【新派潮州菜·貼合港人住家菜風格‼️】/////鬼滷上個月開設係銅鑼灣一楝大廈最頂層位置🏢環境裝修以紅色為主 有少量吧枱以及卡位位置 亁淨舒服 偏向似私房菜風格(^з^) 食物有傳統打冷菜、火鍋 以及自家製飲品 有幾款自家菜式要提早預訂 想食又唔想好似小編咁錯過左就向餐廳查詢一下吧〰️.👉🏻蘭王蛋蠔餅($78)蠔餅外皮炸至酥脆 呈金黃色🤤裏面嘅蠔仔以及葱粒份量都非常多 調味偏重 但新鮮多汁.👉🏻蠔仔粥 ($108)小店用托盤裝住蠔仔粥以及其他配料 賣相好吸引 加齊菜甫、葱 、芫荽到蠔仔粥真係最佳配搭🌞粥嘅稀稠度適中 容易入口.👉🏻黑松露蔥油拌麵 ($78)先將黑松露醬混合麵條 麵條香滑 充滿黑松露香濃味道 加入蔥油感覺都唔會油膩👅.👉🏻椒鹽普寧豆腐 ($68)熱辣辣嘅豆腐外皮脆身 包住軟滑嘅豆腐 加埋椒鹽鹹鹹地幾惹味😌.👉🏻潮式滷水拼盤 ($208)🔸慢煮鹽香雞 滷水鵝肉 墨魚鵝肉軟腍掛滷水汁 肥瘦均匀 味道以及口感最出色🥰墨魚爽口 鹽香雞調味香口 肉質都實淨 掛汁能力一般 .👉🏻凍蜜桃香茅烏龍茶($42)👉🏻蜜桃柚子梳打 ($42)👉🏻荔枝接骨木梳打 ($42)小店先將烏龍茶以及接骨木梳
【新派潮州菜·貼合港人住家菜風格‼️】
/////

👉🏻蘭王蛋蠔餅($78)

👉🏻蠔仔粥 ($108)

👉🏻黑松露蔥油拌麵 ($78)

👉🏻椒鹽普寧豆腐 ($68)

👉🏻潮式滷水拼盤 ($208)
🔸慢煮鹽香雞 滷水鵝肉 墨魚

👉🏻凍蜜桃香茅烏龍茶($42)
👉🏻蜜桃柚子梳打 ($42)
👉🏻荔枝接骨木梳打 ($42)

小店先將烏龍茶以及接骨木梳打呢兩款飲品調好再入罐 接骨木味道清香 蜜桃味甜絲絲 柚子梳打發揮正常 充滿柚子粒粒^o^

———
📍鬼滷 (銅鑼灣)
銅鑼灣駱克道459-461號THE L SQUARE 21樓
2023-01-11
2023-01-12 89 浏览
提起食潮州打冷嘢,好自然想起一些地舖,圓枱圓凳,大家豪邁地聯誼暢飲。想靜靜地傾下計,食下嘢都唔係冇辦法,最近銅鑼灣開咗間新派滷水店坐落於L Square 21樓,佔地全層,但係又唔會一開電梯門睇曬全間餐廳,設計返埲牆同有個門口位,確保食客安心用餐餐廳用深紅色作主調,包括牆身,梳化椅,枱面,椅背配襯上藤面,華麗得嚟有不落俗套。還有這裡附設吧枱,又可以欣賞窗外的夜景,一坐下已感覺非常舒服奉上免費小食,焦糖爆谷,好香甜。滷水可自選三項或五項食物,我哋選擇三項$208分別有滷水鵝肉,墨魚,豬仔髀。食物上之前,先於盤點火,保持食物溫度。滷水不油膩,不霸道,鵝肉嫩滑,味濃香軟,墨魚有咬口但又唔會韌,豬仔髀啖啖肉,還有豆腐墊底,豆香嫩滑。點上滷水必點的辣椒油同醋,非常合拍蘭王蛋蠔餅$78買賣相相當吸引,金黃色,面頭有木魚碎,增加咸香,蠔仔新鮮唔腥,蠔餅鬆化香脆,點唔點魚露都非常好食黑松露蔥油拌麵$78本來想食蠔仔粥,但係叫咗蠔餅,不如試吓個拌麵,絕對有驚喜。 黑松露味道濃郁,拌麵軟硬適中,麵質Q彈,撈上黑松露同葱油,非常惹味荔枝接骨木梳打$42原來係罐裝飲品,上面寫住鬼滷涼茶,自家製品,裡面還有冰粒

奉上免費小食,焦糖爆谷,好香甜。
滷水可自選三項或五項食物,我哋選擇三項$208

蘭王蛋蠔餅$78

黑松露蔥油拌麵$78
荔枝接骨木梳打$42

原來係罐裝飲品,上面寫住鬼滷涼茶,自家製品,裡面還有冰粒,非常清涼又解渴
蜜糖柚子梳打$42

滋潤又解渴
到了一間不一樣的打冷店,渡過了一個愉快的晚上。
2023-01-04
2023-01-12 38 浏览
第二次來鬼滷,今次係用下午茶時間來吃,有85折優惠,抵吃!依然點了喜歡的鹵水鵝肉、普寧豆腐、蠔仔粥、蜆肉生菜包。一貫好味水準,希望店家繼續保持!驚喜的還有熱檸茶和熱檸水,多了飲品選擇!
第二次來鬼滷,今次係用下午茶時間來吃,有85折優惠,抵吃!

驚喜的還有熱檸茶和熱檸水,多了飲品選擇!
2023-01-12
  • 椒鹽普寧豆腐
2023-01-08 269 浏览
銅鑼灣新開了一家新派潮州菜館「鬼滷」,今晚約了朋友來嚐嚐潮州口味。餐廳在The L Square 21樓,裝修時尚,一派西餐廳的格局。未到七時,餐廳已經坐無虛席,幸好自己一早訂好了位。餐牌都是西餐形式,分前菜、主菜、甜品.......等,可自由選擇及配搭。餐前小食是一碗自家製爆谷,新鮮香脆,外面包住蜜糖,很有新意。前菜:“蜆仔生菜包”,份量不少,蜆仔特別豐富,加少許自家製辣醬用生菜包住來吃,非常惹味。前菜:“蘭王蛋蠔餅”,鮮蠔外面包住蛋漿炸脆起花,裏面的蠔保持鮮美多汁,截然不同的口感。主菜:“潮州滷味拼盤(三選)”(豬仔脾、滷水鵝肉、慢煮鹽香雞),用慢火暖住保持溫度,以免油脂凝固,吃起來特別鮮味。潮州經典滷水汁,五香味突出,尤其是鹽香豆腐,軟滑無比,豆香配上滷水汁,天作之合。鵝肉嫩滑兼入味,是必食之選。飯麵:“黑松露蔥油拌麵”,黑松露香味滲透麵條,味道濃郁,加上麵條又爽滑,好味得有點驚喜。這裏的菜色有創意,又美味,服務員的態度友善,有耐性,我享用了滿意的晚餐。

• 滷水拼盤,蘭王蛋蠔餅,蜆仔肉生菜包
2023-01-07 57 浏览
相約朋友於銅鑼灣放工食飯,便找了間比較新的潮式餐館,餐館主要以紅色作主打,裝潢都很新潮,有別於一般潮洲傳統食肆,很年輕很有活力的感覺,剛好又是聖誕節期,有紅紅的樹(聖誕樹?),也有不少聖誕裝飾,非常有感覺😁看著餐牌,有火鍋跟其他食物,選擇不多,但我卻很喜歡,因為通常這些都會是餐館拿手的食物,也會讓有選擇困難的我們省了些心思😆我們點了蘭王蛋蠔餅,蛋王味道很足夠,餅底炸得很香脆,蠔足料之餘也完整的,最怕那些大部份都是爛溶溶的蠔餅😅再加上木魚在上面,賣相十足味道也很好👍🏻另外點了主打五選滷水拼盤。最喜歡豬仔脾😋肉質口感實中帶腍,爽口唔靭亦唔難咬,貼骨肉滑身亦更腍,真的很不錯!接著有慢煮鹽香雞,肉身很滑不會太咸,無骨易入口,鹽香與雞味在口腔內回味無窮!另外還配有餐館自製的辣醬,真的錦上添花😋這一餐整個環境感覺十分好,價錢中等,絕對物超所值😊

另外點了主打五選滷水拼盤。
另外還配有餐館自製的辣醬,真的錦上添花😋

這一餐整個環境感覺十分好,價錢中等,絕對物超所值😊
2022-12-27
  • 蘭王蛋蠔餅
2023-01-04 94 浏览
冬天食潮式打冷真係別有一番風味呢間新開嘅潮州菜館仲有埋潮州邊爐食🍲食物嘅設計亦都好有新意有別於一般嘅潮式餐廳裝修非常時尚典雅座位亦都闊落舒適成個用餐環境非常舒服😆🔸蜆仔肉生菜包 $88🔸蘭王蛋蠔餅 $78🔸滷水三拼 $208🔸蠔仔粥 $108餐廳會首先送上一盤爆谷做餐前小菜,相當特別,爆谷炸得好焦脆可口,焦糖味香濃,非常好味😋蜆仔肉生菜包類似大家食開嘅泰式肉碎包生菜,不過佢係用咗蜆仔肉,食落口感更加彈牙,味道好鮮甜,生菜好新鮮爽口,包住蜆肉食好夾好好味🤩蠔餅平時喺打冷店就食得多,不過用蘭王蛋嚟烹調嘅蠔餅就真係第一次食。眾所週知,蘭王蛋係以蛋味濃所聞名,而用蘭王蛋炸嘅蠔餅果然洋溢著香濃嘅蛋味,蠔餅炸得好香脆,蠔仔鮮嫩彈牙,惹味無比滷水三拼我哋就揀咗鵝肉、慢煮鹽香雞同埋豬腩肉。鵝肉肉質好粉嫩,食落唔韌好好軟腍,味道好香甜,點埋蒜蓉白醋汁食就仲正😋慢煮鹽香雞醃得好入味,食落咸度適中,雞肉嫩滑,唔會有好多脂肪,雞皮亦好爽嫩🤩豬腩肉肥瘦好平均,口感好彈牙,浸埋滷水汁食好好味🤪蠔仔粥非常足料,蠔仔大大隻,份量亦都好多。蠔仔食落好鮮甜,而碗粥完美地吸取咗蠔仔嘅鮮味,食落鮮甜無比。加埋蔥花、冬菜粒同埋
冬天食潮式打冷真係別有一番風味

🔸蜆仔肉生菜包 $88

🔸蘭王蛋蠔餅 $78

🔸滷水三拼 $208

🔸蠔仔粥 $108

蠔仔粥非常足料,蠔仔大大隻,份量亦都好多。蠔仔食落好鮮甜,而碗粥完美地吸取咗蠔仔嘅鮮味,食落鮮甜無比。加埋蔥花、冬菜粒同埋芫荽等等嘅配料落配粥到就更加惹味🤤

2023-01-03
  • 蘭王蛋蠔餅
2023-01-02 48 浏览
相信有不少人誤會潮式的滷水就是古舊的感覺,今日來到了這食店,感受下新颖的潮州滷水.這間餐廳用紅色作為主打,充滿了活力,店員首先為我們上了熱辣辣的爆谷,十分之香脆.這個滷水拼盤,包括有入口充滿油香的鵝肉,肥瘦適中的豬腩肉,特色的豬仔脾原來配上滷水也十分之配合,慢煮的鹽焗雞充滿了鹽香的感覺,最後唔少得爽口的鵝腸,雖然這間舖頭是新開的,但是所利用的滷水瞻十分之香醇,並沒有味精的感覺,也是值得加分的.這個用蘭王蛋即叫即整的蠔餅十分之香脆,加上由於利用日本雞蛋,蛋味十足,和坊間一般有很大的分別.最尾的蠔仔粥也是即叫即整,蠔肉的size十分之大隻,也是十分水凖高的潮州粥.

2022-12-31 121 浏览
在銅鑼湾被這食店趣怪名字的招牌吸引,於是探店,取名。鬼滷。想必和潮式滷水食譜有關,但不明鬼字含意😏此店位處商厦頂層,電梯門開時,我便得到。鬼。字的答案,全紅色系西式佈置,夠鬼,菜單以滷水做主菜,不太大的地方但格調高雅,富時尚感👏侍應先送上小食,蜜糖爆米花,有創意,甘甜香脆,佐酒佳品😋前菜選了蜆仔肉生菜包,大量蜆仔肉混合韮菜,菜甫碎粒炒至熱香,底墊炸脆粉絲,以生菜捲起入口,香爽味鮮😋好辣者更可加些此店自家製辣椒油,好夠力度👍🏼主題:潮式鹵水拼盤(五選)鹵水鵝肉;軟淋豬仔髀;爽嫩慢煮鹽香雞;滑溜墨魚;有嚼感鵝腸;脆爽滷水香而不過濃,咸淡中和,盛器格調高,更加食慾😋👏主食:蠔仔粥二人份蠔仔粒粒肥大,混入配菜,香味更重,份量足夠兩位成年人😋好鬼有趣的滷水店👏👏

侍應先送上小食,蜜糖爆米花,有創意,甘甜香脆,佐酒佳品😋

蜜糖爆米花

蜆仔肉生菜包

好辣者更可加些此店自家製辣椒油,好夠力度👍🏼

自家製辣椒油, 酸醋汁

主題:潮式鹵水拼盤(五選)
鹵水鵝肉;軟淋
豬仔髀;爽嫩
慢煮鹽香雞;滑溜
墨魚;有嚼感
鵝腸;脆爽

潮式鹵水拼盤(五選)

滷水香而不過濃,咸淡中和,盛器格調高,更加食慾😋👏

鹵水豬仔髀

鹵水鵝腸

主食:蠔仔粥二人份
蠔仔粒粒肥大,混入配菜,香味更重,份量足夠兩位成年人😋

蠔仔粥(二人份)

好鬼有趣的滷水店👏👏
2022-12-28
蜜糖爆米花
自家製辣椒油, 酸醋汁
潮式鹵水拼盤(五選)
鹵水豬仔髀
鹵水鵝腸
蠔仔粥(二人份)
  • 酸醋汁
  • 自家製辣椒油
2022-12-28 33 浏览
環境設計好獨特,仲有埋吧枱🥂感覺好chill🥳完全感覺食打冷唔再係麻甩嘢,高級感滿滿,約埋三五知己過嚟食啱晒🤩記得book枱喲💕餐前仲會送小食 爆谷🍿🤤一路傾偈一路食 到最後仲做埋飯後甜品🤣潮式滷水火鍋 $298入面牛小排、墨魚片、潮汕牛丸、鴨血同生菜,非常豐富😍而且牛小排同埋墨魚片都勁新鮮🤤墨魚片好食程度係刺身級別🤭 滾一滾就食得!好鍾意佢嘅滷水汁湯底,店員話係慢火煮,惹味又唔會鹹,甜甜地好正🥳入面真材實料好多藥材💕蜆仔肉生菜包 $88平時豬肉生菜包就聽得多 第一次食包蜆仔肉😍入面混合左菜甫增加口感 仲有韭菜 包生菜超fresh🥳蘭王蛋蠔餅 $78蠔餅真係超推薦!炸得超香脆🥹💓蠔又超大隻 勁新鮮唔會腥😍潮式方魚BB西蘭花 $88西蘭花苗好得意😆擺碟好細心超整齊,睇落好靚💓蠔仔粥二人份 $108爸爸媽媽好鍾意食蠔仔粥,非常足料,好多蠔🦪又夠新鮮,兩人份我哋三個食都好飽😝

潮式滷水火鍋 $298
入面牛小排、墨魚片、潮汕牛丸、鴨血同生菜,非常豐富😍

蜆仔肉生菜包 $88
平時豬肉生菜包就聽得多 第一次食包蜆仔肉😍
入面混合左菜甫增加口感 仲有韭菜 包生菜超fresh🥳

蘭王蛋蠔餅 $78
蠔餅真係超推薦!炸得超香脆🥹💓蠔又超大隻 勁新鮮唔會腥😍

潮式方魚BB西蘭花 $88
西蘭花苗好得意😆擺碟好細心超整齊,睇落好靚💓

蠔仔粥二人份 $108
2022-12-27 228 浏览
朋友找到一間在銅鑼灣剛開業的食肆,名叫「鬼滷」,邀約一同前往。全店以紅色作主調,燈光柔和,像一間充滿格調的西餐廳,但其提供的食品主要是中國潮洲料理。店員非常有禮的安排我們座位。我們坐下不久,店員送上一碗爆谷。原來在晚市時段,此店會為客人免費送上爆谷作小食,真的與傳統中菜的前菜不同。❣️ 主菜:選三項 (滷水鵝肉、鵝腸和豬肚)主菜以滷水食品為主,可選三項或五項。我們今次先選三項 - 滷水鵝肉、鵝腸和豬肚。食品送來了。整碟放在火爐上,食物可保持温暖。滷水食品當然要配搭蒜蓉白醋,店員除了送上蒜蓉白醋,還有自家製的辣椒醬油。主菜份量真不少。鹵水湯汁清香味醇,能吃出香料的層次,不會過鹹。鵝肉肉質軟腍,肥瘦適中。沾點蒜蓉白醋,酸中更好帶出鵝肉獨有的香甜,肉味齒頰留香。鵝腸爽脆帶甘香的鹹鮮味,沾點辣椒醬油,又另有風味。豬肚甘香爽口富彈性。還有滷水豆腐,口感細嫩幼滑。❣️ 蘭王蛋蠔餅蘭王蛋在日本屬頂級蛋,蛋香味非常濃郁香醇。金黃色的蠔餅上還加上木魚碎,木魚碎隨著熱呼呼的蠔餅散發的熱氣微微飄動,為蠔餅增添了動感和鮮味。蠔餅邊緣口感香脆,蠔仔肉也肥美鮮甜,味道鮮美。❣️ 椒鹽普寧豆腐熱呼呼的椒鹽普寧豆腐,外酥內
❣️ 主菜:選三項 (滷水鵝肉、鵝腸和豬肚)
選三項 (滷水鵝肉、鵝腸和豬肚)
鵝腸爽脆帶甘香的鹹鮮味,沾點辣椒醬油,又另有風味。
豬肚甘香爽口富彈性。
還有滷水豆腐,口感細嫩幼滑。
❣️ 蘭王蛋蠔餅
蘭王蛋蠔餅
蠔餅邊緣口感香脆,蠔仔肉也肥美鮮甜,味道鮮美。
❣️ 椒鹽普寧豆腐
椒鹽普寧豆腐
熱呼呼的椒鹽普寧豆腐,外酥內嫩。豆味香濃,豆腐非常滑溜。配上自家製韮菜鹽水,可解油膩,更具風味。
❣️ 蜆仔肉生菜包
蜆仔肉生菜包
肥美的蜆肉,滿滿的一碟,混入韮菜和菜甫,還有脆炸米粉,口感鮮香,不油腻。
以新鮮爽脆的生菜包起來吃,口感更層次豐富,鮮味爽脆。
店員服務態度友善,還告訴我們下個月的餐單將會加添更多食物選項;而慢煮食品和海鮮需預訂。我已提醒朋友,下次訂位時記得要預訂啊。
2022-12-19
選三項 (滷水鵝肉、鵝腸和豬肚)
2022-12-25 31 浏览
聖誕節吃得肥膩嘢多,今晚就來到新開的「鬼滷」試下潮州菜。裝飾以紅為主,熱情色調。餐前小食係甜爆谷,可見走新派潮菜路線。二話不說醫飽肚仔先:鹵水三寶:鵝肉夠㝝、鵝腸爽脆彈牙(唸起吃過別家似橡筋硬腸,不覺加了這碟高分!)、墨魚,調味恰到好處。三寶用小蠟燭溫熱,足見店家心思!特別推介。蠔仔粥、鴨血、蜆肉生菜包、再特別推介普寧豆腐:外酥內軟,恰如其分,正!二人點5樣,加兩杯飲品,已經飽到捧肚走人。好味!盛會$697,全部清碟,值得再來!希望店家繼續保持水準!
聖誕節吃得肥膩嘢多,今晚就來到新開的「鬼滷」試下潮州菜。

裝飾以紅為主,熱情色調。

餐前小食係甜爆谷,可見走新派潮菜路線。

二話不說醫飽肚仔先:

二人點5樣,加兩杯飲品,已經飽到捧肚走人。

2022-12-25
2022-12-21 444 浏览
今日搞乜「鬼」走去食「滷」水鵝,店名叫「鬼滷」唔通係鬼佬滷水?去到其實又唔係咁西化,輕鬆氣氛小館子,播放着流行音樂,裝潢時尚。想不到,追上潮流中保持潮州菜食品之原味,依然吃到傳統味道,但優化了賣相及包裝,看來時尚,符合年青人要求,尤其是有個中餐胃但思想西化的人仕。 一頁紙餐牌,一面是菜式,一面是飲品,有酒精飲品,亦有雞尾酒,選擇貴精不貴多。潮州菜式如是,全是常見的潮州名菜。 有趣地,先送上爆谷,蜜糖味濃又脆口,點杯啤酒超合拍,可惜今晚我哋有咳不能飲。蘭王蛋蠔餅 $78見到「蘭王蛋」三個字隨即眼前一亮,係咪真係會好食啲呢? 蠔餅本身做得唔錯,賣相靚仔,如台灣蚵仔煎小吃,用食物紙載著,配合甜辣醬及魚露。 脆餅香口,內裡煙韌,蠔仔肥嘟嘟口感如半熟狀態,特別加上木魚碎添鹹香,蛋亦香但並非期望中特出。煎蠔餅難免要油多,油紙上吸了不少油,亦是聰明的做法,整體味道及口感皆非常好,少有令我吃得非常滿意的蠔餅,讚! 主菜:滷水鵝肉、鵝腸、豬仔髀 $208正宗潮州滷水汁的味道,而且是細膩而非死鹹粗豪的路線,所以滷水鵝肉滋味而不過鹹,越食越滋味!醬汁不馬夫,配合白醋汁及辣椒醬。 鵝肉連皮有些脂肪,完美的組合
蜜糖味爆谷
蘭王蛋蠔餅 $78
蘭王蛋蠔餅
見到「蘭王蛋」三個字隨即眼前一亮,係咪真係會好食啲呢?
主菜:滷水鵝肉、鵝腸、豬仔髀 $208
滷水鵝肉、鵝腸、豬仔髀
鵝肉連皮有些脂肪,完美的組合,最主要是滷水汁味道好;伴以豆腐,吸收了滷水湯汁,非常幼滑味香;鵝腸爽口,豬仔髀肉質鬆軟,整體水準之上。

椒鹽普寧豆腐 $68
椒鹽普寧豆腐
普寧炸豆腐是潮汕特色菜之,配以一大碗韭菜鹽水。
椒鹽普寧豆腐
炸得外脆內嫩,特色在加上椒鹽炸,香氣昇華,我的喜歡在九彩鹽水浸一浸,刻意夾多些韭菜同吃,添加層次,好吃!

蠔仔粥(二人) $108
蠔仔粥
擺放有誠意,配料有三款包括蔥粒、榨菜及芫荽,粥面有些乾菜。
蠔仔粥
蠔仔脹卜卜肥嘟嘟,入口幼滑非常,粥水的質地,味道唔錯,因為材料多,口感層次豐富。
蠔仔粥
小店子有其特色,在時尚氣氛下品嚐傳統潮州菜,我喜歡這個組合,值得回頭。

2022-12-13
蜜糖味爆谷
2022-12-21 36 浏览
知道銅鑼灣呢度開左間新餐廳迫不及待同朋友上嚟試下😆估唔到環境好靚同平時打冷店完全唔同🤩.💎$208 潮式滷水拼盤(三選)呢個滷水拼盤擺盤好靚 勁打卡紅色既盤好襯餐廳既主題顏色三選可以揀3種潮式滷水我同朋友就揀左鹽水雞, 鵝頸同鵝肉餐廳仲比左我地每人1份特色醬汁 同自製辣醬我地配黎食 睇得出餐廳好有心思每一樣食物都好高質好有滷水醬香味同時亦唔會太咸點埋醬汁食令口感更上一層樓鹽水雞同鵝肉好嫩滑鵝頸都好好食.💎 $88 蜆仔肉生菜包第一次試蜆仔肉生菜包好有特色切到細細粒既蜆仔包係乾爽新鮮既生菜入面食好fresh中和左蜆仔既少少咸味一啖食落去好滿足.💎$78 蘭王蛋蠔餅蠔餅就食得多今次亦係第一次食蘭王蛋整既蠔餅蠔餅勁大份同朋友分黎食就剛剛好外層烤得勁香脆內層就好有蛋同蠔既香味食到D蠔勁大隻 真材實料.💎$78 黑松露蔥油拌麵黑松露超香既拌麵麵條係偏幼既一種更好咁吸收左黑松露既香味配埋蔥油既香我地都食到停唔到口麵條好長 餐廳好貼心咁比埋較剪我地
知道銅鑼灣呢度開左間新餐廳
迫不及待同朋友上嚟試下😆
估唔到環境好靚
同平時打冷店完全唔同🤩

💎$208 潮式滷水拼盤(三選)

呢個滷水拼盤擺盤好靚 勁打卡
紅色既盤好襯餐廳既主題顏色
三選可以揀3種潮式滷水
我同朋友就揀左鹽水雞, 鵝頸同鵝肉
餐廳仲比左我地每人1份特色醬汁 同自製辣醬我地配黎食

配埋蔥油既香
我地都食到停唔到口
麵條好長 餐廳好貼心咁比埋較剪我地
2022-12-20 40 浏览
▫️呢間銅鑼灣新開既潮州菜館名好搞笑🤣 「鬼滷」一聽就知食滷水野😋 餐廳環境設計幾有格調,有別於傳統打冷店👀 以紅色為主調,臨近聖誕仲放滿佈置寧舍有氣氛🤶🏻🍿 小食▫️每枱會先放上一兜爆谷做餐前小食🤩 焦糖味香濃又脆身🍿 食完一兜店員仲好nice咁幫我refill🤭🦆 主菜三項 $208▫️滷水拼盤可以自選3/5款✨ 今次人少少只能先試3款🥹 店員會先係盤底點火,令食物可以保持溫度🔥▫️滷水鵝片要另加+$28,份量幾多又嫰滑,墊底仲有最愛既滑豆腐😍 豬仔脾咬落啖啖肉🍗 慢煮鹽香雞超滑身,雞皮都無乜脂肪,連埋一齊食好香🐔 全部都滷得入味,鹹度適中😋 ▫️記住要試埋餐廳自家製辣醬🌶 唔係死辣,香得黎又有少少脆脆地既口感好惹味🤤🦪 蠔仔粥 (二人份) $108▫️天氣凍冰冰食返碗粥暖下身子先🍲 粥底鮮甜,估唔到蠔仔份量都幾多🦪 蠔仔粒粒肥美飽滿🧏🏻‍♀️ 幾乎每一啖粥都食到鮮甜蠔仔🤤▫️店員強烈推介要配埋佢地既菜脯一齊食‼️ 味道好香有驚喜🤩 帶點乾瑤柱既鮮味🥰 仲有蔥花同芫茜,食完暖笠笠又滿足💓🧂 椒鹽普寧豆腐 $68▫️外皮香脆薄身,豆腐超滑溜☺️ 仲加左啲椒鹽令味道更香😋 附上一個醬汁,入面有滿滿韮菜碎,點

🍿 小食

🦆 主菜三項 $208

🦪 蠔仔粥 (二人份) $108

🧂 椒鹽普寧豆腐 $68
▫️外皮香脆薄身,豆腐超滑溜☺️ 仲加左啲椒鹽令味道更香😋 附上一個醬汁,入面有滿滿韮菜碎,點埋一齊食更鮮味🥳

🥦 潮式方魚BB西蘭花 $88
▫️西蘭花爽脆新鮮,加埋方魚粒粒,鮮味得黎又唔會好鹹🐟

🥤 荔枝接骨木梳打 $42
▫️落單後餐廳會將飲品即時入罐再啤實佢,飲時就好似平時開汽水咁拉蓋😯 第一次有呢種體驗覺得好得意🤣 搖下佢仲有冰係入面架🧊 味道清甜解渴,連呀媽都話好飲🤭

▫️店員服務態度超好又細心👏🏻 原本坐bar枱位置,但見同呀媽黎,一有客人走就即刻轉梳化位俾我地話坐得舒服啲🫶🏻 食物質素又高質,呀媽開心到話要encore再黎😝👏🏻
2022-12-19 27 浏览
今晚在銅鑼灣去了一間新派打冷潮州菜餐廳,這裡獨佔了整層單位,裝修新穎別緻,以紅色為主色,還有些公仔裝飾,很有年輕感。這裡的菜式除了有傳統的潮州打冷菜和潮式火鍋,還有些西式菜和飲品,非常創新,可迎合各類人士。每枱都有餐前小食,很特別的是蜜糖爆谷,甜甜地很香脆,食到不停口。我們點了:-蜆仔肉生菜包細細粒的蜆肉,炒得香口,配搭在新鮮的玻璃生菜一齊食,十分清新。-潮式滷水拼盤(選3)有8款可供選擇,我選了滷水鵝肉,豬仔脾和慢煮鹽香雞鵝肉和豬仔脾滷得很入味,鹽香雞去了骨,肉質嫩滑。還有香滑的炸豆腐墊底。碟放在有燭火的盤熱著,令食物一直保持溫熱,非常貼心。-蠔仔粥(二人前)蠔仔很新鮮和大粒,煮到剛剛熟,入口爆汁。配料有蔥粒,芫茜和冬菜粒分別上,可自由選配。粥底軟綿,還有方魚和乾蔥,令味道提升。-蘭王蛋蠔餅選用了蘭王蛋,蛋味香濃,煮到剛熟,不覺肥膩,餅底香脆,面上放有日本木魚絲,增加口感。還配上自家製的醬油和辣椒醬,提升味蕾。

我們點了:
-蜆仔肉生菜包

-潮式滷水拼盤(選3)
有8款可供選擇,我選了滷水鵝肉,豬仔脾和慢煮鹽香雞

-蠔仔粥(二人前)

-蘭王蛋蠔餅
2022-12-18