餐厅: 饮茶
优惠: 食饭都有得赚里数? 仲唔即刻订台?
条款及细则:
须受其他「亚洲万里通」条款及细则约束。
须受其他「亚洲万里通」条款及细则约束
餐厅: 饮茶
资讯:

为推动全港减盐减糖新饮食文化及新生活态度,食物及衞生局、降低食物中盐和糖委员会及食物环境衞生署食物安全中心推出了《少盐、少糖、少 • 确幸》餐饮联盟,参与食肆会提供少盐少糖选项予顾客,部份更会提供特定减盐减糖菜式。参与减盐减糖食肆会获发计划标志,以供张贴於店舖内,供顾客识别。详情可在此浏览:https://rssless.hk

2019-07-14 2304 浏览
一间新派的点心店,餐厅装潢像家一样简洁舒适,而点心无论名字, 外形, 款式都是破格创新。店子吸引了不少外国人帮衬。发现他们拿筷子比我更灵活,真令我汗颜。有色虾饺(3件/ $55)彩色虾饺皮上涂上一抹金箔,非常吸睛。除有外在美,亦有内在美。虾饺皮做得很薄,里面包裹着两三颗大虾,虾好新鲜,爽口弹牙而不霉身,肥猪肉下得少,所以很清爽。蟹籽烧卖(4件/ $55)猪肉馅及虾肉弹牙,没有雪味及霉身,证明用料新鲜。顶部有香脆的蟹籽, 增加口感.黑面墨饺 (3件/ $55)黑白色的饺皮,加上点点金箔,很有型格。内馅是虾及墨鱼,鲜味弹牙。鸡鸡春卷(3条/ $39)春卷皮比一般的不同,比较厚身但比一般的春卷更香脆。馅料有鸡肉,香菇等,相当惹味。春卷炸得不错,垫油纸不会油到透光的,不会太油腻。玛利怕怕(3件/ $49)三个线色小豆丁。用筷子轻轻一戳,绿茶味吉士缓缓流出,相当抵死!包的外层够松软,绿茶味吉士酱好滑溜,有蛋奶香,如绿茶味再浓多一点会更好。睇住流奶(3件/ $49)外型跟绿茶味是一样的,同样过瘾。咸蛋黄味浓,完全盖过奶香,个人喜欢奶香味重一点。皱皮云吞(5件/  $59)云吞皮炸得金黄香脆,里面包

有色虾饺(3件/ $55)

彩色虾饺皮上涂上一抹金箔,非常吸睛。
蟹籽烧卖(4件/ $55)
黑面墨饺 (3件/ $55)
鸡鸡春卷(3条/ $39)
玛利怕怕(3件/ $49)
睇住流奶(3件/ $49)
皱皮云吞(5件/  $59)
云吞皮炸得金黄香脆,里面包裹了猪肉馅,但口感却有别於平时食到的云吞。把猪肉打成「鱼滑」状,再加点虾仁粒,芫茜等,好像吃着山竹牛肉似的。
珍珠云吞(5件/  $59)
虽然名为「珍珠」,但size 比一般云吞大粒,外形较像凤城水饺。
虾与猪肉的比例是50/50, 虾爽肉鲜,上汤有香浓的冬菜味,令云吞更惹味,个人相当喜欢!
鸽吞凤梨(3件/ $49)
鸟笼内有三只小鸟,彷佛在对着我吱吱叫,相当可爱!
小鸟形的酥饼其实是凤梨酥,凤梨酥平时吃得多,但热辣辣新鲜出炉的凤梨酥还是第一次食!酥皮牛油味浓厚,酥脆可口,凤梨肉一丝一丝的,味道甜中带酸,真材实料,像台湾的土凤梨酥。
2019-06-15
  • 玛利怕怕
  • 鸽吞凤梨
  • 皱皮云吞
  • 有色虾饺
2019-04-29 4875 浏览
向饮茶订左枱约埋同事去饮茶~上环茶市一向都繁忙, 订左枱都要等成20分钟先有得有座...令午饭时间大大扣减了, 要食得好赶呢度出名精致点心, 唔止有外型仲有内涵, 价钱当然会贵好多了, 平均都要$60至$70一份, 不过味道真系唔错睇住流奶: 即系流沙包, 唔知系咪少糖少盐,食落系冇其他茶楼咁浓味, 感觉健康D明太子肠粉: 一睇就知系FUSION 野!明太子控既我梗系要试, 食落好重明太子既咸香, 块皮系乜味其实唔系好食得出红油抄手: 酱汁个味好特别, 好好食, 只有轻量的辣味已经够晒惹味, 连我呢D唔食得辣既人都食到举手鸡花: 糖醋排骨个黑醋酱捞落炸到好香脆既鸡, 酸酸地好开胃!春卷: 炸得好香脆腐乳马拉糕: 别出心裁地用个腐乳樽装住上菜, 食落又咸又甜, 唔识点形容个味 XD! 但食唔出有腐乳味, 可以放心!食物质素好高, 价钱都好高, 但系服务真系强差人意...坐低水都冇杯, 再追问先话开茶就会跟埋水, 开左2款茶等左好耐都唔黎, 水又冇茶又冇....食物出到一半有茶, 仲要出漏一壶想要服务可能都要避开忙时段, 笑脸是给环境, 食物和创意的

春卷: 炸得好香脆

食物质素好高, 价钱都好高, 但系服务真系强差人意...

想要服务可能都要避开忙时段, 笑脸是给环境, 食物和创意的
2019-04-29
一直听同事话「饮茶」好正今日12:15 walk in 有位即刻试一试🤘🏼Lunch set 有4人/2人餐可供选择小tips: 我地发现点2个2人餐食物选择多d又平d喎 🤑我认为套餐好抵 食物多到4个人都食唔哂🤫首先包餐茶叶有好多选择 我地简左茉莉花菜 清新解腻4款小食入面 我最喜欢宝石兰度❤️其实就系羽衣甘蓝刨成薄片(听都未听过可以咁食法🙈)加上酸酸甜甜既石榴+醋酱汁第一次食呢个配搭 好match大赞👍🏻点心有透明波波同鸡鸡春卷❌透明波波就系粉果 太多胡椒粉调味💀食完觉得好味精✅每人有一壶炖汤 够火喉🤘🏼某种菇加鸡炖 略嫌多油不过lunch set 有老火汤饮已经好满足✅辣蚁粉丝炒得好惹味 微辣好想点碗白饭食🍚✅椒盐鲜鱿 脆粉薄 鲜鱿新鲜而且份量超多的 仲加左紫苏叶一齐炸👍🏻✅安格牛河 有镬气 睇图都见到炒得好均匀条条河炒都沾满酱油铁兜好保温 食左好耐都仲系热气腾腾✅樱花虾好似唔洗钱咁 舖满饭面炒饭粒粒分明 淡淡都系虾同蟹子🦐我认为套餐系超值 食物质素好 选择多服务员亦都好好系咁帮我地加水不过真系好爆场 劝大家都系记得订位🐾——————————食物质素:8/10环境卫生:7/10舒适
一直听同事话「饮茶」好正

首先包餐茶叶有好多选择
我地简左茉莉花菜 清新解腻

4款小食入面 我最喜欢宝石兰度❤️
其实就系羽衣甘蓝刨成薄片
(听都未听过可以咁食法🙈)
加上酸酸甜甜既石榴+醋酱汁

服务:7/10
性价比:7/10

总评分:7/10
——————————
#foodblogger #foodlover #foodie #hkfoodie #相机食先 #中环
3天前 6 浏览
今日中秋Lunch 本身上网订左位, 去到已经好多人, 个reception 扮盲扮聋,叫左5次都唔应,第一句开口就话"呢到全部网上订架 !!" 黑口黑面, 呢间野一有客即刻就比面色人睇 !! 订左位都等左30分钟都入唔到 !! 绝对永远唔会再上!
4天前
  • 没有
3天前 0 浏览
Came here with 4 other colleagues during office lunch hours, luckily we booked a table before hand since the place was packed when we arrived.It did not take long till the food we ordered arrived, and here are what we ordered:Steamed Red Beans & Monchi Buns & Hot Custard Molten Buns - these are the reason why we were interested to try, those eyes caught our attention! They look so cute and actually taste good. the custard inside was melting hot but the red beans bun was more filling. So I do rec

Hot Custard Molten Buns & Steamed Red Beans & Monchi Buns

Steamed Red Beans & Monchi Buns & Hot Custard Molten Buns - these are the reason why we were interested to try, those eyes caught our attention! They look so cute and actually taste good. the custard inside was melting hot but the red beans bun was more filling. So I do recommend to leave this till last.
Salt and Pepper Tofu Dice
Salt and Pepper Tofu Dice - nice portion to share, freshly fried, it was hot and crispy with a good amount of seasoning.
Crab Roll & Pork Dumplings
Crab Roll & Pork Dumplings - one of my favourite dim sums, it was good but not outstanding. Still good to eat if you never tried this dim sum before.
Sauteed Shrimp & Rice Rolls

Sauteed Shrimp & Rice Rolls - nice seasoning but overpowers the original flavor from the shrimps
Sticky Honey Balsamic Chicken Wings - love the sauce but too bad the chicken wings were too skinny!
Steamed BBQ POrk Rice Roll
Steamed BBQ Pork Rice Roll - Interesting presentation in comparisions to the usual, but tastes the same as any other
Salt & Pepper Squid
Salt & Pepper Squid - this is my favourite out of all the dished I had that day, decent amount of seasoning, freshly fried and the best part is the squids were not as hard to chew. Definitely will recommend this dish!

----------------------End of Review-----------------------

If you find my reviews are useful, please subscribe to my channel and join me on my food journey

2019-05-15
Crab Roll & Pork Dumplings
Sauteed Shrimp & Rice Rolls
Steamed BBQ POrk Rice Roll
Salt & Pepper Squid
2019-08-29 176 浏览
听同事讲依间新派酒楼,点心小菜非常出色。今日趁同事last day去一齐试依间酒楼。酒楼装修别致新颖,座位空间宽敞。如果少人,可用方枱,多人就用圆台。我们点了好多点心和小菜,每款都好非常精致和美味,吃得出厨师好用心烹调,水准十分高。其中必点是中式包点,用料新鲜,特别推荐流心奶黄包同菜肉包。包点香喷喷,外型十分可爱,而且皮薄馅靓。另外,墨鱼蛋白炒饭也用料充足,不会太咸,粒粒米饭都炒到分明,不会一旧旧。加上,厨师放左杞子,与炒饭十分夹。
听同事讲依间新派酒楼,点心小菜非常出色。今日趁同事last day去一齐试依间酒楼酒楼装修别致新颖,座位空间宽敞。如果少人,可用方枱,多人就用圆台。我们点了好多点心和小菜,每款都好非常精致和美味,吃得出厨师好用心烹调,水准十分高。其中必点是中式包点,用料新鲜,特别推荐流心奶黄包同菜肉包。包点香喷喷,外型十分可爱,而且皮薄馅靓。另外,墨鱼蛋白炒饭也用料充足,不会太咸,粒粒米饭都炒到分明,不会一旧旧。加上,厨师放左杞子,与炒饭十分夹。
2019-08-12
2019-08-25 161 浏览
成日系网上见到呢间新派点心的奶黄包都好想黎试,今日终於食到😆这间新派酒类主打一系列fushion点心,外型得意趣致,有噱头之余,味道亦不错的❗️.这里的绿茶流心奶黄包确实是名不虚传😻一啖咬落去,奶皇馅瞬间爆发出来,带点沙沙的口感,做到好治癒的流心效果😚奶皇馅的甜度适中,感觉没有平常吃的奶黄包那麽甜,更适合我的口味!不过绿茶味较淡,如果更浓就完美了😉.明太子肠粉同样不错!软绵绵的肠粉包住带点微辣的明太子,味道意外地配搭,而肠粉的质感亦非常嫩滑☺️不过肠粉的蛋香似乎被明太子的味道盖过,不太嚐到🙊.菇你唔到其实是大啡菇酿入omni pork新猪肉炮制而成,适合素食的朋友们❗️Omni pork质感同普通猪肉的口感非常接近,不说也不知道这是植物猪肉👀调味恰到好处,配埋juicy的大啡菇一齐食,口感层次更丰富😉.至於其他的点心就相对无咁惊喜,而价钱亦不是平价酒楼的价格🙈不过为了他们的流心奶黄包,我还是认为值得一来的😛
2019-08-25
2019-08-25 61 浏览
一直都听闻呢间餐厅嘅点心好可爱,所以就约埋班朋友嚟试。 就系呢个睇住流奶啦😂 见到啲人笃佢就会流哂啲奶皇岀嚟好似好好玩咁,但其实自己食嗰阵系唔舍得咁玩😂😂 咁所以就当系普通奶皇包咁食啦,流心奶皇味道唔错,有好重蛋皇味,但又不算太腻。 一笼八戒,其实系叉烧包。卖相十分可爱,但系就系普通叉烧包,overall嚟讲都ok嘅。 鸽吞凤梨,呢个净睇卖相已经觉得好精致🤤 其实佢真身系凤梨酥,呢个要大赞!凤梨酥皮入口即溶,凤梨涵系真凤梨仲要好甜唔酸。同台湾好岀名嘅手信有得fight,但系佢个样岀色好多🙂 仲有其他小菜,觉得总体嚟讲都系点心方面比较岀色。好味之余样貌岀色,啱哂打卡。
一直都听闻呢间餐厅嘅点心好可爱,所以就约埋班朋友嚟试。

2019-08-16 124 浏览
餐厅waiter 服务麻麻,叫极唔应。我地4个人叫8个点心加一个泡饭,入单入错送多咗笼包黎,然後有1个点心漏单,个泡饭我地食完野都未黎。点心质素唔错,即叫即整,流沙包卖相好cute ,亦好松软。皮蛋豆腐好开胃,沙姜鸡好好食。间餐厅好赶客,就算碟野未食完都想收走个碟。成餐饭我地都食得好急。
2019-08-16 100 浏览
Dim sum with a twist. If you are looking for a fun place for dim sum, this is the right place for you. Animals and monsters in a bun form plus bird shaped pineapple puff are photogenic and fun for kids. Other dishes are delicately prepared and packed with balanced flavor. Will revisit this place again soon.
2019-07-07 523 浏览
今次唔系黎食点心,而系食主食同小菜。一坐低见到只碟已经好锺意,浅蓝色上面有条锦鲤,好靓呀,食野心心情都好啲。喜欢麻酱既朋友不能错过,麻酱好足,豆腐够薄。鸡丝粉皮搭配青瓜丝,非常开胃。近黑者黑,食完成口都黑色xd 味道香口,唔错。
今次唔系黎食点心,而系食主食同小菜。

喜欢麻酱既朋友不能错过,麻酱好足,豆腐够薄。

鸡丝粉皮搭配青瓜丝,非常开胃。

近黑者黑,食完成口都黑色xd 味道香口,唔错。
2019-06-29 564 浏览
出色点心精致 特别 得意 好食 连茶都冲得好味啲门外亦有包点选举, 可以拣最受欢迎ge包最好食当然系流沙奶皇包环境亦好好 服务亦都好好Lunch time 比较多人, 要预早订位
出色
点心精致 特别 得意 好食
连茶都冲得好味啲
门外亦有包点选举, 可以拣最受欢迎ge包
最好食当然系流沙奶皇包

环境亦好好
服务亦都好好
Lunch time 比较多人, 要预早订位
2019-06-27 382 浏览
和老公约了两个朋友吃晚饭,朋友推介饮茶,我想试它的流沙包已久,终於有机会了! 「睇住流奶」的造型真的很可爱,一咬开,奶黄就倾泻而出,流沙奶黄又香又滑,很喜欢!饮茶以精致点心小菜作为卖点,单单一道龙须芥兰已经见到师傅的刀工,每一条菜茎𠝹了一节节後自然卷曲,确实像龙须。单吃芥兰茎部都爽口清甜,没有渣,很鲜嫩。椒盐豆腐这种香口小菜一定讨人欢心,外脆内嫩的豆腐一口一粒,连用来铺垫的炸金菇也是令人停不了口,非常香脆。我们还点了樱花虾炒饭、醉鸡、皮蛋豆腐、鸡丝粉皮和烧卖,样样都既有外在美,内在也味美!

2019-06-27
2019-06-26 255 浏览
又一间book mark好耐既餐厅 主要俾个几款signature包吸引 本来想试奶黄但见呢款个包粉红色比较得意 加上系红豆饀 点知劲有惊喜 唔单止外型打卡一流 味道亦好有惊喜😳一啲都唔马虎 红都面晒 (3件) Steamed red beans & mochi buns (3pcs)馅除左红豆之外 原来入面仲有一团白色既系麻糬!咬落口感丰富 烟烟韧韧既或者叫白玉?再加上红豆 劲似红豆年糕🤤 趣怪搞笑造型既包好软熟 完全唔会失望👍🏻有色虾饺(👅: 8/10)虾饺同平时食既有少少分别 晶莹剔透既外皮再配又红又绿既半透色😳然後再系饺皮面扫埋金箔 成件事好吸睛 完全唔似一笼点心🤩 一咬落去 好足料大概有2只鲜虾 皮入面完全无空隙之余 唔会一咬就皮开肉裂 金蝉脱壳👍🏻 真心皮薄馅靓😋非常推荐!滑蛋虾球炒河 (👅7.8/10)本来想叫饭但感觉好饱😵於是求其叫左个河粉 点知一上枱完全同expect 中唔同 佢系湿炒 唔系乾炒牛河个啲friend 望落好滋润几开胃😛食落唔会好油腻👌🏻表面有啲蟹子 要捞均一齐食 鲜虾味道好突出但闻落又充满蛋香 唔会抢左其中一方既味 虾大大只 有大概5-6只😌虽然同汁一
红都面晒 (3件)

馅除左红豆之外
再加上红豆 劲似红豆年糕🤤 趣怪搞笑造型既包好软熟
完全唔会失望👍🏻
有色虾饺
有色虾饺(👅: 8/10)

滑蛋虾球炒河
滑蛋虾球炒河 (👅7.8/10)
虽然同汁一齐会比较黏 但又唔会痴埋一旧好难分开 值得一试
红蚁粉丝

红蚁粉丝 (👅: 8/10)
一听个名谂起蚂蚁上树 系辣炒粉丝伴肉碎 入面好多肉碎粒🤤 而且仲有啲细细粒既松子 劲正劲有口感😳 完全系细节上取胜 唔怪得之lunch hour 咁多人去食😋 粉丝唔会硬 辣得好惹味 可以一个人KO一碟👍🏻
2019-06-25
有色虾饺
红蚁粉丝
2019-06-15 485 浏览
今天与三五好友一齐聚餐选择了上环的人气饮茶YAM CHA一进门就看到一个货车🚚造景为今天的午餐拉开序曲Menu即是菜单封面的几个点心好吸睛来看看今天的菜色笼中鸟别出心裁的摆盘与盛器让人好舍不得吃啊奶黄包哇 so cute令人少女心大喷发啊奶黄包的味道也还不错蟹籽烧卖卖相吸睛 翠绿的外皮配上蟹籽的橘视觉上好享受酥炸豆腐外皮酥脆内馅软嫩但偏乾了一些皮蛋的腐皮蛋刀功相当细致配上滑顺皮蛋入口即化鸡丝粉皮皱皮炸云吞外皮酥脆内陷相当扎实整体而言餐厅环境舒适部份点心创意又新奇食物味道亦都在水准之上推荐给大家
今天与三五好友一齐聚餐
选择了上环的人气饮茶YAM CHA