餐厅: 饮茶 (南丰大厦)
资讯:

2021-01-09 64 浏览
环境好舒适,很多款茶俾客拣。D点心都几大碟,当中黑椒牛酥好好食,又唔肥。虾米肠好滑皮又薄,另猪仔叉烧包里面D叉烧唔肥,唔会太多汁。最差系腐皮卷,劲油,几张吸油纸都唔掂!最後食埋个榴槤糯米糍,笠口,有待改善。大部份点心都好ok,不过价钱略贵,好在堂食都有9折。
  • 一笼八戒
2020-11-10 920 浏览
📌 饮茶~中环前几日口痕就去咗呢间食点心之前红遍社交平台 不过一直冇机会试🤪今次之後点左几款打卡系嘅点心😂呢间算系比较新式嘅酒楼 有好多可爱造型点心普遍都算比较贵 但卖相好啱打卡🤣味道正常 无话好出色 ><疫症期间堂食有八折优惠会比较抵食堂食座位超级多 不过人流偏少环境舒服 空间感十足🤩亦有多款茶介选择 每人一壶$13 主打中式点心 选择都几多😛1️⃣ 睇住流奶 $𝟰𝟵 (𝟳.𝟱/𝟭𝟬)为咗想食奶皇包专程嚟到 热腾腾咁食系最正!喺中间穿一个窿 睇住佢流奶真系好搞笑😆玩味浓 几有噱头😝味道亦不错 咸蛋黄味几浓郁奶黄唔会太甜 简直系又cute又食得😌2️⃣ 一笼八戒 $𝟰𝟵 (𝟳/𝟭𝟬)呢个猪仔造型嘅叉烧包真系好别致不过就只系普通叉烧包嘅味道🧐整体冇乜特别 纯粹造型可爱🤓3️⃣ 鸽吞凤梨 $𝟯𝟵 (𝟳.𝟱/𝟭𝟬)有三只雀仔造型嘅凤梨酥系个笼入边😍卖相可爱 味道亦不错外层好酥脆 亦充满凤梨嘅味道😋外脆内软 颇有惊喜🤤💡整体嚟讲 呢间主打中式点心噱头满分💯卖相精致又搞笑 玩味十足😂如果唔想去传统嘅茶楼都可以过嚟试吓不过定
📌 饮茶~中环

堂食座位超级多 不过人流偏少
环境舒服 空间感十足🤩
亦有多款茶介选择 每人一壶$13
主打中式点心 选择都几多😛

1️⃣ 睇住流奶 $𝟰𝟵 (𝟳.𝟱/𝟭𝟬)
为咗想食奶皇包专程嚟到 热腾腾咁食系最正!
喺中间穿一个窿 睇住佢流奶真系好搞笑😆
玩味浓 几有噱头😝
味道亦不错 咸蛋黄味几浓郁
奶黄唔会太甜 简直系又cute又食得😌

2️⃣ 一笼八戒 $𝟰𝟵 (𝟳/𝟭𝟬)
呢个猪仔造型嘅叉烧包真系好别致
不过就只系普通叉烧包嘅味道🧐
整体冇乜特别 纯粹造型可爱🤓

3️⃣ 鸽吞凤梨 $𝟯𝟵 (𝟳.𝟱/𝟭𝟬)
有三只雀仔造型嘅凤梨酥系个笼入边😍

性价比💵: 6/10
打卡指数😍: 8/10
环境服务🥂: 8/10
推荐指数👍🏻: 7/10
✄------------------------------✄
🍴: 饮茶
📍: 中环德辅道中173号南丰大厦2楼1-2号舖
📍: 旺角亚皆老街8号朗豪坊4楼7号舖
🔍: 11:30-22:00(Mon-Sun)

2020-11-01 556 浏览
天厨本色~批评食物味道狮子去朗豪坊此分店,食海鲜泡饭抵食,就今次邀请天厨一谈,以前已知前店,对新潮点心店,质素都一般,因无枱布,始终无宠幸佢。今次来,看清楚环境,都雅致,又不同风格,有朝气(落地玻璃,透阳光),先来木盘清洗食具~特别,青瓷色碗有小金鱼趣致, 透彻玻璃杯替代瓷杯,白色云石枱,西式感觉,但看餐牌无海鲜泡饭,有点失望。先来海鲜冬蓉$49,冬瓜蓉化作水,冬瓜综影消失,感觉吾到,只有虾 hey冧冧, 又系得虾肉,蛋花~蛋王水!白饭唔够米香$15,黐埋较实。透明波波$49,即素菜鲛,蔬菜饱满,但都系唔够爽甜, 胜在有松露油香。鹌鹑蛋烧卖$59,卖相也好,三只色,但底座得个虾,冇猪肉 (肉贵过虾),唔爽口,虾肉唔够甜,有弹唔太实,合附一般酒楼水准。菠萝叉烧酥$49, 好热辣嘴 ,丁屎叉烧,手工好野, 做到咁大只竟然冇馅,酱汁味甜甜地,净食皮ok嘅。因外表吸引而相识,也因了解而分手。
天厨本色~批评食物味道

先来海鲜冬蓉

白饭唔够米香$15,黐埋较实。

透明波波$49
,即素菜鲛,蔬菜饱满,但都系唔够爽甜, 胜在有松露油香。

因外表吸引而相识,也因了解而分手。
海鲜冬蓉羹
透明 波波
鹌鹑蛋烧卖
菠萝叉烧酥
2020-10-24
2020-10-06 734 浏览
已经唔系第一次,谂住俾多次机会佢啦,用OpenRice订咗外卖,去到等左20分钟仲未有,前後等咗超过30分钟,问佢几时会有,佢仲要话唔知要等几耐先至出到,除非你有劲多时间等,如果唔系真系唔建议你去。
2020-10-05 699 浏览
整体点心温度不是太热,影响了少少口感。味道有点像街坊茶楼,属於粗犷式。烧买大大粒,猪肉加蟹籽还有个疑似菠菜皮。排骨不太滑,少少韧。虾饺有点结实,外皮太厚。皮蛋豆腐的豆腐滑但皮蛋太少。牛肉球足料,肉味够;凤爪需不太滑但调味不错,能够满足点心瘾。2人光顾,点餐如下:蟹籽烧买(3件)有色虾饺(2件)皮蛋豆腐(份)酱油凤爪(份)蒜香豉汁排骨陈皮牛肉球(3件)茶介 x2加一後,OpenRice午市堂食85折,合共HK$232.8。
2人光顾,点餐如下:
蟹籽烧买(3件)
有色虾饺(2件)
皮蛋豆腐(份)
酱油凤爪(份)
蒜香豉汁排骨
陈皮牛肉球(3件)
茶介 x2
2020-08-22
$116.4 (午餐)
朋友响上环返工,佢话中午时成日都见到呢间食店,已经想试,所以趁久未见面既我俩就於昨日响呢度开餐,有 D 菜式唔明系乜东东,都有问侍应哥哥系乜东东。因为我地无睇清楚点心纸,差唔多食完先知原来点心纸里面 A + B 系可以有便宜 D,不过我地都选咗几款平时好少响其他酒楼食到既食物,我个人最喜欢「橙棍冬瓜」,感觉好似食紧唔冰但冻冻地既橙汁雪条,正好中和「莲藕肉饼」既油腻感,平心而论,「莲藕肉饼」真系唔需要再有下次,莲藕可能预先煮熟,响两块莲藕中间夹住肉饼,之後用浆粉包面後再炸,令到莲藕完全无味之余搞到好油,幸好有「橙棍冬瓜」&「宝石兰度」作调和。讲开「宝石兰度」,真系第一次咁食芥兰,将芥兰刨片(应该有略为拖过水),再加红石榴,再加点酱油,甘甘地,都几特别。我地仲叫咗「虾球炒肠粉」,味道似干炒虾河,但转咗炒肠粉,口感唔错,唔会太油腻。仲有「七彩茄子」,味道不过不失,但卖相就图片只供参考,酱汁系「辣油 + 豉油」。另外还有甜品,幸好点甜品时睇到有 A + B,结果点了「棉花糖 + 杨枝金露布甸」、「榴槤糯米糍 (两粒)」、「椰汁马豆膏 (两件)」,「棉花糖 + 杨枝金露布甸」卖相好得意,杨枝金露

另外还有甜品,幸好点甜品时睇到有 A + B,结果点了「棉花糖 + 杨枝金露布甸」、「榴槤糯米糍 (两粒)」、「椰汁马豆膏 (两件)」,「棉花糖 + 杨枝金露布甸」卖相好得意,杨枝金露唔算太甜,正好配合棉花糖既甜,唔错既甜品,下次会再点!

另外,临走时先发现,原来仲有其他打咭位,就系原来入口有个货车头的,走时先见到,好得意有特式。

结论:下次会再帮衬试其他菜式!不过大食既朋友记得,佢地 D 食物份量系唔大碟既!只够两个女仔 share 一款,所以如果大食既朋友,记得叫炒粉面垫底。

2020-08-01 678 浏览
今日晏昼同同事去咗呢一间中环嘅茶楼饮茶,平时见得人去食得多,我就真系第一次嚟啦。我觉得呢间餐厅环境就好舒服,装修好靓,真系冇咩传统茶楼嘅感觉。点心来讲,普遍都比较贵,不过卖相就真系几啱打卡,因为真系几可爱,味道方面我就觉得正正常常,冇话特别出色,我谂佢主要都系买啲食物嘅卖相。其中比较得意嘅就系呢笼雀仔,系凤梨酥既馅料,真系估佢唔到,佢一出场我哋全部都拎部手机出嚟系咁影!其实我哋仲食咗啲烧卖、虾饺等等,佢哋个卖相系正常嗰啲,不过我冇影哈哈哈好饱嘅一餐,不过呢间餐厅啲服务真系一般,几乎全部侍应都系将碟野系咁以掉落张枱就拎转面走咗,好似去咗茶餐厅咁

味道方面我就觉得正正常常,
冇话特别出色,我谂佢主要都系买啲食物嘅卖相。

2020-06-04 1130 浏览
已经在饮茶饮过很多次茶第一次觉得它的名字很有趣喜欢这间餐厅的卫生,价钱又合理中午午餐跟同事点了几道菜,打算轻食,结果非常饱近朱者赤 (咸鱼+鸡粒)第一次吃这种颜色鲜艳的咸鱼鸡粒炒饭色素是天然食材红菜头制成阵阵咸鱼味道浓郁十分香喷喷饭身炒得乾身,入口烟韧弹牙鸡丝拉皮很喜欢的一道凉拌菜冷凉透爽的粉条散发阵阵芝麻酱香鸡丝肉带点咬口,一烟一韧,口感丰富皮蛋豆腐非常考刀功的把豆腐切成超薄同样用上芝麻酱香太子麻菜菠菜卷成花状再配以芝麻酱调味些少飞鱼籽提升鲜味
已经在饮茶饮过很多次茶
第一次觉得它的名字很有趣
喜欢这间餐厅的卫生,价钱又合理
中午午餐跟同事点了几道菜,打算轻食,结果非常饱

近朱者赤 (咸鱼+鸡粒)
第一次吃这种颜色鲜艳的咸鱼鸡粒炒饭
色素是天然食材红菜头制成
阵阵咸鱼味道浓郁十分香喷喷
饭身炒得乾身,入口烟韧弹牙

鸡丝拉皮
很喜欢的一道凉拌菜
冷凉透爽的粉条散发阵阵芝麻酱香
鸡丝肉带点咬口,一烟一韧,口感丰富

皮蛋豆腐
非常考刀功的把豆腐切成超薄
同样用上芝麻酱香

太子麻菜
菠菜卷成花状
再配以芝麻酱调味
些少飞鱼籽提升鲜味
2020-05-28 4266 浏览
半年前,经过中环南丰大厦,见到商场外的广告牌,才得知 <饮茶> 推出外卖饭盒!外卖饭盒包括:小食、流沙包、主菜、饭...等!既特色又丰富! 由 $78~$80,以份量来说,价钱合理!外卖饭盒 $78小食:呷醋木耳 (含青芥辣)细片柔软的木耳酸香醒胃略带微辣!主菜:红酒牛尾牛尾肉质软腍又入味;还有,莲藕、红萝卜...等配菜!饭:樱花虾饭炒饭散发香气,炒得几乾身,加入香口的炒蛋、蟹籽、爽口的虾、口感微脆的樱花虾,令人开胃!流沙包:睇住流奶这款招牌流沙包有对眼仔相当可爱趣致!只要用筷子轻轻笃松软的包身,便会甜美的流沙馅缓缓地流出来!炖汤:椰子粟米汤椰子与粟米是清香甜美的配搭!

外卖饭盒包括:小食、流沙包、主菜、饭...等!
既特色又丰富!
 由 $78~$80,以份量来说,价钱合理!
外卖饭盒 $78
外卖饭盒
小食:呷醋木耳 (含青芥辣)
细片柔软的木耳酸香醒胃略带微辣!

呷醋木耳 (含青芥辣)
主菜:红酒牛尾
牛尾肉质软腍又入味;还有,莲藕、红萝卜...等配菜!
红酒牛尾
饭:樱花虾饭

樱花虾饭
流沙包:睇住流奶
这款招牌流沙包有对眼仔相当可爱趣致!
只要用筷子轻轻笃松软的包身,便会甜美的流沙馅缓缓地流出来!

炖汤:椰子粟米汤
椰子与粟米是清香甜美的配搭!

椰子粟米汤
2019-09-23
10 分钟 (外卖自取)
2020-05-07 1390 浏览
大约一个月前,曾一家人到访过旺角朗豪坊的饮茶,其实感觉几好,当然,对於一个三岁已经跟老爸饮早茶的人,几十年下来,总有一套标准,不少点心已经渐变,又或是静静退出舞台,相信好多人听都未听过,遑论食过,好彩仲有伟大既维基search。今次跟朋友走访同集团中环核心店,玻璃外层斗大的「茶」字,老远都见到。可能是成本较高关系,虽然同样有套餐供应,但价钱跟旺角分店有点不同,多了$20。在「限聚令」下,6位朋友都要分两台,但食物摆放是松动得多。毕竟是集团式,菜色是保持水准。 套餐($148/位)两位起 凉菜 呷醋木耳口感清新爽朗,可以挑起了食慾。七彩茄子及流口水鸡BB辣,但几惹味。汤品推荐椰皇老鸡(加$20),虽然要加钱,但好清甜,不错。海鲜冬蓉羹几足料,唔想加钱可以一试。点心 有色虾饺色彩不及旺角分店的亮丽多彩,馅料同样十足,而且味道依然。至於菠菜鲜虾粉果、蟹籽烧卖及鹌鹑蛋烧卖,都能保持水准。朋友第一次食透明波波,对於内里的杂菌馅料大赞好香。小炒 举手鸡花比起上次食比较多汁,而且体形较大。怀旧虾多士中规中矩,炸得略嫌过火。莲

在「限聚令」下,6位朋友都要分两台,但食物摆放是松动得多。

毕竟是集团式,菜色是保持水准。

套餐($148/位)两位起

凉菜

呷醋木耳

口感清新爽朗,可以挑起了食慾。

七彩茄子及流口水鸡BB辣,但几惹味。

汤品

推荐椰皇老鸡(加$20,虽然要加钱,但好清甜,不错。

海鲜冬蓉羹几足料,唔想加钱可以一试。

点心

有色虾饺

色彩不及旺角分店的亮丽多彩,馅料同样十足,而且味道依然。

至於菠菜鲜虾粉果、蟹籽烧卖及鹌鹑蛋烧卖,都能保持水准。

朋友第一次食透明波波,对於内里的杂菌馅料大赞好香。

小炒

举手鸡花

比起上次食比较多汁,而且体形较大。

怀旧虾多士

中规中矩,炸得略嫌过火。

莲藕煎肉饼

咬落爽脆,但感觉有点油腻。

辣蚁粉丝

大家一致赞赏的菜色,是蚂蚁上树的变奏,粉丝炒得好乾身,辣蚁其实是肉末,用来送饭一流。

至於水煮辣牛及水煮辣鱼,都是BB辣级数,但牛肉没太多化学品处理过,而鱼肉亦大大旧,肉质嫩滑,垫底的豆芽同薯粉挂满了辣汁好惹味。

西柠虾球

浆粉可以更薄,甜酸度拿捏得几好,亦没有多余的酱汁。

蔬菜

清清地当然要整返碟菜,而姜汁芥兰、金银蛋时菜、上汤菜苗及煸四季豆,都是处理得不错。

甜品

椰汁马豆糕

蜜糖蛋散

炸得啱啱好,趁热食最好。

睇住流奶

奶黄馅料热辣辣,「吱」出的卖相好搅笑。

散点

鸽吞凤梨

每笼只得3只,人多就要追加,不过都系觉得卖相比味道出色。

一笼八戒

够晒萌,包皮松软可口,正。

马拉盏椰菜苗

炒得绿油油又香口,有惊喜。

担担汤面

跟旺角店一样,面条实在太腍了。

樱花虾饭

炒得好乾身,有水准,尤其是粒颗分明,樱花虾可以更重手,饭粒的热力可以把樱花虾的香味逼出。

感觉上,点心大致平稳,其实个别小菜更出色,有时候,都要点啱菜色嘅!

2020-05-01 3504 浏览
又有新嘅餐厅加入饮茶大战优惠,准备好未?听过饮茶呢间野真系好一段时间,由第一间店开始,那睇住流奶红遍了IG同FB,红到连续开咗几间分店,可惜,一直无机会试。而家饮茶,一系就同阿爸阿妈去开饮过几间,一系就会想试吓啲传统或有名气酒楼和中餐厅,反而真系冇谂过饮茶要打卡,於是呢间餐厅都只是一直有待跟进。不过就因为呢一个武肺,香港饮食界上上下下都提供了破天荒嘅优惠,饮茶也不例外。$148一位自选套餐,都几肯定,如果两到四个人嚟饮茶呢个价钱一定冇可能做到,仲要呢个新优惠免茶芥免加一,由前菜到汤到点心到小菜仲有蔬菜仲有甜品,呢个餐全面到可以一个价钱全包真系非常吸引。因此当晚四个人嚟食呢个自选优惠套餐,基本上可以食尽呢度嘅名作。前菜有几个,口水鸡和茄子相对精彩,但样唔够靓,唔影了。汤品有四种,海鲜冬蓉羹同鲜菌冬蓉羹都很好,唔会好杰嗰只情况,不过最出色反而系炖汤,朋友嘅椰皇老鸡同阿毛燩汤原来更正,果然原来加钱更好。点心有五只俾你拣,有色虾饺和虾籽烧卖,你以为好普通,全部都好精美,虾饺系认真有色更抢镜,而且皮薄馅靓,菠菜鲜虾粉果同透明波波都系好靓又好食,证明左呢度嘅点心唔系得个样。小炒数量非常多选择,有椒
又有新嘅餐厅加入饮茶大战优惠,准备好未?

前菜有几个,口水鸡和茄子相对精彩,但样唔够靓,唔影了。

小炒数量非常多选择,有椒盐豆腐,举手鸡饭和怀旧虾多士,仲有莲藕煎肉饼,凤梨咕噜,辣蚁粉丝,如果加钱嘅有椒盐鱿鱼须,蜜椒牛仔骨,西泠虾球同水煮辣牛和辣鱼等等。

一定要赞嘅就系呢度嘅水煮,份量虽然唔会好大,但系非常好食仲要有辣薯粉提供,食到我劲想嗌一碗饭来送。

另外怀旧虾多士和举手鸡花都系好出色,举手鸡花味道非常浓,甜甜的好好食。

蔬菜方面,最好食就系呢个煸四季豆,姜汁芥兰就相对就普通一点。

最後一刻才吃的甜品当然不能错过呢个睇住流奶,都唔使讲有几好食同埋有几好影相呃like,必点项目就是了。

同场加映另两个额外点心,叫一笼八戒同鸽呑凤梨,全部都系又靓又好食,如果呢几个点心可以喺个自选Menu𥚃面拣埋应该会更加完美。

如果你订不到唐人馆或者诚哥个几任食点心,过来饮茶都不错呀。

饮茶
中环德辅道中173号南丰大厦2楼1-2号舖
2020-04-29
2020-05-01 1054 浏览
吃过”饮茶”一次,那个可爱的包点”睇住流奶”叫人印象难忘,好味,而且玩味浓,老实说,咁可爱,女士同小朋友就一定锺意。老公未来过,自然就要带下佢过黎,平时佢会成日带我去食嘢,今次等我带返佢未食过嘅地方。好多餐厅都有特价menu,连饮茶都不例外,今日第一日假期就试咗呢个自选套餐。先有两菜有口水鸡,七彩茄子同木耳选择。汤品有几种,海鲜东蓉羹和鲜茵冬蓉羹用唔使加钱,如果你要选择炖汤或者椰皇老鸡就要加钱,不过我极力推介椰皇老鸡,用一个椰子炖鸡汤,好清新好甜。点心有虾饺、烧卖、鹌鹑蛋烧卖、透明波波和菠菜鲜虾粉果你拣,全部都系水准之上。我觉得最精彩嘅,反而系各种小炒,全部都系多过二人份量,水煮辣牛同水煮鱼辣鱼都系好正,我非常锺意嘅菜式,平时我都唔系好辣,但系我觉得呢个好得。怀旧虾多士都非常精彩,另外我都好锺意辣蚁粉丝。当然不能错过蔬菜,有芥兰,金银蛋时菜,菜苗同四季豆俾你拣,食乜就悉随尊便。最後甜品当然要拣”睇住流奶”,可爱得嚟又好味,又唔会好heavy。两个人嚟饮茶,又唔使茶钱,每人$148可以食到好饱又可以食到饮茶嘅首本名菜,咁抵点会唔黎。

先有两菜有口水鸡,七彩茄子同木耳选择。

怀旧虾多士都非常精彩,另外我都好锺意辣蚁粉丝。

2020-04-27 659 浏览
成日见到朋友嚟依度打卡饮茶,同埋啲点心造型好可爱,今日仲有机会一家人黎试吓疫情既关系,减少一半座位,每台距离要有1.5米,每台只可以坐四位,相信对所有食肆都有好大嘅影响今日3:00嚟到只有一台客,我哋叫咗个套餐$148/一位,两位起计,如果外卖自取仲有免加一。呷醋木耳流口水鸡海鲜冬蓉羮鲜菌冬蓉羮蟹子烧卖菠菜鲜虾粉果水煮辣鱼 +$20椒盐鱿鱼酥 +$20金银蛋时菜蜜糖蛋散睇住流奶加$10 仲可以叫特色饮品另外加咗炸云吞同埋安格斯牛河感觉一般并冇大家所讲得咁好食,分量亦都唔多,水煮鱼嘛有3件,连大获好评嘅椒盐鱿鱼酥,都不外如是,卖相靓,但食落一d都唔够香脆,相信好多酒楼都好食过佢。佢嘅留心奶黄包就真系好流心,好味😋

呷醋木耳

加$10 仲可以叫特色饮品
另外加咗炸云吞同埋安格斯牛河

• 睇住流奶
2020-03-21 883 浏览
环境:英皇珠宝店的2楼,餐厅装饰高大上。「睇住流奶」桌桌必点,其实就是流沙包了,比不上香港传统茶餐厅的正宗,无功而过。「七彩茄子」茄子爱好者,选择凉菜不油腻。「皮蛋豆腐」强烈推荐,豆腐品质胜出,日式芝麻酱提味。「近朱者赤」名字很花哨,实际就是咸鱼鸡粒炒饭了,味道不错。
环境:
英皇珠宝店的2楼,餐厅装饰高大上。

「睇住流奶」

「七彩茄子」
茄子爱好者,选择凉菜不油腻。

「皮蛋豆腐」
强烈推荐,豆腐品质胜出,日式芝麻酱提味。

「近朱者赤」
名字很花哨,实际就是咸鱼鸡粒炒饭了,味道不错。