2019-04-26 228 浏览
今晚未夠8時坐下,叫常餐……冇,叫普通的粉絲雜菜㷛又冇……😤😤😤,有些套餐、咖哩牛腩飯、豬扒就有。人手又不足,等5分鈡也冇人理,見到要厨房員工上菜,比快餐店也不如,坐了一會觉得身痕有野咬,以后不会再来!
2019-03-28 309 浏览
在星期日的奧運站下車,到了奧海城商場逛逛,雖然㚈面下著毛毛細雨,對心情絕對不會有影響。因為已經是差不多下午五時,肚子已經有點餓,自然看看那些食市有下午茶供應,幸運地在第三期的一樓有美心香港地,是地道的選擇。我們一行四人,每人有不同喜好,一位要腿蛋三明治,另㚈要食牛腩魚蛋河,有牛腩和兩粒魚蛋,牛腩都算有水準。當然還有兩個餓鬼,一個要了大三元的福建炒飯、配上素春卷和甜點雙啡糕。還有選了牛尾湯班尼粉,配上腿腸炒蛋及厚多士,多士是牛奶多士、還有餐茶。都是48元正,非常經濟實惠,性價比極高。四人吃到飽飽都是165元,在奧海城消費是超值。
我們一行四人,每人有不同喜好,一位要腿蛋三明治,
另㚈要食牛腩魚蛋河,有牛腩和兩粒魚蛋,牛腩都算有水準。
當然還有兩個餓鬼,一個要了大三元的福建炒飯、
2019-03-20 197 浏览
香港地不嬲都係茶餐廳晚飯之選,唔會坐得好迫,食物質素又唔錯~轉天氣想飲下湯滋潤下,就叫左個燉雞湯餐,有一盅燉雞湯同一個燘飯。雞湯都幾清,唔會有層厚油係面。入面有瘦肉,雞肉,雞腳同一啲湯料。個湯飲落唔會話好咸👍🏻揀左個窩蛋飯,有蝦同少少菇係入面,都算濃味,如果個煲再熱啲可以整熟多少少個蛋就更好😋

2019-03-09 210 浏览
同熱愛這片土地,食飯要緊係要黎香港地。呢間打正旗號係食港式茶餐廳,午飯小菜套餐都係茶餐廳價錢,十分抵食,難怪一到午飯時間就大排長龍啦!帶子蝦仁炒滑蛋($66)唔好期望太高真係有大大粒帶子,細細粒卻是有的,帶子肉有彈性,但沒有帶子的鮮味。蝦仁方面都係較細隻,數量不太多,以蛋為主。鮮黃色的滑蛋鑊氣十足真係炒得唔錯,如果加點韭黃味道會更有層次,現在味道則有點單調,配合埋一碗白滑絲苗米,整體來說是合格有餘!

帶子蝦仁炒滑蛋($66)
2019-03-06
2019-02-14 257 浏览
一個外出吃飯的晚上,來到這間美心集團旗下的「香港地」,吃了一個餐廳推介的一人份量「燉湯燜飯套餐」($78),感覺蠻不錯。 其實這套餐除了燉湯固定了是「春 豐滿姬松茸燉雞湯」外,燜飯是有三款可揀的,價錢由 $78至 $85不等,而我吃的則是價錢較廉宜的「瑤柱雞粒燜飯」。那「春 豐滿姬松茸燉雞湯」雖然少不免有點「師傅」在裡面,份量可是挺多的,足供二人飲用,而且材料也甚多,姬松茸與雞肉固然少不了,江瑤柱、雞腳、杞子等材料也在裡面。湯味可以,也不太油。 「瑤柱雞粒燜飯」濕濕的,份量不少,每口燜飯都可吃到濃郁的味道,雞粒頗滑,唯一的瑤柱也幾大粒,還有一些翠玉瓜粒、菇粒和蔥花做陪襯,吃上一鍋,加上那材料豐富的燉湯,既溫暖,又飽足。
  • 燉湯燜飯套餐
  • 瑤柱雞粒燜飯
2019-02-13 128 浏览
分店衆多,呢間位置特別好,商場舖,等位都舒服D。正值午飯時間,點了梅菜扣肉飯午餐,可能冇乜期望,但竟然發覺相當好食。扣肉處理得好,件裝整齊,肥瘦均匀,肉質腍而有'趙'口,又幾鬆化,梅菜唔鹹,送飯真係一流,唔係一般食肆能做到嘅水準,抵讚!
2019-02-09 124 浏览
屋企附近早餐食嚟食去都係嗰幾間, 家姐話我唔嫌佢已經嫌,於是今朝我地就去左奧海城,話嗰度有間香港地,係美心集團旗下嘅,可以試下。點知中伏!我地已經揀左最穩陣嘅牛尾濃湯長通粉早餐,配腸蛋豬仔包。個湯通粉率先登場,真係技驚四座,不過係驚嚇個驚, 首先店員係乜都冇講就求其將個通粉放低係枱邊,然後,呢個橫睇掂睇都唔似牛尾濃湯, 似稀釋左嘅意粉汁囉, 湯內完全食唔到任何材料,味道堅似蕃茄意粉汁溝水而且冇乜味。通粉質地反而唔錯,煙韌有咬勁。英式腸係烚熟,一啲味都冇,腸衣太韌,炒蛋尚算可以,但豬仔包似擺左好耐。整份早餐味道質素都好差, 連美心快餐都比不上,性價比奇低。

我地已經揀左最穩陣嘅牛尾濃湯長通粉早餐,配腸蛋豬仔包。

整份早餐味道質素都好差, 連美心快餐都比不上,性價比奇低。
2019-01-26
早餐
2019-02-03 103 浏览
遇上公事太忙,趕時間的話,有時就會隨便找間餐廳食,剛好看到這間香港地並不算太多人,就決定試試新意思.今次點了它的洋蔥汁豬扒飯配炒滑蛋,環境卻算衛生,但侍應的服務就卻為一般。食物的速度也不算快。在味道而言,它的豬扒略為偏硬,而且也放涼了,食下去咬口不算太好.飯粒也偏為硬一點,不過份量都算足夠的。而這個質素而言,只能說不過不失,作為速食的話,也可以再考慮之內.不過想再食的意欲機會不高,希望會再改善質素,也提升對顧客的態度。
遇上公事太忙,趕時間的話,有時就會隨便找間餐廳食,

剛好看到這間香港地並不算太多人,就決定試試新意思.

食物的速度也不算快。

飯粒也偏為硬一點,不過份量都算足夠的。

不過想再食的意欲機會不高,希望會再改善質素,

也提升對顧客的態度。
2019-01-28 129 浏览
其實係其他區域都見過香港地呢間餐廳,但就從來未入過去食,今日就入去呢間試下,點知就😓@厚多士➕腸仔火腿蛋➕炸🐷扒米粉➕飲品=套餐————————————————————1-厚多士——-又吳熱,又吳脆,硬掘掘,就似係一塊切得厚D既方包😰2-腸仔——-似用滾水煮熟完全吳覺得煎過😨3-火腿—又係似滾水煮熟完全吳覺得煎過😫4-炒蛋—-正常😐5-炸🐷扒—-應該係一早炸定曬,就放係米粉上面,林上➕林,林pat pat,又硬又吳熱😓6-米粉-ok 無問題,不過成碗又係吳夠熱🙃7-飲品——熱🍋茶,無問題,係吳夠熱者😷————————————————————-話佢好食就一定無佢份,話好難食又未至於入吳到口,但話ok我又吳覺得係,甘係米無寕兩可😣總知就係吳好食😶😶————————————————————服務——無招呼又吳代表差,茶餐廳係甘😀———————————————————-見到餐牌都有幾多嘢食,仲有成本餐牌食物,可惜吳係好啱我口味,應該吳會再去🙄🙄🙄🙄🙄
@厚多士➕腸仔火腿蛋➕炸🐷扒米粉➕飲品=套餐
7-飲品——熱🍋茶,無問題,係吳夠熱者😷
————————————————————-
總知就係吳好食😶😶
————————————————————
服務——無招呼又吳代表差,茶餐廳係甘😀
———————————————————-
2018-11-29 389 浏览
放中午飯既時候又係要搵食的時間了,今日一行人去左奧海城既3期搵野食。見到間幾特別既茶記,入面都幾大下,見到好多打工仔都係入面食緊野。一黎到望一望個menu,就睇佢個lunch set menu 係度諗緊食肉餅飯定係佢個特級咖哩豬扒飯,兩個都好似好吸引下,最後決定叫左咸魚蓉肉餅飯。叫完之後等左一陣間only,佢就送野食上黎了,認真快手,掂。一黎到見到個肉餅就知道會好好食,第一淡食落口真係覺得好鬼正,一碗飯都唔夠送。佢地既飯量比出面少,大家要多飯下次要出聲了。
佢地既飯量比出面少,大家要多飯下次要出聲了。
2018-11-01 325 浏览
諗著去間港式茶餐廳食個tea 附近唔係太多得揀 黎左依間香港地試下·一入到去 其實無咩下午茶揀 諗著會有雞脾薯條魚柳果d全部都無· 唯有揀左個西多士食睇就幾好味既又高身咁 不過食落無咩特別 以為入面會有花生醬果d都無 口感一般 無跟雞翼咩都無都要三十幾蚊 偏貴·應該唔會再黎

2018-10-30 197 浏览
阿華田厚西多!好!得!意!西多士本身好邪惡,加上厚厚一層既華田粉!正啊!個多士其實普普通通既,黃金色,唔算超級香口,但係個華田粉加埋一大舊牛油!就令成個西多升華左!華田粉唔系好甜,岩岩好!有種西多士浸華田既感覺!好特別哈哈!
2018-08-08
2018-10-07 336 浏览
今日同父親及母親大人食早餐,便去了座落大角咀奧海城三期的香港地。我們安排坐在4人餐枱,環境開揚,座位都算多,餐廳冷氣都幾大,怕冷既記得帶定外套。我們分別點了雪菜肉絲湯米粉配日本農場煎蛋、腸仔及牛奶厚多士,仿鮑魚火腿絲米粉配日本農場煎蛋及牛奶厚多士,蛋白桂格麥皮配蛋治。雪菜肉絲湯米粉,正常。日本農場煎蛋,正常。腸仔,正常。牛奶厚多士,正,厚,咬落軟棉棉。仿鮑魚火腿絲米粉,唔錯。桂格蛋白麥皮及蛋治味道正常。飲品都是正常。

仿鮑魚火腿絲米粉,唔錯。

桂格蛋白麥皮及蛋治味道正常。

飲品都是正常。

2018-10-02 244 浏览
今午3:25很肚餓, 只見香港地內很多空位,店外又冇人排隊;但附近則所有店都要排隊,於是馬上入座。豈料叫了個下午茶餐後等了35分鐘碟飯都未到! 我催了四次,只可惜沒有一個店員認真跟單! 我正坐在其open kitchen 前方,眼見廚師慢吞吞地炒,而冇侍應夠膽向他催單! 只見他突然一次過炒了5碟牛河, 然後又再一次過炒了幾碟同款食物上碟。只是我叫的炒反仍是遲遲未到?!  我旁邊的一家也有投訴食物遲到, 結果他們吃飽後走了,而我的飯仍未到!  後來旁邊又來了另一家人,也是叫了同樣的炒飯! 但他們等了約5分鐘, 飯就到了!! 跟我的order一齊送來, 真是豈有此理!!!!!!???????我等了超過半小時,鄰枱來了5分鐘就立即有。原來廚師愛儲夠幾張單才一次過炒!!  整個廚房的運作我都看得清楚,而侍應的懶散也是盡入眼簾!! 一怒之下,飯來了我也不吃,實在一肚氣嘛! 於是馬上離開。只付了一碟小吃的錢就走了!! 侍應及經理個個都知發生了什么事,話不多說,收了小吃錢就了事,並無歉意!!!整個茶餐廳運作失當,管理完全欠妥善。冇王管,可謂替美心集團倒米!!  絕不再來!!
絕不再來!!
2018-10-01
下午茶
1K
2018-09-20 229 浏览
晚飯時段走咗去“香港地”,炒咗個十三么星洲炒米再配一杯重量級的維他奶紅豆沙冰奶🍹。先講食物,十三么星洲炒米價錢為$55,份量都算十足,料理都豐富有火腿、蝦、芽菜、紅椒、青椒及叉燒,都算夠鑊氣,不太辣, 咖哩味都幾香濃,總算合格的。另外,加了20蚊叫了一杯重量級的維他奶紅豆沙奶, 紅豆沙不太甜,沒有搶走維他奶的味,份量勁大,差點飲唔完。整體上香港地呢一間茶餐廳都不過不失,價錢合理,上菜快速,而且服務態度也很OK。