餐厅: 香港老饭店
资讯:

2019-03-07 149 浏览
爸妈都非常锺意食上海菜, 不过系香港食到正宗上海菜嘅食店并唔多, 香港老饭店系其中一间系香港开业多年都咁受欢迎嘅上海菜店。因为北角旧店非常近我地屋企, 所以我地以前经常去开餐, 就算近年香港店搬左去中环, 爸妈都仍然经常约我地去。今晚因为要等埋系尖沙咀攞证件嘅爸爸, 所以第一次约去尖沙咀嘅分店。我同妈妈两个7点未够已经到餐厅等细佬, 香港老饭店尖沙咀嘅店宝勒巷华宝大厦, 位置都几方便, 餐厅装修以木色为主, 一贯古式古香嘅风格, 而且地方都几宽敞, 除左大堂之外仲设有多间包房。我地今日仲左点烤双方, 小笼包呢d经典上海菜之外, 仲加左份店员推荐嘅葱烧海参, 加埋妈妈最爱嘅黄鱼同红烧肉 , 三个人应该够哂食。烤双方 (火腿腐衣面包)  $108香港老饭店嘅烤双方小准非常高, 火腿味浓, 涂上香甜蜜汁, 加脆口腐衣, 口感同味道层次都好丰富。蟹粉小笼包 (四只) $128每次去香港老饭店我地都会点蟹粉小笼包, 小笼包皮软薄, 蟹粉丰腴, 入口多汁, 啖啖都食到蟹粉鲜味。葱烧海参 $378我地第一次食呢个葱烧海参, 海参同冬菇都非常厚身, 炆得超软腍入味, 加上香葱, 非常惹味。红烧黄鱼 $

烤双方 (火腿腐衣面包)  $108

蟹粉小笼包 (四只) $128

葱烧海参 $378

红烧黄鱼 $238
因为我同爸爸都唔太锺意食鱼, 所以系屋企我地好少买鱼, 不过其实妈妈好锺意食鱼, 所以我地出街食饭总会点一款鱼。呢款红烧黄鱼非常大条, 鱼肉鲜甜, 妈妈赞不绝口, 连我同爸爸都食左好多。

豆苗红烧肉  $138
红烧肉油脂分布均匀, 口感软滑, 豆苗爽嫩, 份量都好多, 食埋呢款小菜我地都饱到要捧住个肚返屋企。

餐牌

2019-03-06
2019-02-23 170 浏览
今日与家人一起尝试这间上海饭店真的喜岀望外!食上海野通常都一定要试吓生煎包啦!这间的生煎包上软下脆,又有肉汁,出面真系食唔到㗎!一次过就叫左成十个!仲有锅贴都好好食又大只又厚皮,同样个底都煎得好脆,都好值得一试!另外担担面都好唔错!可以拣辣度,就算系唔食辣既人都食到!
今日与家人一起尝试这间上海饭店真的喜岀望外!

另外担担面都好唔错!可以拣辣度,就算系唔食辣既人都食到!
  • 生煎包
2019-02-17 1724 浏览
今年农历新年不在香港,所以提早跟家人吃团年饭,不想到一般连锁酒楼,素闻香港老饭店的名声,一放藉此机会试试。 **************可能年近岁晚,平日夜晚的老饭店亦非常旺埸,好彩我们有预早订定枱。厚厚的餐牌内餸菜有过百款,其中主要为上海菜,常见的上海名菜都能在这里找到。茗茶$15/位,小吃$20/碟,收费合理。小食一至三位有一碟,酸菜酸香十足非常开胃。镇江肴肉($128)镇江肴肉是我非常喜欢的一道上海冷盘,几乎每次食上海菜必点。这道镇江肴肉每一块都大小均称,一口一件,猪手和猪手汤冻形成独特的花纹,非常吸引。猪手肉质软腍,半透明的猪手汤冻很弹口,蘸上镇江醋佐食味道不错。松子黄鱼($238)松子黄鱼粒炸到脆卜卜,糖醋汁酸酸甜甜,非常开胃。火腿津白($118)津白很香甜,金华火腿咸香味浓郁,空口吃会有点过咸,但配着津白一起吃就刚刚好。上海炒粗面($128)上海炒粗面份量非常多,足够四人分吃,但粗面口感偏腍,如果彃口一点会更好。豆沙软饼($160)豆沙软饼都几大份,建议四至六人分吃。豆沙软饼比平时的豆沙窝饼有点不同,饼皮较厚,软得来有点弹性,豆沙甜度适中,整体都不错。总结,除了上海炒粗面较

**************

茗茶$15/位,小吃$20/碟,收费合理。
小食一至三位有一碟,酸菜酸香十足非常开胃。

小吃腌菜
镇江肴肉($128)

镇江肴肉是我非常喜欢的一道上海冷盘,几乎每次食上海菜必点。
镇江肴肉
松子黄鱼($238)

松子黄鱼粒炸到脆卜卜,糖醋汁酸酸甜甜,非常开胃。

松子黄鱼
火腿津白($118)

火腿津白
上海炒粗面($128)

上海炒粗面
豆沙软饼($160)

豆沙软饼

总结,除了上海炒粗面较为失色外,其他餸菜亦令人满意,定价虽然不便宜,但份量都几多,重点是餸菜选择非常丰富,今次都有很多餸菜想试,可惜肚量有限,下次来一定会再试其他菜式。
小吃腌菜
2019-02-14 181 浏览
一直都想试呢间中菜,睇MENU 已经见到好多好正宗但越少餐厅有。中餐最好都系四五个人去食开心D,难得搵齐脚就黎试。 松鱼王鱼 卖相首先已经加晒分,鱼肉本身先处理好,用筷子两三下已经分好, 淋上酸甜酸甜酱汁极为开胃。小笼包 其实一早我已经睇中左呢到嘅小笼包,佢粒粒非常饱满。我习惯咬开顶顶个位置,然後淋上醋,再轻轻吸一下汤汁,之後成只放落口,一咬肉汁真系多到不得了! 镇江肴肉 因为同样系用猪手,所以佢味道会有少少似燻蹄,系一道我劲锺意食嘅上海冷盘。酒味浓郁,啖啖咸香,睇落去以为肥肉好多, 但丁点肥腻感都冇。火腿津白 高汤令到津白更甜,简单但又好好味干烧明虾 虾好明显系用非常新鲜个种,弹牙到一个点,酱汁好浓又惹味。酒酿丸子 酒香味浓,糖水有淡淡桂花香,带清甜,恰到好处。高力豆沙难得食到不油腻嘅高力豆沙,即使系炸但感觉轻盈
中餐最好都系四五个人去食开心D,难得搵齐脚就黎试。

松鱼王鱼

小笼包

火腿津白
高汤令到津白更甜,简单但又好好味

干烧明虾
虾好明显系用非常新鲜个种,弹牙到一个点,酱汁好浓又惹味。

酒酿丸子
酒香味浓,糖水有淡淡桂花香,带清甜,恰到好处。

高力豆沙
难得食到不油腻嘅高力豆沙,即使系炸但感觉轻盈
  • 小笼包
  • 高力豆沙
  • 松子鱼
2019-02-01 196 浏览
难得多少少人食饭,我哋就决定去中菜🐖喺尖沙嘴嘅小街都会有啲惊喜餐厅,我哋就入咗依间楼上酒楼。肉松四季豆炒得香而且唔咸,好下饭,带有少少甜意。奶油津白上面舖上咗切片嘅金华火腿,上汤有住淡淡嘅润滑感,津白吸收哂汤嘅精华,加上火腿嘅香气,柔中带刚。松子黄鱼炸得香口,糖醋汁浇上去,酸甜开脆,十分开胃。鱼肉鲜嫩,鱼皮都一齐炸埋,加上粒粒松子,口感丰富。雪菜肉丝炒年糕,咸香鲜美,加上年糕口感烟韧,又有本身嘅糯香,令人一啖又一啖咁食。乾烧大虾肉质弹牙,酱汁都系偏甜身同稠身,香气十足。桂花酒酿唔太甜,粒粒丸子好烟韧,酒香而且细致。高丽豆沙系意外惊喜,皮非常柔软而且膨松,豆沙馅香甜,成个点心都好轻柔甜蜜。

肉松四季豆炒得香而且唔咸,好下饭,带有少少甜意。

乾烧大虾肉质弹牙,酱汁都系偏甜身同稠身,香气十足。

桂花酒酿唔太甜,粒粒丸子好烟韧,酒香而且细致。

2019-01-31 193 浏览
Since Chinese New Year is nearing, my group of University friends suggested to meet up for dinner to gather. After some research, we decided upon Hong Kong Old Restaurant. It was a popular Chinese restaurant, visited by many locals. It was located at Prat Mansions, few minutes walk from Tsim Sha Tsui MTR.             Their menu was very comprehensive, offering a wide range of food such as cold dishes, beancurd, meat, seafood, rice or noodles, soup and drinks etc. Smoked egg with walnut - This wa

Smoked egg with walnut - This was an interesting dish as this was the first time I ate smoked egg with walnut. Walnut was crunchy and sweet and smoked egg was soft and smooth, egg York was lava as well.

Steamed supreme soup and pork dumplings - The skin was soft and smooth, not easy to break off too. Soup fillings was served warm and tasty and pork was flavourful and juicy too.

Sauteed sliced beef with scallion - It was fried till very flavourful and sliced beef was very tender and juicy.

Smoked duck in Szechuan style - The skin was roasted till very crispy and juicy, but quite fatty though. Meat was chewy and smooth as well.

Dumpling in soup with sesame in sweet wine sauce - Sweet wine sauce was sweet and clear, and the dumplings was particularly soft and smooth, with the black sesame sweet as well.
早二天爸爸早左放工, 於是就叫妈不要弄饭, 他请我们出街吃!!! (但我负责揾餐厅XD) 一向深知爸爸极喜爱上海菜, 而地点选在尖沙咀 所以在OP 搜查一下, 找到很有历史的- 香港老饭店~ 香港老饭店是上楼铺, 地方又大又阔落, 而且服务员都是比较年长, 给人感觉很有历史~ 由於是传统上海餐厅的闗系, 食物选择真的很多, 价位方面中等, 不算太贵又或太便宜, 个人觉得可以接受~ 我们一共点了几菜式试试~ 菜肉云吞 - 一客八只, 云吞粒粒大大粒, 皮薄料靓, 入面酿左满满既猪肉同菜, 又鲜香又味美, 再加上上汤都好好味, 唔会太咸, 我地一行四人, 一人二只分着刚好~ 松鼠黄鱼- 卖相别致, 黄鱼起肉再炸, 外表看来一粒粒, 好似茄汁豆咁~ 黄鱼肉质鲜美, 因为炸过闗系, 有少少脆口,但鱼肉都好嫩滑, 而且一啲腥味都冇 再加上酱汁酸酸甜甜, 就连我唔太中意鱼既人都觉得好味~ 咸肉豆腐汤 - 鲜味十足~ 材料方面有咸肉(猪肉)、金华火腿、豆腐、菜等等, 清清地几好味, 又唔会过咸, 好味道! 上海粗炒 - 调味唔错, 唔会太重味, 而且面条条条入味, 再加上配菜如椰菜

一向深知爸爸极喜爱上海菜, 而地点选在尖沙咀
所以在OP 搜查一下, 找到很有历史的- 香港老饭店~

个人觉得可以接受~

我们一共点了几菜式试试~

再加上酱汁酸酸甜甜,
就连我唔太中意鱼既人都觉得好味~

上海粗炒 - 调味唔错, 唔会太重味, 而且面条条条入味, 再加上配菜如椰菜和菇菇都相当出色,
个人觉得系水准之上呢~

酒酿丸子 - 呢个有少少奇怪, 桂花同丸子都好多, 一捞下起全都系酒酿, 有少少抢左主角风头,
丸子冇乜味道, 但尚算烟韧不俗~

香港老饭店
尖沙咀宝勒巷26号华宝大厦1楼
2019-01-25
2019-01-25 141 浏览
最近和同事们去一间位於尖沙咀的香港老饭店,装潢很怀旧. 服务很好.点了半流心的核桃燻蛋 , 入口有浓郁的烟燻味, 核桃非常香脆, 令人惊喜.镇江肴肉和南翔小笼包都做得很好, 物有所值. 很好吃的上海菜!高力豆沙炸得好松软, 入面既豆沙唔会好甜! 正!

高力豆沙炸得好松软, 入面既豆沙唔会好甜! 正!
2019-01-22
  • 海蜇
  • 元蹄
  • 高力豆沙
  • 镇江肴肉
我们一家人都很爱吃上海菜,基本上每隔一段日子,都会到指定的上海菜馆吃饭,这天却有点特别,因为爸爸竟然提议带我们到尖沙咀的香港老饭店开餐。这家饭店我曾经在北角分店试过,可能北角的那间已经结业,这天难得来到其他分店,竟然有一种说不出的喜悦。 餐牌上的选择极多,小食、冻盘、饱参类、燕窝类及甜品,各式各样,应有尽有,而收费亦算合理。 花雕醉猪手猪手切成小块,肥瘦适中,入口时带有淡淡的花雕酒香,口感爽脆但又不失烟韧,赞。 醉乳鸽爸爸爱吃乳鸽,所以多点了一客醉乳鸽给他试试,乳鸽的肉质非常嫰滑,同样带有花鵰酒香,不过,最重要就是咸度适中,个人认为挺好吃。 蟹粉小笼包虽然价钱好像有点贵,但吃过後就会觉得是物超所值,粉皮薄薄的,包着鲜甜的蟹粉汤汁,而蟹粉配上脂香丰腴的肉馅,非常美味,絶对是必点菜式。 椒盐鲜鱿这个小菜炒得挺够镬气,鲜鱿入口超级外脆,味道带点微辣,而鱿鱼口感爽脆弹牙,非常惹味。 酒酿丸子推介推介,因为内里的丸子真的超多,而且每一粒都是QQ的,入口烟韧,咬口十足,配上酒糟,味道酸中带甜,赞。

花雕醉猪手

醉乳鸽

蟹粉小笼包

椒盐鲜鱿

酒酿丸子
2019-01-21
2019-01-20 1116 浏览
好耐都冇食过上海菜啦,所以最近朋友们聚会就特登约左去一间传统老饭店食饭,主打食上海菜,质素唔错有惊喜。花雕醉鸡 & 花雕醉猪手花雕酒的香味非常浓郁, 酒香扑鼻. 醉鸡 & 猪手都好入味, 食落有淡淡的酒味又唔会太咸.醉鸡食落口感都几滑, 冇咩太多脂肪; 猪手切成细细件, 容易入口, 口感弹牙兼且唔会觉得油腻, 都几好味.燻蛋半流心状态的糖心燻蛋十分吸引, 入口有浓郁的烟燻味, 非常特别. 而底下的炸合核都非常出色, 香脆酥化, 令人停不了口.镇江肴肉外型望落精莹通透,非常精致的感觉。里面的猪手肉粒咸度适中,冰冰凉凉,非常可口。松鼠黄鱼黄鱼炸得好酥脆, 入口脆卜卜, 里面的鱼肉就软滑鲜味, 完全系外脆内软. 加上外面酸酸甜甜的甜酸汁, 非常惹味又开胃, 正!!赛螃蟹呢到的赛螃蟹质感冇平时出面食果D咁稀身, 但口感一样滑嫩细嫩. 淋上醋之後, 味道同蟹肉更加相似, 味道非常鲜甜, 好好味.南翔小笼包 小笼包啲皮非常薄身, 包住胀卜卜的肉馅&肉汁. 一啖咬落, 肉汁即时流哂出黎, 非常鲜味, 赞!火腿津白津白煮得非常腍身, 食落清甜而冇渣. 而铺在面的火腿片相对味道比较浓郁, 咸咸香香咁.

花雕醉鸡 & 花雕醉猪手

燻蛋

松鼠黄鱼

南翔小笼包

火腿津白

津白煮得非常腍身, 食落清甜而冇渣. 而铺在面的火腿片相对味道比较浓郁, 咸咸香香咁. 连埋味道清淡的津白一齐食, 互相中和味道刚刚好.

高力豆沙

热辣辣的高力豆沙,外层咬落软绵中带有少少烟韧,里面的红豆馅都几多,甜度适中,都几好味。
2019-01-18 820 浏览
早排有个上海朋友话,系香港无食过传统上海菜,问有无好介绍! 我话听就听过香港有好多老一派既上海菜馆,但系就未食过,因为好似几高格调,几贵下! 当中"上海老饭店"都听讲过好多次,一直未有机会试! 呵...比个fd撩起左个引,一于三五知己去试下!尖沙咀既"香港老饭店",听就听得多,去都系第一次,装修好古仆,入到门口见到有条转弯楼梯,真系好有70-80年代既感觉! 真系好有怀feel!食上海菜,第一样当然试冷盘啦! 可能果日太兴奋啦,一人叫左一个冷盘!呵...有d多添,不过实食得晒既!核桃薰蛋 卤水蛋就听得多,薰蛋真系未食过! 原来系用左d木黎烟薰,闻起上来好香,只糖心蛋食落外脆内甜!不过最特别既系蜜饯既核桃,好脆口,甜甜地咁,配埋薰蛋食阵味好好味!花鵰醉猪手+醉鸡 上海野一定唔可以无既花鵰冷盘!我点左花鵰猪手,因为之前自己试整,睇下同"正宗"既差几远,点知系差太远啦,呢度既猪手口感适中,外皮好爽脆,肉身好软淋,但又唔会散,口感好好,酒味虽则浓,但唔会抢左猪手既未,正!醉鸡都好大只, 相对猪手酒味更加浓,系我钟意既味道! 不过食唔到酒既,或者觉得浓左d,因为好足酒味! 鸡肉好嫩滑又爽口,食到

核桃薰蛋
核桃薰蛋

花鵰醉猪手

花鵰醉猪手+醉鸡

醉鸡都好大只, 相对猪手酒味更加浓,系我钟意既味道! 不过食唔到酒既,或者觉得浓左d,因为好足酒味! 鸡肉好嫩滑又爽口,食到停唔到口!

镇江肴肉

呢个都系my飞佛! 肴肉配浙醋,阵咸鲜味系最好食架! 呢度既肴肉最唔同既系唔会死实实,咬落口有弹牙口感,证明肉质好嫩,好好味!

食完冷盘,即系想食返d暖既点心,南翔小笼包当然必食啦,叫左半打!
南翔小笼包

正宗小笼包唔会好大只,但每件既顶都有好多摺,皮薄肉馅嫩,汁多!配埋浙醋食,真系一绝!

食完小笼包,更加肚饿! 哈...接住就继续叫小菜食!

赛螃蟹

呢个真系不得之了! 雪白既蛋白就好似蟹肉咁靓,中间加只蛋黄,入面有肉元贝,捞埋一齐黎食,真系好鲜味! 上海朋友话,食赛螃蟹要加d浙醋先好食架! woo...又真系喎,即刻食到有蟹味! 我都系第一次食赛螃蟹食到有蟹味咋,果然系唔同d!

红烧狮子头
红烧狮子头

哇哇哇,好大个肉球啊..狮子头真系好松化,啖啖肉,红烧既烧汁好浓香,配埋白菜仔,索晒d红烧汁,真系好好味!

松子黄鱼

main course黎啦! 炸到松化既黄鱼,厨师好贴心咁切开一块块! 黄鱼皮脆肉嫩,入口即溶! 不过个重点系个汁,果阵酸甜味,真系闻到已经流口水! 又唔系咕噜汁,又唔系五柳汁,系一种上海菜传统既甜酸味! 系呢种味啦,好传统,但就系想食呢种味道!

火腿津白

最後点都要叫返个菜啦! 火腿津白又点可以唔试呢? 传统饭店食到既,就真系最经典既味道! 淋甜既津白,配上咸香既云腿,夹埋一齐食, 淋甜咸鲜都有齐,好食!

啊...食到好饱啦,但点要食d甜品既!
高丽豆沙

我点左最爱既高丽豆沙! 面皮炸得好松软, 入面既豆沙比外面既多好多多,而且唔会好甜! 正...如果面再多d糖就正!

经典既上海菜,就真系系传统既菜馆食先好味! 下次都要再食过!yeah!
高丽豆沙
  • 花鵰醉猪手
2019-01-15 175 浏览
今日朋友话要去食团年饭,其实除左亲戚同屋企人之外,朋友都要食团年饭架!今日我哋就去咗一间香港老饭店上海菜馆,去食返个上海style嘅团年饭。炸银丝卷$38/条食得上海菜,银丝卷系一个必备嘅嘢食!而系炸同蒸之间,我就简左邪恶既炸啦!加埋炼奶真系超好食,外皮又够脆,无论我放咗几耐先食,都系好脆架。鲍鱼红烧肉$248叫得做团年饭,当然系要食返少少名贵嘅菜式,咁我哋就拣咗食鲍鱼喇!依个鲍鱼红烧肉,大概有四个鲍鱼,仲有好多五花腩,全部煮到好腍,所以都好好食。蚂蚁上树$98除咗叫淀粉,我哋仲叫咗个蚂蚁上树。你知唔知系咩?其实系粉丝加肉碎炸,微辣好惹味,小朋友一定锺意喇。

炸银丝卷$38/条

鲍鱼红烧肉$248

蚂蚁上树$98

2019-01-11
位於尖沙咀的 香港老饭店,是一间主打上海菜的老名牌中菜馆。餐厅提供正宗上海菜式,同时迎合香港人囗味,创出香港人喜欢的上海菜。餐厅装修保留怀旧风格,不论是环境,桌子,椅子,桌布,餐具,服务员的制服都匀有旧上海的感觉哦。核桃熏蛋$60/2只上海名菜兼餐厅招牌菜之一,核桃熏蛋。熏蛋外层卤成深啡色,传来缓缓烟燻香气,入囗鸡蛋滑溜顺囗,燻味浓郁冲击囗腔,蛋黄浓稠浓味,搭配香甜脆囗的核桃,超喜欢阿。乾烧明虾球$288大大件的明烧虾球,是我最爱的中菜菜式之一。虾肉本以肥美大只,白亮富光泽的虾弹爽无比,酱汁酸甜酸甜,微微辣微微刺激,配上我喜欢的西兰花,值得推介哦。花雕醉鸡$128每次吃醉鸡,总会希望能幸运地得到鸡脾肉,不过在老饭店就不用赌上自已的运气啦,所有醉鸡也是用鸡脾的哦。滑嫩的鸡皮已传来香浓酒香,软腍的鸡肉已吸满浓郁花雕酒味,而且一咬脱骨,很有水准呢。芝麻汤丸$48/碗要成为一餐完满的团年饭,汤丸是必备甜品哦。大大粒的圆润汤丸,份量大得塞满一个小碗啦。汤丸皮烟靭软身,芝麻馅浓而带沙,若是姜汁底就更美味啦。
位於尖沙咀的 香港老饭店,是一间主打上海菜的老名牌中菜馆。

核桃熏蛋$60/2只

,搭配香甜脆囗的核桃,超喜欢阿。

乾烧明虾球$288

花雕醉鸡$128