2019-07-02 1085 浏览
在PMQ元创坊附近 有很多美美的小店我被这家吸引了 外表是少女心粉红色😍看看菜单发现也挻多选择 种类也有很多😋朋友未到唯有自己堂食 外卖饮品给他们吧·车厘子樱花梳乎里 HKD$58 樱花做梳孚里也是第一次食 味道挻香耶🤤两者味道挻配合 对车厘子一般也觉得味道不错·Macaron Set HKD$100小店的价钱果然平很多 一盒有六件味道没有传统的甜 Macaron外皮挻松脆每一件也不同味道 食起来才知道口味挻新鲜·粉红樱花 Latte HKD$39淡淡的樱花香味 饮起上来不会感觉假的味道有一些的味道怪怪的 所以樱花会令人抗拒但这杯令我的想法有所改观 味道不错的用来打卡也是不错🤤颜色粉粉的很漂亮耶~· 炭烧乌龙 HKD$18 意想不到小店茶饮没有放糖 可以饮到茶的原味乌龙茶的味道不会苦涩 茶底挻香浓🤭🤭·Double Expersso HKD$26 价钱不会贵过其他店铺 咖啡味挻香浓😋😋饮Double份量令人感到精神很多的我觉得小店的食物/饮品不会比大型的逊色而且环境也有独立装修个性 每店也不同总令我很喜欢到处探店 寻找各式各样的小店

在PMQ元创坊附近 有很多美美的小店

·粉红樱花 Latte HKD$39

淡淡的樱花香味 饮起上来不会感觉假的味道
有一些的味道怪怪的 所以樱花会令人抗拒
但这杯令我的想法有所改观[色] 味道不错的
用来打卡也是不错🤤颜色粉粉的很漂亮耶~

· 炭烧乌龙 HKD$18

而且环境也有独立装修个性 每店也不同
总令我很喜欢到处探店 寻找各式各样的小店

2019-06-30
2019-10-06 28 浏览
一直对粉红色都有一份执着🥰今次特登黎呢间响中上环既全粉红色餐厅朝圣💝/🍦冲绳海盐雪糕QQ 窝夫挞 $58盐味雪糕上面加左柠檬酱,酸酸地咸咸地好夹,底下既窝夫并冇因为溶左既雪糕而变淋左,仲系好脆👍/🌸粉红樱花拿铁 $39上面有一层好厚既whip cream,仲有啲粉红色粉点缀,睇落真系好似朵樱花🌸平时叫樱花味会好怕中伏,好睇呢度既味道正常,唔会太甜太似药水👍🥐🍳中环早餐 $128条肠煎得好脆,炒蛋好似麦当劳全餐个啲咁正,牛角包虽然得半个,但好鬼脆,食到成枱都系😅巴马火腿同烟三文鱼都ok👌🏻
🍦冲绳海盐雪糕QQ 窝夫挞 $58
🌸粉红樱花拿铁 $39

🥐🍳中环早餐 $128
中环早餐
2019-10-03 36 浏览
又见openrice 做promotion, 试下系中上环苏豪区的饮吧, 同一般台式饮品店, 有少少唔同。 粉红控应该喜欢小食甜品多有挞, 蛋糕, 马卡龙可选择, 但今日试过窝夫, 我本人比较喜欢食脆口既~ 所以就一般啦⋯⋯饮品特别梳打, 茶都有, 今日试过奶茶, 只可惜唔够滑, 茶味尝算ok , 不太浓温馨提示饮品佢会同啤胶盖盖杯, 如即时饮, 就不啤盖, 因为佢提供的热饮盖, 如果用啤胶, 就唔系cover 到只杯
粉红控应该喜欢

小食甜品

饮品特别

温馨提示

奶茶
芒果窝夫
2019-10-02 27 浏览
今日去订foodpanda,谂住试下呢间, 弊家伙,点知伏左, 芝士蛋糕 ,焦糖芝士蛋糕 梳乎厘pancake好伏。饼底好难食, 芝士一啲都smooth, 卖相又唔吸引 梳乎厘淋batbat.
2019-10-02
外卖送餐
  • 冇嘢值得推介呀
2019-09-28 35 浏览
最近粉红色的cafe 都非常吸睛👀令我不禁都会去被吸入去全店都以粉红为主调 又布置得美美的饮品方面 主要选择了以粉红色的来配合番💗荔枝玫瑰梳打$42 有阵清新的感觉 好爽 好fresh! 粉红樱花拿铁$39 好重奶味 都唔错甜品方面🍰左 冲绳海盐柠檬QQ挞 $58右 珍珠奶茶疏乎厘班戟 $58 自加了益力多雪糕一球甜品方面有待改善 QQ挞 外皮不够脆 还是软淋淋的疏乎厘上的珍珠是硬的 但益力多雪糕的味道好浓郁 像吃了益力多沙冰一样
最近粉红色的cafe 都非常吸睛👀
令我不禁都会去被吸入去
全店都以粉红为主调 又布置得美美的

饮品方面 主要选择了以粉红色的来配合番💗
荔枝玫瑰梳打$42 有阵清新的感觉 好爽 好fresh!
粉红樱花拿铁$39 好重奶味 都唔错

但益力多雪糕的味道好浓郁 像吃了益力多沙冰一样

用餐优惠
试食活动
2019-09-28 19 浏览
未够钟食饭,一於同闺蜜一齐去PMQ附近嘅靓靓cafe饮吓嘢,倾吓计先。cafe 设计好少女,好粉红 😍😍 劲多打咭位冲绳海盐柠檬QQ窝夫挞 📍$58本身无谂住叫架,始终未食饭就食甜品呀嘛 🤔 不过太多相,太吸引啦,都系要试吓佢~ 好彩有叫咋,好有惊喜 😁 窝夫又热又脆,海盐雪糕味道咸咸地,配埋柠檬丝好清新好开胃。雪糕颜色仲系蓝蓝地架,岩哂打咭 📸炭烧乌龙拿铁 📍$36系饮到啲炭烧味嘅,不过茶底无咩特别,都系食返佢啲甜品开心啲

冲绳海盐柠檬QQ窝夫挞 📍$58

炭烧乌龙拿铁 📍$36
系饮到啲炭烧味嘅,不过茶底无咩特别,都系食返佢啲甜品开心啲

冲绳海盐柠檬QQ窝夫挞
炭烧乌龙拿铁
冲绳海盐柠檬QQ窝夫挞
2019-09-27 22 浏览
🌸🎀💖充满少女心既coffee shop成间店都系粉红色,d枱 椅子 好好靓叫左2杯饮品,3个甜品唔单只d装饰靓,连杯粉红樱花拿铁都好pinkpink🥰🥰,味道正常唔伏杂莓乳酪沙冰,味道ok,但偏淡仲有个冲绳海盐雪糕QQ窝夫挞,系好靓既baby blue,都好适合打卡🤪🤪,味道就小小咸味,个皮有小小硬,雪糕几好味。芒果挞几好味但系贵 $23 好细个最後,珍珠奶茶梳乎厘pancake,味道适中,唔会太甜,但系个pancake 有待加强
🌸🎀💖
充满少女心既coffee shop
成间店都系粉红色,d枱 椅子 好好靓
叫左2杯饮品,3个甜品
杂莓乳酪沙冰,味道ok,但偏淡
芒果挞几好味但系贵 $23 好细个

樱花拿铁
芒果挞
珍珠奶茶梳乎厘班戟
樱花拿铁
芒果挞
珍珠奶茶梳乎厘班戟
2019-09-08 96 浏览
平时去中环都系老兰多 通常莆完朝早食早餐既姐😳😂今日放假同朋友行下pmq 元创坊 发现入面野食都几贵而且唔算吸引 出左门口见到斜路对面有间粉红既铺头 叫drinkpuppet 原来卖野食野饮 岩啦甘热入去坐下先:p 坐下凉下冷气🤭😂😂😂😂😂😂叫左几样野食 都系甜品野食 自己睇相啦😊😁 懒打字呀 推介以下駌鸯棉花糖梳乎厘班戟红豆绿茶梳乎厘班戟紫薯香芋梳乎厘班戟评: 环境舒服 又可以打下卡 有个大大既logo灯 好抢眼。仲有墙d字呀 感觉唔错几时尚 价钱方面都合理既 始於中环位置 有返甘上下 野食得意都有新鲜感 唔系度度有得食既梳乎厘都有 岩晒钟意甜品既我 哇一要行少少斜路上去罗😆当做运动啦👉🏿👈🏿题外话 老板娘好好人 会分享下点整个个梳芙利 原来功夫都唔少 又要分蛋又要打松佢 40几蚊食手工都值回票价。 加多杯野饮 好满足啦
平时去中环都系老兰多 通常莆完朝早食早餐既姐😳😂

哇一要行少少斜路上去罗😆

当做运动啦👉🏿👈🏿

题外话 老板娘好好人 会分享下点整个个梳芙利
2019-09-08 94 浏览
去完PMQ元创方离远见到呢间粉红pink pink 既店✨就坐低嗌左D野食🌸戈日实在太热我都无咩mood打卡🥵⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀🍧冲绳海盐雪糕柠檬QQ窝夫挞🧁$58咁热既天食翻淡雪糕简直系上天堂咁呀🤤海盐+🍋系清新既味道~有d雪糕愈食愈颈渴(唔知你地有无试过😥)。我等齐野食一齐影相佢都未溶,好憎d雪糕食到一半溶晒🤢评分:✿✿✿✿❀(4/5) ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀🍹青柠芦荟薄荷梳打🍹$42劲高劲大杯,第一淡落口就觉得好解渴,就咁饮就系薄荷sparkling water 咁,有少少似牙膏味😂有芦荟粒小小甜平衡翻,叫做有野咬下🤪评分:✿✿✿❀❀(3/5)黑炭黑芝麻梳乎厘pancake🥧🥞$58我觉得最好食!好动L,仲好ふわふわ (fluffy),好多种味架佢,不枉我等左咁耐,想试就去啦~👍🏻评分:✿✿✿✿✿(5/5)#drinkpuppet #饮吧
戈日实在太热我都无咩mood打卡🥵
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🍧冲绳海盐雪糕柠檬QQ窝夫挞🧁$58
🍹青柠芦荟薄荷梳打🍹$42
评分:✿✿✿❀❀(3/5)

黑炭黑芝麻梳乎厘pancake🥧🥞$58
评分:✿✿✿✿✿(5/5)

#drinkpuppet #饮吧
冲绳海盐雪糕柠檬QQ窝夫挞
青柠芦荟薄荷梳打
2019-06-20
冲绳海盐雪糕柠檬QQ窝夫挞
  • 梳乎厘班戟
2019-09-07 68 浏览
用open rice coupon换购soufflé 套餐,$38 包 soufflé pancake + $25以内饮品。我加钱饮pink Sakura latte。准备时间畧长,但pink Sakura latte 有淡樱花味,和日本饮的没比下去,枫糖pancake简单但好弹及甜味适中,但卖相有进步空间。店内以粉红色为主调,座位1舒适,可容纳大约10个客人。在中环Soho区没有这类甜品店, 为支持小店,会再来试其他甜品。

店内以粉红色为主调,座位1舒适,可容纳大约10个客人。

2019-09-07
$50 (早餐)
甜品好难食,可一不可再🔻1️⃣ 冲绳海盐雪糕柠檬QQ窝夫挞 $58先讲卖相,球雪糕颜色已经吓亲人,系超恐怖嘅萤光蓝色,个挞一睇就知未焗熟,又淋又韧咬唔断🤢,球雪糕放左室温30分钟都冇溶,球雪糕叫有少少味之外,其它都难以入口➖2️⃣ 珍珠奶茶梳乎厘班戟 $583️⃣车厘子樱花梳乎厘班戟 $58足足等左30分钟有多先有得食,仲要全店得我一枱客,如果坐满客唔知会等几耐,最衰系梳乎厘班戟未熟哂,食落口一pat浆🙄,芋圆同珍珠唔烟韧,冇咩樱花味➖4️⃣ 青柠芦荟薄荷梳打 $42好似饮紧黑人牙膏,饮唔落第二啖,完🔻全店粉红色,得两至三张枱,但坐得一啲都唔舒服,只有一幅墙可以做打卡位,食物质素非常差,唔信可以黎试下
甜品好难食,可一不可再
🔻
1️⃣ 冲绳海盐雪糕柠檬QQ窝夫挞 $58

2️⃣ 珍珠奶茶梳乎厘班戟 $58
3️⃣车厘子樱花梳乎厘班戟 $58

4️⃣ 青柠芦荟薄荷梳打 $42
好似饮紧黑人牙膏,饮唔落第二啖,完
🔻
2019-08-30 31 浏览
一直都十分喜欢中环苏豪区这个地方,因为有一种小联合国的感觉,在这里,你亦可以品尝到,各国美食。在元创方逛完街,经过鸭巴甸街,有一间名为饮吧的小店,内里环境以粉红色为主,十分可爱,很成功引起了本人的少女心,在女友大人同意下,决定在这店食下午茶。可能因为雨天,店内暂时没有客人,仔细打量四周,十分整洁,装潢亦可爱感十足。这店的食物种类不少,与女朋友商量後,选择了一份牛角包,两款甜品及一杯饮品。饮品分别是粉红樱花拿铁,及蓝丝绒。前者是热饮,色彩粉红,入口不会太甜。後者是冻饮,外表蓝色,入口带椰奶味。先品嚐芝士牛角包,22元一个,有很多很多芝士,很适合芝士控。最後的是两款甜点,分别是车厘子樱花梳乎厘班㦸,及冲绳海盐柠檬QQ挞,两者的外貌都十分可爱,外貌协会的朋友必选。本人则较喜欢冲绳海盐柠檬QQ挞,口味清新,不太甜。总括以言,这里十分适合,与闰蜜一起,享受下午茶,有少女心的你,还不快些来试下?饮吧 (中环)人均消费100元中环苏豪鸭巴甸街42号地舖

本人则较喜欢冲绳海盐柠檬QQ挞,口味清新,不太甜。

饮吧 (中环)
人均消费100元
中环苏豪鸭巴甸街42号地舖

2019-08-25
2019-08-29 23 浏览
前排行完PMQ发现附近有间劲少女劲粉红的小店可能是平日 所以人流不算太多完全是同朋友吹水食甜品打卡的好地方环境虽然不大 但都几乾净同靓 落地窗仲有天然光方便影下相.🌸粉红樱花拿铁 $39少女心的粉红latte加上伪樱花粒的粉红脆脆 不会太甜 又大大杯.🍦冲绳海盐雪糕QQ窝夫挞 $58本来以为海盐雪糕会好咸 但意外地淡淡的咸味令甜味不会太腻另外本身有少少甜味的窝夫挞加雪糕 成件事好夹~.🥗中环早晨 $127份量都ok 又有烟三文鱼、牛角包、Parma ham、黑松露蛋、德国肠同沙律如果坐得耐肚饿可以点一份share食.🥤黑牛 $35有雪糕又有汽水~一次过满足两个愿望😆.饮吧 Drick Puppet📍中环苏豪鸭巴甸街42号地舖
前排行完PMQ发现附近有间劲少女劲粉红的小店
不会太甜 又大大杯
🍦冲绳海盐雪糕QQ窝夫挞 $58
本来以为海盐雪糕会好咸
但意外地淡淡的咸味令甜味不会太腻
另外本身有少少甜味的窝夫挞加雪糕 成件事好夹~
🥗中环早晨 $127
如果坐得耐肚饿可以点一份share食
🥤黑牛 $35
有雪糕又有汽水~
一次过满足两个愿望😆
饮吧 Drick Puppet
📍中环苏豪鸭巴甸街42号地舖
2019-08-25 42 浏览
可爱粉红小店💓店里几面墙都很适合打卡拍照📷冲绳海盐雪糕QQ窝夫挞 蓝色海盐雪糕上面有柠檬丝,卖相不错,柠檬酸酸甜甜很配衬海盐雪糕,如果窝夫挞是脆的便更加分车厘子樱花梳乎里班戟 梳乎里够软绵绵,空气感十足,加上鲜甜车厘子酱和cream, 很丰富~粉红樱花拿铁淡淡樱花香味很清新,不会太甜青柠薄荷芦荟梳打青柠+薄荷是绝配,清凉感觉夏天解渴一流
可爱粉红小店💓店里几面墙都很适合打卡拍照📷

冲绳海盐雪糕QQ窝夫挞
冲绳海盐雪糕QQ窝夫挞

车厘子樱花梳乎里班戟
车厘子樱花梳乎里班戟

粉红樱花拿铁
淡淡樱花香味很清新,不会太甜

青柠薄荷芦荟梳打
青柠+薄荷是绝配,清凉感觉夏天解渴一流
粉红樱花拿铁

2019-08-24 22 浏览
价钱已经唔平,品质仲要咁差,好难有回头客!荔枝梳打得两粒仔荔枝,完全无味,好失望!环境细细,打卡位一两个,没有太大卖点!我好怀疑$250一杯陈年红豆沙,究竟有冇人唔食🤔
价钱已经唔平,品质仲要咁差,好难有回头客!
荔枝梳打得两粒仔荔枝,完全无味,好失望!
环境细细,打卡位一两个,没有太大卖点!
我好怀疑$250一杯陈年红豆沙,究竟有冇人唔食🤔