2019-07-06 264 浏览
今日同男朋友約左係深水埗等,肚餓但又唔知去邊食,要食咩既時候,行行下見到爭鮮,原本想去食,但條龍尾超級長。望到隔離呢間香港餐室。我地最近食左好多間鐵板燒,但都未搵到平靚正既餐廳,所以見呢間有得食,就入去坐低試下!個餐牌好多選擇,全部都好好食咁!最後叫左個西冷同焗白汁魚柳,佢地既上菜速度都算快!鐵板燒黎到既時候真係好驚喜,陣香氣飄出黎,件排好易切,食落口又嫩又入味!價錢又抵食,性價比好高!個魚柳焗飯都唔差!面頭既芝士真係會起絲!不過我都係鐘情鐵板燒!下次會再黎食!

西冷牛排

鐵板燒黎到既時候真係好驚喜

個魚柳焗飯都唔差!面頭既芝士真係會起絲!
焗雜菌白汁魚柳

不過我都係鐘情鐵板燒!

下次會再黎食!
2019-07-06
$63.5 (晚餐)
西冷牛排
焗雜菌白汁魚柳
長沙灣一區好多野食, 香港餐室既位置距離餐廳林立既街道有段距離, 街道人比較少, 裝修地道。貫設支持小店既宗旨, 今次去試試香港餐室。呢度既店員好親切, 有家既味道~  叫左葡國雞飯同牛扒餐, 預計係一般茶餐廳貨色。保唔到黎到都整得幾靚。沙律好新鮮, 牛扒厚度唔太厚,好正常。反而要注意佢既味道, 以牛味取勝。又一間估佢唔到性價比高睇佢唔出既小店~ 支持!

好正常。反而要注意佢既味道, 以牛味取勝。

又一間估佢唔到性價比高睇佢唔出既小店~ 支持!

2018-08-18
2018-11-18 184 浏览
食物質素:去到叫左個意粉同焗飯個意粉好冧,好似學校飯堂既級數個飯烚的焗到出黎一舊舊係個湯係最好,羅宋湯入面真係有菜。裝修:一般佈局,牆上面既紙甩左又唔補,d膠水會痴住客人的衣服服務:好似去左債主屋企食飯咁
食物質素:
去到叫左個意粉同焗飯
個意粉好冧,好似學校飯堂既級數
個飯烚的焗到出黎一舊舊
係個湯係最好,羅宋湯入面真係有菜。

裝修:
一般佈局,牆上面既紙甩左又唔補,d膠水會痴住客人的衣服

服務:
好似去左債主屋企食飯咁
  • 清水
2018-10-20 166 浏览
其實呢度就食過好多次㗎喇因為住喺附近,一直都冇諗過寫咩食評因為就好似你平時日日食開lunch嗰間嘢你都唔會特別寫食評但係我覺得佢都有點值得介紹所以早兩日去食晚飯就特登影相但入到open rice 先睇到竟然有負評,奇怪奇怪因為我係一個性價比嘅人 幾十蚊食個飯,有呢間餐廳係質素, 好正常我同我老婆同我阿爸阿媽一行四人 叫左一個雙拼餐兩個單人扒餐 同一個蕃茄牛脷飯雙拼餐 HKD 88就係雞扒拼豬肋骨,另外有個喺度未試過墨西哥餅,餐湯飲品,豬肋骨有點硬,雞扒正常單人西餐大約HKD 68老婆食牛扒,我食極黑豬牛扒叫五成,黎到係七成,較薄身不過用醃肉粉淹過,都係淋極黑豬做得唔錯, 因為我出街大部分時間都係食豬扒 ,因為我有位前輩教過我,試餐廳手勢唔係食牛,而係食豬,因為豬難整其實我幾欣賞呢個配菜係搵沙律菜拌麻醬, 美觀好食, 而且伴呢度嘅天使麵份量十足番茄牛脷飯,正常好食四個人埋單三舊水我話點解奇怪有劣評唔係因爲話呢度好好食而有劣評而我係覺得正常價錢,正常質素,正常座位,正常環境,地鐵站隔離,其實你仲想點?本身諗住普普通通介紹下呢間餐廳 咁而家呢個食評都叫做為佢平反一下P.S. 重點我點解會成日
其實呢度就食過好多次㗎喇
因為住喺附近,一直都冇諗過寫咩食評
因為就好似你平時日日食開lunch嗰間嘢
你都唔會特別寫食評
但係我覺得佢都有點值得介紹
所以早兩日去食晚飯就特登影相
但入到open rice 先睇到竟然有負評,奇怪奇怪
因為我係一個性價比嘅人
幾十蚊食個飯,有呢間餐廳係質素, 好正常

我同我老婆同我阿爸阿媽一行四人
叫左一個雙拼餐
兩個單人扒餐
同一個蕃茄牛脷飯

雙拼餐 HKD 88

單人西餐大約HKD 68
老婆食牛扒,我食極黑豬
牛扒叫五成,黎到係七成,較薄身
不過用醃肉粉淹過,都係淋

番茄牛脷飯,正常好食

四個人埋單三舊水
我話點解奇怪有劣評
唔係因爲話呢度好好食而有劣評
本身諗住普普通通介紹下呢間餐廳
咁而家呢個食評都叫做為佢平反一下

P.S. 重點我點解會成日黎?因為呢度餐牌係好無敵,有焗飯,有普通碟頭西飯,有咖哩,有喇沙,有常餐,有西餐,有中餐,基本上你諗得出嘅嘢食佢都有,咁方便嘅餐廳,絕對可以當飯堂

2018-10-17
2018-05-11 232 浏览
4點幾又未到晚餐時間,想搵啲野食下填下肚,周街逛睇下有咩茶餐廳之際,第一間就見到呢間「香港餐室」,諗住呢啲都唔會難食得去邊就入左去。睇睇餐牌都有幾多選擇,心思思最後揀左下午茶餐嘅「一口西多士」,貪佢個名好似幾吸引幾得意咁,心諗都係切開一粒粒咁姐,點知一上台......碟就大喇,中間放著朱古力醬、煉奶同蜜糖水3款醬汁,一睇 心諗 伏已中。28蚊得6粒西多士?食完好似無食過咁惟有怪自己點餐之前無問清楚囉🤷🏿‍♀️
4點幾又未到晚餐時間,想搵啲野食下填下肚,
周街逛睇下有咩茶餐廳之際,
第一間就見到呢間「香港餐室」,
諗住呢啲都唔會難食得去邊就入左去。

睇睇餐牌都有幾多選擇,
心思思最後揀左下午茶餐嘅「一口西多士」,
貪佢個名好似幾吸引幾得意咁,
心諗都係切開一粒粒咁姐,
點知一上台......

一口西多士

28蚊得6粒西多士?
食完好似無食過咁
惟有怪自己點餐之前無問清楚囉🤷🏿‍♀️

2018-03-16 197 浏览
星期五下午放假,午餐時間找好友食,順便去行附近的電子城買野,好友在深水埗成日食老爺、和味,今次試下其他店,雖然座位舒適,但食物質素不及前者( ̄∇ ̄)餐湯得白湯或紅湯,碗爛都照用,真係= ="餐飲我飲華田,好友老是喜歡飲奶茶,好友表示奶茶不錯,但食物質素就差DD~~~我點咗午餐B的雞扒飯,感覺不錯,我叫了不久D侍應阿姐大叫B餐冇晒,我心諗有得食算係好彩~~~抽屜內的刀鬆鬆地,要開口叫阿姐換~~~好友食A餐豬軟骨飯,佢話豬軟骨好難咬斷,反而覺得我點的雞扒好食好多小店價錢中等,但食物質素好一段,應該唔會再光顧= ="

餐湯得白湯或紅湯,碗爛都照用,真係= ="

抽屜內的刀鬆鬆地,要開口叫阿姐換~~~

小店價錢中等,但食物質素好一段,應該唔會再光顧= ="

2018-03-09
2017-11-16 212 浏览
我是極無要求嘅人亦不揀擇但今晚嘅七十幾。搵笨嘅晚餐可一真的不可再。是完全失望紅湯茄醬重。又過甜。太離譜人家80大元超級豐富。但都不是大件夾抵食。但呢間太hea了
我是極無要求嘅人亦不揀擇
但今晚嘅七十幾。搵笨嘅晚餐
可一真的不可再。是完全失望
紅湯茄醬重。又過甜。太離譜
人家80大元超級豐富。但都不是
大件夾抵食。但呢間太hea了
2017-11-15 175 浏览
咖喱薯仔雞皇飯都是$39,有湯有餐飲送,餐湯是忌廉湯,味道一般而且很杰身,薯仔不是跟咖喱一齊煮,所以薯仔係無咖喱味,反而塊雞扒幾好味,表皮炸得香脆,雞肉嫩滑,SSP呢一區這個價錢算不錯。
午餐
2017-10-10 228 浏览
其實本身想食隔離既爭鮮但時間關係 雖然只係等一兩枱 但都一秒不能等啦於是落返爭鮮條樓梯 就即刻入黎食呢間啦門口都放左好同不同種類野食既餐牌款式多多 花多眼亂座位舒適 仲有電視睇添 加分本來都想試下鋸扒 見隔離枱都食得幾滋味但都係果句 時間關係要食快黎既野啦!叫左黑椒牛排意粉 同豬排喇沙米線好快上枱有得食香港人精神就係一個字 快!48蚊 晚餐黎講食個扒 好超值仲有餐湯飲 紅湯白湯任揀味道唔錯 黑椒味唔會太辣肉質都無淋到一pat 野咁
其實本身想食隔離既爭鮮

款式多多 花多眼亂
座位舒適 仲有電視睇添 加分
本來都想試下鋸扒 見隔離枱都食得幾滋味
但都係果句 時間關係
要食快黎既野啦!

叫左黑椒牛排意粉 同豬排喇沙米線
好快上枱有得食

香港人精神就係一個字 快!

48蚊 晚餐黎講食個扒 好超值
仲有餐湯飲 紅湯白湯任揀