餐厅: 香港老饭店
资讯:

2020-01-05 0 浏览
同几个朋友叙旧,好似好耐冇食过中菜,就决定去香港老饭店。由於都系主力吹水叙旧, 就决定叫几个餸就算。望完个餐牌,就点咗酱茶鸭、火腿津白、蔡螃蟹同埋燻蛋。 其实餸菜嘅口味同一般上海餐馆都系差唔多,但香港老饭店嘅价钱就偏贵。 个人最喜欢燻蛋, 而酱茶鸭个肉质就有少少鞋。但餐饭整体感觉还可以,因为佢哋嘅服务态度非常之好! 如果下次再帮衬,会再试埋佢哋嘅小笼包,生煎包等等嘅点心。
2019-12-22 420 浏览
今晚做冬,例牌一家人出去食饭。唔知想食乜下,最後拣左食上海嘢。 呢问有接近过百年历史,我觉得价钱唔算平个只,但都有好多客人帮衬。平时最好订位先。至於环境,今晚虽然做节,当然多客人,不过可能呢度地方大,就算摆满大枱坐得密麻麻,都会接受。待应殷勤招待,随传随到,值得赞赏。 虽然系大节日,但没有勉强我哋叫围餐,散叫也可以。食物方便…前菜炸鳝条 : 脆卜卜,甜甜地,小朋友至爱。燻蛋 : 唔够热,燻味不够,价钱便宜。醉猪手 : 皮爽,够酒味, 猪手入味。凉伴海蜇头 :  好重麻油味,够爽口。小菜红烧元蹄 : 需多人分士,否则太肥腻。 其实个汁都好好味, 可以加碗白饭。樟茶鸭 : 呢道出名菜。 鸭肉旧嫩口, 不过乾咗少少。火腿津白 : 虽然唔系上汤,但火腿味劲浓。超级好味。炒鳝糊 : 细细碟、多配料。清炒虾仁 : 味道清清地,份量劲多。主食……小笼包 : 热辣辣、皮薄、入面仲有劲多汤汁、好好食。煎锅贴 : 个皮煎得脆卜卜,入面有肉与葱做馅料。  生煎包 : 其实同锅贴差不多, 只不过系个面不同。所以可以2拣一。炒年糕 : 加菜一齐炒, 够入味,一定要叫。甜品高力豆沙 : 红豆馅好似多咗啲, 有点
食物方便…
前菜
炸鳝条 : 脆卜卜,甜甜地,小朋友至爱。
燻蛋 : 唔够热,燻味不够,价钱便宜。
醉猪手 : 皮爽,够酒味, 猪手入味。
凉伴海蜇头 :  好重麻油味,够爽口。
小菜
樟茶鸭 : 呢道出名菜。 鸭肉旧嫩口, 不过乾咗少少。
火腿津白 : 虽然唔系上汤,但火腿味劲浓。超级好味。
炒鳝糊 : 细细碟、多配料。
清炒虾仁 : 味道清清地,份量劲多。
主食……
小笼包 : 热辣辣、皮薄、入面仲有劲多汤汁、好好食。
炒年糕 : 加菜一齐炒, 够入味,一定要叫。
甜品
高力豆沙 : 红豆馅好似多咗啲, 有点儿太甜。
酒酿丸子 : 桂花味、酸酸甜甜。
同朋友聚会,当然想搵个地方慢慢饮啖茶倾吓计。而家大部份餐厅都限时,所以大家突然之间心血来潮话不如茶楼啦,可以慢慢坐!香港老饭店同普通茶楼唔同,系食上海菜嘅!小笼包够多汁,松子鱼唔腥唔多粉。豆沙锅饼热热辣辣呢度同朋友食饭最好真系一个唔错嘅选择
呢度同朋友食饭最好真系一个唔错嘅选择
2019-10-29
2019-08-19 1500 浏览
朋友帮小弟庆祝生日,有个老死提议黎呢间香港老饭店,仲同我订左半个火瞳翅入到去环境好似酒楼咁啦,有点岁月既痕迹~炸臭豆腐粒$55几香脆,但就唔系太臭,唔敢食臭豆腐既人都应该食到,配埋XO酱几惹味~脆蜇头 好爽口,不过味道就冇特别,系胜在几新奇~合桃燻蛋 $56熟度唔错既,有烟燻味,合桃甜甜地好香口~红烧元啼用刀叉好易就切得散,肉质好软熟木,个汁冇想像中咁浓味~小笼包 $140功夫系有既,皮薄有汁,但冇乜特别吸引火瞳翅( 半份 ) $2200成晚既主角,不过其实个人唔系太锺意食翅,火瞳翅用左好大旧金华火腿去淆,个汤就系金华火腿味,人一世物一世,试过就算了火腿津白又系金华火腿味樟茶鸭 $198 份量好大,偏咸,食落都唔错

入到去环境好似酒楼咁啦,有点岁月既痕迹

~炸臭豆腐粒$55

~脆蜇头 好爽口,不过味道就冇特别,系胜在几新奇

~合桃燻蛋 $56
熟度唔错既,有烟燻味,合桃甜甜地好香口

~红烧元啼
用刀叉好易就切得散,肉质好软熟木,个汁冇想像中咁浓味

~小笼包 $140
功夫系有既,皮薄有汁,但冇乜特别吸引

火瞳翅( 半份 ) $2200

火腿津白
又系金华火腿味

樟茶鸭 $198
份量好大,偏咸,食落都唔错

2019-08-04 1109 浏览
位置较偏僻但系餐厅几大同唔残旧菜单好多选择基本要咩中菜有咩鸡牛鱼鸭羊猪海鲜通通齐我地都叫咗2前菜 4主菜 1小食 1甜品1️⃣燻蛋必叫之选! 系逐只叫 不过2只起其实就系涵水流心蛋特别在食落/闻落有阵燻烟味 唔知点整架呢相信功夫甚多 又要烧又要熟唔晒而且流心蛋黄咸咸地配甜甜地嘅冻蛋白😍好食另外佢仲配啲合桃 而合桃上面有层焦糖加芝麻粒 食落香脆可口👍🏻2️⃣镇江肴肉依个都系名菜样子好得意 好似结咗冰嘅肉食落似晶莹剔透嘅’嗜喱’夹杂住啲肉色鲜红嘅火腿咁放入口咸咸地又凉依个应该功夫都多3️⃣松鼠黄鱼成条鱼铺满茄汁酱/甜酸酱 橙红色 而且因为炸过多表 好似有’刺咁’味道唔错 酱汁唔太酸 而且仲脆卜卜不过我严佢唔够鱼肉似食紧茄汁味嘅米通多过食紧鱼所以如果为食海鲜就唔啱叫依个4️⃣樟茶大鸭又一个传统特色菜一大只烧鸭 旁边摆咗啲面包粒 外观几得意鸭算多肉地 腍 而且好入味 所以劝唔需要点另有嘅椒盐面包就好睇唔好食 冇味同硬5️⃣干扁四季豆炒得好香四季豆咬落爽身 唔会’鞋’唔会好咸6️⃣金腿菜粒炒饭食落粒粒分明 乾身有芥兰粒 炒蛋 火腿不过其实俾火腿抢矖味 因为够咸但系芥兰粒好爽口 脆脆地 令炒饭多啲层次感遍油7️⃣葱油大饼超厚
位置较偏僻

高丽豆沙

价钱其实贵
但系佢啲菜色特别 功夫多 味道水准不错
服务都好
唯一就啲食物遍油 或者可能只系我咁啱叫嘅大部分都系煎炸油腻野🙈
个人认为燻蛋同高丽豆沙必叫
高丽豆沙
  • 高力豆沙
  • 薰蛋
2019-08-02 666 浏览
朋友突然想食中菜,就去到尖沙咀那边的香港老饭店食饭,听说这里的上海菜还不错,就决定试试!店环境比较宽阔,装修古色古香的,感觉还算舒适。合桃熏蛋,合桃好甜又脆口,流心的蛋,香嫩爽滑,不愧为店铺招牌菜。烤双方,火腿味浓,蜜汁香甜,腐衣也好香脆。南翔小笼包,皮薄馅靓,肉汁饱满,就是份量有点少。松子黄鱼,黄鱼去骨,鱼肉外脆里嫩,配上酱汁酸甜好开胃!这里的上海菜还比较合我们的口味,服务算是中规中矩吧,值得一试!
烤双方,火腿味浓,蜜汁香甜,腐衣也好香脆。
南翔小笼包,皮薄馅靓,肉汁饱满,就是份量有点少。
松子黄鱼,黄鱼去骨,鱼肉外脆里嫩,配上酱汁酸甜好开胃!
2019-08-02 670 浏览
装潢是挺有上海风的,很怀旧,但一看餐牌便全桌呆了。价钱这里的价钱每碟都比外面(如上海婆婆,上海姥姥,上海360,鹿鸣春等)贵出一倍。价钱贵客人当然期望也更高,只可惜。。。小笼包的确皮薄多汁,味道鲜甜。但一叫便是十只,菜色设计上并没有为两人餐桌的客人考虑。津白肉丝炒年糕说好吃的会真的令人难以自信,大家看图便知道。说好的肉丝呢我们真的吃不到,津白倒是有的而且不少,但整碟年糕毫无味道,跟煮出来的颜色完全不相配。还有,细碟得很呢。我们这些大食的朋友便觉得不足够了...炒虾球是真的令我赞不绝口的,但价钱便。。。让人痛心得很。碟上只有六只虾球,那个汁真的得特别,酸酸甜甜,很少能在外吃到,值得一赞。但这六个东东价值$29x!简单而言,每只小小虾价值~$50,绝非平民价喔。
装潢是挺有上海风的,很怀旧,但一看餐牌便全桌呆了。

价钱
价钱贵客人当然期望也更高,只可惜。。。

小笼包
的确皮薄多汁,味道鲜甜。
但一叫便是十只,菜色设计上并没有为两人餐桌的客人考虑。

津白肉丝炒年糕
说好吃的会真的令人难以自信,大家看图便知道。
还有,细碟得很呢。我们这些大食的朋友便觉得不足够了...

炒虾球
是真的令我赞不绝口的,但价钱便。。。让人痛心得很。
但这六个东东价值$29x!
简单而言,每只小小虾价值~$50,绝非平民价喔。

2019-07-21 258 浏览
和友人两个麻甩佬吃下一整只元蹄, 有点儿”Mission Impossible”, 但最後还是完成了. 作为一间其中最Classic的沪菜餐厅, 红烧元蹄自然不会有甚麽问题, 皮香而滑, 汁甘甜而且充分带入肉中, 和”老雪园”比较味道甜一点, 而肉质就是鞋口了一点, 至於皮就一样滑. 如此充满骨胶原的菜式, 也就为我下午的游行提供了不少脚骨力呢!
  • 红烧元蹄
2019-07-06 364 浏览
星期日打算到尖东永安百货买东西,十二时正便先来到附近的香港老饭店吃上海菜。来到此饭店地下的大门口,当然要留步欣赏一下国画大师刘海粟先生於1993年访港时为香港老饭店亲笔提字的牌扁。拾级上至一楼,便抵达这保留怀旧风格的饭店大堂。多就五讲,一座低就马上叫左个赛螃蟹,跟平常吃的不一样,中间有一只蛋黄,混合起来吃很有蛋香瑶柱也令它提鲜了。翅群云吞汤,有大量的鱼唇,且厚身,富弹性,骨胶原重,云吞的皮很薄,入口顺滑,云吞内涵菜肉比例很好,不得不提这个汤很清甜,配上少量金华火腿的咸香,简直一流。味道都可以不过价格贵。
2019-07-04
用餐优惠
现金券
2019-06-22 384 浏览
历史悠久的香港老饭店,位於尖沙咀最繁忙地段宝勒巷。店内时应全是资深员工,服务无微不至,态度非常殷勤。先来了一下拍青瓜,花雕乳鸽,肉质鲜嫩容易入口、卤水猪手入口即溶,如入无人之境。此外,小笼包亦不能忽视,每粒人手即制,即叫即制肉质鲜嫩皮薄馅靓。松子黄鱼卖相异常吸引,拍照也用了10分钟,味道鲜甜!上海粗炒相信用了日本制乌冬,口感十足,每条乌冬满布豉油味,菜和肉丝的份量刚好每一口也有幸福的感觉。地理位置十分好
2019-05-14
2019-06-09 371 浏览
同2老一齐食饭,当然拣d佢地喜欢食嘅,但成日都食广东菜,经人介绍呢间都唔错,所以特意过来试下。系楼下向上睇都觉得好有怀旧味道,是日上去大约7:00左右,已坐满晒人,好彩事前订左味。一坐低,服务员好快上左小菜,萝卜酸菜甜酸,好味又开胃五香牛片牛片厚薄适中,咬落牛味香浓,口感烟轫脆蜇头好少饭店会有得食海蜇头,同个名一样,好爽脆,点埋少少醋,好味道椒盐鲜鱿椒盐鲜鱿是年轻人必叫嘢食,有时鲜鱿外好多粉,但呢个外脆内软,鱿鱼新鲜烟轫松鱼王鱼松子鱼炸得好香口,糖醋汁淋上,好开胃,鱼肉配上炸得香鱼皮,酸甜香口小笼包上海菜必叫小笼包,皮薄,肉汁丰富,而肉质鲜嫩

一坐低,服务员好快上左小菜,萝卜酸菜甜酸,好味又开胃

五香牛片
牛片厚薄适中,咬落牛味香浓,口感烟轫

脆蜇头

椒盐鲜鱿

松鱼王鱼

小笼包
上海菜必叫小笼包,皮薄,肉汁丰富,而肉质鲜嫩
2019-06-04 358 浏览
热爱炸乳鸽的我,见到有醉乳鸽点会唔食!第一次食醉乳鸽,肉质嫩滑,不会因冻食关系而变硬。加上可以跟炸乳鸽一样连皮食,感觉也不会肥,不知不觉地食左好多件!小龙包不得了,可以打入我的top 5 !皮薄多汁,热度刚好,就算马上整只放入口,也不会烫口!今次多人聚餐,终於可以叫红烧元蹄!人人都说怕肥,点知最受欢迎,最快被消灭的就是肥猪肉。咀里说不,身体却很诚实!炸鱼是好考厨师的手艺,刀工,控制火力,时间,做一味外脆内嫩的松子鱼一点都不简单。这家没令我失望,做到外脆内嫩之余,甜酸酱汁亦调味得刚好,令人愈食愈开胃,有人还用来捞饭呢!
2019-06-01 409 浏览
最近常吃西日美食,感觉有点腻,还是中菜比较百吃不厌。家人选了在这充满怀旧风情的老饭店进行家族聚餐。环境不错,座位阔落,非一般酒楼格局。菜式选择多,有不少坊间较为罕见的怀旧菜式。前菜当中,比较喜欢这烟燻糖心蛋。燻後的糖心蛋份外美味,温和蛋浆和伴碟的合桃粒,口感和味道一流。蒸鱼不过不失,鱼肉有鲜味,火候控制得宜,只是口感不够结实。生煎包外脆内软,有满满的肉汁,宜肉香满溢。麻婆豆腐偏重口味,调味手法传统,加入了较多香料,正宗我下怀。水煮牛肉的配料很多,够麻劲!其他菜式整体也做得不错,价钱合理,值得再来。
最近常吃西日美食,感觉有点腻,还是中菜比较百吃不厌。

蒸鱼不过不失,鱼肉有鲜味,火候控制得宜,只是口感不够结实。

生煎包外脆内软,有满满的肉汁,宜肉香满溢。

水煮牛肉的配料很多,够麻劲!

其他菜式整体也做得不错,价钱合理,值得再来。
2019-05-31 385 浏览
试试新口味,同事收工带我食好野,今次不是食韩国菜,日本菜,而是食上海料理😅,店内环境好传统特色,挂满诗词名画,亦和中式酒楼格局差不多!平日的八点时段已经坐满人,看看餐牌,食物都有很多种类,小菜类,蒸煮类,凉拌类等等.....蜜味烤双方$108(两件)店员把一片好软熟的面包,加一片厚火腿,一片薄薄的脆腐皮和甜甜的蜜味汁,配搭一流👍🏻,每一啖都满载口感,好有层次,第一次食到好满足,真的好好食😋😋!樟茶顶鸭$140(只)一放上台已经嚊到带有樟木和茶叶的特殊香味,制作考究,不需加任何调味,已经好惹味!👍🏻充满汤汁的小笼包,皮薄馅料鲜味,沾上醋和姜丝,即叫即蒸,二人食用亦可以叫半打刚刚好😊!

蜜味烤双方$108(两件)

樟茶顶鸭$140(只)

好耐无食上海菜,於是相约一班为食好友一起去尼间优质老饭店食好西$140小笼包, 一笼有十粒,薄薄的皮包住松软多汁的猪肉,美味$148糟溜鱼片,食上海菜很少会叫这款菜式、因为好友不太喜欢食黄鱼,所以点来一试,吃一块鱼片,先感受到一股酒香,鱼肉滑不溜口,不过酒味颇浓,如果不太好酒的人可能不太接受,但品酒人士一定喜爱$310红烧元蹄,来这些传统老式饭店,一定要是这些巧手菜,通常都做得很出色,这个红烧元蹄,分量很大,侍应放上枱後,用刀叉很轻易的切开,证明炆得软熟,虽然皮脂看似厚重,但入口一点也不肥腻反而口腔充满香滑的油脂,红烧元蹄真的是传统老饭店做得比较出色$118梅菜扣肉,用料上乘,梅菜不会太咸,而是带点甜甜的,扣肉一层一层,肥瘦分明,梅菜扣肉用来送饭简直绝配,我们也忍不住叫了一碗白饭来配合呢个菜式$108干焗四季豆,四季豆炒得乾身,咬落爽口,加上美味的肉松,可口美味$130大千鸡球,镬气十足的鸡球,咬落juice, 一点也不乾,还带一点麻香味,伴碟的炸辣椒叶脆脆的很可口$38炸银丝卷,小时候至爱的食品,银丝卷炸得外皮香脆,内里软熟,点上炼奶,简直人间美食