蓉refresh,同sake (Gin set独有)7. 鱼刺身(再次唔记得系咩鱼),螺肉8. 安康鱼

2. 石垣螺、池鱼加麻油、小肌黄鱼

7. 鱼刺身(再次唔记得系咩鱼),螺肉

8. 安康鱼肝 (Gin set独有)

9. 蟹肉 (Gin set独有)

10. 松茸菇饭、青柠啫喱 (另一个set独有)- 个菇系炸嘅,系超级好食,而且卖相好得意

11. 鲍鱼(黑松露忌廉汁)芦笋 (Gin set独有) - 鲜味之余又有西式creamy feel, 男友大爱

Sushi:

九州沙榷鱼

秋刀鱼

拖罗(飞筋)

海胆

京都鲭鱼 (Gin set独有)

拖罗筋

-松茸鸡汤: 饮完令我有冲动去买松茸煲汤

-玉子

-咖啡酒

-静冈密瓜

-绿茶雪糕、春卷
2019-09-14
2019-09-27 1009 浏览
Zing大厦有几间寿司店,以前去开楽寿司 Kishoku,听闻鮨吟 Sushi Gin也是同一老板,所以去试试它们的Omakase lunch. 今次没有Bar台因为己经订满了。因为是冬天,所以Omakase当然有蟹类的料理,烧蟹壳、蟹肉、蟹刺身等,还有一只小蟹作装饰,其实小蟹也是可吃的。原只海胆也是十分新鲜。也有拖罗配上紫苏叶食用。刺身类还有我最喜欢的烧拖罗、去皮鱼、虾等等。接下来的寿司也没有令我失望。吃过所有寿司刺身後,配上了贝汤和日本蜜瓜作甜点。完美满足的Lunch,这间餐厅也算是铜锣湾我挺喜欢的日本餐厅之一。
2019-01-11
2019-09-20 807 浏览
天气热得叫人胃口不振,相约食友吃饭都在找消暑菜式,今晚来到铜锣湾鮨吟Sushi Gin的厨师发办,可说正好对症下药。紫云丹伴威士忌蜜瓜的配搭中,除了威士忌蜜瓜的突出酒香,其实还有肥美的拖罗蓉及爆汁三文鱼籽在紫海胆当中,可惜紫海胆实在太抢眼又太鲜甜,其他的配搭也变了配角。寿司先上炙烧拖罗筋及剥皮鱼加肝酱,烧过的拖罗除了焦香也涌出浓浓油香,而剥皮鱼的肉身鲜甜,加上嫩滑的鱼肝吃着是双重享受。 鲔鱼腩用上的是大拖罗,其外观油亮及油份之重,加上入口即溶的感觉,令人吃罢三魂唔见了七魄,跟着送上的鲭鱼棒用上京都出产的鲭鱼,大厨解说其特点是比普通的更肥美,灸烧过後用上浸过热醋的昆布围包後的鲭鱼棒,其鱼油香果然是非一般的鲭鱼可比美。 紫云丹这名字看似有点陌生,但当大厨将一板肥美的海胆呈上,再将几片几片的色泽金黄且厚身海胆放在寿司米饭上後,紫云丹这三个字已在脑中跟美味挂钩。 鰯鱼卷中的鰯鱼其实是沙甸鱼,大厨用上肥美沙甸鱼入馔,配上黄瓜姜花及脆口紫菜後,又是一道令人边写边回味的出品。 吸物即是汤汁,而今晚的是含丰富骨胶原的鲔鱼中落骨汤,它的清甜刚好可洗涤菜式的油腻,而杯身"鮨吟"二字在杯身遇热後还会

吸物即是汤汁,而今晚的是含丰富骨胶原的鲔鱼中落骨汤,它的清甜刚好可洗涤菜式的油腻,而杯身"鮨吟"二字在杯身遇热後还会变成啡红色,可见店家对其他细节也是一丝不苟。
甜品是多汁的日本蜜瓜及蛋糕,香口炸红豆糕及而最後才来的虾香蛋糕,而蛋糕只用蛋黄蛋白而没下面粉,所以蛋味极浓,加上大厨在调制中加入基围虾粉来吊味,难怪蛋味以外还有咸香在徘徊。
日本在一年四季都有着不同特色的时令食材出产,这个厨师发办除了让人见识到夏季食材的美味,也令味蕾在盛夏中耳目一新。
2019-09-16 705 浏览
第一次食omakase上网揾左好多资源 最後拣左呢间 订左7点~坐吧枱服务员好好招呼 食物都好好食食到一半其实已经好饱😂最有惊喜竟然系北寄贝寿司 真系好新鲜 咬落去系弹牙同爽脆 冇得输其次系拖罗筋 再来就系海胆军舰山拉🤤和食方面有啲逊色 得松露和牛饭一道 不过味道都唔错嘅 可惜份量就真系得一啖有两道菜都搭配一杯仔嘅酒 令成道菜味道昇华最後仲有个鸡汤个汤都系不得了 十分回味 可以嘅话想再添多杯可惜嘅系 有食到虾殻 头发 饮汤个杯仲烂左差啲戒到嘴 位置有啲逼 同埋当日另一边嘅吧枱好像订左7至8位左右 搞到好嘈...整体都ok嘅除左食品有少少问题之外枱务同招待都好好👍🏻
第一次食omakase

最後仲有个鸡汤个汤都系不得了 十分回味 可以嘅话想再添多杯

整体都ok嘅除左食品有少少问题之外枱务同招待都好好👍🏻
$2000
2019-08-28 1036 浏览
其实已经唔系第一次去Sushi Gin, 之前都系朋友推介先知,论食物质素,环境,服务,午餐算是抵食之选!当日我哋坐Bar table,拣咗12件寿司set,个12件寿司系师傅当日决定。本来都担心得12件寿司唔够饱,但其实个set除咗有12件寿司之外,仲有前菜沙律,手卷,面豉汤,蒸蛋同雪糕做甜品. 食完真系捧着个肚走!师傅每上一件寿司都会细心讲解系乜黎,值得一提系个海胆寿司, 我哋四个人四件寿司用咗成板海胆,另外件北寄贝寿司摆上台仲识郁,证明佢有几新鲜!重点推介手卷,紫菜超级脆,包住d拖罗蓉,真系超级好食!睇图都知食材新鲜!大满足

睇图都知食材新鲜!大满足
2019-08-27
2019-08-03 1227 浏览
Sushi Gin呢个名听左好耐,一直都想试,今次终於book左去食lunch omakase。For 12 pieces sushi,$498呢个价位算偏高,所以更加有期望!可惜食完之後难免有点失望😞无论系食材选料定系师傅功夫都冇乜惊喜,而且食落又唔系话超新鲜。绝对唔系差但呢个质素我觉得最多值around$3xx 🤨🤨.去相.•北海道海胆•系海胆山啊但可惜冇乜鲜甜味🥺.•拖罗•唔错👌🏻.•九洲花竹虾•通常食熟嘅,生食我prefer牡丹虾.•北海道带子•.•金目鲷•.•平政鱼•.•深海池鱼•.•姜葱池鱼•.•酱油渍赤身•.•鲣鱼•.•赤鯥•呢件几好,火炙过鱼脂好香.最後一件小卷.
去相
•北海道海胆•系海胆山啊但可惜冇乜鲜甜味🥺

•拖罗•唔错👌🏻

•九洲花竹虾•通常食熟嘅,生食我prefer牡丹虾

•北海道带子•

•金目鲷•

•平政鱼•

•深海池鱼•

•姜葱池鱼•

•酱油渍赤身•

•鲣鱼•

•赤鯥•呢件几好,火炙过鱼脂好香

最後一件小卷

2019-07-23 969 浏览
我真系好钟意食omakase!毫无烦恼,师傅帮你谂好,够哂惊喜,只要乖乖坐低,野食直接送到你眼前。今日黎左呢间位於铜锣湾高层日本🇯🇵师傅发办庆祝。好高人气好多明星艺人都黎打卡🤗个景仲好靓,可以一路望住师傅准备料理,一边睇住个靓景,令人舒服。大家仲要去厕所参观一下,都好高级好靓🤭🤭哈!今日有 杜师傅为我们烹调👨🏻‍🍳佢多年经验仲系日本🇯🇵打滚过同经常去日本搜罗时令食材,而且每道菜都系佢精心设计,好有创意够哂厉害。👍餐厅推出左最新菜单《夏日限定厨师发办 SUSHI GIN》,真系好令我惊喜,可以话我食过最好味又最多野食最正既一次!😍竟然有17道菜式,而且好多都系好珍贵时令食材,超新鲜!前菜🍚🐟真鲈鱼昆布渍鲈鱼用左昆布渍调味,令到味道鲜点咸香,几开胃。赤羽太,粒贝,鲣鱼高汤烫霜 🐟呢款鱼既味道本身淡味,加左鲣鱼既浓汤加热,令到鱼鲜味带出,再沾上木鱼花酱汁,味道立即变得浓味。好好味!😍这个前菜简直似一幅画咁,放到好靓!😍分别系赤身紫苏大根卷、琵琶湖稚鮎、唐扬本州沢蟹、鱼子酱白海老鲔鱼他他、熊本蕃茄要跟住个次序去食,编排得好好。先系鱼子酱白海老鲔鱼他他,师傅提醒要一啖放入口!哗,口感层次非常丰富
我真系好钟意食omakase!

大家仲要去厕所参观一下,都好高级好靓🤭🤭哈!

竟然有17道菜式,而且好多都系好珍贵时令食材,超新鲜!

前菜🍚

🐟真鲈鱼昆布渍
鲈鱼用左昆布渍调味,令到味道鲜点咸香,几开胃。

赤羽太,粒贝,鲣鱼高汤烫霜 🐟

这个前菜简直似一幅画咁,放到好靓!😍
分别系

要跟住个次序去食,编排得好好。
先系鱼子酱白海老鲔鱼他他,师傅提醒要一啖放入口!哗,口感层次非常丰富!
浓烈爽口既鱼子酱,加上海虾既爽口肉质同鲔鱼既鲜味,好味到真系难以忘记!

赤身紫苏大根卷 ,用左姜醋汁浸泡既萝卜丝,食落酸酸地,好醒胃!

条鱼仔系 来自琵琶湖既稚鮎,同只蟹就系来自本州,炸到好脆卜卜,好香脆😆

熊本蕃茄:非常鲜甜又多汁,好解腻呀!🍅

煮物

缟海老土佐酢啫喱:
呢个好特别,啫喱里面有只海老同放满虾籽,口感非常爽口虾味又带点酸甜,好开胃。

鮟鱇鱼肝水云酢:好多油脂甘香既鱼肝,放入口既溶,食落有啲辣味,好正好惹味😋😋

呢个好靓,用左个罐仔放左 由蛋黄乳酪酱既渡蟹同放满浓郁既虾膏濑尿虾,味道好浓烈又鲜味,好钟意呢道菜。

🍧象拔蚌、牡丹虾、岩牡蛎 加上即刨既熊本蕃茄冰❄️食落非常清新夏日既感觉,配搭好创新又好match! 蕃茄真系好清甜,配上新鲜既海鲜,真系好味到极点!

缟鰺鱼伴鱼肝酱🐟深海池鱼 质感甘香顺滑 加上咸香既缟鰺鱼肝酱,味道更昇华!

平政鱼伴柚子胡椒大根蓉:
用左平政鱼包住左柚子萝卜蓉,食落酸酸地,好开胃!
火炙过既金目鲷,好多油脂,口感嫩滑肥。
仲有九州海螺🐚。

睇到呢个画面真系流哂口水!
原只既北海道紫海胆,真系好少咁样食到!
好靓呀!😍😍😍加左啲拖罗蓉同三文鱼籽,令到味道无咁腻,海胆真系超浓郁,好鲜甜又creamy !

食完之後再衬番粒威士忌蜜瓜,👍真系好解腻呀,好甜。

穴子冻、穴子八番卷、穴子天
系由海鳗制成既理料,三种口味,好有创意!

鲍鱼白露笋松露煮
第一次食到北海道既鲍鱼,口感好烟韧。本身无咩味,靠佢个白松露同白露笋调味!浓郁既白松露忌廉汁,好香滑。好钟意个汁好creamy!😋

食左咁多肉,就轮到沙律,解一解油腻。
有未来粟米、大根千切沙律、熊本蕃茄、红酒荞头
🥗🥬🍅🌽
个日本粟米真系好甜呀,一咬啲汁流哂出黎,好味。👍

之後就轮到寿司喇!🍣
先来:来自九洲大分剥皮鱼伴鱼肝酱,好滑溜呀好鲜味,加左鱼肝酱,食落好香浓。

鰯鱼卷🍙由沙丁鱼姜葱黄瓜🥒卷成,食落多种口味,好有层次,好清脆。

鲭鱼棒:呢个几特别,面头一块透明既昆布色裹鲭鱼片,食落酸酸咸咸。
鲔鱼腩,鲔鱼筋😍😍😍😋😋系拖罗呀!!好正呀。真系超丰富鱼油脂,好肥美,放入口即刻溶,真系太美味!有筋既拖罗就无咁腻,有嚼劲。

超多层既紫海胆寿司😱😱🤭🤭见住师傅系咁搭高啲海胆,真系好正。海水味浓烈又鲜甜,回味无穷呀!

之後就鲔鱼中落骨汤:用黎帮左消化下。
落左滑溜溜感觉既蒓菜🥬又几特别,清清地几好饮。

食左咁耐,终於到左甜品喇!

竟然有三款甜品,好夸张🤣😱😱😍😍
虾味蛋糕,日本蜜瓜 同炸红豆蓉

想讲一讲个蛋糕,几好味,食落真系有阵虾既味,蛋糕无用面粉,只用鸡蛋制成,所以食落蛋味特别香。
再配埋杯咖啡酒,真系好香浓好衬呀!😍
成餐饭食得好开心,赞口不绝呀👍
呢间omakase 可以说是我食过咁多次师傅发办 ,最丰富,最多野食,最值的一次,真的不能错过呀!😋食完真系好满意!而且原来仲有好多艺人都黎食过架😍餐厅环境好靓,好有feel,仲对住个靓景,望住个天慢慢天黑,好靓呀。当然仲重要既系可以望住师傅好认真咁帮我地制作美食啦!正呀😽餐厅最近推出左「夏日限定餐牌」,一定要拣佢呀!每道菜师傅都好nice咁一一介绍,食材都是当日新鲜运送,最岩时令,所以一定新鲜!😍❤️第一道前菜:真鲈鱼昆布渍利用昆布包着鲈鱼🐟令到鱼肉完全吸收哂昆布既鲜味,好入味,食落口感烟韧鲜味!❤️第二道前菜:赤羽太,粒贝,鲣鱼高汤烫霜 🍲系刺身上倒入鲣鱼高汤加热,味道鲜甜,再沾上餐厅自家熬制而成既木鱼花酱油,令到鱼肉既鲜味更加提升!好味😋❤️第三道前菜:赤身紫苏大根卷、琵琶湖稚鮎、唐扬本州沢,蟹、鱼子酱白海老鲔鱼他他、熊本蕃茄。超开胃前菜!放到好靓😍好似艺术品咁!-鱼子酱白海老鲔鱼他他呢款他他 衬得好match,第一层鱼子酱,下层放有白海老 ,最底层则是拖罗蓉,师傅建议一啖放入口!难以形容的滋味,口感层次相当丰富,带出鱼子酱既浓味,虾肉爽口鲜味,拖罗鱼油既香味!好喜欢🤤赤身紫苏大根卷(

当然仲重要既系可以望住师傅好认真咁帮我地制作美食啦!正呀😽

餐厅最近推出左「夏日限定餐牌」,一定要拣佢呀!

❤️第一道前菜:
真鲈鱼昆布渍

❤️第二道前菜:
赤羽太,粒贝,鲣鱼高汤烫霜 🍲

❤️第三道前菜:
超开胃前菜!放到好靓😍好似艺术品咁!

-鱼子酱白海老鲔鱼他他

赤身紫苏大根卷(右上)
是一块萝卜姜醋,包住紫苏叶同酱油渍鲔鱼,味道几特别,酸酸地又带点咸香味。

唐扬本州沢蟹 ,琵琶湖稚鮎
鱼仔系黎自琵琶湖养殖既稚鮎 同本州沢蟹 经油炸後,食落相当之香脆!成只都食得!

再食粒 日本熊本蕃茄🍅解解腻!Omg,好甜好多汁呀!

刺身🍣
⭐️缟海老土佐酢啫喱:
来自北海道既海老,产量好少所以相当珍贵!
而且好多虾膏,虾肉相当弹牙带鲜甜。
底层仲加左土佐酢啫喱,酸酸甜甜,好清新既感觉😋

⭐️鮟鱇鱼肝水云酢

这个鮟鱇鱼肝做法独特,加了柚子胡椒慢煮,食落有少少辣味,油脂劲丰富,放入口即融化,好正!

⭐️蛋黄乳酪酱渡蟹、车子慢煮配虾膏🦐
呢个都好好味呀!用左个靓盒盛载,一打开好精致。

将蟹肉捞入蛋黄醋酱,味道浓郁好香蛋黄味又带出蟹鲜味。

车子:即系赖尿虾,淋上虾头烧成的酱汁,浓烈既鲜味更加提升,肉质好烟韧好味👍😋

⭐️象拔蚌、牡丹虾、岩牡蛎伴熊本蕃茄冰
又系超好味之作品!😍

有象拔蚌、牡丹虾同大大只蚝,加入糖醋辣辣同熊本蕃茄即磨既冰🍧,不得了😍
食落真系透心凉,酸酸甜甜真系好开胃!配搭得好好。
另外仲配埋清酒🍶:天游琳,真系好夹呀!

⭐️-缟鰺鱼伴鱼肝酱(左下):
深海池鱼王刺身,肉质爽口嫩滑,加上鱼肝酱,鲜味十足!

-平政鱼伴柚子胡椒大根蓉
右上)
平政鱼都系第一次食,食落鱼油脂丰腴,配上柚子胡椒萝卜蓉,一啖食,真系好清新开胃呀!
-火炙金目鲷
右下)原来火炙过既金目鲷更加好味,烧到好香好多油脂逼出,好惹味。

-九州海螺🐚:肉质好爽口有少少香辣味。

🍈北海道紫云丹伴威士忌蜜瓜:
紫云指 紫海胆!😳OMG!!系原只紫海胆👾!
劲好味!味道超浓郁甘甜!
再连埋拖罗蓉三文鱼籽,一啖放入口!
我的天呀⋯⋯🤤🤤不得了!

食完咁浓味既海胆,再食粒香甜既威士忌🥃蜜瓜,真系好正,清一清味道,好甜呀😀

🍲煮物:
鲍鱼白露笋松露煮

又是不得了!
来自北海道鲍鱼,产量好少,好矜贵🙀
经过16小时以清酒蒸煮,加上白松露忌廉汁调味,口感柔腍 味道鲜美浓郁。而且配上爽口白露笋 衬托,呢个松露汁简直perfect 😭

🍤烧物:

穴子冻、穴子八番卷、穴子天
三款烧物都系用左星鳗 制成。
几有创意。先食个啫喱冻,好清新滑溜。

八番卷:系用星鳗包住白露笋,上面加左一片梅肉啫喱,中和一下油腻感。

天妇罗星鳗,炸到好香脆🍤

🥗沙律:沙律
未来粟米、大根千切沙律、熊本蕃茄、红酒荞头

-粟米望落好浅色,以为唔会好味得去边。点知!原来系咁多汁咁甜😍太惊喜!

-萝卜丝沙律 加上醋酱,清新开胃。

-又有熊本蕃茄🤤🤤正
-浸过红酒既荞头🍷又几香几衬喎!好醒胃!

🍣寿司:有5款,每件都真系超正,谂番都好想再食!🤤🤤

🍣九洲大分剥皮鱼伴鱼肝酱:超肥美!经过火烧一烧,鱼肝酱同鱼油完全溶化,鲜香美味🤭

🍣鰯鱼卷:沙丁鱼,都系第一次以寿司形式见到感味道好浓郁,加左葱姜黄瓜丝,食落唔会话腥。
另外配左杯专属伴沙丁鱼既清酒🍶又真系好夹。

🍣鲔鱼腩:超肥美大拖罗,脂肪油份最高,无筋位,放入口即溶,真系好正!😍
🍣紫云丹:厚厚一层海胆山,一啖放入口,那种澎湃,真系好难形容有几咁好味🤤

🍣鲭鱼棒:火炙鲭鱼,加上透明一块昆布片,食落有紫苏香味,酸酸咸咸,几特别!

🍣鲔鱼筋:拖罗带筋部位,口感比较烟韧,但都好鲜味

食到最後真系好饱!!

送上 一杯:鲔鱼中落骨汤
个杯好靓,会慢慢变色架!😳
个汤用左鲔鱼中落骨熬制而成,加上滑溜既蒓菜,口感好特别,可以有助消化。几好饮!

甜品🍮

-北海道清甜蜜瓜🍈
-基围虾蛋糕🍰,食落真系有虾既咸香味,同好香既蛋味,好松软😋配埋咖啡清酒,好好饮!
-炸绿茶豆沙蓉 🍘 甜甜地,炸到好香。

呢餐饭真系太饱太丰富喇!👍👍👍👍赞

2019-07-10 861 浏览
已经不是第一次去sushi Gin 吃寿司。去过港岛区很多寿司店,比较过後还是最爱这里。每次也指定要杜(刀)师傅。omakase 套餐又刀师傅为我们预备。食品上菜通常先来一些头盘小吃。鸡泡鱼乾,蟹脆,番茄等。保证吃到饱,食材亦非常新鲜。菜式多不胜数,其实比较深刻的是煎沙甸鱼。它放在罐头里却是新鲜鱼肉。色香味十足。这道是夏天新菜式,冰镇西瓜番茄冰(酸酸辣辣)配上生蚝。敏感牙齿要注意!松露鲍鱼比食海胆!新鲜份量多。 後来有一种河鱼是当季食材,我们也有机会嚐到。刀师傅的蟹膏炒饭最经典。甜品有新鲜蜜瓜,益力多雪糕或绿茶雪糕。

omakase 套餐又刀师傅为我们预备。

松露鲍鱼

比食海胆!新鲜份量多。

2019-07-05
2019-02-16 2862 浏览
今日同友人黎食lunch嘅omakase,因为贪佢会比夜晚食平,不过呢度lunch嘅omakase都唔算平,计埋加一每人都要$1300到。呢间omakase唔算系我食过最好食嘅,因为overall 食材唔算系最有鲜味,但胜在够多样化同花臣。一黎到就巳经比佢嘅环境吸引住,bar枱对住大玻璃,好开扬好舒服嘅感觉。金针菜串烧 - 好清新而且唔油腻,作为前菜算系几开胃萤光鱿鱼串烧 - 第一次食熟嘅萤光鱿鱼,我自己唔太喜欢食到头入面熟左嘅肉,有d腥同奇怪海胆豆腐 (右) - 豆腐好甜好好味,反而个海胆我觉得唔算新鲜,虽然唔腥但无甜味,配合个醋汁酸酸地先带返少少鲜味出黎鱼子酱白虾 (左) - 其实个白虾无咩味,但配合个咸咸地又甜甜地嘅caviar,即刻好味左!梅酒蕃茄 (中)深海池鱼 (左) - 加左葱之後好refreshing,唔加豉油都得,都好鲜肝酱剥皮鱼 (中) - 虽然师傅话个肝酱冇乜味,不过加咗少少豉油之後,配合埋个剥皮鱼一齐食,咸咸地好好食,个豉油亦唔会抢左剥皮鱼本身嘅鲜味,算系我成个omakase入面最喜爱嘅头三位!烧金目鲷 (右下) - 虽然烧得几好食,但奈何可能等得太耐,冻左

金针菜串烧 - 好清新而且唔油腻,作为前菜算系几开胃

梅酒蕃茄 (中)

烧金目鲷 (右下) - 虽然烧得几好食,但奈何可能等得太耐,冻左,即刻扣左d分

海螺+海带 (右上) - 海螺系新鲜,但个海带有d乾

缟虾 - 缟虾加左虾膏同用醋整成嘅啫喱捞埋一齐,令到个虾好清甜,加上缟虾本身都好清爽好有弹性

紫叶叶紫菜吞拿鱼 - 哗!个卖相绝对系赢唒,厚厚一大块吞拿鱼十分肥美,不过我唔太锺意紫苏叶

吉列鲍鱼 (碗内) - 虽然个吉列炸得好脆个鲍鱼都好弹牙,但个鲍鱼冇咩味
白萝卜+面豉酱 (碗外) - 两样野加埋几夹,作为配菜嘅佢我觉得比主菜好食

冰菜 - 几特别嘅一道菜,第一次咁样食菜,好爽好甜👍🏻

水八爪寿司 - 加左柚子汁酸酸地令水八爪更有鲜味

池鱼寿司 - 配合左姜溶同葱,我觉得令到池鱼味道减左,本身池鱼自己都好够味,唔加其他野可能更好

大吞拿鱼寿司 - 我最爱嘅一味,入口即溶,好甜好肥美但唔会好腻。师傅话呢个吞拿鱼系去左筋,所以好有诚意☺️

海胆寿司 - 一间日本店d鱼生新唔新鲜,睇海胆就会见真章,因为海胆一雪得耐就会太冻,有种死同乾嘅感觉,同无唒甜味。虽然呢件海胆寿司卖相十分呃like,但我觉得唔够新鲜,虽然比之前但个海胆豆腐好,但都系太冰,唔够甜

大呑拿鱼筋寿司 - 第一次食吞拿鱼筋,以为系会好爽口弹牙,点知原来佢同吞拿鱼一样,系入口即溶,吞拿鱼嘅油好香好肥,成个寿司好有惊喜🤩

立鱼海鲜汤 - 加左蚬肉同带子,不过不失,海鲜汤最怕有腥味,好在呢个都唔算腥

海棉蛋糕配冲绳咖啡酒 - 个冲绳咖啡酒都几好饮,酒味唔算重,中和返海棉蛋糕嘅甜,几好

日向下 (生果) - 第一次食呢一个生果,店员话系柚子+柠檬嘅合成品,个样有啲似柚子,未到其实都系似柚子多过柠檬,但系食落都有柠檬嘅酸
一向锺情食Omakase ,试过好多香港同东京嘅日本餐厅,其实好多人都锺意两者去比较,但我个人觉得虽然唔同,但唔代表香港嘅一定比较差。每次去东京都搵传统而出名嘅餐厅,或者有一两星的去试,因为我个人觉得日本米芝莲嘅list 比香港同韩国靠得住,亦或者日本传统嘅餐厅真系做一百几十年亦坚持保持食物嘅质素,令公认度大大提高。而日本嘅Omakase 最紧要系食物嘅质素同师傅嘅功力,真系唔系讲笑,以前亦觉得如果材料好就边个整都好味(但唔代表年轻嘅师傅唔好),曾经试过去东京一间米芝莲嘅餐厅,第一次去超好味,第二次去换咗师傅黑口黑面兼且Hea做,真系超难食🤮而香港嘅日本餐厅当然亦需靠材料嘅新鲜度,但始终无可能间间餐厅都有一个日本师傅坐阵,所以香港嘅Omakase 比较花巧,食物嘅陈列比较presentable ,但亦要靠当造嘅食材去带出整餐饭嘅质素。Sushi Gin 我觉得比一般传统嘅日本餐厅加入不同嘅sauce 以及不同食材嘅配合令每度菜或每件寿司入口嘅感觉亦好不同,每度菜亦有不同嘅惊喜,而且配合不同客人嘅口味亦有所变化,上个月去咗两次lunch 一次Dinner ,虽然每隔一星期去一次,但每餐的

而香港嘅日本餐厅当然亦需靠材料嘅新鲜度,但始终无可能间间餐厅都有一个日本师傅坐阵,所以香港嘅Omakase 比较花巧,食物嘅陈列比较presentable ,但亦要靠当造嘅食材去带出整餐饭嘅质素。Sushi Gin 我觉得比一般传统嘅日本餐厅加入不同嘅sauce 以及不同食材嘅配合令每度菜或每件寿司入口嘅感觉亦好不同,每度菜亦有不同嘅惊喜,而且配合不同客人嘅口味亦有所变化,上个月去咗两次lunch 一次Dinner ,虽然每隔一星期去一次,但每餐的组合及效果亦有不同👍🏻👍🏻当然,以lunch $3-400的价钱,性价比十分高,但dinner 嘅食材比较特别,价钱虽然较高,但质素亦比顕地比lunch 更高👍🏻👍🏻

师傅的态度绝对令整餐大大加分,做Omakase 嘅师傅同客人嘅互动非常重要,但唔代表多野讲就好,我个人比较太多口水嘅师傅,试过另一间日本餐厅嘅师傅令我十分反感,好似做戏咁夸张,但Sushi Gin嘅师傅恰到好处,整餐饭食得舒舒服服👍🏻👍🏻
2019-01-23 1408 浏览
Came here for lunch. Ordered the 12 piece deluxe sushi platter. I think it was good but not great. The sushi pieces were pre-cut before I ordered so they were a bit dry to me. Given it’s lunch, I can see why they want to have all the fish pre-cut. Chutoro was good. Generous portion of uni served. Preferred aji not chopped up. The tamago was below average.
2018-12-18
2019-01-20 1540 浏览
大家应该清楚中午omakase不如晚餐的新鲜不太新鲜也可接受 但是款式零惊喜鱼的质量真心一般....我个人觉得在板长寿司吃的质量和这间差不多! 给了$1200人头一位的lunch 我认为一点都不值..非常失望!很多东西都是预先做好的..厨师只是从雪柜拿出来!我明白lunch hour 是很忙! 但我觉得这间餐厅非常没有心!吃厨师发板其实是要吃厨师的精粹和心机! 但这点我在这间餐厅完全看不出来! 我只是觉得所有厨师都忙於做食物给其他客人! 好像是只为做而做!食物质量实在太差! 鱼生的质量很不新鲜!职员态度是几好的!餐厅装修还可以! 这里的omakase绝对对不起这个价钱!以这个价位完全可以在另一家吃到更好的.以後都不会再去这间餐厅 就算朋友请我都会劝告去另一家.我之前就是看了其中一个open rice 的食後感写得几好所以才选择这间餐厅....但我相信写这一个食後感的人应该很少去吃omakase 所以才觉得好吃! 只有很少去吃omakase 的人才会觉得好吃!
大家应该清楚中午omakase不如晚餐的新鲜

不太新鲜也可接受 但是款式零惊喜

很多东西都是预先做好的..厨师只是从雪柜拿出来!
我明白lunch hour 是很忙!
但我觉得这间餐厅非常没有心!

食物质量实在太差! 鱼生的质量很不新鲜!

职员态度是几好的!餐厅装修还可以!

这里的omakase绝对对不起这个价钱!

以这个价位完全可以在另一家吃到更好的.

以後都不会再去这间餐厅 就算朋友请我都会劝告去另一家.

只有很少去吃omakase 的人才会觉得好吃!
2019-01-20 939 浏览
叫咗12贯寿司 lunch set $498,有虎虾、金目鲷、剥皮鱼、帆立贝、赤身、中拖罗、紫海胆、BB银鳕鱼、鲭鱼、深海池鱼、鰤鱼、赤鯥,及最後的碎葱吞拿鱼手卷,鱼/海鲜的种类叫做高档,但呢个价钱冇大拖罗有点失望。其中比较喜欢的有紫海胆、中拖罗同鲭鱼,但未见惊艳,而其他则一般般,鱼生切得比较薄,部份某几件冇乜鱼鲜味(尤其吞拿鱼手卷!),调味却比较浓。跟餐有前菜(角切鱼生小碗)、沙律、蒸蛋、面豉汤同雪糕(入面系有冰的)。总括来说系冇惊喜有失望,应该未必会再来。