餐厅: 香港老饭店
资讯:

2020-06-21 1032 浏览
今晚系尖沙咀分行聚会,见番一班老屎忽(我自己都系其中之一个),所以近近地book咗附近呢一间中菜🥢7:00准时到达,坐左15分钟终於齐人,开始点餐🤗🤗🤗青岛啤酒,叫半打我哋两个人饮,服务员砰砰鹏鹏就开晒六支,我话我哋两个人饮点会饮得咁快,做咩同我开晒D啤酒🍻?之後不停讲唔好意思,攞个冰桶嚟冰住有用咩?一开波已经扣晒分👎🏻👎🏻花雕醉鸡,不过不失啦其实醉鸡一般都系用雪藏鸡,所以除咗食到有酒味之外,唔会有鸡嘅鲜味🤷🏻‍♂️燻蛋,冇乜特别,不过可以一赞系全部都糖心,配菜系蜜糖合桃比主菜好食🤔脆鳝,其实我食唔出系鳝,炸得几香口,加上黑醋甜甜酸酸,算系今晚几好食嘅一味餸😅海蜇加上青瓜,一定要尽快食,放一阵就已经成碟都系水😟赛螃蟹又一败笔,炒得太老,唔够滑,应该系我记忆之中食过最差嘅一个赛螃蟹🦀️樟茶大鸭,算系几好,虽然食唔到茶香味,但系唔太肥,而且旁边馒头仔都几好食☺️咕噜肉,我一直以来最重视就系咕噜肉,无论系茶餐厅嘅咕噜肉或者系而家流行嘅冰镇咕噜肉,只要有任何一款咕噜肉,我都会叫黎食...依个咕噜肉,系我食过最差嘅咕噜肉,先讲猪肉,我食唔出佢用咗边个部位,通常咕噜肉会用半肥瘦、生炒骨就会用排骨有软骨嘅
7:00准时到达,坐左15分钟终於齐人,开始点餐🤗🤗🤗

青岛啤酒

之後不停讲唔好意思,攞个冰桶嚟冰住有用咩?
一开波已经扣晒分👎🏻👎🏻

醉鸡

花雕醉鸡,不过不失啦

无锡脆鳝

海蜇

海蜇加上青瓜,一定要尽快食,放一阵就已经成碟都系水😟

赛螃蟹

樟茶大鸭

咕噜肉

依个咕噜肉,系我食过最差嘅咕噜肉,先讲猪肉,我食唔出佢用咗边个部位,通常咕噜肉会用半肥瘦、生炒骨就会用排骨有软骨嘅地方,而佢用咗林啤啤嘅猪肉,咬落去好林一pat嘢,仲要个汁都系好差,通常大酒楼咕噜肉嘅汁系会用山楂,依个咕噜肉好明显冇用,完全诋毁咗咕噜肉!

红烧元蹄

最後系元蹄,一个字”好肥”

2020-05-29
2020-07-23 251 浏览
腐皮素卷($52) 中间系好多香芹,配搭少少萝卜丝,豆乾丝,清清淡淡醉猪手($56)猪手好爽口,唔会好重酒味,婆婆嘅飞佛椒盐莲藕夹($48)莲藕薄身,中间夹左鲮鱼肉,由於系椒盐,所以唔会腥,几香口椒盐鲜鱿($56)鱿鱼好爽口,而且唔会好似食香口胶咁,莲藕夹vs鲜鱿,会拣鲜鱿合桃燻蛋 ($68)燻蛋有好香烟燻味,而且仲系流心,再配上琥珀合桃,好值得试,而家比较少酒楼餐厅肯做,做法比较繁复豉油王炒粉皮 ($56)一般般,虽然加咗韭黄炒,感觉比较单调,粉皮唔算好烟靭迷你小豆沙包($48)卖飞佛,软𣺉𣺉,豆沙好绵,中间再有少少蛋黄臭豆腐($60)臭豆腐已经比较少见,而我怕污糟,所以好少喺街边档食臭豆腐,所以老饭店有得食臭豆腐对我理讲好吸引,两件起,唔算好臭,如果再臭啲仲正,不过隔离食客可能会走晒😹😹我哋系老饭店嘅常客,因为婆婆好锺意老饭店,坐得舒服,服务好,而且食物质素都好好,煎炸做得特别出色,乾身而且唔油,细细碟,可以试多几款,水准好稳定,成日食都唔会觉得好厌

腐皮素卷($52)
腐皮素卷

中间系好多香芹,配搭少少萝卜丝,豆乾丝,清清淡淡

醉猪手($56)
醉猪手

猪手好爽口,唔会好重酒味,婆婆嘅飞佛

椒盐莲藕夹($48)
椒盐莲藕夹

莲藕薄身,中间夹左鲮鱼肉,由於系椒盐,所以唔会腥,几香口

椒盐鲜鱿($56)
椒盐鲜鱿

合桃燻蛋 ($68)
合桃燻蛋

豉油王炒粉皮 ($56)
豉油王炒粉皮

一般般,虽然加咗韭黄炒,感觉比较单调,粉皮唔算好烟靭

迷你小豆沙包($48)
迷你小豆沙包

卖飞佛,软𣺉𣺉,豆沙好绵,中间再有少少蛋黄

臭豆腐($60)
臭豆腐

腐皮素卷
醉猪手
椒盐莲藕夹
合桃燻蛋
迷你小豆沙包
臭豆腐
2020-05-10 1159 浏览
食物失望,松子黄鱼很腥,汁太酸。小笼包很一般,X翠小笼包都比他好,D肉好实,烤双方D汁又太甜。上海粗炒卖相很差,但反而味道OK,全餐只有上海粗炒比较出息,其他的都不好。环境尚算乾净,母亲节周末晚上都有大量空台。侍应态度一般,不是很好但也不差, 茶都一般,好淡。所有菜式都很油,如果跟老人家去,点菜要小心。去之前对呢间餐厅期望很高,素闻他的菜式quality很好,但非常失望,除了上海粗炒较好外,其他的菜式都不太好。
2020-05-09
庆祝纪念
母亲节
2020-02-11 1802 浏览
点心味道系几唔错,不过不失啦。可以推介。。食物质素有水准。份量都OK。未去到好抵食。。卖相一般,冇乜惊喜。价钱偏贵小小,但可以接受。环境唔错,服务员态度都几好。
2020-01-05 1766 浏览
同几个朋友叙旧,好似好耐冇食过中菜,就决定去香港老饭店。由於都系主力吹水叙旧, 就决定叫几个餸就算。望完个餐牌,就点咗酱茶鸭、火腿津白、蔡螃蟹同埋燻蛋。 其实餸菜嘅口味同一般上海餐馆都系差唔多,但香港老饭店嘅价钱就偏贵。 个人最喜欢燻蛋, 而酱茶鸭个肉质就有少少鞋。但餐饭整体感觉还可以,因为佢哋嘅服务态度非常之好! 如果下次再帮衬,会再试埋佢哋嘅小笼包,生煎包等等嘅点心。
2019-12-22 1604 浏览
今晚做冬,例牌一家人出去食饭。唔知想食乜下,最後拣左食上海嘢。 呢问有接近过百年历史,我觉得价钱唔算平个只,但都有好多客人帮衬。平时最好订位先。至於环境,今晚虽然做节,当然多客人,不过可能呢度地方大,就算摆满大枱坐得密麻麻,都会接受。待应殷勤招待,随传随到,值得赞赏。 虽然系大节日,但没有勉强我哋叫围餐,散叫也可以。食物方便…前菜炸鳝条 : 脆卜卜,甜甜地,小朋友至爱。燻蛋 : 唔够热,燻味不够,价钱便宜。醉猪手 : 皮爽,够酒味, 猪手入味。凉伴海蜇头 :  好重麻油味,够爽口。小菜红烧元蹄 : 需多人分士,否则太肥腻。 其实个汁都好好味, 可以加碗白饭。樟茶鸭 : 呢道出名菜。 鸭肉旧嫩口, 不过乾咗少少。火腿津白 : 虽然唔系上汤,但火腿味劲浓。超级好味。炒鳝糊 : 细细碟、多配料。清炒虾仁 : 味道清清地,份量劲多。主食……小笼包 : 热辣辣、皮薄、入面仲有劲多汤汁、好好食。煎锅贴 : 个皮煎得脆卜卜,入面有肉与葱做馅料。  生煎包 : 其实同锅贴差不多, 只不过系个面不同。所以可以2拣一。炒年糕 : 加菜一齐炒, 够入味,一定要叫。甜品高力豆沙 : 红豆馅好似多咗啲, 有点
食物方便…
前菜
炸鳝条 : 脆卜卜,甜甜地,小朋友至爱。
燻蛋 : 唔够热,燻味不够,价钱便宜。
醉猪手 : 皮爽,够酒味, 猪手入味。
凉伴海蜇头 :  好重麻油味,够爽口。
小菜
樟茶鸭 : 呢道出名菜。 鸭肉旧嫩口, 不过乾咗少少。
火腿津白 : 虽然唔系上汤,但火腿味劲浓。超级好味。
炒鳝糊 : 细细碟、多配料。
清炒虾仁 : 味道清清地,份量劲多。
主食……
小笼包 : 热辣辣、皮薄、入面仲有劲多汤汁、好好食。
炒年糕 : 加菜一齐炒, 够入味,一定要叫。
甜品
高力豆沙 : 红豆馅好似多咗啲, 有点儿太甜。
酒酿丸子 : 桂花味、酸酸甜甜。
2019-11-23 1659 浏览
同朋友聚会,当然想搵个地方慢慢饮啖茶倾吓计。而家大部份餐厅都限时,所以大家突然之间心血来潮话不如茶楼啦,可以慢慢坐!香港老饭店同普通茶楼唔同,系食上海菜嘅!小笼包够多汁,松子鱼唔腥唔多粉。豆沙锅饼热热辣辣呢度同朋友食饭最好真系一个唔错嘅选择
呢度同朋友食饭最好真系一个唔错嘅选择
2019-10-29
2019-08-19 2075 浏览
朋友帮小弟庆祝生日,有个老死提议黎呢间香港老饭店,仲同我订左半个火瞳翅入到去环境好似酒楼咁啦,有点岁月既痕迹~炸臭豆腐粒$55几香脆,但就唔系太臭,唔敢食臭豆腐既人都应该食到,配埋XO酱几惹味~脆蜇头 好爽口,不过味道就冇特别,系胜在几新奇~合桃燻蛋 $56熟度唔错既,有烟燻味,合桃甜甜地好香口~红烧元啼用刀叉好易就切得散,肉质好软熟木,个汁冇想像中咁浓味~小笼包 $140功夫系有既,皮薄有汁,但冇乜特别吸引火瞳翅( 半份 ) $2200成晚既主角,不过其实个人唔系太锺意食翅,火瞳翅用左好大旧金华火腿去淆,个汤就系金华火腿味,人一世物一世,试过就算了火腿津白又系金华火腿味樟茶鸭 $198 份量好大,偏咸,食落都唔错

入到去环境好似酒楼咁啦,有点岁月既痕迹

~炸臭豆腐粒$55

~脆蜇头 好爽口,不过味道就冇特别,系胜在几新奇

~合桃燻蛋 $56
熟度唔错既,有烟燻味,合桃甜甜地好香口

~红烧元啼
用刀叉好易就切得散,肉质好软熟木,个汁冇想像中咁浓味

~小笼包 $140
功夫系有既,皮薄有汁,但冇乜特别吸引

火瞳翅( 半份 ) $2200

火腿津白
又系金华火腿味

樟茶鸭 $198
份量好大,偏咸,食落都唔错

2019-08-04 1429 浏览
位置较偏僻但系餐厅几大同唔残旧菜单好多选择基本要咩中菜有咩鸡牛鱼鸭羊猪海鲜通通齐我地都叫咗2前菜 4主菜 1小食 1甜品1️⃣燻蛋必叫之选! 系逐只叫 不过2只起其实就系涵水流心蛋特别在食落/闻落有阵燻烟味 唔知点整架呢相信功夫甚多 又要烧又要熟唔晒而且流心蛋黄咸咸地配甜甜地嘅冻蛋白😍好食另外佢仲配啲合桃 而合桃上面有层焦糖加芝麻粒 食落香脆可口👍🏻2️⃣镇江肴肉依个都系名菜样子好得意 好似结咗冰嘅肉食落似晶莹剔透嘅’嗜喱’夹杂住啲肉色鲜红嘅火腿咁放入口咸咸地又凉依个应该功夫都多3️⃣松鼠黄鱼成条鱼铺满茄汁酱/甜酸酱 橙红色 而且因为炸过多表 好似有’刺咁’味道唔错 酱汁唔太酸 而且仲脆卜卜不过我严佢唔够鱼肉似食紧茄汁味嘅米通多过食紧鱼所以如果为食海鲜就唔啱叫依个4️⃣樟茶大鸭又一个传统特色菜一大只烧鸭 旁边摆咗啲面包粒 外观几得意鸭算多肉地 腍 而且好入味 所以劝唔需要点另有嘅椒盐面包就好睇唔好食 冇味同硬5️⃣干扁四季豆炒得好香四季豆咬落爽身 唔会’鞋’唔会好咸6️⃣金腿菜粒炒饭食落粒粒分明 乾身有芥兰粒 炒蛋 火腿不过其实俾火腿抢矖味 因为够咸但系芥兰粒好爽口 脆脆地 令炒饭多啲层次感遍油7️⃣葱油大饼超厚
位置较偏僻

高丽豆沙

价钱其实贵
但系佢啲菜色特别 功夫多 味道水准不错
服务都好
唯一就啲食物遍油 或者可能只系我咁啱叫嘅大部分都系煎炸油腻野🙈
个人认为燻蛋同高丽豆沙必叫
松鼠王鱼
樟茶鸭
葱油大饼
高丽豆沙
  • 高力豆沙
  • 薰蛋
2019-08-02 838 浏览
朋友突然想食中菜,就去到尖沙咀那边的香港老饭店食饭,听说这里的上海菜还不错,就决定试试!店环境比较宽阔,装修古色古香的,感觉还算舒适。合桃熏蛋,合桃好甜又脆口,流心的蛋,香嫩爽滑,不愧为店铺招牌菜。烤双方,火腿味浓,蜜汁香甜,腐衣也好香脆。南翔小笼包,皮薄馅靓,肉汁饱满,就是份量有点少。松子黄鱼,黄鱼去骨,鱼肉外脆里嫩,配上酱汁酸甜好开胃!这里的上海菜还比较合我们的口味,服务算是中规中矩吧,值得一试!
烤双方,火腿味浓,蜜汁香甜,腐衣也好香脆。
南翔小笼包,皮薄馅靓,肉汁饱满,就是份量有点少。
松子黄鱼,黄鱼去骨,鱼肉外脆里嫩,配上酱汁酸甜好开胃!
2019-08-02 840 浏览
装潢是挺有上海风的,很怀旧,但一看餐牌便全桌呆了。价钱这里的价钱每碟都比外面(如上海婆婆,上海姥姥,上海360,鹿鸣春等)贵出一倍。价钱贵客人当然期望也更高,只可惜。。。小笼包的确皮薄多汁,味道鲜甜。但一叫便是十只,菜色设计上并没有为两人餐桌的客人考虑。津白肉丝炒年糕说好吃的会真的令人难以自信,大家看图便知道。说好的肉丝呢我们真的吃不到,津白倒是有的而且不少,但整碟年糕毫无味道,跟煮出来的颜色完全不相配。还有,细碟得很呢。我们这些大食的朋友便觉得不足够了...炒虾球是真的令我赞不绝口的,但价钱便。。。让人痛心得很。碟上只有六只虾球,那个汁真的得特别,酸酸甜甜,很少能在外吃到,值得一赞。但这六个东东价值$29x!简单而言,每只小小虾价值~$50,绝非平民价喔。
装潢是挺有上海风的,很怀旧,但一看餐牌便全桌呆了。

价钱
价钱贵客人当然期望也更高,只可惜。。。

小笼包
的确皮薄多汁,味道鲜甜。
但一叫便是十只,菜色设计上并没有为两人餐桌的客人考虑。

津白肉丝炒年糕
说好吃的会真的令人难以自信,大家看图便知道。
还有,细碟得很呢。我们这些大食的朋友便觉得不足够了...

炒虾球
是真的令我赞不绝口的,但价钱便。。。让人痛心得很。
但这六个东东价值$29x!
简单而言,每只小小虾价值~$50,绝非平民价喔。

2019-07-21 352 浏览
和友人两个麻甩佬吃下一整只元蹄, 有点儿”Mission Impossible”, 但最後还是完成了. 作为一间其中最Classic的沪菜餐厅, 红烧元蹄自然不会有甚麽问题, 皮香而滑, 汁甘甜而且充分带入肉中, 和”老雪园”比较味道甜一点, 而肉质就是鞋口了一点, 至於皮就一样滑. 如此充满骨胶原的菜式, 也就为我下午的游行提供了不少脚骨力呢!
  • 红烧元蹄
2019-07-06 477 浏览
星期日打算到尖东永安百货买东西,十二时正便先来到附近的香港老饭店吃上海菜。来到此饭店地下的大门口,当然要留步欣赏一下国画大师刘海粟先生於1993年访港时为香港老饭店亲笔提字的牌扁。拾级上至一楼,便抵达这保留怀旧风格的饭店大堂。多就五讲,一座低就马上叫左个赛螃蟹,跟平常吃的不一样,中间有一只蛋黄,混合起来吃很有蛋香瑶柱也令它提鲜了。翅群云吞汤,有大量的鱼唇,且厚身,富弹性,骨胶原重,云吞的皮很薄,入口顺滑,云吞内涵菜肉比例很好,不得不提这个汤很清甜,配上少量金华火腿的咸香,简直一流。味道都可以不过价格贵。
2019-07-04
用餐优惠
现金券
2019-06-22 509 浏览
历史悠久的香港老饭店,位於尖沙咀最繁忙地段宝勒巷。店内时应全是资深员工,服务无微不至,态度非常殷勤。先来了一下拍青瓜,花雕乳鸽,肉质鲜嫩容易入口、卤水猪手入口即溶,如入无人之境。此外,小笼包亦不能忽视,每粒人手即制,即叫即制肉质鲜嫩皮薄馅靓。松子黄鱼卖相异常吸引,拍照也用了10分钟,味道鲜甜!上海粗炒相信用了日本制乌冬,口感十足,每条乌冬满布豉油味,菜和肉丝的份量刚好每一口也有幸福的感觉。地理位置十分好
2019-05-14
2019-06-09 470 浏览
同2老一齐食饭,当然拣d佢地喜欢食嘅,但成日都食广东菜,经人介绍呢间都唔错,所以特意过来试下。系楼下向上睇都觉得好有怀旧味道,是日上去大约7:00左右,已坐满晒人,好彩事前订左味。一坐低,服务员好快上左小菜,萝卜酸菜甜酸,好味又开胃五香牛片牛片厚薄适中,咬落牛味香浓,口感烟轫脆蜇头好少饭店会有得食海蜇头,同个名一样,好爽脆,点埋少少醋,好味道椒盐鲜鱿椒盐鲜鱿是年轻人必叫嘢食,有时鲜鱿外好多粉,但呢个外脆内软,鱿鱼新鲜烟轫松鱼王鱼松子鱼炸得好香口,糖醋汁淋上,好开胃,鱼肉配上炸得香鱼皮,酸甜香口小笼包上海菜必叫小笼包,皮薄,肉汁丰富,而肉质鲜嫩

一坐低,服务员好快上左小菜,萝卜酸菜甜酸,好味又开胃

五香牛片
牛片厚薄适中,咬落牛味香浓,口感烟轫

脆蜇头

松鱼王鱼

小笼包
上海菜必叫小笼包,皮薄,肉汁丰富,而肉质鲜嫩