2015-08-28 601 浏览
今日夜晚由於男朋友好有興致既關係,去apm買左夜晚11點幾既戲飛 ,我地離睇戲前重有一個小時左右,時間唔算多,而且重未食晚飯既關係,所以就去左比較多選擇既food court 睇下有咩好食,行行下見到間係食越南菜式,諗住食得清淡d,當減肥,就揀左香辣屋喇 。其實之前係尖沙咀已經同朋友一齊試過香辣屋,個陣時主攻泰國菜,當時已經覺得佢地既菜式賣相既吸引又好食,挺有風味,值得推介 。今次就簡簡單單試左越南菜式:四寶湯檬粉, 湯粉連罐裝汽水,50蚊左右,價錢合理 。首先,檬粉爽口彈牙,係我喜歡既口感,豬肉好嫩滑,扎肉咸咸地,配上一啖啖既檬粉,真係一流,雞翼就比d湯整到個外皮偏淋,略嫌口感不足,但唔洗一陣,成碗就比我清哂 ,認真唔錯,之前慢慢飲埋罐汽水,就上去睇戲喇,有機會可以再試下其他菜式。

四寶湯檬粉
四寶湯檬粉
非傳統的候餐方式, 超級方便, 又不會錯過了候餐號碼, 讚!!!生牛肉檬粉: 牛肉是生的, 湯是非常的燙,所以只要將牛肉放在湯底數秒鐘, 生牛肉即變九成熟牛肉, 湯底很清澈, 味道沒有什麼特別, 也沒有偏咸, 讚!!!飲品只有汽水供選擇(上圖綠茶是別家餐廳供應的)...醬料供應也很足夠!!!
非傳統的候餐方式, 超級方便,
又不會錯過了候餐號碼, 讚!!!
生牛肉檬粉: 牛肉是生的, 湯是非常的燙,
所以只要將牛肉放在湯底數秒鐘,
生牛肉即變九成熟牛肉,

湯底很清澈, 味道沒有什麼特別,
也沒有偏咸, 讚!!!
飲品只有汽水供選擇(上圖綠茶是別家餐廳供應的)...
醬料供應也很足夠!!!
2014-02-10 494 浏览
相約小mic到amp行街街,夜晚還要去別人家玩呢~時間來到下午兩點多三點,第一時間當然要醫飽自己的小肚子先!小mic問小妹想吃什麼?小妹對於amp毫無概念,於是逛了一圈後來到made in HK,但小妹認為不太抵吃,又要加一服務費,以小妹追求廉價美食當然調頭走。轉移來到food court,聽小mic說之前曾進行裝修,所以現在已換上新面貌。Food court名為CookedDeil,屬為citysuper,地方加入不少綠色元素,入口處更有綠色植物作為裝飾。專櫃美食集中在兩個大圓counter,每樣食物都有display,包保你可以揀好才去買,而選購食物則要行去中央cashier付款。小妹拉著小mic圍著大圓counter揀選食物,有日式咖喱、甜品、泰式粉面,後來才發現美食專櫃竟多達10個選擇。我們其後找了2個位子坐著,小mic去購買。白色餐桌椅乾淨利落,對面坐著2位女士,我們是搭枱的,枱面上的碗筷仍未有職員收拾,本來看到推著收餐車的姐姐經過,小妹舉高手示意,但她似乎看不到似的,直接推進廚房裡去。mic就快回來,若果不是要看顧著隨身物品,直接拿給人處理好了。幸好最後一刻有位姐姐來收走了

小妹拉著小mic圍著大圓counter揀選食物,有日式咖喱、甜品、泰式粉面,後來才發現美食專櫃竟多達10個選擇。我們其後找了2個位子坐著,小mic去購買。白色餐桌椅乾淨利落,對面坐著2位女士,我們是搭枱的,枱面上的碗筷仍未有職員收拾,本來看到推著收餐車的姐姐經過,小妹舉高手示意,但她似乎看不到似的,直接推進廚房裡去。mic就快回來,若果不是要看顧著隨身物品,直接拿給人處理好了。幸好最後一刻有位姐姐來收走了。
小妹都不知吃什麼?隨便好了,反正什麼都吃~見他拿著2個電子儀器,原來是電子取餐傳呼器,當餐飲準備好後系統便會發出震動和燈,震動在枱面上發出吱吱聲,提示你出去取餐,過程輕鬆又簡易,唔洗下下望著大螢光幕。
泰式乾炒金邊粉$42
散叫不包括飲品,看樣子都很吸引,尤其面上2條裝飾品,成支雷達似的,顯得非常可愛!材料主要以蝦和雞絲為主,金邊粉幼身彈牙,吃落有陣陣茄汁味,不過整體偏油,口感偏淡。另外配料還有芽菜、魚條、香蔥等,碟邊會放上砂糖和花生碎,用作調味之用。
韓式牛肉粉絲$50,套餐包括一小碟泡菜和紫菜湯。
粉絲雖則屬低卡路里食品,但由於炒的時候已盡索油份,成碟粉絲油淋淋,食慾已減一大半。牛肉連著肥脂且鞋口,粉絲滑入嘴裡屬QQ口感,滿嘴好像塗上一層凡士林般閃亮動人!兩款食物不太熱,只算暖和,這些就是美食廣場的弊端。
若要熱冷水可順便到取餐處叫職員端上,否則可在飲品櫃購買,小mic選購了
鮮芒果汁(另加$18)原價$22,優惠價換購,成份只有芒果和水,飲上偏淡口不太甜。

食飽飽,係時候逛街去~
2013-10-10 149 浏览
來到觀塘後是下午一點,但之後要去的地點在兩點鐘才開始營業,一心想食下午茶的我唯有先吃午餐吧。觀塘的工廠區十分之大,所以撞正放飯時間齊齊搵食之下的確有說不出的艱辛。好久以前都到過apm的美食廣場食飯,還記得消費是十分經濟,於是就先去美食廣場看看,啊﹗原來它的名字已轉為cookedDeli,由city'super營運,可以這時候的cookedDeli全是人人人人,插針不下,唯有轉去觀察其他餐廳的情況,可惜都找不合心水的,最終待到一點半後再回去cookedDeli,這時候就冷清得多了。CookedDeli有數間食肆,提供日式(壽司﹑咖哩飯)﹑港式(炒粉麵飯,小菜)﹑上海菜(炒粉麵飯,小菜)﹑泰式(炒粉麵飯)﹑韓式(石頭窩飯﹑炒粉麵),也有一間滿記甜品,選擇上算是夠多花樣了﹗而我最終決定選擇平時少接觸到泰式,我愛酸酸甜甜的泰式炒金邊粉$4X,在店子付款後便會得到一個器具,當餐食出菜後這器具便會發出嗶嗶聲和”死光”。XD明明觀察到不少食客在吃的炒粉麵飯都是特大碟,所以我才捨得用幾十元去吃一碟,但實際上我手頭上這碟的份量都比人家的少三分一有多,嗚……突然覺得消費昂貴了不少。全場食物都會跟上一杯熱中

明明觀察到不少食客在吃的炒粉麵飯都是特大碟,所以我才捨得用幾十元去吃一碟,但實際上我手頭上這碟的份量都比人家的少三分一有多,嗚……突然覺得消費昂貴了不少。全場食物都會跟上一杯熱中國茶,飲品就需另外購買。

賣相以兩條韭菜花插在中央最為觸目,而側面放有花生碎﹑糖及一角青檸。青檸榨極也不出汁來,明顯是放得太耐自我乾涸了,將花生碎撈在粉麵之中,糖是另上﹖本人第一次遇上…但我沒有將糖撈入去。
泰式炒金邊粉
粉麵的熱度是足夠的,金邊粉富有柔韌度,味道就很失望,原因是好淡,吃了一啖﹑兩啖都覺得淡,以為炒得不均勻,便將粉麵上到下大撈特撈,之後每一口都是淡淡淡,這味兒主要以甜酸作賣點,但現在無酸也無甜,是否醬汁下得太少之過﹖

配料有大蝦和雞柳,又大又多,夾雜有韭菜﹑芽菜﹑雞絲和豆干,算很豐富的,可是味道都是淡,浪費了它們。
2013-10-03
2013-06-14 54 浏览
當日我同朋友喺food court一齊都食呢間,我同一朋友一樣都係食海鮮炒粉絲,另一朋友叫咗蝦醬炒飯,仲有馬拉盞炒通菜。我同朋友個海鮮炒粉絲完全唔一樣,我個又乾又冇味,而且仲撈唔匀!朋友個好好多,起碼撈匀,而且好夠味!粉絲有咬口,而且唔會太淋,又唔會太硬!當然d海鮮好一般,始終喺food court!我認為係當晚太多人叫海鮮炒粉絲,所以keep 唔到水準!!難怪我個海鮮炒粉絲咁差!!!另一朋友個蝦醬炒飯都係唔錯選擇,好夠味道,而且好香蝦醬味,飯炒到一粒粒分開,仲有d豬肉都好味唔硬!!馬拉盞炒通菜好好味,鹹淡適中,有少少辣,好野味,唔怪得好多人都話正!!!

2013-06-08
  • 馬拉盞炒通菜
  • 蝦醬炒飯
2013-01-30 62 浏览
美食廣場提供了不少美食,林林總總,總有一款適合個人口味的食肆。今天在下暫不去工業區覓食,來到創紀之城的美食廣場,再嚐一下這裡的美食。從前來到創紀之城用餐,感覺上消費較工業區為貴,可是近幾年來,物價飛升,百物騰貴,今次再來用餐,已經沒有從前的感覺,反而覺得便宜了。就好像今次來到香辣屋,點選一個泰式濕炒雞肉河粉,索價四十大洋,相比以前,確實是貴了一點,到了今天,卻是便宜得多了吧。等了一會河粉終於炒起,可以拿去坐位吃掉。看著炒河,與之前在下於朗豪坊同一間分店相比,賣相似乎差了一點,原因就是如題,足料,但水汪汪。吃下去時蔬菜有點硬,但算是爽,雞肉亦有其本身味道,但未至於嫰滑。河粉也炒得有鑊氣,這是唯一依然可以做到的。整體而言,食物質素似乎有點下降,尤其是芡汁方面,之前吃到的芡汁較為濃稠,但是今次卻是水汪汪的,而且蔬菜普遍較硬,但味道尚可。

2013-01-30
2012-06-06 45 浏览
五月六日 (星期日)因為是日下午會到烏華拉麵試食會,倆口子只分享了一個餐,只是填填肚子想起年多前吃過這裡的蠔仔煎味道令人回味,而且份量極多,印象深刻,所以決定再吃雖然套餐包括飲品和白飯只賣四十多元,但是用料仍舊非常十足鐵板上的蠔仔煎,遠遠已經聞到其香味,令人食指大動挑剔一點的,是炒蛋略為油膩,不過配上粒粒鮮味的蠔汁,吸收了其精華,更加惹味蠔仔亦不欺場,粒粒鮮味多汁質素不錯的,重點是大件夾低食,大家不妨一試
五月六日 (星期日)

想起年多前吃過這裡的蠔仔煎
味道令人回味,而且份量極多,印象深刻,所以決定再吃
價廉物美,簡單又美味的一餐
雖然套餐包括飲品和白飯只賣四十多元,但是用料仍舊非常十足
鐵板上的蠔仔煎,遠遠已經聞到其香味,令人食指大動

蠔仔亦不欺場,粒粒鮮味多汁

質素不錯的,重點是大件夾低食,大家不妨一試
2012-05-06
價廉物美,簡單又美味的一餐
2012-04-26 36 浏览
行黎行去都係呢間好無咩人又夠快有野食比較淡既湯好彩個札肉有D 咸香中和下不過個粉都好爽口碌得快手又唔會林謝謝仲要左個熱柚子蜜甜甜蜜蜜好sweet岩晒有d 乾乾地既天氣
行黎行去都係呢間好

仲要左個熱柚子蜜
甜甜蜜蜜好sweet
岩晒有d 乾乾地既天氣

2011-11-03 34 浏览
十月十六日 (星期日)這裡的蠔仔煎蛋真的一試難忘份量足味道又香是日沒有那麼大的胃口選了個較"輕便"的雞扒凍檬品質不錯雞肉彈性足而富鮮雞味雞煎甘香而不油礦肉質煙韌檬粉很難煮得難食的,唯不夠凍~棄蠔取雞...也不錯
十月十六日 (星期日)

這裡的蠔仔煎蛋真的一試難忘
品質不錯
雞肉彈性足而富鮮雞味
雞煎甘香而不油礦
肉質煙韌

檬粉很難煮得難食的,唯不夠凍
~

棄蠔取雞...也不錯
2011-10-16
雞扒凍檬
2011-10-28 32 浏览
十月十一日 (星期二)媽咪抱恙,不想她粗勞,所以在外吃晚飯才回家去了香辣屋,買了個泰式牛肉炒米粉初時是被它的DEMO吸引加上炒米粉相對不會太油膩,感覺健康一點而事實上呢?與DEMO卻是菁差天拱地米粉較幼,質感欠軟,吃得多也怕胃痛再者,米粉可配豬肉,雞肉或牛肉我偏偏選擇了牛肉,是錯誤選擇肉又老,份量又小,極其失望看來這裡只精於蠔仔炒蛋飯吧
十月十一日 (星期二)

媽咪抱恙,不想她粗勞,所以在外吃晚飯才回家
去了香辣屋,買了個泰式牛肉炒米粉
泰式牛肉炒米粉
初時是被它的DEMO吸引
加上炒米粉相對不會太油膩,感覺健康一點
而事實上呢?與DEMO卻是菁差天拱地
米粉較幼,質感欠軟,吃得多也怕胃痛

再者,米粉可配豬肉,雞肉或牛肉
我偏偏選擇了牛肉,是錯誤選擇
肉又老,份量又小,極其失望

看來這裡只精於蠔仔炒蛋飯吧

2011-10-11
2011-08-15 19 浏览
八月一日 (星期一)我吃上海炒年糕,老公仔就點了蚵仔炒蛋套餐因為即叫即炒,等待時間較耐蚵仔炒蛋和白飯分開上令人驚喜的是其份量之多多得連服務員都"嘩"了一聲,是不是收爐前大贈送?正當我們懷疑下面是否有大量芽菜原來是我們小人心度君子腹...原來全是真材實料重量之餘又重質蚵仔新鮮,脹卜卜的,吃起來汁豐味鮮加上用鐵板盛能把熱力保存整個套餐是超出foodcourt水準,滿意極了!!!
八月一日 (星期一)

我吃上海炒年糕,老公仔就點了蚵仔炒蛋套餐

因為即叫即炒,等待時間較耐
蚵仔炒蛋和白飯分開上
令人驚喜的是其份量之多

多得連服務員都"嘩"了一聲,是不是收爐前大贈送?

正當我們懷疑下面是否有大量芽菜
原來是我們小人心度君子腹...原來全是真材實料

重量之餘又重質
蚵仔新鮮,脹卜卜的,吃起來汁豐味鮮
加上用鐵板盛能把熱力保存
整個套餐是超出foodcourt水準,滿意極了!!!
2011-08-01
2011-08-13 7 浏览
5月4日, 呀比食pork pan, 我就揀咗食香辣屋嘅pad thai! ::: 泰式乾炒金邊粉 + 柚子茶 ::: $38以前呢度個pad thai用鐵板上兼有蛋網包住, 賣相超有誠意! 不過而家蛋網已經無咗… 仲換成普通碟上, 但pad thai賣相都仲算ok嘅~ 起碼d蝦都有d 睇頭唔係用d細細粒嘅蝦毛, 配料砂糖、花生碎都係分開擺, 等食客可以自定決定份量~ 不過food court始終係food court, 質素硬係爭d! 配料如豆卜、菇片、芽菜、蛋絲、韭菜算入味… 但主食嘅金邊粉味道就同個顏色一樣呈偏淡, 就算炒得乾爽都無用、蝦仁係大隻但毫無鮮味… 最重要係成個pad thai都唔夠熱!柚子茶ok啦, 淡咗d~Food court食物不嬲都比我覺得係唔夠水準, 今次試呢個泰國野亦未能令我改觀. 只係勝在apm唯一一間泰菜餐廳御泰坊經常爆滿, 泰菜癮起先唯有搵佢嚟攝下位止下癮~

::: 泰式乾炒金邊粉 + 柚子茶 ::: $38
柚子茶ok啦, 淡咗d~

泰式乾炒金邊粉
2011-05-04
2011-06-06 5 浏览
琴晚除左幫襯南京路仲order左一個馬拉盞炒通菜一落完order就去收銀處到比錢啦比完錢返到去就即刻有得拎wor真係好快手呀@@我本身好鐘意食馬拉盞一聞到呢碟菜d味就覺得好香佢快手煮得尼又真係幾好味wor哈哈味道夠濃,d菜食落又唔淋love it
琴晚除左幫襯南京路

我本身好鐘意食馬拉盞
一聞到呢碟菜d味就覺得好香
佢快手煮得尼
又真係幾好味wor哈哈
味道夠濃,d菜食落又唔淋
love it
2011-06-05
  • 馬拉盞炒通菜
2011-02-06 9 浏览
前兩晚同左女友去左呢頭行街,都冇乜野行,呢度未夠6點都已經坐滿曬人,好誇張,本來有想食其他,但唔多野簡.叫左個泰式炒金邊粉,分量都幾多,味道唔錯,炒得好乾身,酸酸甜甜,都ok ga,$36送野飲,可以一試.
前兩晚同左女友去左呢頭行街,都冇乜野行,
呢度未夠6點都已經坐滿曬人,好誇張,本來
有想食其他,但唔多野簡.
叫左個泰式炒金邊粉,分量都幾多,味道唔錯,
炒得好乾身,酸酸甜甜,都ok ga,$36送野飲,可
以一試.
2010-04-11 1 浏览
美食廣場以平靚快見稱, 但這兒平均一個餐也動輒五十多元, 行完全場發覺在這三十多元也可交易, 那就以泰式粉麵作為晚餐香茅豬扒河 - 豬扒件頭不少, 肉也是厚厚的, 一條骨的連著幾件還未真正切開的肉, 因這關係所以吃時有點兒不方便, 豬扒肉嫌過於結實, 醃時間也許未夠, 所以吃時只外層帶味. 而礙於湯底本身過於無味, 所以就算金不換, 蔥等下得多也無助整碗起色

香茅豬扒河
2010-02-06