2020-03-28 1968 浏览
疫情下,如何放心外出用膳? 馬六餐廳就是好選擇之一。我和朋友相見在外,選擇了吃馬拉特色食物。 一入門,待應便殷勤招待, 很快遞上包裹口罩的膠袋和獨立包裝的酒精紙巾。如此細心,肯定在清潔各方面也做足準備,可以安心用餐。打開Menu,原來有很多馬來西亞菜。款式眾多,肚子只得一個,最後選擇了斑蘭咖央醬多士,馬拉盞小菜,肉骨茶,新加坡喇沙麵。叫菜後,很快就遞上咖央多士,我10分欣賞這個多士。多士焗得剛剛好,有些茶餐廳會覺得很濃,很容易喉嚨痛。但這家的多士剛剛好,外表脆脆,斑蘭和牛油都很足料,外脆內軟。每一口都吃到濃濃的蛋香和椰香,香而不肥膩。10分推介。馬拉盞的份量剛好夠兩個女生吃,所以叫一碟小菜就夠了。但最驚喜的是肉骨茶麵,看似湯底的材料不多。但原來湯底就是精粹,每一啖湯都是很多層次,就連大大嚿的豬腩排都吸收了濃濃的湯,能夠吃到有香茅和避皮的蒜頭香味,吃不停口。 既然那麼好吃,店主應該大力推介。大家一定要試試。最後介紹的是喇沙麵,湯底濃郁,喝每一口湯便想起去新加坡旅行的回憶。所以湯底是傳統的喇沙料,果然沒有令我失望。而且幾十蚊一碗麵,就有不少的海鮮,三隻蝦和一些錢顯肉,很抵食啊!總結,店的位

馬拉盞的份量剛好夠兩個女生吃,所以叫一碟小菜就夠了。

總結,店的位置很方便,就在彩頤花園大街, 大巴士站附近,不論收工經過買外賣或先在店內吃晚飯才回家,非常方便。
每一碟食物都有質素保證,根足星馬菜的味道。最重要是清潔意式很高,可以安心在店享用。
斑斕嘉咖央多士
喇沙湯麵
肉骨茶
  • 斑斕咖央多士
2020-03-27 427 浏览
今天路過新蒲崗,發現有這間馬來美食,便入去吃個下午茶。白胡椒肉骨茶配油飯$78,白狐朝味道香濃,肉骨的肉都不會少,肉質爽口鮮甜,配合白胡椒湯底,味道更佳。油炸鬼,放在胡椒湯內,吸收胡椒湯底之後,軟腍中帶點硬,味道更佳。油飯的香茅味道十足,硬度適中,是一個正宗的油飯。凍白咖啡,跟餐另加$3,咖啡味道不算濃,甜度不高,奶味十足。海南雞喇沙摻摻$46,海南雞雞肉鮮嫩,雞皮爽口鮮甜, 摻摻是米粉混合在面,口感豐富,湯底椰香味濃,整個配合得實在不錯。咖央榴槤多士(下午茶跟配小食)$18,多士香脆,配合榴槤、咖央和牛油,味道更佳。
今天路過新蒲崗,發現有這間馬來美食,便入去吃個下午茶。

油飯的香茅味道十足,硬度適中,是一個正宗的油飯。

2020-03-20 296 浏览
今日好想食馬來西亞既喇沙,揾間近近地去食☺️ 一人叫咗一碗喇沙,揀咗新加坡魚片喇沙摻摻 ($59)同海南雞喇沙摻摻 ($63) 大大碗食完都好飽。材料都好新鮮!然後有油麵同埋米粉混合,口感好特別,而且湯底都好重椰汁味帶少少辣,好惹味之後有得add on,再叫咗馬拉盞通菜 ($26)同南洋咖央多士,班蘭味 ($18) 多士普普通通食落有啲乾身,但係炒菜都幾夠火喉PS:不得不提係呢度經理既態度唔錯,亦都好有禮貌,見到旁邊有個好多問題嘅客人佢都可以慢慢有耐性咁解答

2020-03-19 176 浏览
嗰日同男朋友打完排球好肚餓我自己身為女仔都好鍾意食馬來西亞嘅食物。首先我男朋友介紹我食肉骨茶我聽到唔知係乜嘢。第一啖入口覺得非常好飲好似阿媽煲嘅湯一樣。原來裏邊用好多唔同名貴嘅中藥,加上馬來西亞獨有嘅herbs, 平時當然有紅棗杞子龍眼肉同埋排骨。飲完之後成身都滾辣辣非常之健康。令我覺得精神為之一振。餐牌裏邊除咗小食亦有好多唔同嘅飲品選擇。男朋友比較鍾意飲椰汁冰佢話飲完之後會可以好大力做運動。😊😊
首先我男朋友介紹我食肉骨茶我聽到唔知係乜嘢。
飲完之後成身都滾辣辣非常之健康。令我覺得精神為之一振。
餐廳:馬六 (新蒲崗)地址:新蒲崗彩虹道242號采頤花園商場地下212號舖係疫情底下🦠,依家好多人食野果陣都會注重衛生為先🛁,今晚去到采頤花園商場地下嘅馬六食新馬菜🇸🇬🇲🇾,竟然有出其不意嘅驚喜🎉,因為一入到餐廳坐低,店員就送上濕紙巾抹手同膠袋比食客裝口罩,真係好貼心叫左個一人餐💁🏻‍♂️,呢個馬六自由選$88,包小食、主食同飲品各一款,平均每項有六至八個選擇🥘,我就揀左馬拉盞灼通菜,馬六海南雞配油飯同埋馬來手工拉茶☕️,加錢仲可以配埋馬拉傳統特色肉骨茶添對於一個人黎食嘅話份量都幾多,但對大食嘅我黎講就岩岩好👍🏼。估唔到海南雞飯仲有冬瓜湯送,油飯好香,海南雞仲要多肉得黎無骨,堅抵食😋;馬拉盞灼通菜唔會好鹹或者好辣,仲要夠哂大碟;拉茶即係奶茶,係馬來西亞人獨創嘅,亦係當地人最想同最鍾意飲嘅茶飲🥤,比起平時飲嘅港色奶茶或台式奶茶,茶味同奶味互不影響,更有層次😍,鍾意飲奶茶嘅你可以一試
餐廳:馬六 (新蒲崗)
地址:新蒲崗彩虹道242號采頤花園商場地下212號舖

店員就送上濕紙巾抹手同膠袋比食客裝口罩,真係好貼心

估唔到海南雞飯仲有冬瓜湯送,油飯好香,
海南雞仲要多肉得黎無骨,堅抵食😋;
馬拉盞灼通菜唔會好鹹或者好辣,仲要夠哂大碟;
2020-03-10
等候时间
5 分钟 (堂食)
成日番工經過都未食過,今日放早lunch 就過黎試下。一入到黎就有濕紙巾同埋膠袋裝口罩,真係好貼心😃。✨午市套餐選擇都幾多,而且包野飲,佢d 小食都好平,都係十零廿蚊。✨鹹柑桔水好夠味,酸酸甜甜好開胃。✨雞絲扎肉湯金邊粉($56): 個雞湯底唔錯,仲有陣麻油香,金邊粉夠入味。扎肉都幾多,雞絲分量就一般,但肉質幾滑唔嚡口,下次都想試吓佢個海南雞😃。✨柚子蓮藕($26):食落凍冰冰,薄薄一片好爽口,加左柚子蜜都幾清新。✨馬來街頭雞肉串燒($22): 個雞燒到表面少少脆,加埋個微微辣既醬汁,食落又幾惹味。

✨鹹柑桔水好夠味,酸酸甜甜好開胃。

雞肉串燒

雞肉串燒
2020-03-09 175 浏览
~2:00 Tea time~巴生肉骨茶湯米粉$48飲咗啖湯再食肉,肉又係煮得好腍巴東雞肉配米飯$46 用上牛湯烹調,雞肉煮得好琳好入味,少少少許辣,我哋都覺得好好食😋南洋咖央多士(榴槤味)$26,多士入面有牛油和果醬,食落都有淡淡嘅榴槤味,幾脆口馬來西亞雞肉串燒$38 (三串)雞肉夠滑,不過我鍾意切大舊嘅雞肉,食起嚟比較有口感啲手工糯米釀雞翼$26爸媽鍾意釀蝦滑多過糯米獅城蝦春卷$16爸話幾脆唔錯係套餐揀嘅食物可以再用優惠價錢追加小食和飲品,計落都幾抵,加上全日免收加一,我哋三個人食都係$200幾蚊買單。
~2:00 Tea time~
巴生肉骨茶湯米粉$48
飲咗啖湯再食肉,肉又係煮得好腍

巴東雞肉配米飯$46

馬來西亞雞肉串燒$38 (三串)
雞肉夠滑,不過我鍾意切大舊嘅雞肉,食起嚟比較有口感啲

手工糯米釀雞翼$26
爸媽鍾意釀蝦滑多過糯米

獅城蝦春卷$16
爸話幾脆唔錯

2020-03-09
2020-03-09 123 浏览
今天一行三人和父母一起到了新蒲崗吃東南亞菜式,因為我們剛剛從泰國旅行回來,很掛念當地的菜色。😻daddy likes the spring rolls and mummy likes the chicken wings 呢度嘅tea set價錢好平,👏🏻仲要唔收+1,係咁差嘅時間又非常之少,可以慢慢坐低都OK🗣呢度嘅椰青都好甜,椰肉亦都好嫩滑好容易刮出嚟食,套餐的飲品加$22就飲到啦,另外凍飲爹哋叫咗南洋白咖啡加$3 ,媽咪叫咗馬來手工薑奶茶加$6,佢哋話都幾大杯~

2020-03-09
2020-03-07 114 浏览
呢排返工都係食外賣,因為怕大家撞正人多時間食飯會唔太安全,好16今日同同事調咗食飯更,所以可以遲點食避過啲人潮。今次就食馬六,係新蒲崗搵一間好食的馬來西亞餐廳都幾難,特別是中午,今次就有機會去到采頤花園個頭食。首次我就叫咗個無骨海南雞飯配肉骨茶的套餐,配埋一杯熱的馬拉拉茶,仲叫多一份斑蘭味架央多士。先講個無骨海南雞飯,雞肉入口即溶,味道唔錯,配埋三色醬料,用來佐飯一流,胃口大增。去得南洋菜館,點少得個肉骨茶,好彩馬六有埋配肉骨茶的套餐,可以滿足貪吃的慾望,帶來午餐的小確幸。肉骨茶味道易入口,未飲過的人可以來呢度試試。至於個架央多,食落去久違的斑蘭味出哂來,配埋一口牛油,正呀。最後到杯馬拉拉茶,口味岩我,茶味同奶味搭配合宜,一流。

最後到杯馬拉拉茶,口味岩我,茶味同奶味搭配合宜,一流。

2020-03-04
2020-03-06 95 浏览
有時做野經過果頭,都會去食下,始終難得佢有喇沙食,我見次次都食喇沙有D悶,今次就一於試下佢個巴東牛肉飯,出黎效果都幾好味,肉份量亦多,唔錯唔錯。員工有禮貌,地方都整潔衛生,推薦大家去食
2020-03-02 108 浏览
放假日子就到屋企附近食tea,采頤花園商場地下212號舖,馬六是食東南亞菜餐廳,主打海南雞、肉骨茶和喇沙。餐廳裝修優雅,乾淨企理,天花掛有竹條燈罩,牆上有掛畫。我們點左下午茶餐海南雞喇沙摻摻$46,配白咖啡☕️,雞肉嫩滑,湯底椰香味濃,很好味👍。白咖啡不錯。沙巴燒雞配白飯$48,大大隻雞腿🍗,炸得香香,真抵食配檸檬水🍋。手工糯米釀雞翼2隻$26,脹卜卜很惹味。馬來街頭雞肉串燒$22,很香口,很入味。
牆上有掛畫。我們點左下午茶餐
手工糯米釀雞翼2隻$26,脹卜卜很惹味。
馬來街頭雞肉串燒$22,很香口,很入味。
  • 海南雞喇沙摻摻
  • 手工糯米釀雞翼
2020-03-02 93 浏览
今日下午同朋友黎左馬六食飯,門面好大間入面好多梳化位坐位舒適最岩三五知己去傾計,我地點左一個白胡椒肉骨茶配飯,肉骨好大舊好淋,茶底有白胡椒既胡椒味,朋友叫左碗海南雞喇沙摻摻下午茶餐,雞肉好淋好嫩滑,無血既,仲有湯底香濃好好味,唔係好辣但好入味,仲有豆腐卜浸落湯底都好入味,麵係由粗同幼組成食落都幾特別嫁,麵好彈牙。仲有叫左兩個小食,一個糯米釀雞翼,一啖咬落去好多汁好好味熱辣辣即叫即整,同埋好多糯米涵,涵料十足,另一個小食咖央多士,一啖一口,仲好有牛油同咖央香味,咬落香脆,唔會太油。最正既係飲到馬來西亞既正宗拉茶,好滑好香茶味。另一杯加左芝士就好香芝士味。推介。

2020-02-27 76 浏览
今日Lunch經過門口突然之間好想食喇沙所以就決定食呢間嘅海南雞喇沙,同埋好掛住佢嘅黑豉油叉燒飯。可惜原來餐廳已經改咗餐牌冇咗黑豉油叉燒飯🥺🥺咁今次就試吓巴東牛肉飯啦!巴東牛肉飯配凍生薑手拉奶茶第一次飲生薑拉奶,又幾特別喎👍巴東牛肉飯大大碟,牛肉煮得很入味連埋巴東汁一齊送飯一流😋👍海南雞喇沙摻摻配芝士手拉奶茶首先嗰芝士手拉奶茶鹹鹹地超級芝士好好味淡淡雞肉,豆卜吸晒喇沙汁好好味。油麵溝米粉好好味👍鹹蛋咖央多士呢期興鹹蛋醬,今次係鹹蛋黃咖央多士比係平時食嘅班蘭咖央又係別一番風味😋😋

巴東牛肉飯配凍生薑手拉奶茶
第一次飲生薑拉奶,又幾特別喎👍
巴東牛肉飯大大碟,牛肉煮得很入味連埋巴東汁一齊送飯一流😋👍
海南雞喇沙摻摻配芝士手拉奶茶

首先嗰芝士手拉奶茶鹹鹹地超級芝士好好味
淡淡雞肉,豆卜吸晒喇沙汁好好味。油麵溝米粉好好味👍
鹹蛋咖央多士

年30同男朋友去左彩虹服務中心年宵,但係彩虹附近的食肆唔多,所以去左彩頣個邊食,我地揀左食馬拉嘢的馬六。我地去到啱啱可以做埋下午茶,所以我地揀左個巴東雞肉飯同埋海南雞飯,飲品揀左馬來拉茶。首先上了奶茶先,個奶茶味都ok的,有啲似台式的奶茶,但係佢甜甜地,又有少少似西藏的甜茶,好彩的係都唔係超甜的味道。而我個海南雞飯雞肉係無骨的,食起來更加方便,而個飯初頭食入口係油飯味,但係食食下又食到有椰漿味,我唔知係油飯定係椰漿飯,又有可能係兩溝掛。而男友的巴東雞肉飯,個雞係炸過的,都好香脆,個汁就有少少辣辣地。以下評分以5⭐️為滿分推介⭐️⭐️⭐️

以下評分以5⭐️為滿分
推介⭐️⭐️⭐️
2020-01-23 132 浏览
今日同閨蜜去朋友屋企探bb,就係樓下無意中發現有間新加坡餐廳,由於我地之前都去過新加坡食過d野食都幾唔錯,所以決定試下呢間新加坡餐廳看看質數如何。新加坡菜出名食喇沙、咖央多士、肉骨茶等,見佢menu喇沙幾吸引,同埋朋友想試海南雞飯,加多兩個小食,叫左咖央多士同蝦春卷!喇沙一黎到好香,個色都望落好濃,好吸引,佢地喇沙有兩款,我簡左有蝦果款,仲有幾舊大大的豆卜同半隻蛋,好豐富!先飲左啖湯覺得好正,唔會話好咸,係正宗既喇沙味,好快就清左成碗。朋友話個海南雞雞肉好滑,下午茶個份量都唔少,好抵食,不過個飯如果係油飯會更加好至於小食 蝦春卷 同 咖央多士 都好好食😋價錢又唔貴,見佢地仲有出到其他特式小食如咸蛋黃雞翼都好想試,可惜太飽了飲品方面都出奇地有美祿、同d養生的飲品,係正常好飲的,都唔會話好似出面餐廳咁行。總體我同朋友都好滿意呢間餐廳,因為價錢經濟實惠味道又正,將會變成我地既飯堂😆😆而且有咁多分店咁方便,可以帶埋其他朋友聚會黎食都可以諗得過