2019-04-27 888 浏览
學完日文同男朋友去食飯,男朋友話想食生勾勾,之前話係太子見到有間小店,感覺好隱世,所以就決定去一試究竟。兩個人滿心期待入到店舖,店面好細,我地兩個上左樓上坐,整間店都充滿日本FEEL,佈置得好精緻好有情調。自選壽司飯印象中魚生飯要叫足$130先可以(但差少少價錢都可以),自己自問唔係咩魚生都喜歡食,呢度選擇都唔係多,叫左兩款三文魚,甜蝦同埋蟹鉗先勉強落到單。另外男朋友就揀左吞拿魚、海膽、中華沙津。一上菜個時,見到滿滿材料舖滿碗面,心諗一定會好好食流曬口水。點知一食落去,「個飯咁熱既喂?」,我期待個飯係少少凍既,又或者我都知有魚生飯係常溫,但真係未食過個飯咁熱,似係岩岩煲好勺出黎咁,而且唔係珍珠米,亦都無加醋係入面,EXACTLY就係一個平時食既白飯。個飯熱到放係上面既魚生都半凍半熱咁,食落去真係百感交雜。自己黎講真係幾鍾意食三文魚,對三文魚都無乜要求,但呢個三文魚夾落去係碎架,夾唔起成舊。其他甜蝦、海膽、吞拿魚都係一般,最好食竟然會係中華沙津,sosad。免治雞肉棒雞肉棒味道一般,外層芝士同咸蛋黃碎加番少少分。另外,仲叫左扇貝同埋吉列炸蠔,扇貝味道還可以,無粉絲失色左少少,炸蠔自己無食

自選壽司

另外男朋友就揀左吞拿魚、海膽、中華沙津。

免治雞肉棒

雞肉棒味道一般,外層芝士同咸蛋黃碎加番少少分。

另外,仲叫左扇貝同埋吉列炸蠔,扇貝味道還可以,無粉絲失色左少少,炸蠔自己無食,男朋友話都可以。

我地實際上叫了三個小食,兩個魚生飯,同埋兩杯飲品(樽裝烏龍茶同波子汽水),唔算叫得少野,但埋單見到張單差唔多$600,呢個價錢已經可以去間舖面靚、質素高既餐廳食野。但係呢個舖既食物質素完全唔值!!本來好少比負評,但今次真係唔寫唔得。今次當係比錢買左個經驗,之後都唔會再幫襯。
2019-03-23
價錢貴-3人食$800....唔飽肚,呢個價錢去食放題或者自助餐都可以了....睇到張單都諤然😡唔好食-招牌蟹膏飯!影相就幾靚,食落淡而無味,串燒味道非一般的淡。全餐除左條香腸太咸,根本淡而無味。簡直不知所謂!份量少,款式少- 百無!壽司及刺身呢d基本野都無,屈人食貴價串燒,串燒仲要無乜款式。飲品鍾類少,無咩選擇。座得逼-3人逼系後巷食野,隔離系廁所,無下次囉!好評個推咩人,大家心里有數啦!結論系:入黑名單。永不幫襯!

份量少,款式少- 百無!壽司刺身呢d基本野都無,屈人食貴價串燒,串燒仲要無乜款式。飲品鍾類少,無咩選擇。

座得逼-3人逼系後巷食野,隔離系廁所,無下次囉!

好評個推咩人,大家心里有數啦!結論系:入黑名單。永不幫襯!
話說我星期日 我同我Dfriend 嗌左幾個便當 啦然後我就坐咗喺樓上慢慢等啦 我等到差唔多一個鐘我落去搵過阿姐問吓我個便當整好未 跟住佢話差唔多 然後我再上返去慢慢等啦 等下等下又過咗半個鐘跟住我落去問佢 佢就走入廚房問過好後生嘅廚師 點知佢未整好 不過我都體諒佢 因為我見到佢好忙 跟住我同佢講我等到唔耐煩好嬲話要退錢啦 點知阿姐同我講俾咗錢一定要食 我嗰陣時真係o左我心諗廚師又未整點解唔可以退錢 阿姐服務態度超差 我覺得需要培訓下
跟住我落去問佢 佢就走入廚房問過好後生嘅廚師
點知阿姐同我講俾咗錢一定要食 我嗰陣時真係o左
2019-02-03
等候时间
120 分钟 (堂食)
2019-02-01 437 浏览
中華沙律normal燒菠蘿normal元祖拉麵豚肉無味,湯底無味燒牛舌算係唔錯既一款燒雞翼無味,仲要帶血,唔熟,講左話唔要,要退。佢轉頭話幫我再燒熟佢,我就話我唔要喇,同埋咬過仲燒番,最後先話取消。燒雞腎同上一樣唔多熟,而且唔太新鮮,咬左舊口感好差帆立貝差貨,口感梅梅地蒜蓉燒扇貝蒜蓉唔得,扇貝唔係原隻燒,剪開,口感唔新鮮北海道蟹柳壽司唔知係沙律醬款,不過唔多得,完全無蟹柳味海膽壽司舊飯黏到一舊,海膽唔係放雪櫃?食落唔凍,係室溫感覺,口感一般,可能唔新鮮燒茄子好普通,無出面燒得好食小插曲:我地order左成20分鐘,先出得中華沙律,拉麵同燒菠蘿。隔離位遲我地20分鐘到,但佢地早過我們有燒既串燒,我問佢點解隔離遲咁多order都有串燒,我地個d仲未有,佢話跟下先,跟完就拎左未熟既雞翼同雞腎來。
中華沙律

燒牛舌

算係唔錯既一款

燒雞翼

燒雞腎

同上一樣唔多熟,而且唔太新鮮,咬左舊口感好差
雞翼,雞腎,牛舌

生雞翼,生雞腎

帆立貝

差貨,口感梅梅地
帆立貝

蒜蓉燒扇貝

蒜蓉唔得,扇貝唔係原隻燒,剪開,口感唔新鮮
蒜蓉燒扇貝

北海道蟹柳壽司

唔知係沙律醬款,不過唔多得,完全無蟹柳味

海膽壽司

北海道蟹柳壽司&海膽壽司

燒茄子

好普通,無出面燒得好食
燒茄子

2019-02-01
我地等到40分鐘,已經好肚餓,門口大姐話”好快”等多幾分鐘有,等到50分仲未有野食,開始覺得唔對路,再問個大姐,其實仲要等幾耐?!點知問多兩句大姐先話師父未翻到🤬🤬🤬🤬,癡線嫁,佢有冇病丫,廚房冇人,你夠膽叫客入去坐,個大姐唔係以為有客會等到你地d師傅翻,再等埋你開爐再煮野食丫?!🤬🤬🤬唔該做餐廳有d時間觀念,如果師父返唔到咁早,就唔好開鋪開11點啦,做翻晚市算把啦,好心你地d員工再培訓過啦, 明知廚房冇人就唔應該招待客人入去坐, 應該一早入去前同客人講清楚,唔駛阻人時間, 如果唔係之前幫襯過兩次,都覺得呢間野夜晚野食ok, 見你哋開晏晝,打算再幫襯,點知搞到成肚火,冇下次囉!!!PS(見到仲有3張枱有客坐係門口,同我地一樣,白等,等到天荒地老都唔知等緊乜)
2019-01-27
用餐时段
2019-01-23 167 浏览
我係前日放工諗住過嚟試吓個蟹黃飯 然後門口有個阿姐就帶咗我入去 坐喺後行隔離張枱 跟住我同佢講要個蟹黃飯 點知個蟹黃飯勁難食 最嬲都係我一路食飯個阿姐一路喺度叫 咩食飯有位 佢把聲真係勁嘈🤦🏻‍♂️
2019-01-11 385 浏览
舖仔細,有樓上但條樓梯太窄太危險,仆親都唔知點算,上到去坐低張摺凳好似設計有問題咁,挨都唔敢挨,坐得唔舒服就寄望食物好啲啦!但見到隔離枱成碗鰻魚飯冇咩食過就走,為免中伏,叫小小野食下先,點知真係中哂招。雞肉大葱串(雞肉細粒似雞軟骨加上生葱好辣),雞翼串(只有椒鹽粉味),牛舌串(四小粒),牛柳串(點會落孜然粉架),玉子燒(細份到佢吖),野菜拉麵(冇咩菜而且麵質好淋),一個字“渣”。六樣野,加埋一要$295,大家可以睇睇我呢三張相,感受一下。兩條友要再去第度食呀。
,大家可以睇睇我呢三張相,感受一下。兩條友要再去第度食呀。
2019-01-11
用餐时段
自從之前食過一個好好味的馬糞手卷後, 我就愛上了海膽, 慢慢就不斷留意那裡有好味又平的海膽。 於網上見到這間居酒屋, 竟然有$68的海膽飯。所以我就為大家試一試這店質素!店舖是有分兩層, 下層只有4個座位, 其餘的都要上上層。由於在開飯網見到有人說樓上有廁所味, 所以我們選擇坐樓下, 但仍然有少許廁所味, 而且餐具不太乾淨, 真的有點扣分。食物方面就不算太多選擇, 有飯麵, 刺身, 燒物等等。價錢屬中等。當然重頭戲就一定是$68海膽飯, 有一板半的分量, 份量都算足夠。海膽新鮮, 味道鮮甜, 68蚊有如此質素確實不錯。明太子板燒玉子***$48味道不錯, 有點沙律醬的味道, 挺香! 但略嫌$48有點貴。脆軟骨餃子***$38餃子挺香口, 入面有少許脆軟骨, 為平平無奇的餃子添一點口感。汁燒花枝丸***$28這個就是有日式燒汁的味道, 沒有太特別。因為它的皮不是燒得很脆, 就好像吃日式小丸子的味道。 總括而言, 我覺得食物質素還好, 但店內衛生真的需要改善。 所以值不值得嘗試就自己決定嚕! 如果要吃海膽飯就記得預約啦。

明太子板燒玉子***$48

脆軟骨餃子***$38

汁燒花枝丸***$28

2018-11-17
2018-11-30 483 浏览
突然好想食海膽飯~但又覺得好奢侈喎~上網搵到呢間好抵食嘅海膽飯~即刻打電話去book咗8點幾去食~門口唔太大~但入到去啲擺設引幾別緻喎~仲有兩層添~我哋上咗去二樓~旋轉樓梯~但行上去唔知點解感覺有啲驚驚哋~不過都幾特別嘅~我就叫咗海膽飯喇~有一板海膽~不過碗飯好似小緊隻蛋~不過咁抵食~唔好要求咁高啦~味道都ok嘅~朋友就揀咗蟹膏飯~佢話好好食~但一路食一路話肥死佢~講到咁肥,搞到我都唔敢食,怕肥~整體嚟講係抵食嘅~大家可以一試~
突然好想食海膽飯~但又覺得好奢侈喎~
上網搵到呢間好抵食嘅海膽飯~
即刻打電話去book咗8點幾去食~
門口唔太大~但入到去啲擺設引幾別緻喎~

仲有兩層添~我哋上咗去二樓~

旋轉樓梯~但行上去唔知點解感覺有啲驚驚哋~
不過都幾特別嘅~

我就叫咗海膽飯喇~

有一板海膽~不過碗飯好似小緊隻蛋~
不過咁抵食~唔好要求咁高啦~味道都ok嘅~

朋友就揀咗蟹膏飯~

佢話好好食~但一路食一路話肥死佢~
講到咁肥,搞到我都唔敢食,怕肥~

整體嚟講係抵食嘅~大家可以一試~
  • 特製激爆蟹黃飯
  • 秘製海膽飯
2018-11-04 567 浏览
簡直離哂譜,第一次寫食評就是投訴!話說朋友介紹$68海膽飯好抵食就試下啦,還境差,唔衛生,野食耐都算啦,但我食完個海膽飯加生雞蛋就立即中左招!腸胃炎又痾又嘔又發高燒!當時落單都無想過會有生雞蛋的,但成碗飯係你面前唔通叫人換咩!睇完醫生後,就話中左沙門氏菌同大腸桿菌!沙門氏菌會由生雞蛋傳播。間鋪仲要係後巷,就咁睇仲以為係街邊篤串燒嘅鋪頭。食市最重要就係食物嘅衛生,無好嘅環境存放雞蛋就唔好夠膽死俾客人食啦!真係好火滾。以後都唔會再幫襯呀
簡直離哂譜,第一次寫食評就是投訴!

話說朋友介紹$68海膽飯好抵食就試下啦,
還境差,唔衛生,野食耐都算啦,
但我食完個海膽飯加生雞蛋就立即中左招!
睇完醫生後,就話中左沙門氏菌同大腸桿菌!

2018-10-03 828 浏览
我們兩人在社交平台有關這餐廳的宣傳,便慕名而來。一來到,餐廳空無一人,連個帶位的侍應也沒有。最後,等了一會兒才能入座,還被安排上狹窄的閣樓。到了點餐的時候,也等了好一陣子才有人來。我們點了三款菜式:燒三文魚、蟹膏飯、玉子燒。首先蟹膏飯味道偏淡,帶腥味,一吃便知道是罐頭膏,以$158來說完全是不值!其餘兩款菜式就不過不失,但以這個價錢來說份量偏少。除了味道,餐廳衛生環境實在令人擔心。餐紙是上一位客人留下而沒有換,筷子大部份都還有污漬,十分嘔心。另外,閣樓還有一陣廁所的臭味。這樣的服務和質素最後還要收加一服務費令我十分憤怒。這次是我第一次寫食評,希望這餐廳不要遺害人間

這樣的服務和質素最後還要收加一服務費令我十分憤怒。

這次是我第一次寫食評,希望這餐廳不要遺害人間
2018-10-03
2018-09-26 689 浏览
今日路經太子! 發現在一間日本嘢 , 見到一個 蟹糕飯, 睇到就已經被你吸引到, 決定坐低叫一過嚟試下, 真係超級多蟹膏, 唔使自己剝就有糕食。 味道仲要唔差真係超正,蟹控一定不能錯過
2018-09-26
等候时间
15 分钟 (堂食)
  • 特製激爆蟹黃飯
2018-09-18 576 浏览
我平時都唔會寫食評。就算唔好味,最多下次唔去。今次真係太嬲,一定要將經驗講出來。..我今晚同男朋友2個人去食宵夜,叫左:1)蟹膏飯($138)蟹膏同蟹肉明顯係罐頭貨,一碗飯收$138食罐頭,反正唔算太難食就算啦。..2)串燒 x 6 串燒OK,牛舌唔錯,其他就不過不失。..3)三文魚腩刺身一放入口就發覺件刺身中間竟然仲係冰硬(有雪添!)🤢 好明顯係冰格拎出來,未解凍/ 勉強切得開就拎俾我地食。..我地一人食左一件,擺落口就發覺唔對路。埋單時同侍應反映,侍應都好後生下,話要去問下。OK,無問題。..之後個廚師上來解釋,態度囂張:1)話唔可以唔鍾意食就話要退款(大佬,唔係唔鍾意食,係雪到硬掘掘 😑)..2)話好似食麥當勞咁,唔鍾意都無得退錢啦(我地宜家2個人食宵夜都$500,要同麥當勞比較嗎?你地覺得自己間餐廳係麥記同級?)..3)話去其他餐廳,都無得退錢啦(我唔係好挑剔既人,唔會周圍R免費餐。如果食刺身,食到有問題正常自然會出聲。食左咁多次,我試過2次出聲,一次免左件item,一次打個折。經理會講唔好意思,返廚房check下其他貨睇下有無問題。)..廚師理所當然咁講完晒以上,重申無得退款
我今晚同男朋友2個人去食宵夜,叫左:
1)蟹膏飯($138)
2)串燒 x 6
串燒OK,牛舌唔錯,其他就不過不失。
3)三文魚腩刺身
之後個廚師上來解釋,態度囂張:
廚師理所當然咁講完晒以上,重申無得退款。見我地生氣,就話雖然老闆話任何情況下都無得免任何item/ 出過另一件(咩政策黎架😑),不過佢可以私底下俾多客三文魚.....食過一次知道瀨野,唔通仲要咩...
最後我地俾足全數,不歡而散。唔駛講,一定唔會再黎。
希望老闆可以再想想,如果食物真係有問題,會食壞肚,希望可以訓練員工態度好少少,處理事件好d。我地都係想食餐好食既飯,為左咁既小事搞到咁激氣,真係好無奈。

2018-09-17
$250 (宵夜)
2018-09-11 465 浏览
          Soul BBQ 居食屋坐立於太子道西同砵蘭街交界一街角位置,實屬近年太子最火紅既日式餐館之一。據聞由鍾愛日本風土文情既東主所創。聞名不如見面,該處既廚房就係那麼坦蕩蕩甘經營,所有該店既美食皆即叫即燒,遠處就有陣陣燒烤味撲鼻而來,無理由吾進內探個究竟吧?          先談談食物方面吧,過往大家只為該店既主打蟹黃飯蜂擁而至,依家仍然不負各位蟹迷所望,廚師更進一步調味烹煮,做到膏似凝脂,營養確實豐富,味道亦十分鮮美。菜單上亦都增添左好多菜式,不得不提既係海膽飯,廚師選用日本海膽。豐腴、軟滑、鮮甜、甘香、入口即融……統統都無法確切形容海膽既美味,慢慢細嘗該人間極品實在係不能言語既享受。          還有就係水中軟黃金/水中人參之稱既鰻魚,都作料理、飯或拉麵供應。日本素有三年學習打串,一輩子學習烤鰻之說,黎形容料理鰻魚功夫之難。鰻魚飯不膩而香,油脂同瘦肉交融,加上佢地自家秘製醬汁,進一步提升左味感。          拉麵方面要推介日式花腩叉燒拉麵同胡麻冷麵。前者以新鮮五花腩同多款配菜,配以精心餚製湯底;後者則用熟玉子、叉燒、蟹柳蟹子、栗米同青瓜絲作伴,加上日式

拉麵方面要推介日式花腩叉燒拉麵同胡麻冷麵。
前者以新鮮五花腩同多款配菜,配以精心餚製湯底;後者則用熟玉子、叉燒、蟹柳蟹子、栗米同青瓜絲作伴,加上日式胡麻醬絕對滿足我地於炎炎日子裡品嚐涼浸浸冷麵時既爽口滋味。

主食如此吸引,小食亦都多不勝數。炸物方面必推黃金吉列大蝦同吉列南瓜餅。大蝦蝦肉外脆內鮮美彈牙,炸到均勻不油膩;南瓜清甜,炸得金黃鬆脆,大家務必黎嘗一嘗。

燒物更加不能一一盡錄。個人比較愛食牛肉蘆筍串及新推出既黑椒牛舌。牛肉跟蘆筍合二為一捲埋一齊既不搶味,更有開胃既清新感覺。而吃膩左一般坊間乾巴巴既牛舌?呢款配以獨特黑椒醬料既牛舌一定令你口味無窮,食個番尋味。

順帶一提,店家亦很用心,吾喜歡食肉類既朋友同樣有口福
,店內有多款野菜類任君選擇。首推當然係佢地既燒茄子啦。配蒜香又大份又美味已經街知巷聞,依家多左份日燒當然黎試試啦!配左木魚絲又真係另一番味道。

美食當前,大快朵頤之餘,亦深怕錯過左店內眼前一片醉人既日本風景。
邊個吾希望於美麗如畫既環境下大享飽福呢?店內既裝潢可以盡見店主心思。日本既文化風俗、良辰美景都盡入眼簾。樓下既吧檯充滿日式情懷伴隨著富士山既背景,令人賞心悅目。隨住扶梯登上後又會發現另一番景象-櫻花樹下。實在係好強烈既對比,亦為我呢趟找尋美食之旅增添吾少浪漫色彩。

食飽飽走出店外抽口煙,發現店外亦設有東京鐵塔同歌舞伎町做主題背景既座位,實令人有身臨其地既感覺。細聽之下店內多播放著英文情歌,心想店家亦於各方面保留左港式既多模多樣化傳統呢!即使外國人黎亦不會感到陌生吧?實在難得。

的確,此行真係值得!能夠於店內坐享日式料理真係加一享受。
店舖雖小,勝在特色及五臟俱全。於後巷小角但衛生亦保持妥當。店員服務都尚算周到,提提大家,桌上有呼叫器可呼叫服務的。其實,此店一向以外帶自取為主導,排隊情況亦略有所聞,依家裝飾得甘有氣氛,訂位真的要把握早一點。By the way,推薦各位小伙伴們務必來朝聖,真心給個讚
此店美食!
2018-09-09
等候时间
15 分钟 (堂食)
2018-07-24 647 浏览
之前食過一次,當時試唔到佢既蟹黃撈飯,今次再番黎,入坐前已經問左有冇蟹黃撈飯,確認有我地先入坐。拍拖食串燒係唔錯既選擇,樣樣嗌1-2串,可以試多d野之餘又唔會食唔晒。蒜蓉牛油扇貝必食! 店家好細心將扇貝剪開一半方便大家食。好juicy,男友好中意蒜蓉,岩晒佢,仲有好鮮甜,食得出好新鮮👍🏻串燒羊肉呢個就一般喇,無乜羊味,而且燒得太乾。京蔥雞肉串想食d蔬菜類,上次試完金菇同茄子都燒得唔錯,今次都試下京蔥雞肉。都燒得幾香口,中意京蔥既朋友可以試下。蟹黃/膏撈飯個膏撈飯幾野味,應該加左配料炒過調味過。不過就無想像中咁濃蟹味,中意濃濃蟹膏味既朋友可能會失望喇。 不過整體味道係唔錯既。

蒜蓉牛油扇貝

串燒羊肉
呢個就一般喇,無乜羊味,而且燒得太乾。

京蔥雞肉串

蟹黃/膏撈飯