2019-08-15 542 浏览
没想过呢间串烧店🍡,店舖细细,座位有限,却坐得满满,食物仲竟然如此嘅高质,难得有机会真系丧叫大刷一餐😌.🐟盐烧一夜干。唔算好大条,但烧得好够透好香脆,系师傅嘅心机,加上酸汁同柠檬🍋,绝配👍🏻.🍢松露金菇牛肉卷🐮。同平常食嘅烧汁食法唔同,乾身而且爽口👍🏻.🍢香葱牛肉卷🐮。葱够香,配上牛肉同蒜,正喎🤡.🍢豚肉露荀卷🐽。发觉有蔬菜夹住嘅串烧系一定系正😌.🍢牛肋条🐮。肉够味汁够多🤤.🍢厚切牛舌芯🐮。特厚切嘅牛舌,唔靭有𡁻头👍🏻.🍢白鳝🐟。皮脆肉嫩,略嫌太细小👍🏻.🍢紫苏叶豚肉串🐽.紫苏叶加上梅酱提升味道,感觉好特别😌.🍢烧手羽🐔。店名以烧鸟命名,对鸡嘅串烧比较有高一点嘅要求,亦是皮脆肉嫩无得输🤡.🍢烧生蚝。一串有两细只,内里仍多汁,好味道😌.🍢烧带子。反而无乜特色,唔够香口,加上酱汁同蒜头更好🤔.🍢烧菠萝🍍。全晚最眼前一亮🤡,焦糖挂在菠萝外边,多汁而且清甜,坚系好正🤣.🍢烧明太子鸡翼🐔。知道是交货来的食物,有既定的味道🤣.🍢烧日本蕃薯🍠🍢烧日本青椒🌶🍢烧芦笋🥬🍢烧银杏串🍡🍢烧毛茄🥬🍢烧蒜头🍢烧淮山。以上各种蔬菜🥬串烧都好有水准,比起肉类更为入口丰富,不油腻🤡.🍢汁烧豆腐🍢烧茄子🍆🍢黑松露鸡髀菇
🐟盐烧一夜干
🍢松露金菇牛肉卷🐮
。同平常食嘅烧汁食法唔同,乾身而且爽口👍🏻
🍢香葱牛肉卷🐮
。葱够香,配上牛肉同蒜,正喎🤡
🍢豚肉露荀卷🐽
。发觉有蔬菜夹住嘅串烧系一定系正😌
🍢牛肋条🐮
。肉够味汁够多🤤
🍢厚切牛舌芯🐮
。特厚切嘅牛舌,唔靭有𡁻头👍🏻
🍢白鳝🐟
。皮脆肉嫩,略嫌太细小👍🏻
🍢紫苏叶豚肉串🐽
.紫苏叶加上梅酱提升味道,感觉好特别😌
🍢烧手羽🐔
🍢烧生蚝
。一串有两细只,内里仍多汁,好味道😌
🍢烧带子
。反而无乜特色,唔够香口,加上酱汁同蒜头更好🤔
🍢烧菠萝🍍
🍢烧明太子鸡翼🐔
。知道是交货来的食物,有既定的味道🤣
🍢烧日本蕃薯🍠
🍢烧淮山
🍢汁烧豆腐
🍢烧茄子🍆
🍢黑松露鸡髀菇🍄
。全晚最最最值得推崇嘅就系呢三款,估唔到系咁入味,特别系茄子🍆,酱汁入哂味,虽然唔系啲咩嘅食材,但可以做到咁实在难能可贵😌
配上沙拉🥗同埋饮住梅子酒🥃,实在是人生一大享受🤤
2019-05-05 1216 浏览
同又靓又温柔兼聪明嘅旧上司食饭。两个人去咗棉登径高木食串烧。高木嘅串烧一向都几稳定。我哋叫咗支梅酒,一路饮一路倾计,慢慢order咗几round 食物,最後食咗4个钟先埋单。由於我之前冇留意原来系Open rice订枱只有1.5小时用餐时间。所以店员系我坐低嘅时候帮我cancel 番个booking,否则我哋就唔可以食得咁舒服
梅酒
烧鳝
2019-04-04 1030 浏览
星期一晚上九点店子仍坐满九成半人,剩下2个对着大窗的吧台,ok 马上点菜。牛舌及白鳝 我不吃牛但男友说牛舌烧得刚好,很软滑。白鳝烧得好,皮脆肉嫩,浓浓的鳝味是白鳝爱好者必点烤鸡翼及鸡软骨鸡翼的皮烧得香脆,保留肉汁,可以试试。鸡软骨也不错免治鸡肉串烧必点之一,鸡肉混了洋葱,洋葱味非常突出,配上黏黏的蛋黄汁,好吃也十分juicy!和牛串及猪肉串和牛串的肉汁满满,未吃只看碟子也看得到肉汁慢慢的流在碟上。男友说火喉刚好,印象难忘。猪肉串也烧得外脆内软烧龙虾没想到有大量沙律菜配衬,别以为配菜就马虎了,沙律菜调味刚好,吃串烧吃到半这送来新鲜沙律好像舒缓了一些热气。主角龙虾,烧得刚好,龙虾味浓郁,不用特别调味,很满足烧鹅肝男友爱吃肥肥美美的鹅肝,配的不是多士是烧过的小饭团。不错只稍微油了一些汁烧翡翠螺烧得很软身,喜欢吃螺的可以试试烧带子带子鲜甜,外热内暖,不错两人吃以上份量刚好,想吃串烧时下次会再来。PS: 十点多店子仍是非常热闹,坐满9成,看来是很多夜猫子的喜爱餐厅。

牛舌及白鳝
牛舌及白鳝

烤鸡翼及鸡软骨
鸡翼的皮烧得香脆,保留肉汁,可以试试。鸡软骨也不错
鸡翼及鸡软骨

烧龙虾

烧鹅肝
烧鹅肝

汁烧翡翠螺
烧得很软身,喜欢吃螺的可以试试
汁烧翡翠螺

烧带子
带子鲜甜,外热内暖,不错
烧带子

两人吃以上份量刚好,想吃串烧时下次会再来。

2019-04-01
  • 日本A4和牛
  • 牛舌
2019-03-25 795 浏览
少出尖东怕人多,今次尖东站行2分钟可以接受😂 小店好有日本炭烧鸟店感觉🤓👍🏼👍🏼真是挺小的食物款式不算很多,但味道都很不错,又热腾腾~玉子即叫即做,软绵汁润好吃!!😄 必试章鱼丸子其实要做得好吃不容易,他们做到了~每粒浑圆饱满,上桌十分漂亮,每粒都有足够馅料,酱汁配搭,味道口感刚刚好,不黏糊, 推介我和老公吃了多款串烧,整体都十分好吃,最推介小牛肉排, 充满牛肉香,口感令人难以忘怀。 番茄日本猪肉卷, 牛舌,烧鸡翼,免治鸡肉串等都十分正。 相对来说蔬菜就比较普通,都是特色肉类串烧比较吃香点了冷盘豆腐,微辣,吃起来也舒服。 啤酒饮料都要60元一杯,所以我点了少喝的威士忌梳打,冰冻,可惜味道不是我杯茶~ 价钱当然系尖沙咀价,但是吃到日式串烧店的气氛,美味的食物,性价比很高。

食物款式不算很多,但味道都很不错,又热腾腾~
玉子即叫即做,软绵汁润好吃!!😄 必试

章鱼丸子其实要做得好吃不容易,他们做到了~

点了冷盘豆腐,微辣,吃起来也舒服。

2019-02-12 641 浏览
早排好想食串烧,醒起之前喺尖沙咀经过见到几间,有日放工就同老公去食。我地坐高枱,啲餐具好精致。通常食客都黎饮下酒食串烧。烧牛舌芯:厚切,好烟韧,好鲜牛味茄子:皮脆内软,好多汁A4和牛:真系肉同脂肪比例好平均,食少少唔太腻翡翠螺:好鲜甜,保留到肉汁羊架:约五成熟,好淋,唔「苏」,平时唔食羊嘅我都食到油甘鱼鲛:好好味呀!鱼肉多,唔腥,皮又脆又薄香葱牛肉卷:两样向来都好夹。大葱好甜,牛肉鲜仲有食埋枝豆、芝士大菌、蕃薯。食到好满足,可以再添食仲可以欣赏大厨烧野食架
我地坐高枱,啲餐具好精致。通常食客都黎饮下酒食串烧。

烧牛舌芯:厚切,好烟韧,好鲜牛味
茄子:皮脆内软,好多汁

A4和牛:真系肉同脂肪比例好平均,食少少唔太腻

翡翠螺:好鲜甜,保留到肉汁

羊架:约五成熟,好淋,唔「苏」,平时唔食羊嘅我都食到

油甘鱼鲛:好好味呀!鱼肉多,唔腥,皮又脆又薄

香葱牛肉卷:两样向来都好夹。大葱好甜,牛肉鲜

仲有食埋枝豆、芝士大菌、蕃薯。食到好满足,可以再添食
仲可以欣赏大厨烧野食架
2019-02-11 480 浏览
星期五晚上订左位,唔洗等。本身坐Bar台好迫,女职员话9点交到台就俾张大台我地坐,感觉员工都几Nice。食物方面Ok,个牛舌好味,够爽口。烧露荀,幼果只,一客两串,每串有两折半条既露荀...即系一客有两条咁多!朋友话,哩个价钱,买到一Pack廿几三十条啦!咁又唔系咁计既,人地都要赚钱,只不过三十蚊食两条幼幼露荀又真系贵左D。鸡翼就普通,个白鳝都麻麻,切得太薄身。到埋单,两个人千一蚊,其实朋友仲未饱。我地见openrice写HSBC卡有九折就用HSBC卡俾钱,但张单冇显示个discount出黎,就问下职员啦。埋单个男职员话唔清楚,好似唔系张张卡有。佢走去问个女职员,女职员话暂时未有,算数走人。离开左之後朋友越谂越唔对路,上埋HSBC个网check都系话有九折,食左千几蚊,九折都悭返成百几蚊架嘛,就返转头再问女职员。佢开头话,冇呀,张卡未落黎。其实我唔知佢讲咩,咩叫张卡未落黎,又唔解释清楚。然後几秒钟後佢又话,唉算啦做埋你啦。哗我真系多谢哂你咁好心呀,讲到我黎R你个折咁!咁样真系好唔老实罗!其实你唔想俾优惠既,你咪叫HSBC同openrice拎返走哩个Offer罗。客人唔知有优惠而你唔出声

咁样真系好唔老实罗!其实你唔想俾优惠既,你咪叫HSBC同openrice拎返走哩个Offer罗。客人唔知有优惠而你唔出声的话我都唔怪你,但而家系我地开到声问你,你都可以话冇!

讲真,D野食几好都系假,间店咁唔老实我一定唔会再去!
2019-02-01
用餐优惠
信用卡优惠
2019-02-11 189 浏览
高木炭火鸟烧2019-01-30 香口野,我不嬲都好锺意食,有次同老婆行开附近见到,发誓下次一定要去。《烧牛舌芯》厚切最嫩滑位置,好Q弹《茄子》皮脆内软,好juicy 《A4和牛》和牛本身就系食佢嗰脂肪,入口即溶,一试爱上《烧翡翠螺》冇谂过佢有咁多件,仲唔会烧到太老,嫩滑入味《烧羊架》Medium 嘅熟成系食羊嘅标准,肉身林滑,唔会有太重嘅羊羶味,配埋芥末酱,perfect match《油甘鱼鲛》好好味呀!唔系度度有得食,肉多,个皮又脆又薄,油脂味又香浓,难得遇上《香葱牛肉卷》简直系串烧嘅常识,大葱好甜,牛肉鲜仲有食埋枝豆、芝士大菌、蕃薯👍🏼有个建议,就系个吧枱下边有个位顶住只脚,脚长嘅朋友坐嗰个位比较辛苦,如果另外佢会坐得比较舒服啲!🙇🏻
高木炭火鸟烧

《烧牛舌芯》
厚切最嫩滑位置,好Q弹

《茄子》
皮脆内软,好juicy

《A4和牛》
和牛本身就系食佢嗰脂肪,入口即溶,一试爱上

《烧翡翠螺》
冇谂过佢有咁多件,仲唔会烧到太老,嫩滑入味

《烧羊架》

《油甘鱼鲛》

《香葱牛肉卷》
简直系串烧嘅常识,大葱好甜,牛肉鲜

仲有食埋枝豆、芝士大菌、蕃薯
  • 油甘鱼饺
  • 牛舌芯
  • 日本A4和牛
2019-02-10 119 浏览
今日咁啱经过就黎试下毒,一个客人都冇完全吓到试咗羊架,鳗鱼,芝士年糕同菠萝…其实虽然唔算好食都未算差嘅,菠萝同年糕都几好,其他就一般咯。但系分量真系少同埋有点贵咯唔明点解咁多好评
今日咁啱经过就黎试下毒,一个客人都冇完全吓到
唔明点解咁多好评
2019-01-31 100 浏览
朋友话要约食饭,想摸摸酒杯底,而我地又咁啱喺尖沙咀,就去左棉登径睇下有咩啱食! 我地见到间餐厅好有日本feel,只有吧枱同埋几张枱,地方唔算太大!吧枱後面就系即点即烧嘅地方, 保证新鲜! 我地一坐低就order左几样野食! 白鳝:白鳝串烧系我地最近最爱嘅串烧,经过炭火烧完之後仍然非常弹牙! 金菇牛肉卷:呢个系好足料嘅牛肉卷,我地一啖咬落去就系满满嘅金菇,而且份量十足明太子鸡翼: 我同朋友都好钟意食明太子,鸡翼烧得啱啱好,不会太乾仲保留住肉汁! 明太子带有少许微辣,正呀! 鸡肾: 值得一赞,呢度嘅鸡肾系我食过最好食嘅,size不会小家,而且够哂爽脆!烧粟米充满住牛油香,我地仲住encore我地仲order左两杯梅酒,完美的一晚!!

吧枱後面就系即点即烧嘅地方, 保证新鲜!
我地一坐低就order左几样野食!

白鳝:

金菇牛肉卷:

明太子带有少许微辣,正呀!

烧粟米充满住牛油香,我地仲住encore

我地仲order左两杯梅酒,完美的一晚!!

2019-01-30 84 浏览
早放工的坏处系要等好耐也未等到吃晚饭,今天约了旧同事出来见面,把酒谈心。送酒必叫的鱼乾。脆卜卜。烧猪颈肉好香口。我不太好羊,但烧出来闻了一闻,吃了一囗又一口。A4和牛和牛舌系必叫,和牛肉嫩多汁。牛舌系厚切,爽口。朋友非常好海鲜,大讃鲍鱼好好味,爽口弹牙。带子的火候控制得很好,不是全熟,保留肉汁。蔬菜好好吃,特别系淮山、爽囗又新鲜。整体不错、待应招待也很好,唯一店的位置有限,坐满了,需提前预约,好质素的餐厅,我怕以後更难约了。
送酒必叫的鱼乾。脆卜卜。

烧猪颈肉好香口。

我不太好羊,但烧出来闻了一闻,吃了一囗又一口。

A4和牛和牛舌系必叫,和牛肉嫩多汁。牛舌系厚切,爽口。

朋友非常好海鲜,大讃鲍鱼好好味,爽口弹牙。
带子的火候控制得很好,不是全熟,保留肉汁。

蔬菜好好吃,特别系淮山、爽囗又新鲜。

我怕以後更难约了。
2019-01-29 83 浏览
我系一个串烧嘅发烧友,今晚同朋友去左尖沙咀棉登径揾食,嗰度出名多日本野选择😂😂😂我地行到门口见到系炭火两个字就冲入去,感觉应该不错,餐厅地方细细的,只有吧枱同埋几张枱,好有日本嘅感觉😂😂二话不说就开始落单啦!!!! 芝士年糕:比一般食开嘅不一样,皮脆卜卜而且里面嘅芝士好重芝士味白鳝:我地发现唔系每间餐厅都有呢个选择,呢度嘅烧鳝保存住肉汁,而且够弹牙! 牛肉香䓤卷: 呢个系好足料嘅牛肉卷,我地一啖咬落去就系满满嘅葱,喜欢葱类嘅朋友不要错过! 豚肉露荀卷:炭火烧完之後更香脆可口,露荀亦都唔会烧得太乾明太子鸡翼: 我一向喜欢食明太子,鸡翼烧得啱啱好! 正!

二话不说就开始落单啦!!!!

芝士年糕:
比一般食开嘅不一样,皮脆卜卜而且里面嘅芝士好重芝士味

白鳝:

牛肉香䓤卷:

豚肉露荀卷:
炭火烧完之後更香脆可口,露荀亦都唔会烧得太乾

明太子鸡翼: 我一向喜欢食明太子,鸡翼烧得啱啱好! 正!
2019-01-20 73 浏览
Boss picked a convenient place near subway station. A small and cozy place which you can easily talk to each other. We ordered Lots of alcohol, Sake, and Bbq seafood . I picked few dishes which I like most.Dried fish with salad source. Great to have it with alcohol.A5 Japanese beef is highly recommend. It is super juicy with very good taste.Never miss the scallops and abalone . They are very fresh and delicious which you can taste the original taste of ingredients without adding additional sourc

Never miss the scallops and abalone . They are very fresh and delicious which you can taste the original taste of ingredients without adding additional source.
2018-12-07 115 浏览
今晚朋友话要食串烧,咁我哋去左依到,摸下酒杯,边倾下心底事,顺便啤啤佢,过个Girls night。牛舌$48大个咗之後好鬼中意食牛舌,依到既串烧,系一个价钱,但有时得一串,有时有两串,所以问一问服务员先就好啲啦。牛舌粒粒唔同大细,都几好咬嫁。日本蕃薯$28细细粒既日本紫薯都系我最爱,蕃薯好甘甜,入面好粉糯,好好食嫁。汁烧豆腐$22呢排豆腐黑到完全唔知系乜呀,我朋友即刻问,依个系咩黎嫁?其实佢只不过系一个豆腐,不用吓亲。豆腐吸引晒烧汁,好够味嫁。日本芝士年糕$38两件芝士年糕绝对唔够喉,烧完入面既芝士好Creamy,好正嫁。
今晚朋友话要食串烧,咁我哋去左依到,

牛舌$48

日本蕃薯$28

汁烧豆腐$22

日本芝士年糕$38

2018-12-05
2018-12-07 94 浏览
位於尖沙咀的高木炭火鸟烧,是一间日式串烧店。连续两天都来这里附近,顺便可以逛一下旁边的K11阿。蒲烧鳗鱼$68超喜欢吃鳗鱼,本着吃鳗鱼而来,二话不说点选一客。鳗鱼偏为薄身,肉不算肥美,幸好肉质够腍,皮位烧香明太子鸡翼$68这里的明太子是辣囗味哦,而且辣度颇高,不能吃辣的人要小心。鸡翼内塞满明太子,非足料,烧得微焦,较香囗。免治鸡肉串$48是晩最爱是免治鸡肉串,虽然肉质偏乾,但调味很足,单吃已不错,把蛋黄刺穿,伴上酱汁,味道不错。
位於尖沙咀的高木炭火鸟烧,是一间日式串烧店。

连续两天都来这里附近,顺便可以逛一下旁边的K11阿。

蒲烧鳗鱼$68

明太子鸡翼$68

免治鸡肉串$48

2018-12-05
2018-12-05 85 浏览
绝对推介的高质日式串烧店 {{ 高木炭火鸟烧 }} 。座落尖沙咀棉登径的转角位置。店舖不大。只得一列Bar台以及数张2人台。食物质素相当出色。至少foodamin 和朋友order的每款烧物都烤得相当高质味而且富有惊喜。相片中款款品嚐过的烧物都值得推荐。尤以鸡皮虾、明太子饭团、盐烧豚肉以及焦糖菠萝最为惊艳。由於太过美味。在最後也按捺不住encore 了一碟烧得咸香皮脆又带着丰富鲜虾味的鸡皮虾。实在是要给赞赞赞唷。鸡皮虾 ------------ $98免治鸡肉 ----------$48牛舌 ----------------$48银杏 ----------------$22带子 ----------------$48白鳝 ----------------$58明太子饭团 --------$38盐烧豚肉 -----------$36菠萝 -----------------$32

鸡皮虾 ------------ $98
免治鸡肉 ----------$48