2024-11-01
早兩晚睇關注組先知澤記原來有牛坑腩食,咁啱今晚新匯江煲仔飯上場,爆多人,噉就行過去try try囉。牛腩好食,自從東京街「翠園」摺咗,「東興」搬咗後大不如前,「金園」質素份量都縮晒水,之後基本我未喺長沙灣食過好食嘅牛腩粉(「新匯江」有啲另類,我入到去好難會單純食牛腩河;「一興」未試;步陞附近間「嵩記」唔掂),今次好滿意,清湯腩唔要求好滑好冧,但唔應該「柴」、黐牙,肥膏牛油應該有,但唔應該太多同「膻」,五澤記呢碗唔止pass晒,愚見係長沙灣一流水平。不過,牛腩淡返少少會更好。都要講下個湯,偏濃,但冇油味有膻味,ok。依稀有印象食過佢哋嘅魚蛋,印象唔深,整體係合格嘅,但齋講白魚蛋,保安道街市附近嗰間好少少。個湯嗰種淡淡鹹味係久遺了嘅味道。聽同場啲客傾計,好似係某位阿姐在場時啲粉麵特別好食。唔知真唔真,搵日再嚟試過。
都要講下個湯,偏濃,但冇油味有膻味,ok。