餐厅: 香港老飯店
资讯:

2023-11-13 3212 浏览
和一班朋友們定期舉行飯局,預訂了這家中菜館。裝修光猛簇新,餐桌之間不算擠迫。 餐牌印刷精美,圖文並茂,色彩豐富,十分吸引。 點了多款美食,分別是: 麻衣素鵝 ($148) 這是冷盤前菜,充滿豆香又有點爽脆的腐皮,包裹著已醃過的冬菇絲,香氣滿溢。 棒棒雞 ($168) 另一款前菜,嫰滑的雞絲配冰冷的粉皮,再淋上麻醬,開胃醒神。 賽螃蟹 ($158) 簡單而傳統,把蛋黃弄破再和蛋白攪拌,很有儀式感。整道菜充滿蛋香,亦帶有微鹹的味道。 乾燒明蝦球 ($298) 蝦球有六隻,煎得橙紅色,肉質保持彈牙爽口。醬汁酸甜亦有微辣,很有層次,惹味動人,一吃難忘。 樟茶大鴨 ($238半隻) 鴨肉整齊擺放好,烤得色澤紅潤,肉質有嚼勁,亦滲入了茶味的清香。 火腿津白 ($148) 表面的金華火腿切得薄身,有陣陣鹹香,津白滑溜而味道清甜。 小籠包 ($140十隻) 蒸好的小籠包騰雲駕霧,每一隻外型飽滿,皮薄而豬肉肥瘦適中,肉汁豐富而濃郁。 金腿菜粒炒飯 ($148) 配料有金華火腿粒、菜粒及雞蛋,炒飯呈金黃色,賣相吸引,飯粒軟熟可口。 店員親切,服務細心。整體來說,各方面不俗。

餐牌印刷精美,圖文並茂,色彩豐富,十分吸引。

點了多款美食,分別是:

麻衣素鵝 ($148)

棒棒雞 ($168)

另一款前菜,嫰滑的雞絲配冰冷的粉皮,再淋上麻醬,開胃醒神。

賽螃蟹 ($158)

乾燒明蝦球 ($298)

樟茶大鴨 ($238半隻)

火腿津白 ($148)

表面的金華火腿切得薄身,有陣陣鹹香,津白滑溜而味道清甜。

小籠包 ($140十隻)

金腿菜粒炒飯 ($148)

店員親切,服務細心。整體來說,各方面不俗。
2023-11-12
走入「香港老飯店」,心情即刻被呢間帶有懷舊氣息嘅餐廳感染到,好似一陣時光倒流咁。一入座,服務員已經熱情問候,仲快手快腳噉送上餐牌,心諗今晚一定食得好開心!🌟頭盤揀咗合桃燻蛋,蛋黃簡直係「流心」嘅化身,豐富嘅煙燻香氣令味蕾即刻迸發!蛋白入口微微彈牙,然後合桃香甜酥脆,渣都冇得批。而鎮江餚肉香氣四溢,每件餚肉咬落去都滿足,我就想讚聲:叉翼呀!再黎蜜味烤香方,呢件小吃真係咬落去有鼓掌嘅衝動,濃濃嘅蜜糖桂花香夾雜住酥脆嘅腐皮和火腿肉嘅咸香,係令食客回味無窮嘅佳餚。當然唔少得嘅松子黃魚,炸得外脆內嫩嘅黃魚,配上啱啱好嘅糖醋汁,令整體平衡得宜,加埋松子碎,攞嚟開酒正。至於韭黃炒鱔糊,嗰份香味,哇!立即引到埋近啲嘅人都想過嚟湊份熱鬧,韭黃和鱔糊配搭得啱晒,夠晒嗲!最後,點咗煎芋泥餅做結尾。嗰份香濃芋泥,加上微微焦香嘅外皮,食落真係令人心滿意足!整體嚟講,「香港老飯店」並非唔係講究嘅高檔餐廳,但佢哋呈獻出嘅係一種至真至摯嘅食物體驗同那份懷舊情懷,勁正!👍👍👍

2024-01-08 746 浏览
踏入呢間餐廳,一股濃郁嘅大閘蟹香味迎面撲鼻嚟,個肚直頻唱票。第一樣上嚟嘅就係佢哋嘅招牌 - 大閘蟹,啊,見到啲工整嘅蟹膏,我心諗:「呢個一定好食到暈!」夾一筷子蟹肉,鮮甜得嚟肉質彈牙,真係得意得嚟!😋小菜方面,啲涼菜同小籠包都唔馬虎,最正係裏面嗰口感Q彈嘅雲吞,每一啖咬落去都有種「爽滑過喉」嘅喜悅。佢嗰碗蟹粉海鮮羹,湯頭鮮美到不得了,個種「滿滿」嘅蟹粉喺湯底微微滋潤,下次同朋友嚟,我係一定會再點嘅。呢度嘅食物真係有種「百食不厭」嘅魔力,令人每次嚟都有新驚喜。最後嗌咗盤冬菇豆苗純綷,感覺得意又健康,味道清新,豆苗頂頂嘅脆,冬菇又吸滿咗調味汁,每一啖都既健康又過癮。啲水果提提神,完美收尾。總結落嚟,呢間食蟹俾左個好深印象,食得自己開心嗰陣,啲菜品質量同服務都係上乘,「心滿意足」嘅體驗。下次有機會,一定要同三五知己再嚟小聚,共享呢個滋味!🦀🤤🥢

吃過這家店的上海菜,簡直嘆為觀止!第一口嗌落去嘅小籠包,皮兒嫩滑,湯汁滋味十足,啖啖肉餡,正到彈!包在你個口裏爆開嘅滋味,真系"掂"到不得了,食一籠都唔夠噠。再講講嗰紅燒元蹄,哎呀,真系"無得頂"!腍到化,淋到入味,啖啖肥美中帶著一種說不出嘅韌性。梅菜扣肉呢,每一片都溼潤得宜,醬油香、梅菜甘,實指嘅組合,睇落好似平平無奇,入口之後先知有幾標青!而家講下這個乾扁四季豆,嗱,正宗嘅鑊氣,一啖唔覺得,兩啖開始"掛住",中間夾雜着嗰啲肉絲,香辣得嚟又唔會太過火,正!呢家飯店嘅野食,真系讓人回味無窮,每一樣都係心思之作,叫人食咗仲想再食。而且老闆對菜嘅把控,服務員嘅周到服務,全部都令人覺得暖笠笠嘅。下次我一定會再拉埋班朋友過嚟,轉轉吓願望清單上嗰啲未食到嘅美食!🥟🍲💕

2023-12-13 850 浏览
朋友生日, 一行幾個閏蜜去尖沙咀香港老飯店. 我自己最喜歡砂鍋雞, 好夠味, 想再添多碗!! 我哋仲叫咗小籠包, 賽磅蟹, 松子魚, 醉雞… 全部都保持水準.甜品有驚喜, 一咬入去暖暖, 好適合宜家凍凍地食, 呢個又係食完都想再encore👍
朋友生日, 一行幾個閏蜜去尖沙咀香港老飯店.

2023-10-22 1465 浏览
屋企長輩生日搵個地方慶祝吓,中餐當然係首選,但又想有少少特別,所以選擇左上海菜。Search咗好多尖沙咀嘅上海餐,選擇唔太多,一係就好貴,一係就夾埋川菜冇咁適合一家大細食。好耐之前食過一次香港老飯店,記得整體感覺都唔錯,所以同屋企人二訪。訂即日中午都有位,好方便。環境ok, 枱與枱嘅距離都可以接受。唯一唔理想嘅係要上一層樓, 同老人家黎要有準備。🐤樟茶鴨 🐟松子魚🥚 賽螃蟹平時屋企唔會煮,普通中餐廳都冇嘅菜式。味道賣相都唔錯,水準可以。松子魚略嫌多汁左啲,整淋左d 魚,但呢個都係個人口味。🥟小籠包🍳鍋貼可以按人數叫小籠包同鍋貼等等。 比較傳統嘅包點做法,好味。適合一班人一家大細,價錢亦合理,有機會會再黎😺

🐤樟茶鴨 🐟松子魚🥚 賽螃蟹

🥟小籠包🍳鍋貼
可以按人數叫小籠包同鍋貼等等。 比較傳統嘅包點做法,好味。

適合一班人一家大細,價錢亦合理,有機會會再黎😺

樟茶鴨
松子魚
賽螃蟹
樟茶鴨
松子魚
賽螃蟹
2023-10-20 839 浏览
Visiting here Hong Kong Old Restaurant at least once a year when it’s hairy crab season. We came here again and share the set for two among 3 people at $1600. We still got very full at the end. The quality of hairy crab was up to expectation but still could be more creamy..Other dishes we had were not bad. My favourite was the crab meat seafood soup and stir-fried pea shoots with mushrooms..Decor and service here is very local. Nice for a yearly-gathering here with friends or families..Hairy Cra
Hairy Crab Set for two:

🥂Cold Appetizers

🥂Steamed Hairy Crab

🥂Hairy Crab Coral Xiaolongbao

🥂Crab Meat Seafood Soup

🥂Vegetables and Pork Wontons

🥂Lamb Stir Fry

🥂Stir-fried Pea Shoots

🥂Deep Fried Souffle Egg White with Red Beans

🥂Seasonal Fruit
Overall rating: 7/10
2023-07-31 3004 浏览
家人想吃滬菜作為其生日晚餐, 香港老飯店就成為我的首選, 水準不是錯且穩定, 地點方面, 最重要是空間感和冷氣足夠, 特別在這炎炎夏日更為重要. 香港老飯店今年剛好三十歲, 由我第一次光顧顧到現在也有十多年, 也見證過香港島店和九龍店搬店的時間, 這些年來水準維持不變, 至於價格也算可以. 作為生日飯, 壽桃必不可少, 這𥚃的蓮蓉蛋黃香滑甘香, 外面包身濕潤軟熟, 比起要額外給百多元的切餅費, 這樣更得長輩歡心. 除了壽包外, 也點了雞絲燴麵, 取其長壽麵的意頭, 簡單但有意思. 傳統滬菜如小籠包和松子桂魚表現正常, 要的元素也有, 水準並非驚為天人, 但人人也吃得飽足. 樟茶燻鴨最欣賞的, 並非其煙燻香及茶甘的結合香味, 而是鴨皮彈牙而鴨肉爽彈的口感, 鴨皮鴨肉色彩口感層次分明, 相當不錯. 紅燒肉加上鮑魚, 除了更為矜貴外, 前者的軟融及後者的爽彈夾起來有驚喜, 更重要是兩者吸汁夠入味, 甘甜而夠鮮, 膽固醇超標的罪惡感, 又再一次拋諸腦後.Hong Kong Old Restaurant is a 30-year-old Shanghainese restaurant at HK

Hong Kong Old Restaurant is a 30-year-old Shanghainese restaurant at HK. The style of cuisine is so old fashion and traditional with good quality control. The pork belly with abalone are so sweet and fresh. The smoked duck are so smoky and spongy with excellent color. These you should not be missed!

香港老飯店呢個名,未食過都聽過!咁啱有朋友返咗香港,又想食返啲中菜,於是就把握呢個機會去試吓呢間老字號🥢 因為係星期五夜晚食,所以我哋都有特登打去book定位,唔知係咪因為有book枱,所以安排咗我哋坐喺房入面,環境比較寧靜,幾啱幾個人食飯傾偈! 合桃燻蛋 3隻 ($114)無錫脆鱔 ($160)清炒蝦仁 ($298)蔥爆牛肉 ($148)火腿津白 ($138)酸辣湯(例)($148)小籠包(10隻)($140)豆沙鍋餅 ($150)酒釀丸子 ($60) 我哋五個人食,都嗌咗唔少餸,所以就唔逐一講啦,但整體嚟講,佢哋嘅嘢食好有質素,對得住個價錢。有幾款菜式特別值得推介! 合桃燻蛋 佢哋嘅燻蛋係逐隻咁嗌嘅,仲會幫我哋開邊,所以我哋五個人嗌三隻就夠啦。燻蛋嘅煙燻味唔算好濃,係有少少可惜,但蛋黃呈流心狀,食落有啲似食溏心蛋,口感唔錯。而最好食嘅我反而覺得係佢嘅琥珀合桃,食落甜度啱啱好,而且糖衣脆口,合桃鬆化,好好食,食到停唔到🥰 清炒蝦仁🍤🦐蝦仁雖然細細隻,但佢哋都處理得好乾淨,每粒望落白雪雪,食落爽口彈牙,唔霉唔腥,味道偏清淡,可以食到蝦仁嘅鮮甜,餸飯一流! 小籠包 🥟佢哋嘅小籠包真係好好

合桃燻蛋 3隻 ($114)
無錫脆鱔 ($160)
清炒蝦仁 ($298)
蔥爆牛肉 ($148)
火腿津白 ($138)
酸辣湯(例)($148)
小籠包(10隻)($140)
豆沙鍋餅 ($150)
酒釀丸子 ($60)

合桃燻蛋

清炒蝦仁🍤🦐

小籠包 🥟
佢哋嘅小籠包真係好好食,皮薄餡靚,加上用嘅豬肉肥瘦剛剛好,唔會太瘦而嚡熠熠,最重要真係好多湯汁!

豆沙鍋餅 🥧
呢份豆沙窩餅都叫相當貴,但份量亦都相當足,而且好食嘅!紅豆蓉非常之細滑,食落唔膩,而窩餅嘅外層香脆,如果多人一齊share嗌呢個啱晒!

非常推介大家同屋企人嚟呢度食飯,老人家一定會幾鍾意❤️
  • 小籠包
  • 合桃燻蛋
2023-03-30 3860 浏览
香港老飯店~香港情懷❤️❤️大家突然好想食上海菜,好多年冇去,估唔到仍然可以保留到原味道❤️😋紅燒元蹄賣相一流,炆得非常軟淋,骨膠原豐富❤️😋店舖好多都係老員工證明老闆人情味夠厚,侍應姐姐好EQ成晚都保持笑容😊我哋掛住講嘢,吾記得叫高力豆沙😮‍💨好多野想食(蜜汁火方、松子魚、豆沙鍋餅、蔥油大餅⋯⋯等下次要再去食過)😊❣️上海菜百吃不厭😋❤上海菜老字號回鍋肉 豆苗炒蝦仁紅燒元蹄小籠包賽磅蟹銀絲卷 樣樣都可以幾美味braisedporkknuckle ~yummy
香港老飯店~香港情懷❤️❤️

紅燒元蹄賣相一流,炆得非常軟淋,骨膠原豐富❤️😋

❣️上海菜百吃不厭😋❤

用餐时段
  • 紅燒元蹄
  • 賽螃蟹
  • 銀絲卷
我哋今次去咗一間好有歷史嘅中菜館食返啲正宗粵菜😉點解會去尖沙咀分店呢⋯⋯💭事緣係因為兩次去上環嗰間都咁啱有人中COVID關門唔開🤣🤣🤣我哋同上環嗰間真係好無緣👉🏼👈🏼突然間諗返起呢一間兩次都去唔到嘅餐廳,就一於試試打電話去Book下枱啦😜我即日下午電話☎️預早Book咗當晚6:30PM😉去到見到佢個生招牌都覺得呢間餐廳好有歷史感😜6:30PM準時上到去,嘩!全場爆滿!有冇咁誇張呀!真係無諗過呢個鐘數竟然已經係爆滿😥😥😥好在有Book枱咋😜✌🏼我覺得呢間餐廳所有職員嘅服務態度都係非常之好👍🏼👍🏼👍🏼佢哋1⃣️唔會催你落單2⃣️俾你慢慢睇餐牌3⃣️又不停幫你斟茶😂😂😂我哋都覺得唔係幾好意思😉😉😉經過一輪討論之後,我哋決定嗌下面呢5⃣️樣嘢食🤨🤨🤨1⃣️燻蛋琥珀合桃👇🏼其實佢嘅燻蛋同平時食出面食嘅糖心蛋都唔係太大分別🧐不過有琥珀合桃點綴下😉但就唔算好脆口,只係中中作品🤨真係識煮呢啲小食嘅老人家(我Uncle🤣)仲整得好食過佢🫣我講真㗎🤨2⃣️干燒明蝦球👇🏼個蝦球好大隻🤩🤩🤩蝦球個汁係好大陣泰式酸辣醬同豆瓣醬嘅混合味道🤣係幾好食,甜酸嘅味道都幾開胃,雖然係咁,但好可惜成碟餸鑊氣欠奉🤨側邊嘅西蘭花都比較硬😅😅😅好似真係擺

1⃣️燻蛋琥珀合桃👇🏼

2⃣️干燒明蝦球👇🏼
個蝦球好大隻🤩🤩🤩蝦球個汁係好大陣泰式酸辣醬同豆瓣醬嘅混合味道🤣係幾好食,甜酸嘅味道都幾開胃,雖然係咁,但好可惜成碟餸鑊氣欠奉🤨側邊嘅西蘭花都比較硬😅😅😅好似真係擺喺高湯裏面烚佢幾下就算😩😩😩唉⋯⋯個西蘭花真係完全扣晒分😣$298嘅一碟餸,我真係俾佢唔合格!

3⃣️擔擔麵👇🏼
佢好好咁分開咗兩份俾我哋,每一份仲要都係好靚好精緻嘅擺盤👍🏼呢個讚👍🏼我覺得呢碗擔擔麵都OK嘅,但花生醬唔夠多🥲🥲🥲所以唔香😥😥😥麵嘅質感都係正常啦,同埋個湯再辣啲就仲好😜😜😜呢個係成晚唯一一個比較OK嘅嘢食😅

4⃣️楊州炒飯👇🏼
冇咩鑊氣嘅楊州炒飯,雖然佢唔貴但唔值得嗌,茶餐廳或者大排檔仲好食過佢😓😓😓

5⃣️酒釀丸子👇🏼
都係令到我有啲失望嘅甜品,因為佢無桂花味,係一啲都無😣只得個酸味😟😟😟啲小丸子質感又唔夠鬆,唔好食🤨🤨🤨大家唔駛嗌呢個甜品了😣
🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸
總結:成餐飯食咗$750,但係冇一樣係有驚喜😣我諗香港老飯店真係「老」喇,眼見大部份嘅枱都係一啲老一輩嘅食客,或者係熟客😞以餐廳呢個質素,同埋呢一個偏貴嘅價錢,我諗新一代嘅年青人都未必會想去呢個地方度食🤔但係不得不讚嘅係佢哋嘅服務態度係真係一流!我諗餐廳老闆係時候諗吓轉下型啦⋯⋯
🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸
2022-11-23 3310 浏览
最近不停見到人分享食大閘蟹既相,搞到我都好想食,係google search一下,決定黎e間試下。入到店內,感覺到e間餐廳應該係主打食蟹的。大閘蟹上台時待應問我要唔要幫我拆蟹,然後佢好快手就幫我拆左。隻蟹好好食,就因為咁,我幾日後又去食多次兩次食既蟹品質都好好。蟹粉豆苗真材實料,啖啖都有滿滿既蟹粉,好邪惡呀e碟好似叫醬爆牛肉,麻麻地。仲試左個炒年糕,年糕都幾好食。感覺主打餐牌既菜式應該最好食。餐牌仲有個蟹粉包,見到隔離枱有叫,好似食得好滋味咁,下次我都要試下另外待應都好細心,佢係我就黎食完隻蟹,就拎薑茶俾我。以為老店d服務態度一定好差,但e間係100分
入到店內,感覺到e間餐廳應該係主打食蟹的。

隻蟹好好食,就因為咁,我幾日後又去食多次

兩次食既蟹品質都好好。

蟹粉豆苗
真材實料,啖啖都有滿滿既蟹粉,好邪惡呀

e碟好似叫醬爆牛肉,麻麻地。

仲試左個炒年糕,年糕都幾好食。

• 大閘蟹
晚上9點後入場,9:30 last order. 專成去食大閘蟹,order咗二人大閘蟹套餐外加一個楊州炒飯。二人套餐一共有八至九樣食物(連甜品&水果盤)蒸蟹同小籠包都需要時間,試問怎麼可能在半小時以內食晒大閘蟹&所有嘢??10點已經開始不停有侍應周圍轉眼超超,10:10pm部長過嚟語氣超冇禮貌話:10點夠鐘收工,已經俾多咗10分鐘你哋(好似皇恩浩蕩咁), 食物請打包走!令人當場呆住!成張單$1843,末試過咁激氣,食到背脊骨落!垃圾餐廳永久blacklist! 😡😡😡

二人套餐一共有八至九樣食物(連甜品&水果盤)
10點已經開始不停有侍應周圍轉眼超超,10:10pm
物請打包走!令人當場呆住!成張單$1843,末試
過咁激氣,食到背脊骨落!垃圾餐廳永久
blacklist! 😡😡😡
2022-10-29 2278 浏览
今日中午跟朋友到尖沙咀香港老飯店午餐, 刚坐下服務員的態度已經不友善,午餐後更有服務員投訴我們沒有食他的小菜,不可免費享用水果,就當場把我們枱上的水果丟進垃圾桶去,態度非常惡劣, 服務員的態度說明這水果,就算我們丟進垃圾桶去,都不會給你們食的,最後我們跟餐廳經理投訴,他也沒有跟進,也沒有跟我們道歉。 今時今日這樣不友善的餐廳,這樣惡劣的服務態度真令我們傷心, 以後我和我的朋友絕對不會再去。😤😤😤 這餐廳也不建議大家去試了, 食完這個午餐後 大家的心情非常差, 這裏的食物也是一般的, 價錢都不便宜, 但服務真是超級惡劣。
2022-10-29
等候时间
10 分钟 (堂食)
2022-10-27 1754 浏览
家人生日,食中菜最穩陣,揀咗尖沙咀嘅香港老飯店,食川揚滬菜。🪑環境入門口要上好多樓梯,老人家點嚟?除此之外環境都幾好,夠光猛,裝修企理,枱與枱之間距離足夠。🍳燻蛋 $108比較普通,唔覺有咩煙燻味,琥珀合桃甜甜地幾好食。🐟松鼠王魚 $268造型幾靚但偏細條,肉唔多。炸得夠脆,醬汁比較甜。🐍清炒鱔糊 $218鱔而家好貴,呢度份量算足。調味比較淡,真係「清炒」,勝在無骨+啖啖肉。🥬冬菇油炆津白 $138炆得夠稔,好入味,鍾意食軟菜嘅人就啱。🥯蔥油大餅 $98有麵粉香,但本身無乜味,要沾其他醬汁。🍝擔擔麵 $68我無食,家人話還可以。總括而言,味道普通價錢偏貴,最大賣點係位置好+坐得舒服。

🪑環境

🍳燻蛋 $108
比較普通,唔覺有咩煙燻味,琥珀合桃甜甜地幾好食。

🐟松鼠王魚 $268
造型幾靚但偏細條,肉唔多。炸得夠脆,醬汁比較甜。

🐍清炒鱔糊 $218

🥬冬菇油炆津白 $138
炆得夠稔,好入味,鍾意食軟菜嘅人就啱。

🥯蔥油大餅 $98
有麵粉香,但本身無乜味,要沾其他醬汁。

🍝擔擔麵 $68
我無食,家人話還可以。

總括而言,味道普通價錢偏貴,最大賣點係位置好+坐得舒服。