2022-08-18 317 浏览
除左日韓菜, 馬拉菜一定係香港人另一最愛,尤其係夏天熱辣辣就好想食啲酸辣開胃菜,第一次食馬六, 初時以為都係一般正常海南雞飯, 點知有驚喜喎自選套餐無骨海南雞飯海南雞水準中上, 皮肉比例幾好,就算係雞胸位都滑, 仲要成碟只有兩件雞胸,無加錢轉雞肶都咁滑, 開心😂碗湯清清地,飲完唔渴,應該係無請師傅的, 碗油飯都唔錯, 有雞油味但不會好油,忍唔住扒哂成碗小食:參峇雞翼原本以為係普通燒雞翼一隻, 原來參峇雞翼咁好味😋甜甜地, 燒到好香口,真係好正,下次再來要獨立叫一碟飲品:桔仔紅茶走甜追加怡寶芽菜為左食多啲菜加多碟芽菜,芽菜有啲醬係面, 撈埋一齊食好好味

自選套餐無骨海南雞飯

小食:參峇雞翼

飲品:桔仔紅茶走甜

追加怡寶芽菜
為左食多啲菜加多碟芽菜,芽菜有啲醬係面, 撈埋一齊食好好味
2022-07-21 381 浏览
高質星馬菜 🍜🍲如果鍾意食喇沙一定要試吓呢間超級高質嘅星馬餐廳,佢喺香港有好多分店,同埋價錢都好抵食👍👍 如果下午茶食仲抵食添😌😌 超推介佢嘅喇沙😋😋 湯底超正!佢有唔同嘅配料 - 魚丸魚條、無骨海南雞、大蝦同埋娘惹茶燻鴨 👍 而麵可以選擇米線或者摻摻🍜 個人就鍾意摻摻😛如果鍾意肉骨茶嘅話就要試下巴生肉骨茶湯米粉🍲肉骨茶味好濃👍佢仲有其他嘅小食都好推介,當然就唔可以錯過佢嘅咖央多士啦!😊
高質星馬菜 🍜🍲

如果鍾意肉骨茶嘅話就要試下巴生肉骨茶湯米粉🍲肉骨茶味好濃👍

喇沙
巴生肉骨茶湯米粉
巴生肉骨茶湯米粉
  • 新加坡喇沙摻摻
2022-07-11 2100 浏览
曾經我發誓要食勻全港海南雞😆雖然這間是集團式的東南亞餐廳,但是有海南雞我怎可以放過他呢?!-自選套餐~主食+小食+飲品HK$92馬六無骨海南雞飯~皮下沒多餘脂肪,我想過雞胸肉的肉質也滑, 雞油飯好濃香雞味又不會太膩,飯粒飽滿;雞湯非常清甜,飲完沒有口渴感👍小食:娘惹咖哩角(2件)~金黃色千層酥餅,一口咬下去是酥脆,內包著軟綿綿的薯仔餡,微辣的咖哩,真是惹味;-HK$92 巴東牛肉斑斕椰漿~外表差不多接近黑色的牛肉,鮮綠色的斑斕飯,在視覺上形成強烈視覺效果。入口微鬆化的牛肉帶點椰漿的味道配上清新感覺斑斕飯,是溫柔與熱情之間的感覺。旁邊的銀魚仔非常香脆,令我一條接一條吃個不停-新加坡咸蛋黃魚皮~脆卜卜的感覺好像吃薯片一樣😁如果鹹蛋黃多一點就會更加好😝-香茅橙茶~一絲絲的橙味散發出清幽的香茅味道配上紅茶有點透心涼的感覺,可惜是甜了一點點-南洋白咖啡~味道不酸不苦不澀,滑順口感,令我也忍不住搶來喝-追加HK$16巴生肉骨茶(小)~這款性價比高的細份的巴生肉骨茶,內有大大件的排骨,淡淡的中藥味,沒有胡椒辣味。蒜頭吸收了肉骨茶及排骨的精華很好吃😄-沒想過這間餐廳也可以打卡,喜歡餐廳卡位上的吊燈好有

自選套餐~主食+小食+飲品

海南雞飯

小食:

南洋白咖啡~味道不酸不苦不澀,滑順口感,令我也忍不住搶來喝

肉骨茶迷你

沒想過這間餐廳也可以打卡,喜歡餐廳卡位上的吊燈好有氛圍感。當天的時間比較趕,沒有機會拍照留念。所以大家如果有機會坐最後一張卡位,記得影相

2022-06-20
等候时间
5 分钟 (堂食)
2022-07-11 258 浏览
海南雞飯 $102轉左雞髀,賣相更加吸引😍😍😍肉質嫩滑,配上甜豉油,甜甜地幾開胃👍🏻👍🏻👍🏻鹹蛋黃魚皮鹹香惹味,跟餐份量比較少,唔夠喉😝😝😝😝下次一定要單點🤣🤣🤣🤣🤣新加坡喇沙摻摻 $90有少少辣,鹹鹹香香幾惹味,加上椰汁特別香😋😋😋😋豆腐卜吸晒啲汁,好juicy🤣🤣🤣斑斕糕綠色特別靚,口感似大菜糕,食落似比較硬身嘅啫喱凍古仔路芒果冰 $8夏天消暑一流🤪🤪🤪🤪

海南雞飯 $102
轉左雞髀,賣相更加吸引😍😍😍
肉質嫩滑,配上甜豉油,甜甜地幾開胃👍🏻👍🏻👍🏻

鹹蛋黃魚皮
鹹香惹味,跟餐份量比較少,唔夠喉😝😝😝😝
下次一定要單點🤣🤣🤣🤣🤣

新加坡喇沙摻摻 $90
有少少辣,鹹鹹香香幾惹味,加上椰汁特別香😋😋😋😋
豆腐卜吸晒啲汁,好juicy🤣🤣🤣

斑斕糕
綠色特別靚,口感似大菜糕,食落似比較硬身嘅啫喱

凍古仔路芒果冰 $8
夏天消暑一流🤪🤪🤪🤪
2022-07-07 289 浏览
忙碌了一大早係時間要搵食😁,天氣炎熱又下着雨☔️,正在太安樓附近找餐廳,離遠看到在橋邊有一大群人在餐廳門口等候,便走去看看為何人山人海?原來是一間馬來西亞餐廳-馬六🏬,見餐廳內裝修舒適,等了15分鐘便可進內。服務員態度有禮👍🏻,環境乾淨,裝修舒適,價錢平宜,便盡情下單叫了好幾款菜式報答今早的辛勞☺️🐥海南雞飯拼巴生肉骨茶($75 ): 雞肉肉質嫩滑,米飯鮮味,肉骨茶味道恰好😋🦐大蝦喇沙摻摻($62): 材料十足,湯底香滑,口感層次分明😉🥕蘿蔔餅($16):蘿蔔成份十足,脆口好味👍🏻🐔雞肉串燒($26): 肉質嫩滑香口🥥椰子斑蘭冰及薄荷桔仔梳打 (套餐+$8): 賣相及味道不錯👍總括來說,今日可嘗試到一間價錢便宜,味道一流的餐廳😋,非常推薦去開西灣河嘅人去試吓😄

🥕蘿蔔餅($16):蘿蔔成份十足,脆口好味👍🏻

🐔雞肉串燒($26): 肉質嫩滑香口

2022-07-07
等候时间
15 分钟 (堂食)
  • 海南雞飯
2022-06-27 248 浏览
喜歡吃新新加坡馬來西亞美食的朋友馬六這個名字不會陌生吧,遍布香港有9家連鎖店。簡約裝修風格給人舒適整潔的感覺。招牌菜馬六無骨海南雞飯:雞肉好淋無骨,肉質嫩滑,油飯雞油香味濃郁夠水準,配有一碗東瓜湯好好飲。巴東牛肉班蘭椰漿飯:顏色驚艷的綠色椰漿飯非常有特色,配有靑爪和半只糖心蛋,牛肉軟腍惹味,色香味俱全令我胃口大開。馬拉盞通菜:大大碟少油夠健康。風味小食娘惹咖哩角和蘿蔔餅:美味香口,令我回味。平民消費,物超所值,以後還會光顧!
2022-06-12 260 浏览
呢個係我最最最失望同有啲嬲🙄睇餐牌(圖2)見L03號餐中文寫茶燻鴨,再睇埋幅相都唔會想像得到係煙鴨胸🙄🙄🙄真心有少少覺得間鋪玩我但我睇返英文字,你又吹佢唔脹😒所以今次有啲一肚火不過平心而論, 佢碗摻摻係唔錯既成碗面真係除左又咸又大舊既鴨胸好差之外(我只咬左一啖,真係太咸食唔到)同埋講真 一舊煙鴨胸係街市買都係十幾蚊,你咁樣擺落碗面,成個成本好低,有啲感覺被呃錢!所以今次真係不愉快經歷,亦怪自己大意無望埋英文餐牌🤡但 撇除呢舊鴨胸 其他野唔算好差--完--
呢個係我最最最失望同有啲嬲🙄
睇餐牌(圖2)見L03號餐
中文寫茶燻鴨,再睇埋幅相都唔會
想像得到係煙鴨胸🙄🙄🙄
真心有少少覺得間鋪玩我
但我睇返英文字,你又吹佢唔脹😒
所以今次有啲一肚火
不過平心而論, 佢碗摻摻係唔錯既
但 撇除呢舊鴨胸 其他野唔算好差
--完--
2022-06-11 211 浏览
喇沙~雖然唔會成日食但小編都鐘意既~一於試試一間都好多分店既餐廳搵食~就睇下好唔好食同大家報告下先😎今次同大家到西灣河搵食😝巴東牛肉拌油麵油麵唔會好淋~口感爽口彈牙👍醬汁用上屬於比較濃味既一種~牛肉入口偏淋夠哂入味😍大大舊啖啖肉~正😬燻鴨喇沙摻摻上枱見到有失望🥲燻鴨…..胸😔小編以為鴨件黎~個摻摻好淋😣😣喇沙湯底唔夠味😞差啲差啲咁😭雞肉大蝦串普通到…雞肉偏咸無特別~蝦肉乾憎憎😫無口感—————————————————☻非專業食評·純個人口味☻—————————————————📍總結:有失望既~可能見過唔小好評~或者又係小編個句~可能係小編唔岩口味~但會想再試下試埋其他野~今日講住咁多先~有咩喇沙好食不妨係下面留言介紹俾小編~

巴東牛肉拌油麵

☻非專業食評·純個人口味☻
—————————————————

📍總結:
2022-06-02 274 浏览
見到主餐牌平均都要$70-80蚊,所以食套餐應該係抵啲。估唔到一嚟嘅就係斑斕糕!朋友仔揀咗喇沙睇相以為係燒鴨,嚟到原來係鴨胸,不過味道都唔差嘅,但係油飯不像油飯…. 最好食嘅係呢個邪惡蛋黃炸魚皮,真係好食!呢杯話梅桔仔都OK,總括嚟講都可以嘅,沒有驚喜,食物普普通通。不過座位舒服!聽講平時排晒隊,不過我哋晚上早到~ 所以都唔見太多人⋯
見到主餐牌平均都要$70-80蚊,所以食套餐應該係抵啲。

估唔到一嚟嘅就係斑斕糕!

朋友仔揀咗喇沙

最好食嘅係呢個邪惡蛋黃炸魚皮,真係好食!

呢杯話梅桔仔都OK,

2022-05-31 221 浏览
星期六一家三口嚟食晚飯,佢唔算多人又唔使排隊,希望唔會中伏。我叫咗海南雞喇沙米線,一次過滿足兩個希望,有海南雞又有喇沙。海南雞就一般般,喇沙味就唔夠濃,湯底略嫌稀左d。所以我估到海南雞飯都係一般般,好彩佢跟餐係有個肉骨茶,所以整體覺得呢個套餐好豐富。至於串燒咖哩麵,好有睇頭,兩串串燒好吸引,食落都係一般般,麵都係一般般,不過不失,唔算太辣,鍾意食東南亞辣嘢嘅朋友就覺得唔夠過癮。最後,上埋跟餐嗌咗嘅三杯飲品,拉茶、香茅茶同薄荷桔仔梳打都係一般般,ok囉。所以整體都係嗰句……一般般。

所以整體都係嗰句……一般般。

2022-05-28
用餐时段
2022-05-18 246 浏览
今日落雨唔想去咁遠食嘢,近近地就選擇左去太安樓食。呢到下午茶好抵食,我地叫左幾樣嘢。新加坡大蝦喇沙摻摻 味道濃郁,辣度非常適合我,大蝦鮮甜爽口,摻摻咬落有口感。馬六無骨海南雞飯起哂骨啖啖肉好正,雞肉嫩滑,雞皮爽口滑嘟嘟,油飯香,加左三色醬汁更加惹味。老街雞絲扎肉清雞湯米線叫比小朋友食,味道鮮甜清淡,雞絲嫩滑,非常適合小朋友。咖央多士烘到外脆內軟,好邪惡啊。美祿哥斯拉味道濃郁,唔會好淡,仲有脆脆係上面。

新加坡大蝦喇沙摻摻
味道濃郁,辣度非常適合我,大蝦鮮甜爽口,摻摻咬落有口感。

馬六無骨海南雞飯

老街雞絲扎肉清雞湯米線
叫比小朋友食,味道鮮甜清淡,雞絲嫩滑,非常適合小朋友。

咖央多士
烘到外脆內軟,好邪惡啊。

美祿哥斯拉
味道濃郁,唔會好淡,仲有脆脆係上面。

2022-05-12 1634 浏览
今日去西灣河太安樓馬六吃下午茶。此店的下午茶餐款式多,價錢實惠。馬六海南雞飯($60)好食。馬六採用的三黃雞賣相吸引,雞肉嫩滑有鮮味。由雞油,雞湯和班蘭葉煮的米飯也可口。不要油飯可揀白飯。雖然是下午茶餐,份量足無欺場,還有冬瓜雞湯,正。馬六什錦椰漿飯($62)值得推介。除了好味有咬口的椰漿飯,還有很多惹味的配料。巴東牛肉微辣,香料惹味令人很開胃。雞翼調味佳,大大隻香脆多肉。還有魷魚,花生,江魚仔,半隻糖心蛋和青瓜,充份滿足你的食慾和口感。每份茶餐可追加一份風味小食。因為雞翼($16)太好食,追加了一份打包回家孝敬媽媽。還叫了份南洋班蘭叻吔多士($22)。多士一份4件,香甜惹味,是媽媽和我最愛的comfort food。下午茶配熱飲,凍飲加$3,加$8可升级地道特飲。馬來手工拉茶有特色,香濃有茶味。馬來香茅蜜(+$8)順喉微甜,好飲。茶餐不用加一,抵食好食飽肚,推介。此店的員工服務態度佳,讚👍🏻雖然黃雨,嘆完下午茶,心情靚哂。

茶餐不用加一,抵食好食飽肚,推介。

此店的員工服務態度佳,讚👍🏻

雖然黃雨,嘆完下午茶,心情靚哂。

• 馬六什錦椰漿飯
  • 馬六海南雞飯
2022-04-06 604 浏览
咁岩要去西灣河做野,👦🏻和同事就去左西灣河搵食。👦🏻次次去西灣河都係去太安樓入面食海南雞,今次打破常規,決定試下「馬六」。「馬六」主打新加坡菜🇸🇬,係香港都唔少分店,以下即將為大家介紹!🌟馬六無骨海南雞飯拼巴生肉骨茶海南雞飯係👦🏻至愛,今次就點左馬六無骨海南雞飯拼巴生肉骨茶。海南雞肉嫩滑😽,咬落去啖啖肉,無骨就是爽🫶🏻;油飯粒粒分明,香雞油味👍;肉骨茶藥材味唔算好重,較易入口,補下身子係唔錯既選擇😋。

🌟馬六無骨海南雞飯拼巴生肉骨茶
【濃味湯底大蝦雞串咖哩麵+燻鴨喇沙+咖央多士】馬六呢間新加坡馬來西亞餐廳,有好多間分店,主要售賣多種喇沙、咖哩麵、海南雞飯,亦有串燒同班蘭多士等小食。今次試左佢d野食,貫徹星馬菜比較濃味嘅風格,值得再去😚Lunch menu 套餐六七十蚊,包野飲✏✏✏✏✏✏✏👅味道:8.5/10🌌環境:8/10👍🏻推薦:8.5/10______________________________【食評篇👇👇👇】🤓🤓評分benchmark參考🤓🤓✏10分 - rare heaven😇✏8, 9分 - 屬高分之作✏7分 - 正正常常,同平時食到嘅差唔多 ✏6分 - 有d失望,expect佢會好食d✏5分 - 伏野,零分重作大蝦雞串吉羅咖哩麵 (💝9/10) $75- 大蝦好普通,雞串好入味,唔洗點醬食,有足足兩條,湯底好濃,辣辣地,好滋味!娘惹茶燻鴨喇沙 米線/摻摻 (💝8/10) $72-燻鴨好濃,入口油脂十足,等候需時應該即叫即做,鴨皮切開十字一格格,類似有種煎香或者用火槍燒香嘅感覺,所以外皮有d焦香,鴨油blend入喇沙湯底,更加滋味- 只係略嫌鴨有啲油(但呢個係本身鴨嘅特質唔關餐廳事)總括嚟講兩種麵食
【濃味湯底大蝦雞串咖哩麵+燻鴨喇沙+咖央多士】

娘惹茶燻鴨喇沙

今次試左佢d野食,貫徹星馬菜比較濃味嘅風格,值得再去😚

Lunch menu 套餐六七十蚊,包野飲

✏✏✏✏✏✏✏

✏5分 - 伏野,零分重作

大蝦雞串吉羅咖哩麵 (💝9/10) $75
- 大蝦好普通,

娘惹茶燻鴨喇沙 米線/摻摻 (💝8/10) $72
- 只係略嫌鴨有啲油(但呢個係本身鴨嘅特質唔關餐廳事)

娘惹茶燻鴨喇沙

總括嚟講兩種麵食都有半隻蛋同豆卜,相比之下雞串無燻鴨咁油,佢個燻鴨係真係有畀心機調製過,唔係一般煮熟咗嘅鴨胸肉,佢嘅鴨皮係真係香過出面;雞串非常入味

加$8升級地道特飲
椰子斑蘭冰 (💝6.5/10)
- 唔夠椰香,好淡味,唔好叫,相比之下荃灣路德圍金泰坊三色冰,椰香濃得多
- 總括嚟講椰子斑蘭冰可以唔叫

紅棗桂圓枸杞茶 (💝6.5/10)
- 一般茶記水準,紅棗桂圓唔係特別大粒,荃灣路德圍嗰間紅棗桂圓,啲桂圓又多又好大粒㗎😅
- 畀6.5分,below average,係因為佢要加錢$8唔抵wo💩

斑蘭多士

斑蘭多士

斑蘭多士 (💝6/10)
-上枱一刻多士外皮脆卜卜,但略嫌麵包唔夠熱,令牛油無溶到。我鍾意牛油受麵包熱力微溶狀態,牛油味道先會出,失望

overall👀👀
我覺得佢啲麵類非常不錯, 唔會係好淡味嘅湯底係好香,辣辣地有啲椰香嘅湯底。另外佢啲餸菜配料調味十足!對食材應該有啲要求

但跟餐嘢飲唔使特登加錢,其實唔加錢,都有馬來拉茶等六種選擇架🤗
@hkdine360 每個食評都好比心機寫架,大家可以follow page同like post支持下!

*IG story highlight出世啦💝每個波波分既location,方便易用,好食度😋😋😋+打卡度📸📸📸爆燈先會榮登IG story!快d睇下有咩心中餐廳!!
(📍連鎖店) 馬六
  • 咖央多士
2022-01-25 804 浏览
今日係西灣河辦年貨,買完花係附近食下午茶當晚餐,去左呢間馬六食海南雞飯。下午茶叫左個「海南雞飯拼新加坡喇沙$75」用左三黃雞整既雞飯,雞味香 雞油濃郁 飯好香但唔覺好膩,海南雞好吸引,另外喇沙都幾正宗。跟餐包飲品,轉特飲+8轉桂圓紅棗茶,足料好飲。跟餐可以用優惠價$26叫多碟「馬拉盞通菜」好好味又不減份量,大大碟又炒得惹味。之後再加左個「斑蘭多士$26」多士好脆好食,兩邊都搽左滿滿既斑蘭😆最後加左沙嗲雞肉串(3條)$42 ,不過不失,價錢抵食。